• Sonuç bulunamadı

Ölçüt 1. Öğrenciler

1.5 Başarı Değerlendirmesi

Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde öğrencilerin derslerdeki başarıları sınıfın başarı durumuna göre bağıl değerlendirme yöntemi ile belirlenir. Bir öğrencinin bir dersteki başarısı genellikle 1 ara sınav, 1 yarıyıl sonu sınavı, birden fazla sayıda kısa sınav (quiz), birden fazla

ödev, proje ve devam&katılım gibi araçlarla ölçülür. Her bir aracın genel başarı değerlendirmesinde katkısının ne kadar olacağı yüzde olarak yarıyıl başında dersi veren öğretim elemanınca belirlenir ve “ders içerik formunda” belirtilir. Bu form yarıyıl başında hem bölüm başkanlığına sunulur hem de dersi alan öğrencilere ilan edilir. Yarıyıl sonunda dersi veren öğretim elemanı öğrencilerin bu formda belirttiği yüzdelere göre öğrencilerin yarıyıl boyunca elde ettiği başarı notunu hesaplar. Tüm sınıfın bağıl değerlendirmesi sonucunda öğrencilerin göreli başarıları çıkar ve öğretim görevlisi/üyesi bu genel başarı sırasına göre öğrencilerin harf notunu belirler. Öğretim elemanı mutlak değerlendirme sistemini (sabit puan aralıklarına uygun harf notlarının verilmesi) uygulama konusunda dersin özeline bağlı olarak serbesttir. Mutlak değerlendirme kataloğu, öğrencilerin program içerisindeki başarısı, ders tekrarı, genel not ortalaması vb. konulardaki ayrıntılı düzenleme Başkent Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde yer almaktadır (http://www.baskent.edu.tr/mevzuat/yonetmelik-yonerge/lisans-onlisans-2015.pdf). Yedinci ve sekizinci yarıyıllarda alınan bitirme projeleri derslerinin (EEM491-Bitirme Projesi I, EEM492-Bitirme Projesi II) başarı notu, ara dönem ve dönem sonu sunumlarını değerlendiren bir jüri tarafından verilir. Başarı değerlendirmesinde akademisyenler yeterince şeffaf ve adil olmaya özen göstermektedirler. Öğrencilerin aldıkları notlara göre belirlenen harf notu aralıkları tüm öğrencilere adil ve tutarlı bir şekilde uygulanmaktadır. Tüm öğrenci notları ve harf notlarını içeren not çizelgesi bölüm başkanlığına her dönemin sonunda teslim edilmektedir.

Öğretim üyelerinin başarı değerlendirmelerindeki davranışları öğrenciler tarafından EK III.1’de verilen Öğrenci Memnuniyet Anketinin “Kısım III. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Elemanları ve Ders İşleyişleri” bölümünde, Tablo 1.8’de yer alan çeşitli sorularla değerlendirilmektedir. 2014-2015 ve 2015-2016 akademik yıllarında her sınıfa uygulanan öğrenci memnuniyet anketlerinin raporları sırasıyla EK IV.1 ve EK IV.2’de verilmektedir. 2015-2016 Akademik Yılı Öğrenci Memnuniyet Anketi raporuna göre öğretim elemanlarının başarı değerlendirmelerine ilişkin sonuçlar Şekil 1.6’da verilmektedir (EK IV.2). 2014-2015 akademik yılına ait sonuçlar için de EK IV.1 incelenebilir.

Tablo 1.8 Öğrenci Memnuniyet Anketlerinde Öğretim Elemanlarının Ölçme Değerlendirme Yöntemlerinin Sorgulandığı Sorular

Soru No

Kısım III. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Elemanları Ders İşleyişleri

1 Öğretim elemanları ders içerik formunu basılı ya da elektronik ortamda sunmaktadırlar.

3 Aldığınız derste notlandırılmanın nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirme yapılmaktadır.

6 Sınav/ödev vb. değerlendirme sonuçlarını en geç bir hafta içinde açıklamaktadırlar.

17 Sınavlar/projeler/performans vb. değerlendirmeler şeffaf, tutarlı ve adil bir biçimde yapılmaktadır.

2015-2016 akademik yılı için; Tablo 1.8’de verilen 1. soru için genel değerlendirmede öğrencilerin %13,59’u katılmadığını belirtirken, %86,41’i katıldığını belirtmiştir. Öğrencilerin çoğu ders içerik formunun basılı ya da elektronik ortamda sunulduğunu belirtmiştir. 3. soru için genel değerlendirmede öğrencilerin %24,27’si katılmadığını belirtirken, %75,73’ü katıldığını belirtmiştir. Öğrencilerin çoğu ders içerik formlarında başarının nasıl değerlendirileceğine ilişkin bilgilere yer verildiğini belirtmektedirler. 6. soru için genel değerlendirmede öğrencilerin

%32,04’ü katılmadığını belirtirken, %67,96’sı katıldığını belirtmiştir. Öğrencilerin çoğu sınav/ödev vb. değerlendirme sonuçlarının en geç bir hafta içinde açıklandığını belirtmektedirler.

17. soru için genel değerlendirmede öğrencilerin %31,07’si katılmadığını belirtirken, %68,93’ü

katıldığını belirtmiştir. Öğrencilerin çoğu adil ve ayrımcı olmayan bir sınav/proje/performans değerlendirme yapıldığını belirtmektedirler (Şekil 1.6).

0,0

Şekil 1.6 2015-2016 Akademik Yılı Öğrenci Memnuniyet Anketi Öğretim Elemanlarının Ölçme Değerlendirme Yöntemi Değerlendirmeleri

1.6 Mezuniyet Koşulları

Bölümden mezun olma koşulları http://www.baskent.edu.tr/mevzuat/yonetmelik-yonerge/lisans-onlisans-2015.pdf internet bağlantısında yer alan Başkent Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Buna göre, özetle, bir öğrencinin mezun olabilmesi için programdaki tüm derslerden başarılı olması (F1 ve F2 dışında bir not almış olması) ve Genel Not Ortalamasının (GNO) en az 2,00/4,00 olması gerekmektedir.

Tablo 1.9 Öğrenci ve Mezun Sayıları

Akademik Yıl(1) Hazırlık Sınıf (2) Öğrenci Sayıları (3) Mezun Sayıları (3)

2011-2016 yılları arasında Elektrik-Elektronik Mühendisliği programındaki öğrenci ve mezun sayıları Tablo 1.9’da gösterilmiştir. Öğrencinin kaçıncı sınıf olduğu, bölüme geçtiği ilk yıldan (1.

sınıftan) itibaren, 4. sınıf olana kadar, her akademik yıl için bir arttırılarak belirlenir. 4. sınıf öğrencisinin, bu akademik yıl sonunda mezun olamaması durumunda bulunduğu sınıf, bölümde geçirdiği süreye bakılmaksızın aynı kalır, arttırılmaz. Yalnız, her akademik yılın sonunda GNO’su 1,80’den küçük olan öğrencilerin bulundukları sınıf, bir sonraki yıl için değişmez çünkü Başkent Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre, bu durumdaki öğrenciler GNO’larını 1,80’in üzerine çıkarıncaya kadar bulundukları yarıyıl ve üst yarıyıllardan ders alamazlar (sadece alt yarıyıl derserini alabilirler). Bu durumdaki öğrenciler, kayıt olacakları yarıyılda açılan alt yarıyıllara ait derslerden, öncelikle daha önce F notu aldıkları dersler olmak üzere istedikleri dersleri, notlarını yükseltmek amacıyla tekrar alarak GNO’larını 1,80’in üzerine çıkarmaya çalışırlar.

Öğrencilerimizin mezuniyet işlemleri BUOOS üzerinden Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Öğrenci üniversiteye kayıt olduğunda öğrenci işleri veritabanında kaydı oluşturulur ve lisans eğitimi boyunca alması gereken dersleri gösteren ders kataloğu üzerine işlenir. Eğitimi boyunca aldığı derslere ilişkin yarıyılsonu notları bu katalog üzerine

kaydedilir. Öğrenci ve danışman bu kataloğu otomasyon sistemi aracılığıyla her an görebilirler (Bkz. EK III.2 ve Bölüm 1.4 Danışmanlık ve İzleme). Dolayısıyla mezuniyet durumunun sağlanması için hangi derslerin alınması gerektiği buradan izlenir (“Mezuniyetine Ne Kaldı?”

sekmesi). Aynı sistem öğrencinin yarıyıl ve genel not ortalamalarını da hesaplar ve mezuniyet için gerekli koşulun (GNO’nun en az 2,00/4,00 olması) sağlanıp sağlanmadığı bu sistem aracılığıyla kontrol edilir. Üzerine kayıtlı ders kataloğunda yer alan tüm derslerini başarıyla tamamlayan (F1 ve F2 dışında bir not alan) ve mezuniyet için gerekli GNO koşulunu sağlayan öğrenci mezun olabilir. Mezun öğrenci mezuniyet belgesini alabilmek için, bölüm ve üniversite ile ilişik kesme işlemlerini, bölümün ve üniversitenin çeşitli kişi ve birimlerinden onay alarak gerçekleştirir. Böylece öğrenci diplomasını almaya hak kazanır.

Ölçüt 2. Program Eğitim Amaçları

2.1 Tanımlanan Program Eğitim Amaçları

Elektrik-Elektronik Mühendisliği disiplini, günümüzde dünyada en yaygın olarak kullanılan ve bünyesinde çok sayıda alt disiplini barındıran bir mühendislik disiplinidir. Bu özelliği nedeniyle Elektrik-Elektronik mühendislerinin çalışma alanları çok ve çeşitlidir. Çalışma alanı ne olursa olsun üretim ve hizmet sektörlerindeki kurum ve kuruluşlarda tercihleri doğrultusunda istedikleri alanda çalışabilecek ve fikirlerini üretim ve hizmet sektörüne aktarmalarını sağlayacak ticari faaliyetleri gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olarak yetişmeleri amaçlanmaktadır. Başkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Programının eğitim amaçları aşağıda verilmektedir.

Başkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Programı mezunları;

EA1.Ulusal ve uluslararası kuruluşların Ar-Ge, üretim, bakım ve test gibi birimlerinde görevler üstlenir, yöneticilik yaparlar.

EA2. Araştırma kurumları ve üniversitelerde çalışma yeterliliğine sahip olurlar.

EA3. Kendi önderliğinde veya ortaklıklar içinde ticari atılımlarda bulunurlar.

2.2a Program Eğitim Amaçlarının MÜDEK Tanımına Uyması

Bölüm eğitim amaçlarımızı belirlerken, mezunlarımızın kariyerlerine yönelik ve çalışma alanlarına odaklı bir yaklaşımda bulunulmuştur, öznel ya da kişiye özel hedeflerden hareket edilmemiştir. Nesnel ayrımlar ve mesleki çeşitlilik öne çıkartılmıştır. Bu arada paydaşlarımızın görüşlerine başvurularak, yapılan değerlendirmeler sonucu eğitim amaçlarımız son halini almıştır.

2.2b Kurum Özgörevleriyle Tutarlılık

Başkent Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünün özgörevleri aşağıda verilmektedir.

Başkent Üniversitesi’nin özgörevi; bilimin nesnelliğini benimseyen, ulusal bilince sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip, insan ve çevre haklarına duyarlı, evrensel hukuka saygılı, yaratıcı ve yenilikçi ayrıca Atatürk İlkelerine bağlı bireyler yetiştirmek; eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimi yayma etkinlikleri aracılığıyla Türk toplumunun teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine, insan sağlığının iyileştirilmesine, insan ve çevresel haklarının geliştirilmesi ve korunmasına, topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

Başkent Üniversitesi’nin özgörevi, üniversitenin 2016-2023 stratejik plan belgesinde yer almaktadır. Başkent Üniversitesi’nin özgörevi http://www.baskent.edu.tr/misyon.php ve http://www.baskent.edu.tr/belgeler/stratejik_plan/Stratejik_Plan_2016-2023-02.pdf internet bağlantısında yayımlanmaktadır.

Mühendislik Fakültesi’nin özgörevi; bilimin nesnelliğini benimseyen, ulusal bilince sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip yaratıcı ve yenilikçi bireyler yetiştirmek; eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimi yayma etkinlikleri aracılığıyla Türk toplumunun teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine, insan sağlığının gelişmesine ve topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

Mühendislik Fakültesi'nin özgörevi, fakültenin internet sayfasında http://muh.baskent.edu.tr/kw/menu_icerik.php?birim=504&menu_id=2 internet bağlantısında yayımlanmaktadır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün özgörevi şu şekildedir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, güçlü bir temel altyapı üzerine oturtulmuş seçenekli uzmanlık açılımları sağlayan çağdaş eğitim programı, modern laboratuvar olanakları ve deneyimli öğretim kadrosu ile desteklenmiş olarak, belki de günümüzün bu en popüler ve yaygın kullanımlı alanında, bilginin teknolojiye, teknolojinin de ürün ve uygulamaya dönüşümünde görev alıp etkin katkılarda bulunacak, kamu ve özel kesimde kendisini kabul ettirmiş nitelikli mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün özgörevi bölüm internet sayfasında http://eem.baskent.edu.tr/kw/menu_icerik.php?birim=256&menu_id=2 internet bağlantısında yayımlanmaktadır.

Eğitim amaçlarımızın Başkent Üniversitesi’nin, fakültemizin ve bölümümüzün özgörevleriyle ne ölçüde uyumlu olduğu aşağıda yer alan Tablo 2.1 yardımıyla ayrı ayrı irdelenmektedir. Bu amaçla Başkent Üniversitesi’nin özgörevleri aşağıdaki gibi bileşenlerine ayrılabilir:

BÜÖG1: Bilimin nesnelliğini benimseyen, ulusal bilince sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip, insan ve çevre haklarına duyarlı, evrensel hukuka saygılı, yaratıcı ve yenilikçi ayrıca Atatürk İlkelerine bağlı bireyler yetiştirmek;

BÜÖG2: eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimi yayma etkinlikleri aracılığıyla Türk toplumunun teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine,

BÜÖG3: insan sağlığının iyileştirilmesine, insan ve çevresel haklarının geliştirilmesi ve korunmasına, topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

Mühendislik Fakültesi’nin özgörevleri de şu şekilde bileşenlerine ayrılabilir:

MFÖG1: Bilimin nesnelliğini benimseyen, ulusal bilince sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip yaratıcı ve yenilikçi bireyler yetiştirmek;

MFÖG2: eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimi yayma etkinlikleri aracılığıyla Türk toplumunun teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine,

MFÖG3: insan sağlığının gelişmesine ve topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

Buradan görüleceği üzere Başkent Üniversitesi’nin ve Mühendislik Fakültesi’nin özgörevleri, bileşenleri bakımından tamamen birbirleri ile örtüşmektedir. Bu nedenle eğitim amaçlarımızla ilişkilerinin değerlendirildiği Tablo 2.1’de bu bileşenler birlikte ele alınmaktadır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün özgörevlerini de aşağıdaki gibi bileşenlerine ayırmak mümkündür: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü,

EEMÖG1: güçlü bir temel altyapı üzerine oturtulmuş seçenekli uzmanlık açılımları sağlayan çağdaş eğitim programı, modern laboratuvar olanakları ve deneyimli öğretim kadrosu ile desteklenmiş olarak, belki de günümüzün bu en popüler ve yaygın kullanımlı alanında, bilginin

teknolojiye, teknolojinin de ürün ve uygulamaya dönüşümünde görev alıp etkin katkılarda bulunacak,

EEMÖG2: kamu ve özel kesimde kendisini kabul ettirmiş nitelikli mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Tablo 2.1’de eğitim amaçlarımızla (EA1, EA2, EA3) Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü özgörev bileşenleri arasındaki ilişki verilmektedir.

Tablo 2.1 Kurum/Fakülte/Bölüm Özgörevleri ile Eğitim Amaçları İlişki Matrisi

BÜÖG1/MFÖG1 BÜÖG2/MFÖG2 BÜÖG3/MFÖG3 EEMÖG1 EEMÖG2

EA1 X O O X X

EA2 X X O X X

EA3 X X O X O

X:Doğrudan katkı O:Dolaylı katkı

Birinci eğitim amacımız (EA1), Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinin

“…ulusal bilince sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip, insan ve çevre haklarına duyarlı, evrensel hukuka saygılı, yaratıcı ve yenilikçi…” bileşeni ile, bölüm özgörevinin “…bilginin teknolojiye, teknolojinin de ürün ve uygulamaya dönüşümünde görev alıp etkin katkılarda bulunacak…”

ve “… kamu ve özel kesimde kendisini kabul ettirmiş nitelikli mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.” bileşenleri doğrudan ilişkili ve uyumludur. Çünkü birinci eğitim amacı mezunlarımızın; ulusal ve uluslararası kuruluşların Ar-Ge, üretim, bakım ve test gibi birimlerinde görevler üstlenip, yöneticilik yapabileceklerini söylemektedir. Bu amaca ulaşılabilmesi, mezunlarımızın Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinde belirtilen bu becerilere sahip olmalarını gerektirmektedir.

Birinci eğitim amacımız (EA1) aynı zamanda, Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinin “…eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimi yayma etkinlikleri aracılığıyla Türk toplumunun teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine…” ve

“…insan sağlığının gelişmesine ve topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.”

bileşenleri ile de uyumlu ve dolaylı olarak ilişkilidir.

İkinci eğitim amacımız (EA2) ile mezunlarımızın araştırma kurumları ve üniversitelerde çalışma yeterliliğine sahip olacakları öngörülmektedir ve Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinin birinci ve ikinci bileşenleri ile uyumlu ve doğrudan ilişkilidir. Üçüncü bileşenle “....topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.” bağlamında uyumlu ve dolaylı ilişkilidir. Bu amaç ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü özgörevinin tüm bileşenleri ile uyumlu ve doğrudan ilişkilidir.

Üçüncü eğitim amacımızla (EA3) mezunlarımızın kendi önderliklerinde veya ortaklıklar içinde ticari atılımlarda bulunabilir olmaları öngörülmektedir ve Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinin birinci ve ikinci bileşenleri ile, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü özgörevinin “…bilginin teknolojiye, teknolojinin de ürün ve uygulamaya dönüşümünde görev alıp etkin katkılarda bulunacak,…” bileşeni ile uyumlu ve doğrudan ilişkilidir. Bu amaç Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinin üçüncü

bileşeninde yer alan “....topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.” ifadesi ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü özgörevinin “…kamu ve özel kesimde kendisini kabul ettirmiş nitelikli mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.” bileşeni ile uyumlu ancak yapacağı ticari faaliyetlerin kapsamı ve niteliği bakımından dolaylı ilişkilidir.

2.2c Program Eğitim Amaçlarını Belirleme Yöntemi

Programın eğitim amaçları bir dizi çalışmalar sonucunda belirlenmektedir ve 3 yılda bir güncellenmektedir. Program eğitim amaçları belirlenirken paydaşlarımızdan aldığımız tüm geribildirimler değerlendirilir. MÜDEK ölçütleri kapsamında Başkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği programı iç ve dış paydaşları aşağıda sıralanmaktadır. Program eğitim amaçlarımız, program çıktılarımız ve yaptığımız çalışmalar, iç ve dış paydaşlar arasından seçilerek oluşturulan bir “Danışma Kurulu”na aktarılmakta ve görüşleri alınmaktadır. Danışma Kurulu üyelerimizin sabit bir sayısı olmayıp, aşağıda listelenen paydaşlar arasından, bütünlük ve süreklilik sağlanmaya özen gösterilerek belirlenen temsilciler, her yıl yapılan Danışma Kurulu Toplantısına davet edilir. Toplantıya katılım sağlayamayacak olan paydaş temsilcileri için, toplantı öncesinde, ilgili alandan bir başka temsilci çağırılabilir. Toplantıya katılacak olan temsilciler toplantı öncesinde/sırasında/sonrasında Paydaş Anketini doldururlar ve/veya görüşlerini toplantı sırasında sözlü olarak iletirler. Toplantıya katılım bildirip gelemeyen temsilciler için görüşlerin Paydaş Anketi yoluyla alınması yeterlidir.

Programın iç paydaşları;

▪ Bölüm Öğretim Elemanları,

▪ Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğrencileri/Öğrenci Temsilcisi Programın dış paydaşları;

▪ Diğer üniversitelerin ilgili lisans/lisansüstü programları,

▪ Bölüm yarı zamanlı öğretim elemanları,

▪ İlgili meslek odası (Elektrik Mühendisleri Odası),

▪ Mezunlarımızı istihdam eden özel veya kamu kuruluşları,

▪ Mezunlar olarak belirlenmiştir.

Program Eğitim Amaçlarının belirlenmesinde dikkate alınacak araçlar, geri bildirimler ve diğer hususlar aşağıda belirtilmektedir.

1. Üniversitemiz Mezunlar Derneği kayıtları ve bölüm mezun veri tabanı kullanılarak ulaşılan mezunlarımızla, her sene baharda olacak şekilde yapılan Mezun Buluşmaları sırasında yapılan sözlü görüşmeler,

2. Üniversitemiz Mezunlar Derneği kayıtları ve bölüm mezun veri tabanı kullanılarak ulaşılan mezunlarımızın, edindikleri tecrübeler neticesinde yaptıkları değerlendirmeleri gösteren Mezun Anketleri,

3. Elektrik-Elektronik Mühendisinden beklentileri ölçen ve mezunumuzun değerlendirildiği İşveren Anketleri,

4. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Eğitim Amaçlarının ve Program Çıktılarının değerlendirildiği Danışma Kurulu öncesinde/sırasında/sonrasında yapılan Paydaş Anketleri ve Danışma Kurulu toplantılarında paydaşlarca bildirilen sözlü görüşler,

5. Staj yapan öğrencilerin işverence değerlendirildiği Staj Değerlendirme Formları, 6. Süreçteki öğrencilerimizin değişik şekillerde belirttikleri beklentileri,

7. Tam ve yarı zamanlı öğretim elemanlarımızın görüşleri,

8. Başkent Üniversitesinin, Mühendislik Fakültesinin ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün özgörevleri ve Başkent Üniversitesi Stratejik planları. Bu bilgi ve belgeler üniveristemiz internet sayfasının (http://www.baskent.edu.tr/) “Başkent Hakkında” ve bölüm internet sayfasının (http://eem.baskent.edu.tr/kw/index.php?dil=TR)

“Hakkında/Tanıtım” sekmeleri altında yayımlanmaktadır.

Eğitim amacı belirme süreci şu şekilde işletilmektedir:

1. Bölümümüz Eğitim ve Program İyileştirme Komisyonu tarafından yukarıda sayılan araçlardan elde edilen veriler değerlendirilerek öneriler geliştirilir.

2. Eğitim amacı önerileri Akreditasyon ve Koordinasyon Komisyonu tarafından da değerlendirilir ve Danışma Kurulunda paydaşlarla paylaşılarak, tartışılır ve görüşler alınır.

3. Alınan görüşler uyarınca, Akreditasyon ve Koordinasyon Komisyonu tarafından yeniden değerlendirilen eğitim amaçları Bölüm Kuruluna sunulur ve kurulca değerlendirilerek bu araçlardan sağlanan verilerle tutarlı ve uyumlu olacak biçimde, Bölüm Kurulu kararıyla kesinleştirilir. Kurul, belirlenen bu amaçlara ulaşılması için gerekli olan kazanımların neler olması gerektiğini de değerlendirerek program çıktılarına da karar verir. Program çıktılarına ulaşmak için eğitim-öğretim sürecinde özel uygulamalar gerekip gerekmediğini sorgular ve karar verir. Bu kararlar neticesinde eğitim planı, ders içerik ve uygulamalarında değişiklik gerekiyorsa idari süreç başlatılır.

4. Bölüm Kurulu kararı ile belirlenen eğitim amaçları kurul tutanakları aracılığıyla kayıt altına alınır ve bölüm internet sayfasında duyurulur.

Program Eğitim Amaçlarının (EA) ilk belirlemesinde, Eğitim ve Program İyileştirme Komisyonu ilk önerilerini yukarıda sayılan araçlardan 5-8 numaralı olanları kullanarak oluşturmuştur. Bu ilk EA önerileri Akreditasyon ve Koordinasyon Komisyonunca, görüş almak üzere Paydaş Anketine yerleştirilerek Danışma Kurulu üyelerine gönderilmiştir. 05 Mayıs 2015 tarihinde yapılan toplantıda Danışma Kurulunun görüşüne sunulmuştur. Bölüm eğitim amaçları bu toplantıda tartışılarak kritik edilmiş, üyeler olumlu katkılar yapmıştır. Böylece eğitim amaçlarının ilk kez belirlenmesi öncesinde işveren görüşleri, Danışma Kurulu Toplantısı/Paydaş Anketi aracılığıyla ve Staj Değerlendirme Formları (raporu) incelenerek elde edilmiştir. Mezun görüşleri ise, 30 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirilen ilk mezun buluşmasında, aynı öneriler mezun anketi ile sorgulanarak ve bu buluşmada yapılan sözlü görüş alış-verişi sonucunda elde edilmiştir. Bu ilk EA belirlemesinde yukarıda açıkladığımız sistematik yapıdan farklı olarak, mezun buluşması danışma kurulu toplantısından sonra gerçekleştirilmiştir. Çünkü ilk mezun buluşmamızın,

Program Eğitim Amaçlarının (EA) ilk belirlemesinde, Eğitim ve Program İyileştirme Komisyonu ilk önerilerini yukarıda sayılan araçlardan 5-8 numaralı olanları kullanarak oluşturmuştur. Bu ilk EA önerileri Akreditasyon ve Koordinasyon Komisyonunca, görüş almak üzere Paydaş Anketine yerleştirilerek Danışma Kurulu üyelerine gönderilmiştir. 05 Mayıs 2015 tarihinde yapılan toplantıda Danışma Kurulunun görüşüne sunulmuştur. Bölüm eğitim amaçları bu toplantıda tartışılarak kritik edilmiş, üyeler olumlu katkılar yapmıştır. Böylece eğitim amaçlarının ilk kez belirlenmesi öncesinde işveren görüşleri, Danışma Kurulu Toplantısı/Paydaş Anketi aracılığıyla ve Staj Değerlendirme Formları (raporu) incelenerek elde edilmiştir. Mezun görüşleri ise, 30 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirilen ilk mezun buluşmasında, aynı öneriler mezun anketi ile sorgulanarak ve bu buluşmada yapılan sözlü görüş alış-verişi sonucunda elde edilmiştir. Bu ilk EA belirlemesinde yukarıda açıkladığımız sistematik yapıdan farklı olarak, mezun buluşması danışma kurulu toplantısından sonra gerçekleştirilmiştir. Çünkü ilk mezun buluşmamızın,