• Sonuç bulunamadı

Başkent Üniversitesi bir vakıf üniversitesi olması nedeniyle eğitim ve araştırma faaliyetleri yanında çalışanların maaşlarını da kapsayan bütçesinin ana kaynağını öğrencilerden alınan kayıt ücretleri ve vakfa bağlı kuruluşlardan sağlanan gelirler oluşturmaktadır.

Program için ayrılmış özel bir bütçe mevcut değildir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü diğer bölümler ile birlikte yıl içinde gerçekleştirmek için gereksinim duyulan her türlü hizmet ve faaliyetlerle ilgili bir ihtiyaç listesi hazırlar. Bu listeler Fakülte Dekanlığının belirleyeceği önceliklere göre sıralanarak Üniversite Rektörlüğüne gönderilir. Rektörlükçe uygun görülen mal ve hizmetler satın alınmak üzere Satın Alma daire Başkanlığına iletilir. İhtiyaç listesi kapsamındaki tüm malzemeler ilgili dönem başlamadan önce satın alınmış olur.

Mühendislik Fakültesi’nin 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ait gerçekleşen harcamalarıyla ilgili bilgiler ve fakülte payına düşen harcamalardan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün 2015 yılında aldığı payları (2016 yılı henüz tamamlanmadığından 2015 yılı referans alınmıştır) Tablo 8.1’de verilmiştir. Bu harcamaların bir bölümü laboratuarların yeni donanım ihtiyaçlarının karşılanması veya yeni laboratuvar kurma çalışmaları içindir. Her yıl, laboratuvarlar proje destekleri ve Rektörlükçe sağlanan destekler ile zenginleştirilmekte ve yetenekleri artırılmaktadır.

Üniversitemizde bütçeleme işlemleri akademik yıl bazında yapılmaktadır. Bu nedenle Tablo 8.1’de önceki yıl gerçekleşen mali harcamalar 2 sütun halinde verilmiştir. Ayrıca Fakülte/Bölümlerde döner sermaye uygulaması bulunmamakta olup, üniversite genelinde bütçeleme yapılmaktadır.

Personel Giderleri (1) 964.484 1.055.682 1.033.424 1.150.000

Seyahat Giderleri 12.500 13.750 14.781 16.000

Hizmet Alımları 975.000 1.054.490 1.117.049 1.130.000

Tüketim Malları ve Malzeme

Alımları 12.550 14.050 14.962 16.000

Demirbaş Alımları(2) 10.557 11.673 12.857 14.000

Yapı ve Tesisler(3) - - - -

Küçük Bakım/Onarım 8.394 7.946 5.687 9.000

Makina Teçhizat ve Taşıt Alımları MAKİNE TEÇHİZAT ALIMI DEMİRBAŞ ALIMININ İÇİNDEDİR

Muhtelif Araştırma Yayın 2.500 14.000 14.000 15.000

Diğer(4) - - - -

8.2 Bütçenin Öğretim Kadrosu Açısından Yeterliliği

Bölümümüz öğretim elemanlarının mesleki gelişimlerine yönelik olarak; bireysel veya gruplar olarak yürüttükleri bilimsel araştırma projeleri, yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılara katılma ve akademik birimlerin bilimsel toplantı düzenleme gibi etkinlikleri üniversitemiz tarafından desteklenmektedir. Öğretim elemanlarının mesleki gelişimini sürdürmesi amacıyla yurt içi ve yurtdışı konferanslara katılımları “Başkent Üniversitesi Öğretim Elemanları ve İdari Personelin Bilimsel Toplantılara Katılım ve Kurum Dışı Eğitim İlkeleri” yönergesi kapsamında, (http://www.baskent.edu.tr/mevzuat/yonetmelik-yonerge/ogretim-elemani-toplanti-2016.pdf) masrafları Rektörlük tarafından karşılanarak desteklenmektedir. Üniversitemiz akademik birimlerinin düzenledikleri konferans, kongre, sempozyum, panel vb. bilimsel toplantılara da

“Başkent Üniversitesi Bilimsel Toplantı Düzenleme ve Destekleme İlkeleri” yönergesi

(http://www.baskent.edu.tr/mevzuat/yonetmelik-yonerge/bilimsel_toplanti_duzenleme.pdf) uyarınca destek sağlanmaktadır. Öğretim elemanlarının sanayi ile olan ilişkilerini geliştirmeleri, mühendislik eğitiminin önemli bir bileşeni olan pratik uygulamalardan haberdar olmaları ve uzmanlıklarına ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim/hizmet verebilmeleri için ve yürürlükteki Başkent Üniversitesi Eğitim Danışmanlık Hizmetleri Merkezi (BEDAM) (http://bedam.baskent.edu.tr/) kuralları içinde danışmanlık yapmalarına, proje çalışmasında bulunmalarına ve sertifikalı eğitim programları düzenlemelerine izin verilmektedir. Bu çalışmalar bölüm başkanlığının görüşü alınarak, Dekanlık izni ile bir protokol uyarınca gerçekleşmektedir.

Küçük bütçeli araştırmalar için gerekli maddi destek; Başkent Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BÜBAP) tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca TÜBİTAK, Sanayi Bakanlığı (SANTEZ Projeleri) gibi kamu kuruluşlarından destekler alınmaktadır. Bunun yanında uluslararası bilimsel yayınları teşvik amacıyla, makale yazım desteği sağlanmakta ve Başkent Üniversitesi adresli olması koşuluyla eserin ilk yazarına, yapılan uluslarası endekslerde taranan yayınlar için yayın teşvik desteği sağlanmaktadır.

Üniversitemizce, akademik personelin, bölümlerin ve fakültelerin akademik performansları, yıllık olarak oluşturulan Akademik Performans Raporları ile izlenmektedir. Bu amaçla, öğretim üyelerimiz yapmış oldukları tüm faaliyetlere ait bilgileri, Akademik Bilgi Toplama Aracı (ABTA) veritabanına, üniversitemiz internet ana sayfasındaki “Çalışanlar” sekmesi içinde yer alan Başkent Üniversitesi Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) aracılığı ile girmektedirler. Bununla ilgili olarak; ilk olarak 2014-2015 akademik yılında uygulanmaya başlayan bir Akademik Personel Performans Ölçme ve Değerlendirme Sistemi oluşturulmuş ve bu akademik yıla ilişkin perfomanslar yine Başkent Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) üzerinden erişilen “Performans Girişi”

aracı ile veritabanına öğretim elemanlarınca girilmiştir. 2014-2015 yılında ulaşılan performans puanına göre belirlenen ilk teşvik destekleri, 2015-2016 yılında dağıtılmıştır. Bu sistemin yapısı ve çalışma şekline ilişkin tüm bilgiler üniversitemiz internet sayfasında http://www.baskent.edu.tr/mevzuat/akademikperformans2016-01.pdf bağlantısı altında yayımlanmaktadır.

Bölümümüzde halen devam etmekte olan 2 adet BAP araştırma projesi ile ilgili bilgiler “6.2 Öğretim Kadrosunun Nitelikleri” bölümünde yer alan Tablo 6.3’de verilmektedir. Ayrıca Prof.

Dr. S. Gökhun Tanyer tarafından 2014-2015 akademik yılında BEDAM bünyesinde sertifikalı bir “Uygulamalı Proje Yönetimi” eğitimi verilmiştir.

8.3 Altyapı ve Teçhizat Desteği

Altyapı ve teçhizatı temin etmek, bakımını yapmak ve işletmek için gerekli maddi destek Başkent Üniversitesi Rektörlüğü tarafından sağlanmaktadır.

Laboratuvarların sorumlu öğretim elemanlarından gelen eğitim amaçlı sarf ve demirbaş malzeme/teçhizat istekleri önem ve öncelik durumuna göre sıralanarak Dekanlığa bildirilmektedir.

Bölümlerde bulunan tüm demirbaş cihazların tamir ve bakımı, öncelikle kendi laboratuvar ve atölyelerimizde çalışmakta olan teknik uzman kadro tarafından giderilmeye çalışılmakta, servis ihtiyacı duyulan büyük onarımlar ise Fakülteye bildirilmektedir. Ofis ve laboratuvarlarında kullanılan faks, fotokopi makineleri, yazıcılar ve bilgisayarların sarf malzeme ihtiyaçları yine Dekanlığa iletilerek satın alınmaktadır.

Dekanlığa bildirilen tüm istekler, ürün çeşidine göre gruplanarak istek formu ile Rektörlük Makamına iletilmektedir.

8.4 Teknik, İdari ve Hizmet Kadrosu Desteği

Üniversitenin ihtiyaç duyduğu insan gücünün planlaması ve personel politikasıyla ilgili çalışmalar, personel sisteminin geliştirilmesiyle ilgili öneriler, Üniversite personelinin atama, özlük ve emeklilik işleriyle ilgili işlemler, idari personelin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi ve uygulanması Rektörlük bünyesinde bulunan Personel Daire Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.

Üniversite yerleşke alanı içerisinde yer alan tüm birimlerin inşaat, projelendirme, altyapı, tadilat vb. işlerinin yapım ve kontrolü ile tüm bakım, onarım ve teknik servis hizmetleri, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından, temizlik ve lojistik hizmetleri ise Genel Sekreterliğe bağlı Kurum Ev İdaresi birimi tarafından yürütülmektedir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca, eğitim-öğretim birimlerine, araştırmacılara, öğrencilere, personele ve yönetim birimlerine bilişim desteği sunulmakta olup, Mühendislik Fakültesi bünyesinde düzenlenen akademik ve sosyal içerikli etkinliklere ise Rektörlük tarafından sürekli destek sağlamaktadır.

Üniversite ve Mühendislik Fakültesi genelindeki bu hizmetlerin dışında, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümüne ait teknik ve idari işler, temelde dört teknik ve bir idari personel tarafından yürütülmekte olup, ilgili personelin isim, kadro ve nitelikleri aşağıda Tablo 8.2’de sunulmuştur. Bunların dışında Mühendislik Fakültesi B blokta yer alan bilgisayar laboratuvarlarının kullanıldığı uygulama içeren dersler için de bilgisayar işletmeni Aysun Polat, ihtiyaç duyulan programlar için kurulum ve bu laboratuvarlarda bakım desteği sağlamaktadır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Sekreteri Rabia Bülbül, Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü mezunu olup, bölümün tek idari personeli olarak, bölüm bünyesindeki tüm iletişim, yazışma, dosyalama, öğrenci işleri vb. idari işlemlerin yürütülmesinde görev almaktadır.

Fakültemiz Makine Mühendisliği Bölümünde Uzman kadrosunda görev yapan Ali Can, Gazi Üniversitesi Elektrik Bölümü mezunudur ve Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yan dal yapmaktadır. Uzman Ali Can tüm laboratuvarların kurulumu ve işletilmesinden sorumlu olup, laboratuvarlarla ilgili tüm satın alma ve teknik şartname hazırlama işlerini yürütmektedir.

Önder Çolak ve Burak Boz elektronik teknikerleridir. Önder Çolak, lisans eğitimi öncesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Teknikerliği önlisans programı mezunu olup halihazırda Başkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri (uzaktan eğitim) programında yüksek lisans yapmaktadır. Burak Boz, Muğla Meslek Yüksekokulu, Elektrik Bölümü mezunudur. Elektronik teknikerlerimiz bölümümüz öğrencilerinin kullandığı elektronik, mikroişlemci, haberleşme vb. laboratuvarların bakım ve onarımlarından ve laboratuvar malzemelerinin deneyler öncesinde hazırlanmasından sorumludurlar. Ayrıca elektronik projelere destek olmakta, elektronik cihazların bakım ve onarımlarını gerçekleştirmekte, yine projeler için bilgisayar destekli tasarım ve elektronik baskı devre yapımı işlerini yürütmektedirler. Teknikerler tarafından laboratuvarlarda yer alan elektronik cihazların kullanımları ile ilgili olarak da öğretim elemanlarına destek sağlanmaktadır.

Bilgisayar Teknikeri olarak görev yapan Orhan Ekici, bilgisayar laboratuvar kurulumu, ağ sistemleri ve sunucu kurulumu konusunda tecrübe sahibi olup, tüm bilgisayar laboratuvarlarının ve akıllı sınıfların bakım, onarımları, yazılım güncellemelerinin yapılmasından sorumlu olup ve akademik personel bilişim teknoloji desteği sağlamaktadır.

Kimya Teknikeri olarak görev yapan Arzu Özgül, kimya laboratuvarında kimya deneyleri için, deney malzemelerinin hazırlanması, laboratuvarın düzeni ve araç-gereçlerin temiz ve bakımlı tutulmasından sorumludur.

Tablo 8.2. Teknik ve İdari Kadro Yapısı

Adı Soyadı Orta Öğretim Son Bitirdiği Okul Görevi

Kadrosu Bölüm

Rabia Bülbül Ufuk Lisesi

Ankara Üniversitesi, Mühendislik Ali Can Ulus Teknik Lisesi Gazi Üniversitesi-Elektrik

Bölümü Uzman Makine