• Sonuç bulunamadı

Ortaö¤retimden Yüksekö¤renime Geçiflte Bilinçli Tercih Sorunu: Mimarl›k Örne¤i

Belgede Bildiri Kitab›/ Cilt 3 (sayfa 68-71)

Yrd. Doç. Dr. Deniz Güney, Dr. Meltem Vatan

Y›ld›z Teknik Üniversitesi Mimarl›k Fakültesi, Befliktafl, 34349 ‹stanbul, Türkiye Uluslararas› Yüksekö¤retim Kongresi: Yeni Yönelifller ve Sorunlar (UYK-2011)

Türkiye’de üniversite girifl sistemi, Ö¤renci Seçme ve Yerlefltirme Merkezi (ÖSYM) taraf›ndan yap›lan mer-kezi s›nava dayan›r. Mermer-kezi s›navdaki baflar› ile lise ders notlar›n›n etkisi (ortaö¤retim baflar› puan›) birlikte he-saplanarak bir baflar› puan› elde edilmekte ve üniversite tercihleri bu puan s›ralamas›na göre yap›lmaktad›r. Baz› bölümler için ayr›ca, her bir üniversitenin kendisinin yapt›¤›, yetenek s›navlar› da uygulanmaktad›r.

Dünyada Üniversite Girifl Sistemleri

ABD’de merkezi bir yüksekö¤retim seçme ve yerlefltirme sistemi yoktur. Her üniversite kendi kabul flartlar›n› belirlemekte ve uygulamakta özgürdür. Genellikle üniversite baflvurusu için ö¤rencilerden; bir tür yetenek testi olan SAT ya da bir tür baflar› testi olan ACT sonuç belgesi, lise notlar›, okul ve s›n›f s›ralamas› (derecesi), müfre-dat d›fl› etkinlikleri, niyet mektubu ve ö¤retmenlerden al›nm›fl tavsiye mektuplar›n› içeren bir dosya istenir. Ö¤-renciler, belli bir fakülteye kabul edilir fakat bölüm seçme ve de¤ifltirme olanaklar› da vard›r.

‹ngiltere’de üniversite programlar›na kabul için, en belirleyici faktör olan, ‹leri-düzey (A-level) veya eflde¤eri lise bitirme s›navlar›nda (en az) iki dersten baflar›l› olma koflulu vard›r. Ayr›ca, ifl tecrübesi, niyet mektubu ve re-ferans mektubu gibi hususlar da etkili olur. Üniversiteler bunlar›n d›fl›nda baflka s›navlar veya belgeler isteyebilir. Örne¤in, t›p veya difl hekimli¤i fakültelerine baflvuru için, klinik yetenek testi (UKCAT) istenir. Girifl koflullar›n› genellikle belirlemekte özgür olan üniversitelere baflvurular UCAS (University and Colleges Admissions Service) adl› bir kurulufl arac›l›¤›yla yap›lmakta olup seçme (kabul) karar›, üniversitelere aittir.

Fransa’da 1808 y›l›ndan beri uygulanan, ulusal ölçekte ve klasik formatta (aç›k uçlu) sorular içeren, lise bitir-me s›nav› ya da olgunluk s›nav›n› (baccalauréat) geçbitir-mek, üniversiteye girifl için gerekli tek kofluldur. S›nava üç alanda girilir: 1- Fen Bilimleri, 2- Sosyal ve Ekonomik Bilimler, 3- Edebiyat (Sözel). Seçkin olarak görülen üni-versitelere (Grandes Écoles, Instituts D’études Politiques, Instituts Universitaires de Technologie, vs.) gitmek is-teyen ö¤renciler, olgunluk s›nav› d›fl›nda, üniversitelerin düzenledi¤i baflka s›navlara da girmek zorundad›r (Mi-nistère des Affaires Étrangères, 2007).

Uluslararas› Yüksekö¤retim Kongresi: Yeni Yönelifller ve Sorunlar (UYK-2011), 27-29 May›s 2011, ‹stanbul

Tablo 1: Dünyada üniversite girifl sistemlerinin karfl›laflt›r›lmas› (Günay, 2009).

Lise bitirme Üniversite Üniversite Lise Standart Referanslar, s›navlar› girifl s›nav› - girifl s›nav› – notlar› yetenek mülakat vb. (olgunluk merkezi kurum taraf›ndan s›nav›

sertifikas›) yap›lan

ABD

‹ngiltere

Fransa

Fransa (seçkin okullar)

Avustralya Almanya Avusturya Hollanda Finlandiya ‹spanya ‹srail ‹sveç Japonya Norveç Kanada

Çin Halk Cumhuriyeti

Rusya

Rusya (baz› üniversiteler)

Avustralya’da e¤itim eyaletlerin sorumlulu¤undad›r. Her ö¤renciye, eyaletler taraf›ndan düzenlenen lise bitir-me s›navlar› ile okul notlar›n›n bir kombinasyonuna karfl›l›k gelen bir ENTER (Equivalent National Tertiary En-trance Rank) skoru verilir. Tercihlerini merkezi birimlere ileten ö¤renciler ENTER skorlar›na göre ülke çap›nda s›ralan›r (Victorian Tertiary Admissions Centre, 2004) ve bilgisayar taraf›ndan otomatik olarak yerlefltirilir. EN-TER skorlar› olmayan veya düflük olan ö¤renciler, mülakat veya yetenek testi gibi alternatif yöntemlerle de¤er-lendirilebilmektedir.

Almanya ve Avusturya’da lise bitirme s›navlar›n› baflar›yla geçebilen lise mezunlar›na Abitur sertifikas› verilir. Ö¤renciler bu olgunluk belgesiyle, üniversiteye gidebilirler. Baz› bölümlere (örne¤in t›p) ra¤bet çok fazlad›r ve bu bölümlere yerleflebilmek Abitur’da belli bir minimum puan› ya da ortalamay› almak gerekir.

‹sveç’te üniversiteye giriflte kullan›lan en önemli ölçütler, ö¤rencinin lisedeki notlar› ve standart bir yetenek s›-nav›nda ald›¤› puand›r. Yetenek s›nav› y›lda iki kez yap›l›r. Üniversiteler, kontenjanlar›n›n az bir k›sm›n›, baflvu-rulan alanla ilgili bilgi ve tecrübesi olan kiflilere ay›rabilir (Swedish National Agency for Higher Education, 2008). Japonya’da üniversiteye giriflte, ö¤renciler aras›nda ciddi bir rekabet vard›r. Ö¤rencilerin tamam› merkezi bir seçme s›nav›na girmek zorundad›r. Ard›ndan üniversitelerin yapt›¤› ikinci bir s›nava girerler. Yerlefltirme, genel-likle bu s›navlar›n ortalamas›na göre yap›l›r.

Kanada’da özel bir üniversite girifl s›nav› yoktur. En önemli ölçüt lisede al›nan dersler ve bu derslerin notlar›-d›r.

Çin Halk Cumhuriyeti’nde üniversite girifl s›nav›na girmek zorunludur. Genellikle lise son s›n›ftaki ö¤renciler s›nava girer fakat daha erken yafllardaki ö¤rencilerin de s›nava girme haklar› vard›r. Ö¤rencinin s›navda ald›¤› pu-an, matematik, Çince, Fen, Sözel, Yabanc› Dil gibi test alanlar›na göre a¤›rl›kl› olarak hesaplan›r.

Rusya’da üniversiteye giriflte f›rsat eflitli¤i sa¤lamak, rüflveti önlemek ve ö¤renciler için baflvuru masraflar›n› azaltmak için 1999’da, pek çok bölgede kabul gören, merkezi s›nav sistemi uygulanmaya bafllam›flt›r. E¤itim Ba-kanl›¤›, merkezi s›nav› veya kendi s›navlar›n› kullanmakta üniversiteleri özgür b›rakm›flt›r (Clark, 2005).

fiekil 1 OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) verilerine göre Do¤a Bilimleri, Mühendislik Bilimleri ve Sosyal Bilimler aras›ndaki tercih edilme istatistiklerini göstermektedir (OECD Educati-on database, 2007). Burada görüldü¤ü gibi geliflmekte olan ülkelerde mühendislik bilimlerinin a¤›rl›¤› yüksektir. Buna paralel olarak do¤a bilimleri de ayn› ölçekte a¤›rl›k kazanm›flt›r.

D. Güney, M. Vatan 50 40 30 20 10 0 Kore Finlandiya Almanya

Fransa ‹sviçre ‹sveç

Japonya* Birleflik Krall›k OECD Kanada ‹talya Avustralya Danimarka Norveç ABD Hollanda %

Do¤a Bilimleri Mühendislik Bilimleri Sosyal Bilimler

fiekil 1: Seçilen OECD ülkelerinde bilim ve mühendislik alanlar›nda tercih edilme yüzdeleri

Türkiye’de Mevcut Üniversite Girifl S›nav Sistemi

2011 - 2012 E¤itim - Ö¤retim y›l›nda üniversitelere yeni al›nacak ö¤rencilerin seçimi ve tercihlerine göre yer-lefltirilmesi ÖSYM - Ö¤renci Seçeme ve Yerlefltirme Merkezi taraf›ndan yap›lacakt›r. Genel ad›, Ö¤renci Seçme ve Yerlefltirme Sistemi - ÖSYS olan ve Yüksekö¤retime Geçifl S›nav› - YGS ile Lisans Yerlefltirme S›nav› - LYS ola-rak iki aflamada uygulanacakt›r. Bunun yan› s›ra 4702 Say›l› Kanun uyar›nca, mesleki ve teknik ortaö¤retim kurum-lar›ndan mezun olan/olacak ö¤renciler, bitirdikleri program›n devam› niteli¤indeki meslek yüksek okullar› ile aç›-kö¤retim ön lisans programlar›na s›navs›z girme hakk›na sahip olup yerlefltirme ÖSYS kapsam›nda yap›lacakt›r.

Türkiye'de mevcut s›nav sistemi; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri alanlar›na göre ayr›lm›fl test gruplar›ndan, çoktan seçmeli olarak uygulanan testlerden oluflmaktad›r. Testlere verilen cevaplar her test için ayr› ayr› de¤erlendirilerek her bir alan için standart puan hesaplanacakt›r. Hesaplanan standart puanlar belirlenen a¤›rl›klara göre aday a¤›rl›kl› YGS puan› hesaplanacakt›r. YGS puanlar›n›n en az birinden 180 ve üstü puan alan ö¤renciler LYS'lere girme hakk› kazanacakt›r.

LYS s›nav alanlar› Matematik s›nav› (LYS 1), Fen Bilimleri S›nav› (LYS 2), Edebiyat - Co¤rafya s›nav› (LYS 3), Sosyal Bilimler s›nav› (LYS 4) ve Yabanc› Dil S›nav› (LYS 5) olarak her biri farkl› günde olmak üzere ayr› ay-r› yap›lacakt›r.

Ö¤rencilerin yüksekö¤retim kurumlar›na yerlefltirilmelerini sa¤layacak puan hesab›nda YGS ve LYS testlerin-deki puanlar›na ek olarak ortaö¤retim baflar› puan› katk›s› da olacakt›r.

Belgede Bildiri Kitab›/ Cilt 3 (sayfa 68-71)