• Sonuç bulunamadı

3.6. Hekim Sağlama ve Seçme Değişkenlerinin Oluşturduğu Boyutlar

3.6.2. Hekim Seçiminde Dikkate Alınan Hususlar

Özel hastanelerde hekim seçiminde dikkate alının boyutların belirlenmesi amacıyla yapılan faktör analizinde dört boyut belirlenmiştir. Bu boyutlarla ilgili açıklamalar aşağıda verilmiştir.

FAKTÖR 1: Hekimin Performansı

Özel hastanelerde hekim seçiminde hastanelerin öncelikle (ağırlıkla) dikkat ettikleri hususların başında hekimin performansı gelmektedir. Hekim performansının en önemli belirleyicisi ise, hekimin hasta potansiyelinin yüksek olması gelmektedir. Özel hastaneler hekim seçiminde özellikle hasta potansiyeli yüksek hekimleri tercih ederken, aynı zamanda hekimin sağlık alanında tanınırlığı, ulusal ve uluslar arası düzeydeki başarılarına da dikkat etmektedirler. Özel hastaneler aynı bağlamda hekimin referanslarına ve daha önce çalıştığı kurumlardan aldığı olumlu bilgilere de ağırlık vermektedirler.

Değişkenler

Faktör Yükü

Hekimin hasta potansiyelinin yüksek olması 0,818 Hekimin gösterdiği referansların güvenirliği 0,773 Hekimin sağlık alanında tanınır olma özelliği 0,769 Hekimin daha önce çalıştığı hastanelerden toplanan olumlu bilgiler 0,606

Hekimin ulusal ve uluslararası düzeydeki başarıları 0,597

Açıklanan Varyans Yüzdesi 31,1

FAKTÖR 2: Hekimin Bireysel Özellikleri ve Ücret

Özel hastanelerin hekim tercihlerinde rol oynayan hekim karakteristiklerini, hekimin ücret beklentileri özelliği ile birlikte betimleyen değişkenlerin yer aldığı bu faktörü, bireysel özellikler ve ücret faktörü olarak adlandırmak mümkündür.

Değişkenler

Faktör Yükü

Hekimin cinsiyeti 0,851

Hekimin yaşı 0,720 Hekimin talep ettiği ücret ve diğer ödemelerin tutarı 0,667

Hekimle yapılan mülakat sonuçları 0,542

Hekimin mesleki kıdemi 0,530

Açıklanan Varyans Yüzdesi 14,1

Faktörde yer alan değişkenler kümesi, hastanelerin hekim seçiminde, hemin yaşı, cinsiyeti, kıdemi gibi bireysel özellikler yanında, ücret tercihlerini ve yapılan mülakat sonuçları da dikkate aldığını ifade etmektedir.

FAKTÖR 3: Etik ve Politik Değerlere Uygunluk

Hekimlerin etik değerlere ve normlara uygunluğu ve hastane politikalarına uygunluğu değişkenlerinin ön plana çıktığı bu faktörü, etik ve politik değerlere uygunluk faktörü olarak adlandırmak mümkündür.

Değişkenler

Faktör Yükü

Hekimin mesleki etik kurallara ve normlara uygun davranma özelliği 0,820

Hekimin hastane politikalarına uygun olması 0,696

Hekimin genel bilgi ve beceri düzeyi 0,613

Açıklanan Varyans Yüzdesi 10,5

FAKTÖR 4: Hekimin Eğitimi:

Hekimin eğitim gördüğü kurum ve hekimin not derecesi ile ilgili tercihleri belirten bu faktörü, hekim eğitim faktörü olarak adlandırmak olanaklıdır.

Değişkenler

Faktör Yükü

Hekimin eğitim gördüğü kurumlar 0,829

Hekimin tip fakültesindeki not derecesi 0,703

Açıklanan Varyans Yüzdesi 9,2

Bu faktöre göre, özel hastanelerin, iyi tıp fakültelerinden ve iyi akademik ortalamaya sahip hekimlerle çalışmak istemektedirler.

SONUÇ VE ÖNERİLER

Hastaneler ve sağlık kurumları emek yoğun teknolojiye sahiptirler. Sağlık hizmetlerinin üretim ve sunumu büyük ölçüde nitelikli sağlık personelinin bulunmasına bağlıdır. Hastanelerin ürettikleri sağlık hizmetlerinin niteliği ve niceliği, istihdam ettikleri sağlık personelinin özellikle de hekimlerin sahip oldukları özellikler ile doğrudan bağlantılıdır. Hekimler sağlık hizmeti ekibinin merkezinde yer alırlar. Hekimler sağlık hizmeti sunum sürecini başlatırlar ve diğer sağlık personelinin faaliyetlerini yönlendirir ve koordine ederler. Sürekli değişen sağlık sektörü dinamikleri, sağlık finansman kurumlarının ödeme yöntemlerinde yaptıkları değişiklikler ve toplumun değişen sağlık ihtiyaçları, hastanelerin personel sağlama ve seçme yöntemleri ile ilgili süreçlerini de etkilemektedir.

Hastanenin firma değerinin yükseltilmesi, sahip olduğu çalışanların bu yönde sağlayacakları olumlu katkılarla mümkündür. Bu süreçte, istihdam edilecek olan hekim ve diğer sağlık personelinin bilgi ve beceri düzeyleri önem kazanmaktadır. Aynı zamanda hastanelerin hekim sağlama ve seçme aşamasında gösterecekleri hassasiyet ve başarı, firma amaçlarının gerçekleştirilmesini sağlamada atılacak önemli adımlar arasında yer almaktadır.

Sağlık sektörü, bünyesinde yüksek derecede uzmanlaşmış sağlık personeli, yüksek teknoloji ile çalışan tıbbi cihazlar ve yüksek maliyetlerle üretim faaliyetlerini gerçekleştiren bir sektördür. Bir ekip çalışması ile üretilen sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde üretilebilmesi için bu ekibin organizasyonu, koordinasyonu ve yönlendirilmesinin de yüksek bir performansla gerçekleştirilmesi gereklidir. Hekimler bu sağlık ekibinin en üst kademesinde yer alan meslek grubu olarak, hastalara sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesi ve maliyetleri hakkında da belirleyici bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle hastaneler, hekim istihdamı esnasında azami derecede dikkat göstermeli, bilimsel kriterlere uygun modern yöntemleri de devreye koymalıdırlar.

Kamu ve özel sektör hastanelerinin hekim istihdamı konusunda kullandıkları yöntemler arasındaki farklılıklar, hastanelerin verimlilik, hekimlere ödenen ücretler ve diğer sosyal haklar, çalışma şekilleri ve süreleri gibi bir çok faktörü

etkilemektedir. Kamu hastanelerinin özelikle personel maaşları konusunda devletten sağladıkları sübvansiyonlar, özel hastanelerin bu açıdan daha zorlu bir yönetim ve finansman süreci yaşamasını zorunlu kılmaktadır. Özel hastane yöneticileri ve sahipleri, bu süreci başarı ile yönetebilmek ve hastanenin karlılık düzeyini yükseltebilmek için hekim sağlama ve seçme süreçlerinde farklı yöntemler kullanmaktadır.

Son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık sektörünü ilgilendiren bir çok düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemeler, özel hastaneleri de doğrudan ilgilendirmektedir. Özellikle hekimlerin mecburi hizmeti ve hekimlerin tam gün çalışması ile ilgili düzenlemeler, sağlık sektöründeki hekim hareketliliğini etkilemekte, özel hastaneler ile kamu hastaneleri arasında hekimlerin bir seçim yapma durumunu ortaya çıkarmaktadır. İkili çalışma yerine hekimin ya tam gün özel sektör sağlık tesislerinde ya da kamu hastanelerinde çalışması durumu, özel hastanelerin hekim sağlama imkanlarını da etkilemiştir.

Özel Hastaneler Yönetmeliğinde meydana gelen değişiklikler ise özel hastanelerin personel standartlarını ve istihdam koşullarını etkilemektedir. Özel hastanelerin sahip oldukları yatak sayılarına göre asgari olarak istihdam etmeleri gereken hekim ve diğer sağlık personeli sayısı bu yönetmelik ile belirlenmektedir. Aynı zamanda hekim çalışma usulleri ve sayısının yönetmelikte belirlenen standartların dışında olması durumunda, hastaneler çeşitli müeyyidelerle karşılaşabilmektedir. Sağlık hizmetinin sürekliliğinin sağlanması ve hastanenin faaliyetlerini kesintisiz sürdürebilmesi için yasal düzenlemeler ışığında hareket edilmesi bir zorunluluktur. Hastanenin sahip olduğu uzmanlık dalları ve yatak kapasitesine göre hastane sahipleri ve yöneticileri özellikle hekim seçme ve sağlama süreçleri üzerine önemle eğilmelidir.

Hastaneler çok çeşitli kaynaklardan hekim sağlamaktadırlar. Bu anlamda hem klasik hem de gelişen teknolojinin sağladığı yeni imkanlar kullanılmaktadır. Hastanelerin hekim bulmak amacıyla kullandıkları yöntemler incelendiğinde; her zaman kullanılan ilk 3 yöntemin, “Hastane Üst Yöneticilerinin Önerdiği Hekimlerle Temasa Geçmek”, “Kendi Hekimlerinin Önerdiği Hekimlerle Temasa Geçmek” ve “Hastaneye Çalışmak İçin Başvuran Hekimlerle Temasa Geçmek” olduğu

anlaşılmaktadır. Hiçbir zaman kullanılmayan yöntemler ise “Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanelerine İlan Asmak”, “Bu Alanda Çalışan Profesyonel Kurumlarla Temasa Geçmek” ve “İnternette hizmet veren eleman bulma kurumları ile irtibata geçmek” yöntemi yer almaktadır. Araştırmaya katılan özel hastanelerin hekim bulmak amacıyla kullandıkları yöntemlerin önem derecesi incelendiğinde, birinci sırayı “Hastane Üst Yöneticilerinin Önerdiği Hekimlerle Temasa Geçmek” almaktadır. İkinci sırada ise, “Kendi Hekimlerinin Önerdiği Hekimlerle Temasa Geçmek” yer alırken üçüncü sırayı “Hekimle yüz yüze görüşmek” yöntemi almaktadır.

Araştırmada, hastanelerin büyüklüğüne göre hekim sağlama araçlarının kullanım durumları incelenmiştir. İncelemede 1-100 arası yatak kapasitesine sahip olan hastanelerle, 101-200 arasında yatak kapasitesine sahip olan hastaneler karşılaştırılmıştır.

Hastanelerin yatak kapasitelerine göre hekim sağlama araçlarından olan gazete ilanlarını kullanma durumları incelendiğinde bu iki hastane grubu arasında bir fark olmadığı ve eskiden beri kullanılmakta olan gazete ilanlarının hastane büyüklüğüne göre kullanım durumunun değişmediği görülmüştür. Gazete ilanları potansiyel adaylara ulaşma açısından adayların en kolay ulaşabileceği yöntemlerden biridir. Bu yüzden tüm hastaneler tarafından geleneksel olarak kullanılmaktadır.

Bir diğer hekim sağlama aracı olan, hastanelerin web sayfalarına ilan verme yöntemini kullanma durumları incelenmiş ve yine iki farklı hastane grubu arasında bu yöntemi kullanma durumları açısından bir farklılık olmadığı görülmüştür. Son yıllarda bilişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de karşılık bulmuştur. Giderek yaygınlaşan internet uygulamaları, hastanelerin hekim ve diğer personel istihdamında internet bazlı yöntemleri de kullanmasını beraberinde getirmektedir. Hastanelerin kendi web sitelerinde verecekleri ilanlar hem ekstra bir maliyet gerektirmemesi hem de hastane hakkında bilgi almak amacıyla web sitesine giren adaylara ulaşma açısından kullanılabilecek çağdaş bir yöntemdir. Bu nedenle hastanelerin web sayfalarına ilan verme hem küçük hem de büyük hastaneler için kullanılması kuvvetle önerilen yöntemlerden biridir.

Hastanenin kendi hekimlerinin önerdiği hekimlerle temasa geçmek, personel sağlamada sıklıkla kullanılmakta olan yöntemlerden biridir. Hastane üst yönetimi ve sahipleri, bünyesinde çalıştırdıkları ve belli bir güven ortamı oluşturmuş olan hekimlerin görüşlerine güvenmekte ve bu yönde hekimlerin vermiş olduğu tavsiyeleri değerlendirmektedir. Bu sayede kendi hekimlerinin referans sağlaması ile ilerde karışılacakları riskli durumları asgariye indirmeye çalışmaktadırlar. Hastane büyüklüğü ile hekim sağlamada hastanelerin kendi hekimlerinin önerdiği hekimlerle temasa geçmelerinin kullanım durumları incelendiğinde her iki hastane gurubu arasında bir farklılık bulunmamıştır. Her iki hastane grubunda da bu yöntem sıklıkla kullanılmaktadır.

Hastane üst yöneticilerinin önerdiği hekimlerle temasa geçme yöntemi de hekim sağlamada sıklıkla başvurulan yöntemlerden biridir. Araştırma kapsamına alınan her iki hastane grubunun, hekim sağlamada hastane üst yöneticilerinin önerdiği hekimlerle temasa geçme yöntemini kullanma durumları arasında bir fark bulunmadığı tespit edilmiştir. Hastane yöneticileri, kendilerinin politikaları ve uygulamaları ile uyum gösterecek hekimlerle çalışmak istemektedir. Bu nedenle her iki hastane grubunda da bu yöntem en çok başvurulan hekim sağlama yöntemlerinden biri olarak ortaya çıkmaktadır.

Hastaneye çalışmak için başvuran hekimlerle temasa geçme yöntemi de hekim sağlamada kullanılan araçlardan biridir. Bu yöntemin hastanelere göre kullanım durumları arasında bir farklılık bulunmamaktadır. Hastaneye yapılan düzenli veya düzensiz başvurular, yöneticiler için bir aday havuzu oluşturmaktadır. Belirli zamanlarda yapılacak değerlendirmeler sonucunda bu aday havuzundan hastane politikalarına uygun olan adaylar seçilerek hastanede istihdamları sağlanmaktadır. Bu yöntemi kullanırken, adayın özelliklerinin detaylı bir şekilde incelenmesi ve insan kaynakları değerlendirmesi yöntemlerinin sağlıklı bir şekilde kullanılması gereklidir.

Üniversite ve eğitim hastaneleri, sahip oldukları misyon neticesinde asistanlık eğitimi verdiklerinden, uzman hekim yetiştiren kurumlardır. Diğer kamu ve özel hastaneler ise, üniversite ve eğitim hastanelerinden yetişen uzman hekimleri istihdam ederek hizmet sunmaktadırlar. Araştırma kapsamındaki hastanelerin bu yöntemi

kullanma durumları arasında fark var olduğu görülmektedir. Hastane büyüklüğü arttıkça üniversite ve eğitim hastanelerine ilan asma durumu artmaktadır. Üniversite ve eğitim araştırma hastanelerine ilan asma yöntemi, bir nevi, hekime yetişme kaynağında ulaşabilmek için kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu nedenle her iki hastane gurubu tarafından da kullanılması önerilmektedir.

Hastaneler, hekim sağlamak amacıyla bu alanda çalışan profesyonel kurumlarla temasa geçme yöntemini de kullanmaktadırlar. Araştırma kapsamında yer alan farklı büyüklükteki hastanelerin bu yöntemi kullanma durumları incelenmiş ve iki hastane grubu arasında yöntemin kullanım sıklığı açısından farklılık mevcut olduğu görülmüştür. Yöntem büyük hastaneler tarafından daha sık kullanılmaktadır. İnsan kaynakları konusunda çalışan profesyonel kurumlar, sahip oldukları deneyim açısından hastanelere hekim sağlama açısından fayda sağlayabilirler. Bu nedenle daha küçük hastanelerin de profesyonel kurumlarla irtibata geçerek onların deneyim ve sahadaki etki alanlarından faydalanmaları önerilmektedir.

İnternet üzerinde hizmet veren eleman bulma kurumları ile temasa geçme hekim sağlamada özellikle son yıllarda ortaya çıkmış bir hekim sağlama yöntemidir. Gelişen ve değişen teknolojinin beraberinde getirdiği modern yöntemlerden biri olan internet üzerinde hizmet veren eleman bulma kurumları ile temasa geçme yönteminin her iki hastane grubundaki kullanım durumları incelendiğinde, aralarında bir fark bulunmadığı görülmektedir. Bu kurumların da sahip oldukları eleman portfoyü ve daha geniş kitlelelere ulaşma kabiliyetlerinden dolayı her iki hastane grubunun da bu yöntemi kullanması hastanelerin hekim sağlama faaliyetlerine olumlu katkılar yapabilir. Bu nedenlerle hem küçük hem de büyük hastanelerin internet üzerinden hizmet veren eleman sağlama kurumları ile temasa geçerek kendi politikalarıyla uyumlu olan hekimleri hastanelerinde çalıştırmaları önerilmektedir.

Hastaneler, hekim sağlamada meslek örgütleri (tıp dernekleri) ile temasa geçme yöntemini de kullanmadırlar. Araştırma kapsamındaki hastanelerin bir hekim sağlama aracı olarak meslek örgütleri (tıp dernekleri) ile temasa geçme yöntemini kullanım durumları arasında fark olup, daha büyük hastaneler bu yöntemi daha sık kullanmaktadırlar. Meslek örgütleri (tıp dernekleri) sahip oldukları üyeler nedeniyle kullanılabilecek iyi bir aday havuzu olmaktadır. Bu örgütlerle temasa geçerek daha

geniş bir yelpazedeki adaylara ulaşmak mümkün olacaktır. Daha az yatak kapasitesine sahip hastaneler de hekim sağlama aşamasında meslek örgütleri (tıp dernekleri) ile temasa geçerek bu süreci daha olumlu şekilde yürütebilirler. Bu nedenle ilgili kurumlarla işbirliği yapılması önem arz etmektedir.

Hekimlere e-posta ile ulaşmak da hastaneler tarafından hekim sağlama amacıyla kullanılmakta olan çağdaş yöntemlerden biridir. Her ne kadar sıklıkla kullanılmasa da, her iki hastane grubu için de hekim sağlamada kullanılabilecek modern bir alternatif olarak ortaya çıkmaktadır. Hekimlere e-posta ile ulaşma yönteminin kullanım durumu incelendiğinde, iki hastane grubu arasında fark bulunmadığı tespit edilmiştir.

Hekimlerle yüz yüze görüşmek hastanelerin hekim sağlama amacıyla kullandıkları bir yöntemdir. Yüz yüze yapılacak görüşmeler, görüşmeyi yapan kişiye, hekim hakkında daha sağlıklı ve objektif bilgiler sunmaktadır. Karşılıklı olarak yürütülecek görüşme ile tarafların birbirlerine yöneltecekleri sorular ve alınacak cevaplar hekim sağlama sürecinde hastane sahipleri ve yöneticilerine daha net bilgiler sunmaktadır. Bu yöntemin hastane gruplarına göre kullanım durumuna bakıldığında, iki hastane grubu arasında bir fark bulunmadığı ortaya çıkmıştır. Yüz yüze görüşme yönteminin profesyonelce yürütülmesi, elde edilecek sonuçların hastanenin işletme politikalarına göre değerlendirilmesi ve sonuçta da hekimi işe alıp almama kararının sağlıklı olarak verilmesi,bu yöntemin temel gerekliliklerindedir. Bu nedenle her iki hastane grubundaki yöneticilerin ve insan kaynakları ile ilgili faaliyetleri yürüten sorumluların bu konular üzerinde hassasiyetle durması gerekmektedir.

Hastaneler kuruma hekim sağlarken bir takım kriterleri göz önünde bulundurmaktadırlar. Hekim seçiminde her zaman dikkate alınan unsurlar incelendiğinde; “Hekimin mesleki etik kurallara ve normlara uygun davranma özelliği” ilk sırada yer alırken “Hekimin hastane politikalarına uygun olması” ikinci sırada yer almaktadır. Üçüncü sırada ise “Hekimin hasta potansiyelinin yüksek olması” hekim seçiminde her zaman dikkate alınan hususlar olarak görülmektedir. Hekim seçiminde hiçbir zaman dikkate alınmayan hususlara bakılacak olursa; “Hekimin yaşı” ve “Hekimin cinsiyeti” ilk sırada yer almaktadır. “Hekimin tıp

fakültesindeki not derecesi” ikinci sırada yer alırken bu hususu; “Hekimin mesleki kıdemi” takip etmektedir. Araştırmaya katılan özel hastanelerin hekim seçiminde dikkate aldığı hususların önem derecesi incelendiğinde; önem derecesi en yüksek olan husus “Hekimin mesleki etik kurallara ve normlara uygun davranma özelliği” olurken ikinci sırada “Hekimin hastane politikalarına uygun olması” yer almaktadır. Üçüncü sırada ise “Hekimin genel bilgi ve beceri düzeyi” bulunmaktadır.

Hastane büyüklüğü ile hekim seçiminde önem verilen ve dikkate alınan unsurlar incelendiğinde aşağıdaki değerlendirmeler yapılabilir:

Hekim seçiminde dikkate alınan unsurlardan biri hekimin eğitim gördüğü kurumlardır. Hastanelerin hekim seçiminde dikkate aldıkları unsurlardan “hekimin eğitim gördüğü kurumların”, hastanelerin yatak kapasitelerine göre dikkate alınma durumları arasında farklılık olduğu ve yatak kapasitesine göre değişik oranlarda dikkate alınan bir unsur olduğu söylenebilir. Hastanelerin yatak kapasiteleri arttıkça bu unsurun dikkate alınma oranı da yükselmektedir. Hastaneler daha iyi eğitim verdiğine inanılan ve daha tanınan üniversitelerden mezun hekimlerle çalışma eğilimi göstermektedirler. Bunda daha iyi olduğu kabul edilen üniversitelerde ve eğitim kurumlarında eğitim gören hekimlerin daha iyi performans göstereceği düşüncesi etkili olmaktadır. Yatak kapasitesi büyük hastanelerin yanında daha az yatak kapasitesine sahip olan hastaneler de hekim seçiminde bu unsuru daha fazla dikkate almak suretiyle hastalarına daha iyi hizmet verme ve daha fazla hasta çekme şansına sahip olabilirler.

Hekimin tıp fakültesindeki not derecesi de hekim seçiminde dikkate alınan unsurlardan biridir. Tıp fakültesinden mezun olurken elde edilen not ortalaması, hekimin genel başarı ve beceri düzey hakkında hastane yöneticilerine bir fikir verebilir. Hastane büyüklüğüne göre hekimin tıp fakültesindeki not derecesinin hekim sağlamada dikkate alınmaları durumu arasında bir farklılık mevcuttur. Yatak kapasitesi büyük olan hastane yöneticileri de daha başarılı hekimlerle çalışma eğilimi göstermektedirler. Bunun altında ise tıp fakültesinden daha yüksek not ortalaması ile mezun olan hekimlerin çalışma hayatında daha yüksek bir başarı göstereceği inancı yatmaktadır. Hastanenin genel performansı, hekimlerin performansına büyük ölçüde bağlı olduğundan, yatak kapasitesi büyük hastanelerin yanında daha az yatağa sahip

olan hastaneler de hekim seçiminde hekimin tıp fakültesinde not ortalamasını dikkate almalıdırlar.

Hekimin genel bilgi ve beceri düzeyi, araştırma kapsamındaki hastanelerin hekim seçiminde dikkate aldıkları hususlardan biridir. Yatak kapasitelerine göre hastaneler arasında hekim seçiminde dikkate alınan unsurlardan hekimin genel bilgi ve beceri düzeyini dikkate almaları arasında fark olmadığı görülmektedir. Hem büyük hastanelerde hem de küçük hastanelerde hekimin genel bilgi ve beceri düzeyi hekim seçiminde her zaman ve sık sık dikkate alınan unsurlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastanelerin kendine başvuran hastalara, etkili ve hastaların sorunlarını çözücü nitelikte sağlık hizmeti sunabilmeleri, istihdam ettikleri hekimlerin genel bilgi ve beceri düzeyleri ile doğru orantılıdır. Daha yüksek kalitede hizmet sunumu gerçekleştirmek için hastaneler istihdam edecekleri hekimlerin genel bilgi ve beceri düzeylerini iyi incelemeli ve bu inceleme sonucunda yapılacak değerlendirme ile işe alma ya da almama kararını vermelidirler.

Hastanelerin hekim seçiminde dikkate aldıkları önemli unsurlardan olan hekimin mesleki etik kurallara ve normlara uygun davranma özelliğinin dikkate alınma durumu, hastanenin sahip olduğu yatak kapasitesine göre bir farklılık göstermemektedir. Hem yatak kapasitesi küçük hem de büyük olan hastanelerde hekimin mesleki etik kurallara ve normlara uygun davranma özelliği büyük ölçüde dikkate alınmaktadır. Mevcut yasal düzenlemeler ve tıp biliminin gerekleri doğrultusunda bir sağlık hizmeti sunumu, hastanelerin kendilerinden beklenen fonksiyonları yerine getirebilmeleri için büyük önem arz etmektedir. Aynı zamanda yapılan uygulamalar neticesinde hekim ve hastane bazı yasal araştırma ve davalarla yüz yüze kalabilmektedir. Bu açıdan bir sıkıntı yaşanmaması ve hastanenin belirlenen standartlarda hizmet sunumuna devam edebilmesi için tüm hastaneler ve hekimlerin etik kurallar ve normlar doğrultusunda hareket etmesi, hastane yönetimlerinin de çalışanları bu yönde teşvik etmesi gerekmektedir.

Hekimin sağlık alanında tanınır olma özelliği, hastanelerin hekim seçme sürecinde dikkate aldıkları bir diğer kriterdir. Daha fazla tanınan hekimin, hastaneye hasta çekme özelliğinin daha yüksek olması beklenmektedir. Araştırma kapsamındaki hastanelerin hekim seçimi esnasında hekimin sağlık alanında tanınır

olma özelliğini dikkate alma durumları incelendiğinde, sahip olunan yatak kapasitesine göre bu durumun farklılaştığı görülmektedir. Hastanenin yatak kapasitesi arttıkça, hekimin sağlık alanında tanınır olma özelliğini dikkate alma durumu da yükselmektedir. Hastaneler daha fazla tanınan ve bilinen hekimlerle çalışarak, daha fazla hastayı tedavi etmek ve dolayısı ile de kurumsal performans ve