• Sonuç bulunamadı

4. SOSYAL MEDYA KAVRAMI, ARAÇLARI VE EĞİTİM ALANINDA

4.5 SOSYAL MEDYANIN KULLANIM ALANLARI

4.5.1 Sosyal Medyanın (Web 2.0) Eğitimde Kullanımı ve Faydaları

4.5.1.6 Medya Paylaşım Sitelerinin Eğitim Alanında Kullanımı

Kullanımı

Medya paylaşım siteleri eğitim sürecinde, bilgiye erişim ve bilgiyi paylaşım açısından öğrencilere oldukça yararlı kaynaklar olarak görülmektedir (Deperlioğlu ve Köse, 2010:338). Medya paylaşım siteleri içinde en bilinen fotoğraf paylaşım sitesi Flickr iken en çok kullanılan video paylaşım sitesi ise Youtube’dur.

Medya paylaşım siteleri içinde önemli bir yere sahip olan fotoğraf paylaşım sitelerinin, en bilinen ve tercih edilen örneği Flickr, yaratıcı bir şekilde bir öğrenme aracı olarak kullanılabilmektedir. Siteyi öğrenci ve öğretmenler, çeşitli şekillerde değerlendirerek bu fotoğraf arşivinde arama yapabilmekte ve etiketleri ya da anahtar kelimeleri kullanabilmektedir. Flickr dijital okuryazarlık, görsel sanatlar ve dil becerileri gibi pek çok becerinin kazandırılmasına da yardımcı olmaktadır (Gülbahar, Kalelioğlu ve Madran, 2010:4,5).

100

Fotoğraf ve kısa video paylaşımının gerçekleştirildiği Flickr, eğitim amaçlı olarak şu şekilde kullanılabilmektedir (Karademir ve Alper, 2011:4);

1. Eğitimin her kademesinde Flickr’ın uçsuz bucaksız resim arşivi kullanılabilmektedir. Öğrenciler pek çok dersi için resim edinebilmekte ve bu resimleri paylaşabilmektedir.

2. Paylaşılan resimler üzerinden tartışmalar başlatılabilmekte ya da ders anlatılabilmektedir.

3. Öğretmen ya da öğrenciler kendi resimlerini, fotoğraflarını ya da resim formatındaki elektronik kaynaklarını Flickr aracılığıyla paylaşabilmektedir.

4. Grup kurma özelliği sayesinde öğrenciler kendilerini sosyal bir ağın parçası olarak görebilmekte ve resimlerle, mesajlarla çevrimiçi öğrenme gerçekleştirebilmektedirler.

5. Flickr ile sınıf içi ya da sınıf dışı etkinlikler de yapılabilmektedir. Bunlar; sanal müze turu oluşturulması, kelimelerin öğretilmesi, dijital öykü oluşturma ve boyamalarla ilgili beyin fırtınası yapılması ve dijital fotoğraf makinasının kullanımının öğretilmesidir.

Flickr eğitimde ayrıca, içerik yönetimi ile paylaşımı, koleksiyon yönetimi, e-portfolyo oluşturulması, görsel üzerinden gerçekleştirilen farklı öğrenme etkinlikleri (beyin fırtınası ve dijital öykü oluşturulması) ve etiketleme- üst veri oluşturma şeklinde de kullanılmaktadır (Öztürk, 2011:51).

Flickr’daki etiketleme özelliği sayesinde “Google Earth” kullanılabilmektedir. Ayrıca görsel tartışmaların oluşturulmasında, bir şiirin görselleştirilmesinde, okuldaki olayların görselleştirilmesinde ve e- portfolyoların oluşturulmasında da Flickr etkin bir araçtır. Özetle, Flickr görsel sunuların, koleksiyonların ve videoların hazırlanmasında, bütün konularda tartışmada, beyin fırtınası amaçlı tüm etkinliklerde, öğrenme için görsellerin oluşturulmasında, öğrenme ve değerlendirme amaçlı e-portfolyo oluşturulmasında etkili şekilde kullanılmaktadır (Gülbahar, Kalelioğlu ve Madran, 2010:4,5).

Kişilerin kendi imkanlarıyla oluşturdukları hareketli görüntüleri paylaşma fikrinden ortaya çıkan video paylaşım siteleri de, bütün dünyada

101

ziyaretçilerine sunduğu videoları arama ve gösterme özellikleri nedeniyle popüler olmuş ve günümüzde eğitsel amaçlı da kullanılır hale gelmiştir.

Video paylaşım siteleri, işbirlikli öğrenmede ve kanıta dayalı tartışmada öğrenciye katkı sağlamaktadır. Mobil cihazlara da uyumlu olarak geliştirilen siteler her zaman her yerde öğrenme ve ihtiyaç anında öğrencilere sunulan eğitimin kişiselleştirilmesine olanak tanımaktadır (Yıldırım ve Özmen, 2011:5). Bu siteler aynı zamanda, görsel, işitsel öğrenmeler sunmayı arzu eden eğitimcilerin etkin şekilde kullanabilecekleri sitelerdir. Eğitsel amaçlı olarak öğrenci ve öğretmenlerce kullanılan bu sitelerden dersin tamamının paylaşımı, ders için örnekler sunma, proje aşamalarını görme ve süreç konusunda bilgi paylaşımı gibi amaçlarla faydalanılabilmektedir (Horzum, 2010:610).

Youtube, eğitimciler açısından dünyanın dört bir yanından gelen yeni bilgileri öğrencilere videolar aracılığıyla öğretmek amacıyla kullanılan pedagojik bir kaynaktır. Öğrencilerin pasif öğrenme yerine, katkısının, değerinin olduğu, öğrenmede birbirlerine destek oldukları bir site olarak öğrencilerin aktif katılımını sağlamaktadır. Youtube eğitimde, öğrenme topluluğu oluşturmada, öğrencilerin videolara ulaşmasını sağladığı için de öğrencilerin derslerini desteklemede bir sanal kütüphane olarak kullanılabilmektedir. Aynı zamanda öğrencilerin dil gelişimini de desteklemektedir (Yıldırım ve Özmen, 2011:2-5).

Kullanıcı sayısı oldukça yüksek bir rakama ulaşan video paylaşım sitesi Youtube’un eğitimde kullanılabilecek temel özellikleri şunlardır (Karademir ve Alper, 2011:3,4);

1. Sahip olduğu geniş video arşivi nedeniyle eğitimde kullanılabilecek çevrimiçi bir değerdir.

2. Playback kontrolü nedeniyle sınıf ortamında kullanımı avantajlı ve verimlidir.

3. Youtube’da olan videolar Powerpoint vb. yazılımlara eklenebilmektedir. Böylece öğrenci ya da öğretmen sunumunda içerikle ilgili olan görselleri aktif bir şekilde kullanabilmektedir.

102

4. Youtube EDU kategorisine kayıtlı bir üniversitenin derslerine kayıtlı olmayan bir üniversite erişerek eğitim alma olanağına sahip olabilmektedir.

5. Youtube EDU kategorisine üye bir eğitim kurumu öğrencilerine eğitim döneminde işlenilen bir içeriği farklı şekilde de sunma olanağına sahip olabilmektedir.

6. Sınıf ortamında kendilerini ifade etmekte zorlanan öğrencilerin derse katılımını güdüleyen bir araç olarak kullanılabilmektedir.

7. El becerisi gerektiren derslerde öğretmenler, öğrencilerden uygulamalarını istedikleri ve işlem basamaklarını anlatan bir videoyu Youtube’a yükleyerek öğrencilerine kılavuzluk edebilmektedir.

8. Youtube’da bir video izlendikten sonra ilgili bir başka videoyu izlemek için sağ taraftaki tavsiyeler sütunundaki videolara tıklanabilmektedir. Daha fazla seçenek içinde liste sonundaki “Daha fazla video göster” bağlantısına tıklanabilmekte ve eklenmiş olan ilgili eğitsel videolara da kolaylıkla erişilebilmektedir (Yıldırım ve Özmen, 2011:2). Böylelikle, bir video gösterimi esnasında, önerilen videoların da sayfa içinde görünmesi, öğrencilerin o an düşünemedikleri ya da bilmedikleri bir içeriğe sahip olmasını sağlamaktadır (Karademir ve Alper, 2011:3,4).

9. Bir video beğenildiğinde diğer öğrencilerinde izlemesi için videonun altındaki “Beğen” butonuna tıklanabilmesi işbirlikli öğrenmede öğrencilerin eğitsel videoları önerme ve paylaşmalarında bir araç olarak kullanılmasını sağlamaktadır (Yıldırım ve Özmen, 2011:2).

10. İzlenilen videoyla ilgili yorum eklenebilmekte böylece kanıta dayalı tartışma sağlanabilmektedir. Aynı zamanda yapılan yorumların kalitesi de yorumun sağındaki “Vote Up” ya da “Vote Down” butonlarıyla değerlendirilebilmektedir böylelikle en yüksek oy alan yorum en üstte kalmaktadır. Faydalı bir yorumun oylar sonucu en üstte yer alması da öğrencinin öğrenmesine artı sağlamaktadır (Yıldırım ve Özmen, 2011:3). Aynı şekilde uzaktan eğitim verilen bir ortamda da öğrenci ve öğretmen gösterilen videonun altında yorum yaparak

103

birbirleriyle fikir alışverişinde bulunabilmekte, soru sorabilmekte ve içeriğe katkı sağlayabilmektedir (Karademir ve Alper, 2011:3,4).

11. Youtube, internet ulaşımlı telefonlardan “m.Youtube.com” sayfası ziyaret edilerek kullanılabilmektedir yani mobil öğrenme ile her zaman her yerde öğrenme anında ya da ihtiyaç duyulduğunda öğrenme gerçekleştirilebilmekte ve öğrencilere verilen eğitim kişiselleştirilebilmektedir (Yıldırım ve Özmen, 2011:3). Bu mobil özelliği sayesinde aynı zamanda öğretmen, öğrencileriyle sınıf dışında edinmelerini istediği görsel bir içeriği de paylaşabilmekte ve öğrenciler sınıf dışında da derslerini takip edebilmektedir (Karademir ve Alper, 2011:3,4).

12. Youtube’da video oynatıcının sağ köşesindeki çeviri başlıkları seçeneği ile altyazılar için dil seçilebilmektedir. Bu özelliğin geliştirilmesi sonucu öğrenci yabancı dil bilmese dahi yabancı eğitsel videolardan da yararlanabilmektedir (Yıldırım ve Özmen, 2011:3).

13. Youtube’a yüklenebilen ve 3D gözlükleriyle izlenebilen 3D videolar eğitimde kullanıldığında görsel olarak da gerçekçi bir ortam sunmakta ve öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır (Yıldırım ve Özmen, 2011:3).

14. Youtube, EDU kategorisi sayesinde sadece eğitim içerikli videolar görüntülenebilmekte ve videoların diğer sosyal ağlarda paylaşılmasına imkan verilmektedir (Karademir ve Alper, 2011:3,4). Bazen, milyonlarca video içinden istenen sonuca ulaşmak öğrenci açısından zor olabilmektedir. Ancak, Youtube’un arama, araştırma, filtreleme ve süzme seçenekleri sayesinde öğrenci doğru videoya yönlendirilebilmektedir (Yıldırım ve Özmen, 2011:3).

15. Youtube’un paylaşma ve video embed özellikleri sayesinde öğrenciler eğitsel web sayfalarında ya da bloglarda kolaylıkla video paylaşabilmektedir (Yıldırım ve Özmen, 2011:3).

16. Çok beğenilen bir video olunca yayınlayanın Youtube kanalına abone olunabilmekte ve “Katıl” butonuna tıklandığında kişinin en son videoları otomatik olarak ana sayfasında görünebilmektedir.

104

Aynı şekilde bir öğretmenin kanalına katılan öğrencilerde onun yayınladığı güncel eğitim videolarından haberdar olabilmekte hatta bu şekilde düzenli ders takibi yapabilmekte ve videolara yorum yaparak bir sosyal ağ oluşturabilmektedir (Yıldırım ve Özmen, 2011:3). Bununla birlikte, öğrenci ya da öğretmen kanal sayesinde yükledikleri videoları internette yayımlayabilmekte, favori listesi oluşturabilmekte, ilgi duydukları konularda yayın yapan kanallara abone olabilmekte, kişisel listeler oluşturabilmekte, harici bir sitede videolarını embed kodları sayesinde paylaşabilmektedirler (Karademir ve Alper, 2011:3,4).

17. Öğrenciler, Youtube hesaplarını Twitter, Facebook, MySpace, Orkut ve Google Reader hesaplarıyla birleştirerek hangi Youtube aktivitelerini paylaşmak istediklerini seçebilmekte ve dersle ilgili olan bu videoları sürekli bağlantı içinde oldukları bu sosyal ağlarda paylaşıp, takip edebilmektedir (Yıldırım ve Özmen, 2011:4).

18. Youtube’da videolar yazılım yüklemesi gerekmeksizin düzenlenebilmekte ve video klipler birleştirilebilmektedir. Ayrıca AudioSwap kullanılarak müzik ilave edilebilmekte, klipler arasına geçişler eklenebilmekte böylece öğrenciler kendi eğitsel videolarını kolaylıkla hazırlayabilmektedir (Yıldırım ve Özmen, 2011:4).