• Sonuç bulunamadı

4. SOSYAL MEDYA KAVRAMI, ARAÇLARI VE EĞİTİM ALANINDA

4.5 SOSYAL MEDYANIN KULLANIM ALANLARI

4.5.1 Sosyal Medyanın (Web 2.0) Eğitimde Kullanımı ve Faydaları

4.5.1.2 Podcastlerin Eğitim Alanında Kullanımı

Podcasting eğitimsel olmayan amaçlar için yayınlanan MP3 formatındaki ses kayıtları iken günümüzde, videoların MP4 formatı sayesinde eğitim amaçlı da kullanılan yeni bir mobil öğrenme aracı halini almıştır. Podcastler, internetten mobil araçlara yüklendikten sonra internet bağlantısı gerekmeksizin istenilen yere aktarılabilmekte ve istenildiğinde de kolayca dinlenilebilmektedir. Bu da Podcast’leri yaygınlaştırarak sadece müzik amaçlı kullanılmaktan çıkartmış şirketler açışından bilgilendirme ve eğitim amaçlı da kullanılabilen bir sosyal medya aracı haline getirmiştir. Podcasting uygulamalarının eğitimde sağladığı avantaj ve dezavantajlar şunlardır; (Aslan, 2011:30).

Avantajları:

1. Podcast, dinleyiciye kayıtları isteğine bağlı olarak, istediği yerde ve zamanda dinleme olanağı vermektedir.

2. Podcast ürünleri az masraflı olup genellikle ücretsiz abonelik mümkün olmaktadır.

3. Dijital olmaları çevrimiçi erişilmelerini olanaklı kılmaktadır. 4. Basit kullanımlı ve kullanıcı dostu araçlardır.

5. Derslerde not tutamayan ya da derse katılamayan öğrencilerin endişelerini azaltmaktadır (Gülseçen vd., 2010:798).

6. Taşınabilir çoklu ortam aygıtları üzerinde de çalıştırılabilmeleri eğitimin sınıf dışına da taşınabilmesini sağlamaktadır (http://ozqeinci.blogcu.com/bloglar-ve-egitimde-kullanimi/9343647) Erişim Tarihi: 21.11.2012.

90

7. Laboratuar ve kütüphane gibi belli saatlerde açık olan ortak alanlarda çalışma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır (Gülseçen vd., 2010:798).

8. Genellikle 3-5 dakikalık kayıtların sunulduğu podcastler, ders öncesi hazırlık, kaçırılan ders konularını telafi etme ve bir konu hakkında bilgi ve kaynak sahibi olma amaçlarıyla da eğitimde kullanılabilmektedir (Karaman, Yıldırım ve Kaban, 2008:36).

9. Dersleri tekrar etme şeklinde kullanılabilmeleri kalıcılığı sağlamaktadır (Gülseçen vd., 2010:798).

10. Öğrencilerin ve öğretmenlerin her zaman her yerde bilgiyi paylaşmalarını sağlamaktadır. Bu özelliği dolayısıyla uzaktan eğitimde oldukça önemli bir yere sahiptir (http://ozqeinci.blogcu.com/bloglar-ve- egitimde-kullanimi/9343647) Erişim Tarihi: 21.11.2012.

11. Sesli materyallerle öğrenen öğrenciler açısından tercih edilebilecek bir içerik sunmakta ve sözlü sunumlara göre daha etkili olmaktadır. (http://ozqeinci.blogcu.com/bloglar-ve-egitimde-kullanimi /9343647) Erişim Tarihi: 21.11.2012.

Dezavantajları (Aslan, 2011:30):

1. Mevcut teknolojik altyapı ile bütünleşme sorunları

2. Ticari kaynaklardan lisans anlaşmalarının zor oluşu ve kullanılan akademik içeriğin eksik olması

3. Eğitim kaynaklarının eksikliği ile teknik sınırlamalar

4. Podcast’lerin işlevselliğinin fakültelerce ve öğrencilerce tam olarak bilinememesi yani bilinç ve bilgi eksikliği

5. Podcast kayıtlarının kaliteli olmaması (Gülseçen vd., 2010:798). 6. Derse aktif katılımın olmaması (Gülseçen vd., 2010:798).

7. Podcast yayınının uzun sürmesi halinde dikkatin dağılarak istenilen verimin elde edilememesi (Gülseçen vd., 2010:798).

8. Podcastlere ulaşmada sıkıntı yaşanması (Gülseçen vd., 2010: 798).

Podcastler, sesli materyallerle öğrenen öğrenciler için tercih edilebilecek olan bir içerik sunan, sözlü sunumlara göre daha ekonomik olan

91

ve eğitimde en çok faydalanılan teknolojilerdendir. Podcastlerin otomatik, kolay kontrol edilebilir, taşınabilir, her zaman erişilebilir, az ve öz olma gibi faydaları bulunmaktadır (Horzum, 2010:610).

Podcast teknolojisi, e-öğrenme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine de uygun bir Web 2.0 aracıdır. Podcast yardımıyla, öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyacı olan eğitim materyalleri kısa sürede görsel ya da işitsel olarak hazırlanabilmektedir. Podcast’ler ayrıca, uzak mesafedeki öğrencilere ulaşılabilmesi ve sınıf içindeki öğrenciler arasında da etkileşimi sağlama açısından önem arz etmektedir (Deperlioğlu ve Köse, 2010:338).

Podcastler, eşzamanlı bir etkinlik olmasa da öğrencinin kendisini öğrenme ortamıyla ilişkili hissetmesini sağlayacak şekilde bilgi ile etkileşim sağlamaktadır. Bazı derslerde öğrencilerin sınıf içinde kendi podcastlerini bile oluşturmaları mümkün olabilmektedir. Podcastler, öğrencilerin ders içeriğine uygun konu başlıklarından başlayarak takımlar halinde konu araştırmalarına, bilgi ekleme ve yazmaya, gösterilerini kaydetmelerine kadar bütün aktif katılımlı süreçlerinde etkili bir araçtır (Horzum, 2010:610).

Dersle ilgili içerikler (şiirler, ödevler, deney raporları, panel tartışmaları vb.) öğrenciler tarafından podcast haline getirilip, arkadaşlar ya da öğretmenlerle paylaşılabilmektedir. Böylelikle öğrencilerin ortak çalışma yapmaları teşvik edilmekte ve yeni teknolojiler kullanmalarına da imkan tanınmış olmaktadır. Eğitmenler, yabancı dil çalışmalarını, sınav sonuçlarını ya da anlatacakları ders içeriklerini podcast haline getirerek öğrencileriyle paylaşabilmektedir. Böylece, konular daha kalıcı olmakta ve öğrencilere diledikleri yerde ve diledikleri zamanda eğitim olanağı sağlanmış olmaktadır. Günümüzde Sorbonne, University of California, Berkeley, Stanford University, Anadolu Üniversitesi (Anapod) internet üzerinden çeşitli dersleri ücretsiz olarak podcast şeklinde yayınlamaktadır (http://ozqeinci.blogcu.com/ bloglar-ve-egitimde-kullanimi/9343647) Erişim Tarihi: 21.11.2012.

ABD’de West Cost Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, öğrencilerin yüzde 84’ünün Podcastleri çok gerekli bir araç olarak gördüğü tespit edilmiş çalışma sonucunda Podcastler’in avantajları; “spor yaparken, alışveriş yaparken ya da farklı bir aktivite esnasında dinleyerek öğrenme”,

92

“aynı dersi defalarca dinleyebilme”, “duraklatma şansı ile not alma sıkıntısını ortadan kaldırma”, “sınıfın dışında öğrenebilme şansı tanıma”, “sınav öncesi ders notlarını tekrarlamada kullanışlı olma” olarak ifade edilmiştir (Gülseçen vd., 2010:796-798).

Her düzeydeki eğitim kurumlarında aktif bir eğitim aracı olarak kullanılan Podcast, dersle ilgili içeriklerin sınıf arkadaşlarıyla ya da öğretmenlerle paylaşımına olanak tanımakta ve öğrenci ile öğretmenin sınıf dışı iletişiminde de kullanılmaktadır. Videocast yazılımıyla öğretmen ve öğrenciler eğitimle ilgili videolara erişebilmekte, yeni videolar yükleyebilmekte ve mevcut videolar üzerinde değişiklikler yapabilmektedir. Bu yolla ders içerikleri güncel olarak takip edilebilmekte ve farklı içerikteki videoların eklenmesiyle bilgiye erişim mümkün olabilmektedir. Derse katılamayan ve dersi tekrar etmek isteyen öğrenciler için geliştirilmiş olan Podcastler, öğretmen ve öğrencilerin akıllı telefonlarıyla da bağlantı yaparak istedikleri işlemleri yapabildikleri, istedikleri her yerde takip edemedikleri derslerin tekrarını yaparak öğrenmede sürekliliğin sağlandığı sosyal medya araçlarındandır. Podcast’lerle öğrenme, ülkemizde hem üniversitelerde hem de özel eğitim kurumlarında kullanılmaktadır (Tarımer, Şenli ve Doğan, 2010:2-4).