• Sonuç bulunamadı

SAHTE BR BANKA VEYA KRED KARTINI KULLANMAK SURETYLE

E. Hukuka Aykrlk

III. SAHTE BR BANKA VEYA KRED KARTINI KULLANMAK SURETYLE

(TCK m. 245/3)

A. Genel Olarak

5237 sayl TCK m. 245 içinde bamsz olarak düzenlenmi son suç, sahte bir banka veya kredi kartn kullanmak suretiyle kendisine veya bakasna yarar salama suçudur(TCK m. 245/3501). Bu suçla birlikte TCK m. 245/1’de yer alan fiillerin sahte oluturulmu ya da üzerinde sahtecilik yaplm bir banka veya kredi kart ile ilenmesi yaptrm altna alnmtr. TCK m. 245/3’de kullanlan banka veya kredi kartnn sahte olmas, bu suçun yaptrmnn TCK m. 245/1’de yer alan gerçek bir banka veya kredi kartnn kötüye kullanlmas suçundan daha ar olmasn gerektirmitir502. Sahte bir banka veya kredi kartnn kullanlmas yoluyla yarar salanmas kukusuz ancak TCK m. 245/2’de yer alan fiillerden sonra gerçekletirilebilecektir. Ayrca TCK m. 245/3’de yer alan düzenlemeye bakldnda bu suçun tali norm olarak düzenlendii görülmektedir. Madde kapsamndaki fiillerin gerçekletirilmesi suretiyle yarar salanmas durumunda ancak bu fiillerin daha ar ceza gerektiren baka bir suçu oluturmamas halinde faile TCK m. 245/3’den dolay ceza verilecektir.

B. Suçla Korunan Hukuki Deer

TCK m. 245/3’de düzenlenen suçla korunan hukuki deer karma nitelik tamaktadr. Bir taraftan TCK m. 245/1 ve 2’de olduu gibi nakit olmakszn kartl ödeme sistemlerinin güvenli ilediine ilikin toplumda var olan güven korunmakta, dier taraftan ise sahte kartlarla gerçekletirilen finansal ilemler vastasyla gerçek banka ve kredi kart hamillerinin zarara uratlmamas korunmaktadr. TCK m.

501

“Sahte oluturulan veya üzerinde sahtecilik yaplan bir banka veya kredi kartn kullanmak

suretiyle kendisine veya bakasna yarar salayan kii, fiil daha ar cezay gerektiren baka bir suç oluturmad takdirde, dört yldan sekiz yla kadar hapis ve bebin güne kadar adlî para cezas ile cezalandrlr.”

502

Karagülmez’e göre, TCK m. 245/3’de yer alan suç bir bakma TCK m. 245/1’deki suçun arlatrlm eklidir. Bkz. Karagülmez, s. 313.

245/3’deki suça bakldnda TCK m. 245/2’deki suçtan farkl olarak, sahte oluturulmu ya da üzerinde sahtecilik yaplm banka veya kredi kartnn “bakalarna ait hesaplarla ilikilendirilmi” olmas gerekliliinin aranmad görülmektedir. Esasen bir banka veya kredi kartnn ilevlerini yerine getirebilmesi için kullanm sonucu üzerinde finansal sonuçlar doacak bir hesabn bulunmas gerekmektedir. Bu nedenle TCK m. 245/3 anlamndaki sahte kartn da bu özellie sahip bulunmas gerektii söylenebilir. Ancak kart üzerindeki bilgilerin mekanik olarak sat belgesine aktarld imprinter cihaz ile gerçekletirilen ilemlerde, ayet provizyon sat sonras maln tesliminden sonra alnmak istenmi ise burada üye iyerinin mal veya hizmet bedelini kart çkaran kurulutan tahsil edememesi söz konusu olacandan üye iyeri de madur olarak kabul edilecektir.

C. Suçun Objektif (Maddi) Nitelikteki Unsurlar

1. Suçun Maddi Konusu

TCK m. 245/3’de yer alan suçun maddi konusu sahte banka veya kredi kartdr. Fkrada sahte banka veya kredi kartnn meydana getirilmesi bakmndan iki durumun düzenlendii görülmektedir. Bunlardan ilki “sahte oluturulan” banka veya kredi kartdr. TCK m. 245/2’deki bölümde açkland üzere sahte banka veya kredi kart oluturulmas, bakalarna ait kimlik bilgilerini içeren sahte belgelerle kart çkaran kurulua bavuru sonucu, bo plastiklere bakasna ait kart bilgilerinin kabartma cihaz ile baslmas sonucu ya da manyetik eride sahip maaza kartlarna bakasna ait kart bilgilerinin encoder cihaz vastasyla yüklenmesi sonucu gerçekletirilebilir. Bir baka deyile sahte kart oluturma gerçek kart üzerinde yaplanlar dndaki sahtecilik fiillerini anlatmaktadr503. “Üzerinde sahtecilik yaplan” banka veya kredi kart ise deiik ekillerde meydana getirilebilir. Örnein, gerçek bir banka veya kredi kartnn manyetik eridinin silinip üzerine baka karta ait bilgilerin yüklenmesi, gerçek kart üzerindeki unsurlarn (kart hamilinin ismi, fotoraf, imzas ya da kart numaras) deitirilmesi halinde üzerinde sahtecilik yaplm bir karttan söz edilecektir.

503

2. Fail-Madur

a. Fail

TCK m. 245/3’de yer alan suçun faili sahte kart kullanarak kendisine veya bakasna yarar salayan kiidir. Bu suçun faili herkes olabilir. Bununla birlikte suçun failinin mutlaka biliim konusunda uzman olmas gerekli deildir. Ayrca sahte kart kullanan kii ile yarar salayan üçüncü kiinin itirak iradesi varsa bu kiileri birlikte fail saymak gerekecektir504. Zira suç tipinde failin niteliine ilikin herhangi bir düzenleme yer almamaktadr. Suçun ilenmesi suretiyle yararna haksz menfaat salanan tüzel kii suçun faili saylamayacak ancak TCK m. 246 uyarnca tüzel kiilere özgü güvenlik tedbirine hükmedilecektir. Sahtesi oluturulan gerçek kartn hamili ile failin akrabalk ilikisi TCK m. 245/3 bakmndan ahsi cezaszlk sebebi olarak düzenlenmemitir.

b. Madur

TCK m. 245/3’de yer alan suçun maduru sahtesi üretilen gerçek kart çkaran banka ya da dier finansal kurulu505 ve sahte üretilmi kartn ilikilendirildii hesap sahibidir. Sahtesi üretilen kart ihraç eden banka yabanc bir banka ya da finansal kurulu da olabilecektir. Öretide baz yazarlar, TCK m. 245/3’de tümüyle sahte, hayali hesaplara bal olarak üretilen kartlar söz konusu olduundan bu suçun madurunun banka ya da finans kurumu olduunu belirtmektedir506. Ancak kanmzca TCK m. 245/2’nin aksine TCK m. 245/3’de “bakasna ait banka hesaplar ile ilikilendirilmi” ibaresine yer verilmemi olmas

504

Özbek, Banka veya Kredi Kartlarnn Kötüye Kullanlmas Suçu, s. 1053. 505

“Fikir ve eylem birlii içerisinde hareket eden sanklarn manyetik eridi kopyalanm yabanc

bankalara ait sahte oluturulmu kredi kartlaryla ayn iyerinden ksa tarihlerde al veri yapmaktan ibaret eylemlerinde; kredi kartlarn çkartan yabanc bankalarn zarar görmesi nedeniyle madur olan yabanc banka saysnca suçun oluaca…” Y., 11. CD, E. 2010/13024,

K. 2010/13805, T. 02.12.2010 (yaymlanmamtr). 506

Özbek, Banka veya Kredi Kartlarnn Kötüye Kullanlmas Suçu, s. 1053; Tademir, s. 346. Ancak Özbek daha sonra bu görüünü deitirerek bu suçun madurunun banka veya finans kuruluunun yannda sahte kartn ilikilendirildii banka hesab sahibi olduunu belirtmitir. Bkz. Özbek/Kanbur/Doan/Bacaksz/Tepe, Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, s. 957.

sahte olarak üretilen kartn mutlaka hayali ya da gerçekte var olmayan bir hesaba bal olmasn gerektirmemektedir. Bu bakmdan bakasna ait gerçek bir banka veya kredi kartnn bilgileri kullanlarak da sahte kart oluturulmu olabilecektir. Söz konusu bu kartn kullanlarak yarar salanmas durumunda ise, sahte kartn üretilmesine dayanak tekil eden gerçek kart hamilinin malvarlnda eksilme olacaktr. Yargtay da TCK m. 245/2’de yer alan suçun madurunu tespit ederken sahte kartn henüz kullanlmamasn esas almtr507. Bu bakmdan ayet sahte kart kullanlarak yarar salanmsa sahte kartn üretilmesine dayanak tekil eden gerçek kartn hamilinin de madur saylmas gerekmektedir. ayet yabanc bir bankann çkarm olduu kartn manyetik erit bilgileri kullanlarak sahte kart üretilmi ve bu kart Türkiye’de alverite kullanlmsa, gerçek kartn hamili, üye iyeri, üye iyerine ödemeleri gerçekletiren arac Türk bankann suçtan zarar gören olarak kabul edilmesi gerekmektedir508.

3. Eylem

a. Hareket

TCK m. 245/3’de yer alan suçun hareket unsurunu sahte banka veya kredi kartn kullanmak oluturmaktadr. Kanun koyucu TCK m. 245/1’den farkl olarak TCK m. 245/3’de kiinin kartlar bizzat kullanmasnn yannda, “kullandrtarak” ifadesine yer vermemitir. Bu bakmdan failin sahte kart bizzat kullanmayarak bir

507

“5237 sayl TCK'nun 245/2. maddesinde tanmlanan suçun madurunun, kartn henüz

kullanlmam olmas nedeniyle hesap sahibi olmayp banka veya kredi kartn çkartma yetkisine haiz banka olaca, banka veya kredi kartnn manyetik eritlerinde yer alan ilk alt rakama ilgili katalogdan bakldnda kart çkaran bankann belirlenebilecei cihetle; ele geçirilen ve sahte olduu belirlenen kartlarn manyetik eritlerinde yaplan inceleme sonucu tesbit edilen Yap Kredi Bankas A.. Citibank South Dakota N.A ve Wells Fargo Bank N.A adl bankalar saysnca sahte kredi kartlarndaki manyetik erit numaralarnn farkl olmas durumunda ise anlan yasann 43.maddesi de deerlendirilerek zincirleme biçimde ayr ayr suçlarn oluaca nazara alnmadan sank O.K hakknda sahte kredi kartlar nedeniyle üç kez yerine on be kez , sanklar E.B ve M.A haklarnda ise üç kez mahkumiyet hükmü kurulmas,…yasaya aykr…” Y., 11. CD, E.

2007/8458, K. 2008/915, T. 20.02.2008 (www.kazanci.com); ayn yönde bkz. Y., 11. CD, E. 2009/630, K. 2009/4067, T. 09.04.2009(www.kazanci.com).

508

“Mal ve hizmet alm bedellerinin sözlemeler gerei üye iyerine ödeyen Türk bankalarnn bu

ilemlerde araclk yaptklar, olayn arz ettii özellik itibariyle kart hamili, üye iyeri, arac banka ve kart çkaran banka veya kurumun dolandrclk suçundan zarar görme ihtimalleri bulunduundan katlma taleplerinin kabulü gerekir.” Y., 11. CD, E. 2008/11714, K. 2008/8918, T.

bakasna kullandrmas suretiyle yarar salamas durumunda cezai sorumluluunun tespiti önem arz etmektedir. Bu durumda failin sahte kart bir bakasna kullandrmas ancak sahte kart satmas ya da devretmesi suretiyle olabileceinden bu durumda faile TCK m. 245/2’de yer alan suçtan ceza verilecektir. Zira kullandrarak yarar salama TCK m. 245/3 kapsamna alnmamtr509. Sahte banka veya kredi kartnn kullanlmas, bu kartlarn fonksiyonlarn yerine getirmeye yönelik faaliyetlerde bulunulmas eklinde anlalmaldr. Bu fonksiyonlar dndaki kullanmlar m. 245/3 kapsamnda düünülemez.

TCK m. 245/3’deki suçtan bahsedilebilmesi için failin sahte kart kullanmas yetmemekte, ayrca kendisine veya bakasna yarar da salamas gerekmektedir. Kartn kullanlmas ancak yarar salanamamas halinde teebbüs hükümleri uygulanacaktr. Dier taraftan hareket ekli bakmndan TCK m. 245/3’de yer alan suç ancak icraî hareketle ilenebilen bir suçtur ve bu nedenle ihmali hareketle ilenemez510.

TCK m. 245/3’de yer alan suçun oluabilmesi için sahte kart kullanarak yarar salayan kiinin mutlaka kart bizzat sahte oluturmu olmas gerekmemektedir. Bakasna ait kimlik bilgilerini içeren sahte belgeler ile kart çkaran kurululara bavuru sonucu üretilen kartlarla ilgili TCK m. 245/2’de yer alan açklamalara baklmaldr.

Sahte oluturulmu ya da üzerinde sahtecilik yaplm banka veya kredi kart deiik ekillerde kullanlabilir. Bu kartlar ATM’lerde, üye iyerlerinde POS cihaz vastasyla, kiosklarda ya da çeitli iletiim araçlarnda karta ait bilgilerin verilmesi suretiyle kullanlabilir. Failin sahte bir kredi kartn ürettikten, satn aldktan ya da kabul ettikten sonra kart üzerindeki kart numarasn kullanmak suretiyle internet üzerinden al veri yapmas durumunda hangi suç veya suçlardan dolay cezalandrlaca önem arz etmektedir. Burada faile ilk olarak sahte kart üretmesi, satn almas ya da kabul etmesi hareketi nedeniyle TCK m. 245/2’den ceza verilecek,

509

Aksi görü için bkz. Karagülmez, s. 314-315. 510

daha sonra kart numarasnn kullanlmas suretiyle yarar salamas açsndan TCK m. 245/3’deki suçun mu, yoksa TCK m. 245/1’deki suçun mu olutuunun incelenmesi gerekir. Burada her ne kadar ortada fiziki olarak sahte bir kredi kart mevcut ise de ayet sahte kredi kart oluturulurken hesap ilikilendirmede gerçek bir kredi kart hesab ve numaras kullanlm ise, al veri esnasnda kullanlan kart numaras gerçek bir kredi kart olacandan TCK m. 245/1’de yer alan suç oluacaktr.

b. Netice

TCK m. 245/3’deki düzenlemeye bakldnda suçun tamamlanmas için sahte banka veya kredi kartnn kullanlmas tek bana yetmemekte, bu kullanmlar sonucu bir yararn da salanmas gerekmektedir511. Elde edilmi yararn mutlaka failin somut ve fiziki olarak eline geçmi olmas ya da yarar üzerinde fail tarafndan fiili bir hakimiyet kurulmu olmas art deildir512. Örnein, sahte banka veya kredi kartnn kullanlarak hesaba havale yaplmas suçun tamamlanmas için yeterlidir513. Fail tarafndan ayrca bu parann çekilmi olmas gerekmez. Ancak söz konusu yararn failin üzerinde tasarruf edebilecei ekilde bulunmas gerekmektedir514. Ayrca suçun oluabilmesi açsndan yararn salanmas gerekmekte ise de maddede zarardan bahsedilmemitir. Kukusuz bakasna ait olan bir banka veya kredi kartnn kullanlmas sonrasnda yarar elde edilirken, kart sahibinin mal varlnda elde edilmi yarar ölçüsünde zarar da ortaya çkacaktr. Ancak oluan bu zararn kart sahibine kart çkaran kurulu tarafndan yanstlmamasnn suçun oluumuna herhangi bir etkisi bulunmamaktadr. TCK m. 245/3 açsndan salanacak olan yararn maddi bir yarar olduu açkça düzenlenmese de, bu yararn maddi bir yarar olaca muhakkaktr.

511

Bu balamda netice esas alnarak suçlar snflandrldnda, TCK m. 245/3’de yer alan suçun neticeli suç, zarar suçu ve ani suç olduu söylenebilir.

512

Özbek, Banka veya Kredi Kartlarnn Kötüye Kullanlmas Suçu, s. 1034; Dülger, Biliim Suçlar, s. 261.

513

Yargtay da benzer durumda bu yönde karar vermitir: “Biliim sistemindeki verileri deitirmek

suretiyle haksz menfaat elde edilmesi suçunun sank tarafndan havalenin ikayetçilerin hesaplarndan kendi hesabna intikali annda tamamland gözetilmeyerek eylemin teebbüs aamasnda kaldndan bahisle eksik ceza tayini, isabetsizdir.” Y., 11. CD., E. 2007/6963, K.

2007/5533, T. 18.9.2007. (www.kazanci.com.tr). 514

c. Nedensellik Balants

TCK m. 245/3’de yer alan suç nedensellik balants açsndan özellik arz etmez. Bu bakmdan neticenin gerçeklemesi failin nedensel hareketlerinin sonucu olmaldr. Yararn salanmas sahte kartn kullanm nedeniyle gerçeklememise TCK m. 245/3’den söz edilemez.

D. Suçun Sübjektif (Manevi) Nitelikteki Unsuru

Bu suç ancak kasten ilenebilir. Kural olarak kasten ilenen suçlar olas kast ile de ilenebildiinden TCK m. 245/3’de yer alan suç olas kast ile ilenebilir. Bu suçun taksirle ilenebilecei kanunda açkça öngörülmediinden taksirle ilenebilmesi mümkün deildir515.

E. Hukuka Aykrlk Unsuru

TCK m. 245/3’de kullanlan kartn sahte olmas nedeniyle bu suç için herhangi bir hukuka uygunluk sebebinin uygulanmas mümkün deildir. Burada her ne kadar gerçek bir banka veya kredi kart hamilinin malvarlnda eksilme olsa da, kopyas üretilen kart hamilinin rzas fiili hukuka uygun hale getirmez. Zira bu durumda banka veya dier finansal kurulularn maddi varlklar arasnda yer alan kartlarn sahte olarak kullanm konusunda gerçek kart hamilinin üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabilecei bir hak söz konusu deildir.

F. Kusurluluk

Kusurluluk açsndan TCK m. 245/3 incelenecek olursa, hata kavram üzerinde durulmaldr. TCK m. 30/1’de kast kaldran suçun objektif unsurlarnda

515

hata düzenlenmitir516. Sahte banka veya kredi kartnn kullanlmas yoluyla kendisine veya bakasna yarar salayan kii kart hukuka aykr olarak kullandn bilmekle birlikte kartn sahteliini bilmiyorsa, bu hatasndan yararlanr. Örnein, bakasna ait kimlik bilgilerini içeren sahte belgelerle kart çkaran kurulua bavuru sonucu kart üretilmi ve kuryeye verilmise, daha sonra kurye bu kart kullanmsa TCK m. 245/3 deil, TCK m. 245/1’deki suç olumutur. Zira kurye görevlisi kartn sahteliini bilmemektedir. Ancak somut olayn özelliklerine göre, banka veya kredi kartnn sahte olduu açkça anlalyorsa hata savunmas dinlenmez. Ancak kartn sahtelii konusunda hata bulunduu durumlarda faile TCK m. 245/3’den deil, TCK m. 245/1’de yer alan suçtan dolay ceza verilecektir. Maddi unsurlara ilikin hatada taksirli sorumluluk devam etmesine ramen TCK’da sahte kart kullanmak suretiyle yarar salama suçunun taksirle ilenebileceine ilikin bir hüküm bulunmamaktadr.

G. Teebbüs

TCK m. 245/3’de düzenlenen sahte banka veya kredi kartnn kullanlmas suretiyle yarar salama suçu teebbüse elverili bir suçtur. Suçun teebbüs aamas suçun tamamlanmas ile kapanacandan, TCK m. 245/3’deki suça teebbüsten söz edilebilmesi için, henüz fail tarafndan sahte kartn kullanlmas sonucu bir yarar salanmam olmas gerekmektedir. Yarar salanm ancak suç henüz sona ermemise teebbüsten söz edilemez. Örnein, bakasna ait kredi kart ile ankesörlü telefonda görüme yapan kiinin görüme sürerken yakalanmas durumunda teebbüsten söz edilemez. Bu suç bakmndan TCK m. 245/2’de yer alan fiiller hazrlk hareketi niteliindedir. Bu bakmdan kii üzerinde sahte kartn bulunmas, daha sonra kullanmak üzere sahte kart satn alnmas gibi fiillerin bulunmas durumunda TCK m. 245/3’deki suça teebbüsten söz edilemez517. TCK m.

516

“Fiilin icras srasnda suçun kanunî tanmndaki maddî unsurlar bilmeyen bir kimse, kasten

hareket etmi olmaz. Bu hata dolaysyla taksirli sorumluluk hâli sakldr.” 517

“Sann, A. G. adna oluturulmu sahte sürücü belgesi ile A…bank C… ubesine 26.04.2009

tarihinde kredi kart talebiyle bavurup sözleme imzalad, ancak banka tarafndan yaplan incelemede üphelenilmesi nedeniyle 27.04.2009 günü polise haber verilmesi üzerine kredi kartn teslim almaya gittii srada yakaland iddia ve kabul olunmasna göre; dosya içerisinde bulunan kredi kart sözlemesini imzalayan sann talebi sonucu düzenlenmi kredi kart bulunup bulunmad ilgili bankadan sorulup buna ilikin kaytlarn celbi ile kredi kart veya kart numaras bulunmas halinde eylemin TCK nun 245/2. maddesindeki "kredi kartnn sahte olarak üretilmesi"

245/3’deki suçun sahte kartn kullanlmasyla baladnn kabulü gerekir518. TCK m. 245/1 açsndan suçun tamamlanmasn engelleyen elde olmayan sebepler, niteliine uygun olduu ölçüde TCK m. 245/3 açsndan da geçerlidir.

H. tirak (Suçlularn Çokluu)

tirak açsndan TCK m. 245/3’de yer alan suç özellik göstermemektedir. Suça azmettiren ya da suçun ilenmesine yardm eden kiinin itirak iradesi sadece sahte kartn üretimini içeriyorsa bu durumda, asl fail bu sahte kart kullanarak yarar salam olsa dahi azmettiren ya da yardm eden sadece TCK m. 245/2’deki suçtan cezalandrlacaktr. Örnein, sadece sahte kartn üretilmesinde kullanlan cihazlar temin eden kii, sahte üretilmi kartn kullanlmas yoluyla yarar salanmas yönünde itirak iradesi yoksa, sadece sahte kart üretmeye itirakten cezalandrlacaktr.

J. Suçlarn çtima (Suçlarn Birlemesi)

TCK m. 245/3’de yer alan düzenlemeye bakldnda, maddede yer alan “fiil daha ar cezay gerektiren baka bir suç oluturmad takdirde” ifadesi nedeniyle bu suçun tali norm olarak düzenlendii görülmektedir. Bir norm dier bir norm uygulanmad sürece uygulanabilir hale geliyorsa ikincil ya da talidir. Bu bakmdan öncelikle sahte kartn kullanlmas suretiyle yarar salama eylemlerinin TCK’da, m. 245/3’den daha ar yaptrm altna alnm herhangi bir suçu oluturup oluturmad aratrlmaldr. Burada gündeme gelebilecek suçlar özel belgede sahtecilik ve nitelikli dolandrclk(banka veya kredi kurumlarnn araç olarak kullanlmas suretiyle dolandrclk) suçlardr. Bu suçlarn yaptrmlarna baklacak olursa, TCK m. 207’de düzenlenen özel belgede sahtecilik suçunun yaptrm bir

suçunu hesabn henüz açlmamas ve kredi kartnn düzenlenmemesi halinde ise 5464 sayl Banka Kartlar ve Kredi Kartlar Kanununun 37/2. maddesindeki gerçee aykr kredi kart sözlemesi düzenlemek suçunu oluturaca gözetilmeden eksik soruturma sonucu olayda uygulama yeri bulunmayan 5237 sayl TCK.nun 245/3,35. maddesiyle yazl ekilde hüküm tesisi,” Y., 11. CD, E.

2010/14173, K. 2010/14817, T. 22.12.2010 (yaymlanmamtr). 518

“Sann katlan A…bank'a müracaat ederek kredi kart talebinde bulunduu ancak bavurunun

sahte kimlikle yapld ihbar üzerine sana herhangi bir teslimat yaplmadndan ve kredi kart henüz kullanlmadndan eylemin TCK.nun 245/3. maddesindeki sahte kredi kartn kullanmaya teebbüs suçunu oluturmayaca,…” Y., 11. CD, E. 2010/9643, K. 2010/9400, T. 20.09.2010

yldan üç yla kadar hapis cezas, TCK m. 158/1-f’de düzenlenen banka veya kredi kurumlarnn araç olarak kullanlmas suretiyle dolandrclk suçunun yaptrm ise iki yldan yedi yla kadar hapis cezasdr. TCK m. 245/3’de düzenlenen suçun yaptrm dört yldan sekiz yla kadar hapis cezas olarak öngörüldüünden her halde sahte kartn kullanlmas suretiyle yarar salama eylemlerine TCK m. 245/3 uygulanacaktr519. Kanmzca TCK m. 245/3’de yer alan suçun tali norm olarak düzenlenmesi yukarda açklanan nedenlerle yerinde olmamtr. Zira TCK m. 245/3 özel norm niteliine sahiptir520. Esasen kanun koyucu tarafndan TCK m. 245 düzenlemesinin getirili amac 765 sayl TCK dönemindeki banka veya kredi kartlar ile ilenen suçlarda oluan içtihat farklln gidermektir. Bu nedenle banka