• Sonuç bulunamadı

Y. Ö.K DÖKÜMANTASYON MERKEZ TEZ VER FORMU

3.5. leti imde Poka-Yoke Uygulama Sistemleri

3.5.7. E itim

3.5.7.1. Deming’in 14 Kuralı

olu turmaktadır:

3.5.7.1. Deming’in 14 Kuralı

1- Ürünü ve hizmeti geli tirmeye yönelik bir amaç uyumu yaratılması: Asıl hedef rekabet edilebilir hale gelmek, i yapmak ve yeni i ler yaratmak olmalıdır247. Gelece e yönelik olarak çalı anların kabiliyetlerini ortaya çıkartacak ve onları gelece e yönelik olarak hazırlayacak etkin ve etkili bir e itim programının hedeflenmesi ve bu konuda tutarlı olunması e itimin faydalarını arttıracaktır. Örnek olarak teknolojik yeniliklerin izlenmesi ve bunların sa lanması verilebilir. E itim konusunda tutarlı davranılmalı ve e itimin uzun soluklu bir i lem oldu u sonucunda uzun vadeli getiriler oldu u felsefesi ile hareket edilmelidir.

2. Yeni felsefelerin adapte edilmesi: E itim prosesi sürekli geli menin uygulandı ı ve asla sonu olmayan bir döngüdür. E itimin kalitesinin arttırılabilmesi için planla, uygula, kontrol et ve düzelt kalite çevriminin sürekli olarak uygulanması gerekmektedir. E itim devamlı de i tirmeden de il olanın devamı eklinde sistemleri destekleyen bir süreçtir. De erlendirmeler ve beklentiler bu yönde olmalıdır.

3-Kar ıla tırmalı ve rekabetçi bir sınav sistemine son verilmesi: Bu çalı anların de erlendirilmesine son vermek anlamı ta ımamaktadır. Mutlaka e itim alan çalı anların ö retilmesi istenilen bilgi ve becerilerin ne kadarını ö rendiklerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Ö renme prosesi ölçülmeli, ancak çalı anların notları birbirleri ile kar ıla tırmalı olarak ilan edilmemelidir. Kurumsal ileti im konusunda kurumların e itime verdikleri önem göz önünde bulundurulursa aynı süreç uygulanmalıdır ve e itimde ö renmenin ve ö retilenin kullanılmasının önemi algılanmalıdır.

4- i etiket fiyatı bazında ödüllendirmekten vazgeçilmelidir: Kurumların, e itimin amacını ve uzun dönemde getirilerini göz önünde tutmaları ve

247 Deming, W.E., Out of Crisis, Cambridge, MA. Massachusetts Institute of Technology., 2002, s. 37

de erlendirmelerini bu yönde yapmaları daha rasyonel olacaktır. E itim için alınacak ekipman ve bunların ömrünün birim ba ı maliyeti daha yerinde bir analiz olacaktır.

5-E itimin ve hizmetin kalitesinin sürekli olarak geli tirilmesi: E itimde kaliteyi ba ka bir ürünün kalitesi ile kar ıla tırmak imkansızdır. E itimciler ve yöneticiler sürekli olarak çalı anlarına, ailelerine ve topluma verdikleri hizmetin kalitesini arttırabilmek için çalı malı ve son çıktıları olan e itim alan çalı anların kalitesini arttırmak için çabalamalıdırlar. Bunun için gerek e itim sisteminde gerekse teknolojide meydana gelen yenilikleri yakalamak ve bu de i iklikleri sisteme dahil etmek gerekmektedir. Kalite ve üretkenli i artırmak ve dolayısıyla maliyetleri dü ürmek için, üretim ve hizmet sistemini sürekli geli tirmek ana amaç olmalıdır.

6-Sürekli bir e itimin sa lanması: Bu ilkede insanların i lerinin ne kadarını do ru yaptıklarını net ekilde analiz edebilmeleri için, üretim sistemine dahil herkesin sürekli e itilmesi ve bu yöntem hakkında bilgilendirilmesi vurgulanmaktadır. Böyle bir tutum, e itim sistemine emek verenlerin, i lerinden daha büyük bir tatmin duymalarını sa lamaktadır. E itimin kurumsalla tırılması ve kurum kültürünün bir parçası olması sa lanmalıdır.

7. Liderli in yerle tirilmesi: Güçlü bir liderlik anlayı ı ile kurumun vizyonu, misyonu, de erleri ve hedefleri belirlenmelidir. Toplam Kalite Yönetim esasında da yönetimin deste i ve liderlerin etkisi net ekilde ortaya konmu tur. Toplam kalite yönetimi bir proses de ildir yalnızca bir yönetim eklidir. Bu nedenle ba arılı bir toplam kalite yönetimi için liderlik çok önemli olmaktadır. Liderli in kurumsalla tırılması gereklidir. Yönetimin amacı, insanlara, makinalara ve aletlere, daha iyi i çıkartabilmeleri için yardımcı olmaktır. Ki ileri kontrol de il geli im alanlarını belirleyerek verimli sonuçlar ortaya çıkartmaktır.

8. Açık, iki yönlü ve cezalandırmadan uzak bir ileti im ortamı yaratarak e itim kurumu içindeki korkunun azaltılması248: Soru sorma korkusundan veya rapor

hatalarından kaynaklanan maddi kayıplar deh et verici boyutlara ula abilir. Herkesin fikrini korkmadan söylemesi ve beyin fırtınası yolu ile çe itli fikirlerin ortaya atılması ve tartı ılması. kili üçlü olarak olu an gruplar arasındaki söylemlerden ziyade, kurum tarafından olu turulan çalı ma gruplarında veya yönetim kurullarında fikirlerin

açıkça söylenmesi ve bu gruplar arasındaki ileti imin çok iyi olarak sa lanması gerekir. Takım çalı masının gerçekle tirilmesi ile daha verimli bir çalı ma ortamı sa lanmı olur. Herkesin organizasyon için etkin bir ekilde çalı abilmesi için cesaretlendirilmesi ve içindeki yaratıcı gücü ortaya koyması için çaba harcanması gereklidir.

9. Bölümler arasındaki bariyerlerin kaldırılması: Farklı bölümler arasında olu an problemlerin payla ılması gereklidir. Kurumun her bölümü bütünün bir parçası olarak dü ünülmeli ve her bölümün ayrı i levi oldu u dü üncesiyle bölümler arası saygı duyulması i birli i esasının algılanması sa lanmalıdır. Ara tırma, tasarım, satı ve üretimdeki çalı anlar bir takım olarak çalı malıdır. Ancak bu ekilde ürün ve hizmette sonradan ortaya çıkabilecek üretim ve kullanım sorunlarını önlenebilir.

10. Sayısal hedeflerin, sloganların ve kotaların kaldırılması: Bu madde ile verimlilik hedeflerinin konmasının faydalı olmadı ı vurgulanmaktadır. Bu ilke özellikle e itim için do rudur. Kurum çalı anlarının çalı ma hırsı ve e itimi sloganlarla de il istek ve inançları ile olu ur. Kurumlar çalı anlarının kurum inancını ve kültürünü geli tirmelidir. Çalı anların verimlili i bireysel yönde ufak farklılıklar gösterebilir tüm grupta bir verim ve kalitesizlik problemi varsa sistemi yeniden de erlendirmek gereklidir. Sonuç büyük olasılıkla sistemin kendisine ba lı olumsuzluklardan kaynaklanmaktadır. Çalı anları sıfır hata ve artan performans düzeyleri için yönlendirmeye çalı an sloganlardan, ö ütlerden, hedeflerden kurtulmak gereklidir. Bu tür ö ütler yalnızca dü manca ili kiler yaratır, çünkü dü ük kalite ve performansın ba lıca nedenleri sisteme aittir.

11.Temel istatistik e itiminin geni çapta uygulanması: Me hur bir söz vardır. “Ölçemeyece iniz bir eyi geli tiremezsiniz”. Gerek hataları azaltmak, gerekse sistemi geli tirmek, istatistiki analiz ve sayısal dü ünmeyi gerektirir. Prosesde meydana gelen de i iklikler kalitenin dü manıdır. Bu nedenle bu de i iklikleri azaltabilmek için istatistiki metotların etkin bir biçimde kullanılması gerekmektedir. Çalı anlar için konulan i standartlarını (kotaları) ortadan kaldırın ve yerine i liderli inin koyulması benimsenmesi için çaba gösterilmesi gereklidir.

12. Çalı anların bilgi, beceri ve yeteneklerini arttırmak için yo un bir e itim programın uygulanması: Sürekli bir e itim, çalı anların kendilerine olan güveni ve saygılarını arttırır, sorun çözmede daha aktif ve verimli hale getirir. Saat hesabıyla çalı an ki inin yaptı ı i ten gurur duymasını engelleyen engelleri kaldırın. Yöneticilerin sorumlulu u salt sayılarla de il, kaliteyi geli tirmekle olmalıdır.

13. Sıkı bir e itim ve kendini geli tirme programı ba latılması: E itim çalı malarının herkes tarafından çaba gösterilerek hayata geçirilmesi gereklidir. Geli im içten istek duymak ile yapılmalıdır. Çalı maların üst yönetim tarafından denetlenmesi ve te vik edilmesi ile herkesin katılımının sa lanması önemli bir etmendir. Kalite ki isel geli imin ba laması ile olu ur.

14 Organizasyondaki herkesin, bu dönü ümün gerçekle mesi için çalı masının sa lanması249: Bu dönü üm herkesin i idir. Kurumsalla ma kültüründe

i i payla mak oldu u gibi sorumlulukları da payla mak felsefesi mevcuttur. Bu sebeple ortaya çıkacak ürünleride payla mak ve tüm programı herkes üstlenerek, ba arısı için kurumun tüm çalı anları gönüllü olmalıdır.