• Sonuç bulunamadı

Harita 8: Arazi Kullanım Durumu

2. NÜFUS, DEMOGRAFIK YAPI VE SOSYO-EKONOMIK DURUM 1 Nüfus 1 Nüfus

2.3 Geçmişte İnsan Kullanımı

2.3.3 Peyzaj ve Estetik Kalite

Doğal Peyzaj Özellikleri

Belde, İç Anadolu Bölgesi’nin tipik karasal ikim özelliklerinden dolayı fazla yağış almamakta ve bu nedenle orman alanlarından yoksun bozkır (step) bitkileri görülmektedir. Bozkırlar biyolojik çeşitlilik açısından yeryüzündeki en zengin alanlardır.

Fotoğraf 8: Beldenin Tamamında Görülen Bozkır

Kaynak: Planart

Beldenin jeolojik ve jeomorfolojik yapısı oldukça dikkat çekicidir. Beldenin topografyası kuzey-güney doğrultuda yükselmektedir. Belde sınırları içerisindeki yerleşimler nispeten düzlük alanlarda kurulmuş olmakla birlikte belde merkezinden güneydeki Güneyce Mahallesine kadar ki yaklaşık 7 km’lik mesafe çok kırık ve engebeli bir topoğrafik eşikte yer almaktadır.

Buradan ise yine güneye Beypazarı yoluna doğru Çağabey Mahallesine varılmaktadır. Bu kısım ise İlhan Çayı’na paralel tarım açısından uygun düzlüklere sahip alanlar içermektedir.

Yerleşim ortalama 810-850 m. kotlarında, Güneyce Mahallesi ise 610-660 m. kotları arasındadır.

Eğim peyzajda monotonluğu kırarak, peyzaja hareketlilik kazandırmakta, görsel ve estetik kaliteyi arttırmaktadır. Yukarda bahsi geçen Belde merkezinden Güneyce Mahallesi arasındaki 7 km’lik mesafede topoğrafya oldukça hareketli olup, görsel açıdan dikkat çekici yeryüzü şeklilerine sahiptir.

Fotoğraf 9: Belde Merkezi-Güneyce Mahallesi Yolu

Kaynak: Planart

Kırsal Yerleşme Dokusu

Belde içerisindeki yerleşimler tipik kırsal dokuyu yansıtmaktadır. Yerleşmeler, yerleşmelerin dokuları ve münferit yapılar da, görsel peyzajın birer parçası olup Belde sınırları içerisindeki yerleşmelerde yatay çizgilerin baskın olduğu bir peyzaj hakimdir.

Kent estetiği ve alışılmış kent imajının sürdürülebilmesi açısından, Mescit ve Fatih mahallesinin bulunduğu merkez yerleşme alanı içerisindeki yol şeması, konut dokusu, kent imaj noktalarının irdelenmesi gerekmektedir. Yerleşme içerisindeki yollar Türk Mahallelerinde olduğu gibi organik bir yapıya sahiptir. Çok dar kesitlere sahip, bazen küçük bir meydanla genişleyen, çeşmelerle, bahçelerden dışarı taşan ağaçlar ve kapı önü asmalarıyla zenginleşen sokaklar yerleşmenin özgün kimliğini vurgulayan en önemli unsurlardandır. Organik sokak örgüsünün yanı sıra, bina hizaları da özgün sokak oluşumunu etkilemektedir.

Fotoğraf 10: Fatih Mahallesi Merkezi

Kaynak: BEL-DA LTD

Belde içerisindeki yapılar genellikle iki katlı olup, taş ve taşıyıcı olarak da ahşap malzeme kullanılmıştır. Yeni yapılan binalarda tuğladır, resmi kurum binalarında (belediye ve okul) ise betonarmedir. Evler genellikle bitişik nizam olup, evlerin bir kısmı taş duvarlı bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Yerleşmelerde genelde mülkiyeti belirleyen keskin ayırıcı elemanlar fazla görülmemektedir. Bahçe büyüklüğü ve yapılar arasındaki mesafe kırsal yerleşme yoğunluğunu da belirlemektedir.

Fotoğraf 11: Konut Dokusu

Kaynak: Doğal Denge Derneği

Fatih ve Mescit Mahalleleri dışında kalan Güneyce Mahallesi ise bu özgünlükten uzak bir yapılaşma görüntüsü sergilemektedir.

Fotoğraf 12: Güneyce Mahallesi

Kaynak: Planart

Beldede 150 kadar eski Çağa evinin mevcudiyeti beldenin estetik kalitesini ve kültürel mirası zenginleştirmektedir.

Fotoğraf 13: Eski Çağa Evleri

Kaynak: BEL-DA LTD

Fotoğraf 14: Yönetim Planı Kapsamında Restore Edilmesi Planlanan Merkezdeki Çamaşırhane

Kaynak: Doğal Denge Derneği

Fotoğraf 15: Çamaşırhanenin İçi Fotoğraf 16: Çamaşırhanenin İçi

Kaynak: Doğal Denge Derneği

Belde merkezinde eskiden çamaşırhane olarak kullanılan yapı ve hemen bitişiğinde yer alan tarihi çeşme Beldenin tarihi hakkında ipuçları vermektedir.

Fotoğraf 17: Belde Merkezindeki Çamaşırhanenin Yanında Bulunan Tarihi Çeşme

Kaynak: BEL-DA LTD

Beldede eski Çağa evlerine ait mimari detaylar ilgi çekicidir.

Fotoğraf 18: Eski Çağa Evlerine Ait Mimari Detaylar

Kaynak: Doğal Denge Derneği Kaynak: BEL-DA LTD

Teknik Altyapı

Belde teknik altyapı yönünden zayıftır. Belde de sıvı atık arıtma tesisi, kanalizasyon sistemi ve düzenli çöp depolama alanı yoktur. Çöpler Pazar günleri hariç haftanın altı günü Çağa Belediyesine ait çöp araçları tarafından toplanmakta ve Güneyce Mahallesi yakınlarındaki Arılık mevkiine gelişi güzel bırakılmaktadır (Fotoğraf 19). Belde de düzenli çöp depolama alanının olmayışı ve çöplerin tepelik bir alanda gelişi güzel toplanması gerek görüntü kirliliğine gerekse rüzgârlı havalarda Belde merkezinde kötü kokulara sebebiyet vermektedir.

Yine yerleşim yerlerinde gelişi güzel bırakılan çöpler gerek sağlık açısından gerekse estetik açıdan olumsuzluklara sebebiyet vermektedir (Fotoğraf 20).

Fotoğraf 19: Güneyce Mahallesi Arılık mevkiindeki Çöp Dökülen Alan

Kaynak: BEL-DA LTD

Fotoğraf 20: Belde Merkezinde Gelişigüzel Bırakılan Çöpler

Kaynak: BEL-DA LTD

Beldede kanalizasyon sisteminin olmaması büyük bir eksiklik olup, her evin kendi fosseptik çukuru bulunmaktadır. Fosseptikler, Çağa Belediyesinin talebiyle yaklaşık iki ayda bir Ankara Büyükşehir Belediyesine ait araçlar tarafından boşaltılmaktadır.

Belde de içme suyu şebekesi mevcut olup Güneyce, Fatih ve Mescit Mahalleleri ile İlhan Çayı mevkiinde bulunan yeraltı suyun ile cazibe yoluyla borularla yeraltından her biri 200 ton kapasiteli 4 adet su deposuna, buradan da motopompla konutlara ulaştırılmaktadır. İçme ve kullanma suyu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından analiz edilmektedir.

Belde sınırları içerisinde elektrik ve telefon hattı mevcut olup, cep telefonu Belde sınırları içerisinde her yerde çekmemektedir. Hava şartlarının olumsuz olduğu zamanlarda Beldede elektik kesintisi yaşanabilmektedir.

Beldede bazı evlerin cephe iyileştirmeleri yapılmıştır.

Fotoğraf 21: Cephe İyileştirmesi Yapılmış İyi Bir Örnek

Kaynak: Doğal Denge Derneği

Bazı terk edilmiş yapılar evler veya metruk görünümlü yapılar Beldenin Peyzaj estetiğini bozmaktadır. Beldede inşa edilen yeni yapılar veya tadilat gören eski yapılarda estetik kaygı dikkate alınmadan yapılmakta buda özellikle eski yerleşimlerde (Mescit ve Fatih Mahallelerinde) görsel peyzajını olumsuz etkilemektedir.

Fotoğraf 22: Belde İçerisinde Yeni İnşa Edilen ve Tadilat Gören Yapılara Örnek

Kaynak: Planart

Fotoğraf 23: Yıpranmış Konut Dokuları

Fotoğraf 24: Yıpranmış Konut Dokuları

Kaynak: Doğal Denge Derneği