• Sonuç bulunamadı

Ölçüt 2. Program Eğitim Amaçları

2.2 b Kurum Özgörevleriyle Tutarlılık

Başkent Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünün özgörevleri aşağıda verilmektedir.

Başkent Üniversitesi’nin özgörevi; bilimin nesnelliğini benimseyen, ulusal bilince sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip, insan ve çevre haklarına duyarlı, evrensel hukuka saygılı, yaratıcı ve yenilikçi ayrıca Atatürk İlkelerine bağlı bireyler yetiştirmek; eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimi yayma etkinlikleri aracılığıyla Türk toplumunun teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine, insan sağlığının iyileştirilmesine, insan ve çevresel haklarının geliştirilmesi ve korunmasına, topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

Başkent Üniversitesi’nin özgörevi, üniversitenin 2016-2023 stratejik plan belgesinde yer almaktadır. Başkent Üniversitesi’nin özgörevi http://www.baskent.edu.tr/misyon.php ve http://www.baskent.edu.tr/belgeler/stratejik_plan/Stratejik_Plan_2016-2023-02.pdf internet bağlantısında yayımlanmaktadır.

Mühendislik Fakültesi’nin özgörevi; bilimin nesnelliğini benimseyen, ulusal bilince sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip yaratıcı ve yenilikçi bireyler yetiştirmek; eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimi yayma etkinlikleri aracılığıyla Türk toplumunun teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine, insan sağlığının gelişmesine ve topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

Mühendislik Fakültesi'nin özgörevi, fakültenin internet sayfasında http://muh.baskent.edu.tr/kw/menu_icerik.php?birim=504&menu_id=2 internet bağlantısında yayımlanmaktadır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün özgörevi şu şekildedir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, güçlü bir temel altyapı üzerine oturtulmuş seçenekli uzmanlık açılımları sağlayan çağdaş eğitim programı, modern laboratuvar olanakları ve deneyimli öğretim kadrosu ile desteklenmiş olarak, belki de günümüzün bu en popüler ve yaygın kullanımlı alanında, bilginin teknolojiye, teknolojinin de ürün ve uygulamaya dönüşümünde görev alıp etkin katkılarda bulunacak, kamu ve özel kesimde kendisini kabul ettirmiş nitelikli mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün özgörevi bölüm internet sayfasında http://eem.baskent.edu.tr/kw/menu_icerik.php?birim=256&menu_id=2 internet bağlantısında yayımlanmaktadır.

Eğitim amaçlarımızın Başkent Üniversitesi’nin, fakültemizin ve bölümümüzün özgörevleriyle ne ölçüde uyumlu olduğu aşağıda yer alan Tablo 2.1 yardımıyla ayrı ayrı irdelenmektedir. Bu amaçla Başkent Üniversitesi’nin özgörevleri aşağıdaki gibi bileşenlerine ayrılabilir:

BÜÖG1: Bilimin nesnelliğini benimseyen, ulusal bilince sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip, insan ve çevre haklarına duyarlı, evrensel hukuka saygılı, yaratıcı ve yenilikçi ayrıca Atatürk İlkelerine bağlı bireyler yetiştirmek;

BÜÖG2: eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimi yayma etkinlikleri aracılığıyla Türk toplumunun teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine,

BÜÖG3: insan sağlığının iyileştirilmesine, insan ve çevresel haklarının geliştirilmesi ve korunmasına, topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

Mühendislik Fakültesi’nin özgörevleri de şu şekilde bileşenlerine ayrılabilir:

MFÖG1: Bilimin nesnelliğini benimseyen, ulusal bilince sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip yaratıcı ve yenilikçi bireyler yetiştirmek;

MFÖG2: eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimi yayma etkinlikleri aracılığıyla Türk toplumunun teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine,

MFÖG3: insan sağlığının gelişmesine ve topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.

Buradan görüleceği üzere Başkent Üniversitesi’nin ve Mühendislik Fakültesi’nin özgörevleri, bileşenleri bakımından tamamen birbirleri ile örtüşmektedir. Bu nedenle eğitim amaçlarımızla ilişkilerinin değerlendirildiği Tablo 2.1’de bu bileşenler birlikte ele alınmaktadır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün özgörevlerini de aşağıdaki gibi bileşenlerine ayırmak mümkündür: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü,

EEMÖG1: güçlü bir temel altyapı üzerine oturtulmuş seçenekli uzmanlık açılımları sağlayan çağdaş eğitim programı, modern laboratuvar olanakları ve deneyimli öğretim kadrosu ile desteklenmiş olarak, belki de günümüzün bu en popüler ve yaygın kullanımlı alanında, bilginin

teknolojiye, teknolojinin de ürün ve uygulamaya dönüşümünde görev alıp etkin katkılarda bulunacak,

EEMÖG2: kamu ve özel kesimde kendisini kabul ettirmiş nitelikli mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Tablo 2.1’de eğitim amaçlarımızla (EA1, EA2, EA3) Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü özgörev bileşenleri arasındaki ilişki verilmektedir.

Tablo 2.1 Kurum/Fakülte/Bölüm Özgörevleri ile Eğitim Amaçları İlişki Matrisi

BÜÖG1/MFÖG1 BÜÖG2/MFÖG2 BÜÖG3/MFÖG3 EEMÖG1 EEMÖG2

EA1 X O O X X

EA2 X X O X X

EA3 X X O X O

X:Doğrudan katkı O:Dolaylı katkı

Birinci eğitim amacımız (EA1), Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinin

“…ulusal bilince sahip, araştırıcı, sorgulayıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici ve bütünleştirici düşünce yapısına sahip, insan ve çevre haklarına duyarlı, evrensel hukuka saygılı, yaratıcı ve yenilikçi…” bileşeni ile, bölüm özgörevinin “…bilginin teknolojiye, teknolojinin de ürün ve uygulamaya dönüşümünde görev alıp etkin katkılarda bulunacak…”

ve “… kamu ve özel kesimde kendisini kabul ettirmiş nitelikli mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.” bileşenleri doğrudan ilişkili ve uyumludur. Çünkü birinci eğitim amacı mezunlarımızın; ulusal ve uluslararası kuruluşların Ar-Ge, üretim, bakım ve test gibi birimlerinde görevler üstlenip, yöneticilik yapabileceklerini söylemektedir. Bu amaca ulaşılabilmesi, mezunlarımızın Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinde belirtilen bu becerilere sahip olmalarını gerektirmektedir.

Birinci eğitim amacımız (EA1) aynı zamanda, Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinin “…eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimi yayma etkinlikleri aracılığıyla Türk toplumunun teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine…” ve

“…insan sağlığının gelişmesine ve topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.”

bileşenleri ile de uyumlu ve dolaylı olarak ilişkilidir.

İkinci eğitim amacımız (EA2) ile mezunlarımızın araştırma kurumları ve üniversitelerde çalışma yeterliliğine sahip olacakları öngörülmektedir ve Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinin birinci ve ikinci bileşenleri ile uyumlu ve doğrudan ilişkilidir. Üçüncü bileşenle “....topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.” bağlamında uyumlu ve dolaylı ilişkilidir. Bu amaç ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü özgörevinin tüm bileşenleri ile uyumlu ve doğrudan ilişkilidir.

Üçüncü eğitim amacımızla (EA3) mezunlarımızın kendi önderliklerinde veya ortaklıklar içinde ticari atılımlarda bulunabilir olmaları öngörülmektedir ve Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinin birinci ve ikinci bileşenleri ile, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü özgörevinin “…bilginin teknolojiye, teknolojinin de ürün ve uygulamaya dönüşümünde görev alıp etkin katkılarda bulunacak,…” bileşeni ile uyumlu ve doğrudan ilişkilidir. Bu amaç Başkent Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi özgörevlerinin üçüncü

bileşeninde yer alan “....topluma hizmetin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.” ifadesi ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü özgörevinin “…kamu ve özel kesimde kendisini kabul ettirmiş nitelikli mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.” bileşeni ile uyumlu ancak yapacağı ticari faaliyetlerin kapsamı ve niteliği bakımından dolaylı ilişkilidir.