• Sonuç bulunamadı

İDEAL VE UYGULAMA HEDEFLERİ

ANKARA İÇİ ULAŞIM

Hedef 4: Toplu taşıma sistemleri arasındaki entegrasyon arttırılarak

5. İDEAL VE UYGULAMA HEDEFLERİ

Çalışmanın kurgusu stratejik planlama yaklaşımına dayanmaktadır. Bu çalışmanın çerçeve kavram ve değerleri üst ölçekli planlama dokümanlarından alınmıştır. Üst ölçekli planların, sektörel bazda kırsal kalkınma, kırsal turizm ve tarım sektörü için yaptığı değerlendirme ve öngörülerinden, alansal olarak ise Ankara ili için geliştirdiği öngörülerden yararlanılmıştır.

Stratejik Kararların Arka Planı

Çağa’nın mevcut durumu ve potansiyellerine, Proje kapsamında geliştirilen diğer Raporlarda değinilmiştir. Çağa, turizm ve tarım sektörü açısından Ankara İlinin görece gelişmiş ve ümit vadeden bir aksına yakın, bu aksın üzerinde sayılabilecek türde bazı olanak donatılara sahip olarak konumlanmasına karşın, her iki faaliyette de fazlaca gelişmemiştir.

Bu durumun ortaya çıkmasına etmen olan hususlar değerlendirilmelidir. Bunlar özellikle Çağa sakinlerinin sosyo-kültürel gelişmişlik düzeyinde aranmalıdır. Gerçekten de Çağa sakinlerinin, tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi, yöresel ürünlerin ön plana çıkarılması, kırsal turizmin geliştirilmesi konusundaki mevcut bilgi, bilinç ve beceri düzeyi, bu konularda atılım yapmak için uygun değildir. Bu bağlamda; en önemli öneriler ve eylemlerin, Çağa sakinlerinin beceri ve bilinç düzeyinin artırılması, anılan faaliyetlerin ve yerel ekonominin geliştirilmesi konusunda uzlaşı sağlanması üzerinde yoğunlaşması gerektiği değerlendirilmektedir.

Kırsal Turizm

Kırsal turizm; kırsal kültür, doğal çevre ve tarımla bütünlesen, ayrıca diğer turizm türleriyle de son derece kolay entegre olabilen bir turizm türüdür. O yüzden çeşitli yerel, ulusal ve uluslararası girişimlerle içeriği zenginleştirilen kırsal turizm, dünyanın pek çok ülkesinde insanları tatil için kırsal alanlara çekebilmektedir (Soykan, 1999).

Kırsal turizmde esas amaç bir köyde, bir çiftlikte, bir dağ evinde vb. yerlerde konaklayarak, kırsal kültürle tanışarak ve kaynaşarak bir tatil geçirmektir.

Türkiye’de son yıllarda turistik kıyı merkezleri ve büyük kentlerin çevresindeki köyler, antik kentlerin yakınlarındaki kırsal yerleşmeler, yol kenarlarındaki köyler, kasabalar, turizme artık yabancı değillerdir. Kır lokantaları ve alışveriş sergileri, hatta balık çiftlikleri ve kırsal yollar, turistlerle veya günübirlikçilerle tanışmışlardır. Bireysel geziler yanında, bu tür yerlere ya da onların içinde bulunduğu kırsal alanlara seyahat acenteleri tarafından günlük geziler düzenlenmektedir. Öte yandan ciddi projelerle (örneğin Kayaköy/Fethiye) eski köy kalıntılarının canlandırılmasına gidilmekte, Şirince köyü (Selçuk/İzmir) gibi bazı köylerde ise konaklama, kültür mirası evlerde gerçekleştirilmektedir (Soykan, 2001).

Bütün bu gelişimler, ülkemizde kırsal yerleşmelerin turizm amaçlı kullanımının son yıllarda yaygınlık kazandığına işaret etmektedir. Bugün için az sayıdaki köyümüzün gerçek anlamda kırsal turizme açıldığını görürken, büyük bir potansiyelin varlığını da bilmekteyiz.

Günümüzde turistlerin turizm anlayışları ve beklentileri gittikçe değişmektedir. Ufkunu genişletmek, kendini tanımak ve diğer insanlarla iletişim kurmak, yaşamı sadeleştirmek ve doğaya dönmek, yeni deneyimlere açık olmak amacıyla kitle turizminden bireysel turizme kaydıkları görülmektedir.

AB Turizm Politikaları ile uyumlu, Türk turizm politikaları’nda da azgelişmiş yörelerde turizmi geliştirmek, çevreyi korumak, ortak kültür mirasına sahip çıkmak, mevsimlik yoğunlaşmanın önüne geçmek gibi kalemler vardır.

Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ile sağlık, yayla, kış ve dağ sporları ve kültürel açıdan önemli yerleşmelerin birbirleriyle entegrasyonu sayesinde güçlü bir turizm güzergâhı oluşturulması ve bu sayede yerleşmelerin kültür, el sanatları, yeme-içme tesisleri ve konaklama imkânları ile güçlenmesinin sağlanması hedeflenmektedir.

Ankara Kalkınma Ajansının hazırlamış olduğu Ankara Bölge Planı’nda (2011-2013) Turizm Hedefleri arasında; Hedef 2: Medikal ve termal turizm faaliyetleri desteklenerek sağlık turizmi geliştirilecektir.” ve Hedef 4: “Doğayı, tarımı, kültürü ve eko-turizmi esas alan kırsal turizm geliştirilecektir.” denilmektedir.

2007-2013 dönemini kapsayacak şekilde 7 yıllık olarak hazırlanan 9. Kalkınma Planı içerisinde yer alan ve Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi doğrultusunda hazırlanan Kırsal Kalkınma Eylem Planı’nın amacı, kırsal kalkınmanın sadece tarım ve bölgesel politikalar bağlamında değil; eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, sanayi ve ticaret, istihdam, nüfus, kültür, konut ve kentleşme, enerji, turizm ve çevre sektörleri açısından da dikkate alınması gerektiği vurgulanmıştır (Işık ve Baysal 2011:166).

Burada unutulmaması gereken bir husus vardır. Ülkemizde eğer kırsal turizmin geliştirilmesi isteniyorsa, yalnızca ülkemiz turizmi açısından önemini ortaya koymanın yeterli olamayacağı bilinmeli, ayrıca ülkemiz ekonomisine de ne gibi katkılarının olacağı saptanmalıdır. Çünkü kırsal turizm, kadının istihdamı, yerel halkta girişimcilik ruhunu ateşlemesi, yerel ekonomilere girdi ve dinamizm kazandırması, ekonomik sektörleri harekete geçirmesi, bölge ve ülke düzeyinde kırsal kalkınmaya destek vermesi bakımından, önemli bir güce sahiptir (Soykan, 2002).

İdeal Hedef 1: Beldede İstihdam ve Gelirin Arttırılması Amacıyla Turizm Faaliyetlerinin Geliştirilmesi

Belde’nin sahip olduğu doğal, kültürel ve rekreasyonel değerleri ile Belde’de kırsal turizmin geliştirilmesi.

Uygulama Hedefi 1.1: Turizm ürünleri oluşturmak (Geliştirmek), doğal, kültürel, tarihi ve arkeolojik değer üstyapısını geliştirmek

Belde ve yakın çevresindeki beldelerdeki değerlerin ortak pazarlanabilmesine yönelik olarak;

halen kısmi ve düzensiz gerçekleşen ancak potansiyeli yüksek olan ürünlerin geliştirilmesi,

pazarlanması ve sunuma hazır hale getirilmesi planlanmıştır. Doğal kaynakların sağladığı imkânlar dahilinde eko-turizm ve kültürel kaynakların sağladığı imkânlar dahilinde kültür ve termal turizm gibi ürünler ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda, doğal, kültürel, tarihi ve arkeolojik değerler sürdürülebilir yaklaşımla ele alınmalıdır.

İdeal Hedef 2: Beldenin Rekabet Edebilirliğinin Arttırılması

Beldenin, yakın çevresinde yer alan ve bölgede turizmden aslan payını alan Beypazarı ve Ayaş Beldeleriyle rekabet edebilmesi için Beldenin, geliştirilecek olan tüm turizm ürünleriyle tanıtılarak, bilinirliliğinin arttırılması yanında Belde halkının turizm sektörüne olan ilgisinin arttırılması için insan kaynağının güçlendirilmesi ön koşuldur.

Uygulama Hedefi 2.1: Beldenin tanıtımını sağlamak

Domatesi ile bilinen Çağa Beldesi, sahip olduğu doğal, kültürel, tarihi ve arkeolojik değeri ve geleneksel yaşamı ile bir bütün olarak tanıtılmalı ve pazarlanmalıdır. Çağa, Belde olarak öncelikle Ankara genelinde tanıtılmalı ve eşgüdümlü olarak, özellikle termal turizm ile tüm Türkiye’ye tanıtılmalıdır.

Özellikle Çağa İçmeleri olarak bilinen termal suyun fiziksel ve kimyasal özelliğinden dolayı Dünyada sadece 3 yerde çıkıyor olması (Amerika, Macaristan ve Türkiye), Beldenin, antik kaynaklara göre Avrupa’dan gelip Kudüs’e devam eden Hacı Yolu üzerinde yer alması ve Hacı Yolu üzerinde yer alan Mnizos Antik Kenti’nin Çağabey Mahallesinde olması olasılığı ön plana çıkartılmalıdır.

Uygulama Hedefi 2.2: Farkındalık yaratmak

Belde halkının turizm sektörüne bakış açısını geliştirmek, turizmi sahiplenmesi için sosyal ve kültürel ortamın güçlendirilmesi amaçlanmıştır.

İdeal Hedef 3: Kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, kalite ve çevrenin korunması

Belde’nin ve bağlı olduğu Güdül İlçesi’nin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve turizmde katılımcılığın ve koordinasyonun sağlanması gereklidir. Katılımcı anlayış, beraberinde sürdürülebilirlik kavramına da zemin hazırlayacaktır. Kalitesi bozulmuş bir çevre, turizm sektöründen pay alamayacağı için, altyapı ve çevre kirliliğine kurumların özel önem vermesi ve süreçleri hızlandırmaları şarttır.

Uygulama Hedefi 3.1: Altyapının iyileştirilmesi

Beldede çöp ve kanalizasyon gibi altyapı çalışmalarının bir an önce bitirilmesi gerekmektedir.

6. EYLEMLER