• Sonuç bulunamadı

157

158

bölgesel rekabet edebilirlik ve bölgeler arası işbirliği çalışmalarının desteklendiği bir dönem olarak planlanmıştır. Fakat 2008 küresel krizi ile ortaya çıkan temel ekonomik göstergelerdeki (işsizlik oranı, kamu borçlarının finansmanı vb.) dengesizlikler 2007-2013 yılı reform hareketlerinin etkisini azaltmıştır.

2010 yılında hazırlanan Avrupa 2020 stratejisi kapsamında bölgesel politika ile ilgili uygulanacak önlemler ve farklılıkları azaltacak politikalar, bölgelerin mali güçlerini artırmak amacıyla karşılıksız desteklemek yerine “Büyüme” eksenli olarak kalkınmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Büyüme kavramının sade bir anlayışla değil, akılcı, sürdürülebilir ve her ekonomik ve sosyal birimin katkılarıyla oluşacağı güdüsü 2020 Stratejisin temel prensiplerindendir. 2020 stratejisi kapsamında istenilen hedeflere ulaşmak için istihdam, yenilik, iklim değişikliği, eğitim ve yoksulluk gibi temel sosyoekonomik değişkenlerin ele alındığı gözlenmiş ve yapılacak yatırımların çerçevesi bu beş hedef gösterge etrafında oluşturulmuştur. 2014 yılı verileri incelendiğinde ekonomi ve çevre ile ilgili göstergeler 2008 yılına kıyasla AB-28 düzeyinde iyileşme gösterirken, istihdam ve sosyal korumaya yönelik göstergelerde kötüleşme vardır.

Özellikle 2008 krizinin istihdam üzerinde negatif katkısı olmuş ve sosyal korumaya muhtaç nüfusun artmasına yol açmıştır.

AB’ye üye olan ülkelerin katılma süreçleri incelendiğinde, Türkiye ile benzer özellikler gösteren Merkezi ve Orta Avrupa ülkelerinin, 90’lı yılların başından itibaren zorlandıkları gözlenmiştir. Komünizm sonrası yaşanan ekonomik sistem değişikliği ile işsizlik artmış ve ekonomik büyüme yavaşlamıştır. Dolayısı ile bölgelerin kendi aralarındaki dengesizlikler iyice derinleşmiştir. Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinin adaylıklarının kesinleşmesi, bürokratik yapıda yeni düzenlemelerin yapılmasını gerekli kılmıştır. İlgili ülkeler yasal düzenlemeler ile birlikte bölge yönetimleri oluşturmuş veya mevcut bölgesel yönetimlerinin güçlerini artırmışlardır. İlgili ülkelerin, AB tarafından aktarılan fonların kullanımı konusunda herhangi bir deneyimlerinin olmaması, katılım süreçlerinde aktarılan fonların etkin bir şekilde kullanılmasını negatif yönde etkilemiştir. Bölgesel sosyoekonomik dengesizlikler giderilememiş, sadece idari kurumsal kapasite geliştirilebilmiştir.

159

Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinin 2004 ve 2007 yılında üye ülke durumuna gelmesi ile birlikte fon kullanımı konusunda etkin sonuçlar alınmıştır. Ulaştırma projeleri ile birlikte bölgeler arasındaki ticari işbirliği gelişmiş olup, su ve atık yönetimi konusunda yapılan projeler ile çevreye duyarlı ve sosyal olarak gelişmiş bölgeler oluşturulmuştur.

Bölgelerin rekabetçi güçlerini ortaya çıkaracak faaliyet alanları tespit edilerek bu konuda çalışacak yatırımcıları çekecek merkezler oluşturulmuştur.

Aday ülke konumunda olan Sırbistan ve Makedonya merkezi ve yerel yönetimler arasındaki yaşanan problemlerin çözümü ile uğraşmaktadırlar. İki ülkede de en büyük problem politikaların ulusal düzeyde belirlenmesi ancak uygulama konusunda bölgelere söz hakkının verilmemesidir. Bölgelerin politika uygulamalarından dışlanması ve fon kullanımında tecrübe eksikliği yaşamaları, uzun vadede kaynakların verimsiz kullanılmasına yol açacaktır.

Sırbistan ve Makedonya ile aynı statüde bulunan Türkiye’de AB süreci 1999 yılında Helsinki Zirvesi ile aday ülke olarak ilan edilmesiyle başlamış olmasına rağmen bölgesel politika çalışmaları 1960’lı yılların başlarında kalkınma planları ile başlamıştır.

1990’lı yıllara kadar hazırlanan kalkınma planlarında öncelik olarak az gelişmiş ve gelişmiş bölge tanımları üzerinde durulmuştur. Az gelişmiş bölgelerin desteklenmesine yönelik olarak bölge planlarının hazırlanması gerektiği belirtilmiştir. Fakat her kalkınma planında yenilenen bu konulara yönelik herhangi bir program ya da proje üretilememiştir. Altıncı kalkınma planı ile birlikte AB ekseninde bölgesel politikaların üretilmesi gerekliliği belirtilmeye başlanmıştır. GAP, DOKAP ve DAP gibi projeler üretilmeye başlanmıştır. Nihai olarak onuncu kalkınma planı ile birlikte, bölge gelişmişlik kriterleri ve geleceğe yönelik hedefler belirlenmiş, bölgelerin projelere daha fazla katılımı sağlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca beş yıllık kalkınma planlarının yanı sıra orta vadeli ve yıllık programlar ile uzun vadeli kalkınma planlarının gerçekleşmeleri takip edilmiştir.

AB perspektifinden bakıldığında, bölgeler arası dengesizlik Türkiye’nin AB üyeliği konusunda engel oluşturan önemli bir başlıktır. 22 no’lu bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu başlığı, üyelik için tam uyumun sağlanmasının istendiği bir

160

başlıktır. Helsinki Zirvesi ile başlayan süre boyunca AK tarafından yayınlanan ilerleme raporlarında, 2000’li yılların başından beri vurgulanan hukuksal çerçeve konusunda 2010 yılına kadar hiç gelişme olmamıştır. Müktesebata uyum kapsamında, kurumsal kapasitenin artırılması, yerel kalkınma ajanslarının kurulması ve yönetim kurullarına sosyoekonomik paydaşların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımının sağlanmasıyla ile birlikte bölgesel dengesizliklerin giderilmesinde uygulanacak politikaların daha gerçekçi bir yapıya oturtulması sağlanmıştır.

Mali açıdan bakıldığında, Türkiye’nin AB’ye üye olması iki tarafın da yararına olmakla birlikte, sosyal ve ekonomik politikaların uygulanabilmesi için ne AB Türkiye’yi mali açıdan destekleyebilecek güçtedir ne Türkiye bölgesel alanda birliğe mali ve sosyal açıdan uyum sağlayabilecek boyuttadır. IPA kaynakları ile uygulanmaya çalışılan programlar, AB ilerleme raporlarında bahsedildiği üzere idari kapasitenin uzun yıllar yetersiz kalması sonucunda etkili olmamışlardır.

Türkiye’de bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal dengesizliklerin altında yatan nedenlerin detaylı olarak incelenmesi ve bunlara uygun hedef politikaların düzenlenmesi gereklidir. Bölgesel politika kapsamında desteklenecek alanların uzun yıllar boyunca “Kalkınmada Öncelikli Yöreler” kapmasında değerlendirilmesi ve hedef gösterge kullanılmaması, uygulanan politikaların verimliliğinin ölçülmesini güçleştirmiştir. 2014 yılında yürürlüğe giren onuncu kalkınma planı ile bölgesel gelişme hedefleri belirlenmiş ve fon kaynaklarının sosyo ekonomik gelişmişlik endeksine göre dağıtılması düşünülmüştür. Ayrıca dengesizlik göstergeleri, AB 2020 stratejisi açısından incelendiğinde, birbirini tetikleyen ve aynı zamanda iç içe geçmiş unsurlara (ekonomik büyüme, istihdam, çevre, eğitim ve sosyal koruma) göre belirlenmiştir. 2012 yılı göstergeleri üzerinde karşılaştırma yapıldığında; 2008 yılına göre, 20-64 yaş arası istihdam oranında, Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payında artış vardır. Çevre göstergelerinde hareket artış yönündedir. Sera gazı emisyonu ve enerji tüketimi artış göstermiştir. Bu durum çevre hedefleri üzerinde negatif etki yapmaktadır. Fakat gelişen ekonomilerde üretim artış hızı, gelişmiş ülkelere göre daha fazla olduğu için negatif etki beklenen bir durumdur. Yenilenebilir enerjinin toplam enerji içindeki payı 2008 yılına göre artmış olup çevre hedefleri konusunda pozitif katkı sağlamıştır. Sosyal hedefler

161

olan eğitim ve yoksullukla mücadele konularındaki hedeflerde 2008 yılına göre pozitif yönde hareketlenme olmuştur. Genel performans olarak düşünüldüğünde, Türkiye’nin doğru politikalar ürettiği ve hedef değerlerde bir ivme kazandığı fakat AB ortalamasından oldukça uzak olduğu görülmüştür.

Bölgesel politika kapsamında yapılan plan ve programların hazırlanması ve yürütülmesi konusunda 1960’lı yıllardan itibaren merkezi yönetim görev almıştır. 2010 yılında hazırlanan yasal mevzuat ile merkezi yönetimin yürütme görevlerinin büyük kısmı kalkınma ajanslarına devredilmiştir. Kalkınma ajansları, karar alma konusunda özerk bir yapıda yerel yönetimlerle ortak söz hakkına sahip bir yapıda kurulmuştur. Bölgesel gelişmeyi sağlayacak projelerin ve planların hazırlanması için çalışmalar yapmışlardır.

Hazırlanan bölgesel planların etkinliği performans ölçümlerinin herhangi bir kalkınma ajansı tarafından yapılmamış olması, Türkiye’nin bölgesel politika konusundaki çalışmaların hangi aşamada olduğu konusunda belirsizlik yaratmaktadır. Ajansların yönetim olarak merkezi yönetimden bağımsız hareket edememeleri, sadece fon kaynağı sağlayıp aktif politika üretememeleri, bölgesel gelişme önünde engeldir.

AB bölgesel politikasına uyum aşamasındaki sorunların çözülmesine yönelik tedbirlerin hızlı bir şekilde alınması gerekmektedir. Hazırlanan yasal mevzuatların yürütülmesi konusunda etkinlik sağlanmalıdır. Öncelikli olarak merkezi yönetim karar mekanizmalarının ürettikleri bölgesel gelişme planlarının yerel düzeydeki bölge planlarına uyumlu hale getirilerek sadece strateji belgeleri olarak kullanılması gerekmektedir. Bölgelerde kurulmuş olan kalkınma ajanslarının yatırım destek ofisi görevlerinin yanında, uygun bölgesel politikaların belirlenmesi ve yürürlüğe koyması gerekmektedir.

AB tarafından takip edilen bölgesel gelişme göstergelerinin, Düzey 2 ve alt düzeylerde üretilmesi sağlanmalıdır. Bu sayede bölgelerin ve bölge alt düzeylerinin yıllar itibariyle gelişmeleri takip edilecek ve hazırlanan politikaların etkinlikleri ölçülebilecektir.

Aksayan yönler daha kolay belirlenecek veya desteklenmesine artık gerek duyulmayan bölgeler tespit edilerek kaynak etkinliği sağlanabilecektir. Mali kaynakların yönetimi konusunda sadece AB eksenli fonların düşünülmemesi gerekmektedir. IPA projeleri

162

tarafından aktarılan fonların yanında, ulusal ve uluslararası yatırımcıların doğru alanlara yatırımlarının sağlanması ile birlikte, AB’ye olan mali bağımlılıktan çıkılacaktır. AB bölgesel politikasına uyum çalışmalarının bölgesel gelişme için amaç değil araç olarak kullanılması gerekmektedir. Ulusal düzeyde yapılacak çalışmalar ile zorunluluk olarak düşünülen AB uyum çalışmalarına gerek kalmadan uyum şartları sağlanacaktır.

163 KAYNAKLAR

Akşahin, S. B. 2008. Avrupa Birliği’nin Bölgesel Politikası, Yapısal Araçların Koordinasyonu ve Türkiye’nin Uyumu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 144 s.,Ankara.

Anonim. 1963. I. Beş yıllık Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/9/plan1.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 1967. II. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/8/plan2.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 1972. III. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/7/plan3.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 1979. IV. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/6/plan4.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 1985. V. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/5/plan5.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 1990. VI. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/4/plan6.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 1996. VII. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/3/plan7.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2000a. Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı Nihai Rapor Cilt II. Web Sitesi:

http://dokap.gov.tr/userfiles/file/Raporlar/Do%C4%9Fu%20Karadeniz%20B%C 3%B6lgesel%20Geli%C5%9Fme%20Plan%C4%B1/Cilt%202%20Ana%20Rap or.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2000b. Doğu Anadolu Projesi Ana Planı. Web Sitesi:

http://www.dap.gov.tr/content/DAP/DAPANAPLAN/PDF/yonetici_Ozeti.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2000c. VIII. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/2/plan8.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2001a. Avrupa Birliği - Açıklayıcı Kavramlar. DPT, 162 s. ,Ankara

164

Anonim. 2001b. 2001 Katılım Ortaklığı Belgesi. Web Sitesi:

http://www.ab.gov.tr/files/AB_Iliskileri/AdaylikSureci/Kob/Turkiye_Kat_Ort_B elg_2001.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2001c. Ulusal Program (2001). Web Sitesi:

http://www.abgs.gov.tr/files/UlusalProgram/UlusalProgram_2001/Tr/up_ozet.zi p Erişim tarihi: 15.03.2011.

Anonim. 2002. Resmi Gazete. Web Sitesi:

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2002/09/20020922.htm Erişim Tarihi:

12.06.2011.

Anonim. 2003a. Katılım Ortaklığı Belgesi (2003 Revize). Web Sitesi:

http://www.ab.gov.tr/files/AB_Iliskileri/AdaylikSureci/Kob/Turkiye_Kat_Ort_B elg_2003.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2003b. 2003/5930 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı. Web Sitesi: http:

//www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2003/07/20030724m1.htm Erişim Tarihi:

12.06.2011.

Anonim. 2003c. Ulusal Program 2003. Web Sitesi:

http://www.abgs.gov.tr/files/UlusalProgram/UlusalProgram_2003/Tr/pdf/IV-21.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2003d. Ön Ulusal Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/EylemVeDigerPlanlar/Attachments/11/%C3%

96nUlusalKalk%C4%B1nmaPlan%C4%B1.pdf Erişim Tarihi: 15.06.2011.

Anonim. 2004. 2004 İlerleme Raporu. Web Sitesi:

http://www.ab.gov.tr/files/AB_Iliskileri/AdaylikSureci/IlerlemeRaporlari/Turkiy e_Ilerleme_Rap_2004.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2005a. Zonguldak-Bartın-Karabük Bölgesel Gelişme Projesi. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/DocObjects/Download/8139/ZBK.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2005b. Doğu Anadolu Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.dpt.gov.tr/DocObjects/Download/8177/EADP.pdf Erişim Tarihi:

12.06.2011.

Anonim. 2005c. Türkiye-AB Mali İşbirliği Kapsamındaki Bölgesel Kalkınma Programları. Web Sitesi:"/bolgesel/ab/maliis.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2006a. 5449 Sayılı Kanun. Web Sitesi:

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/02/20060208-1.htm Erişim Tarihi:

12.06.2011.

165

Anonim. 2006b. Yeşilırmak Havza Gelişim Projesi - Bölgesel Gelişme Ana Planı. Web Sitesi:

http://dokap.gov.tr/userfiles/file/Raporlar/Ye%C5%9Fil%C4%B1rmak%20Havz a%20Geli%C5%9Fim%20Projesi/YHGP_AnaPlan.pdf Erişim Tarihi:

12.06.2011.

Anonim. 2006c. IX. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/1/plan9.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2006d. Katılım Ortaklığı Belgesi (2006 Revize). Web Sitesi:

http://www.abgs.gov.tr/files/AB_Iliskileri/AdaylikSureci/Kob/Turkiye_Kat_Ort _Belg_2006.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2007a. Yeni Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları. Erişim Tarihi:

http://www3.kalkinma.gov.tr/DocObjects/Download/10170/uygulama.pdf Erişim Tarihi: 09.12.2014.

Anonim. 2007b.Ulaştırma Operasyonel Programı 2007-2013. Web Sitesi:

http://op.udhb.gov.tr/staticcontent/tr/Ulastirma%20Operasyonel%20Programi%2 02007-2013.docx Erişim Tarihi: 19.03 2011.

Anonim. 2008a. Katılım Ortaklığı Belgesi (2008 Revize). Web Sitesi:

http://www.abgs.gov.tr/files/AB_Iliskileri/AdaylikSureci/Kob/Turkiye_Kat_Ort _Belg_2007.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2008b. 2008/11481 Sayılı Bakanlar Kurulu. Web Sitesi:

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/12/20081231m5.htm Erişim Tarihi:

12.06.2011.

Anonim. 2008c. Ulusal Program 2008. Web Sitesi:

http://www.abgs.gov.tr/files/UlusalProgram/UlusalProgram_2008/Tr/pdf/iv_22_

bolgeselpolitikaveyapisalaraclarinkoordinasyonu.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2010a. AB Tarihçesi. Web Sitesi:

http://www.ikv.org.tr/icerik.asp?konu=abtarihce&baslik=Tarihçe Erişim Tarihi:

15.10.2010.

Anonim. 2010b.Kırsal Kalkınma Planı 2010-2013. Web Sitesi:

http://http://bilecik.tarim.gov.tr/Belgeler/pdf/Kirsal_Kalkinma_Plani.pdf Erişim Tarihi: 11.05 2016.

Anonim. 2011a. Gayri Safi Katma Değer. Web Sitesi:

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=16180 Erişim Tarihi:

15.05.2016

Anonim. 2011b. GAP Tarihçe. Web Sitesi: http://www.gap.gov.tr/gap/gap-in-tarihcesi Erişim Tarihi: 12.06.2011.

166

Anonim. 2011c. Kalkınma Bakanlığı Organizasyon Yapısı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/OrganizasyonSemasi/Attachments/2/Organiza syonSemas%C4%B1.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2011d. 2011/642 Sayılı KHK. Web Sitesi:

http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=4.5.642&MevzuatI liski=0&sourceXmlSearch= Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonim. 2013a. SEGE-2011. Web Sitesi:

http://www3.kalkinma.gov.tr/DocObjects/Download/15310/SEGE-2011.pdf Erişim Tarihi: 16.05.2014.

Anonim. 2013b. X. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/Kalknma%20Planlar/Attachments/12/Onuncu

%20Kalk%C4%B1nma%20Plan%C4%B1.pdf Erişim Tarihi: 23.12.2013.

Anonim. 2013c. Orta Vadeli Program 2014-2016. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/OrtaVadeliProgramlar/Attachments/9/Orta%2 0Vadeli%20Program_2014-2016.pdf Erişim Tarihi: 06.02.2014.

Anonim. 2014a. 2010/966 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı. Web Sitesi:

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141017-11-1.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2015.

Anonim. 2014b. Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Projesi. Web Sitesi:

http://dokap.gov.tr/Sayfa.aspx?sid=25 Erişim Tarihi: 27.10.2014.

Anonim. 2014c. Yeşilırmak Havza Gelişim Projesi. Web Sitesi:

http://www.yesilirmak.org.tr/yhgp.aspx Erişim Tarihi: 27.10.2014.

Anonim. 2014d. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesel Planı. Web Sitesi:

http://www.dap.gov.tr/index.php?lang=tr&page=1&dwGet=5 Erişim Tarihi:

27.10.2014.

Anonim. 2014e. Güneydoğu Anadolu Projesi. Web

Sitesi:http://includes.gap.gov.tr/files/GAP'ta%20Son%20Durum-2014.pdf Erişim Tarihi: 27.10.2014.

Anonim. 2014f. Konya Ovası Projesi. Web Sitesi:

http://www.kop.gov.tr/eylemplanyeni.asp Erişim Tarihi: 27.10.2014.

Anonim. 2014g.Kırsal Kalkınma Planı Değerlendirme Raporu. Web Sitesi:http://kkp.tarim.gov.tr/ADMIN/App_Upload/KKPrapor.pdf Erişim Tarihi:

11.05.2016.

Anonim. 2014h. Katılım Öncesi Ekonomik Program-2014-2016. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/KatilimOncesiEkonomikProgramlar/Attachme nts/13/KEP%20(2014-2016).pdf Erişim Tarihi: 24.03.2014.

Anonim. 2014i. Türkiye’nin Kalkınma Ajansları Uygulamasının Değerlendirilmesi Web Sitesi: https://www.tccb.gov.tr/assets/dosya/20140130-2014-03.PDF Erişim Tarihi: 16.05.2016.

167

Anonim. 2015a. Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2014. Web Sitesi:

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18633 Erişim Tarihi:

15.05.2016

Anonim. 2015b. AB İlerleme Raporları. Web Sitesi:

http://www.ab.gov.tr/index.php?p=46224. Erişim Tarihi: 10.01.2016.

Anonim. 2015c. Sürdürülebilir Kalkınma Göstergleri. Web Sitesi:

http://www.tuik.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=2215 Erişim Tarihi:

09.09.2015.

Anonim. 2015d. 2016 Yılı Programı. Web Sitesi:

http://www.kalkinma.gov.tr/Lists/YillikProgramlar/Attachments/25/2016_Progr am%C4%B1.pdf Erişim Tarihi: 10.12.2015.

Anonim. 2015e. TR-AB Mali İşbirliği. Web

Sitesi:http://www.ab.gov.tr/index.php?p=5&l=1 Erişim Tarihi: 13/6/2015.

Anonim. 2016. TDK Sözlüğü. Web Sitesi:

http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.

57dfaea618d352.02454484 Erişim Tarihi: 19/09/2016

Anonymous. 1987. European Single Act. Web Sitesi: http://eur-

lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:a519205f-924a-4978-96a2-b9af8a598b85.0004.02/DOC_1&format=PDF Erişim Tarihi: 23.12.2011.

Anonymous. 1992. Treaty Of European Union. Web Sitesi: http://eur-lex.europa.eu/en/treaties/dat/11992M/htm/11992M.html Erişim Tarihi:

24.12.2011.

Anonymous. 1999a. Helsinki Summit Repor. Web Sitesi:

http://www.europarl.europa.eu/summits/hel1_en.htm Erişim Tarihi:06.12.2012.

Anonymous. 1999b. Reform of the Structural Funds 2000-2006. Web Sitesi:http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docoffic/official/regulation/pd f/irfo_en.pdf Erişim Tarihi: 15.10.2010.

Anonymous. 1999c. COUNCIL REGULATION (EC) No 1260/1999. Web Sitesi:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:1999:161:0001:0042:EN:P DF Erişim Tarihi: 25.05.2011.

Anonymous. 1999d. Structural Funds 2000-2006. Web

Sitesi:http://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/legislation/regulations/

2000-2006/ Erişim Tarihi: 15.03.2011.

Anonymous. 2000a. Conclusions Of Presidency - Nice Summit. Web Sitesi:

http://www.europarl.europa.eu/summits/nice1_en.htm Erişim Tarihi:

09.10.2011.

168

Anonymous. 2000b. Interreg III. Web Sitesi: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2000:143:0006:0029:EN:P DF Erişim Tarihi:11.06.2010.

Anonymous. 2000c. EQUAL. Web Sitesi:

http://europa.eu/legislation_summaries/regional_policy/provisions_and_instrum ents/c10237_en.htm Erişim Tarihi:05.12.2013.

Anonymous. 2000d. Leader+. Web Sitesi:

http://europa.eu/legislation_summaries/regional_policy/provisions_and_instrum ents/g24208_en.htm Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2001a. Guidelines For Innovative Actions Under The ERDF In

2000-2006. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docoffic/official/guidelines/pdf/inov ac_en.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2001b. Göteborg Summit Conclusions. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/governance/impact/background/docs/goteborg_concl_en.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2003a. 2002 Copanhagen Summit. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/research/era/docs/en/council-eu-27.pdf Erişim Tarihi:

12.06.2011.

Anonymous. 2003b. Regional Development in Samsun, Kastamonu and Erzurum

NUTS II Regions. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/enlargement/fiche_projet/document/TR%200305.02%20Regi onal%20development%20in%20Samsun%20%20Kastamonu%20and%20Erzuru m.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2004. Regional Development In Konya, Kayseri, Malatya And Ağrı Nuts

II Regions. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/enlargement/fiche_projet/document/TR%200405.02%20Regi onal%20Development%20in%20Konya%20%20Kayseri%20%20Malatya%20%

20Agri.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2005a. Working Together For Growth and Jobs: A New Start For The

Lisbon Strategy. Web Sitesi:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2005:0024:FIN:en:PDF Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2005b. Regional Development in TR90 NUTS II (DOKAP) Region. Web Sitesi: http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/fiche-projet/turkey/2005/pf-2005-02.02-tr90-nuts-ii.pdf Erişim tarihi 12.06.2011.

Anonymous. 2006a. COUNCIL REGULATION (EC) No 1083/2006. Web Sitesi:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:210:0025:0078:EN:P DF Erişim Tarihi: 12.06.2011.

169

Anonymous. 2006b. COMMISSION DECISION 2006/595/EC. Web Sitesi: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:243:0044:0046:EN:P DF Erişim Tarihi:05.12.2011.

Anonymous. 2006c. Council Decision (2006/702/EC). Web Sitesi: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:291:0011:0032:EN:P DF Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2007a. Cohesion Policy 2007–2013. Web Sitesi:h ttp://ec.europa.eu/regional_policy/archive/atlas2007/index_en.htm Erişim Tarihi:

15.03.2011.

Anonymous. 2007b. Cohesion Policy 2007–13 - Commentaries and Official Texts. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docoffic/official/regulation/pdf/2007 /publications/guide2007_en.pdf Erişim Tarihi: 12.01.2011.

Anonymous. 2007c. URBACT II. Web Sitesi:

http://www.dps.tesoro.it/documentazione/QSN/docs/PO/PO_URBACT_FESR_c _2007_4454_f_en_annexe_i.pdf Erişim Tarihi:17.09.2013.

Anonymous. 2007d. Operational Programme 'URBACT II'. Web

Sitesi:http://ec.europa.eu/regional_policy/en/atlas/programmes/2007-2013/crossborder/operational-programme-urbact-ii Erişim Tarihi:17.09.2013.

Anonymous. 2007e. ESPON 2007-2013 Programme. Web Sitesi:

http://www.espon.eu/export/sites/default/Documents/Programme/ProgrammeRel

atedDocuments/OperationalProgramme/espon_2013_op-7-11-2007-approved.pdf Erişim Tarihi:17.09.2013.

Anonymous. 2007f. ESPON 2007-2013 Programme. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/regional_policy/en/atlas/programmes/2007-2013/crossborder/operational-programme-espon Erişim Tarihi:17.09.2013.

Anonymous. 2007g. Financial Allocations Per Year. Web Sitesi:http://ec.europa.eu/regional_policy/archive/policy/fonds/pdf/annexe-verso.pdf Erişim Tarihi:17.09.2013.

Anonymous. 2008. REGIONS 2020. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docoffic/working/regions2020/pdf/re gions2020_en.pdf Erişim Tarihi: 13.07.2011.

Anonymous. 2008b. EU Cohesion Policy 1988-2008: Investing in Europe’s future. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/panorama/pdf/mag26/mag 26_en.pdf Erişim Tarihi: 23.09.2011.

Anonymous. 2009a. Treaty At Glance - Lisbon Treaty. Web Sitesi:

http://europa.eu/lisbon_treaty/glance/index_en.htm Erişim Tarihi: 12.12.2011.

170

Anonymous. 2009b. COMMISSION OF THE EUROPEAN COMMUNITIES COM

(2009) 248. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docoffic/official/communic/baltic/co m_baltic_en.pdf Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2009c. European Cohesion Policy in Hungary. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/country2009/hu_

en.pdf Erişim Tarihi: 09.09.2015.

Anonymous. 2009d. European Cohesion Policy In Poland. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/country2009/pl_e n.pdf Erişim Tarihi: 10.01.2013.

Anonymous. 2010a. History Of European Union. Web Sitesi: http://europa.eu/about-eu/eu-history/1945-1959/index_en.htm Erişim Tarihi: 25.07.2011.

Anonymous. 2010b. EU Treaties. Web Sitesi: http://europa.eu/about-eu/basic-information/decision-making/treaties/index_en.htm Erişim Tarihi: 23.12.2011.

Anonymous. 2010c. NUTS - Principles and Characteristics. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/eurostat/web/nuts/principles-and-characteristics Erişim Tarihi:15.10.2010.

Anonymous. 2010d. National structures (EU). Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/eurostat/web/nuts/national-structures-eu Erişim Tarihi:15.11.2013.

Anonymous. 2010e. European Union Strategy for Danube Region COM(2010) 715.

Web Sitesi:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0715:FIN:EN:PDF Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2010f.Danube Region. Web Sitesi: http://www.danube-region.eu/about Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2010g. EUROPE 2020 A strategy for smart, sustainable and inclusive

growth. Web Sitesi:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:2020:FIN:EN:PDF Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2011a. Key Objectives. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/regional_policy/archive/policy/object/index_en.htm Erişim Tarihi: 12.06.2011.

Anonymous. 2011b. INTERREG IVC. Web Sitesi:

http://www.interreg4c.eu/uploads/media/pdf/about_the_programme_InterregIV C_OP.pdf Erişim Tarihi:25.01.2013.

Anonymous. 2011c. Territorial Cohesion. Web Sitesi:

http://ec.europa.eu/regional_policy/what/cohesion/index_en.cfm Erişim Tarihi:

12.06.2011.