• Sonuç bulunamadı

Bu bölüme kadar sunulan bulguların yardımıyla aşağıdaki yargılara ulaşmak mümkün olabilir.

1. Moda tasarımı eğitimi alan öğrencilerin; popüler kültürün ne olduğunun bilincinde oldukları gözlenmiştir. Öğrencilerin; popüler kültürün hedefinde kendilerinin olduğunun, kitle iletişim araçlarını etkili bir şekilde kullanarak yayıldığının ve marka düşkünlüğünü desteklediğinin farkında oldukları bulgulamıştır. Bunun yanı sıra öğrenciler, popüler kültürü güncel ve günlük hayatın kültürü olarak gördüklerini belirtmişlerdir.

2. Moda tasarım öğrencileri; çizgi romanı resim ve yazıyı birlikte kullanan bir sanat olarak tanımlamakla birlikte edebi değeri konusunda ancak kısmi bir görüş bildirebilmişlerdir. Öğrenciler çizgi romanların hayattan kaçışı sağladığını ve hedef kitlesinin çocuk ve gençler olduğunu söylemektedir. Öğrencilerin; çizgi romanı okumaktan daha çok etkilediği diğer türleri takip ettikleri bulgulanmıştır. Bu da ülkemizdeki çizgi roman kültürünün günümüzde ne kadar popülerleşse de daha tam olarak oluşmadığını göstermektedir.

Öğrenciler; çizgi romanların görsel anlatımları dolayısı ile okumayı kolaylaştırdığı ve okuma alışkanlığı kazandırmaya yardımcı olduğunu düşünmektedirler. Türün; okuyucuları üzerinde etkili olduğunu ve içerdiği şiddetle çocuk ve gençlere kısmen zararlı olabileceğini düşünmektedirler. Ülkemizde de yaygın olarak var olan, çizgi romanın zararlı olabileceği düşüncesinin; öğrencileri de etkilediği görülmüş fakat öğrencilerin türün okuma alışkanlığını geliştirdiği düşüncesine katılımları daha yüksek olmuştur. Bu da bu düşünce tarzının, gittikçe azaldığı yönünde değerlendirilebilir.

Öğrencilerin çizgi roman kahramanlarıyla ilgili görüşlerine gelindiğindeyse; öğrenciler bu kahramanları sevdiklerini belirtmekle birlikte, çocuklara bir örnek teşkil etme, toplum değerlerini uygulama ve yansıtma konusunda kısmi bir doğrulama göstermişlerdir. Çizgi romanı; içerdiği şiddetten dolayı okuyucularına kısmen zararlı olabileceğini düşünen ve ülkemizde yayınlanan çoğu çizgi romanın yabancı kaynaklı olduğu düşünülürse bu sonuç şaşırtıcı değildir. Öğrenciler aynı zamanda, çizgi kahramanların vücutlarını ideal olarak değerlendirmemiştir. Kendilerinin de beden çizimleri yaptığı ve dersleri dolayısıyla insan vücudu hakkında bilgileri olduğu düşünüldüğünde öğrencilerin abartıyı idealden ayırt edebildiği söylenebilir.

3. Gazi Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi arasında; “popüler kültür, çizgi roman ve kahramanlarına ilişkin düşünceleri” açısından bazı farklılıklar bulunmuştur. Özellikle Atılım Üniversitesi öğrencilerinin, Gazi Üniversitesi öğrencilerinden daha fazla çizgi roman okuduğu ve tür ile ilgili film, dizi, animasyon gibi yan dalları daha fazla takip ettiği görülmüştür. Atılım Üniversitesi öğrencilerinin maddi kaynakları düşünüldüğünde çizgi roman gibi bir ilgi alanına daha fazla vakit ve maddi kaynak ayırabildiği söylenebilir.

4. Moda tasarımı öğrencileri; çizgi roman ve kahramanlarının günümüz modasında kısmen etkili olduğunu gözlemlemiştir. Bu etkileri özellikle; çocuk, genç ve üst giyimde gördüklerini belirtmişlerdir. Ayakkabı tasarımı ve iç giyim de öğrencilerin çizgi roman ve kahramanlarının etkilerini gözlemledikleri diğer dallar olmakla birlikte etkiler daha kısıtlıdır. Öğrenciler aynı zamanda türün etkilerini reklam ve pazarlama alanında da etkili kullanıldığını düşündüklerini belirtmişlerdir.

Öğrenciler; çizgi roman ve kahramanlarının günümüz modası üzerindeki etkilerini; türde kullanılan canlı ve parlak renkler, ikon ve semboller, fantastik öğeler olarak sıralamış ve özellikle baskı teknikleri kullanılarak modaya uygulandığını belirtmiştir. Kahramanların süper güçlerini ortaya koyan ve vücut yapılarını abartan kostümlerinin biçimleri ise öğrenciler tarafından günümüz modasında kısmen gözlemlenmiştir. Öğrenciler bu etkilenmeleri gözledikleri günümüz modasının yaratıcılarının da çizgi roman ve kahramanlarından etkilendiklerini düşünmektedirler.

Öğrenciler, türün moda tasarımında kullanılma sebeplerini: popülerliği, görsel ağırlıklı olması nedeniyle kolay uygulanabilmesi, dikkat çekmesi ve kullanıcılara eğlenceli olarak gelmesi şeklinde sıralamıştır. Çizgi romanların okuyucu kitleleri olması ve ürünlerin bu kitleler için üretilmesi ise sıralamada sonuncu gelmektedir. Bu sonuçlarla çizgi romanı bir popüler kültür ürünü olarak tanımlayan öğrencilerin, türün günümüzdeki popülerliğinin farkında olduğu söylenebilir. Öğrenciler, yüksek oranlarla olmasa da çizgi roman ve kahramanlarından esinlenen giyim ve aksesuar ürünleri kullandıklarını belirtmiştirler.

5. Gazi Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi arasında; çizgi roman ve kahramanlarının moda tasarımına etkisine ilişkin düşünceleri açısından benzer düzeylerde oldukları gözlenmiştir. Ancak Atılım Üniversitesi öğrencilerinin, türle Gazi Üniversitesi öğrencilerinden daha fazla ilgilenmesi burada da etkili olmuştur. Kendileri de türle ilgilenen Atılım Üniversitesi öğrencileri; türün moda tasarımında kullanılmasında, okuyucu kitlelerinin öneminin daha fazla olduğunu düşünmektedir. Aynı zamanda Atılım Üniversitesi öğrencileri; Gazi üniversitesi öğrencilerinden daha fazla çizgi romandan etkilenmiş giyim ve aksesuar ürünleri kullandıklarını belirtmiştir.

6. Moda tasarımı öğrencilerinin; tasarımlarında kısmi olarak çizgi roman ve kahramanlarından etkilendiği bulgulanmıştır. Öğrenciler tasarımlarında; resim ve yazıyı bir arada kullandıklarını, sembol ve ikonlardan yararlandıklarını ve çizgi karakterlerin kostüm biçimlerinden etkilendiklerini belirtmişlerdir. Çizgi karakter, konuşma balonu ve efektleri gibi çizgi roman unsurları ise öğrenci tasarımlarında kullanılmamaktadır. Öğrenciler; tasarımlarında kısmi bir şekilde kullandıkları çizgi roman ve kahramanlarının, yaratıcılıklarını geliştireceklerine yüksek oranda katılmakta ve moda tasarımı eğitiminde faydalı olacağını düşündüklerini belirtmişlerdir.

7. Gazi Üniversitesi ve Atılım Üniversitesi öğrencilerinin; çizgi roman ve kahramanlarını tasarımlarında kullanım düzeylerinde benzer sonuçlar gözlemlenmiştir. Ancak Atılım Üniversitesi öğrencilerinin; Gazi Üniversitesi öğrencilerinden daha çok ilgilendikleri türü, tasarımlarında daha fazla kullandıkları saptanmıştır.

8. Tasarımlarında kısmen çizgi roman ve kahramanlarından etkilendiğini söyleyen moda tasarımı eğitimi alan öğrencilerin; tasarımlarında Batman, Superman, X-

Men, Spiderman gibi dizi, film ve animasyonlarla popülerleşen yabancı kahramanları kullandıkları saptanmıştır. Snoopy, Garfield, Şirinler gibi özellikle gazete ve çocuk dergilerinde yayınlanmış karakterler de öğrencilerin tasarımlarında kullanılmaktadır.