• Sonuç bulunamadı

Modern Mühendislik Araçları, Bilgisayar ve Enformatik Altyapısı

Ölçüt 7. Altyapı

7.3. Modern Mühendislik Araçları, Bilgisayar ve Enformatik Altyapısı

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde eğitim amaçları için kullanılan tamamı internet bağlantılı laboratuvarları vardır. Bilgisayarlar, Microsoft Word, Excel, Powerpoint gibi ofis programlarına ve C Sharp gibi programları içeren ara yüzeylere sahiptir. Yazılım laboratuarlarında, işlenen dersler için uygun yazılımlar yüklenmiştir.

Üniversite Bilgisayar Merkezi, üniversite bilgisayar ağına giriş için bir e-mail adresi ve bir kullanıcı ismiyle otomatik olarak her bir öğrenciyi kaydeder. Her bir öğrenci 50 MB’lık bir başlangıç kapasitesine sahiptir. Böylece öğrenciler, kütüphane ve servislerini Başkent Üniversitesi İnternet bağlantısı üzerinden kullanabilmektedir. Öğrenciler Mühendislik fakültesi binasının her noktasında internete kablosuz olarak ulaşabilmektedirler.

Öğrencilerimize 1. sınıf düzeyinde, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından verilmekte olan Bilgisayar Yazılımı I-II dersi kapsamında C dili öğretilmektedir. Bu dersler için kullanılan bilgisayar laboratuvarları dördüncü kat C bloktadır. Daha sonraki yıllarda, ikinci sınıf derslerinde, seçmeli dördüncü sınıf derslerinde ve özellikle de Bitirme Projesi dersi kapsamında öğrencilerimizin bilgisayar kullanmaları teşvik edilmektedir. Bu kapsamda ileriki yıllarda yer alan derslerde kullanılan bilgisayar laboratuvarları dördüncü kat B bloktadır.

Öğrencilerin çalışmaların destek sağlama için, mühendislik fakültesi dördüncü katında (D423), ders çalışma salonu oluşturulmuştur. Öğrenciler bu ortamda ders çalışabilir veya kurulu bilgisayarları yapısını ödev çalışmalarında değerlendirebilir (Şekil 7.13).

Şekil 7.13 Mühendislik Fakültesi Öğrenci Çalışma Salonu (D423)

• Fotokopi ve çıktı alma hizmetleri

Her üniversitede olduğu gibi, öğrencilerin fotokopi ve çıktı alma isteklerini karşılamak için, farklı birimlerde, bu alt yapı oluşturulur. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri ve diğer mühendislik öğrencileri, giriş katta bulunan fotokopi ve çıktı hizmetlerinde

yararlanabilirler. Bölüm kadrosunun bu ihtiyaçlarını karşılamak için. Fakültenin dördüncü katında (D413) odasında fotokopi ve çıktı alma hizmetleri verilmektedir (Şekil 7.14).

Şekil 7.14 Fotokopi ve Çıktı Alma Hizmetleri

7.4. Kütüphane

Kütüphane; üniversitemizin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin gerçekleşmesinde birinci derecede görev yapan ve bunun için gerekli bilgiyi ve bilgi kaynaklarını bünyesinde toplayıp, kullanıcıların hizmetine en iyi şekilde sunan bir merkezdir (Şekil 7.15).

Öğrencilerimiz üniversitenin genel kütüphane olanaklarından yararlanmaktadır. Üniversitemiz Türkiye içinde oluşturulan kütüphaneler ağına bağlı olduğundan bu imkan öğrencilerimize de sunulmaktadır. Ayrıca öğrencilerimiz kampüs içerisinde mevcut ve genel kullanıma açık bilgisayar laboratuvarlarından da yararlanabilmektedir. Kütüphane kullanım saatleri Tablo 7.5’de verilmiştir. Kütüphane, çalışma dönemlerine göre 24 saat açık olabilir.

Şekil 7.15 Merkez Yerleşkede Bulunan Yeni Kütüphane

Kütüphanemiz süreli yayınlar, referans salonu, diğeri kitap okuma salonu olmak üzere 3 ayrı salonda ve müstakil çalışma odalarında hizmet vermektedir. Aynı anda 1031 okuyucunun oturarak çalışmasına imkân sağlayabilecek kapasitededir. Kütüphane 77 kullanıcılı bir bilgisayar ağına sahiptir. Bu ağ üzerinde BLISS UNIX Kütüphane Programı kullanılmaktadır.

Kütüphanede mevcut bütün materyal (kitap, makale, CD-ROM, tez, video-audio kaset) kütüphane programına kayıtlıdır. Kütüphanenin bütün katlarında kablosuz internet erişimi

mevcuttur ve her yerden internete erişim sağlanmaktadır. Kütüphane kataloguna iphone, android gibi cihazlardan ulaşmak mümkündür.

Tablo 7.5 Çalışma Saatleri

Koleksiyonumuzda bulunan süreli yayınları belli bir düzen içinde sunmak, Türkiye'nin diğer üniversite kütüphanelerini bilgilendirmek ve araştırmacılara yardımcı olmak amacı ile Başkent Üniversitesi Kütüphanesi süreli yayınlar kataloğu hazırlanmıştır. Bu katalogda kütüphanemizin belli bir yıla kadar abone olup daha sonra aboneliğine son verdiği yayınlar ile kütüphaneye bağış yolu ile gelen ve devam etmeyen süreli yayınlara da, araştırmacılara yararlı olur düşüncesiyle, yer verilmiştir. 2014 yılı itibariyle kütüphanemizdeki toplam dergi sayısı 1478’dir (http://lib.baskent.edu.tr/sureli.html). Ayrıca Kütüphanenin abone olduğu tam metin elektronik ve basılı dergilerin bir arada taranabilmesini sağlamak amacıyla EBSCO Discovery Service ve 360 Core tarama sistemleri kullanılmaktadır. Bu ürünler sayesinde, kullanıcılar, aradıkları bir derginin hangi kapsam tarihlerinde hangi veri tabanlarında olduğunu bulabilirler ve bu dergilere ait erişim adreslerine ulaşabilirler. Başkent Üniversitesi Kütüphanesinin abone olduğu, mühendislik ve çok disiplinli alanlardaki elektronik veri tabanları Tablo 7.6’da sunulmaktadır.

Tablo 7.6 Başkent Üniversitesi Kütüphanesinin Abone Olduğu, Mühendislik ve Çok Disiplinli Alanlardaki Elektronik Veri Tabanları

Veri tabanları Süresi Kapsamı Açıklama

eBook

EBSCO Publishing’den Akademik E-kitap Koleksiyonu (eBook Academic Subscription Collection) Akademik disiplinleri içeren, dünyanın en kapsamlı e-kitap veri tabanıdır.

Ebscohost 2016 EKUAL

EBSCO Publishing’den Akademik E-book Collection (eBook Academic Subscription Collection)Akademik disiplinleri içeren, dünyanın en kapsamlı e-kitap veri tabanıdır.

Academic Search Complete (Tüm disiplinler)

Book Index with Reviews,BIR Entertainment (Kütüphanecilik, saglama, danısma kaynagı)

Business Source Complete (İktisadi ve İdari Bilimler) ERIC (Eğitim)

Computers & Applied Science Complete (Mühendislik, uygulamalı bilimler)

Dynamed (Tıp, hemsirelik, kanıta dayalı tıp) Environment Complete (Çevre, çevre mühendisligi) Health Source: Nursing / Academic Edition History Reference Center (Tarih)

Humanities International Complete (Beşeri Bilimler) Legal Collection (Hukuk)

Library, Information Science & Technology Abstracts with Full Text ( Kütüphanecilik)

MasterFILE Complete (Sosyal bilimler) Eğitim Dönemi

Pazartesi-Cuma 09:00 - 23:00 Hafta sonu 09:00 - 23:00

Tatil Dönemi

Pazartesi-Cuma 09:00 - 17:00 Cumartesi 09:00 - 12:00

MEDLINE (Tıp)

Newspaper Source Plus(E-Gazete)

Professional Development Collection (Egitim)

Psychology & Behavioral Sciences Collection (Psikoloji, psikiyatri)

Regional Business News (Ekonomi) Religion and Philosophy (Din, felsefe) Serials Directory (Danısma kaynagı) ULAKBİM Ulusal Veri Tabanları (UVT) Veritabanında toplam 6523 dergi (dergi listesi)

bulunmaktadır. EBSCOHost Eğitim Veri Tabanı İcerik Elsevier

Elektronik

Kitapları Süresiz Abone

Elektronik kitaplara Elsevier Science Direct platformu üzerinden erişim sağlanmaktadır. Elsevier platformunda abone olunan e-kitapların sayısı 300 adettir.

IEEE/IEE Electronic Library

2016 EKUAL

Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) ve Instute of Electrical Engineers (IEE) organizasyonlarına ait 1950 yılından bu yana yayınlanmış olan bütün süreli yayın, konferans bildirileri ve Standartlara ait 976.857'i aşkın dokümana tam metin erişim imkânı sağlamaktadır. 395 Dergi (dergi listesi) 880.000 Konf. Bildirisine ve 1.800 Standart'a erişim sağlar.

iThenticate 2016 EKUAL

iThenticate programı, makale, ödev, tez ve benzeri çalışmaları, internet, veritabanları ve bilgisayarımızdaki dokümanlarla karşılaştırarak, aralarındaki benzerlik oranlarını hesaplar. Başkent Üniversitesi öğretim üyeleri, elemanları öğrencilerinin ödev kâğıtlarını ve çalışmalarını değerlendirmeden önce, intihal seviyesini tespit etmek amacıyla bu programı kullanabilirler.

6.650’nin üzerinde yenilikçi malzeme ve süreçleri bulunmaktadır. Malzeme bilimi hakkında geniş kapsamlı bir bilgiye sahip olan ve malzemelerin tasarım geliştirme konusunda oynadığı rolü anlayabilen Material ConneXion’un danışmanlık hizmetleri, malzeme araştırması yapma ve malzeme desteği sağlama becerisi sunmaktadır.

Oxford

Journal 2016 Abone

Biyoloji, biyokimya, iletişim, mühendislik, ekonomi, işletme, genetik, sağlık bilimleri, tarih, dil, hukuk, matematik, müzik, felsefe, politik bilim, psikoloji, din, sosyoloji ile ilgili tam metin dergilere erişim imkânı

Mühendislik, teknoloji, tıp, kimya, bilgisayar bilimleri, beşeri ve sosyal bilimler, ekonomi. Veritabanında toplam 2095 dergi (dergi listesi)bulunmaktadır.

SpringerLink 2016

Abone

Kimya, tıp, fizik, astronomi, psikoloji, veterinerlik, hemşirelik, diş hekimliği dergilerine tam metin erişim imkânı sağlamaktadır. (dergi listesi) Bilgisayar bilimi, Eğitim, Mühendislik ve teknoloji, Coğrafya, Sağlık bilimleri, Matematik, Sosyal bilimler, Fizik ve astronomi alanlarında 1142'den fazla dergiye (dergi listesi) tam metin erişim imkânı sağlamaktadır.

ULAKBİM Verileri, Mühendislik ve Temel Bilimler Verileri, Sosyal Bilimler Verileri, Hukuk Verileri veritabanı'nın kapsamını oluşturur.

Web of Science 2016

EKUAL (Web of Science'ı kapsar): Science Citation Index Expanded (1945-present), Social Sciences Citation Indexes

(1956-present) ve Arts & Humanities Citation Index (1975-present) atıf indekslerinin Web ortamında taranmasına imkân veren çok disiplinli bir veritabanıdır.

Wiley Online Library

2016

Abone

İş, finans ve yönetim, hukuk, kimya, tıp, bilgisayar bilimleri, yer bilimleri, matematik ve istatistik, fizik, eğitim, mühendislik, psikoloji, veterinerlik, hemşirelik, diş hekimliği, fen bilimleri konularında 1349 adet (dergi listesi) dergiyi kapsamaktadır.

7.5. Özel Önlemler

Öğretim ortamında ve öğrenci laboratuvarlarında alınmış olan güvenlik önlemleri kapsamında binamızda 24 saat boyunca güvenlik personeli görev yapmaktadır. Binalarımızda ve laboratuvarlarımızın her birinde yangın söndürme tüpleri mevcut olup bu tüplerin periyodik olarak kontrolleri yapılması amaçlı tespitler gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca bölümümüzün bulunduğu binanın girişleri ve bina çevresi güvenlik kameraları ile 24 saat gözetim altında tutulmaktadır. Mühendislik binasında 2 adet 16 kişilik ve 1 adet 5 kişilik olmak üzere 3 adet asansör bulunmaktadır. Böylece engelli öğrencilerimizin sınıflarına hiçbir rahatsızlık duymaksızın ulaşmaları sağlanmıştır. Yine bu kapsamda Mühendislik binasının B ve D bloğu girişlerinde ise tekerlekli sandalye girişine olanak sağlayan rampalar mevcut olup, bina otoparkında ise özürlü otopark alanı bulunmaktadır. Engelli öğrencilerimiz düşünülerek Mühendislik binasının tüm öğrenci tuvaletlerinde 1 adet engelli öğrenci tuvaleti bulunmaktadır.

Başkent Üniversitesi’nde engelliler için “Engelsiz Başkent Üniversitesi Birimi” kurulmuştur.

Özellikle engelli öğrenciler birim tarafından yakından izlenmektedir. Ayrıntılı bilgiler birimin http://www.baskent.edu.tr/engelsiz_baskent/ adresindeki web sayfasından alınabilir. Makine Mühendisliği bölümünün de içinde olduğu binada engelliler için alınan tedbirler aşağıdaki gibidir. Şekil 7.16 ve 7.17’de görüldüğü gibi B blok ve D blok girişinde 2 adet tekerlekli sandalye rampası ve park yerleri bulunmaktadır. Ayrıca, Şekil 7.18’deki fotoğrafta görüldüğü gibi D Blok B kanadında 16 kişilik ve D Blok C kanadında 16 kişilik olmak üzere 2 adet büyük asansör bulunmaktadır.

Şekil 7.16 Tekerlekli Sandalye Rampası (B Blok Girişi)

Şekil 7.17 Engelliler İçin Ayrılmış Otopark (B Blok Önü)

Şekil 7.18 Büyük Asansör (2 adet) ve Küçük Asansör (1 adet)

Mühendislik binasının tüm koridorlarında 6 kg'lık ABC tozlu ve bölüm laboratuvarlarımızın her birinde halokarbon gazlı A, B ve C tipi yangınları söndürebilen yangın söndürme tüpleri mevcuttur. Bu tüplerin periyodik olarak kontrolleri yapılmaktadır. Standartlara uygun kat yangın dolapları mevcuttur.

Başkent Üniversitesi kampüsünde 24 saat aralıksız hizmet veren sağlık hizmetleri birimleri bulunmaktadır. Ayrıca meydana gelebilecek küçük boyutta yaralanmalara karşı binamızda yeterli donanıma sahip ilk yardım dolapları bulunmaktadır.

Ölçüt 8. Kurum Desteği ve Parasal Kaynaklar

8.1 Kurumsal Destek ve Bütçe Süreci

Başkent Üniversitesi bir vakıf üniversitesi olması nedeniyle eğitim ve araştırma faaliyetleri yanında çalışanların maaşlarını da kapsayan bütçesinin ana kaynağını öğrencilerden alınan kayıt ücretleri ve vakfa bağlı kuruluşlardan sağlanan gelirler oluşturmaktadır.

Program için ayrılmış özel bir bütçe mevcut değildir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü diğer bölümler ile birlikte yıl içinde gerçekleştirmek için gereksinim duyulan her türlü hizmet ve faaliyetlerle ilgili bir ihtiyaç listesi hazırlar. Bu listeler Fakülte Dekanlığının belirleyeceği önceliklere göre sıralanarak Üniversite Rektörlüğüne gönderilir. Rektörlükçe uygun görülen mal ve hizmetler satın alınmak üzere Satın Alma daire Başkanlığına iletilir. İhtiyaç listesi kapsamındaki tüm malzemeler ilgili dönem başlamadan önce satın alınmış olur.

Mühendislik Fakültesi’nin 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ait gerçekleşen harcamalarıyla ilgili bilgiler ve fakülte payına düşen harcamalardan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün 2015 yılında aldığı payları (2016 yılı henüz tamamlanmadığından 2015 yılı referans alınmıştır) Tablo 8.1’de verilmiştir. Bu harcamaların bir bölümü laboratuarların yeni donanım ihtiyaçlarının karşılanması veya yeni laboratuvar kurma çalışmaları içindir. Her yıl, laboratuvarlar proje destekleri ve Rektörlükçe sağlanan destekler ile zenginleştirilmekte ve yetenekleri artırılmaktadır.

Üniversitemizde bütçeleme işlemleri akademik yıl bazında yapılmaktadır. Bu nedenle Tablo 8.1’de önceki yıl gerçekleşen mali harcamalar 2 sütun halinde verilmiştir. Ayrıca Fakülte/Bölümlerde döner sermaye uygulaması bulunmamakta olup, üniversite genelinde bütçeleme yapılmaktadır.

Personel Giderleri (1) 964.484 1.055.682 1.033.424 1.150.000

Seyahat Giderleri 12.500 13.750 14.781 16.000

Hizmet Alımları 975.000 1.054.490 1.117.049 1.130.000

Tüketim Malları ve Malzeme

Alımları 12.550 14.050 14.962 16.000

Demirbaş Alımları(2) 10.557 11.673 12.857 14.000

Yapı ve Tesisler(3) - - - -

Küçük Bakım/Onarım 8.394 7.946 5.687 9.000

Makina Teçhizat ve Taşıt Alımları MAKİNE TEÇHİZAT ALIMI DEMİRBAŞ ALIMININ İÇİNDEDİR

Muhtelif Araştırma Yayın 2.500 14.000 14.000 15.000

Diğer(4) - - - -

8.2 Bütçenin Öğretim Kadrosu Açısından Yeterliliği

Bölümümüz öğretim elemanlarının mesleki gelişimlerine yönelik olarak; bireysel veya gruplar olarak yürüttükleri bilimsel araştırma projeleri, yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılara katılma ve akademik birimlerin bilimsel toplantı düzenleme gibi etkinlikleri üniversitemiz tarafından desteklenmektedir. Öğretim elemanlarının mesleki gelişimini sürdürmesi amacıyla yurt içi ve yurtdışı konferanslara katılımları “Başkent Üniversitesi Öğretim Elemanları ve İdari Personelin Bilimsel Toplantılara Katılım ve Kurum Dışı Eğitim İlkeleri” yönergesi kapsamında, (http://www.baskent.edu.tr/mevzuat/yonetmelik-yonerge/ogretim-elemani-toplanti-2016.pdf) masrafları Rektörlük tarafından karşılanarak desteklenmektedir. Üniversitemiz akademik birimlerinin düzenledikleri konferans, kongre, sempozyum, panel vb. bilimsel toplantılara da

“Başkent Üniversitesi Bilimsel Toplantı Düzenleme ve Destekleme İlkeleri” yönergesi

(http://www.baskent.edu.tr/mevzuat/yonetmelik-yonerge/bilimsel_toplanti_duzenleme.pdf) uyarınca destek sağlanmaktadır. Öğretim elemanlarının sanayi ile olan ilişkilerini geliştirmeleri, mühendislik eğitiminin önemli bir bileşeni olan pratik uygulamalardan haberdar olmaları ve uzmanlıklarına ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim/hizmet verebilmeleri için ve yürürlükteki Başkent Üniversitesi Eğitim Danışmanlık Hizmetleri Merkezi (BEDAM) (http://bedam.baskent.edu.tr/) kuralları içinde danışmanlık yapmalarına, proje çalışmasında bulunmalarına ve sertifikalı eğitim programları düzenlemelerine izin verilmektedir. Bu çalışmalar bölüm başkanlığının görüşü alınarak, Dekanlık izni ile bir protokol uyarınca gerçekleşmektedir.

Küçük bütçeli araştırmalar için gerekli maddi destek; Başkent Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BÜBAP) tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca TÜBİTAK, Sanayi Bakanlığı (SANTEZ Projeleri) gibi kamu kuruluşlarından destekler alınmaktadır. Bunun yanında uluslararası bilimsel yayınları teşvik amacıyla, makale yazım desteği sağlanmakta ve Başkent Üniversitesi adresli olması koşuluyla eserin ilk yazarına, yapılan uluslarası endekslerde taranan yayınlar için yayın teşvik desteği sağlanmaktadır.

Üniversitemizce, akademik personelin, bölümlerin ve fakültelerin akademik performansları, yıllık olarak oluşturulan Akademik Performans Raporları ile izlenmektedir. Bu amaçla, öğretim üyelerimiz yapmış oldukları tüm faaliyetlere ait bilgileri, Akademik Bilgi Toplama Aracı (ABTA) veritabanına, üniversitemiz internet ana sayfasındaki “Çalışanlar” sekmesi içinde yer alan Başkent Üniversitesi Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) aracılığı ile girmektedirler. Bununla ilgili olarak; ilk olarak 2014-2015 akademik yılında uygulanmaya başlayan bir Akademik Personel Performans Ölçme ve Değerlendirme Sistemi oluşturulmuş ve bu akademik yıla ilişkin perfomanslar yine Başkent Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) üzerinden erişilen “Performans Girişi”

aracı ile veritabanına öğretim elemanlarınca girilmiştir. 2014-2015 yılında ulaşılan performans puanına göre belirlenen ilk teşvik destekleri, 2015-2016 yılında dağıtılmıştır. Bu sistemin yapısı ve çalışma şekline ilişkin tüm bilgiler üniversitemiz internet sayfasında http://www.baskent.edu.tr/mevzuat/akademikperformans2016-01.pdf bağlantısı altında yayımlanmaktadır.

Bölümümüzde halen devam etmekte olan 2 adet BAP araştırma projesi ile ilgili bilgiler “6.2 Öğretim Kadrosunun Nitelikleri” bölümünde yer alan Tablo 6.3’de verilmektedir. Ayrıca Prof.

Dr. S. Gökhun Tanyer tarafından 2014-2015 akademik yılında BEDAM bünyesinde sertifikalı bir “Uygulamalı Proje Yönetimi” eğitimi verilmiştir.

8.3 Altyapı ve Teçhizat Desteği

Altyapı ve teçhizatı temin etmek, bakımını yapmak ve işletmek için gerekli maddi destek Başkent Üniversitesi Rektörlüğü tarafından sağlanmaktadır.

Laboratuvarların sorumlu öğretim elemanlarından gelen eğitim amaçlı sarf ve demirbaş malzeme/teçhizat istekleri önem ve öncelik durumuna göre sıralanarak Dekanlığa bildirilmektedir.

Bölümlerde bulunan tüm demirbaş cihazların tamir ve bakımı, öncelikle kendi laboratuvar ve atölyelerimizde çalışmakta olan teknik uzman kadro tarafından giderilmeye çalışılmakta, servis ihtiyacı duyulan büyük onarımlar ise Fakülteye bildirilmektedir. Ofis ve laboratuvarlarında kullanılan faks, fotokopi makineleri, yazıcılar ve bilgisayarların sarf malzeme ihtiyaçları yine Dekanlığa iletilerek satın alınmaktadır.

Dekanlığa bildirilen tüm istekler, ürün çeşidine göre gruplanarak istek formu ile Rektörlük Makamına iletilmektedir.

8.4 Teknik, İdari ve Hizmet Kadrosu Desteği

Üniversitenin ihtiyaç duyduğu insan gücünün planlaması ve personel politikasıyla ilgili çalışmalar, personel sisteminin geliştirilmesiyle ilgili öneriler, Üniversite personelinin atama, özlük ve emeklilik işleriyle ilgili işlemler, idari personelin hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi ve uygulanması Rektörlük bünyesinde bulunan Personel Daire Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.

Üniversite yerleşke alanı içerisinde yer alan tüm birimlerin inşaat, projelendirme, altyapı, tadilat vb. işlerinin yapım ve kontrolü ile tüm bakım, onarım ve teknik servis hizmetleri, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından, temizlik ve lojistik hizmetleri ise Genel Sekreterliğe bağlı Kurum Ev İdaresi birimi tarafından yürütülmektedir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca, eğitim-öğretim birimlerine, araştırmacılara, öğrencilere, personele ve yönetim birimlerine bilişim desteği sunulmakta olup, Mühendislik Fakültesi bünyesinde düzenlenen akademik ve sosyal içerikli etkinliklere ise Rektörlük tarafından sürekli destek sağlamaktadır.

Üniversite ve Mühendislik Fakültesi genelindeki bu hizmetlerin dışında, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümüne ait teknik ve idari işler, temelde dört teknik ve bir idari personel tarafından yürütülmekte olup, ilgili personelin isim, kadro ve nitelikleri aşağıda Tablo 8.2’de sunulmuştur. Bunların dışında Mühendislik Fakültesi B blokta yer alan bilgisayar laboratuvarlarının kullanıldığı uygulama içeren dersler için de bilgisayar işletmeni Aysun Polat, ihtiyaç duyulan programlar için kurulum ve bu laboratuvarlarda bakım desteği sağlamaktadır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Sekreteri Rabia Bülbül, Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü mezunu olup, bölümün tek idari personeli olarak, bölüm bünyesindeki tüm iletişim, yazışma, dosyalama, öğrenci işleri vb. idari işlemlerin yürütülmesinde görev almaktadır.

Fakültemiz Makine Mühendisliği Bölümünde Uzman kadrosunda görev yapan Ali Can, Gazi Üniversitesi Elektrik Bölümü mezunudur ve Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yan dal yapmaktadır. Uzman Ali Can tüm laboratuvarların kurulumu ve işletilmesinden sorumlu olup, laboratuvarlarla ilgili tüm satın alma ve teknik şartname hazırlama işlerini yürütmektedir.

Önder Çolak ve Burak Boz elektronik teknikerleridir. Önder Çolak, lisans eğitimi öncesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Teknikerliği önlisans programı mezunu olup halihazırda Başkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri (uzaktan eğitim) programında yüksek lisans yapmaktadır. Burak Boz, Muğla Meslek Yüksekokulu, Elektrik Bölümü mezunudur. Elektronik teknikerlerimiz bölümümüz öğrencilerinin kullandığı elektronik, mikroişlemci, haberleşme vb. laboratuvarların bakım ve onarımlarından ve laboratuvar malzemelerinin deneyler öncesinde hazırlanmasından sorumludurlar. Ayrıca elektronik projelere destek olmakta, elektronik cihazların bakım ve onarımlarını gerçekleştirmekte, yine projeler için bilgisayar destekli tasarım ve elektronik baskı devre yapımı işlerini yürütmektedirler. Teknikerler tarafından laboratuvarlarda yer alan elektronik cihazların kullanımları ile ilgili olarak da öğretim elemanlarına destek sağlanmaktadır.

Bilgisayar Teknikeri olarak görev yapan Orhan Ekici, bilgisayar laboratuvar kurulumu, ağ sistemleri ve sunucu kurulumu konusunda tecrübe sahibi olup, tüm bilgisayar laboratuvarlarının ve akıllı sınıfların bakım, onarımları, yazılım güncellemelerinin yapılmasından sorumlu olup ve akademik personel bilişim teknoloji desteği sağlamaktadır.

Kimya Teknikeri olarak görev yapan Arzu Özgül, kimya laboratuvarında kimya deneyleri için, deney malzemelerinin hazırlanması, laboratuvarın düzeni ve araç-gereçlerin temiz ve bakımlı tutulmasından sorumludur.

Tablo 8.2. Teknik ve İdari Kadro Yapısı

Adı Soyadı Orta Öğretim Son Bitirdiği Okul Görevi

Kadrosu Bölüm

Rabia Bülbül Ufuk Lisesi

Ankara Üniversitesi, Mühendislik Ali Can Ulus Teknik Lisesi Gazi Üniversitesi-Elektrik

Bölümü Uzman Makine

Ölçüt 9. Organizasyon ve Karar Alma Süreçleri

Bölümümüzde 2547 sayılı yasaya ve ilgili mevzuata göre eğitim-öğretim faaliyeti yapılmaktadır.

Bu mevzuata göre, Bölümümüz Mühendislik Fakültesi’ne, Fakülte de Başkent Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlıdır. Bölüm Başkanı, Fakülte Dekanı tarafından üç yıllık bir süre için atanır.

Bölüm Başkanı, bölümün her düzeyde eğitim–öğretim ve araştırmalarından ve bölüme ait her türlü faaliyetin düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesinden sorumludur. Bu görevi yerine getirirken bölüm çalışma komisyonlarından, koordinatörlerden ve öğretim üyelerinden destek alır. Bölümdeki çeşitli akademik kararların alınmasında Bölüm Kurulu etkilidir. Bölüm kurulu, Bölüm Başkanı ve bölümdeki öğretim üyelerinden oluşur.

Bölümde karar alma süreci, herhangi bir bölüm öğretim üyesinin bir konuyu akademik bölüm kuruluna yazılı veya sözlü olarak getirmesi ile başlar. Konu hakkında bilgi verildikten sonra kurulda detaylar görüşülür. Bölüm Kurulunun önerileri ve Bölüm Başkanının onayı ile uygulanır. Gerekli görülürse bir alt komisyon oluşturularak kapsamlı çalışma yapılır. Program eğitim amaçlarının ve program çıktılarının belirlenmesi, güncellenmesi ve sürekli iyileştirmenin sağlanması için, bölümün öğretim elemanlarından teşkil edilen çeşitli komisyonların çalışmaları esas alınmaktadır (Şekil 5.4). Ek IV.14’de bu komisyonlar, koordinatörlükler ve bunların çalışma esasları ve görev tanımlarını vermektedir. Her komisyon ve koordinatörlük görev alanındaki iş

Bölümde karar alma süreci, herhangi bir bölüm öğretim üyesinin bir konuyu akademik bölüm kuruluna yazılı veya sözlü olarak getirmesi ile başlar. Konu hakkında bilgi verildikten sonra kurulda detaylar görüşülür. Bölüm Kurulunun önerileri ve Bölüm Başkanının onayı ile uygulanır. Gerekli görülürse bir alt komisyon oluşturularak kapsamlı çalışma yapılır. Program eğitim amaçlarının ve program çıktılarının belirlenmesi, güncellenmesi ve sürekli iyileştirmenin sağlanması için, bölümün öğretim elemanlarından teşkil edilen çeşitli komisyonların çalışmaları esas alınmaktadır (Şekil 5.4). Ek IV.14’de bu komisyonlar, koordinatörlükler ve bunların çalışma esasları ve görev tanımlarını vermektedir. Her komisyon ve koordinatörlük görev alanındaki iş