• Sonuç bulunamadı

Okul Kültürü İlgili Yurt İçinde Yapılmış Araştırmalar

Varlığını Sorgulamadığın Şeyler

10. Evrenselcilik: Evrenselliğin motivasyonel hedefi, bütün insanlar ve doğanın refahı için, anlayış, takdir, hoşgörü ve korumadır İnsanlar ana grubun

2.8.1. Okul Kültürü İlgili Yurt İçinde Yapılmış Araştırmalar

Ada’nın (2004), Avrupa Birliği Yolunda Yeni Okul Kültürünün Oluşumunda Yöneticinin Rolü isimli çalışmasında Avrupa Birliğine girme yolunda olan Türkiye’deki okul yöneticilerinin yeni okul kültürünü oluşturmadaki rollerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Nitel araştırma yöntemine göre yürütülen bu çalışmada Erzurum ili merkez ilçe, Pasinler, Tortum, Ilıca, Horasan ilçelerinde, Kars ili merkez ilçe, Kağızman, Selim, Sarıkamış ilçelerinden on beş ilköğretim ve on beş ortaöğretim okul yöneticileri ile görüşmeler sonucunda elde edilen veriler gruplandırılarak değerlendirilmesi yapılmıştır.

Araştırmada okulların Avrupa Birliğine girme yolunda öğretmen, veli, katkıda bulunabileceği düşünülen yakın çevreye yönelik sürekli bilgilendirme, okulu öğrenen örgütler boyutunda yöneticiye yeni görevler yükleme, okulu rekabet edebilir bir duruma getirme, öğrenme- öğretme sürecinde çağdaş öğrenim teknoloji ve yöntemlerini kullanabilme, öğretmenler arası yeni bilgilerin paylaşımı konularında görüş birliğine ulaşılmıştır.

Yıldız ve Bakır’ın (2006), Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarındaki Okul Kültürünün İncelenmesi isimli çalışmasında Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarındaki okul kültürünün hangi düzeyde olduğunun ve önem derecesinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Araştırma evreni 35 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile 2 Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulundan oluşmaktadır. Bu araştırmaya, 21 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile 2 Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulunda yer alan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümleri'nin 4. sınıf öğrencileri (n=870) ile bu okullarda görev yapan öğretim elemanları (n=330) gönüllü olarak katılmıştır.

Genel tarama modeline göre yürütülen bu araştırmada Yıldız'ın (2005) geliştirmiş olduğu kalite ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırma kapsamında 17 maddesi kullanılan ölçek ile öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşlerine dayalı olarak "okul kültürüme yönelik "mevcut durum" ile ’’önem derecesinin saptanması amaçlanmıştır. Mevcut durumun derecelendirmesi ("Çok İyi","İyi","Orta","Zayıf”,"Çok Zayıf” göste-

140

recek şekilde) beşli derecelendirme ölçeği üzerinde, önem derecesinin derecelendirmesi ise ("Benim İçin Önemli", "Benim İçin Ne Önemli - Ne Önemsiz", "Benim İçin Önemsiz" gösterecek şekilde) üçlü derecelendirme ölçeği üzerinde yapılmıştır.

Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının iyi derecede okul kültürüne sahip olmadıkları gibi, zayıf derecede kültüre de sahip olmadıkları gözlenmiştir.

Şişman, Güleş ve Dönmez (2010), Demokratik Bir Okul Kültürü İçin Yeterlilikler Çerçevesi isimli çalışmalarında, literatüre dayalı olarak demokratik okul kültürüyle ilgili kavramsal bir çerçeve oluşturmaktadılar. Bu amaçla demokratik okul kültüründe olması gereken yeterlilikler okul yönetimi, öğretmen, veli, öğrenci ve öğretim etkinlikleri boyutlarında ele alınmıştır.

İlgili literatüre dayalı olarak hazırlanan bu çalışmada, demokratik okul kültürünü oluşturmada etkili olan bileşenlerden bahsedilerek, olması gereken yeterlilikler; okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve öğretim etkinlikleri boyutlarıyla ele alınmıştır.

Buna göre demokratik okul kültürüne sahip okullarla ilgili şunlar belirlenmiştir: Böyle okullarda hoşgörü ve açık iletişim ortamı söz konusu olup, öğrencilerdeki farklılıkları ortaya çıkarmak amaçlanır; sınıf içinde öğrencilere çeşitli problem durumları sunularak onların sorun çözme, sorgulama ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik etkinliklere yer verilir; demokratik okul kültürünün oluşmasında önemli etkiye sahip olan yönetici ve öğretmenler, demokratik değerleri kendileri için yasam biçimine dönüştürmüşlerdir ve yöneticiler aynı zamanda birer eğitim lideridir; öğretmenler demokratik değerleri açık iletişim sürecinde yaşantı yoluyla öğrencilere aktarmaya çalışırlar; veliler ise okul ile yeterince ilgili olup alınan kararlarda öğrencilerle birlikte söz hakkına sahiptir. Bunların sonucu olarak demokratik bir okul kültürü içerisinde eğitim gören öğrenciler, sorunlara karşı duyarlı, üretken ve sorumlu birer vatandaş olarak yetişebilirler.

Ada ve Ayık(2009), İlköğretim Okullarında Oluşturulan Okul Kültürü İle Okulların Etkililiği Arasındaki İlişki isimli çalışmalarında yönetici ve öğretmen görüşlerine göre, ilköğretim okullarında oluşturulan okul kültürü ile okulların etkililiği arasında anlamlı ilişki olup olmadığını araştırmışlardır.

141

Betimsel bir çalışma olan bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu amaçla hazırlanmış olan likert tipi ölçek yardımıyla katılımcıların görüşlerine başvurulmuştur. Araştırma 2007–2008 Eğitim Öğretim Yılı’nda Erzurum il merkezindeki 72 devlet ilköğretim okulunda görev yapan 40 yönetici ve 361 öğretmen üzerinde gerçekleştirilmiş olup, evrenin %20’sinden kullanılabilir veri elde edilmiştir.

Araştırmada verilerin çözümlenmesi aşamasında, okulların kültür düzeyleri ile etkililik düzeylerinin belirlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, yüzdelik değerler ve yönetici ve öğretmen görüşlerinin anlamlık düzeylerinin karşılaştırılmasında ilişkili t testi ve tek yönlü varyans analizinden yararlanılmıştır. İlköğretim okullarında oluşturulan okul kültürü ile okulların etkililiği arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının belirlenmesinde ise Pearson Çarpımı Korelâsyon Katsayısı çözümlemesi kullanılmıştır.

Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, ilköğretim okullarında oluşturulan okul kültürü ile okulların etkililiği arasında yüksek düzeyde pozitif yönde bir ilişkinin olduğu ortaya çıkmıştır. Yine araştırmadan elde edilen sonuçlara göre araştırmaya katılan yönetici ve öğretmenlerin okullarında, güçlü fakat geliştirilmesi gereken düzeyde okul kültürünün olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgulardan hareketle, araştırma kapsamındaki ilköğretim okullarının üst düzeyde okul kültürüne sahip olmak için gerekli alt yapıya sahip oldukları, belirli kültürel boyutlara özen gösterdikleri takdirde üst düzeyde okul kültürüne sahip olabilecekleri görülmüştür.

Etkili okula yönelik bulgulara göre, araştırmaya katılan yönetici ve öğretmenlerin okullarının etkililik düzeyini ( X: 3,42), ortalama ile etkili düzeyde algıladıkları görülmüştür.

Kuyumcu’nun (2007) İlköğretim Okullarında Okul Kültürü ve Takım Liderliği (Elazığ İli Örneği) isimli doktora tezinin amacı; Elazığ merkezindeki devlet ilköğretim okullarında okul kültürü ve takım liderliğinin eğitim faaliyetlerine etkisini saptamaktır.

Araştırmanın Alt Amaçları;

1. İlköğretim okullarında okul kültürü, takım liderliği ve takım çalışmasına ilişkin okul yöneticileri ve öğretmenlerin görüşleri nelerdir?

142

2. İlköğretim okullarında okul kültürü, takım liderliği ve takım çalışmasına ilişkin yönetici ve öğretmenlerin görüşleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır? 3. İlköğretim okullarında okul kültürü ile takım liderliğine ilişkin görüşler arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? Şeklinde belirlenmiştir.

Betimsel bir çalışma olan bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu amaçla hazırlanmış olan likert tipi anket yardımıyla katılımcıların görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmanın evrenini, 2006-2007 öğretim yılında Elazığ Merkez ilçesinde faaliyetlerini yürüten 82 devlet ilköğretim okulunda çalışan 267 idareci (82 okul müdürü ve 185 müdür yardımcısı) ile 2438 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini 72 okul müdürü ile 272 öğretmen oluşturmaktadır.

Araştırmaya katılanların okul kültürü ile takım liderliğine ilişkin görüşleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını öğrenmek amacıyla Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre okul kültürü ile takım liderliği arasında pozitif yönde bir ilişkinin var olduğu görülmüştür.

Analiz sonuçları incelendiğinde, araştırmaya katılanların okul kültürüne ilişkin 5 madde hariç tamamında, takım liderliğine ilişkin 34 maddenin tamamında ve takım çalışmasına ilişkin 9 ve 16. madde hariç maddelerin tamamında görev türü değişkenine göre görüşleri arasında anlamlı farklılığın olduğu görülmektedir.

Araştırma sonucunda aşağıdaki önerilere yer verilmiştir.

1. Takım çalışmalarında istenen etkinliğin sağlanabilmesi için TKY kültürü okullarda benimsetilerek yönetici, öğretmen ve öğrencilere TKY faaliyetlerine yönelik eğitimler verilmelidir.

2. Okul kültürünü yaratmak ve yaşatmak için, çeşitli etkinlikler düzenlenmeli, okula aidiyet duygusunu arttıracak sembol ve kıyafetlerin kullanımı arttırılmalı ve sportif faaliyetlere ağırlık verilmelidir.

3. Başarılı bir örgüt kültürü yaratabilmek için okulların tarihçesi ayrıntılı olarak yazılmalı, okulun kahramanları ve başarısı düzenlenen etkinliklerle okul çevresine tanıtılmalıdır.

143

4. Örgüt kültürünün varlığını sürdürebilmek için, resmi kutlamalarda, sportif ve eğitsel kol faaliyetlerinde icra edilecek törenler, herkesin katılımını sağlayacak şekilde düzenlenmeli, başarılı personel ve öğrenciler bu törenlerde ödüllendirilmelidir.

5. Okula her yeni katılan personel ve öğrenciye, okulu tanıtıcı bilgiler verilmelidir.

6. Okullarımız, geleneksel örgüt yapılarını değiştirip, bilgiye ulaşma, bilgiyi işleme ve değerlendirme yollarını örgütsel yapısına kazandırmak için takım çalışmalarına ağırlık vermelidir.

7. Takım çalışmalarında, herkesin fikrini söyleyebileceği, saygının ve açıklığın hakim olduğu demokratik bir ortam yaratılmalıdır.

8. Okul yöneticileri, takım çalışmalarının ihtiyacı olan kaynakları etkin bir şekilde kullanımını sağlamalıdır.

9. Okul takımlarının etkililiğinin artması için, takım amaçlarının anlaşılabilir ve uygulanabilir olmasına özen gösterilmelidir.

10. Okullarda oluşturulacak takımlarda destekleyici ve işbirliğine dayalı liderlik yaklaşımı kullanılmalı ve takım performansları sürekli değerlendirilmelidir.

11. Takım çalışmalarında etkililiği arttırmak için, takım çalışmalarına yönelik eğitim faaliyetleri düzenlenmelidir.

12. Okullarda yapılan takım çalışmalarının sonuçları, takım çalışması bilincini yaratmak ve etkilerini arttırmak için okulda görev yapan personele duyurulmalıdır.

13. Okullar açısından düşünüldüğünde örgütsel etkililik, okul-çevre ilişkisini en üst düzeyde tutarak eğitimsel çıktıların istenen seviyede olması ile sağlanabilir. Bu nedenle eğitim liderleri, okulların amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik çeşitli takımlar oluşturabilir.

14. Okulun öğrenen örgüt olması yönünde çalışma yapacak öğretmen ve öğrencilerden kurulu bir takım, eğitim faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması konusunda çalışma yapacak olan öğretmenlerden kurulu bir takım, okulda insan kaynağının etkili yönetilmesine yönelik çalışacak yöneticiler ile öğretmenler ve idari personelden oluşan bir takım, okul gelişimine yönelik çalışacak yönetici, öğretmen ve öğrencilerden oluşan bir takım, eğitim yardımcı malzemelerinin geliştirilmesi ve etkin kullanımına yönelik olarak çalışacak öğretmenlerden kurulu bir takım, eğitim ortamlarının düzenlenmesine

144

yönelik olarak çalışacak yönetici ve öğretmenlerden kurulu bir takım, öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin geliştirilmesine yönelik olarak çalışacak yönetici ve öğretmenlerden kurulu bir takım ve okul ve çevre ilişkisini artırmaya yönelik yönetici, öğretmen ve öğrencilerden oluşan bir takım oluşturulabilir.

15. Okullar, etkili takımlar halinde çalışacak yeni bir örgütsel yapıya kavuşturulmalıdır.

Korkut’un (2008) İlköğretim Okullarındaki Yönetici ve Öğretmenlerin Örgüt Kültürünü Algılama Düzeyleri: Büyükçekmece Örneği isimli yüksek lisans tezinin amacı, ilköğretim okullarında var olan örgüt kültürü ile görev yapan yönetici ve öğretmenlerin algılarına göre kurumlarındaki mevcut uygulamaların değerlendirilmesidir. Araştırma genel amacına ilişkin olarak aşağıdaki alt amaçlara cevap aranmaya çalışılmıştır.

Araştırmanın alt amaçları;

1. İlköğretim okullarında yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürü ile ilgili algı düzeylerine ilişkin genel algı düzeyleri nasıldır?

2. İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algılama düzeylerine ilişkin algıları unvana göre farklılık göstermekte midir?

3. İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algıları cinsiyete göre farklılık göstermekte midir?

4. İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algıları yaşa göre farklılık göstermekte midir?

5. İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algılamaları mezun olunan okula göre farklılık göstermekte midir?

6. İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algıları kurumdaki hizmet süresine göre farklılık göstermekte midir?

7. İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algıları meslekteki hizmet yılına göre farklılık göstermekte midir?

Bu tezde ilköğretim okullarındaki öğretmen ve yöneticilerin örgüt kültürünü algılama düzeylerine ilişkin genel tarama modeli kullanılmış ve elde edilen bulgular raporlaştırılmıştır.

145

Araştırmanın çalışma evreni İstanbul Büyükçekmece ilçesi ilköğretim okullarıdır. Araştırmada random örnekleme yöntemi kullanılarak Büyükçekmece ilköğretim okullarından halen eğitim öğretim yapan 22 okulda görevli 863 öğretmen ve yöneticiden istekli 361 kişi seçilmiştir.

Araştırmada elde dilen sonuçlara göre;

Yönetim ve öğretmenlerin tüm öğrencilerin başarılı olmalarını isteme konusunda olumlu bir beklenti taşıdıkları anlaşılmaktadır.

Okula yeni gelen öğretmen kısa sürede okula ve arkadaşlarına alışır cümlesine de büyük ölçüde iyimser baktıkları görülmektedir.

Okulda çalışan öğretmenler arasında ortaya çıkan çatışmalar, karşılıklı anlayış içinde çözümlenir ifadesi de olumlu olarak görülmektedir.

Benzer şekilde araştırmada yönetici ve öğretmenlerin olumsuz olarak kurumlarında tespit ettikleri konular da şöyle sıralanmaktadır.

Başarılı olan öğretmenler maddi ya da manevi olarak ödüllendirilir şeklindeki soruya "nadiren" derecelendirme aralığında algıladıkları gözükmektedir.

Okul yönetimi öğretmenlerin görevleriyle ilgili olduğu kadar, sosyal yaşantısı ile de ilgilenir sorusuna da "ara sıra" derecelendirme aralığında not verdikleri tespit edilmiştir.

Okulda çalışan öğretmenler arasında mesleki konularda yarışma vardır sorusuna ise yine "ara sıra" derecelendirme aralığında algıladıkları görülmüştür.

Öğretmenin görevle ilgili yaptığı hatalar, hoşgörü ile karşılanır soru da "ara sıra" olarak değerlendirilmiştir.

Okulda her öğretmen görevini sıkı, kontrolden uzak bir ortamda yapar sorusu da "ara sıra" olarak değer almıştır.

Araştırmada dikkate alınıp değerlendirilmesi gereken, öğretmenlerin başarılarının hiçbir şekilde dikkate alınmadığı maddi ya da manevi olarak ödüllendirilmediği ifadesinin öğretmenlerin çalışma şevkini kırabileceği ve okul kültürünü olumsuz yönde etkileyebileceği üzerinde değerlendirme yapılabileceğidir.

İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algılama düzeylerine ilişkin algıları unvana göre "çoğu zaman" derecelendirme aralığına denk

146

gelmesine rağmen yöneticilerin algılama düzeyleri öğretmenlere göre biraz daha fazla çıkmıştır.

İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algılama düzeylerine ilişkin algıları cinsiyete göre de "çoğu zaman" derecelendirme aralığında çıkmış ve aralarında farklılık göstermediği görülmüştür.

İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algılama düzeylerine ilişkin algıları yaşa göre "çoğu zaman" derecelendirme aralığında görülmüştür. Okulda çalışanların yaşları arttıkça kurum kültürünü daha çok benimsedikleri söylenebilir.

İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algılama düzeylerine ilişkin algıları mezun olunan okula göre yine "çoğu zaman" derecelendirme aralığında çıkmıştır. Mezun olunan okula göre de anlamlılık çıkmamıştır.

İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algılama düzeylerine ilişkin algıları kurumdaki toplam hizmet süresine göre bile "çoğu zaman" derecelendirme aralığında gelmesi, kurum çalışanlarının genel anlamda örgüt kültürü hakkında olumlu bir görüşe sahip olduğunu gösterir.

İlköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin örgüt kültürünü algılama düzeylerine ilişkin algıları meslekteki hizmet süresine göre de "çoğu zaman" derecelendirme aralığına denk gelmiştir.

Demirtaş’ın (2010) Liselerde Okul Kültürü İle Öğrenci Başarısı Arasındaki İlişki isimli çalışmasının amacı liselerde okul kültürü ile öğrenci başarısı arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır.

Araştırma tarama modelinde tasarlanmıştır. Okul kültürüne yönelik veriler, 2007–2008 akademik yılında Elazığ’da uygulanan Okul Kültürü Ölçeği (OKÖ) ile elde edilmiştir. Okullara gönderilen 500 ölçekten kullanılabilir nitelikte 452 ölçek değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Öğrenci başarısına yönelik veriler il çapında uygulanan ve seviye tespit sınavına katılan 11. sınıf öğrencilerinin sonuçlarından elde edilmiştir.

Okullardan elde edilen veriler Okul Kültürü Ölçeğinde, okul kültürünün doğasını açıklayan, beş faktörün bulunduğunu göstermektedir. Genel liseler ile meslek

147

liselerinin kültürleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. En yüksek ortalamalar amaç birliği faktöründen elde edilmiştir. Mesleksel gelişme ve işbirlikçi liderlik faktörleri ile öğrenci başarısı arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Başka bir deyişle, okul kültürü ile öğrenci başarısı arasında anlamlı bir ilişki vardır. Elde edilen bulgular, öğrenen örgütlerin özelliğine uygun olarak, öğretmenlerin kendilerini öğrenen bireyler olarak algıladıklarını göstermektedir.

Aslan’ın (2008) Liselerde Örgüt Kültürü (Sincan Örneği) isimli yüksek lisans tezi resmi liselerde görev yapan öğretmenlerin okul kültürüne ilişkin algılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.

Araştırmanın bulguları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

Öğretmenlerin okul kültürünün geneline ilişkin algıları "katılıyorum" düzeyindedir. Öğretmenlerin okul kültürüne ilişkin algıları branş, okul yaşı ve okul türü değişkenleri bakımından önemli farklılık göstermektedir. Öte yandan, okul kültürünün hem geneli, hem de alt boyutlarına ilişkin öğretmen algıları cinsiyet, yaş, okuldaki görev süresi, öğretmenlik kıdemi, mezun olunan okul türü değişkenleri açısından önemli farklılık göstermemektedir.

Demirtaş ve Ersözlü (2007), Okul Kültürü İle Öğrencilerin Şiddete Başvurma Davranışları Arasındaki İlişkiler isimli çalışmalarında, okul kültürleri ile örgencilerin şiddete başvurma davranışları arasındaki ilişkileri araştırmışlardır.

Araştırma 2007-2008 öğretim yılında Tokat ili Merkez ilçedeki 11 ilköğretim okulunda yürütülmüştür. Okul kültürlerinin doğasını belirlemek için Okul Kültürü Ölçeği, yönetici ve öğretmenlere uygulanmıştır. Bu okullara mensup öğrencilerden 2004-2007 yılları arasında resmi kayıtlara geçen şiddete başvurma davranışları ile okul kültürü verileri arasındaki ilişkiler istatistiksel yöntemlerle sınanmıştır. Bulgulara göre, okullarda işbirlikçi bir kültür egemendir. Yöneticiler ve öğretmenler eğitimsel amaçları gerçekleştirme doğrultusunda işbirliği içerisinde çalışmaktadırlar. Kadın öğretmenler erkek öğretmenlere göre okul kültürlerini daha fazla işbirlikçi olarak görmektedirler. Öğretmenlerin branşlarına göre okul kültürüne yönelik algıları arasında farklılıklar vardır. Sınıf öğretmenleri ile branş öğretmenleri okul kültürlerini farklı algılamaktadırlar. Okul kültürleri ile öğrencilerin şiddete başvurma davranışları arasında

148

negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki vardır. Yani okul kültürü geliştikçe öğrencilerin şiddete yönelik davranışlarında azalma görülmektedir.

Fırat-Şahin’in (2010) Okul Müdürü ve Öğretmenlerin Okul Kültürü ile Değer Sistemlerine İlişkin Algıları isimli çalışması ilköğretim okullarında görev yapan okul müdürü ve öğretmenlerin okul kültürüne ve değer sistemlerine ilişkin algılarının ne olduğunu ve aralarındaki ilişkileri ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır.

Tabakalı rastgele örnekleme yönteminin kullanıldığı araştırmada, İzmir’deki 50 ilköğretim okulundan (44 resmi, 6 özel) 50 okul müdürü ile 902 öğretmen "Okul Kültürü Ölçeği" ile "Portre Değerler Ölçeği"ni doldurmuşlardır.

Bulgular şöyle özetlenebilir:

Okul müdürleri, okul kültürünü öğretmenlerden daha olumlu algılamaktadırlar. Okul müdürleri "İyilikseverlik" değer boyutuna öğretmenlerden, öğretmenler de "Hazcılık", "Özyönelim" ve "Güvenlik" değer boyutlarına okul müdürlerinden daha fazla önem yüklemişlerdir. Hem okul müdürlerinin hem de öğretmenlerin okul kültürüne ilişkin algıları ile değer sistemlerine ilişkin algıları arasında önemli ilişki saptanmıştır.

Şahin (2010), Okul Kültürünün Bazı Değişkenler Acısından İncelenmesi isimli araştırmasında, ilköğretim okulu öğretmenleriyle müdürlerinin bireysel, mesleki ve okullarının bazı özelliklerine göre okul kültürüne ilişkin algılarının farklılık gösterip göstermediğinin saptanması ve bu doğrultuda öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır.

İzmir’de 43 okulda gerçekleştirilen araştırmanın verileri, "Okul Kültürü Envanteri" ile toplanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre ilköğretim okulu öğretmenlerinin yaşlarına, branşlarına, okul müdürlerinin yöneticilik eğitimi alma durumlarıyla çalıştıkları okuldaki görev sürelerine göre algı ortalamaları arasında önemli bir farklılık yokken, okullarının yaşına ve büyüklüğüne göre algıları arasında önemli bir farklılık vardır. Okul müdürlerinin sözü edilen değişkenlere ilişkin algı ortalaması arasında önemli bir farklılık bulunamamıştır.

Sezgin (2010), Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılığının Bir Yordayıcısı Olarak Okul Kültürü isimli çalışmada, öğretmenlerin örgütsel bağlılığı ile okul kültürü