• Sonuç bulunamadı

EK 7. ÖĞRENCİ GÜNLÜĞÜ ÖRNEĞİ

EK 8. EYLEM PLANI ÖRNEĞİ

1) ÖĞRETMEN HAZIRLIK NOTLARI ÖĞRETMEN HAZIRLIK NOTLARI

ÇALIŞMA 1 RÜZGARTÜRBİNLERİNİN BOYU GERÇEKTE NE KADAR?

Öğrenme ortamı ile ilgili açıklamalar:

Bu çalışmada var olan öğrenme ortamını dersin kazanımlarına dayalı olarak otantik öğrenmeye dayalı hale getirmek hedeflenmiştir. Otantik kelimesi ile ifade edilmek istenen geleneksel öğretimle karşılaştırmak değildir. Sizin kullandığınız öğretim yöntemlerini daha otantik hale getirmek ve Newman Fred’in ifade ettiği standartlara dayalı öğrenme ortamını oluşturmaktır. Örneğin aşağıda yer alan Çalışma 1 standartlara dayalı analiz edildiğinde;

1.STANDART: ÜST DÜZEY DÜŞÜNME

Üst düzey düşünme ile kastedilen öğrencinin ezber ve sadece bilgi alıcısı rolünden sıyrılıp verilen bilgileri açıklayan yorumlayan, uygulayan, hipotez kuran duruma getirmektir. Öğrenciye belirsiz bir durum verilir ve öğrencilerin yanıtları tahmin edilemeyebilir (Newman, 1998). Çalışma 1’de tahmin içeren pek çok soru ile grup çalışmalarında, arkadaş çalışmalarını değerlendirmede, bireysel çalışma ile öğrencilerin düşünmesi, yorumlanması ve açıklaması istenerek dersin çoğunluğunda öğrencilerin zihnini düşünmeye yönlendirmek amaçlanmıştır.

2.STANDART: BİLGİNİN DERİNLİĞİ

Newman’ın bu standartla ifade etmek istediği öğrencilerin ana karam ve ana fikirleri öğrenmesidir. Böylece öğrenci kavram karmaşası yaşamaz. Devamında da argüman oluşturur, fikirler arası ayrım yapabilir, karmaşık durumlarla başa çıkabilir. Bu derinliği oluşturmak daha az konuyu daha sistematik ve birbiriyle ilişkili olarak sunmaktır (Newman, 1998). Çalışma bir içinde de daha az konu üzerinde daha çok tekrar yapılarak öğrencilerin sayılarla ilgili anlayış geliştirmeleri üzerinde derinlemesine durulmuştur.

.

3.STANDART: DIŞ DÜNYAYLA BAĞLANTI

Bu standart sınıfın eğitim alanı dışındaki değerini ölçer. Ders sadece şimdiki ve sonraki okul başarısı ile ilgili ise sadece resmi eğitimin kurallarına uygundur.

Gerçek Dünya kamusal problem ve konularıyla öğrenci ilgilenir. Örneğin

belediyeden evsiz sayısı ile ilgili gerçek veri almak ve bununla ilgilenmek.

Çatışma çözme tekniklerini okulda kullanmak (Newman, 1998). Sosyal problemleri sınıf dışı ile paylaşmak vb... Çalışma bir ile de var olan uzun yapılar internet vb.. ile araştırılarak sınıf dışından bilgi edinme ve sunma gerçekleşecektir. Öğrencinin sosyal konularda güncel bilgiler kullanarak sayılar konusunda bir anlayış geliştirmeleri beklenmektedir.

4 STANDART: ANLAMLI DİYALOGLAR

Eğer öğretmen daha önceden hazırladığı bir kitaptan nota not anlatım yapar ve öğrencilere söz hakkı vermezse bu standardın olmadığını kabul eden Newman anlamlı diyaloglar ile sınıfta var olan iletişimi ifade etmektedir. Bir konuyla ilgili olarak karşılıklı iletişim önemlidir derste sadece tanımların ve bilgilerin aktarılması yeterli değildir (Newman, 1998). Çalışma 1’den önce matematik öğretmeni eğitime alınmış ve sınıf ortamının bu standarda göre düzenlenmesi ile ilgili görüşülmüştür. Çalışma içinde de grup çalışmalarına sık sık yer verilmiştir.

Tüm sınıf ve grupların görüşlerinin alınması düşünülmüştür.

STANDART 5: ÖĞRENCİ BAŞARISI İÇİN SOSYAL DESTEK

Bu standartla ifade edilen sınıf içi karşılıklı saygı ortamının olmasıdır.

Öğrencilerden risk alması beklenir ve öğretmen herkesin önemli bilgi ve becerilere sahip olduğu algısı içinde olmalıdır. Bir konu hakkında az bilgisi olanlar da yüreklendirilmelidir (Newman, 1998). Çalışma 1’ de öğrencilerin önceden yüksek yapıları araştırması, grup içi tartışmalar ve öğretmenin araştırmacı tarafından bu madde ile ilgili bilgilendirilmesi, matematiksel bilginin derinliği bu standardın oluşmasını desteklediği düşünülmektedir.

KAZANIMLAR:

1. Sayıların büyüklüğü ile ilgili bir anlayış geliştirir.

2. Ana fikri ve problemi mantıklı ve tutarlı bir şekilde kendi cümleleri ile ifade eder.

3. Tümevarım ve tümdengelimsel yollarla, verilen çözümleri karşılaştırır ve ilgili bilgiyi doğru şekilde belirler.

İÇERİK

Ortalama bir öğrencinin boyu ile ile ülkemizin pek çok noktasında rüzgar enerjisinden yararlanılmak üzere yerleştirilen rüzgar türbinleri ile ilgili tahminleri içerir. Rüzgar

türbinlerinin ebatı, boyu, gücü ile ilgili verileri kullanarak öğrencilerin zihninde sayılarla ilgili bir kelime bankası oluşmasını hedefler.

 Bu derste öncelikli olarak öğrenciler etkinlik boyunca boylarını cm ve mm olarak ölçebilsinler diye bir duvara dikine olarak ölçümler uzun bir şerit halinde işaretleyiniz.

DERS GİRİŞİ (10 DK)

Dersin başında şu soruları yöneltebilirsiniz?

 Dünyanın en uzun yapılarından bazıları nelerdir?

 Sence Dünyanın en uzun yapısı nedir?

Keops Piramidi(147 m), Seors Kulesi (520 m), Eyfel Kulesi (320 m), Empire States binası (443 m)gibi ipuçları ile tartışma destekleyin. Sınıfta, deneyimlerini anlatmaları için rüzgar türbinlerini görmüş öğrencilerin fikirleri alınınız(ders öncesi araştırma ödevi olarak verilebilir). İnternetten resimler indirerek bu yerleri görsel olarak görmeleri sağlanabilir.

Ardından kaç tane insanı yerde uzunlamasına dizersek rüzgar türbinlerinin boyuna ulaşır? Sorusunu öğrencilere sorun ve tahtaya tahminlerini yazın.

BAŞLANGIÇ ETKİNLİĞİ(10)

Öğrencileri iki kişilik gruplar halinde eşleştir. Her gruba sayfa 4’deki fotokopiyi ve bir mezüre dağıt.

Mezure üzerinde 1 mm bulmalarını iste ve ardından sayfa 4’te yer alan birinci alıştırmayı yaptır. Tüm öğrencilere resimdeki rüzgar türbininin uzunluğunu yaklaşık 50 mm ve bir insan uzunluğunu 1 mm olduğunun fark etmesini ve deftere yazmasını kontrol edin.

Çoğu öğrenci egzersiz 1’i tamamlıyorken onların rüzgar türbinini mm olarak gösterilen temsili uzunluğunu saptamasını iste. Daha sonra çoğu öğrenci yaklaşık 1.5 m’ye denk geldiğinin farkına varır. Öğrencilerin etkinlik 1 ile ilgili tahminleri paylaşmalarını iste. Tahtaya yazılan tahminlerle doğru cevabı karşılaştır.

İkinci alıştırmayı ver. Öğrenciler bu alıştırmayı yaparken rüzgar türbinlerinin maliyetinin 51.000.000 avro (€) olduğunu ve bugün yapılsa maliyetinin iki kat artacağını söyle ve alıştırma üçü yaptırın.

DÜŞÜN PAYLAŞ ÇALIŞMASI (30 DK)

Tüm öğrencilere sayfa 5’deki fotokopiyi dağıtın. İlk 5 dakika bireysel olarak düşünmelerini isteyin. Sonra grup arkadaşlarıyla paylaşmalarını ve karşılaştırmalarını sağlayın. Bitiren çiftlerden sonuçları sınıfa sunmalarını isteyin.

Öğrencilerinize rüzgar türbininin yüksekliği için yaklaşık 50 insan yeterli iken, ağırlığı için neden 100.000 insan gerektiğini sor. Ardından öğrencilere alıştırma 5’i ver ve üzerindeki 3 hatalı ifadeyi bulmasını iste. Bu görev tamamlandığında her çiftin tartışarak kelime hatalarını düzeltmelerini isteyin…

KAPANIŞ

Her öğrencinin 5. Alıştırmayla ilgili düzeltmelerini kontrol edin. Sonra alıştırma ikinin cevabını alın. Alıştırma üçün yaklaşık ve tahmini gibi yuvarlak sayıları gösterdiğini açıklayın. Alıştırma üçü gözden geçirmelerini iste. Onlardan cevapları tahtaya yazarak sunmalarını ve nasıl bir mantıkla yaptıklarını açıklamalarını iste.

ÇALIŞMA 1-ÖĞRENCİ SAYFASI

ETKİNLİK 1: RÜZGARTÜRBİNLERİNİN BOYU GERÇEKTE NA KADAR?

Çoğu insan rüzgar gülü santrallerinin yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olduğunu bilir. Rüzgar türbinleri elektrik, makine, inşaat gibi bir çok mühendislik alanlarını bir araya getiren muazzam makinelerdir. Yatırımlarının yasal yönden önünün açılmasıyla birlikte rüzgar gülü santrallerinin ilgi açısından özellikle Hatay ili de ilgi odağı olmuş Samandağ’dan sonra Belen de rüzgar enerjisi santralleri yatırımlarının çekim merkezi haline gelmiştir. Rüzgar türbinlerinin gerçekte ne kadar uzunlukta olduğunu anlamak için senden kaç kat uzun olduğunu hesaplayabilir misin?

Yanda verilen şekil rüzgar santrallerinde kullanılan rüzgar türbininin boyunu;

yanında yer alan nokta da bir insan oyunu temsil etmektedir. Rüzgar türbinine ulaşmak için kaç tane bu uzunlukta insan gerektiğini tahmin et. Türbinin ir insanın kaç katı uzunlukta olduğunu bulma k için cetvel ya da mezüre kullan. Sonra tahminine nasıl ulaştığını açıkla. Toplam uzunluğu 126m’lik bir rüzgar türbini senden kaç kat uzun olduğunu tahmin et. Hesap makinası kullanarak ya da kullanmadan hesaplayabilirsiniz. Senin boyunda kaç kişiyi üst üste koyarsak 81 m olur?

3. Türbin üzerinde yer alan kanatların uzunluğunu tahmin et.

Bu tahminini nasıl elde ettiğini göster.

4. Sence kanatlardan biri yere en yakın olduğu an,

yerden ne kadar uzaklıktadır? Sonucu tahmin edin ve bu tahmine nasıl ulaştığını açıklayın.

En uzun insan boyu

3.DEĞERLENDİRME SENARYOSU

Antakya’da ev fiyatları ortalama 170 bin TL’dir. Para makinesi, bir günde ara vermeden 24 saat çalışarak ürettiği 1 TL’lik bozuk paralarla (saniye de 1 bozuk para)170 bin liralık bir ev borcunun yaklaşık ne kadarını ödeyebilir?

Çözüm 1:

170 bin liralık ev borcunun hemen hemen tamamını ödeyebilir?

Çözüm 2:

170 bin liralık ev borcunun yaklaşık yarısını ödeyebilir?

Bu senaryo ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayın.

1. Bu senaryo ile sizden istenilen nedir? Açıklayınız.

2. Size verilen iki çözümün karşılaştırın ve doğru bulduğunuz çözümü belirtin.

Çözümleri değerlendirerek açıklayın;

Birinci çözüm doğru ya da yanlış ise niçin?

İkinci çözüm doğru ya da yanlış ise niçin?

3. Bu durum için en uygun gördüğünüz çözümü ya da kararı seçin ve seçiminizin doğruluğunu matematiksel işlemlerle ya da diyagram ile ispatlayın.

4.Senaryoyu geliştirmek için yeni bir benzetme örneği sunun.

5. a) Konuyla ilgili kendi düşüncelerinizi yansıtın.

b) Bu senaryo ile neler öğrendin?

EK 9. AYRINTILI GÖZLEM KODLARI VE FREKANSLAR

EK 10. GEÇERLİK TOPLANTISINDA ALINAN KARAR ÖRNEKLERİ Tarih: 11.10.2013

Alınan kararlar;

1. Öğretmen ve öğrenci ile gerçekleştirilecek görüşmelerin gerçekleştirilmesi amacıyla görüşme formlarının hazırlanması

2. Eleştirel düşünme becerileri değerlendirme senaryolarının hazırlanması 3. Eleştirel düşünme becerileri değerlendirme rubriğinin hazırlanması 4. Otantik öğretime dayalı uygulama etkinliklerin hazırlanması.

5. Otantik öğrenme konusunda öğretmene eğitim verilmesi.

6. Araştırmanın birinci boyutuyla ilgili gözlemlerin gerçekleştirilebilmesi için derslikteki teknik donanımın sağlanması

7. Eleştirel düşünme becerileri değerlendirme senaryolarının uygulanması ve değerlendirilmesi.

8. Matematik dersini alan beşinci sınıf grubunda gözlemlerin gerçekleştirilmesi 9. Eleştirel düşünme becerileri değerlendirme senaryolarının değerlendirme aracı

olarak uygulanması

10. Matematik dersini alan beşinci sınıf gurubunda seçilmiş olan öğrencilerle görüşmelerin gerçekleştirilmesi

Yrd.Doç.Dr. Memet KARAKUŞ Yrd.Doç.Dr. Özlem KAF HASIRCI

Doç. Dr. Ahmet DOĞANAY

EK 11. İZİN BELGESİ

ÖZGEÇMİŞ

KİŞİSEL BİLGİLER

Adı Soyadı : Sevda DOĞAN DOLAPÇIOĞLU Doğum Tarihi : 12.06.1980

Doğum Yeri : Göksun.

Adres : Milli Eğitim Müdürlüğü, ARGE Birimi, Hatay.

Yabancı Dil : İngilizce

E-Posta Adresi : sdolapci@hotmail.com

ÖĞRENİM DURUMU

2003-2006: Yüksek Lisans, Mustafa Kemal Üniversitesi, İlköğretim Anabilim Dalı, Hatay.

1997-2001: Lisans, Mustafa Kemal Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü, Hatay.

1993-1997: Lise, Kahramanmaraş Sağlık Meslek Lisesi.

1990-1993: Ortaokul, Gazi Ortaokulu, Kahramanmaraş.

1987-1990: İlkokul, Kanlıkavak İlköğretim Okulu, Göksun.

İŞ DENEYİMİ

2010-2015: Koordinatör, Milli Eğitim Müdürlüğü, ARGE Birimi, Hatay.

2004-2009: Sınıf Öğretmeni, Antakya Kuruyer İlköğretim Okulu, Hatay.

2003-2004: Sınıf Öğretmeni, Büyük Şahinbey İlköğretim Okulu, Gaziantep.