• Sonuç bulunamadı

Paydaş Toplantı (6 Kasım 2012)

Harita 8: Arazi Kullanım Durumu

II. Paydaş Toplantı (6 Kasım 2012)

Kırsal Turizmi Geliştirme Projesi kapsamında Proje’de gelinen aşamaları anlatmak, bundan sonra yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi vermek ve önümüzdeki 5 yıllık faaliyetleri belirleyebilmek amacıyla 6 Kasım 2012 Salı günü Çağa İlköğretim okulunda II. Paydaş Toplantısı düzenlenmiştir.

Toplantıda;

- Kırsal Turizmi Geliştirme Projesi kapsamında bugüne kadar yapılan arazi ve ofis çalışmaları, kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan derinlemesine mülakatlar, hane halkı anketi çalışmaları ve tüm bu çalışmalar sonucu hazırlanan GZFT analizi ve 5 yıllık faaliyetler tartışılmıştır.

- “İlhan Çayı Günübirlik Alan Düzenleme Projesi ve Pazar Yeri Düzenleme Projesi”

çerçevesinde 1/1000 ve 1/500 ölçekli, vaziyet planı ile mimari projeler ve peyzaj projeleri ve - “Çağa Beldesi Çamaşırhane Onarım ve Tadilat Projesi” hakkında tüm paydaşlar bilgilendirilmiştir.

II. Paydaş Toplantısı, Doğal Denge Derneği, BE-DA Limited Şirketi, Sönmez Mimarlık yetkilileri ile Güdül Kaymakamlığı, İlçe Özel İdaresi, Çağa Belediyesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Sosyal ve Yardımlaşma Derneği, AK Parti Güdül İlçe Başkanı ve mahalle muhtarlarının katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Toplantının ilk bölümünde Doğal Denge Derneği adına söz alan Şehir Plancısı Sezer Göktan, Projede gelinen aşamalardan bahsetmiştir. Sezer Hanımdan sonra söz alan Çağa Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın ise Beldenin önemi ile birlikte Kırsal Turizmi Geliştirme Projesinin Belde için önemini dile getirmiştir.

Muzaffer Beyden sonra Belda Limited Şirketi adına söz alan Peyzaj Mimarı Cem Atik Proje kapsamında bugüne kadar yaptıkları çalışmalardan bahsetmiştir. Proje kapsamında, şimdiye kadarki yapılan arazi ve ofis çalışmalarını, proje kapsamında gerçekleştirilen hane halkı anketlerini ve kamu kurum ve kuruluşları ile yaptıkları derinlemesine mülakatları ve sonuçları hakkında toplantıya katılanları bilgilendirmiştir. Daha sonra Beldenin turizm sektöründeki Güçlü ve Zayıf yanlarını, Belde için Fırsat ve Tehdit sayılabilecek proje ve uygulamalardan bahsederek, toplantıya katılanların bu konu hakkındaki fikirleri tespit edilmiştir.

Cem Atik’den sonra Sönmez Mimarlık adına söz alan mimar Özge Çuhadar Kırsal Turizmi Geliştirme Projesi kapsamında hazırlanan “İlhan Çayı Günübirlik Alan Düzenleme Projesi ve Pazar Yeri Düzenleme Projesi” çerçevesinde 1/1000 ve 1/500 ölçekli, vaziyet planı ile mimari projeler ve peyzaj projeleri hakkında katılımcıları bilgilendirerek Proje hakkında katılımcıların fikirlerini almıştır.

Özge Hanımdan sonra ise ilk oturumun son sözünü alan Restoratör Mimar Umut İnci ise yine Kırsal Turizmi Geliştirme Projesi kapsamında projeleri hazırlanan “Çağa Beldesi Çamaşırhane Onarım ve Tadilat Projesi hakkında katılımcıları bilgilendirmiştir.

Umut Bey sunumunda arşivlerden elde ettiği çamaşırhaneye ait eski fotoğraflarla çamaşırhanenin geçmişinden ve yapı malzemesinden bahsederek çamaşırhanenin orijinal yapı malzemeleriyle aslına uygun şekilde restore edileceğini, bununla birlikte yapının bir köy kahvesi şeklinde yeniden düzenleneceği bilgisini vererek hazırlamış olduğu projeleri katılımcılara sunmuştur.

Toplantının ikinci oturumunda ise Belda Limited Şirketi yetkililerinden çevre mühendisi Oya Uysal’ın moderatörlüğünde, GZFT analizi de göz önünde bulundurularak Beldede Kırsal Turizmin geliştirilebilmesi amacıyla önümüzdeki 5 yıllık süreçte (2013-2017) hangi faaliyetlerin yapılması gerektiği tartışılmıştır. Tartışmada öncelik Beldede altyapı ve üst yapının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, Beldenin tanıtımının yapılması ve yerel halkın turizm sektörüne yönelik farkındalığının nasıl arttırılabileceğine dair konularda olmuştur.

Fotoğraf 27: II. Paydaş Toplantısı (6 Kasım 2012)

Kaynak: BEL-DA LTD

Eğitim Çalışması (24 Kasım 2012)

Yönetim Planı Projesi kapsamında teknik şartnamede belirtildiği üzere 24 Kasım 2012 Cumartesi günü yöre halkına yönelik olarak organik tarım, sertifikasyon ve beslenme konularında eğitim çalışması düzenlenmiştir. Eğitim çalışması öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Eğitim çalışmasının öğleden önceki ilk aşamasında, yöre halkından tarımsal üretimle uğraşan 14 kişiye, çalışmanın başında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk tarafından “Kırsal Turizmin ve Yerel Ürünlerin Kalkınmaya Katkıları” konulu semineri ve ardından Oresr Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu yetkilisi Kamil Karataş

tarafından “Organik Tarım ve Sertifikalandırma Çalışması” konusunda eğitim verilmiştir.

Eğitim çalışmasının sonunda eğitime katılanlara Doğal Denge Derneği yöneticilerinden Şehir Plancısı Sezer Göktan tarafından katılım belgeleri takdim edilmiştir.

Eğitim çalışmasının öğlenden sonraki ikinci bölümünde ise hedef kitle ev hanımları olup, Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu Beslenme Bilimleri Bölümü öğretim üyelerinden Arş. Gör. Gülperi Haklı tarafından ev hanımlarına yönelik “Besin İşleme ve Saklama Yöntemleri ve Hijyen” konularında eğitim verilmiştir.

Fotoğraf 28: Eğitim Çalışması (24 Kasım 2012)

Kaynak: BEL-DA LTD

Bölgede Gerçekleştirilen Sosyolojik Araştırmalar

Sosyolojik araştırmalar ile Yönetim Planı kapsamında Belde halkının sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel özellikleri, Yönetim Planına ve turizm olgusuna ilişkin görüşleri, düşünce ve sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır.

Hane halkı anketi 5 anketör tarafından toplam 80 haneye uygulanmıştır.

Metodoloji

Bölgedeki sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapıyı anlamaya yönelik olarak yapılan araştırmalarda aşağıdaki yöntemler kullanılmıştır;

 Anketler

 Derinlemesine Mülakatlar

- Hane Halkı Anketi

Hane halkı anketi, Belde sınırları içerisindeki 4 mahallede (Çağabey, Fatih, Mescit ve Güneyce), hanelerin genel sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel durumlarını ve Yönetim Planına ilişkin genel görüş ve beklentilerini anlamaya yönelik olarak gerçekleştirilmiştir. Hane halkı anketi yüz-yüze görüşmeler yoluyla yapılmıştır.

Fotoğraf 29: Anket Çalışmaları

Kaynak: BEL-DA LTD

- Derinlemesine Mülakatlar

Yönetim Planı paydaşları arasında yer alan anahtar kişilerle (belediye çalışanları, ziraat odası çalışanları, konu ile ilgili ilçe müdür temsilcileri gibi) Yönetim Planı hakkında bilgi toplamak için mülakatlar yapılmıştır. Mülakatlar yarı-yapılandırılmış bir soru kâğıdı temelinde gerçekleştirilmiş olup, mülakatın koşullarına göre sorularda bazı uyarlamalar yapılmıştır.

Mülakatlar;

 Çağa Belediyesi,

 Çağa Tarım, Kredi Kooperatifi,

 Çağa İlköğretim Okulu Müdürü,

 Güdül Belediyesi,

 Güdül İlçe Tarım Müdürlüğü,

 Güdül Halk Eğitim Merkezi,

 Mescit Mahallesi Muhtarı,

 Fatih Mahallesi Muhtarı,

 Çağabey Mahallesi Muhtarı ile gerçekleştirilmiştir.

Araştırmanın uygulamasındaki ana aşamaları şu şekilde özetlenebilir:

 Hedeflerin açıkça belirlenmesi ve literatür çalışması,

 Veri toplama süreci,

 Örneklemin tasarımı ve seçimi,

 Veri toplama araçlarının geliştirilmesi,

 Alan araştırması personelinin eğitimi,

 Pilot çalışma,

 Verilerin toplanması.

 Verilerin sosyal bilimler için istatistik programına (SPSS: Statistical Package for the Social Sciences) girişi ve analiz edilmesi,

 Bulgular temelinde rapor yazımı,

 Yönetim Planının oluşturulmasında bulgulardan yararlanılması.

Bulgular

 Hanelerin Sosyal-Demografik Özellikleri

Ankete katılanların % 95’ini erkekler oluşturup, bunların % 88’i hane reisidir. Bu oranı % 8 ile kızı/oğlu veya gelini/damadı, % 4 oranında ise hane reisinin eşi oluşturmaktadır. Görüşülen kişilerin % 91’i evli ve % 9’u bekârdır.

Grafik 31: Görüşülen Kişi Grafik 32: Görüşülen Kişinin Cinsiyeti

Grafik 33: Medeni Durum

 Eğitim Durumu

Ankete katılanların eğitim durumu incelendiğinde en yüksek oran % 50 ile ilkokul mezunlarında görülmektedir. Bu oranı sırasıyla % 20 ile lise mezunu, % 17 ile ortaokul mezunu, % 7 ile üniversite mezunu ve % 5 ile okul bitirmeyip okur-yazar olanlar izlemektedir.

Ankete katılanlar içerisinde lisansüstü eğitimi görenlerin oranı % 1 olup okuma yazma bilmeyen bulunmamaktadır.

Grafik 34: Eğitim Durumu

Anket sonuçlarına göre Beldede ilkokul ve ortaokul mezunu oranı Beldenin bağlı bulunduğu Güdül ilçesinde, Ankara ve Türkiye ortalamasının üzerinde kalmakta, lise ve üniversite mezunu oranı ise 3 ortalamanın da altında kalmaktadır.

Grafik 35: Çağa-Güdül-Ankara-Türkiye Eğitim Durumu Karşılaştırması

 Meslek Grupları

Anket çalışmasına katılanların mesleklerine bakıldığında ilk sırada % 30 ile emekli kesim gelmektedir. Bunu % 23 oranı ile memurlar, % 18 oranı ile çiftçiler izlemektedir. Bu meslekleri sırasıyla esnaf, zanaatkâr, işçi ve öğretmen takip etmektedir.

Grafik 36: Görüşülen Kişilerin Mesleği

 Geçim Kaynağı

Ankete katılanların yaptıkları işlere bakıldığında üçte ikisinin (% 62) çiftçilik ile uğraştığı göze çarpmaktadır. Bunu % 18 oranı ile memuriyet ve % 10 oranı ile de esnaflık izlemektedir.

Ücretli işlerden ve ticaretten gelir elde edenlerin oranı düşüktür. Yörede sanayinin gelişmemiş olması ve araştırmanın kırsal alanlarda yapılması nedeni ile temel geçim kaynaklarının tarımsal üretim ve hayvancılık olması doğaldır.

Grafik 37: Görüşülen Kişinin Yaptığı İş

 Hanede Yaşayan Ortalama Kişi Sayısı

Hanelerin ortalama nüfusları tabloda görülmektedir. Ortalama hane nüfusu 3,36 kişi olup, ortalama erkek nüfusu 1,87 ve ortalama kadın nüfusu ise 1,45 kişidir. Hanede yaşayan minimum kişi sayısı 2 iken en kalabalık hane nüfusu 6 olarak ortaya çıkmıştır.

Tablo 42: Hanede Yaşayan Ortalama Kişi Sayısı

Yerleşim Yeri Nüfusu Ortalama Minimum Maksimum

Toplam 3,36 2 6

Erkek 1,87 1 4

Kadın 1,45 1 4

 Yaş Grupları

Ankete katılanların % 33’ünü 35-59 yaş grubu, % 23’ünü ise 60 yaş ve üstü oluşturmaktadır.

Bunu % 19 ile 15-24 yaş arası, % 15 ile 15 yaş ve altı, % 10 ile de 25-34 yaş arası oluşturmaktadır.

Grafik 38: Çağa Beldesi Yaş Grupları Dağılımı

 Okula Giden Çocuk Sayısı

Hanede okula giden çocuk var mı sorusuna verilen yanıtlar % 46 oranında evet ve % 54 oranında hayır şeklinde olmuştur. Okula giden çocukların gittikleri okullara göre dağılımı ise

% 49’u anaokulu, % 42’si lise ve % 9’u üniversitedir.

Grafik 39: Hanelerde Okula Gidenlerin Dağılımı

Grafik 40: Okula Giden Çocukların Gittikleri Okul Türüne Göre Dağılımı

 Alanda Yaşama Süresi

Ankete katılanların büyük bir kısmının uzun süredir Çağa ve çevresinde yaşadıkları görülmektedir. Beldede ortalama yaşama süresi yaklaşık 43 yıldır. Ankete katılanların Beldede yaşama süreleri en az 3 yıl, en fazla 83 yıldır. Beldede yaşama süresi ile ilgili ortalamaların yüksek olması aynı zamanda Belde’ye göç olmamasının bir göstergesi olarak görülebilir. Kişilerin burada uzun süre yaşamış olmaları nedeni ile bölge sorunlarını, çevre açısından ortaya çıkan değişimleri ve bu değişimlerin hayatlarını nasıl etkilediği konusunda bilgi sahibi olduklarını göstermektedir.

 Çalışmak için başka bir ilçede yaşayan hane üyesi var mı?

Ankete katılanların büyük çoğunluğu ( % 96) başka bir ilçede yaşayan hane üyesi var mı sorusuna hayır cevabı verilmiştir. Evet cevabı veren % 4’lük kesim ise genellikle hanenin gençlerini oluşturmakta olup, Ankara’da güvenlik işlerinde istihdam edilmektedirler.

Grafik 41: Çalışmak İçin Başka Bir Kent/İlçede Yaşayan Hane Üyesi Var mı?

 Temel Gelir Kaynağı

Hanelerin temel gelir kaynakları arasında ilk sırayı tarım almaktadır (% 36). Bunu % 33 ile emekli maaşı izlemektedir. Ücretli işlerden (% 15) ve ticaretten (% 7) gelir elde edenlerin oranı düşüktür. Hayvancılık ise % 7 de kalmaktadır. Yörede sanayinin gelişmemiş olması ve araştırmanın kırsal alanlarda yapılması nedeni ile temel geçim kaynaklarının tarımsal üretim olması doğaldır.

Grafik 42: Temel Gelir Kaynağı

 Hanelerde Çalışan Kişi Sayısı

Hanede çalışan ortalama kişi sayısı 1,36 olup ankete katılanlar arasında bir hanede maksimum çalışan kişi sayısı 5 olarak kayda geçmiştir.

Tablo 43: Hanede Çalışan Kişi Sayısı Hanede Çalışan

Kişi Sayısı

Ortalama Minimum Maksimum

1,36 0 5

 Haneler Yaşayan Emekli Sayısı

Hanede yaşayan emekli sayısı ise ortalama 0,59 kişi olup ankete katılanlar arasında bir hanede yaşayan en fazla emekli sayısı 2 kayda geçmiştir.

Tablo 44: Haneler Yaşayan Emekli Sayısı Hanede Yaşayan

Emekli Sayısı

Ortalama Minimum Maksimum

0,59 0 2

 Hanedeki İşsiz Sayısı

Anket çalışmalarının sonuçlarına göre hanelerin % 93’ünde işsiz kişi bulunmamaktadır.

Grafik 43: Hane Bazında İşsizlik

 Gelir Düzeyi

Anket yapılan hanelerin ortalama aylık geliri 1.436 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. En düşük ortalama aylık gelir 300 TL iken en yüksek aylık ortalama gelir 10.000 TL olarak kayda geçmiştir. Belde sakinleri görüşmeler sırasında son yıllarda ürünlerde istenen verimin alınamamasından ve ürünlerin değerlerinin çok altında satılmasından dolayı gelirlerinde düşme olduğuna dikkati çekmişlerdir.

Tablo 45: Hanelerin Ortalama Aylık Gelir Düzeyi Hanelerin Ortalama Aylık

Gelir Düzeyi

Ortalama Minimum Maksimum 1436,12 300 10000

 Arazi Kullanım Durumu

Beldede temel geçim kaynağı tarımsal üretim olduğu için bu arazilerin kullanımı ve büyüklüğü hem sosyo-ekonomik hem de çevresel etkileri açısından önem taşımaktadır.

Görüşülen hanelerin yaklaşık % 79’u tarımsal üretim yaptıkları arazilerinin olduğunu belirtmişlerdir. Kullanılan arazi büyüklüğü ortalaması 91 dönümdür.

Bu miktar, hanelerin tarımsal üretim yaptıkları arazilerin ortalama büyüklükte olduğunu göstermektedir. Arazilerin ortalama büyüklükte olması her ne kadar tarımdan elde edilen gelirin hanelerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olduğu izlenimini verse de özellikle son yıllarda pazarlamadaki sorunlar ve verimdeki düşüş nedeniyle haneler geçim sıkıntısı çekmektedirler.

Grafik 44: Üretim Yapılan Arazi Sahipliliği Durumu

 Arazilerin Mülkiyet Durumu

Arazilerin mülkiyet durumu incelendiğinde, hanelerin % 90’ı kendi arazilerinde tarımsal üretim yapmaktadır. Tarımsal üretim için arazi kiralama oldukça düşüktür.

Grafik 45: Arazilerin Mülkiyet Durumu

 Tarımsal Üretim

Beldede hem sulu hem de kuru tarım yapılmaktadır. Sulu tarım ile üretilen ürünlerin başında domates gelmektedir. Sulu tarımı yapılan diğer ürünler arasında biber, kavun, karpuz, mısır, ayçekirdeği ve yonca gelmektedir.

Kuru tarım yapan hanelerin büyük çoğunluğu ise buğday ve arpa yetiştirmektedir. Buğday dışında az da olsa mercimek, nohut gibi tarımsal ürünleri üreten haneler bulunmaktadır.

“Beldede Yetiştirilen Özel Bir Ürün Var mı?” sorusuna ankete katılanların % 72’si hayır cevabı verilmiştir. Evet diyenlerin ise, “Hangi Ürün?” sorusuna büyük oranda “Çağa Domatesi” cevabını vermişlerdir.

Grafik 46: Beldede Yetiştirilen Özel Bir Ürün Var mı?

 Gübre / İlaç Kullanımı

Ankete katılan üreticilerin % 73’ü tarımsal üretimde gübre ve ilaç kullandıklarını belirtmişlerdir.

Grafik 47: Tarımsal Üretimde Gübre ve İlaç Kullanma Durumu

 Kooperatiflere Üyelik

Üretici olup anket çalışmasına katılanların % 61’i tarım kredi kooperatifine üyedir.

Grafik 48: Kooperatiflere Üyelik

 Sulamada Karşılaşılan Sorunlar

Sulu tarım yapanların sulama konusunda karşılaştığı en büyük sorun suyun yetersizliğidir (%

42). Suya ödenen ücretin yüksek olması bir diğer sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Suyun kirli olması da önemli bir sorun teşkil etmektedir.

Grafik 49: Sulamada Karşılaşılan Sorunların Dağılımı

 Kullanılan Su Kaynağı

Ankete katılanlar arasında sulu tarım yapanların tamamına yakını (38 kişinden 37’si) tarımda yüzey suyu kullandıklarını ifade etmişlerdir. Yalnızca bir kişi kuyu suyu kullandığını söylemiştir.

 Sulama Yöntemi

Alanda damlama ve yağmurlama gibi daha verimli sulama yöntemlerinin kullanımı yaygın değildir. Ankete katılanlar arasında sulu tarım yapanlardan 1 kişi hariç tamamı salma (vahşi) sulama yöntemini kullanmaktadır. Bu 1 kişi ise hem salma hem yağmurlama sulama yöntemi kullanmaktadır.

Üreticilerin % 79’u sulama yöntemlerinin verimli olmadığını özellikle salma sulama siteminde gereksiz yere çok fazla suyun kullanıldığını bununda toprağı tuzlulaştırdığını ve toprağın verimini azalttığını belirtmişlerdir.

Grafik 50: Sulama Yöntemi Verimliliği

 Kooperatiflere Üyelik

Ankete katılan ve sulu tarımla uğraşanların % 63’ü sulama kooperatifine üye olduklarını belirtmişlerdir. Kooperatife üye olmayanların oranı % 34’ü olup, 3’lük kesimde Beldede sulama kooperatifinin olduğundan habersizdir.

Grafik 51: Sulama Kooperatifine Üyelik Durumu Herhangi Bir Sulama Kooperatifine üye Misiniz?

“Yetiştirdiğiniz ürünleri nasıl değerlendiriliyorsunuz?” sorusuna ankete katılanların yarısı (%

51) sattıklarını söylemişlerdir. % 44’lük bir kesim hem satıp hem de evde tükettiklerini belirtmiştir. Üreticilerin tamamına yakının (% 91’i) ürünleri gerçek değerinden satamadıklarını ifade etmiştir.

Grafik 52: Yetiştirdiğiniz Ürünleri Nasıl Değerlendiriliyorsunuz?

Grafik 53: Ürünleri Gerçek Değerinden Satabiliyor musunuz?

 Üretimde Yaşanan Sorunlar

Ankete katılan üreticilerin yarıya yakını (% 48) üretimde yaşanan en büyük sıkıntının sulamadan kaynaklı olduğunu belirtmişlerdir. Bunu % 24 ile tarımsal üretimdeki verimsizlik ve % 14 ile zirai mücadele izlemektedir.

Grafik 54: Üretimde Yaşanan Sorunlar

Ankete katılan üreticilere yöneltilen “Yöresel Pazar Kurulsa, Katılır Mısınız?” şeklinde yöneltilen soruya, % 97 oranında evet yanıtı alınmıştır. Evet cevabının bu denli yüksek olması Yönetim Planının hedefleri arasında olan Beypazarı-Ayaş Yolu üzerindeki Pazar yerinin düzenlenmesini de destekler niteliktedir.

“Düzenlenecek olan pazar alanında yer almasını istediğiniz kullanımlar hangileridir?”

şeklinde sorulan soruya ise ankete katılanların % 22’si Beldeyi tanıtacak bir mekân şeklinde cevap vermiştir.

Grafik 55: Yöresel Bir Pazar Kurulsa Bu Pazarda Yer Almak İster Misiniz?

Grafik 56: Bu Pazarda Yer Alması İstenen Kullanımlar Nelerdir?

 Hayvancılık

Belde hayvancılık gelir kaynakları arasında tarım kadar önemli bir yer tutmasada, hayvancılık Beldede geçim kaynakları arasında 4. sırada gelmektedir.

Hayvancılıkla uğraşan ailelerin hayvan sahipliliğine baktığımızda, Büyükbaş için; ortalama 23, en fazla 40 hayvan,

Küçükbaş için; ortalama 116, en fazla 700 hayvan,

Arıkovanı sayısına baktığımızda sayının sadece 3 olduğu görülmektedir.

Yük taşıma için de yalnızca 1 hayvan vardır.

Tablo 46: Hayvan Sayıları Ortalamaları

Hayvan Cinsi Ortalama Minimum Maksimum

Büyükbaş 23 4 40

Küçükbaş 116 6 700

Kümes 26 5 100

Arı kovanı 2,5 2 3

Yük taşıma 1 1 1

Hayvancılıktan elde edilen ürünlerin % 56’sı satılmakta, % 35’i hem evde tüketilmekte hem de satılmaktadır. % 9’u yalnızca evde tüketilmektedir.

Grafik 57: Elde Edilen Ürünlerin Değerlendirme Durumları

Hayvancılıkla uğraşanlar en çok (% 46) yem ücretlerindeki pahalılıktan şikâyetçi durumdadır.

İkinci şikâyet sebebi % 38’lik oran ile hayvancılığın getirisinin az oluşudur. Diğer şikâyetler ise devlet desteğinin yetersiz kalması ve hayvanların hastalığından kaynaklıdır.

Grafik 58: Hayvancılıkta Yaşanan Sorunlar

“Beldede Görülmesi Gereken Önemli Yerler Var mı?” şeklinde sorulan soruya ankete katılanların % 62’si evet yanıtını vermiştir. Evet yanıtını verenlere “Bu yerler nereler?”

şeklinde sorulan bir diğer soruya ise; Roma Hamamı ve İpek Yolu kalıntısı (% 36), kaplıcalar (% 28), İlhan Çayı (% 19) ve Çağabey Türbesi şeklinde olmuştur.

Grafik 59: Beldede Görülmesi Gereken Önemli Yerler

Beldenin ekonomik olarak değerlendirilebilecek potansiyelleri sorulduğunda % 39 ile tarım ve süt ürünleri, % 37 ile kaplıca ve ılıca, % 16 ile tarihi ve kültürel yerler ve % 8 ile İlhan Çayı yanıtı alınmıştır.

Grafik 60: Beldenin Ekonomik Olarak Değerlendirilebilecek Potansiyelleri

“Beldedeki en önemli sorun nedir?” sorusuna en büyük payı % 25’lik oranlarla kanalizasyon olmaması ve pazarlama sorunu almıştır. Ankete katılanların büyük bir kısmı ürünlerini değerinden satamadıkları hatta neredeyse yok pahasına sattıklarını belirtmişlerdir. Özellikle toptancıların ürünlerini düşük fiyattan alıp, yüksek fiyatlara satmalarından şikâyet edilmektedir.

Bir diğer büyük sorun % 18’le düşük gelir olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunu sırasıyla işsizlik (% 15), yetersiz sulama suyu (% 5), yetersiz sağlık hizmeti (% 3), yetersiz ulaşım, yetersiz içme suyu ve yetersiz enerji kaynağı takip etmektedir.

Grafik 61: Beldenin En Önemli Sorunu Nedir?

Ankete katılanlar “Beldede sağlık veya diğer amaçla bitki toplanmakta mıdır?” sorusuna % 84 oranla hayır yanıtını vermiştir. % 12’si bu soruya “bilmiyorum” yanıtını verirken az bir oranla (% 4) sağlık veya diğer amaçlı bitki toplandığını söylemiştir. Soruya evet cevabını verenler, Beldede keklik, karaçalı ve çıslağan bitkilerinin hastalıkların tedavisinde ve yemeklerde kullanıldığını belirtmişlerdir.

Grafik 62: Beldede Sağlık Veya Diğer Amaçla Bitki Toplanmakta Mıdır?

“Yaşadığınız yerde nesli tükenmekte olan bitki yada hayvan var mı?” sorusuna büyük çoğunluk (% 75) hayır yanıtı vermiştir. Bu soruya herhangi bir fikri olmayanların oranı % 17 iken evet diyenlerin oranı ise % 5’dir. Evet cevabını verenler bu bitki veya hayvanların neler olduğu sorusuna, kurt, karakuş ve akbaba yanıtını vermişlerdir.

Grafik 63: Yaşadığınız Yerde Nesli Tükenmekte Olan Bitki Yada Hayvan Var mı?

“Yaşadığınız Yerde Yöreye Özgü Hayvan Türü Var Mı?” sorusuna % 85’lik oranla hayır yanıtı gelmiştir. % 12’lik kesim bilmiyorum derken % 3’lük bir kesim ise evet cevabını vermişlerdir. Evet diyenler yöreye özgü kuş türleri olarak; leylek, akbaba ve atmaca türlerini belirtmişlerdir.

 Avcılık

Bölgede avcılık yapıldığı bilinmektedir. Görüşülen kişilerin % 87’si Beldede avcılık yapılıp yapılmadığı sorusuna evet yanıtını vermişlerdir. En çok avlanan türler bıldırcın, keklik ve

Bölgede avcılık yapıldığı bilinmektedir. Görüşülen kişilerin % 87’si Beldede avcılık yapılıp yapılmadığı sorusuna evet yanıtını vermişlerdir. En çok avlanan türler bıldırcın, keklik ve