• Sonuç bulunamadı

5. WEBLOG KAVRAMI VE EĞİTİMDE WEBLOG KULLANIMI

5.7 EĞİTİMDE WEBLOG KULLANIMI VE BİÇİMLERİ

Günümüzde bloglar, eğitsel çevrelerde pek çok amaç için kullanılmaktadır. Müzik eğitiminden, dil eğitimine, okuma yazma becerileri ile analitik ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmede, bireysel çalışmaları paylaşma ve yayınlamada kullanılan bloglar aynı zamanda öğrencilerin blog içeriği geliştirirken bilgi tarama ve akademik yazma becerileriyle, grup çalışması ve öğrenme becerilerini geliştirmektedir (Tekinarslan ve Gürer, 2011:889).

Blog aracılığıyla öğrenciler kendi öğrenme süreçlerini takip edebilmekte, derste öğrendikleri ve çalıştıklarıyla ilgili günlük tutabilmektedir. Aynı şekilde birbirlerinden bilgi almak, anlamadıkları yerleri öğrenmek, herhangi bir konu üzerinde tartışma yapabilmek amacıyla da bloglardan yararlanabilmektedirler. Sonuç olarak bloglar, pek çok öğrenme alanında işbirlikli öğrenim aracı, kişisel bilgi yönetim ve yapılandırma aracı olarak da kullanılabilmektedir. Öğrencilerin bir konu hakkında fikirlerini rahatça ifade edebildikleri ortamlar olma sebebiyle bloglar önemli bir eğitim aracı olarak görülmektedir (Avcı, 2009:4).

150

Weller, Pegler ve Mason’a göre (2005) blogların eğitimde iki temel kullanım biçimi bulunmaktadır. Bunlar (Akt., Horzum, 2010:607 );

Öğretmen Blogları: Akademisyen ve öğretmenler kendi bloglarını oluşturarak kendi alanları ve çalışma konularıyla ilgili fikir alışverişinde bulunmakta ya da tartışmaktadırlar. Bu bloglar daha ziyade değişimin hızlı olduğu alanlarda, yeni konularla ilgili bilgi birikimi ve paylaşımını arttırmak için kullanılmakta ve farklı yerlerdeki eğitimcilerle tartışma ve diyalog fırsatı sağlamaktadır.

Öğrenci Blogları: Öğrencilerce bilgi, beceri, duygu, düşünce ve bakış açılarını yansıtma amaçlı kişisel gelişim dosyası olarak kullanılan bu bloglar dersleri zenginleştirmekte ve desteklemektedir. Öğrencilerin gelişim süreçlerini göstermek ve bilgilerini bir araya getirmek için elektronik kişisel gelişim dosyası şeklinde kullandıkları öğrenci blogları projelerdeki kaynakların ve görüşlerin de paylaşıldığı işbirlikli araçlardandır.

Eğitimde blogların temel kullanım biçimleri olarak çevrimiçi dosyalama platformu işbirlikli öğrenme alanları, çevrimiçi tartışma ortamı, profesyonel gelişim aracı, okul web sitesi, kütüphane portalı ve bilgi yönetimi gibi kullanımlar ön plana çıkmaktadır.

5.7.1 Çevrimiçi Dosyalama Platformu

Öğretmen ve öğrencilerin planlarını, ders notlarını, çalışmalarını depolama alanı olarak kullanmalarını sağlaması ile bloglar çevrimiçi dosyalama platformu olarak kullanılabilmektedir (http://www.slidefinder.net/h/hafta/06_hafta_egitimdeyeniteknolojiler/2285781 4) Erişim Tarihi: 07.12.2012. Öğrenciler çalışmalarını ve alan notlarını yayımlayabilmekte ve kendini sosyal olarak ifade edebilmekte aynı zamanda da gerçekleştirdiği projenin ilerleyişi ve bulgularıyla ilgili süreci kaydedebilmektedir. Öğrenme ve öğretme sürecinde sürecin değerlendirilmesinde çalışma dosyaları önemlidir ve bloglar bu çalışmaların

151

elektronik ortamda saklanabilmesi, ders içi ve ders dışından öğrencilerin erişimine olanak sağlaması bakımından zengin ve etkileşimli öğrenme ortamı oluşturmaya yardımcı olmaktadır. Böylelikle sayfayı ziyaret edenler, yorum yapabilmekte, geri bildirimde bulunabilmekte, işbirlikli çalışmalar yapabilmekte ve bunları kolayca saklayabilmektedir (Bodur, 2010:33,35).

Blogların çevrimiçi dosyalama platformu olarak kullanılmasının faydaları şunlardır (Durmuş, 2011);

 Öğrenciler çalışmalarını asla kaybetmemektedir

 Öğrencilerin çalışmalarının bir blogta toplanması gelişim sürecinin görülebilmesi açısından iyi bir fırsat sunmaktadır

 Bloglarla ilgili yapılan çalışmalar ilgililerle ve öğrenci velileriyle şeffafça paylaşılabilmektedir.

5.7.2 İşbirlikli Öğrenme Alanları

Öğrencilere sınıf dışı iletişim ve birbirleriyle işbirliği içinde olma imkanı tanıması özelliği bakımından bloglar, işbirlikçi öğrenme alanları olarak kullanılabilmektedir (http://nasuherturan.com/index.php/2011/03/28/bloglar- ve-egitim/) Erişim Tarihi: 07.12.2012. Bloglar hem bireysel hem de işbirlikli

araçlardır yani öğrencinin kendisini ifade etmesini ve yüksek düzeyde kişiselleştirilmiş içerik geliştirmesini sağlamaktadır. Bloglar ile öğrenciler araştırdıkları ya da üzerinde çalıştıkları konuyla ilgili çevrim içi topluluklara bağlanarak diğer yazarlara yorum yapabilmekte, geri bildirimde bulunup karşılıklı etkileşimler aracılığıyla işbirliği içinde çalışabilmektedir (Bodur, 2010:33).

Bloglar ayrıca, öğrencilerin birbirleriyle ortak öğrenme amacına yönelik olarak çalışabilecekleri işbirlikçi öğrenme ortamlarına entegre edilebilme özelliğiyle de sıklıkla kullanılan ve işbirliğine dayalı çalışmalara olanak sağlayan araçlardır.

152

Öğrencilerin birbirlerinden öğrenmelerinin yanında yazarlar, bilim adamları, meslek uzmanları gibi pek çok kişi de bloglar ile yerden bağımsız beraber çalışabilme olanağına sahip olmaktadır (Durmuş, 2011).

5.7.3 Çevrimiçi Tartışma

Bloglar öğrenciler ve öğretmenler arasında tartışma grupları olarak çalışmaya olanak sağladığı için çevrimiçi tartışma ortamları olarak da kullanılabilmektedir.

Öğrenme ortamında aynı ortamı paylaşan öğrenciler bloglar aracılığıyla birbirleriyle tanışabilmekte, duygu ve düşüncelerini sınıf ortamı dışında da birbirleriyle paylaşarak ilişkilerini sağlamlaştırabilmektedir (Çuhadar, 2008:33). Blog sayesinde eş zamansız tartışma forumları düzenlenebilmekte sınıf tartışmaları yapılabilmektedir. Bunların yanı sıra, okunanların özetlendiği bir yer olması nedeniyle bloglar öğrencilerin zaman içindeki kişisel gelişimlerini göstermede de kullanılabilmektedir. Bu sebeple bloglar, ders kapsamında kullanılan ders notları, verilen ödevler ve tartışma sorularıyla her tür sınıf içi ve okulla ilgili etkinlik ve duyuruların yayımlanabildiği ortamlar olarak eğitimde tercih edilmektedir (Bodur, 2010:33,36). Öğrenciler okullarda hazırladıkları portfolyoları blog aracılığıyla çevrimiçi ortamda oluşturabilmekte ve seçtikleri çalışmaları bloglarında paylaşarak yoruma açabilmektedir (Durmuş, 2011).

5.7.4 Profesyonel Gelişim

Öğretmenler blogları portfolyolar ya da uzmanlarla tartışma forumları olarak kullanmaktadır. (http://www.slidefinder.net/h/hafta/06_hafta_ egitimdeyeniteknolojiler/22857814) Erişim Tarihi: 07.12.2012. Öğrenciler bloglarda öğrenme süreçlerini paylaşırken, öğretmenler de meslekleriyle ilgili deneyimlerini ve karşılaştıkları sorunları yardımcı olabilmek adına

153

paylaşmaktadır. Yapılan çalışmaların başkalarınca okunacağını bilmek, geri bildirim almak ve başkalarının yazılarına yorumlar yapabilmenin blog vasıtasıyla mümkün olabilmesi bireylerin duyuşsal gelişimi açısından önemlidir yani bloglar hem duyuşsal hem de bilişsel gelişime katkı sağlamaktadır (Bodur, 2010:37).

5.7.5 Okul Web Sitesi

Bloglar, okul, öğrenci, öğretmen ve velilere iletişim esnekliği sağladığı için okul web sitesi olarak da kullanılabilmektedir (http://nasuherturan.com/index.php/2011/03/28/bloglar-ve-egitim/) Erişim

Tarihi: 07.12.2012. Bloglar aracılığıyla okul ile aile işbirliğinin öğrenme ortamlarıyla birleştirilebilmesi mümkün olmaktadır. Okul etkinlikleri, sınıf içi çalışmalar ya da performansa dayalı öğrenci etkinlikleri bloglarda yayınlanarak ailelere erişilebilmektedir. Aynı şekilde farklı bölgelerde olan, ortak amacı olan kişilerin bir araya gelmesiyle oluşan sanal topluluklar da blogları kullanarak birbirleriyle fikir alışverişi ve bilgi paylaşımında bulunabilmektedir (Bodur, 2010:36).

Blogların kolayca oluşturularak güncellenebilmesi teknik bilgi ve uzman ihtiyacını azaltarak okuldaki tüm aktivitelerin düzenleyen grupça ilk elden kaydedilmesine ve sürekli güncel tutulmasına olanak sağlamaktadır (Durmuş, 2011).

5.7.6 Kütüphane Portalı

Öğretmen ve öğrencilerin kütüphane portalı olarak da kullanabileceği bloglarla çevrimiçi kaynaklara verilen köprülerle araştırma tabanlı, projeye dayalı ve keşfederek öğrenmeye dönük etkinlikler de gerçekleştirilebilmektedir (Bodur, 2010:36).

154 5.7.7 Bilgi Yönetimi

Derslerde kullanılan materyallerle derse yardımcı kaynaklar bloglarda yayımlanarak öğrencilerin bilgi ihtiyaçları karşılanabilmektedir (Bodur, 2010:36). Çoklu ortam öğeleriyle desteklenen blog sayfaları, internet üzerindeki sayısız bilgi kaynağına erişimi sağlayan hiper bağlantılar ile ders içeriğinin öğrencilere sunulabildiği ortamlardır (Çuhadar, 2008:32).

Bloglar aracılığıyla, okullarda belli aralıklarla toplanan komitelerin, zümrelerin, okul aile birliklerinin toplantılarının arşivi tutulabilmekte, grupların üyeleri görüşmelerine internet üzerinden devam edebilmekte, grupla ilgili bilgiler paylaşılabilmekte, dökümanlar ve sunumlar da daha sonra kullanılmak üzere kolayca depolanabilmektedir (Durmuş, 2011).