• Sonuç bulunamadı

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

STRATEJİK AMAÇLAR

Hedef 4.4: Uluslararası ilişkiler ve Avrupa Birliği müktesebatı uyumlaştırma çalışmaları kapsamında kurumsal kapasite artırılmasına yönelik çalışmalar ve ulusal yükümlülüklerin

3. FAALİYETLERE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER 56

3.1. Mali Bilgiler

3.1.2. Mali Denetim Sonuçları İç Denetim İç Denetim

3.2.1.2. COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Yürütülen Projeler

Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ve Veri Sızıntı Engelleme Sistemi Kurulması Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kurum kapsamındaki bilgilerin güvenliğini sağlamak amacıyla uluslararası bir standart olan ISO 27001 standardına uyumlu bir Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) Oluşturma ihtiyacındadır. Bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla teknolojik yatırımlar yapılmakla birlikte, bunların bir risk analizine dayandırılması ileriki güvenlik yatırımlarının daha isabetli olmasını sağlayacaktır.

Genel Müdürlüklerimiz ve İl Müdürlüklerimizce üretilen bilgilerin üretim, saklanma, sunulma aşamalarıyla ilgili olarak bilginin korunması noktasında, normlara uygun olarak yapılan risk analizinin doğru tanımlanması ile etkin ve paylaşımlı bir risk yönetiminin varlığı kurum için her zaman önem arz etmektedir. Ayrıca periyodik güvenlik denetimleri, güvenlik konusundaki personel eğitimi gereksinimleri, güvenlik cihazlarının düzgün bir şekilde yönetimiyle ilgili konular ISO27001 (TS ISO 17799) uyumlu bir BGYS yapısının kurulmasıyla daha net bir şekilde ortaya çıkacak ve isabetli bir şekilde karşılanabilecektir.

Bunun yanında kuruma uygun olarak geliştirilmiş bilgi güvenlik yönetim sistemini esas alan bir güvenlik politikasının standart ve prosedürlerinin oluşturulmasıyla bilgi teknolojileri yönetişiminde de önemli bir katkı sağlanması söz konusu olacaktır.

Şekil 3. Bilgi Güvenliği Bileşenleri Şekil 4. Bilgi Güvenliği Risk Yönetim Aşamaları

2014 yılında proje kapsamında; birim ziyaretleri gerçekleştirilmiş, birimlerin katılımıyla çalışanlar tarafından bilgi varlıkları ve bu varlıklara yönelik tehditlerin ayrıntılı olarak gözden geçirildiği ve dolayısı ile kurumsal bilgi güvenliği ihtiyaçlarının belirlendiği bir risk değerlendirmesi çalışması yapılmıştır. Risk analizi çalışmasında, Bakanlığımızın sahip

gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik açısından söz konusu varlığın önemi varlığın sahipleri ile 70 kararlaştırılmıştır. Bilgi varlıklarımızın maruz kalabilecekleri tehditler belirlenerek gerçekleşme olasılıkları değerlendirilmiş ve bu veriler ışığında risk seviyeleri hesaplanarak listelenmiştir. Oluşturulan envanter ve ilgili riskler değişken olup, risk analizi çalışması belirli aralıklarla yenilenecek, envanter ve risk raporları güncellenecektir. Bu faaliyetlerin kapsamının ve görev dağılımlarının belirlenmesi ve yönetilebilmesi için Bilgi Güvenliği Sorumluları belirlenmiş ve“ Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi” verilmiştir. Ayrıca bilgi Güvenliği Organizasyonu içinde olması gereken eğitim faaliyetleri proje takvimi süresince gerçekleştirilmiştir.

Bakanlık ve Taşra Bilgi Sistemleri İdame ve Yenileme Projesi

Bu proje, Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatının, bilişim altyapılarının kurulması ve Bakanlık geniş alan ağına bağlanması sonrasında ortak iş süreçlerini intranet üzerinden yürütmeyi hedeflemektedir.

Bakanlığımızın ana hizmet birimlerinde yapılan değişiklikler bilişim altyapısı yatırımları bazı bakım ve iyileştirme işlemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda söz konusu proje, bilişim altyapısından sorumlu olduğu ana hizmet birimleri ve il müdürlüklerinde altyapının sorunsuz hizmet vermesi, iyileştirilmesi ve sistem yönetim birimlerinin lisans, yazılım, donanım, eğitim, teknik servis ve benzeri hususlar için müşavirlik hizmeti alma gibi kurumsal ihtiyaçları karşılamaya çalışmak zorunda olduğu Bakanlık kuruluş kanununda yer alan misyonunun bir gereği olarak ortaya çıkmıştır.

2014 yılında proje kapsamında; kurumun sahip olduğu bilişim kaynaklarının merkezi bir yapıda bir araya getirilmesi işlemi ile Söğütözü yerleşkesinde bir veri merkezi oluşturulmuştur. Bakanlığımız Vekâletler Caddesinde bulunan Merkez Binası, Söğütözü ek yerleşkesi, Balgat ek yerleşkesi, Çiftlik ek yerleşkesi, Gölbaşı Referans Laboratuvarı yerleşkesi ve İl Müdürlüklerimizin bilişim alt yapısı yıldız topoloji kullanılarak kurulmuştur.

2015 yılı itibariyle Merkez teşkilatımızın yeni kampüs binasına taşınması planlanmaktadır.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, bilişim altyapısından sorumlu olduğu ana hizmet birimlerinde altyapının sorunsuz hizmet vermesi amacıyla kurumun yeni yerleşkesinde Bilişim Sistemleri Altyapısının oluşturulması ve yeniden yapılandırılması çalışmalarına devam etmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı faaliyetlerini kapsayan iş süreçlerinin elektronik ortama aktarılması, bu iş süreçlerinin Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatının kullanıma sunulması, mevcut yazılımların işlevselliğini sürdürülebilir kılmak (işletim sistemi, kurumsal lisanslama, yedekleme sistemi, güvenlik yazılımları vs.) ve lisans bedellerinin (güncelleştirme, modül ekleme, teknik destek, lisans sayısı artırımı vs.) karşılanması için ihtiyaç duyulan tüm lisans gereksinim işlerinin sağlanabilmesini öngören planlama çalışmaları yapılmış ve ihale edilmiştir.

Elektronik Doküman Yönetim Sistemi Yaygınlaştırma Projesi

Bu proje ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı faaliyetlerini kapsayan iş süreçlerinin elektronik ortama aktarılması, bu iş süreçlerinin Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatının kullanıma sunulması, Bakanlık bünyesinde geliştirilen uygulamalar ile birimlerin dış kaynaklar ile geliştirdikleri yazılımların standart hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca Mülga Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan Bakanlığımıza devrolunan birimlerin bünyesinde kullanılmakta olan Elektronik Doküman Yönetim Sistemlerinin tek platformda toplanarak tüm Bakanlık birimlerine yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

2014 yılında proje kapsamında;

 Bakanlığımız taşra teşkilatında 81 İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün EBYS geçiş işlemleri tamamlanmış olup, destek hizmetleri 2015 yılı için devam edecektir.

Ayrıca Elektronik Belge Yönetim Sisteminde kullanılacak e-imza sertifikaları ile zaman damgası temini gerçekleştirilmiş, Mobil imza alt yapısı oluşturulmuştur.

 81 İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde çalışan personel sayısına orantılı olarak belirlenen sürelerde teorik eğitimler verilmiştir.

 Teorik eğitimleri tamamlanan il müdürlüklerimizde, il müdürlüğünde çalışan personel sayısı ile orantılı olarak pratik eğitim verecek personel görevlendirilmiş ve eğitimler gerçekleştirilmiştir. Eğitimlerle müteakip il müdürlüğünde devreye alma işlemleri tamamlanmıştır.

Yeni Bakanlık Binası Ağ Altyapısı Güncelleştirme ve Optimizasyon Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1 ana hizmet binası ve 5 ek hizmet binasından oluşmaktadır.

Bakanlığımızın yeni hizmet binası yapılmakta olup, ana hizmet binası ve 4 ek hizmet binası yeni hizmet binasına taşınacaktır. Söz konusu proje ile Bakanlığın mevcut durumda dağıtık yapıda olan veri merkezlerinin Bakanlık yeni hizmet binasında bulunan veri merkezine taşınmaları ve oradan hizmet vermeleri amaç edinilmiştir. Bu bağlamda taşımaya konu olan hizmet binalarında bulunan bilgi teknolojileri altyapısının entegrasyonu, kritik uygulamaların eş zamanlı devreye alınması ve veri merkezlerinin fiziksel taşınması faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Ayrıca, taşımaya konu olan hizmet binalarında bulunan kritik uygulamaların eş zamanlı devreye alınması için donanım altyapısı ve taşınmanın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için veri yedekleme ünitesi alınacaktır.

72 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Veri Merkezi Taşınma Yöntemi

Üstyapı

1/1.000 Ölçekli Ortofoto Üretimi Projesi

Doğal Afet Sigortaları Kurumu(DASK) tarafından 28.05.2014 tarihinde ihalesi yapılan

"Gerçek(True) Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi"nin sözleşme tarihi 26.06.2014’tür.

Projenin amacı Bakanlığımız ve diğer kamu kurum/ kuruluşlarının coğrafi veri üretimi gerçekleştiren tüm birimlerinin temel görüntü altlığının oluşturulması, yer örnekleme aralığı 10 cm olan ortofotoların üretiminin gerçekleştirilmesi, ülkemizin güncel bina envanterini oluşturmasıdır. Proje, tüm Türkiye coğrafyasını kapsamaktadır.

Şekil 7. Hava Fotoğrafı Çekimi Yapılacak Şekil 8. Proje Genel Bilgilendirme Alanları İçeren Kroki Faaliyetlerini İçeren Görüntü

Proje kapsamında 2014 yılında;

 Saha çalışması (yer kontrol noktası tesisi ve ölçümü), uçuş ve görev planlaması, hava fotoğrafı çekimi, veri işleme, fotogrametrik nirengi, sayısal yükseklik modeli verisi oluşturma ve düzenlenmesi, ortofoto üretimi gibi konuları içeren “İş Programı” onaylanması

 Yer kontrol noktaları konum ve yüksekliklerinin belirlenmesi

 Yükseklik dönüşümü için gerekli yüzey parametresi sağlanması

 Dış yöneltme parametreleri hesaplanmış sayısal görüntüler sağlanması

 Sayısal yüzey modeli oluşturulması

 Gerçek ortofoto görüntü temini

 Vektörel bina ve yol verilerinin temini

 Gerçek Ortofoto ve Coğrafi Veri Üretim İşi faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.

Şekil 9. Ortofoto Karşılaştırma

Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapısının Kurulumu (TUCBS) Projesi Coğrafi Bilgi Sisteminin temel bileşenleri veri, teknolojik altyapı (yazılım ve donanım), insan kaynağı ve farklı alanlarda farklı amaçlar için gerçekleştirilen uygulamalar olarak sınıflandırılabilir. Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi, belirtilen bileşenlerle ile ilgili ülke kaynaklarının en iyi şekilde kullanımını sağlayacak yasal ve teknik altyapının oluşturulmasını amaçlamaktadır.

Bakanlığımızca yürütülen "Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) Altyapısı Kurulumu Projesi" kapsamında ulusal düzeyde, teknolojik gelişmelere uygun coğrafi bilgi sistemi altyapısı kurulacaktır. Böylelikle kamu kurumlarının sorumlu oldukları coğrafi bilgileri, kurum ve sektörlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde belirlenen veya belirlenecek olan içerik ve değişim standartlarına göre kullanıcılara kurulumu tamamlanan Ulusal Coğrafi Veri Portalı üzerinden sunulabilecektir.

2014 yılında proje kapsamında;

 Temel veri temalarının (Adres, Bina, Ulaşım, İdari Birim, Topografya, Hidrografya, Jeodezik Altyapı, Arazi Örtüsü, Tapu Kadastro ve Ortofoto) içerik ve değişim standartları belirlenmiştir.

 Türkiye Ulusal Coğrafi Veri Portalı (Geoportal) kurulmuştur.

 “Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin Kurulması ve Yönetilmesi Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırlanmıştır.

 Kurum, mevcut durum, gereksinim ve veri analizleri yapılmıştır.

 Veri modelleri geliştirilmiş ve veri standartları tanımlanmıştır.

 Taslak mevzuat hazırlanmıştır.

 Yazılım geliştirilmiştir.

 Eğitimler düzenlenmiştir.

74

Yer Bilimsel Etüt Bilgi Sisteminin Geliştirilmesi Projesi

Proje ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki ve sorumluluğunda yürütülmekte olan yerbilimsel etüt sürecine ait tüm raporlara hızlı ve güvenilir bir sistemden erişebilmeyi, iş süreçlerinin takibini ve harita servisleri ile web ortamında gerçek ve tüzel kişilerin veri girişi, indirme ve yükleme işlemlerini yapabilmesini sağlayan bir sistem geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu proje tüm kurumlara Jeolojik-jeoteknik etütlerin harita servisini sağlayacağı gibi, planlamada önemli sorumluluğa sahip Bakanlığımızın ilgili merkez teşkilatlarına da temel altlığı sağlayacaktır. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde uygun yer seçimi çalışmalarında önemli karar destek sistemi olarak görev yapacaktır. Aynı zamanda Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün takibini yaptığı yapılara dair zemin bilgisini web harita servisi (WMS) ile iş süreçlerine dâhil ederek gerçek ve hızlı karar alma mekanizmasını güçlendirecektir. Projenin gerçekleştirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

Türkiye Mekânsal Veri Altyapısının Oluşturulması Projesi

Türkiye’deki kurumların görev tanımları incelendiğinde; bu kurumların birimleri tarafından mekânsal verinin yoğun bir şekilde üretildiği ve kullanıldığı görülmektedir. Bu amaçla, TUCBS Projesi kapsamında yapılmış olan analiz çalışmaları temel alınarak kurumlarda detaylı analiz çalışmaları yapılacaktır. Kurumlarda yapılacak olan analiz çalışmalarının tamamlanmasıyla kurumsal veri envanterinin ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Ayrıca, Avrupa Birliği Entegrasyonu INSPIRE'ın 2007/2/AT sayılı Direktifine ilişkin olarak Metaveri servisi ve diğer INSPIRE bileşenlerinin uygulanması, INSPIRE veri tabanına veri entegrasyonun yapılması doğrultusunda ve Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri (TUCBS) kapsamında öncelikle Bakanlığımızın sorumlu olduğu verilere ilişkin envanterlerin çıkartılarak metaverilerinin hazırlanması, sonrasında ise Ulusal düzeydeki diğer kurumlarla ilişkili verilerinin metaverilerinin Ulusal portalda sunulması gerekmektedir.

Bakanlığın sorumlu olduğu katmanların Coğrafi Bilgi Sistemi ortamında toplanması ve düzenlenmesi amacıyla başlatmış olduğu Veri İşçiliği Projesi’ni 2013 yılı sonunda tamamlamıştır. Yapılan çalışmaların yarım kalmaması, yeni temalara ait verilerin işlenmesi ve veri akışının yazılımsal olarak sağlana kadar Bakanlık verilerinin işlenmesi ve sunulması planlanan diğer kurumları da içerecek şekilde genişletilerek kurumsal veri envanterinin oluşturulması Türkiye Mekânsal Veri Altyapısının Oluşturulması Projesi'nin kapsamında olacaktır.

Proje kapsamında 2014 yılında yapılan işler aşağıdaki gibidir:

 Atlas Uygulama Yazılımına Ek Fonksiyonlar Kazandırılması İşi

2013 yılı sonunda Veri İşçiliği Projesi’nin tamamlanması ile bu proje kapsamında geliştirilmiş olan ATLAS Uygulamasına yeni modüller eklenmiş ve verinin servis edilerek sunulması amaçlanmıştır.

Şekil 10. ATLAS Arayüzü

 Web Tabanlı Coğrafi Veri Girişi Yönetimi Yazılımı İşi

Projenin amacı Bakanlığımız bünyesinde üretilen tüm coğrafi veri ve metaverilerinin güncelliğinin temini için, web tabanlı coğrafi veri girişi yönetimi yazılımının oluşturulmasıdır. Web Tabanlı Coğrafi

Veri Girişi Yönetimi yazılımı ile CAD ve GIS fonksiyonlarının web üzerinde aynı platformda birleştirildiği, HTML5 teknolojisi ve bulut bilişim altyapısına sahip bu yazılım ile Bakanlık kullanıcılarının gelişmiş görüntüleme, sorgulama ve çizim işlemlerini yapmaları, ürettikleri harita ve verileri diğer kullanıcılarla paylaşmaları sağlanacaktır.

Şekil 11. ATLAS Kişi Hakları Yönetim Paneli

2014 yılında Web Tabanlı Coğrafi Veri Girişi Yönetimi Yazılımı İşi kapsamında;

- Uygulama yazılımı ve veritabanı,

- Oluşturulacak uygulamaların kullanım kılavuzları ve uygulama videoları, - Geliştirilen sistemin yönetilmesi için rehber doküman,

- Analiz ve Tasarım Raporu, - Veri tabanının UML diyagramı,

- Geliştirilen uygulama yazılımının kaynak kodları, - Sonuç raporunun teslimi,

faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.

76

Şekil 12. Web Tabanlı Coğrafi Veri Girişi Yönetimi Yazılımı İşi

 Bakanlık Coğrafi Verilerinin ve Metaverilerinin Güncellenmesi ve Entegrasyonu İşi

“Bakanlık Coğrafi Verilerinin ve Metaverilerinin Güncellenmesi ve Entegrasyonu”

projesiyle; Bakanlık bünyesinde üretilen tüm coğrafi veri ve metaverilerinin toplanarak işlenmesi, güncellenmesi ve coğrafi sunucu, veritabanı sistemlerine entegrasyonunun sağlanması amaçlanmaktadır.

Proje Kapsamında Bakanlık birimlerinin sahip oldukları, ürettikleri ve kullandıkları coğrafi veriler analiz edilmiş, güncelliğini yitirmiş ve eksik coğrafi veriler tespit edilerek, Analiz Raporu hazırlanmıştır. Bu kapsamda kâğıt paftaların sayısal ortama aktarılması işlemleri de başlatılmıştır.

Şekil 13. Veri Değerlendirme Özet Tablosu

 Mekânsal Planların Veri Yapısı ve Semboloji Dosyalarının Oluşturulması İşi Mekânsal plan verilerinin farklı CBS platformlarında veri kaybı yaşanmadan açık bir veri formatı ile temsil edilmesi ve bu verilerin birlikte çalışabilirliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda mekânsal planların Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği eki gösterimlerine uygun olarak Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımları kullanılarak

hazırlanmasında uygulanacak olan veri yapısının ve plan kararlarının gösterimine yönelik semboloji dosyalarının oluşturulması hedeflenmektedir.

Şekil 14. Plan Veri Yapısı Şemaları

Bu iş kapsamında, söz konusu gösterimlerle belirlenen semboloji dosyaların oluşturulması, veri tabanı yapısının tasarlanması, veri tabanı kavramsal şemasının ve ilişkisel varlık şemasının geliştirilmesi, plan verileri değişim formatının oluşturulması işleri yapılmıştır.

Ayrıca, yürürlükteki Yönetmelik için yapılacak çalışmaların tümü, Mülga Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik'in 18. maddesinde belirtilen EK-2 lejant için de yapılmıştır. İş kapsamındaki çalışmalar uygulama, nazım ve çevre düzeni plan kademelerinin her biri için ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir.

 Mekânsal Plan Verileri – Plan GML Doğrulama Yazılımının Geliştirilmesi İşi Mekânsal planların “Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği” eki gösterimlerine uygun ve Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımları kullanılarak hazırlanması için oluşturulan veri yapısı ve ortak formatın doğrulanması ve veri tabanına aktarılmasına hizmet edecek web tabanlı uygulama yazılımının hazırlanması amaçlanmaktadır.

Plan veri yapısına ilişkin çalışmalar, görüşlerin alınması amacıyla yerel yönetimlere ve Bakanlığımızın ilgili birimlerine gönderilmiş olup görüşler beklenmektedir. Ayrıca bu iş kapsamında, Mekânsal Plan Verileri – Plan GML doğrulama web tabanlı uygulama yazılımı hazırlanmıştır. Yazılım; GML formatında yüklenen plan verisini, standart olarak belirlenecek plan veri formatının veri şemasına, bu veri şeması ile tanımlanan veri tiplerine ve alt tiplerine dosya yapısı ve veri içeriği itibariyle uygunluğunu kontrol etmektedir.

Yazılım, hatasız dosyaları Bakanlık merkezi veri tabanına Plan İşlem Numarası ile ilişkili olarak kaydedebilmektedir.

78

Şekil 15. Mekânsal Plan Verileri – Plan GML Doğrulama Yazılımının Ara Yüzü

Fiziksel ve Dijital Arşiv Düzenleme ve Dijital Arşiv Yönetim Sistemi Uygulaması Projesi

Projenin amacı, Bakanlık birim arşivlerinin fiziksel olarak yetersiz, düzensiz olması, muhafaza şartlarının uygun olmaması sebebiyle orijinal belgelerin korunması, kurumsal hafızanın ve belgelerin korunması, kurum içi ve kurumlar arası paylaşım ve işbirliğini artırmaktır. Ayrıca, belirli bir değere sahip malzemenin korunması, yüksek erişim talebine karşı bilginin yaygınlaştırılması ve özellikle Bakanlığımız çalışmalarında sıkça yer alan proje ve pafta gibi kullandıkça yıpranan materyalin korunması projenin diğer amaçlarındandır.

2014 yılında proje kapsamında Bakanlığımız Merkez Teşkilatı bünyesinde bulunan fiziki arşivler incelenmiş, evrak sayıları ve türleri analiz edilmiştir. Ayrıca Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan yaklaşık 50.000 adet belge sayısallaştırılmıştır.

Ayrıca Doküman Talep ve Arşiv Yönetim Programı temin edilmiştir. Bu kapsamda Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm faaliyetleri ve Yapı Denetim Faaliyetleri ile ilgili dosyalardan yaklaşık 50.000 adet evrak sayısallaştırılarak doküman Talep ve Arşiv Yönetim Programına atılmıştır.

Şekil 16. Doküman Talep ve Arşiv Yönetim Sistemi Programı Ekran Görüntüsü

INSPIRE Kapasite Artırımı Projesi

AB IPA 2011 Yılı Programında yer alan proje ile Avrupa Birliği INSPIRE (Avrupa Birliği Mekânsal Bilgi Altyapısı) Direktifi ile ilgili idari ve teknik kapasitenin artırılması ile kurumsal ve yasal çerçevenin güçlendirilmesi ve Coğrafi verilerin kullanımının artırılması ile ilgili eğitimlerin verilmesi, veri üretiminin ve paylaşımının sağlanması için gerekli teknik altyapının oluşturulması amaçlanmaktadır.

2014-2020 dönemi için gerekli proje öncelikleri belirleme çalışmalarına devam edilmektedir. Bu aşamada yatay sektör olarak destek verilen INSPIRE direktifleri kapsamındaki çalışmaların tamamlanması planlanmaktadır. Projede güncel çalışmalar doğrultusunda revize edilmiş olup, çalışmaların başlatılması için revize projenin onayı beklenmekte ve Teknik Şartname çalışmaları devam etmektedir.

Yürütülen Faaliyetler

Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapı Kurulumu Faaliyeti

Resmi ve özel kurum ve kuruluşlarca üretilen coğrafi verilerin belirtilen çerçevede sunulması, veri yayın birimlerinin coğrafi veriyi çağdaş coğrafi bilgi teknolojilerine dayalı olarak sunmasının sağlanması ve uluslararası veri paylaşım ağlarına katılım sağlanması hedefin çerçevesini oluşturmaktadır.

Teklif edilen faaliyet ve projelerle devreye girmesi planlanan Türkiye GEO-Portal Kurulum ihtiyaçları ile “Türkiye ve Bakanlık Coğrafi Veri Altyapısı” nın oluşması için ortaya çıkan/çıkabilecek mevzuatın hazırlanması çalışmaları ve diğer teknik ihtiyaçların karşılanması çalışmaları yapılmıştır.

Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi sistemi Çalışmalarının Yaygınlaştırılması Faaliyeti Resmi ve özel kurum ve kuruluşlarca üretilen coğrafi verilerin belirtilen çerçevede sunulması, veri yayın birimlerinin coğrafi veriyi çağdaş coğrafi bilgi teknolojilerine dayalı olarak sunmasının sağlanması ve uluslararası veri paylaşım ağlarına katılım sağlanması hedefin çerçevesini oluşturmaktadır.

Mekânsal Veri Altyapısının Oluşturulması ve Uygulama Yazılımlarının Geliştirilmesi Faaliyeti

Bakanlığımızın, bağlı ve ana hizmet birimlerinde üretilmekte olan mekânsal verilerin CBS-A sistemine INSPIRE direktiflerine uygun hazırlanması ve sunulması ile tüm iş ve işlemlerin hızlı ve güvenilir bir biçimde işletilmesi ihtiyacı doğmaktadır. Bu amaçla; öncelikle Bakanlık merkez birimlerinin mekânsal veri altyapılarının oluşturulması, devamında verilerin sunulduğu, paylaşıldığı bir web portalının hazırlanması ve taşra teşkilatlarının da web üzerinden kolayca erişerek, işlemlerini gerçekleştirebileceği uygulama yazılımlarının geliştirilmesi planlanmaktadır.

Mekânsal planlamaya yönelik otomasyon sistemleri geliştirilirken mevcut verilerinde 80 TUCBS Standartlarına göre uyumlaştırma çalışmaları yapılacaktır. Bu görevin en etkin şekilde yürütülmesi amacıyla; “ÇŞB Mekânsal Veri Altyapısının Oluşturulması ve Uygulama Yazılımlarının Geliştirilmesi" projesi yatırım programında yer almıştır.

Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Veri ve Erişim Standartlarının Belirlenmesi Faaliyeti Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi kapsamındaki coğrafi veri temaları ile bunlara ait tanım ve kapsamların, Avrupa Mekânsal Veri Altyapısı (INSPIRE) Direktifi ve uygulama esasları da dikkate alınarak belirlenmesi gerekmektedir. Veri yayın birimlerinin paylaşacağı veriler için metaverilerin hazırlanması ve kaydedilmesi; coğrafi veri ve servislerin paylaşımı ve birlikte çalışabilirliği ve coğrafi verilerin yayımlanması ile ilgili ağ servislerine ilişkin esaslar tespit

Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Veri ve Erişim Standartlarının Belirlenmesi Faaliyeti Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi kapsamındaki coğrafi veri temaları ile bunlara ait tanım ve kapsamların, Avrupa Mekânsal Veri Altyapısı (INSPIRE) Direktifi ve uygulama esasları da dikkate alınarak belirlenmesi gerekmektedir. Veri yayın birimlerinin paylaşacağı veriler için metaverilerin hazırlanması ve kaydedilmesi; coğrafi veri ve servislerin paylaşımı ve birlikte çalışabilirliği ve coğrafi verilerin yayımlanması ile ilgili ağ servislerine ilişkin esaslar tespit