• Sonuç bulunamadı

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Programı sürekli iyileştirme esasına dayalı eğitim-öğretim süreci Şekil 4.1’de verilmektedir. Bu sistem üç farklı çevrimden oluşmaktadır. Birinci çevrim program eğitim amaçlarının değerlendirilmesi ve güncellenmesi için kullanılmaktadır (Şekil 2.1).

İkinci çevrim ise eğitim amaçları ve program çıktılarının belirlenmesini/güncellenmesini izleyen süreçte, gerekiyorsa ders planında/içeriklerinde yapılacak değişikliklerin nasıl yapılacağına dair adımları göstermekte ve idari süreci içermektedir. İkinci çevrim Şekil 5.1’de detaylandırılmaktadır. Üçüncü çevrim ise program çıktılarının (PÇ) ölçülmesi ve değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. Tüm çevrimler girdiler ve çıktılar, çevrim içi uygulamalar bakımından birbirleriyle ilişkilidirler.

Akreditasyon çalışmalarımız 2014 yılında başlamış olup bugüne kadar geçen sürede yapılan iyileştirme ve geliştirme çalışmaları aşağıda açıklanmaktadır. Eğitim-Öğretim sürecimiz gereği öncelikle EA’lar ve bu EA’ları sağlayacak altyapı kazanımlarını belirleyen PÇ’ler bu raporun ilgili bölümlerinde anlatıldığı şekilde belirlenmiştir. Uygulanan anketlerle ilgili iyileşmeler şu şekildedir:

• Mezun (yeni/eski) Anketleri: Bu anketler ilk yıl uygulandıktan ve değerlendirildikten sonra bazı soruların değiştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmış (soruların yeterince açık olmadığı ve anlaşılmadığı düşünülerek), ve ikinci yıl güncellenmiş versiyonu uygulanmıştır. Buna ilişkin kararlar komisyon toplantı tutanaklarından izlenebilir.

• İşveren Anketleri: Bu anketlerin uygulanmasında staja giden öğrencilerin anketleri iş yerlerine ulaştırmaları istenmiş, böylelikle staj yerinde mezunumuzun olması durumunda işverenin bu anketi doldurması sağlanmıştır. Ancak işyerinde çalışan mezunumuzun olduğunu bildiğimiz halde, işverenin bu ankete mezun değerlendirmesi yapmadığı

görülmüş, bunun için ikinci yıl işveren anketi, stajla göndermeye ek olarak, mezunlardan doğrudan temas kurulacak işveren bilgisi istenerek uygulanmıştır. Ayrıca bu ikinci yılda işveren anketi sorularında küçük değişiklikler içeren revizyonu kullanılmıştır. İşveren anket raproları EK IV.7-8’de sunulmaktadır. Uygulamada yapılan değişiklikler için ilgili komisyon kararlarına kurum ziyareti sırasında bakılabilir.

• Öğrenci Memnuniyet Anketleri (EK III.1): Öğrencilerimizin fiziksel koşulları, dersleri, öğretim elemanlarını, danışmanlarını, Bölüm Başkanlığı ve idari personeli değerlendirdikleri anketlerdir. Bu anketler her yıl her sınıfa uygulanır. Sonuçları her yıl değerlendirilir. Elde edilen sonuçlardan, bölüm dışında çözülmesi gerekenler iki yıl da bir Fakülte Dekanlığına bildirilir. Bu anketler ilk yıl uygulandıktan sonra, anket cevap şıkları değiştirilerek güncellenmiştir. Bu anketten elde edilen bazı sonuçlara bu raporda yer verilmiştir. Detaylar için EK IV.1-2’ye bakılabilir. İlgili komisyon kararları kurum ziyaretinde incelenebilir.

• Ders Değerlendirme Programı (DDP) ve MÜDEK Ders Değerlendirme Formları (EK III.10): Ders bazında PÇ’leri ölçmek için bazı bölümlerin kullandıkları araçlar incelenmiş ve EK III.7-8’de şablonları verilen bu programa karar verilmiştir. Programın kullanımına ilişkin kılavuz hazırlanmıştır (EK III.6). PÇ ölçümü ve değerlendirilmesi için ilk oluşturulan MÜDEK Ders Değerlendirme Formları süreç içinde iki kez revize edilerek kullanılmıştır. Revizyon nedenleri ilgili komisyon toplantı tutanaklarından izlenebilir.

• Staj: Staj uygulamasında öğrencilerimizin staj süreci içinde değerlendirildikleri staj kılavuzumuz içinde yer alan, Staj Değerlendirme Formları, 2014-2015 ve 2015-2016 akademik yıllarına ilişkin olarak raporlanmıştır (EK IV.9-10). Öyleki bu formda yer alan işveren görüşleri EA’ların belirlenmesinde, PÇ’lerin iyileştirilmesinde değerlendirilmiş ve bunların güncelleştirilmelerinde de kullanılacaklardır. Bu formların dışında geri bildirim almadığımız staj dersleri, bir önceki eğitim programında kredisiz iken halihazırda geçerli olan programda kredili olması nedeniyle harf notu verilmesi gerekmiştir. Bu amaçla stajların, 2015-2016 akademik yılında, Staj Değerlendirme Formu (EK III.12) düzenlenerek değerlendirilmesi sağlanmış ve ayrıca bu değerlendirmeler PÇ’lerle ilişkilendirilerek PÇ ölçümü gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle 2014-2015 akademik yılında bu dersler için gerçekleştiremediğimiz PÇ ölçümleri, 2015-2016 akademik yılında staj derslerini de kapsamıştır. Ayrıca 2014-2015 akdemik yılı sonunda staj dersinin öğrencilerce değerlendirilmesinin, staj sürecinin ve staj iş ve işlemlerinin iyileştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülerek, 2015-2016 akademik yılında Staj ve Staj Yeri Değerlendirme Formu (EK III.13) oluşturularak uygulanmıştır ve raporu EK IV.15’de verilmiştir. Bu uygulamalardan alınan geri bildirimlerle Staj kılavuzu güncellenmiştir.

Gerekçeli kararlar ilgili komisyon tutanaklarında görülebilir. Bu anket formların değerlendirme raporları da (EEM 300 Staj I ve EEM 400 Staj II dersleri için) kurum

ziyareti sırasında gösterilecektir. Staj kılavuzuna

http://eem.baskent.edu.tr/kw/menu_icerik.php?dil=TR&birim=256&menu_id=13 bağlantısından erişilebilir.

• Yeni/Eski mezun ve işveren anketlerinin değerlendirme raporlarında (Bkz. EK IV.3-8) öneriler kısmında belirtilen; derslerin işlenmesinde proje ve uygulama deneyimini arttıran, pratiğe yönelik içerik geliştirilmesi hususları için, çeşitli iyileştirme önlemleri alınmıştır.

Şöyle ki, ana tasarım deneyimimiz olan Bitirme Projesi derslerinde öğrencilerimiz, tüm eğitimleri boyunca kazandıkları, bilgi ve becerileri kullanmaktadırlar. Bunların bu dersler öncesinde geliştirilmesi için, önceki derslerde yapılan uygulamalar arttırılmıştır: Örneğin;

EEM311 Elektronik II dersinde yaptırılan deney tasarımı, ve bazı meslek derslerinde (EEM322 Denetim Sistemleri dersindeki uzaktan kumandalı robot kolu tasarımı ve gerçekleştirilmesi konulu dönem projesi, EEM 211 Sayısal Mantık Tasarımı, EEM332 Mikroişlemciler dersinde gerçekleştirilen tasarım çalışmaları, EEM202 Devre Teorisi

dersinde gerçekleştirilen devre imalatı projesi vb.) verilen projelerle; açık uçlu problemler verilerek, sistemin tanımlanması, problemin belirlenmesi, pratik sonuçların elde edilerek raporlanması sağlanmaktadır. Bütün bu çabalar öğrencilerinin genel tasarım yeteneklerinin geliştirilmesini, uygulama becerilerinin arttırılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.

• 2015-2016 öğretim yılında bitirme projelerinin işleyişinde yeni düzenlemeler yapılmış, proje yönetimi ve takım çalışması esas alınmış ve bu düzenlemelerden ve takım çalışmasından oldukça olumlu sonuçlar alınmıştır. Öğretim yılının başında hem öğretim elemanları hem de öğrenciler için proje yönetim süreçleriyle ilgili eğitim formatında seminer düzenlenmiştir. Ayrıca son sınıf öğrencilerini hedefleyen diğer seminerlerle de mezuniyet sonrası kariyerlerinde onlara yardımcı olacak, 8-11 numaralı PÇ kaznımlarına ilişkin çeşitli konularda uzman kişilerin katkıları sağlanmıştır (2015-2016 Seminer Raporu-EK IV.14).

• Bitirme projeleri ana tasarım deneyimi olduğu için, ihtiyaçlar, yeni mezun anketleri ve öğrenci beklentileri dikkate alınarak, Bitirme Projeleri Komisyonunun yoğun çalışmaları ile işleyiş yeniden düzenlenmiş ve 2015-20016 akademik yılında uygulanmıştır. Buna göre Fakülte Bitirme Projeleri Prosedürü ve bölümümüz Bitirme Projeleri Uygulama Esasları güncellenmiştir. Proje işleyişi proje yönetim süreçlerini, mühendislik standartlarını ve gerçekçi kısıtlar ve koşulları dikkate alarak yürütülmüştür. Bu bağlamda Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bitirme Projesi Yazım Kılavuzu hazırlanmış ve proje yönetimi uygulamaları, etik, disiplinler arası çalışma, teknolojideki yenilikleri takip etme, standartlar ve kısıtlar formu eklenerek, program çıktıları sağlanmıştır. Bunun yanında Bitirme Projesi Raporları, çeşitli program çıktıları baz alınarak hazırlanan Bitirme Projesi Rapor Değerlendirme Formu (kurum ziyaretinde gösterilecektir) aracılığıyla notlandırılmıştır.

Bitirme Projeleri ara ve yarıyıl sonu değerlendirmeleri için Bitirme Projesi Değerlendirme Formları (kurum ziyareti sırasında gösterilecektir) içeriği güncellenerek kullanılmıştır.

Bitirme projeleri ile ilgili kılavuz ve uygulama esasları http://eem.baskent.edu.tr/kw/menu_icerik.php?dil=TR&birim=256&menu_id=13

bağlantısında paylaşılmaktadır.

• 2014-2015 Akademik Yılı Ders Değerlendirme Raporu sonuçları dikkate alınarak, 2015-2016 yılında gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları şöyle özetlenebilir (Bkz. EK IV.11-12):

1) Program çıktısı 8 ve 9’da belirtilen “Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci” ve

“mühendislik etiği, mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri, bilgi çağı ve bu çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları” çıktılarıyla ilgili konular EEM101/110 dersinin içeriğine eklenerek değerlendirilmiştir.

2) 9. PÇ’de belirtilen “mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi” çıktısı EEM214 ve EEM442/444 Haberleşme II derslerinde gerekli düzenlemeler yapılarak ölçülmüştür.

3) 8. PÇ’deki “bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi” ve 9. çıktıdaki “etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci hakkında bilgi” alt başlıkları, EEM491-492 Bitirme Projeleri I-II derslerinde ölçülmüştür.

4) PÇ 10’da “proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi” çıktısı proje yönetimi konularını içeren SOS204 İşletme dersinde ölçülmekte iken bu dersin içeriği yeniden düzenlenmiş ve ayrıca bu çıktı bu yıl EEM491-492 Bitirme Projeleri I-II derslerinde proje yönetimi süreçleri uygulanarak da daha kuvvetli olarak ölçülmüştür.

5) 8-11 numaralı PÇ’lerin daha kuvvetli sağlanması amacıyla çok sayıda seminer düzenlenmiş ve ölçümleri anketler aracılığıyla yapılmıştır. Detaylı bilgiler 2015-2016 Seminer Raporunda yer almaktadır.

6) PÇ 11 ilgili konular EEM101/110 ders içeriğine eklenerek bu dersle ve EEM491-492 Bitirme Projeleri I-II derslerinde ölçülmüştür.

Bunlara ilişkin kanıtlar ders dosyalarında yer almaktadır. Kurum ziyaretinde görülebilir.

• Programımızca belirlenen EA’lar ve PÇ’lerin daha iyi sağlanabilmesi bakımlarından 2015-2016 yılı için uygulamaya alınan değişikliklerin yanında, değerlendirilen tüm anket ve formlara ilişkin raporlar incelenmiş, Danışma Kurulu toplantı tutanakları, mezun buluşmaları ve öğretim elemanı görüşleri alınarak eğitim planımızın iyileştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Şekil 5.1 Eğitin Planı Geliştirme ve Güncelleme süreci içinde Eğitim ve Program İyileştirme Komisyonunca yapılan çalışmalar neticesinde hazırlanan ve Tablo 5.1’de verilen yeni eğitim planı, 10 Mayıs 2016 tarihli Bölüm Kurulunda alınan kararla 2016-2017 akademik güz yarıyılından itibaren birinci sınıfa başlayacak olan öğrencilere uygulanmak üzere kabul edilmiş ve Fakülte Dekanlığına gönderilerek idari süreç başlatılmıştır. Bu sürece ilişkin Eğitim ve Program İyileştirme Komisyon tutanakları ve Bölüm Kurulu kararı kurum ziyaretinde sunulacaktır. Bu yeni eğitim planı aşağıdaki iyileştirmeleri içermektedir:

1) Seçmeli ders oranı %10,8’den %15,41’e yükseltilmiştir (AKTS). Bu yapılırken teknik seçimlik dersler 15 kredi/25 AKTS kredisinden, 18 kredi/30 AKTS kredisine yükseltilmiştir. Önceki eğitim planımızda hiç yer almayan, 7 kredi/7 AKTS tutarında Sosyal Seçimlik dersler eklenmiştir. Yeni mezun, işveren anketlerinden ortaya çıkan teknolojik gelişmelere uygun ve çok çeşitli sayıda alan dersi ihtiyacı teknik seçimlik dersler havuzuna 9 yeni ders (3 Elektrik dersini kapsayacak şekilde) eklenerek giderilmiştir. Buna önceki programda zorunlu olup, yenisinde seçimlik yapılanlar dahildir (Bilgisayar Organizasyonu, Güç Elektroniği, Sayısal Sinyal İşleme).

2) Zorunlu Haberleşme derslerinin sayısı 2’den 1’e düşürülmüştür. Buna karşın, seçimlik ders havuzuna bu alanda yeni bir (Haberleşme Elektroniği) eklenmiştir.

Ayrıca EEM 308 Sinyaller ve Sistemler II dersinin içeriği kısaltılarak, öğrencilerin 3.

sınıfta haberleşme bilgisi kazanmaları için, haberleşme kuramına giriş konusu ders içeriğine eklenmiştir.

3) BİL102/106 Bilgisayar Yazılımı ve EEM 227 Veri Yapıları dersleri kaldırılmıştır.

Yerlerine EEM120 İleri Programlama Teknikleri dersi eklenmiştir. Mezun ve işveren anket değerlendirmelerinde ve Ders Değerlendirme Raporlarında ortaya çıkan önemli beklentilerden biri olarak dikkat çeken, ileri programlama tekniklerini kullanabilme, ve özellikle gömülü yazılım geliştirebilme yeteneklerinin, bu yeni açılan dersteki uygulamalar yardımıyla kazanılacağını öngörüyoruz.

4) Yine işveren ve mezun anketlerinden ortaya çıkan çeşitli yazılım paketlerini uygulama becerisi için teknik seçimlik dersler havuzuna EEM435 Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikleri dersi eklenmiştir.

5) Yeni/Eski Mezun ve işveren anketlerinin değerlendirme raporlarında öneriler kısmında belirtilen, ve YÖK tarafından da önerilen Elektrik dersleri eğitim planımıza dahil edilmiştir. Bu dersler sırasıyla, EEM450 Elektrik Makineleri zorunlu ders olarak ve EEM451 Elektrik Üretim Tesisleri, EEM452 Güç Sistemleri Analizi, EEM453 Yüksek Gerilim Tekniği dersleri ise teknik seçimlik olarak yeni eğitim planımızda yer almaktadır. Bu dersler mezunlarımızın daha çok tercih edilmelerini sağlayarak, rekabet güçlerini de arttıracaktır.

6) 8-11 numaralı PÇ’lerin daha kuvvetli sağlanması için İş Hukuku ve Mühendislik Etiği (zorunlu), İş Sağlığı ve Güvenliği (Seçmeli), Girişimcilik ve Proje Yönetimi (Seçmeli) derslerine yeni eğitim planında yer verilmiştir.

Şekil 4.1 Elektrik-Elektronik Mühendisliği Eğitim-Öğretim Sürekli İyileştirme Süreci

Eğitim ve Program İyileştirme Komisyonu Dekanlık ve ders dosyalarının hazırlanması

Program eğitim amaçlarının güncellenmesi Mezun anketlerinin değerlendirilmesi ve

raporlanması

Mezun buluşmasının düzenlenmesi

Eğitim ve Program İyileştirme Komisyonu

Akreditasyon ve