• Sonuç bulunamadı

Her alanda çok hızlı bir değişim sürecinin yaşandığı günümüzde, tüm örgütlerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve kendilerini geliştirebilmeleri için, bu değişimleri ve bunların doğuracağı sonuçları önceden tahmin etmeleri, ortaya çıkacak fırsat ve tehditleri en iyi şekilde değerlendirmeleri gerekmektedir. Artan bu değişim ve dönüşüm ihtiyacının daha da belirginleştiği 1990’lı ve 2000’li yıllarda kamu yönetiminde de yeni arayışlar içine girilmiştir. Bu arayışlara koşut olarak daha önceden özel sektör alanında birçok örgüt tarafından bilinen ve uygulanan stratejik yönetim yaklaşımının kamu sektöründe de uygulanması gündeme gelmiştir.

Türkiye’de kamu mali yönetimi ve kamu yönetimi reformunun başvurduğu temel dönüşüm araçlarından birisi olarak stratejik planlama, sorunların çözümünde kullanılması gereken bir yöntem olarak ortaya konulmuştur. Bu gelişme doğrultusunda, mali yönetim ve yerel yönetim kanunları gibi yasal düzenlemelerde stratejik planlamaya yönetimin temel araçlarından biri olarak yer verilmiştir. Bu kanunların gereği olarak kamu kuruluşlarında stratejik planlama yapmak yasal bir zorunluluk haline getirilmiştir. Türkiye’de kamu yönetimi alanında başlatılan bu yasal düzenlemelerle birlikte, kamuda stratejik planlama ve performansa dayalı bütçeleme çalışmaları hız kazanmıştır. Stratejik planlamanın yasal dayanağını 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu oluşturmuş, DPT tarafından stratejik planlama kılavuzları hazırlanarak konuyla ilgili yönetmelik ve genelgeler yayımlanmıştır.

Kamusal alanda yaşanan bu değişim süreci zamanla belediyelerde de kendini göstermiştir. Kentleşmeyle birlikte hızla artan ve çeşitlenen kentsel ihtiyaçlar, hizmetleri kentlerde karşılamakla yükümlü olan yerel yönetimlerin daha etkin ve verimli hizmet verme zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle yeni bir anlayışla yerel yönetimlerin yapılandırılması ve çağımızın gereklerine ve ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi için de yeni yasalarla düzenlemeler getirilmiştir. Bu amaçla çıkarılan 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu yerel yönetimlerde stratejik planın yasal alt yapısını oluşturmaktadır. 2005 yılından itibaren başlayan bu yasalaşma hareketleri sonrasında

nüfusu 50.000’in üzerinde olan tüm belediyelere stratejik plan hazırlama zorunluluğu getirilmiştir.

Son yıllarda stratejik planlama yapan kamusal örgütlerin, yapmayanlara oranla geleceğe daha hazır oldukları, ani olaylar karşısında, önceden hazırlanan alternatif stratejik planları sayesinde, daha hızlı ve etkin bir değişimi gerçekleştirdikleri bilinmektedir. Ancak belediyeler başta olmak üzere kamusal alanda bu değişimi oldukça zor gerçekleşmektedir. Çünkü bu tür kamu örgütleri ve personeli toplumsal ve politik etkilere oldukça açık konumdadırlar. Kamu görevlileri için şikayet edilmeme, hukuki ve mali sorumluluk altında kalmama, görev yerini ve pozisyonunu koruma gibi konular hizmetin gereklerinden önce gelmektedir. Öte yandan stratejik yönetimin profesyonellik ile, eğitim ve deneyim gerektirmesine rağmen üst yöneticilerin atanmasında liyakat dışı yöntemlerin kullanılması yönetimi olumsuz etkilemektedir. Nitekim çalışmamızda incelediğimiz belediyelerde de stratejik yönetimin önünde duran en önemli sorunlardan biri olarak süreci yürütecek personelin eğitim açısından yetersizliği ve buna da gereken önemin verilmemesi gelmektedir.

Ülkemizde belediye yönetimleri her ne kadar stratejik planlamanın önemini kavrayamamış olsalar da giderek artan ve çeşitlenen belediye sorunlarının giderilmesi bu yönetim tekniğinin gerektiği gibi uygulanmasından geçmektedir. Merkezi yönetimin yoğun baskısı, mevzuat engelleri ve mali sıkıntılar içinde, rekabetten uzak, zayıf örgütsel yapıları ile kent halkının daha çeşitli ve daha kaliteli hizmet taleplerini ve önceliklerini karşılamaya çalışan belediyeler için uygun hizmet stratejiklerini üretmenin büyük avantaj sağlayacağı açıktır. Ülke kaynaklarıyla oluşan bir yapının, sunduğu hizmetler ve sonuçlar itibariyle; hesap verme, saydam olma, sorunlara uygun ve kalıcı çözüm bulma, değişime uyum sağlama esnekliğine sahip olma, çalışma yöntem ve süreçlerinin sorgulanması gibi özellikleri taşıması zorunlu bir hal almıştır.

Stratejik planlamanın belediyelerdeki uygulama alanını inceleyen bu tez çalışmasının birinci bölümünde, stratejik yönetim ve planlama kavramlarının tanımları, unsurları ve özelliklerinden bahsedilmiş ve daha sonraki bölümlerinde genelde kamusal alanda özelde ise belediyelerdeki stratejik planlama çalışmalarına değinilmiştir.

Bu noktada çıkan sonuçlara göre;.kamu kuruluşlarının kendilerine has yapıları, alışıla gelen yönetim anlayışı ve özellikle kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmaları sırasında bürokrasinin takındığı tavır stratejik yönetim anlayışının kamu sektöründe uygulanmasını zorlaştıran unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamız dahilinde incelemiş olduğumuz Ankara ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri’nde stratejik planlama çalışmalarına belediye yönetici ve personelin yeteri kadar katılımlarının gerçekleşmediğinden söz edilmektedir. Bunun en önemli nedenleri arasında belediye yönetimlerinin merkeziyetçi yapılarını hala korumaları ve üst yöneticilerin alt birimlere yetki devretmek istememeleri gelmektedir. Diğer bir neden olarak değişime direnç gösteren statükocu yapısıyla belediyelerin halkın gereksinimlerinden çok kendi çıkarlarını koruyan bürokratik yapıya sahip olmaları gelmektedir. Bununla birlikte belediye yönetimlerinin dışında bulunan kişilerin ise kendi üstlerine sorumluluk almak istememeleri veya kamu kaynaklarından kendi çıkarları doğrultusunda daha fazla pay almak istemeleri katılımın kültürünün yaygınlaşması önüne çıkan engeller arasında sayılmaktadır.

Çalışmamızda ele alınan belediyelerde katılım süreci tam anlamıyla işlememiş olsa da personelin, stratejik planlama çalışmalarının belediye için büyük ölçüde faydalı ve gerekli olduğu konusunda görüş birliğine varmış olduklarını görmekteyiz. Özellikle yöneticiler arasında bu görüşün daha yaygın olduğu tespit edilmiştir. Bunun nedenini yöneticilerin stratejik plan çalışmalarına yönetici oldukları için daha çok katılmalarına ve bu sayede konunun faydalarını daha iyi kavradıklarına bağlayabiliriz. Bu aşamada ise karşımıza stratejik plan çalışmasının anlamı, önemi ve nasıl yapılacağı hakkında belediye çalışanlarının ne ölçüde bilgilendirildiği sorusu çıkmaktadır. Çalışanların görüşlerinin alınması aynı zamanda çalışanları bu doğrultuda motive edip, konuyla daha çok ilgili olmalarını sağlayacaktır. Her ne kadar belediyelerde aralıklı olarak çeşitli bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilse de bunların hala yeterli düzeyde olmadığı gözlenmiştir.

Diğer taraftan belediyelerde ve diğer kamu örgütlerinde stratejik plan geliştirmenin oldukça meşakkatli ve zaman alıcı faaliyetler bütünü olduğu söylenebilir. Bu durum birçok çalışanın stratejik planlama faaliyetlerine katılımını engelleyebilir ya da çalışanlar üzerinde olumsuz kanaat bırakabilir. Nitekim çalışmamız değerlendirildiğinde strateji geliştirmenin sadece üst yönetime münhasır

bir faaliyet olmadığı, tam tersine çalışanların katılımı ile gerçekleştirilmesi gereken bir faaliyet olarak algılandığı ortaya çıkmaktadır. Böylesi bir sonucun ortaya çıkmış olması stratejik yönetimin belediyeler açısından önemli kazanımlar getireceği ve başarı sağlayacağı söylenebilir. Çünkü strateji geliştirme sürecine gönüllü katılım isteğinin olması, bu faaliyetlerin samimi ve gerçekçi bir şekilde gerçekleştirileceği ve başarı sağlanacağı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda stratejik yönetim anlayışının uygulanabilmesi için vazgeçilmez iki şarttan biri; her seviyedeki örgüt çalışanına bu anlayışın anlatılarak onların ikna edilmesi ve benimsemesini sağlamaktır.

Sonuç olarak, kamu kuruluşlarında stratejik planlamanın başarısı, bir seferde yapılan ve statik nitelik taşıyan yasal düzenlemelerle sağlanamaz. Kuruluş düzeyinde stratejik planlamanın ayrıntılı olarak ele alınan amaçlara istenilen katkıyı verebilmesi için, elde edilen deneyim ve yapılan değerlendirmeler ışığında gerek sürecin tasarımında gerek uygulamasında ihtiyaç duyulan değişikliklerin sürekli olarak yapılması gerekir. Stratejik planlamanın koşullara ve ihtiyaçlara göre şekillenmemesi durumunda, stratejik planların uygulamaya geçmemiş “iyi niyet” belgeleri olma riski bulunmaktadır.

KAYNAKÇA

AKDOĞAN, Argun, Stratejik Planlama Kavram ve Kuramı Üstüne Değerlendirmeler, Memleket Mevzuat Aylık Yerel Yönetim Dergisi, Cilt:2, Sayı:17, YAYED, Ankara 2006.

AKGEMCİ, Tahir, Elbistan’da Strateji Semineri.

www.kanal46.com/haber.php?h=10858 - 40k – (06/03/2010)

AKIN, H. Bahadır, GÜLEÇ, Sevcan, Belediyelerde Stratejik Planlamanın Gerçekleştirilebilirliği ve Karaman Belediyesi’nde Gerçekleştirilen Bir Analiz, Kamu Yönetiminde Kalite 3. Ulusal Kongresi, No: 319, TODAİE Yayınları, Ankara 2003.

AKTAN, C., Can, Geleceği Kazanmanın Yolu: Stratejik Yönetim, Yeni Türkiye 21. Yüzyıl Özel Sayısı, Sayı:19, Ankara 1998.

AKTAN, C., Can, Yeni Yönetim Tekniklerinin Kamu Sektöründe

Uygulanmasına Yönelik Öneriler, Türk İdare Dergisi, Yıl 71, Sayı 425, Ankara 1999.

AKTAN, C., Can, Değişim Çağında Yönetim, Sistem Yayıncılık, İstanbul 2003. AKTAN, C., Can, Geleceği Kazanmanın Yolu: Stratejik Yönetim, 2005. www.canaktan.org/canaktan_personal/canaktan-arastirmalari/toplam-kalite/aktan- senekonomik-kriz.pdf – (19/08/2010)

AKYÜREK, Rüveyde, Kurumsal iletişim Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi, Eskişehir 2005.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı. www.sp.gov.tr/spler.html - (27/01/2011)

ASUNAKUTLU, Tuncer, COŞKUN, Bayram, Stratejik Yönetimde Örgütün Rolüne İlişkin Bir Değerlendirme, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 4, Samsun 2000.

AŞGIN, Sait, GÖRGÜN Selen ve ALTAY, Ümit, Kamuda Stratejik Planlama, T.C. İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ankara 2006. http://birimweb.icisleri.gov.tr/tid/yayinlar1.htm (15/06/2010)

AZAKLI, Sedat, ÖZGÜR, Hüseyin, Belediye Organları ve Organlar Arası İlişkiler: Başkan, Meclis ve Encümen, Yerel Yönetimler Üzerine Güncel Yazılar I:Reform, Editörler: Hüseyin Özgür ve Muhammet Kösecik, Nobel Basımevi, Ankara 2005.

AZAKLI, Sedat, Belediyelerin Hizmet Stratejileri Belirleme Sürecinde Analizci Yaklaşımın Önemi, Yerel Yönetimler Sempozyumu Bildirileri, TODAİE Yerel Yönetimler Araştırma ve Eğitim Merkezi, Ankara 2002.

BARCA, Mehmet, Stratejik Açı: Stratejik Düşünme Düzeyi, Tarzı ve Gerekliliği, Editörler: İsmail Dalay, Remzi Altunışık ve Recai Coşkun, Stratejik Boyutuyla Modern Yönetim Yaklaşımları, Beta Yayınları, Adapazarı 2002.

BARUTÇUGİL, İsmet, Performans Yönetimi, Kariyer Yayınları, İstanbul 2002. BAŞBAKANLIK, Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma 1: Değişimin Yönetimi İçin Yönetimde Değişim, Ankara 2003.

BECEREN, Ertan, Isparta Deri Sektörünün Stratejik Planlaması, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Isparta 1996.

BİLGİÇ, Veysel, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar Sorunlar, Tartışmalar, Çözüm Önerileri, Modeller, Dünya ve Türkiye Yansımaları, Editörler Asım Balcı, v.d., Seçkin Yayıncılık, Ankara 2003.

BİRCAN, İsmail, Kamu Kesiminde Stratejik Yönetim Ve Vizyon, DPT Planlama Dergisi 42. Yıl Özel Sayısı, Ankara 2002.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı. www.sp.gov.tr/spler.html - (27/01/2011)

CANBAY, Ş. Kamile, Kamuda Stratejik Planlama ve Stratejik Yönetim, Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli 2008.

ÇETİN, Habibe, Belediyelerde ve İl Özel İdareleri Stratejik Planlarının Karşılaştırılması, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar 2009.

ÇETİN, Sefa, Yerel Yönetimlerde Stratejik Yönetim.

www.sefacetin.com/SC2d.pdf (05/04/2011)

ÇUKURÇAYIR, M. Akif, EROĞLU, H. Tuğba, Klasik Yönetim Anlayışından Stratejik Yönetime: Strateji Geliştirmede SWOT Analizi, Küresel Sistemde Siyaset Yönetim Ekonomi, Der: M. Akif Çukurçayır, Çizgi Kitapevi, Konya 2003. ÇUKURÇAYIR, M. Akif, Büyükşehir Belediyelerinin Mahalli Hizmetlerin Verimliliğine Etkileri Ve Konya Büyükşehir Belediyesinin Beş Yılı, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Konya 1994.

ÇUKURÇAYIR, M. Akif, EŞKİ, Hülya, Kamu Hizmeti Sunumunda Yeni Yöntemler, Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, S:1-2, S.Ü. İ.İ.B.F. Yayınları, Konya 2001.

DİNÇER, Ömer, Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Basım Yayınevi,

İstanbul 2004.

DİNÇER Ömer ve YILMAZ, Cevdet, Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma 1: Değişimin Yönetimi İçin Yönetimde Değişim,: T. C. Başbakanlık, Ankara 2003.

DOĞAN, D. Mehmet, Doğan Büyük Türkçe Sözlük, 2. Baskı, Vadi Yayınları, Ankara 2003.

DPT, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Yerel Yönetimler Özel İhtisas Komisyon Raporu, Ankara 2000.

DPT, Kamu İdareleri İçin Stratejik Planlama Kılavuzu, 2 Sürüm, Ankara 2006. www.sp.gov.tr/documents/Sp-Kilavuz2.pdf (05.01.2010).

ERBAŞI, Ali, Stratejik Planlama Sürecinin Belediyelerde Uygulanmasına Yönelik Modelsel Bir Yaklaşım, Alınan yer: Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, Sayı: 22, 2010.http://www.akademikbakis.org (22/01/2011)

ERDEM, Aybike, Stratejik Yönetim ve Kamu Örgütlerine Uygulanabilirliği, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin 2006.

EREN, Erol, İşletmelerde Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Basım Yayım, İstanbul 2000.

EREN, Erol, Stratejik Yönetim Ve İşletme Politikası, Beta Yayınları, İstanbul 2000.

ERENÇİN, Arif, Yerel Yönetimler ve Yeni Kamu Yönetimi Tartışmaları, Çağdaş Yerel Yönetimler Dergisi, Sayı: 4, Cilt: 11, Ankara 2002.

ERYILMAZ, Bilal, EKEN, Musa, ŞEN, M., Lütfi, Kamu Yönetimi Yazıları, Nobel Yayınları, Ankara 2007.

EŞKİ, Hülya, Kamu Yönetiminde Değişim ve Yeni Yönetim Modelleri, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Konya 2003.

ERYILMAZ, Bilal, Kamu Yönetimi, 2. Baskı, Erkam Matbaası, İstanbul 2002. ERYILMAZ, Bilal, Kamu Yönetimi, Gözden Geçirilmiş Yeni Baskı, Erkam Matbaası, İstanbul 2006.

GEDİKLİ, Bahar, Stratejik Mekansal Planlama: Planlamada Yeni Arayışlar, Yöntemler ve Teknikler, Kentsel Planlama Kuramları, Der. Melih Ersoy, İmge Kitapevi, Ankara 2007.

GENÇ, Atakan, Yerel Yönetimlerde Stratejik Planlama Ve Bir Uygulama, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2007. GÖKÇE, Orhan, Kamu Sektöründe Verimlilik Sorunu ve Son Yirmi Yıllık Dönemde Buna Yönelik Çalışmalar, II. Ulusal Orta Anadolu Kongresi, Niğde 2002.

GÜNER, Sinan, Stratejik Yönetim Anlayışı ve Kamu Yönetimi, Türk İdare Dergisi, Yıl 77, Sayı 446, Ankara 2005.

GÖZLÜKAYA, Türkay, Yerel Yönetimler Ve Stratejik Planlama: Modeller Ve Uygulama Örnekleri, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Denizli 2007.

GÜÇLÜ, Nezahat, Stratejik Yönetim, Sayı: 2, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Ankara 2003.

HATİPOĞLU, Zeyyat, İşletmelerde Stratejik Yönetim, 1. Baskı, Sedok Yayınları,

İstanbul 1995.

KELEŞ, Ruşen, Yerinden Yönetim Ve Siyaset, Cem Yayınevi, Ankara 2009. KELEŞ, Ruşen, Yerinden Yönetim ve Siyaset, Genişletilmiş 2. Baskı, Cem Yayınevi, İstanbul 1994.

KÖSECİK, Muhammet, SAĞBAŞ, İsa, Tarihsel Bakış Acısıyla Türkiye’de Merkezi Yönetim-Yerel Yönetim İlişkileri, Türkiye’de Kamu Yönetimi Sorunları Üzerine İncelemeler, Editör: Nagehan Talat Arslan, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2005. KUTLUCAN, Ü. Kayhan, Belediyelerde Stratejik Planlama Uygulaması, Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2009.

GÜRER, Harun, Stratejik Planlamanın Temelleri ve Türk Kamu Yönetiminde Uygulanmasına Yönelik Öneriler, Sayı 63, Sayıştay Dergisi. Ankara 2006.

PARLAK, Bekir ve ZAHİD, Sobacı, Kamu Yönetimi, 1. Baskı. Aktüel Yayınları Alfa Akademi, Bursa 2005.

SALUR, Şammas, Türkiye’de Yerel Yönetim Reformu Sorunu Üzerine Bir Analiz, Akademik Araştırmalar Dergisi, Yıl 6, Sayı 21, Ankara 2004.

SÖYLER, İlhami, Kamu Sektöründe Stratejik Yönetim Uygulanabilir mi? Engeller/Güçlükler, Maliye Dergisi, Sayı 152, Ankara 2007.

Stratejik Planlamada Durum Analizi Bilgilendirme.

adek.balikesir.edu.tr/.../Stratejik_Planlama-Durum_Analizi_Bilgilendirme.doc (20/12/2010)

ŞAN, Gündüz, Stratejik Planları Temelinde Belediyelerin Güçlü Ve Zayıf Yönlerinin Analizi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2008.

ŞENTÜRK, Hulusi, Belediyelerde Stratejik Planlama, İlke Yayıncılık, İstanbul 2005.

ŞENTÜRK, Hulusi, Belediyelerde Performans Yönetimi, İlke Yayıncılık, İstanbul 2004.

ŞENTÜRK, Hulusi, Belediyelerin Mali Problemleri, www.yerelsiyaset.com/v4/sayfalar.php?goster=ayrinti&id. –(02/05/2011)

NARİNOĞLU, Ahmet, Yerel İdarelerde Stratejik Planlama Modeli, Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Mersin 2006.

NEMLİ, Esra, Sürdürülebilir Kalkınmada İşletmelerin Rolü, İstanbul Sanayi Odası Çevre Şubesi, İstanbul 2000.

GÜVEN, Murat, BAĞDİGEN, Muhlis, Kamu İdarelerinde Stratejik Planlama ve Yönetim, Gazi Kitapevi, Ankara 2008.

OLGUN, Hürriyet, Türkiye’de Büyükşehir Belediyeleri ve Küreselleşme Sürecine Eklemlenmeleri, Sosyo-Ekonomi Dergisi, Sayı: 2, Ankara 2006.

ÖZCAN, Lütfi, Belediyelerde Stratejik Yönetimin Algılanması: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya 2006.

ÖZŞEN, Tayfur, Yerel Yönetimler ve Planlama, Türk İdare Dergisi, Sayı: 374, Ankara 1987.

ÖZTEMEL, Ercan, İşletmelerde Stratejik Planlama, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı,

İstanbul 2004.

ÖZTEMEL, Ercan, Belediyelerde Toplam Kalite Yönetimi, Değişim Yayınları,

İstanbul 2001.

ÖZTOP, Sezai, Stratejik Planlamanın Belediyelerde Uygulanması, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi., Kocaeli 2007.

TAMER, Mustafa, Belediyelerde Stratejik Planlama Yapımının Son Günü Olan 13 Temmuz 2006 Tarihi Ertelenmelidir, Yerel Yönetim ve Denetim Dergisi, Cilt: 11, Sayı 6, Ankara 2006.

TORLAK, S. Evinç, SEZER, Yasin, Büyükşehir Belediye Reformu Üzerine Bir Değerlendirme, Yerel Yönetimler Üzerine Güncel Yazılar-I Reform, Editörler: Hüseyin Özgür ve Muhammet Kösecik, Nobel Yayınları, Ankara 2005.

TOSUN, Kemal, İşletme Yönetimi Genel Esaslar, Savaş Yayınevi, Ankara 1992. TOSUNOĞLU, Hatice, Yerel Yönetimlerde Stratejik Plan Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2008.

TORTOP, Nuri, AYKAÇ, Burhan, YAYMAN, Hüseyin, ÖZER, M. Akif, Mahalli İdareler, Nobel Yayınları, Ankara 2006.

TULAY, Gökhan, Stratejik Yönetim Ve Planlama Uygulamasında Karşılaşılan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2007.

TURAN, Deniz, Türkiye’de Belediyelerin Mali Yapısı, Mali Sorunları ve Çözüm Önerileri, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Bursa 2001.

TUZCUOĞLU, Ferruh, Türklerin Kentsel Dönüşüm Surecinde Kilometre Taşları ve Metropoliten Yönetişimde Gelinen Nokta: 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Yasası, 3.Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, 2005.

Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü Gelişim Planlama Kurulu, Üniversitede Stratejik

Planlama Rehberi, 2002.

http://www20.uludag.edu.tr/~kurullar/GPK/SP_Guideline.htm#_ftn2(12/10/2010). ÜLGEN, Hayri, KADRİ, Mirze, İşletmelerde Stratejik Yönetim, No: 113, Literatür Yayınları, İstanbul 2004.

YILDIRIM, Handan, Türkiye’de Büyükşehir Belediyelerinde Stratejik Planlama Üzerine Bir Analiz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Bolu 2009.

YILDIRIM, Ramazan, 59. Hükümet Döneminde Yapılan Belediye Reformunun Kısa Bir Değerlendirmesi, Cilt 15, Sayı 2, Çağdaş Yerel Yönetimler, Ankara 2006.

YILMAZ, Cevdet, Piyasa Ekonomilerinde Ulusal Planlama ve Çeşitli Planlama Yaklaşımları, Amme İdaresi Dergisi, Sayı: 1, Cilt: 32, Ankara 1999.

YILMAZ, Kutluhan, Kamu Kuruluşları İçin Stratejik Planlama Uygulaması, Sayıştay Dergisi, Sayı: 50-51, Ankara 2003.

YURTTAŞ, Fatma, KÖSEOĞLU, Özer, Yönetimden Yönetişime Geçiş Sürecinde Yerel Yönetimler, III. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, 2005. http://www.sbe.sakarya.edu.tr/kongree.php, (06/10/2010)

YÜZBAŞIOĞLU, Nedim, 2000’li Yıllarda Strateji ve Planlama, 1. Baskı, Çizgi Kitapevi, Konya 2004. tr.wikipedia.org/wiki/Ankara_Büyükşehir_Belediyesi – (24/10/2010) www.ankara.bel.tr/Haberler/belediye_meclisi_10112010.aspx - (10/07/2010) www.ankara-bel.gov.tr/...stratejik_plan/2010-2014_stratejik.aspx - (10/07/2010) www.ankara-bel.gov.tr/AbbSayfalari/2011_performans_programi.pdf(24/01/2011) www.ankara-bel.gov.tr/ - (10/07/2010) www.bursa.bel.tr/dosyalar/stplan.pdf (27/08/2010) www.bursa.bel.tr/dosyalar/PERFORMANS.pdf (24/01/2011) tr.wikipedia.org/wiki/Bursa – (15/01/2011)

T.C.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü Adı Soyadı: Burak GÜNGÖR

Doğum Yeri: ANKARA Doğum Tarihi: 27.08.1984 Medeni Durumu: EVLİ Öğrenim Durumu

Derece Okulun Adı Program Yer Yıl

İlköğretim ETLİK İLKÖĞR. İLKOKULU ANKARA 1990-1995 Ortaöğretim NAMIK KEMAL ORTA OKUL ANKARA 1995-1998 Lise ÇANKAYA 50.YIL LİSE ANKARA 1998-2001 Lisans SELÇUK LİSANS KONYA 2001-2007 Yüksek Lisans SELÇUK YÜKSEK LİSANS KONYA 2008-… Becerileri: MS Office Uygulamaları, Fotoğrafçılık, Amatör Metin Yazarlığı.

İlgi Alanları: Yakın Siyasi Tarih, Edebiyat.

İş Deneyimi: TC BAŞBAKANLIK G.S.G.M. / MÜFETTİŞ YARD. / 2010-… MALİYE BAKANLIĞI G.İ.B. / VERGİ DENETMEN YARD. / 2009-2010 MALİYE BAKANLIĞI M.E.G.M. / MİLE UZMAN YARD. / 2008-2009 Aldığı Ödüller:

Hakkımda bilgi almak için önerebileceğim

şahıslar:

(E) VALİ - Bahaeddin GÜNEY (0312-2315979) Baş Müfettiş - Nurettin ATAMAN (0532-2919100) Tel: 05335122903

E-Posta: dt.bg@mynet.com