• Sonuç bulunamadı

(milyon YTL)

Gelir Tablosu

Brüt Satışlar 54,5 Satışların Maliyeti 53,2 Faaliyet Giderleri 3,6 Faaliyet Kâr Zararı -2,3 Dönem Kâr Zararı -2,2

Bilanço

Dönen Varlıklar 4,1 Stok 0,0 Duran Varlıklar 4,6 Aktif Toplamı 8,7 KV Yabancı Kaynaklar 6,8 UV Yabancı Kaynaklar 0,5 Özkaynaklar 1,4

Rasyolar

Cari Oran 0,6

Asit Test Oranı 0,3 Nakit Oranı 0,1 Özsermaye Getiri Oranı % -1,5

İstihdam

Toplam Personel Sayısı (yıl sonu) 576 Personel Maliyetleri 40,4 Diğer Veriler

Abone Sayısı 909 Toplam Haber Sayısı (günlük ort.) 1.371 Özel Bülten Servisi (günlük ort.) 150 İletilen Fotoğraf Sayısı (günlük ort.) 439 Kaynak:Anadolu Ajansı

9.6. T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı

Yönetim

♦ Erdoğan Bayraktar (Başkan)

♦ Ahmet Haluk Karabel (Başkan Yardımcısı)

♦ Ercan Tıraş (Başkan Yardımcısı)

♦ Çağatay Göktayoğlu (Başkan Yardımcısı)

♦ Mehmet Murat (Başkan Yardımcısı)

İnternet adresi

http://www.toki.gov.tr

Hızlı nüfus artışı ve hızlı kentleşme sebebiyle oluşan konut ve kentleşme sorunlarının çözülmesi ve üretimin artırılarak işsizliğin azaltılması amacıyla, 1984 yılında genel idare dışında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı kurulmuştur. Bu tarihte yürürlüğe giren 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu ile özerk Toplu Konut Fonu oluşturulmuştur.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) işlevi Türkiye'de konut üretim sektörünün teşvik edilerek hızlı artan konut talebinin planlı bir şekilde karşılanmasını sağlamak olarak belirlenmiştir. 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu, TOKİ’ye özerk ve esnek hareket etme imkanı sağlamıştır. TOKİ, 2001 yılına kadar, Genel Bütçe dışındaki Toplu Konut Fonu sayesinde, konut uygulamaları için sürekli ve yeterli kaynağa sahip olmuştur.

1990 yılında 412 ve 414 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı şeklinde iki ayrı idare olarak örgütlenilmiştir.

TOKİ, kuruluşundan 2002 yılına kadar yaklaşık 950 bin konuta kredi yoluyla finansman desteği sağlamış, aynı zamanda kendi arsaları üzerinde 43.145 konutun inşaatını da tamamlamıştır.

TOKİ’nin temel görevleri 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu ile aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

♦ Tahvil ve menkul kıymet çıkarmak,

♦ Kullanım alanlarında yararlanmak üzere kredi almaya karar vermek,

♦ Konutların finansmanı için bankaların iştirakini sağlayacak tedbirleri almak,

♦ Konut inşaatı sanayiini desteklemek,

♦ Kalkınmada öncelikli yörelerdeki konut inşaatı şirketlerine iştirak etmek,

♦ Araştırma, proje, taahhüt işlemlerinin sözleşmeyle yaptırılmasını temin etmek.

Ancak, konut ve kentleşme sorunlarının çözümüne yönelik önceliklerde zamanla değişiklikler olmuş ve TOKİ’nin konut ve kentleşme sürecinin tamamında faaliyette bulunmasına ihtiyaç duyulmuştur. Nitekim, Acil Eylem Planında yer verilen konut seferberliği kapsamında konut üretimi ve planlı kentleşme birlikte ele almıştır.

Bu çerçevede, 06.08.2003 tarih ve 4966 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerle, TOKİ’nin 2985 sayılı Kanunla tanımlanan görevleri arasına yeni görevler eklenmiştir. Bu görevler şunlardır;

♦ Konut sektörüyle ilgili şirketler kurmak veya kurulmuş şirketlere iştirak etmek;

♦ Ferdi ve toplu konut kredisi vermek,

♦ Köy mimarisinin geliştirilmesine, gecekondu alanlarının dönüşümüne, tarihi doku ve yöresel mimarinin korunup yenilenmesine yönelik projeleri kredilendirmek ve gerektiğinde tüm bu kredilerde faiz sübvansiyonu yapmak;

♦ Yurt içi ve yurt dışında doğrudan veya iştirakleri aracılığıyla proje geliştirmek; konut, altyapı ve sosyal donatı uygulamaları yapmak veya yaptırmak;

♦ İdareye kaynak sağlanmasını teminen kâr amaçlı projelerle uygulamalar yapmak veya yaptırmak;

♦ Doğal afet meydana gelen bölgelerde gerek görüldüğü taktirde konut ve sosyal donatıları, altyapıları ile birlikte inşa etmek, teşvik etmek ve desteklemek.

Bununla birlikte TOKİ, uygulama yaptığı bölgelerde birim kurabilme ve gerektiğinde bu birimlerde diğer kamu kurumları personelinden geçici görevli istihdam etme yetkisine sahip olmuştur. Bu itibarla, İstanbul, Bingöl, Erzurum, Diyarbakır ve Van'da birim kurma kararı alınmıştır.

Ayrıca yine yapılan yasal düzenlemelerle TOKİ, Hazineye ait arazileri bağlı olduğu Bakan ve Maliye Bakanı teklifi ve Başbakan onayıyla bedelsiz olarak devralma yetkisine sahip olmuştur.

İştirakler26

03.04.2001 tarih ve 2001/2202 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, Emlak Bankası A.Ş.’nin bankacılık faaliyetleri dışında kalan mal varlıkları ile bu konuda faaliyet gösteren şirketlerdeki hisseleri ve ticari gayrimenkuller ile ihtiyaç fazlası gayrimenkullerin TOKİ’ye devredilmesi hükme bağlanmış olup, bu konuda uygulanacak esaslara ilişkin protokol 14.12.2001 tarihinde imzalanmıştır. Bu kapsamda, Emlak Bankası’nın Bankacılık faaliyetleri dışında faaliyet gösteren üç şirketinin Emlak Bankası’na ait hisseleri de TOKİ tarafından devralınmıştır.

TOKİ’nin 6 iştiraki bulunmaktadır.

1. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Emlak Konut) A.Ş.

1950’lerde Emlak Bankasına bağlı Ankara İmar Ltd. Şti. ile Timlo Şirketinin birleşmesi ile kurulmuştur. 1990’da Emlak Konut A.Ş.’ye, 01.08.2002’den itibaren de Emlak GYO A.Ş.’ye ve en son olarak 28.02.2008 tarihinde Emlak Konut GYO A.Ş’ye dönüşmüştür. Şirket şu anda, portföyünde bulunan gayrimenkullerin değerlendirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.

Şirketin yüzde 39 hissesinin mülkiyeti TOKİ'ye, yüzde 61 hissesinin mülkiyeti KEY hak sahiplerine ait olup, bu hissenin malî ve yönetimsel hakları da TOKİ'ye ait bulunduğundan şirket yüzde 100 çoğunlukla TOKİ tarafından yönetilmektedir.

Şirketin sermayesi 649,1 milyon YTL dır.

2. Emlak Pazarlama, İnşaat, Proje Yönetimi ve Ticaret A.Ş.

Şirket, Bahçeşehir projesinin proje yönetimi ve kontrolü, pazarlama ve servis ile konutların yönetimi ve satış öncesi ve sonrası bakım faaliyetlerini yürütmektedir. Bununla birlikte; her türlü proje, yönetim ve kontrolörlük müşavirlik hizmetleri, faaliyet alanına giren her türlü konuda planlama, projelendirme ve mühendislik hizmetleri, her türlü gayrimenkulun pazarlama faaliyetleri, işletmecilik hizmetleri, ticari hizmetler ve servis ve yönetim hizmetleri de görev alanına girmektedir.

26 Bu bölüm 15.07.2008 tarihinde TOKİ’nin resmi internet sayfasından alınmıştır.

Şirketin yurt içi ve yurt dışında 3 iştiraki bulunmaktadır. Bunlar: Bahçeşehir Gaz Dağıtım Pazarlama A.Ş., Kazakistan Ulusal Bankası (KZI) ve Toplu Konut Büyükşehir Belediyesi İnşaat ve Emlak ve Proje A.Ş. (TOBAŞ) dir.

Şirketin sermayesi 65 milyon YTL dir. Şirket hissesinin yüzde 49’u TOKİ’ye aittir.

3. GEDAŞ Gayrimenkul Değerleme A.Ş.

Şirket, her türlü gayrimenkul (arsa, bina, tesis değerleri ve kira değerleri) ile menkul (makina, teçhizat, gemi vb. taşınır hareketli malların değerleri) mallarda yerinde tetkiki ile değerleme ve ekspertizini, 1998 yılından itibaren

“SPK Lisanslı Olarak” yapmaktadır.

Şirket hissesinin yüzde 49’u TOKİ’ye, yüzde 20 ‘si Emlak Bankası Munzam Sosyal Güvenlik Yardımlaşma Vakfı’na, yüzde 20’si AXA Oyak Sigorta’ya, yüzde 10’u T.C. Ziraat ve T. Halkbank Mensupları Emekli ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na, yüzde 1’i ise Türkiye Kamu Bankaları Çalışanları Personeli ile Emekli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na aittir.

Şirketin sermayesi 500 milyon YTL dir.

4. TOBAŞ (Toplu Konut – Büyükşehir Belediyesi İnşaat Emlak ve Proje A.Ş) Şirketi

5104 sayılı “Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu” ile kuzey Ankara girişi ve çevresini kapsayan alanlarda kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde, projedeki müşavirlik ve kontrollük hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla kurulmuştur.

Şirketin yüzde 49,9'luk hissesi TOKİ’ye, yüzde 49,9 luk hissesi Ankara Büyükşehir Belediyesine, yüzde 0,1’i Emlak Pazarlama İnşaat Proje Yönetimi ve Ticaret A.Ş.’ye, yüzde 0,05’ i Ank. Elektrik Otobüs Havagazı İşl.

Müessesi’ne, yüzde 0,05’i ise Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne aittir.

Şirket sermayesi 10 milyon YTL’dir.

5. Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.

Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün kaldırılarak görev ve yetkilerinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığına devredilmesine ilişkin 14/12/2004 tarih ve 5273 sayılı Kanun ile; Arsa Ofisi Genel Müdürlüğünün hissedarı olduğu Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş TOKİ iştirakleri arasında yer almıştır.