• Sonuç bulunamadı

Y. Ö.K DÖKÜMANTASYON MERKEZ TEZ VER FORMU

3.4. Poka-yoke’nin kazandırdıkları

Poka-yoke en iyi proses kontrol metodudur. Bu metodun uygulandı ı her yerde kusurlu üretim azalır ve kalite artar215.

Poka-yoke metodu uygulandı ında bo a harcanan zaman tasarruf edilmi olur ve verimlilik artarak göstergelere yansır.

Hata önleme hataların ortadan kaldırılmasını ve standartların uygunlu unu sa layarak, mü teri memnuniyetinin artmasını ve maliyetlerin dü mesini sa lar.

Poka-yoke, genel itibari ile teknik alanda kullanılan ve ortaya çıkan hataların giderilmesine yönelik, tekrarlanan problemlerin sistem içinde yapılan de i iklikler ile ortadan kaldırılarak dü ük maliyetlerle yüksek fayda sa lanabilecek uygulamaları içermektedir. Ancak günümüzde hemen her alanda rastlanabilecek uygulamalar ile Poka-yoke etkin olarak hayatı kolayla tıracak geli meler sa lamaktadır. leti im konusunda da kullanılabilecek ve gözden kaçan, küçük ancak ileti imin verimlili ini arttırabilecek bir çok uygulamalar söz konusu olabilmektedir.

Hızlı ya anan ve teknolojinin çok daha etkin kullanıldı ı, zamanın yetersiz rekabetin yo un oldu u günümüz ya antısında uygulamaların çok daha sonuç getirici olması ve kısa zamanda daha etkin sonuçlar alınması alı kanlıkları de i tirme zorunlulu u getirmi tir. Toplam Kalite Yönetimi, organizasyonun bir sistem oldu u fikrinden çıkartılan mantıklı bir geli medir. Sistem görü ü çok daha öncesinden literatürde yer almasına ra men, bu görü ün daha etkin bir yönetim tarzı oldu u uzun zaman anla ılamamı tır. Ancak W.Edwars Dewing, Joseph M.Juran, Kaouru shikawa gibi di er öncülerin ı ı ında, yönetim geli im sürecinde bir ı ık yanmı tır. Artık günümüzde organizasyonların ya ayabilmesi ve affetmeyen global ekonomide geli ebilmeleri için en iyi yol, organizasyonun mü terilere ve di er payda lara (çalı anlar, hissedarlar, tedarikçiler, toplum) hizmet verecek bir sistem eklinde yönetimidir216. Toplam Kalite Yönetim uygulamaları kurum içi

çalı malarında herkes tarafından benimsendi i takdirde i etkinli i, güvenlik, sonuçları açısından güvenilirlik sa layacak, kurumsal ili kilerin niteli i ve tanımlandırılması sayesinde kurumsal üretim ve i leyi verimlili i de artacaktır.

215 Lemi Ali Güngördü ,’Poka-yoke semineri’, 11.09.2000

216 Stephen Covey, Etkili nsanların 7 Alı kanlı ı, Çev.Gönül Suveren, Osman Deniztekin, st.Varlık Yay., 1996, s.80

Ba arılı bir ileti im planı bir organizasyonun kalite geli imini sa layan sürücü güçtür. Genel olarak iki ayrı bölüm halinde incelenir217.

Bilgilendirme:

Kalite iyile tirme çalı malarının ba laması ile bilgilendirme çabaları da ba lamalıdır. Sürecin ba ında sürekli olarak ileti imi sa lamak özellikle önemlidir. Bu ileti im, medyanın tüm araçlarını kullanabilece i gibi özellikle yüz yüze ileti im üzerinde yo unla malıdır. lk bilgilendirme yönetim takımı tarafından yapılmalı ve kalite iyile tirmenin niçin, nasıl ve ne oldu u üzerine yo unla malıdır. Temel ilkelerin yanı sıra kalitenin çalı anların ya amına getirece i de i iklikler üzerine yo unla an bir sunu daha etkili olacaktır. Bu sunu ların 6 ayda, ideali 3 ayda bir, tüm çalı anları toplaması gerekir.

Bu sunu ları takip edici bir program kalite sürecini yazılı olarak tanımlamaktır. Burada irket dergisi, gazetesi önemli bir araç olacaktır. Kaliteye yönelik yeni bir yayının yerine, süregelen araçlardan yararlanmak kalitenin ya amımızın bir parçası olmasını istedi imiz anlamına gelecektir.

Kalite iyile tirme sürecinde yapılan tüm çabaların organizasyonda payla ılmasını sa layan ve soru i aretlerini ortadan kaldıran bir “Bilgilendirme Komitesi”nin kurulması uygun olacaktır. Bu komitenin üyelerinin organizasyonda etkili ileti imde deneyimli olabilecek özellikle Satı ve Pazarlamadan gelen çalı anlardan olu ması beklenebilir.

Bilgilendirme safhasında irketin sahip oldu u tüm ileti im araçlarından yararlanması esastır. ( irket gazetesi, dergisi, ileti im panoları, e-mail, posterler, departman toplantısı vs.)

Çalı anlardan geri-bildirim alınabilen ve bu bilginin dikkate alındı ı bir ileti im a ı olu turmak özellikle önemlidir218.

217 Roderick McNealy, M.Making Quality Happen, Chapman&Hall, 1993, s.142 218 J.Mcdonald, S.Tanner, Ba arılı leti im, Çeviren. Emel Köymen , stanbul, 1998, s.152

Bu ileti im a ı özellikle;

• Bilgi, soru, yorum ve fikirlerin organizasyonun bütününde tartı ılmasına izin vermelidir.

• Yöneticilerin sorulara cevap vermesini veya bilginin nerden elde edilebilece i konusunda yol göstermesini sa lamalıdır.

• Çalı anların ileti im prosesine el vermelerini sa layarak dürüst geri bildirimin i in bir parçası olmasına çalı malıdır.

• Farklı bölüm, yer ve birimlerdeki alıcıların mesajı farklı anlamalarına ili kin ileti im engellerinin üstesinden gelebilmelidir.

• Farklı fonksiyon ve seviyelerde çalı anlar için tartı ma ortamı yaratarak organizasyonda farklı rollerin ve i birli i ihtiyacının anla ılmasını sa lamalıdır.

Tanıma219:

”Tanınan ey yapılır, tanınan ve ödüllendirilen ey tekrar edilir” prensibiyle önemi açıklanabilen “Tanıma” genelde organizasyonların ihmal etti i, sadece geleneksel atamalar ve i zenginle tirmeleri olarak gerçekle tirdikleri bir olgudur. Etkili ve Tanıma Programı, organizasyonun yeni kültürünün bir parçası olmalıdır. E er organizasyonda Tanıma adına hiçbir ey yapılmıyorsa, ilk ba ta çalı ma gerektirecektir. Ancak, standart uygulamalar ile tanıma programı arasındaki mantıklı ba , çalı anların bu programı yeni, fakat uyumlu ve organizasyonun normal bir parçası olarak algılamalarını sa layacaktır.

Tanıma sürecini organizasyonda ba latma, hedeflere ba lı olabilir. Hedeflerini a anlara, hedeflerini açmak için yeni yollar geli tirenlere veya tüm organizasyonun performansına katkıda bulunanlara uygulanabilir. Ayrıca organizasyon için önemli olan ilkelerin vurgulanmasında “Tanıma” sistemi kullanılabilir. Örne in; takım çalı masının vurgulandı ı bir yönetimde, ba arıya ula an takımların ödüllendirilmesi gibi, eklenebilecek bir noktada tanımanın organizasyonun tümüne açık olması, birden çok kazanan olmasıdır.

Tanıma sisteminin yararları öyle özetlenebilir:

• Organizasyonun i hedeflerine ba lıdır ve bu hedefleri peki tirmeye, geli tirmeye odaklıdır.

• Tüm Çalı anlara açıktır.

• Katılımcılar arkada larının ve yönetimin önünde takdir edilir. Bu de erlendirme organizasyonun bu tip mesajı önemli buldu u imajını direkt olarak verir.