• Sonuç bulunamadı

Ölçüt 2. Program Eğitim Amaçları

2.3 Program Eğitim Amaçlarına Ulaşma

MÜDEK ölçütleri kapsamında Başkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği programında, eğitim amaçlarına ulaşıldığını belirlemek ve belgelemek için aşağıdaki ölçme/değerlendirme araçları kullanılmaktadır:

• Mezun Veri Tabanı (MTV) bilgileri ve Mezun Anketleri (Eski/Yeni mezunlara uygulanan anketler)

• İşveren Anketi (Mezunların çalıştığı işyerlerindeki işverenlere uygulanan anket)

• Ders Değerlendirme Programı (DDP) sonuçları

Bölüm kurulu kararınca onaylanan EA’lara ulaşma düzeylerini ölçmek ve değerlendirmek için kullanılan tüm bu araçlar her yıl uygulanmaktadır. Eğitim amaçlarına ulaşma düzeyi ölçülürken iki yöntem esas alınmaktadır.

1. Doğrudan Ölçüm Yöntemi: Bu yöntemde EA’lara ulaşma düzeyleri, mezun veri tabanı bilgileri ve eski mezunlara uygulanan mezun anketlerinde mezunlarımızın; iş, kariyer ve eğitim durumlarına ilişkin verdikleri cevaplar değerlendirilerek doğrudan belirlenir.

2. Dolaylı Ölçüm Yöntemi: Bu yöntemde EA’lara ulaşma düzeyleri, eski mezun, yeni mezun, işveren anketleri ve ders değerlendirme programı (DDP) yoluyla eğitim-öğretim sürecinde elde edilen PÇ başarım düzeyleri kullanılarak dolaylı olarak belirlenir. Bu yöntemde, yukarıdaki araçlarla elde edilen PÇ başarımları Tablo 3.2’deki EA-PÇ ağırlıklı ilişki matrisi kullanılarak EA başarım düzeyleri hesaplanmaktadır. EA’lar PÇ’lerle ilişkilidir ve EA’lara ulaşılması için PÇ’lerin tam olarak kazandırılması önemlidir. Bu nedenle yapılan bu ölçümlerle, EA’lara ulaşmayı sağlayan kazanımların yeterliliği, dolayısıyla EA’ların ulaşılabilirliği değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme yapılırken anketler aracılığıyla elde edilen PÇ başarım düzeyleri özellikle kullanılmaktadır çünkü mezunlarımızın ve işverenlerimizin PÇ kazanımlarına ilişkin değerlendirmeleri önemlidir ve bunlara ne düzeyde sahip olunduğu, en iyi uygulamada (çalışma hayatında)

anlaşılmaktadır. Tablo 3.2’deki EA-PÇ ağırlıklı ilişki matrisi her bir PÇ’nin hangi eğitim amacını hangi oranda desteklediği belirlenerek oluşturulmuştur. EA’ya ulaşma düzeyi belirlenirken, her bir PÇ’den elde edilen başarım düzeyleri EA-PÇ matrisindeki ilgili ağırlıkla çarpılmakta ve her bir EA için bu çarpımların toplamları, toplam ağırlık sayısına bölünmektedir ve (1) Eşitliğindeki gibi formüle edilebilir.

(1)

Bu formülde x. Eğitim Amacını gösterirken, n. Program Çıktısını, ise n. Program çıktısının x. Eğitim Amacına ait ağırlık çarpanını ifade etmektedir. x=1,2,3 değerleri alırken, n=1,..,11 değerlerini almaktadır.

MTV Bilgileri ve Mezun Anketlerini Değerlendirme Yöntemi: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Eğitim Amaçları (EA); mezunlarının erişmeleri istenen kariyer hedeflerini ve mesleki beklentileri tanımlayan genel ifadelerdir. Dolayısıyla bu amaçlara ulaşıldığını kanıtlamak için kullanılan araçlardan en önemlileri “mezun anketleri” ve mezunlarımıza ulaşmak için, mezun bilgilerinin tutulduğu ve güncellendiği mezun veri tabanıdır (MVT). Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünün mezun vermeye başladığı 2000 yılından itibaren tüm mezunlarımızın bilgileri düzenli olarak “Başkent Üniversitesi İnsan Kaynakları ve Kariyer Yönlendirme Merkezi” tarafından takip edilmektedir. Bu merkez öğrencilerimizin kariyerleri ile ilgili kararlarında bilinçli hareket etmelerini sağlamak, mezuniyet sonrasında bilgi ve becerilerini en iyi şekilde kullanabilecekleri uygun işlere uygun süre ve koşullarda yerleşmelerine yardımcı olmak amacıyla 1 Eylül 1997 tarihinde kurulmuştur. 2014 yılında bölümümüzde akreditasyon çalışmalarına başlanmasıyla, detaylı olarak incelenen 472 mezunun kayıtlı olduğu MVT bilgilerinin, güncel olmadığı görülmüştür. Daha çok mezuna ve daha kolay ulaşabilmek için 2014 yılından itibaren bölümümüzde MVT güncelleme işlemleri başlatılmıştır. Sürekli güncellenen MVT’de 209 mezuna ulaşılmıştır. Güncellemeden sorumlu eleman listesi Tablo 2.1'de verilmektedir.

Tablo 2.1 Mezun Veri Tabanını Güncelleme Sorumluları

Mezuniyet Yılı Mezun Sayısı Güncellemeden Sorumlu Öğretim Elemanı (Arş.Gör.) 2000-2001-2002 89 Gökhan Gökdoğan

2003-2004-2005 83 Dilara Değerliyurt

2006-2008 96 Tunç M. İlgar

2007-2009 98 Berkan Tezcan

2010-2011-2012 80 Evrim Güner

2013-2014-2015 94 Kami Çevik

MVT içerisinde; soyad, ad, mezuniyet tarihi, e-posta, cep telefonu, ev telefonu, ev adresi, iş durumu (çalışıyor, çalışmıyor), işyeri adı, işyerindeki pozisyonu, iş telefonu, iş adresi, şehir, ülke, yüksek lisans, doktora, en son bilgi güncellenme tarihi, güncellemeyi kimin yaptığı gibi bilgilere yer verilmektedir. Bundan sonraki uygulamalarda işe ilk giriş tarihi, birimi, takım veya proje yöneticisi olarak çalışıp çalışmadığı, çalışma alanı ile ilgili bilgiler de istenecektir. Ne yazık ki bu bilgiler telefon ve e-posta yolu ile ulaşılmaya çalışan tüm mezunlara sorulmuş fakat mezunların çoğu geri dönüş yapmamış, ya da telefonda sorulan soruları cevaplamamıştır. Kimi mezunun da kayıtlı numarası kullanılmadığı belirlenmiştir. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda mezunlardan bilgi toplama işleminin, internet sayfası üzerinden veri girişine olanak sağlayacak bir sistem ile yapılması planlanmaktadır.

MTV güncellemesi yapılırken, EA’ları ölçmekte kullanabileceğimiz bazı veriler de temin edilmiştir. Mezunun çalıştığı kurum hakkındaki bilgilere ulaşılmaktadır. Eğitim amaçlarına ulaşıldığını kanıtlamak için MVT’deki bilgiler de değerlendirmeye katılmaktadır.

Mezun anketleri ise hem yeni hem de eski mezunlara uygulanmaktadır. Anket sonuçlarını değerlendirirken yeni ve eski mezun olmak üzere iki grupta inceleme yapılmaktadır. Böylece mezunun iş yaşamının başındaki düşünceleriyle, sonraki yıllardaki düşüncelerini kıyaslama olanağı bulunacaktır. 2 yıldır uygulanan bu anket, mezunların aldıkları eğitimin düzeyi, eğitimin diğer üniversitelerle karşılaştırmaları, iş hayatında duyulabilecek eksiklik ve mesleğin geleceği gibi bireysel görüşleri yanında, kurumu değerlendirmeleri istenmiş ve açık uçlu sorulara da yer verilmiştir. Bu anketler her yıl uygulanmaktadır ve 3 yılın sonunda toplanan tüm verilere göre gerekli görülürse EA’larda güncelleme gerçekleştirilecektir. Eski mezun anketlerinde mezunların iş, kariyer, eğitim ile ilgili alanlara verdikleri cevaplar MTV’den elde edilen verilerle birlikte doğrudan EA ölçümü için kullanılmaktadır. Yeni mezun, henüz çalışmadığı ya da çalışmaya yeni başladığı için zaten bu tür soruları cevaplayamamaktadır. Eski ve yeni mezun anketlerinin PÇ kazanımlarıyla ilişkili sorularına verilen cevaplar ise dolaylı EA ölçümleri için kullanılmaktadır.

Değerlendirme araçlarının en önemli kısmını oluşturan mezun anketinin daha çok kişiye ulaşması için MTV’den elde edilen e-posta adresleri kullanılmakta ve mezun buluşmasına katılan mezunlara uygulanmaktadır. Ayrıca bir şekilde bölüme gelen mezunlara da anket uygulanmaktadır. MTV ve mezun anketleri aracılığıyla eğitim amaçlarına ulaşılıp ulaşılamadığı, 3 farklı yolla ölçülmektedir:

• MTV verileri ve eski mezunların sorulara verdikleri cevaplarla doğrudan,

• Eski mezunlardan elde edilen PÇ başarımları ve EA-PÇ ağırlıklı ilişki matrisi (Tablo 3.2) kullanılarak Eşitlik (1) ile dolaylı olarak,

• Yeni mezunlardan elde edilen PÇ başarımları ve EA-PÇ ağırlıklı ilişki matrisi (Tablo 3.2) kullanılarak Eşitlik (1) ile dolaylı olarak,

2014-2015 ve 2014-2016 Eski Mezun ve 2014-2015 ve 2015-2016 Yeni Mezun Anketi Değerlendirme Raporları EK IV.3-6’da verilmektedir.

İşveren Anketlerini Değerlendirme Yöntemi: Paydaşlarımızdan biri olan işverenlere, mezunlardan beklentilerinin sorulduğu ve mezunumuzun durumunun değerlendirmesi amacıyla beklentilerin ölçüldüğü ankettir. Bu anketlerin bir kısmı işverenlere, staj yapan öğrenciler aracılığıyla ulaştırılarak uygulanırken, mezunların çalıştığı işyerlerine doğrudan gönderim de yapılmaktadır. İşverenlerin çok önemli görüşlerine ulaşıldığı bu anketlerle, işveren açısından EA’lara mezunumuzun ulaşma düzeyi belirlenmektedir. İşveren anketi aracılığıyla elde edilen PÇ başarımları kullanılarak, dolaylı ölçüm yoluyla, EA’lara ulaşma düzeyi belirlenir. Her ne kadar dolaylı kelimesi kullanılsa da işveren bildirimleri ile bu ölçümü gerçekleştirmenin tek yolu budur. 2014-2015 ve 2014-2016 akademik yıllarına ait İşveren Anketi Değerlendirme Raporları sırasıyla EK IV.7 ve 8’de verilmektedir.

Ders Değerlendirme Programı (DDP) Sonuçlarını Değerlendirme Yöntemi: DDP programı;

öğrencilerin derslerde aldıkları notlar ile PÇ’leri sağlama düzeyinin belirlendiği bir araçtır. Bu programın tüm derslere uygulanması ile elde edilen PÇ başarımlarının yıllık ortalamaları, yukarıda açıklandığı biçimde EA-PÇ ilişki matrisi (Tablo 3.2) ve Eşitlik (1) kullanılarak, eğitim amaçlarına ulaşma düzeyini belirlemekte kullanılmaktadır. Bu sonuç aynı zamanda eğitim sürecimizde elde edilen PÇ başarımlarının EA’lara ulaşmadaki yeterliliğini ve EA’ların ulaşılabilirlik düzeyini göstermektedir. 2014-2015 ve 2015-2016 akademik yıllarına ait Ders Değerlendirme Raporları sırasıyla EK IV.11 ve 12’de verilmektedir.

Yukarıda bahsedilen değerlendirmeler EA’ların ve PÇ’lerin değerlendirilmesi ve güncellenmesi için kullanılmaktadır. Böylece öğrenci, mezun ve işveren açısından eğitim amaçlarımıza ulaşıp ulaşılamadığı ve eğitim amacına ulaşılamaması durumunda bunların sebepleri belirlenebilecektir.

Her üç yılın sonunda EA’lar ile ilgili güncellemeler sürekli iyileştirmeye dayalı eğitim-öğretim

süreci yönetim sisteminin 1. çevrimi içinde Şekil 2.1'de verilen akış şeması uyarınca yapılacak ve ilgili iletişim araçlarıyla duyurulacaktır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Eğitim Amaçlarına ulaşma düzeyleri yukarıda açıklanan yöntemler ve araçlarla aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

1. Doğrudan Ölçüm ve Değerlendirmeler

EA1: Programın 1. eğitim amacı “Ulusal ve uluslararası kuruluşların Ar-Ge, üretim, bakım ve test gibi birimlerinde görevler üstlenir, yöneticilik yaparlar.” için yapılan doğrudan ölçüm ve değerlendirmeler:

Programın eğitim amaçlarındaki ulusal veya uluslararası kuruluşların farklı birimlerinde çalışma takibi MVT üzerinden gönderilen ve mezun buluşmasında uygulanan mezun anketlerinden yapılmaktadır. 2014-2016 yılları arasında toplam 80 mezundan anketlere dönüş olmuştur. Bu anketler ile de MVT güncellenerek toplamda 209 mezundan çalışma birimleri bilgisi alınmıştır.

EK IV.4’de detaylı rapor olarak sunulan 80 mezun üzerinden değerlendirilen eski mezun anketi sonuçlarına göre mezunların %43,75’i ulusal veya uluslararası kuruluşların AR-GE/ Tasarım birimlerinde görev alırken, % 25’i üretim birimlerinde, %3,75’i bakım biriminde, %13,75’i test birimlerinde ve %13,75’i de diğer birimlerde görev aldıklarını belirtmektedir. Eski mezun anketleri ve MVT’nin güncellenmesi ile elde edilen sonuçlar ise Şekil 2.2’de verilmektedir.

MVT sonuçlarına göre 209 mezunun %30,6’i ulusal veya uluslararası kuruluşların AR-GE/

Tasarım birimlerinde görev alırken, %27,27’si üretim birimlerinde, %13,87’si bakım biriminde,

%8,13’ü test birimlerinde ve %20,1’i de diğer birimlerde görev aldıklarını belirtmektedir. İki sonuçta da AR-GE biriminde çalışan mezun sayımızın diğer birimlere göre bir hayli yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Bu örnekleme göre, mezunlarımızın günümüzün önemli sektörlerinde farklı çalışma birimlerinde çalıştıkları görülmektedir. Mezun buluşmasında yapılan yüz yüze görüşmelerde mezunlarımızın bu alanlarda üstlendikleri profesyonel görevleri başarılı bir şekilde yürüttükleri kendileri tarafından ifade edilmiştir. Gelecek dönemlerde veri tabanının genişletilmesiyle daha iyi bilgilere ulaşılması hedeflenmektedir. Sadece eski mezun anketinden elde edilen sonuçlarla 80 mezunun % 45’inin yöneticilik görevi olduğunu belirlenmiştir (Bkz.

EK IV.4). Elde edilen sonuçlara göre bu eğitim amacına ulaşıldığı görülmektedir.

Şekil 2.2 Mezunların Çalışma Birimlerine Göre Dağılımları

EA2: Programımızın 2. eğitim amacı " Araştırma kurumları ve üniversitelerde çalışma yeterliliğine sahip olurlar." için yapılan doğrudan ölçüm ve değerlendirmeler:

Eski mezun anketi sonuçlarına göre, bu amaca uygun olarak kariyerlerini geliştirmek üzere lisansüstü derecesi alan mezunlarımızın oranı %48'dir. Bu oran 80 mezunun doldurduğu anket sonuçlarından elde edilmiştir. Bunların %35’i yüksek lisans derecesi alırken, %13’ü doktora derecesine sahiptir (Şekil 2.3). Yaklaşık olarak 2 mezunumuzdan 1'inin akademik kariyer geliştirme bilinciyle mezun olduğu görülmektedir (Bkz. EK IV.4).

Mezun anketinin KISIM II 13. sorusunda mezunların çalışma alanları sorgulanmıştır. Bu soru kapsamında mezunların %8’i araştırma kurumları ve üniversitelerde (akademik) çalıştıklarını belirtmektedirler. Şekil 2.4’de çalışma alanları dağılımı verilmektedir (Bkz. EK IV.4).

Mezun anketlerinden elde edilen değerlere, 209 mezundan oluşan MVT’dan gelen veriler eklendiğinde ise mezunlarımızın %6,22’sinin araştırma kurumları ve üniversitelerde çalıştığı belirlenmiştir. Bu eğitim amacına bu ölçme aracıyla ulaşıldığı görülmektedir.

Şekil 2.3 Mezun Olduktan Sonra Alınan Eğitime Göre Dağılım

Şekil 2.4 Mezunların Çalışma Alanlarına Göre Dağılımı

EA3: Programımızın 3. eğitim amacı " Kendi önderliğinde veya ortaklıklar içinde ticari atılımlarda bulunurlar " için yapılan ölçüm ve değerlendirmeler:

Mezun anketinin KISIM II 10. sorusunda kendi önderliğinde veya ortaklıklar içinde ticari atılımda bulunup bulunmadıkları sorgulanmıştır. 80 Mezunun yaklaşık %15’i çalıştığı işyerinin kendine ait veya ortak olduğunu belirtmektedirler (Bkz. EK IV.4). 209 mezunun bulunduğu MVT’den elde edilen sonuca göre %10,09’unun kendi önderliğinde veya ortaklıklar içinde ticari

atılımlarda bulunduğu anlaşılmaktadır. 3. eğitim amacına ulaşıldığının kanıtı niteliğindeki bu ölçme aracı sonucu ile eğitim amacının sağlanabildiği görülmektedir.

2. Dolaylı Ölçüm ve Değerlendirmeler

a) Eski Mezun Anketleri ile EA1, EA2 ve EA3 Ölçümleri: Eski mezun anketleri yoluyla elde edilen PÇ sağlanma düzeyleri ile Tablo 3.2’deki EA-PÇ ağırlıklı ilişki matrisi kullanılarak elde edilen EA’lara ulaşma düzeyleri Tablo 2.2’de verilmektedir. Anket sorularının değerlendirilmesi ve hesaplanma sürecinin detayları EK IV.4’de verilen eski mezun anketi değerlendirme raporunda bulunmaktadır. Bu ölçüm aracına göre 5/100 üzerinden; 1. eğitim amacına 3,63/72,57 düzeyinde, 2. eğitim amacına 4,13/82,66 düzeyinde ve 3. eğitim amacına 3,63/72,52 düzeyinde ulaşıldığı belirlenmiştir. Ölçme ve değerlendirme sürecinde sürekli iyileşme için 3,5/5 değeri veya yüzdelik 70/100 değeri eğitim amacının tam olarak sağlanması için belirlenen minimum değerdir. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde, bu araç kullanılarak tüm EA’lara tamamen ulaşılabildiği görülmektedir. Bu ölçüm aracına göre 2. EA en yüksek düzeyde sağlanan eğitim amacıdır.

Tablo 2.2 Eski Mezun Anketi PÇ Değerleri ile EA’ların Sağlanma Düzeyleri

PÇ1 PÇ2 PÇ3 PÇ4 PÇ5 PÇ6 PÇ7 PÇ8 PÇ9 PÇ10 PÇ11 Sonuç Sonuç değerlendirmelerinden gelen PÇ sağlanma düzeyleri ile Tablo 3.2’deki EA-PÇ ağırlıklı ilişki matrisi kullanılarak elde edilen EA’lara ulaşma düzeyleri Tablo 2.3’de verilmektedir. Bu raporda 2015-2016 akademik yılında 31 yeni mezuna uygulanan anketin sonuçları değerlendirilmeye alınmıştır (Bkz. EK IV.6). 2014-2015 yılına ait yeni mezun anketi değerlendirmeleri ve hesaplanma sürecinin detayları için de EK IV.5’e bakılabilir. Bu ölçüm aracına göre 5/100 üzerinden; 1. eğitim amacına 3,67/73,43 düzeyinde, 2. eğitim amacına 4,16/83,27 düzeyinde ve 3. eğitim amacına 3,73/74,55 düzeyinde ulaşıldığı belirlenmiştir. Ölçme ve değerlendirme sürecinde sürekli iyileşme için 3,5/5 değeri veya yüzdelik 70/100 değeri eğitim amacının tam olarak sağlanması için belirlenen minimum değerdir. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde, bu araç kullanılarak tüm EA’lara tamamen ulaşılabildiği görülmektedir. Bu ölçüm aracına göre 2. EA en yüksek düzeyde sağlanan eğitim amacıdır.

Tablo 2.3 Yeni Mezun Anketi PÇ Değerleri ile EA’ların Sağlanma Düzeyleri

PÇ1 PÇ2 PÇ3 PÇ4 PÇ5 PÇ6 PÇ7 PÇ8 PÇ9 PÇ10 PÇ11 Sonuç Sonuç değerlendirmek için kullanılan bir diğer araç da işveren anketi değerlendirmelerinden elde edilen PÇ sağlanma düzeyleri ile Tablo 3.2’deki EA-PÇ ağırlıklı ilişki matrisi kullanılarak elde edilen EA’lara ulaşma düzeyleridir ve Tablo 2.4’de verilmektedir. 2014-2016 işveren anketleri değerlendirme raporu EK IV.8’de verilmiş olup, elde edilen sonuçların hesaplamaları hakkında detaylı bilgi bu raporda sunulmaktadır. Bu ölçüm aracına göre 5/100 üzerinden; 1. eğitim amacına 4,01/80,27 düzeyinde, 2. eğitim amacına 4,54/90,89 düzeyinde ve 3. eğitim amacına

3,98/79,68 düzeyinde ulaşıldığı belirlenmiştir. Ölçme ve değerlendirme sürecinde sürekli iyileşme için 3,5/5 değeri veya yüzdelik 70/100 değeri eğitim amacının tam olarak sağlanması için belirlenen minimum değerdir. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde, bu araç kullanılarak tüm EA’lara tamamen ulaşılabildiği görülmektedir. Bu ölçüm aracına göre de 2. EA en yüksek düzeyde sağlanan eğitim amacıdır. Ayrıca işveren anketleri ile elde edilen EA başarımları, PÇ başarımlarına bağlı ölçüm araçları içinde, her üç EA için de en yüksek sonuçları vermiştir.

Tablo 2.4 İşveren Anketi PÇ Değerleri ile EA’ların Sağlanma Düzeyleri

PÇ1 PÇ2 PÇ3 PÇ4 PÇ5 PÇ6 PÇ7 PÇ8 PÇ9 PÇ10 PÇ11 Sonuç Sonuç 4,21 3,98 4,03 4,07 3,98 4,07 4,07 3,99 4,14 3,82 3,77 %

EA1 2 3 3 3 2 3 3 2 3 2 3 4,01 80,27

EA2 3 3 0 2 3 2 3 3 3 1 3 4,54 90,89

EA3 0 0 1 1 0 3 3 3 3 3 3 3,98 79,68

d) DDP Değerlendirmeleri ile EA1, EA2 ve EA3 Ölçümleri: EA’lara ulaşma düzeyini tüm öğrenciler açısından değerlendirmek için DDP programından elde edilen yıllık ortalama PÇ sağlanma düzeyleri ile Tablo 3.2’deki EA-PÇ ağırlıklı ilişki matrisi kullanılarak elde edilen EA’lara ulaşma düzeyleri Tablo 2.5’de verilmektedir. Bu raporda 2015-2016 akademik yılı için elde edilen PÇ değerleri esas alınmıştır (EK IV.12). 2014-2015 yılına ait DDP değerlendirmeleri ve hesaplama sürecinin detayları için de EK IV.11’e bakılabilir. Bu ölçüm aracına göre 5/100 üzerinden; 1. eğitim amacına 3,68/73,63 düzeyinde, 2. eğitim amacına 3,69/73,77 düzeyinde ve 3. eğitim amacına 3,72/74,35 düzeyinde ulaşıldığı belirlenmiştir. Ölçme ve değerlendirme sürecinde sürekli iyileşme için 3,5/5 değeri veya yüzdelik 70/100 değeri eğitim amacının tam olarak sağlanması için belirlenen minimum değerdir. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde, bu araç kullanılarak tüm EA’lara tamamen ulaşılabildiği görülmektedir.

Tablo 2.5 DDP Değerlendirmeleriyle elde edilen PÇ Değerleri ile EA’ların Sağlanma Düzeyleri

PÇ1 PÇ2 PÇ3 PÇ4 PÇ5 PÇ6 PÇ7 PÇ8 PÇ9 PÇ10 PÇ11 Sonuç Sonuç 3,55 3,56 3,52 3,77 3,59 3,91 3,8 3,67 3,68 3,44 3,85 %

EA1 2 3 3 3 2 3 3 2 3 2 3 3,68 73,63

EA2 3 3 0 2 3 2 3 3 3 1 3 3,69 73,77

EA3 0 0 1 1 0 3 3 3 3 3 3 3,72 74,35

Sonuç olarak 1. EA’ya ulaşma düzeyi tüm değerlendirme araçlarıyla sağlanmış ve mezun anketinden elde edilen cevaplarla kanıtlanmıştır.

Program çıktıları üzerinde yapılan değerlendirmelerde, 2. EA’ya ulaşma düzeyi yüksek oranda olup, kanıtı mezun anketlerinin sonucundan elde edilmektedir. Eski mezunlar, yeni mezunlar ve işverenler tarafından ulaşma düzeyi en yüksek olan eğitim amacı budur.

Tüm ölçüm araçlarıyla 3. EA’nın sağlandığı gözükmektedir. Bu sonuçlardan 3. eğitim amacına işveren değerlendirmeleri ile ulaşma düzeyi en yüksektir.

Bu değerlendirmeler her yıl güncellenen MVT, her yıl düzenlenen mezun buluşmaları, üç yıl boyunca uygulanan mezun anketi ve işveren anketleri ile tekrarlanacak (Bkz. Şekil 2.1), ayrıca DDP yıllık ortalamaları da değerlendirme ve güncelleme sürecinde dikkate alınacaktır.