• Sonuç bulunamadı

5. WEBLOG KAVRAMI VE EĞİTİMDE WEBLOG KULLANIMI

5.10 EĞİTİMDE WEBLOG KULLANIMIYLA İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

Blogların eğitimde kullanımının sağladığı olumlu etkiler, her yönüyle araştırılmalarına neden olmuş ve olası etkileri üzerinde sonuçlara ulaşmayı sağlayıcı pek çok araştırma yapılarak blogların diğer sosyal medya araçları gibi kullanım alanları genişletilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmalardan bazıları elde edilen bulgular aşağıdaki gibidir.

Oravec (2002) çalışmasında blogların eğitsel etkinliklerle nasıl bütünleştirilebileceğini açıklamış ve öğretmenlerin blogları internetteki yararlı bilgilere ulaşmak için teşvik etmede kullanabileceklerini aynı zamanda blog aracılığıyla bilgileri düzenleyebileceklerini ortaya koymuştur (Akt., Bodur, 2010:48).

159

Campbell (2003), Ward (2004) ve Johnson (2004)’un yaptıkları çalışmalar sonucunda blog kullanımının yabancı dil öğrenimine çeşitli katkıları olduğunu ortaya çıkartmıştır. Bunlar (Akt. Koçoğlu, 2009:316);

 Blog kullanımı öğrencilere günlük okuma alıştırması sağlamaktadır yani, öğrenciler ödev olarak verilen okuma materyallerini çok sıkıcı, zor ya da konuyla ilgisiz bulabilmektedir ancak, bloglarda maddeler kısa ve öğrencinin merakını canlı yutmaya dönük olmaktadır. Bu sayede öğretmenlerin İngilizce materyalleri eklemeleri kolay olmakta ve öğrenciler daha fazla özgün materyal okuyabilmektedir.

 Öğrencinin İngilizce internet sitelerini araştırmasını sağlamaktadır yani öğretmenin yazdığı bir konu hakkında öğrencinin merak uyandıran makale ve diğer sitelere bağlanması sonucu İngilizce siteleri bulması kendine güvenini arttırmaktadır.

 Öğretim programı hakkında bilgi sağlamaktadır yani, blogda tartışma konularıyla ilgili olan sitelere bağlantı konulabilmekte ve öğretmen sınıfta işlediği ve tekrarı gereken konularda blog içinde tekrar yer verebilmektedir.

 Bireysel çalışma için bağlantı adresi kaynağı olmaktadır yani, öğrenciye yardımcı olabilecek İngilizce haber sitelerine, işitsel ya da görsel dosyalara yönlendiren bağlantı adresleri bloglar aracılığıyla kurulabilmekte ve düzenlenebilmektedir.

 İngilizce okumak ve yazmak isteyen herkese ücretsiz bir yayınevi sunmaktadır yani öğrenciler blog aracılığıyla yazıları için bir okuyucu kitlesi bulabilmekte ve gerçek dünya ile yazıları sayesinde bağlantı kurabilmektedir.

 Öğrenciler blog sayesinde işbirliğine dayalı bir öğrenme ortamı elde ederek birbirlerinin eklediği yazılara yorum yapma imkanı bulabilmektedir.

160

Dickey (2004) blogların öğrencilerin yalıtım ve yabancılaşma algılarına etkisi adlı araştırmasında blogların çevrimiçi derslerde tartışma amaçlı kullanıldığını, uzaktan öğrenme ortamlarında blogların öğrencilerin yalıtım ve yabancılaşma hislerini ortadan kaldırdığını ve öğrencilerin birbirleriyle etkileşimlerini desteklediğini aynı zamanda da kolay kullanımlı ve hızlı bir araç olduğunu ifade etmektedir (Akt. Çuhadar, 2008:34).

Williams ve Jacobs (2004) çalışmalarında blogları kullanımı kolay, herhangi bir internet bağlantı noktasıyla kolayca ulaşılabilen web tabanlı iletişim araçları olarak belirtmiş ve blogların öğrencilerin etkili öğrenim ve öğretim süreci geçirmelerinde etkili olduğunu ortaya koymuşlardır. Aynı zamanda blogların çok sayıda öğrencinin bir araya gelerek kendilerini rahat hissettikleri çevrimiçi bir öğrenme ortamı sağladığını, öğrenciler arasında daha fazla iletişim ve etkileşime olanak tanıdığını ve öğrenme yönetim sistemleri gibi pek çok sistemin önemli bir parçası olduğunu ifade etmişlerdir (Akt. Avcı, 2009:20).

Downes (2004) blogların öğretmenlere, öğrencilere ve ailelere ev ödevleri sorunlarını aşma konusunda yardımcı olduğunu bu şekilde öğretmenlerin açıklama, örnek ve ipuçlarını yazarak karışıklıkları giderebildiğini ayrıca blogların bilgi ve mesleki gelişim materyalleri deposu olarak ve öğretimsel etkinliklerle ilgili bilgi sağlama aracı olarak kullanılabileceğini ifade etmektedir (Akt. Demirel, 2010:19).

Armstrong, Berry ve Lamshed (2004), yaptıkları “Elektronik Öğrenme Günlükleri Olarak Bloglar” adlı çalışmalarında blogların öğrencilerin öğrenmelerini belgeleyebilecek bir günlük olarak kullanımı üzerinde durmuşlardır ve öğrencilerin blog kullanımı ile ilgili olumlu görüşleri bulunduğunu ve blogları defter gibi düşüncelerini saklayabilecekleri ve yazabilecekleri yararlı bir araç olarak gördüklerini saptamışlardır. Öğrencilerin ayrıca bloğun yazıları ve yorumları kronolojik sırayla görüntülemesini de bilgi organizasyonu açısından olumlu bulduklarını ve öğrenme sürecini takip edebildikleri için yararlı bulduklarını ifade etmektedirler (Akt. Çuhadar, 2008:34).

161

Xie ve Sharma (2004) tarafından öğrencilerin bloglarla ilgili deneyimlerini ortaya koymak amaçlı yapılan çalışmada olumlu ve olumsuz görüşler ortaya konulmuştur. Olumlu görüşler blogların öğrenmeye ve düşünmeye yardımcı araçlar olduğu, öğrencilere topluluk hissi verdiği ve yeni bir teknolojiyi keşfetme olanağı sunması iken olumsuz görüşler blog kullanmayan öğrencilerin blog kullanımı konusunda kendilerinden emin olmadıklarını sınıf ortamı dışında da diğer bireylerin blogtaki yazılara ve yorumlara erişebilecek olması açılarından öğrencilerin gizliliğe dair sorunlar yaşadığını göstermektedir (Akt. Çuhadar, 2008:35).

Wang ve Fang (2005) çalışmalarında blogların öğrencilerin öğrenmeye dönük güvenlerini arttırdığını, öğrencilerin akademik gelişmelerine katkı sağladığını düşündüklerini ortaya koymuşlardır (Akt. Demirel, 2010:14).

Ray ve Hocutt (2006) açık uçlu röportajlar, elektronik diyaloglar ve blogların içerik analizi için, blog kullanan 16 öğretmenle bir çalışma gerçekleştirmiş ve sonucunda blogların sosyal etkileşim ve işbirliği uygulamaları geliştirmede yardımcı olduğunu ayrıca düşünce paylaşımı ve profesyonel ilgi alanlarıyla ilgili sorunları tespit etmede, izolasyon ve hayal kırıklığıyla başa çıkmada da etkili olduğunu bulmuşlardır (Akt. Horzum, 2010:614).

Baggetun ve Wasson (2006) blogların öğrencilerin öz düzenlemeli öğrenmelerini desteklediğini ve genel bir konu üzerinde yansıtma yaparak, kişisel bilgi veri tabanı inşa ederek, öğrencilerin bilgilerini test ettiği, karşılaştığı sorunlara çözümler ürettiği ve bilgilerini görüntülediği bir bilgi havuzu olarak öğrencilerin kendi öğrenmelerini kontrol edebilmelerinde yardımcı olduğunu saptamışlardır (Akt. Demirel, 2010:14).

Perschbach (2006) ise, blogların etkililiğini belirlemek için yaptığı çalışmasında öğrencilerin blog kullanımı ile eleştirel düşünme becerisi kazandıklarını ve büyük çoğunluğunun da derste blog aracılığıyla etkileşime girdiğini tespit etmiştir (Akt. Çuhadar, 2008:37).

Richardson (2006) araştırmasında blogların yazma eylemi olarak öğrencilere; düşündüklerini yazarak ifade etme, herhangi bir konu hakkında belli bir süre içinde yazma eylemini sürdürme, okurları bu konuşma sürecine

162

dahil ederek daha fazla yazmaya ve düşünmeye öncülük etme, farklı öğrenme deneyimlerini sentezleme ve bu toplu deneyimler arasındaki ilişkileri anlama gibi katkılar sağladığını bununla birlikte öğrenenlere yüksek kalitede yazma becerileri kazandırdığını ortaya koymuştur (Akt. Demirel, 2010:16).

Fellner ve Apple (2006), Japon üniversitesindeki düşük yeterlilikteki ve düşük motivasyona sahip dil öğrenen öğrencilerin katıldığı yedi günlük yoğun İngilizce kursunda blog kullanarak blogların hem dil kullanım hem de yazma becerilerini geliştirdiğini saptamıştır (Akt. Bodur, 2010:54).

Beldarrain (2006) blogların öğrencilerin başarılarının, ilerlemelerinin ve yansıtmalarının kaydının tutulabileceği bir portfolyo olarak da kullanılabileceğini belirterek, yazma ve portfolyo olma özelliğiyle de öğrenenlerin aktif öğrenme yöntemleriyle bilgiyi oluşturmalarını ve bilişsel süreçlerini kullanmalarını destekleyen oluşturmacı yaklaşımla uygunluk gösterdiğini ifade etmektedir (Akt. Demirel, 2010:18).

Shoffner (2006) çalışmasıyla öğretmen adaylarının blogları düşüncelerini yansıtmada etkili birer araç olarak gördüklerini, öğrenenlerin kendi düşüncelerini yazarak ve başka bloglara yorum yaparak eleştirel ve analitik düşünme yeteneklerini geliştirdiklerini göstermiştir (Akt. Demirel, 2010:18).

2006-2007 Güz dönemi Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü öğrencileriyle yapılan bir araştırmada Ankara ilindeki bir meslek lisesinde bilgisayar derslerine stajyer öğrenci olarak katılan ve dersi, dersin işlenişini, öğrencileri ve ders öğretmenini gözlemleyen öğretmen adaylarının, oluşturulan bloğa yapmış oldukları gözlemleri paylaşmaları sonucu ders kapsamında blog kullanımını değerlendirmeleri istenmiş ve açık uçlu sorulara verilen cevaplar analiz edildiğinde de blog kullanımı ile yararlı bulunan yönler şu şekilde ifade edilmiştir (Baş ve Tüzün, 2007:37);

 Bireyler yaşamış oldukları deneyimleri rahatça ve kolaylıkla paylaşabilmektedir

 Öğrencilerin değerlendirilmesi açısından dersin öğretim elemanına katkı sağlamaktadır

163

 Diğer gözlem ve deneyimlerin okunabilmesi öğrencilere katkı sağlamaktadır

 Haftalık toplantılar daha verimli geçmektedir

 Eleştirel düşünme, yazılı ifade, dilin kullanımı gibi konularda kişisel gelişime olanak sağlamaktadır

 Kendi deneyimlerinin anlamlanmasına, öğrenmenin pekiştirilmesine ve kalıcılığın sağlanmasına yardımcı olmaktadır

 Erişimi ve kullanımı kolay olmaktadır

 Zaman tasarrufu sağlamaktadır

 Deneyim ve gözlemlerin bir arada tutulduğu bir arşiv olmakta ve bu arşive istenildiğinde ulaşılabilmektedir

 Öğrencinin derse aktif katılımını ve etkileşimli öğrenme ortamı oluşmasını sağlamaktadır

 Öğrencinin dersle ilgili motivasyonunun artmasını sağlamaktadır

 Üst düzeyde teknik bilgi donanımı gerektirmemektedir

Şahin (2007) de çalışmasında blog kullanımıyla süreç temelli yazma eğitimini etkili biçimde uygulamanın mümkün olduğunu belirtmiş, blog destekli yazma eğitiminin öğrencilerin yazma performansını sınıf içi yazma eğitiminden daha fazla geliştirdiğini, öğrencilerde bağımsız öğrenme kavramının gelişmesinde etkili olduğunu ve öğrencilerin blogla ilgili tutumlarının olumlu olduğunu saptamıştır (Akt. Avcı, 2009:21).

Du ve Wagner (2007), yaptıkları çalışmada blogların öğrenmeye katkılarını şu şekilde sıralamıştır (Akt. Çuhadar, 2008:28);

 Blog kullanımı öğrencilerin düşüncelerini etkin şekilde anlamlandırabilmelerini ve organize edebilmelerini sağlar

 Blogların öğrenmede sürekli kullanılması öğrencilerin öğrenmelerini geliştirmelerine yardımcı olur

 Blog ile yapılan kendini yansıtma alıştırmaları öğrencilerin gelişime ihtiyaç duydukları alanları ve neler öğrendiklerini anlamalarını sağlar

164

 Blogların bireysel sorumluluğu güçlendirmesi sonucu öğrenciler kendi çevrimiçi günlüklerini yayınlayabilirler

 Öğretmenlerin geribildirim/yanıtları daha kolay gerçekleşebilmekte ve uygun olan öğrenciye çabuk ulaşabilmektedir

 Blogların web de yayınlanması öğrencilere yarışma ve karşılaştırma fırsatı verir ve kötü uygulamaların farkında olmalarını sağlar

 Öğrenciler düşüncelerini, fikirlerini diğer bireylerle paylaşarak çevrimiçi etkileşim gerçekleştirir

 Blogların etkileşimli özellikleri sayesinde teknik beceri gerekmeden blog yazarları yorumlarını hızlıca yayınlayabilir

 Blog kayıtları ve yorumları daha sonra gözden geçirilmek üzere arşivlenebilir

165 Kaynak: (Göktaş, 2010:19)

Wassel ve Crouch (2008) çok kültürlü eğitimde blogların yararlarını araştırmış ve blog kullanmanın yararlarını; önemli konularla ilgili eleştirel düşünmeye teşviklendirme, kuramsal metinle uygulamaları birleştirme, sınıf topluluğu içinde iletişi arttırma ve gelecekte öğrencilerin öğrenmelerine uyarlanabilecek öğretim teknolojisi kullanmayı sağlama olarak sıralamıştır (Akt. Bodur, 2010:48).

Akçay (2010), bloglarla Türkçe dersinde yapılabilecek etkinlikleri açıkladığı betimsel çalışmasında öğrencilerin bloglar üzerinden hikaye tamamlama alıştırmaları yapabileceklerini, herhangi bir konu hakkında kompozisyon yazabileceklerini ve özellikle okuma ve yazma becerilerinin blog aracılığıyla öğrencilere aktif olarak kazandırabileceğini vurgulamıştır (Akt. Bodur, 2010:50).

166