• Sonuç bulunamadı

Osmanlı ordusunun büyük kısmının Balkan Savaşları öncesi terhis edilmesi devletin askeri gücünü

OSMANLI DEVLETİ DAĞILMA VE YIKILIŞ DÖNEMİ

XX. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ

13. Osmanlı ordusunun büyük kısmının Balkan Savaşları öncesi terhis edilmesi devletin askeri gücünü

zayıflat-mıştır. (lll) Bu yüzden Balkan devletleri Osmanlı’nın et-kili bir şekilde kendilerine karşı koyamayacağını düşün-müştür. Trablusgarp Savaşı’ndaki yenilgi de Balkan dev-letlerini cesaretlendirmiştir (ll). Ayrıca Rusya’nın Pans-lavizm politikası çerçevesinde Balkan devletlerini kışkırt-ması (l) da Balkan devletlerinin Osmanlıya savaş açma-sında etkili olmuştur.

Cevap E

14. B, C, D ve E seçenekleri Osmanlı’nın l. Dünya Savaşı başladığında aldığı önlemler arasındadır. Makedonya Balkan Savaşları sonrası kaybedilmişti. Osmanlı Devle-ti I. Dünya Savaşı sırasında müttefiklerine yardım ama-cıyla Makedonya’ya asker sevk etmiş ancak bunu ön-lem amaçlı yapmamıştır.

Cevap A

XX. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ

KOZMİK ODA

KOZMİK ODA • TARİH SORU BANKASIwww.kozmikoda.com.tr

1. Londra Antlaşması ile Rodos ve Oniki Ada İtalya’ya ve-rilmiş, karşılığında İtalya İtilaf grubuna geçmiştir. İtal-ya’nın saf değiştirmesinde Avusturya ile Adriyatik Deni-zi üzerindeki rekabeti de etkili olmuştur.

Cevap B

2. Mustafa Kemal Paşa l. Dünya Savaşı’nda sırasıyla Ça-nakkale, Kafkas ve Suriye – Filistin Cephelerinde mü-cadele etmiştir. Nitekim Mondros Mütarekesi 30 Ekim 1918’de, Mustafa Kemal Paşa Suriye cephesindeyken imzalanmıştır.

Cevap C

7. Mustafa Kemal Paşa’nın tarih sahnesine ilk çıkışı henüz yüzbaşı rütbesindeyken ll. Meşrutiyet’e karşı çıkan 31 Mart Vakası’nı bastıran Hareket Ordusunda görev alma-sıyla olmuştur. Trablusgarp Savaşı ise sömürgeciliğe karşı ilk mücadele ettiği yerdir.

Cevap A

4. İtalya’nın Trablusgarp’ı işgali sırasında Osmanlı Devle-ti, bu bölgeye karadan ve denizden yardım edememiş-tir. Bu sebeple gönüllü subaylar gidip yerli halkı örgüt-leyerek mücadele etmişlerdir. Bu cephelerden Derne, Tobruk, Cephesi’nde Mustafa Kemal, Bingazi Cephe-si’nde Enver Bey başarılı olmuştur.

Cevap D

5. Osmanlıda imparatorluğun toprak bütünlüğünü sağla-mak için farklı fikir akımları gündeme gelmiştir. Soruda verilenlerden A, B, C, D seçenekleri Türkçülük akımının önemli isimleridir. (E) Abdullah Cevdet Osmanlıda Ba-tıcılık akımının önemli temsilcileri arasında yer alır.

Cevap E

6. l. Dünya Savaşı’nda Mustafa Kemal Paşa ilk olarak Ça-nakkale cephesinde görev almıştır. Bu cephedeki başa-rılarından dolayı da 1916 yılında Kafkas Cephesi’ne gön-derilmiş ve bu cephede Muş ve Bitlis’i Ruslardan geri almıştır.

Cevap E

3. Paris Barış Konferansı, 18 Ocak 1919’da l. Dünya Sa-vaşı’nda yenilen devletlerle barış antlaşması yapmak, Osmanlı topraklarını yeniden paylaşmak amacıyla top-lanmıştır.

Londra Konferansı, l. Balkan Savaşı sonrası barış şart-larını görüşmek üzere toplanan konferanstır.

San Remo Konferansı, 1920 yılında Sevr Antlaşması’nın taslağının hazırlandığı konferanstır.

Amiral Bristol Raporu ise Batı Anadolu’da Türklerin Rum-lardan fazla olduğunu ortaya koyan, General Harbord Raporu, Doğu Anadolu’da Türk nüfusunun Ermeniler-den fazla olduğunu belirten raporlardır.

Cevap A

8. Öncülde verilen bilgiye bakılarak İtilaf Devletleri arasın-da görüş ayrılığı vardır kanısına varılamaz. Tam tersine Anlaşma Devletlerinin ortak bir nokta yayımlaması ara-larından görüş birliği olduğunun kanıtıdır. Fakat Osman-lının kapitülasyonları kaldırma kararını tanımayıp (lll) bu kararı Osmanlıya kabul ettirmeleri Osmanlıya üstünlük sağladıklarının (ll) ve kapitülasyonların da devam ettiği-nin kanıtıdır.

Cevap E

XX. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ

KOZMİK ODA

KOZMİK ODA • TARİH SORU BANKASIwww.kozmikoda.com.tr

9. l. Dünya Savaşı 1914–1918 yılları arasında İngiltere, Fransa, Rusya’nın başını çektiği İtilaf devletleri ile Al-manya, Avusturya, Osmanlı ve Bulgaristan’ın oluşturdu-ğu İttifak blokları arasında olmuştur. İttifak blokunun kay-bettiği savaş sonunda birçok devlet ya yıkılmış ya da rejim değişikliğine uğramıştır. Almanya, Osmanlı, Rus-ya, Avusturya bu devletlerin önde gelenleridir. Bu dev-letlerin yıkıldığı coğrafyalarda Polonya, Çekoslovakya, Yugoslavya, Avusturya, Macaristan, lrak, Ürdün, Türki-ye, Suriye gibi devletler kurulmuştur. Fransa, l. Dünya Savaşı sonrasında herhangi bir rejim değişikliği yaşa-mamıştır.

Cevap A

10. l. Dünya Savaşı sonunda Avusturya ile Willa Gusti Ateş-kesi ve Sen-German Antlaşması imzalanmıştır. Macaris-tan; l. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Avusturya’ya bağ-lı olduğu için Macaristan’la da Willa Gusti Ateşkesi ile Triyanon Antlaşması imzalanmıştır. Bulgaristan ile Selâ-nik Ateşkesi, daha sonra da Nöyyi Antlaşması imzalan-mıştır. Almanya ile Rethandes Ateşkesi ile Wersay Ant-laşması imzalanmıştır. Son olarak da Osmanlı ile Mond-ros Ateşkesi ve Sevr Antlaşması imzalanmıştır.

Cevap B

11. l. Dünya Savaşının başladığı ilk yılda Almanya ile Japon-ya savaşmış ve JaponJapon-ya AlmanJapon-ya’yı yendikten sonra savaştan çekilmiştir. l. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğ-ruda 1917’de Yunanistan İzmir ve çevresinin kendisine verilmesi şartıyla l. Dünya Savaşı’na katılmıştır. Böylece savaştan ilk çekilen devlet Japonya, en son katılan ise Yunanistan’dır.

Cevap D

12. l. Dünya Savaşı’nda; Çanakkale Cephesi’nde (B) 19.

Tümen komutanı olarak görev yapan Mustafa Kemal, askerlerine düşman karşısında kararlı olduğunu göster-mek için bu sözünü söylemiştir.

Cevap B

13. l. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin savaştığı cep-heler: 14. l. Dünya Savaşı’nın en önemli iki nedeni sömürgecilik

yarışı ve Fransız İhtilali’nin yaydığı fikirlerdir. Bunların dı-şında; siyasi birliğini geç tamamlayan Almanya ve İtal-ya’nın sömürgecilik yarışına başlaması ve Rusİtal-ya’nın Panslavist politikasıyla Avusturya’yı tehdit etmesi de l.

Dünya Savaşı’nın nedenlerindendir. Ancak Alsace-Lo-ren meselesi (D) İtalya ile Fransa arasında değil Alman-ya ve Fransa arasında meydana gelen bir sorundur.

Cevap D 15. – Bükreş Antlaşması ll. Balkan Savaşı sonucunda Bul-garistan ile Balkan devletleri arasında imzalanmıştır.

– Londra Antlaşması l. Balkan Savaşı sonucunda Os-manlı ile savaşa katılan Balkan devletleri arasında imzalanmıştır.

– Atina Antlaşması ll. Balkan Savaşı sonucunda Yu-nanistan’la Osmanlı arasında imzalanmıştır.

– İstanbul Antlaşması Balkan Savaşları sonucunda Bulgaristan’la Osmanlı arasında imzalanmıştır.

– Berlin Antlaşması da 93 Harbi’nin sonucunda Os-manlı ve Rusya ile Avrupalı devletler arasında imza-lanmıştır.

Cevap C

16. I. Balkan Savaşı sırasında Müslüman olan Arnavutlar bağımsızlıklarını ilan ederek Osmanlıdan ayrılmıştır. Bu durum İslamcılık düşüncesine büyük bir darbe vurmuş-tur. Dolayısıyla Balkan Savaşlarından sonra İslamcılık düşüncesinin uygulanmaya başlanması gibi bir durum söz konusu değildir. İslamcılık daha çok II. Abdülhamit Dönemi’nde uygulanmıştır.

Cevap D

XX. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ

KOZMİK ODA

KOZMİK ODA • TARİH SORU BANKASIwww.kozmikoda.com.tr

1. l. Balkan Savaşı 8 Ekim 1912’de Karadağ’ın Osmanlıya savaş açmasıyla başlamıştır. Bu savaşa Sırbistan, Bul-garistan ve Yunanistan’da katılmıştır. Romanya ise ll.

Balkan Savaşı’na katılmış ve Bulgaristan’la savaşmıştır.

Cevap A

2. Osmanlı Devleti, Balkan Savaşları sonucunda Ege Ada-ları, Batı Trakya, Makedonya ve Arnavutluk’u kaybetmiş-tir. Bunun neticesinde bu bölgelerde yaşayan Türkle-rin büyük bir kısmı Anadolu’ya göç etmiştir geride ka-lanlar ise bulundukları bölgelerde azınlık statüsüne düş-müştür. Bulgaristan ile yapılan İstanbul Antlaşması ve Yunanistan ile yapılan Atina Antlaşması bu doğrultuda yapılan antlaşmalardır.

Cevap D

3. Padişah ll. Abdülhamit, 1908’de İttihat ve Terakki’nin yö-netime karşı isyan etmesini önlemek için Meşrutiyeti ikinci kez ilan etmiştir. Merkezde yaşanan bu kargaşa sonucunda;

– Bulgaristan bağımsız olmuştur.

– Bosna-Hersek Avusturya’ya bağlanmıştır.

– Osmanlı tarihinde ilk kez demokrasi denemeleri ya-pılmış ve siyasi partiler kurulmuştur. Bunlar; İttihat ve Terakki Fırkası, Hürriyet ve İtilaf Fırkası ile Ahrar Fırkası gibi partilerdir.

Cevap A

4. (l) 1876 Kanunuesasi’de padişah hükümet üyelerini seçerken 1909’da yapılan değişiklikle padişahın sa-dece hükûmet başkanını ataması ilkesi kabul edildi.

(ll) Kanunuesasi’de yapılan 1909 değişiklikleri ile padi-şahlık makamı sembolik hale geldi ve padişahın bir-çok konudaki yetkisi sınırlandırıldı.

(lll) Kanunuesasi’de hükûmet padişaha karşı sorumlu iken 1909 değişikliğiyle hükûmet meclise karşı so-rumlu hale getirildi ve padişahın meclisi kapama yetkisi sınırlandırıldı.

Cevap E

5. l. Dünya Savaşı’nın tüm hızıyla devam ettiği 1915–1917 yılları arasında İngiltere, Fransa, İtalya ve Rusya’nın oluş-turduğu İtilaf bloku gizli antlaşmalarla Osmanlı toprak-larını paylaşmaya başlamışlardır. Ancak Çarlık Rusya-sı’nın 1917 yılında gerçekleşen Bolşevik ihtilali ile yıkıl-ması tüm planları bozmuştur. Gizli antlaşmaları dünya-ya açıkladünya-yan Rusdünya-ya, Brest – Litowsk Antlaşması’yla da savaştan çekilmiştir. Rusya’ya vaad edilen Boğazlar, uluslararası bir komisyona; Doğu Anadolu Bölgesi ise kurulması planlanan Ermenistan ve Kürdistan’a bırakıl-mıştır.

Cevap A

6. Sarıkamış Harekâtı, I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesinde 22 Aralık 1914–15 Ocak 1915 tarihleri ara-sında Enver Paşa önderliğinde gerçekleştirilmiştir. Ha-rekâtın amacı Kars, Ardahan, Batum’u Rusya’dan geri almak ve Orta Asya Türkleriyle birleşmekti. Ancak ha-rekât başarısızlıkla sonuçlanmış ve Rus ordusu ilerleye-rek Muş ve Bitlis’i almıştır. Buna göre Muş ve Bitlis’in kurtarılması amaç değil sonuçtur.

Cevap A 7. l. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru İngiltere, Fransa,

İtalya arasında Saint Jean de Maurienne Antlaşması im-zalanmış ve bu antlaşmayla Ege Bölgesi İtalya’ya veril-miştir. Ancak bilindiği gibi gizli antlaşmalarla İtalya’ya verilen Ege Bölgesi Paris Konferansı’nda Yunanistan’a verilmiştir.

Cevap C

8. İtalya XlX. yüzyılın sonlarında siyasi birliğini tamamla-masıyla birlikte, Avrupalı devletleri arasındaki sömürge yarışına katılmıştır. En uygun yer olarak da Afrika’nın ku-zeyinde güçsüz Osmanlı Devleti’nin elindeki Trablus-garp’ı görmüştür. Akdeniz’e hâkim bir mevkide bulunan Trablusgarp’ın doğusunda İngilizlerin işgal ettiği Mısır, batısında ise Fransızların işgal ettiği Fas ve Cezayir bu-lunmaktaydı. Bu nedenle İtalya öncelikle bu devletlerle bir antlaşma yapmıştır. İtalya’yı Almanya’nın yanından çekmek isteyen İngiltere ve Fransa’da İtalya’nın Trab-lusgarp’ı işgaline göz yummuştur. Böylelikle Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki son toprak parçası elden çıkmıştır. Rönesans hareketleri 15 ve 16. yüzyıllarda İtal-ya’da başlamıştır ancak yaklaşık 300 yıl sonra gerçek-leşen Trablusgarp’ın işgaline herhangi bir etkisi yoktur.

Cevap D

XX. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ

KOZMİK ODA

KOZMİK ODA • TARİH SORU BANKASIwww.kozmikoda.com.tr

9. İtalya, Trablusgarp Savaşı sırasında Osmanlıya barış şartlarını kabul ettirmek için Oniki Ada’yı işgal etmiştir.

Sonuç olarak Uşi Antlaşması’nı imzalamak zorunda ka-lan Osmanlı; Trablusgarp, Bingazi ve Oniki Ada’yı kay-betmiştir. Trablusgarp’ın kaybedilmesiyle Osmanlı’nın Kuzey Afrika ile bağlantısı tamamen kopmuştur. lll. ön-cülde verilen bilgi Uşi Antlaşması’nın kapsamında de-ğildir. Balkan Savaşlarının sonucudur.

Cevap D

10. Almanya, A, B, C ve D seçeneklerinde yer alan amaç-larla Osmanlıyı yanında savaşa sokmak istemiştir. Yani Osmanlının stratejik ve dinî özelliklerinden Almanya ya-rarlanmak istemiştir. Fakat “E” seçeneği Almanya’nın beklentisi değildir. Nitekim Osmanlı Devleti savaşın baş-larında kapitülasyonları tek taraflı kaldırdığında Alman-ya buna en çok karşı çıkan devletlerin başında gelmiş-tir.

Cevap E

11. Anlaşma Devletleri İstanbul’u ele geçirip Osmanlı