• Sonuç bulunamadı

MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuat Çalışmaları

Belgede 2014 Yılı İdare Faaliyet Raporu (sayfa 142-150)

Lisanslı Tehlikeli Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisleri Sayısı

3.2.1.6. MESLEKİ HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuat Çalışmaları

Yapı Malzemeleri Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

 Yapı Malzemeleri Yönetmeliği'nin (305/2011/AB) yayımlanması ile birlikte iptal edilen Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (89/106/EEC) altındaki tebliğler yenilenmiştir.

2014 yılı içerisinde şu ana kadar yayımlanan mevzuat sayısı 22’dir.

Enerji Verimliliği Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

 “Sürdürülebilir Yeşil Binalar İle Sürdürülebilir Yerleşmelerin Belgelendirilmesine Dair Yönetmelik” 08.12.2014 tarihli ve 29199 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

 19.12.2007 tarihli ve 26735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” revize edilmektedir.

 14.04.2008 tarihli ve 26847 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 142

“Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” revize edilmektedir.

Yapı Kooperatifleri Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 562 nci maddesinde ticari defterlere ilişkin aykırılıklar ve müeyyideleri hükme bağlanmış olup, yapı kooperatifleri özelinde ticari defterlerle ilgili cezai sorumluluk gerektiren hususların uygulanmasına yön vermek, bu konuda karşılaşılması muhtemel tereddütleri gidermek ve idari para cezalarının uygulanmasına yönelik olarak 26.02.2014 tarihli ve 2014/03 no.lu Genelge yayımlanmıştır.

 Güncel mevzuat hükümlerine uyum sağlamak açısından Yapı Kooperatifleri ve Birliklerinin Kuruluş ve Denetim İşlemlerinin yürütülmesine ilişkin olarak hazırlanan 10.12.2010 tarihli ve 2010/24 no.lu Genelgenin revize edilmesi yönünde Genelge Taslağı hazırlanmıştır.

 Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) e-kooperatif yapı kooperatifleri sisteminin kullanılmasına ait esaslara dair Genelge çalışmaları gerçekleştirilmiş ve Genelge Taslağı hazırlanmıştır. Ancak, süreç içerisinde Yapı Kooperatifleri ve Üst Birliklerine ilişkin iş ve işlemlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na devri yönünde 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nda değişiklik yapılması gündeme gelmiş ve nihai olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca “ 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”

hazırlanarak bahse konu değişikliğe de yer verilerek kurum görüşlerine sunulmuştur. Sonuç itibariyle Yapı Kooperatiflerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığına devri yönündeki çalışmalara ilişkin sürecin devam etmesi nedeniyle söz konusu Genelgeler çıkarılamamıştır.

İmar Hizmetleri Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

 Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği

 3194 Sayılı İmar Kanunu (Kurum görüşüne sunuldu.)

 Otopark Yönetmeliği (Bakanlığımız ve Gazi Üniversitesi arasında “Otopark Yönetmeliğinin Hazırlanmasına Yönelik Hizmet Uygulaması Protokolü”

imzalanmıştır.)

Belgelendirme Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

 Yapı Müteahhitlerinin Yetki Belgesi Numaralarının İptal Edilmesi İle Şantiye Şefleri Hakkında Yapılacak İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ 27/12/2014 tarihli ve 29218 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Mesleki Düzenleme Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

 07/01/2006 tarihli ve 26046 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Plan Yapımını Yükümlenecek Müelliflerin Yeterliliği Hakkında Yönetmelik” ile ilgili olarak

15/10/2014 tarihli ve 13144 sayılı “Plan Yapımını Yükümlenecek Müelliflerin Yeterlilik Belgelendirilmesi Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” çıkarılmıştır.

 18/11/2013 tarihli ve 2013/5660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca denetim yetkisi verilen Odalar üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca idari ve mali denetim yapılmasına dair iş ve işlemlere ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere

“Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Odalar Üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca İdari ve Mali Denetim Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ”

hazırlanarak, 24/12/2014 tarihli ve 29215 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Yapı Araştırmaları Alanında Yapılan Mevzuat Çalışmaları

 Ahşap ve Ön Yapımlı Çelik İle Alüminyum Alaşımlı Bileşenlerden Oluşan Dış Cephe İskelelerine Dair Tebliğ 19.09.2014 tarihli ve 29124 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 Ahşap dış cephe iş iskeleler ile ilgili hazırlanacak mevzuata altlık teşkil edecek olan

“Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin Özellikleri, Detay Çizimleri Tasarım Usul ve Esaslarının Belirlenmesi Kapsamında Hizmet Uygulaması” Protokolü Gazi Üniversitesi ile Bakanlığımız arasında 03.11.2014 tarihinde imzalanmıştır. Söz konusu protokol dahilinde çalışmalar yürütülmektedir.

 Çelik yapıların tasarım ve yapım kurallarının belirlenmesi amacıyla hazırlanacak mevzuata altlık teşkil edecek olan “Çelik Yapıların Tasarım Ve Yapım Kurallarının Belirlenmesi Projesi Kapsamında Hizmet Uygulaması” Protokolü İstanbul Teknik Üniversitesi ile Bakanlığımız arasında 26.12.2014 tarihinde imzalanmıştır.

 “Doğal Kayaların Oyulması Suretiyle Teşkil Edilen Yeraltı Yapılarının Projelendirilme – Tasarım Usul ve Esaslarının Belirlenmesi Kapsamında Hizmet Uygulaması” taslak protokolü hazırlanmıştır.

Yürütülen Projeler

Onaylanmış Kuruluşların Değerlendirme Şartname Sayısının Artırılması

01.07.2013 tarihinde yeni Yapı Malzemeleri Yönetmeliği yürürlüğe girmiş, eski yönetmeliğe göre görevlendirilmiş tüm Onaylanmış Kuruluşların görevlendirmeleri iptal olmuştur. Yeni Yönetmelik kapsamında kuruluş Başvuruları alınmış ancak görevlendirme tebliğleri 2013 yılı içinde yayımlanamadığından yılsonu itibariyle Onaylanmış Kuruluşların Değerlendirdiği Şartname Sayısı sıfırlanmıştır. 2014 yılı içerisinde 18 adet Onaylanmış Kuruluş, 1 adet Avrupa Teknik Değerlendirme Kuruluşu görevlendirmesi yapılmıştır.

Yapı Malzemelerinin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hizmetlerinin Arttırılması 15-18 Nisan 2014 tarihleri arasında PGD temel seviye eğitimi, 24-26 Kasım 2014 tarihleri arasında PGD ileri seviye eğitimi gerçekleştirilmiştir. Yapı Malzemeleri Denetim Sistemi (YMDS) yazılımının bakım ve onarımı işinin hizmet alımı için 03.06.2014 tarihinde sözleşme imzalanarak çalışmalar yürütülmüştür. Piyasa Gözetim ve Denetimi (PGD) hizmetlerinde kullanılmak üzere 10 adet arazi vitesli çift kabin pick-up alınmış ihtiyaç duyulan İl

Müdürlüklerine dağıtılacaktır. Bakanlığımız deney kapasitesi muhteviyatında bulunmayan 144 deney türleri TSE laboratuvarlarına yaptırılmaktadır. MOBİLPGD uygulamasına yönelik yazılımın gerçekleştirilmesi için 17.07.2014 tarihinde sözleşme imzalanmış ve işe başlanılmıştır. Mobil PGD uygulamasında kullanılmak üzere 15 adet tablet bilgisayar alımı ihalesi yapılmış tabletler ilgililere teslim edilerek hizmete sunulmuştur.

Merkez Laboratuvarının Deney Hizmetlerinin Güçlendirilmesi

Bakanlığımız Gölbaşı Kampüsünde hizmet vermekte olan Merkez Hakem ve İhtisas Laboratuvarının deney kapasitesini ve etkinliğini arttırmak üzere ihtiyaç duyulan alet-cihaz-ekipman-donanım vb. malzemelerin alımını yapmak üzere ihtiyaçlar tespit edilmiş olup, ihalesi 15.08.2014 tarihinde yapılmıştır.

İl Laboratuvar Hizmetlerinin Güçlendirilmesi

Proje çalışmalarına 2010 yılında başlanmıştır ve 2015 tarihine kadar yürütülmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında İl Müdürlükleri bünyesinde bulunan yapı malzemeleri laboratuvarlarınca uygulanan; taze beton deneyleri, sertleşmiş beton deneyleri ve beton çelik çubukları çekme deneyi başta olmak üzere tüm deney hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülebilmesi ve ihtiyaç duyulduğunda kapsamlarının genişletilmesi amacıyla gerekli olan alet-cihazların istekleri toplanmış yapılan ihale ile 44 ilimize 23 çeşit 733 adet laboratuvar test cihaz ve ekipmanları alınmıştır. Alınan bu alet ve malzemeler ile hizmet kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca, İl Müdürlüklerinden gelen talepler doğrultusunda, deney metotları ile ilgili uygulamalı ve teorik eğitim programları düzenlenmektedir.

Yapı Malzemelerini Düzenleyen Teknik Şartnamelerin Sayısının Arttırılması İstanbul Teknik Üniversitesi ile Gürültü konusunda 98.000 TL (KDV dahil)’lik protokol imzalanmıştır.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Uygulama Çalışmaları (BEP- TR II) ve BEP-TR Bakım-Onarımı Projesi

TÜBİTAK tarafından yürütülerek tamamlanan “BEP-TR Yazılım Metodolojisinin Geliştirilmesi Projesi " işinin kabulü yapılmıştır. Hâlihazırda kullanılmakta olan BEP-TR Yazılım Sisteminin Bakım ve Onarımı İşinin hizmet alımı için 25.04.2014 tarihinde sözleşme imzalanmış ve iş bitirilmiş olup, hak edişleri ödenmiştir. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin yeni sürümü olacak olan BEP-TR II sistemini gerçekleştirilmek üzere hizmet alımı işinin ihale sözleşmesi yapılmıştır.

Binalarda Enerji Verimliliği Çalışmaları Projesi

Bakanlığımız Gölbaşı Kampüsü yerleşkesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması işi Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce ihale edilerek 23.07.2014 tarihinde sözleşme imzalanmış ve iş bitirilmiştir. Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması işi İl Müdürlüğünce ihale edilmiştir.

15-17 Eylül 2014 tarihleri arasında Enerji Denetçisi Eğitimi gerçekleştirilmiştir. Bina Isıtma ve Soğutma Enerji Gereksinimlerini Sınırlandıran U Değerlerinin Tespiti AR-GE Projesi olarak Karabük Üniversitesi ile protokol imzalanmıştır.

Çevre Dostu Yeşil Bina Sertifikası İçin Altyapı Oluşturulması Projesi

İLBANK tesislerinde 19.06.2014 tarihinde “Yeşil Bina” konulu ve 26.08.2014 tarihinde ise

“Otopark” konulu çalıştay düzenlenmiştir.

Yapı Kooperatifçiliği Yazılım Sistemi (e-kooperatif) Projesi

Yapı Kooperatifçiliği Yazılım Sistemi (e-kooperatif) yazılımının 2014 yılı bakım ve onarım işinin hizmet alımı için 03.06.2014 tarihinde sözleşme imzalanmış ve iş bitirilmiş ve hak edişleri ödenmiştir. 2014 yılı için planlanan eğitim faaliyetleri yapı kooperatifçiliği ile ilgili yeniden yapılandırma ve devir mevzuat çalışmaları nedeniyle gerçekleştirilmemiştir.

Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) Güçlendirilmesi Projesi

Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) Yazılımının Bakım ve Onarım İşinin hizmet alımı ihalesi 09.06.2014 tarihinde yapılmış hakediş ödemeleri gerçekleştirilmiştir. 03-05 Kasım 2014 tarihleri arasında YAMBİS uygulamalarına yönelik eğitim yapılmıştır. 31.05.2014 tarihinde İLBANK tesislerinde imar yönetmeliği konulu çalıştay düzenlenmiştir.

Yapı Ustalarına Eğitim amacıyla yapılacak bilgilendirme broşürü, bilboard tanıtımları vb.

işlemleri gerçekleştirilmiştir. Ankara ilinde yapı ustalarına yönelik olarak yaptırılacak eğitimlerle ilgili olarak ihale sonucu sözleşme yapılmış, eğitimlere başlanılmış, eğitimler tamamlanmadığı için ödeme gerçekleştirilmemiştir.

Merkez Hakem ve İhtisas Laboratuvarı Binası İnşası Projesi

Proje dönemi 2012-2014 olup, toplam 4.000.000,00 TL proje revize ödenek tahsis edilmiş olup, Temmuz 2013 itibari ile Laboratuvar Binası tamamlanarak hizmete girmiştir. Proje 2013 yılı içerisinde % 100 olarak tamamlanmış olup kesin kabulü 2014 yılında yapılmıştır.

Bakanlık Laboratuvar Kampüsünün Enerji Verimli Hale Getirilmesi Projesi Bakanlığımız Gölbaşı Kampüsündeki bulunan laboratuvar binalarının enerji verimli hale getirilmesi işi Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce ihale edilerek 23.07.2014 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.

Temel Faaliyetler

Yapı Malzemeleri Alanındaki Temel Faaliyetler

Merkez Laboratuvarınca TS EN ISO/IEC 17025 “Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar” Standardı kapsamında TÜRKAK’a başvuru yapılarak

akreditasyon süreci başlatılmıştır. 19-20 Aralık 2013 tarihlerinde belirlenen deney 146 metotları doğrultusunda, başarılı bir denetim geçirilerek 2014 yılında laboratuvarımız belirlenen deney metodunda akredite olmuştur. Akredite deney metodu kapsam genişletmesi devam etmektedir.

Merkez Laboratuvarları tarafından 2014 Yılı içerisinde Piyasa Gözetim ve Denetim faaliyetleri kapsamında alınan numuneler dahil toplam 533 adet deney raporu düzenlenmiştir. 2014 Yılı içerisinde iç ve dış kaynaklı personel eğitimleri gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca eğitim talebi olan İl Müdürlüklerimizdeki personellere, teknik personellerimizce cihaz kullanımı, deney uygulamaları ve doküman oluşturma eğitimleri verilmiştir.

Enerji Verimliliği Alanındaki Temel Faaliyetler

Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu ve Okuma ve Gider Paylaşımı Yetkilendirme Komisyonu görevleri icra edilmektedir. Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Başkanlığında Kurum ve Kuruluşlar ile STK’ların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla üç ayda bir Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşir.

Okuma ve Gider Paylaşımı Yetkilendirme Komisyonu, gider paylaşımı için incelemesi biten kuruluşların yetkilendirilme kararlarını almaktadır. Komisyona girecek kuruluş dosyası bulunmaktadır.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Uygulama Çalışmaları(BEP- TR II) ve BEP-TR Bakım-Onarımı Projesi çalışmaları yapılmaktadır. Mevcutta kullanılan ve binalara Enerji Kimlik Belgesi hazırlamak için kullanılan BEP-TR programının sorunsuz bir şekilde yürütülmesi sağlanmakla birlikte, mevcutta kullanılan bu yazılımın daha fazla kullanıcı dostu bir arayüze kavuşturularak, CAD tabanlı veri girişine imkan verecek fotovoltaik, kojenerasyon, jeotermal gibi yenilenebilir enerji sistemleri ile binalarda kullanılan daha yeni teknolojik sistemlerin de binaların enerji performansı içerisinde değerlendirilmesi sağlanacaktır.

Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik’i kapsamında başvuru yapan 60 adet şirkete

“Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketi” Yetki belgesi verilmiştir.

BEP-TR uygulamaları ve enerji verimliliği mevzuatı ile ilgili olarak taşra teşkilatına 2014 yılı içerisinde bir adet eğitim verilmiştir.

Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlarına ve Eğitici Kuruluşlara Verilecek Eğitimlere Dair Tebliğ kapsamında 108 adet ilgili meslek odası ve Enerji Verimliliği Danışmanlık firmasına Eğitici kuruluş yetkisi verilmiş, bu kuruluşlardan toplam 292 kişi EKB Uzmanı eğiticisi olarak eğitilerek yetkilendirilmiştir.

Tablo 25. 2014 Yılında Enerji Verimliliği Alanı İle İlgili Veriler

Sayı

Enerji Kimlik Belgesi Düzenlenen Bina Sayısı 100.523 Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Uzmanı Sayısı 850

(EKB) Uzmanı Eğitici Sayısı 27

Yetki Belgeli Eğitici Kuruluş Sayısı 4

Yapı Kooperatifleri Alanındaki Temel Faaliyetler

 Yapı Kooperatifleri ve Birliklerinin kuruluş başvurularının değerlendirilmesi,

 Yapı Kooperatifleri ve Birliklerinin Denetlenmesi,

 Yapı Kooperatifleri ve Birliklerinin ana sözleşme değişiklik taleplerinin değerlendirilmesi.

 Yapı Kooperatifleri ile ilgili gelen başvuruların değerlendirilmesi,

faaliyetleri yürütülmüş ve Yapı Kooperatifi Örnek Ana sözleşmeleri Makam Olur’u ile revize edilmiştir. Ayrıca yapı kooperatiflerine yönelik uygulamalar, denetim iş ve işlemleri ve e-kooperatif sistemine dair Genelgeler ile Kooperatifçilik Uygulamaları (6102 s. T.T.K. ‘da ticari defterlere ilişkin öngörülen idari para cezalarının uygulanmasına yönelik) Genelgesi çalışmaları yürütülmektedir.

Belgelendirme Alanındaki Temel Faaliyetler

 İnşaat ve Tesisat Müteahhitlerine yetki belgesi numarası verilmesi, mahkeme kararlarına ilişkin yasaklama işlemi yapılması

 Kayıtlarının tutulması,

 Şantiye şeflerinin görev yetki ve sorumluluklarına ilişkin düzenlemelerin yapılması,

 İnşaat ustalarına geçici ustalık belgesi verilmesi ve kayıtlarının tutulması,

 Yurtiçi ve yurtdışı müteahhitlerin başvurularının değerlendirilmesi ve müteahhitlik karnesi ile yurtdışı müteahhitlik belgesi verilmesi ve kayıtlarının tutulması,

 Seferberlik ve savaş halinde TSK’nın ihtiyacı olan özel inşaat firmalarının kaynak bilgilerinin tespiti ve görevlendirilmeleri ile ilgili işlemlerinin yapılması

faaliyetleri yürütülmüştür.

İmar Alanındaki Temel Faaliyetler 148

644 sayılı KHK’nin 2 nci maddesinin (ğ) ve (h) bentleri kapsamında, ruhsat işlemlerine ilişkin;

 190 adet Yapı Ruhsatı,

 205 adet Yapı Kullanma İzin Belgesi,

düzenlenmiş olup, düzenlenen söz konusu belgeler anlık veri istendiğinde sunulmak üzere kayıt altına alınmıştır.

İmar Kanunu ile uygulamaların iyileştirilmesine dair teknik alandaki gelişmelerin ve diğer mevzuat hükümlerinde yapılan değişikliklerin mevzuata yansıtılabilmesi hususları çerçevesinde, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, Otopark Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği Hakkında Genel Tebliğ, Sığınak Yönetmeliği, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik ve Karayolları Kenarında Yapılacak Tesisler Hakkında Yönetmelikle ilgili konularda tereddüde düşülen hususlara dair olarak 2.405 adet görüş yazısı oluşturulmuştur.

Mevzuata aykırı uygulamalara dair ihbar ve şikâyetler inceletilmek üzere ilgili kurumlara gönderilmiş olup, 4982 sayılı Kanun kapsamında başvuru sahiplerine gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. 3194 sayılı İmar Kanunun Ek-5 inci maddesi kapsamında ilgili Başkanlığa iletilen idarelerin imara dair yönetmeliklerinin incelenmesi çalışmaları yapılmıştır.

Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün E-Devlet Uygulamaları Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü faaliyetleri

olarak Yapı Müteahhitleri Bilgi Sistemi (YAMBİS) ve Yapı Kooperatifleri Yazılım Sistemi (kooperatif) E-devlet kapsamında hizmet vermektedir.

Yapı Araştırmaları Alanındaki Temel Faaliyetler Yapı sistemleri ve yapım tekniklerine ilişkin araştırma faaliyetleri yürütülmekte olup, teknolojik gelişmeler izlenerek ileri yapım teknolojilerinin kullanılması ve yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar ile ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlanarak fikir alışverişinde bulunulmuştur. Her türlü yapılara ilişkin yapı sistemine ait uygulamalara dair genel ilke ve standardı belirlemek adına çalışmalar

yapılmaktadır. Binalarda ileri yapım teknolojilerinin kullanılması ve yaygınlaştırılması ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. İş sağlığı ve güvenliği kapsamında bina inşatlarında kullanılmakta olan diğer iş ekipmanlarına dair çalışmalar da devam etmektedir.

3.2.1.7. TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Belgede 2014 Yılı İdare Faaliyet Raporu (sayfa 142-150)