• Sonuç bulunamadı

5. WEBLOG KAVRAMI VE EĞİTİMDE WEBLOG KULLANIMI

5.6 WEBLOGLARIN KULLANIM ALANLARI

5.6.3 Basın-Yayın ve Gazetecilik Aracı Olarak Webloglar

142

Web 2.0’ın en temel uygulamalarından olan ve doğrudan kullanıcı kaynaklı içerikle oluşturulan bloglar, haber ve enformasyon üretim ve paylaşımında da önemli bir mecra olarak kullanılmaktadır. Önemli politik/kamusal olay ve gelişmelerle ilgili alternatif ve farklı bilgi alma ihtiyacı bloglara yönelik talebin artmasına neden olmuş ve özellikle 11 Eylül saldırısı, Irak Savaşı, 2004 ABD başkanlık seçimleri, Hint Okyanusu tsunamisi, Londra bombalamaları, Katrina kasırgası, Senatör Trent Lott’un istifası, gazeteci Dan Rather ve Eason Jordan olayları gibi gündem oluşturan olaylar web’de bilgi arayan sıradan vatandaşların da bloglar aracılığıyla bizzat haber ve enformasyon üreticisi haline gelmelerini sağlamıştır. Bloglar, kullanıcılara haber ve enformasyonun toplanması, yazılması, düzenlenmesi, analiz edilmesi, yayılması vs. süreçlerde aktif rol vermektedir. Böylelikle blog yazarlığı, haber ve enformasyon üretimini ve paylaşımını profesyonel medyanın tekelinden çıkararak gazeteciliğin sahasına müdahale eder hale getirmiştir (Çevikel, 2010:129,131,132,147)

Bloglar günlük tutmak amacıyla hazırlanmış araçlardan olsa da günümüzde web üzerinde daha ziyade habercilik için kullanılan araçlar halini almış bulunmaktadır. Haber sitelerinden farklı olarak bloglara sadece blog sahibi değil üye olan kullanıcılar da bilgi ve haber girişi yapabildiği için bloglar bu özellikleriyle pek çok haber sitesinden daha etkin olmaktadır (Eldeniz, 2010:24). Bugün bazı popüler blogların büyük bir kentin günlük gazetesinden bile daha fazla okuru bulunmaktadır (Scott, 2010:72).

Kısacası bloglar sadece alternatif yayın siteleri değil, bizzat yayıncılığın alternatifi olmaktadır (Shirky, 2010:62). Bir yayın aracı olarak blogların özellikleri şu şekilde açıklanabilir (Sevimli, 2007:57,58);

 Hiçbir program kodu kullanmadan yazarın webde yayım yapmasını kolaylaştırmaktadır

 Kullanıcının bilgisayarında herhangi bir sunucu kurulumunu gerektirmemektedir

 Kullanıcının, bloğunun görünümü ve nasıl işlem göreceği konusunda kontrolünü gerektirmemektedir

143

 Kullanıcı bloğunu düzenlediğinde sonuçlar anında güncellenmekte ve kullanıcıların kullanımına açılmaktadır

 Bloglara kolayca bağlanılabilmekte ve gezilebilmektedir

Pazarlama, şirketlerden kitlelere doğru tek yönlü iletişimken teknolojik gelişmelerle kitlelerin kitlelere seslendiği iki yönlü bir iletişim biçimine dönüşmüştür. Yeni pazarlama yöntemi artık dış pazarlama değil iç pazarlamadır yani, verimli bir çalışma ortamı ve üretim kalitesi için şirketin değerinin şirket çalışanlarına doğru pazarlanması gerekmektedir. Şirket yöneticilerinin şirket için duydukları heyecanı çalışanlarla paylaşma zorunluluğunu gerçekleştirmenin yolu da etkin ve doğru blog kullanımı olmaktadır (Aydede, 2006:37,61)

Organizasyonlar, blogları paydaşların neler yaptığını anlamak ve kurumsal ünlerini ölçmek için kullanmaktadır. İtibar yönetimi açısından medyada neler olup bittiğini ölçen şirketler artık bloglarda olup bitenleri de ölçmektedir yani, blogosferi bir pazar istihbarat kaynağı olarak görmek şirketler için yaşamsal bir önem taşımaktadır (Scott, 2010:73,74).

Kurumlar açısından, markaları adına müşterileriyle kolayca ilişki kurabildikleri, onların ihtiyaç ve önerilerini hızlı ve etkin şekilde öğrenip değerlendirebildikleri bir sosyal medya aracı olarak bloglar, sürekli bilgiyi arayan, isteklerini ve sorunlarını ilgili yerlere ulaştırmak isteyen tüketiciler açısından da etkili bir marka iletişim aracı olmaktadır (Uluğ Yurttaş, 2011b:113,114,116).

Blogların, hızlı bilgi yayım ve aktarım konusunda önemli bir kitle iletişim aracı olması pazarlama iletişimi açısından önemini arttırmaktadır. Çünkü bloglar, yazma, fikirlerini beyan etme, fikirlerini tartışmaya açma, görüş ve tutumlarını ifade etme ve aktarma ayrıca ikna etme gibi görevleri barındırdığından yazanları ve okuyucuları güçlü kılmaktadır. İnsanlar artık tanıdıkları ya da tanımadıkları blogcuları güvenilir bir kaynak kabul ederek tavsiye ettikleri ürünleri ya da hizmetleri deneyebilmekte, satın alabilmekte hatta başkalarına da önerebilmektedir.(Aşman Alikılıç, 2011:23-28) Bu da ağızdan ağıza pazarlamanın bloglarda oldukça yaygın olduğunu göstermektedir

144

Bloglar işletmelerin görünürlüğünü ve bilinirliğini arttırarak imajlarına katkı sağlamakta, pazar araştırması sürecinde yardımcı bir güç olmakta, işletmeler ile rakipleri açısından araştırma kaynağı olmakta, rekabet avantajı sağlamakta, daha çok müşteriye ulaşarak satışlarını arttırmalarını sağlamakta, işletmelerin markalarını güçlendirmelerine, krizleri yönetmelerine katkı sağlamakta ve yeni iş ortam ve olanaklarını kendilerine çekmelerini sağlamaktadır (Çetin, 2010:46,48).

Tüketicilerin de artık daha bilinçli olmaları, sadece kurumsal mesajlarla yetinmeyerek, ürün ve hizmetler hakkında diğer kullanıcıların görüşlerini de önemseyip satın almadan önce detaylı bilgi edinmeyi arzu etmesi nedeniyle bloglar ve blogların markalar ile ilgili paylaşımları da önemli olmaktadır (Uluğ Yurttaş, 2011b:113,114,116)

Müşterinin düşüncesini yazıya dökmesini sağlayan bizzat her şeyi müşteriden öğrenmeyi garanti eden yeni bir pazarlama aracı olan kurumsal blogları önemli bir marka tutundurma aracı haline getiren özellikleri şunlardır (Akbayır, 2008:119,125,126);

 Bloglar, markaların arama motorlarında üst sıralarda görüntülenmesini sağlamakta ve web sayfalarından daha fazla ziyaret edilmelerine neden olmaktadır.

 Blogların dinamik içeriği okuyucuları siteyi yeniden ziyarete teşvik etmektedir.

 Kurumsal bloglar güncel içeriğin takibini sağlayan RSS besleyicilerle uyumlu çalışmaktadır ve bu da müşterilerin sürekli bilgilendirilmesini sağlamaktadır.

 Kurumsal bloglar ile marka sadakati oluşturulmaktadır.

 İyi yerleştirilen bir blog reklamı kurumun imajını olumlu yönde etkileyebilmektedir.

 Bloglar artık, büyüme hedefleri olan iletişim/halkla ilişkiler ve CEO’ların viral iletişim yoluyla pazarlama programlarının birer parçası olmaktadır.

145

 Ürün ve hizmetlerin tanıtımının bloglar aracılığıyla yapılması sonucu reklam ve pazarlama maliyetleri azalmaktadır.

Kurumsal bloglarda sadık okuyucu/ziyaretçi kitlesi oluşturarak hem kurumsal/marka bağlılığı yaratılmakta hem de olumlu bir kurumsal imaj oluşturularak öncelikli şekilde halkla ilişkiler amaçları ve beraberinde de pazarlama amaçları gerçekleştirilebilmektedir (Alikılıç ve Onat, 2007:921).

Bloggerlar, kurumsal çıkarlardan bağımsız olmaları sebebiyle marka ile ilgili yorumlarında güvenilir algılanmaktadır. Bu sebeple kurumlar, popüler olan bloglara reklam vermekte, tanınmış ve etkili olan blog yazarlarıyla da iletişim kurarak bu yazarları medya ilişkileri ve reklam süreçlerine dahil etmeye çalışmaktadırlar. Bloglarda başlayan olumlu ya da olumsuz bir tepkinin çok ciddi viral yayılıma neden olması pazarlamacıların özellikle kulaktan kulağa pazarlama konusunda blogların önemini keşfetmelerine neden olmuştur. Bugün blog yazarlarının neredeyse üçte biri bir markanın avukatı haline gelmiş bulunmaktadır (Uluğ Yurttaş, 2011b:113,114,116).

CEO’ların da bloglarında yazdıklarına erişimin kolay olması engellerin ortadan kalkmasını sağlayarak insanları olumlu yönde etkilemekte ve kurumların imaj ve itibarını pozitif yönde etkilemektedir (Aslan, 2011:66).