• Sonuç bulunamadı

Paydaş Toplantı (5 Temmuz 2012)

Harita 8: Arazi Kullanım Durumu

I. Paydaş Toplantı (5 Temmuz 2012)

Fotoğraf 25: I. Arazi Çalışması ve Bilgilendirme Toplantısı

I. Paydaş Toplantı (5 Temmuz 2012)

Yönetim Planı süresince yukarıda bahsedilen hedef doğrultusunda İlgi gruplarının belirlenmesi, Yönetim Planına dahil olmaları, Planın yerel halka ve kamuoyuna tanıtılmasına yönelik çoğulcu ve katılımcı planlama anlayışı ile ortak ve herkes tarafından kabul edilebilir bir plan oluşturması için 5 Temmuz 2012 tarihinde Çağa İlköğretim okulunda bilgilendirme ve tanıtım toplantıları düzenlenmiştir.

Toplantıda,

 Yerel halkın ve kamuoyunun turizm olgusu ile ilgili bilgi ve bilinç düzeyinin ölçülmesi, turizme bakış açısının belirlenmesi,

 İlgi guruplarının planlama süreçlerindeki etkinliğinin ve katılım düzeyinin ölçülmesi,

 İlgi gruplarının alanı kullanma amaçlarının, araçlarının, kazançlarının ve sınırlayıcı koşuların belirlenmesi,

 İlgi gruplarının alanı sahiplenme, kararlara, faaliyetlere ve maliyetlere katılma düzeylerinin belirlenmesi,

 Alanı kullanan ilgi grupları arasındaki yönetim yapısının ve güç dengelerinin belirlenmesi,

 Geçmişte alana yönelik uygulanmış projelerin değerlendirilmesi,

 İlgili sivil toplum kuruluşlarının ve kamu kurumlarının planlama sürecine dahil edilmeleri amaçlanmıştır.

Toplantıya Ankara Kalkınma Ajansı ve Doğal Denge Derneği yetkilileri, BM Gıda ve Tarım Örgütü gözlemcisi, Çağa Beldesi Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi Üyesi, Çağa Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri, mahalle muhtarları, ilköğretim okulu müdürleri, çitçiler ve BEL-DA LTD çalışanları toplam 33 kişi katılmıştır.

Toplantı iki bölümde gerçekleştirilmiştir. Toplantının birinci bölümünde sırasıyla Doğal Denge Derneği yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda gıda mühendisi olan Nevzat Ağaoğlu, Çağa Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, BEL-DA LTD’den Peyzaj Mimarı Cem Atik, Doğal Denge Derneği üyeleri Osman Uzun ve Şehir Plancısı Deniz Işıldar söz almıştır.

Nevzat Ağaoğlu toplantının açılış konuşmasını yaparak, Proje fikrinin nasıl doğduğunu, neden Çağa’yı seçtiklerini, projenin başarıya ulaşması halinde Belde’nin sahip olacağı kazanımlar hakkında bilgi vermiştir.

Nevzat Beyden sonra söz alan Çağa Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Belde’nin tarihi geçmişinden, potansiyel kaynaklarından ve Projenin Belde için öneminden bahsetmiştir.

Nevzat Bey’den sonra söz alan Cem Atik ise Yönetim Planının ne olduğunu, diğer planlardan farkını, yapılmakta olan Yönetim Planı ile nelerin amaçlandığını, şimdiye kadar nelerin yapıldığını, bundan sonra yapılacaklar hakkında katılımcıları bilgilendirmiştir.

Cem Atik’ten sonra Doğal Denge Derneği yetkililerinden Osman Yayla, Belde merkezinde bulunan ve eskiden çamaşırhane olarak kullanılan yapının tarihi ve proje kapsamında yapılması planlanan restorasyon çalışması hakkında bilgiler vermiştir. Osman Beyden sonra söz alan dernek yetkilisi Deniz Işıldar ise İlhan Çayı Günübirlik Rekreasyon Alanı Projesi hakkında katılımcıları bilgilenmiştir. Deniz Bey Projenin önemi, yeri ve proje kapsamında yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler vermiştir.

Toplantının ikinci bölümünde ise genel değerlendirme şeklinde geçmiştir. Moderatörlüğünü BEL-DA Ltd. Şirketi adına Çevre Mühendisi Oya Uysal’ın yaptığı değerlendirme kısmında katılımcılara bazı sorular yöneltilerek, projeye bakış açıları, beklentileri ve talepleri algılanmaya çalışılmıştır. Bu bölümde katılıcılara yöneltilen sorular; “Yörenizin turizm varlıkları bakımından değerleri nelerdir?”, “Turizmin geliştirilmesi bağlamında yörenizde gereken altyapı ihtiyaçları nelerdir?”, Turizm sektörü bağlamında yörenizdeki insan kaynağının eğitim ihtiyacı nedir?”, “Turistik değerleriniz tanıtmak için ihtiyaçlarınız nelerdir, neler yapılabilir?”, “Turizmin yörenize getireceği yaralar nelerdir?”, “Turizm konusunda hangi kurumlarla iş birliği yapabilirsiniz?” şeklinde olmuştur.

Sorulara verilen cevaplar özetle şu şekilde olmuştur;

Bölgedeki jeotermal su, turist çekebilecek önemli bir doğal kaynaklardır. Bunun yanı sıra Belde sınırları içerisinde bulunan tarihi kalıntılar, mesire alanları ve doğal güzellikler de bölgenin turizm değerleridir.

Genel anlamda kentin tüm altyapısı yenilenmeli ve geliştirilmelidir. Öncelikle çöp atık yerleri oluşturulmalı, kanalizasyon sistemi geliştirilmeli ve kentte gerekli altyapı çalışmalar tamamlanmalıdır (içme uyu, enerji).

Turiste nasıl davranacağı belde halkına öğretilmeli ve bu davranışlar halka benimsetilmelidir.

Belde halkına turizm ve turist kavramları öğretilmelidir. Turizmin önemli bir geçim kaynağı olabileceği anlatılmalı ve inandırılmalıdır.

Beldenin öncelikle tanıtılması gereklidir. Bu reklam yoluyla olabilir. Ana yol üzerinde ilgi çekici tabelalarla insanlar beldeye çekilebilir. Yerleşimin yol üzerinde yer almaması bir dezavantajdır. Ancak bu dezavantajı ortadan kaldırmak amacıyla Belde girişinde güzel dinlenme mekânları oluşturulabilir. Bu mekânlarda Beldeyi tanıtacak ufak tesisler yer alabilir.

Bu sayede Belde ilgi çekici hale getirilebilir. Tanıtım ve bilinirlik ekonomik anlamda Beldeye büyük katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra Beldede istihdam olanakları yaratıp Beldenin gelişimine yön verecektir. Beldeden iş sorunu ile olan göçü engelleyecektir. Yerel halkı tekrar Beldeye bağlayacaktır. Bunların tümü gerçekleştikçe de Belde daha da gelişecektir.

Turizm konusunda Kalkınma Ajansı, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimlerle ortak bir çalışma yürütülebilir. Hem önümüzde daha önce yapılan örnek projeler olacaktır hem de bilgili kurumlarla Belde daha da canlanacaktır.

Toplantının kapanış bölümünde Nevzat Ağaoğlu tarafından tüm toplantı boyunca gündeme gelen konular hakkında genel bir değerlendirme yapılarak toplantı sona erdirilmiştir.

Toplantının son kısmında ise Dernek yetkililerinden Nevzat Ağaoğlu tarafından tüm toplantı boyunca gündeme gelen ve tartışılan konular hakkında genel bir değerlendirme yapılarak toplantı sona erdirilmiştir.

Fotoğraf 26: I. Paydaş Toplantısı (5 Temmuz 2012)

Kaynak: BEL-DA LTD