• Sonuç bulunamadı

Alt Proje: Gemi Kaynaklı Kirliliğin Önlenmesinde Mavi Kart Uygulamalarının Teknik Altyapılarının Gözden Geçirilmesi, Kapasite Geliştirme ve Uygulama Alanlarının

STRATEJİK AMAÇLAR

Hedef 4.4: Uluslararası ilişkiler ve Avrupa Birliği müktesebatı uyumlaştırma çalışmaları kapsamında kurumsal kapasite artırılmasına yönelik çalışmalar ve ulusal yükümlülüklerin

3. Alt Proje: Gemi Kaynaklı Kirliliğin Önlenmesinde Mavi Kart Uygulamalarının Teknik Altyapılarının Gözden Geçirilmesi, Kapasite Geliştirme ve Uygulama Alanlarının

Genişletilmesi Projesi I. Bileşen: Alt Yapı Analizi ve Geliştirilmesi

Söz konusu proje; 12/11/2013 tarihinde başlatılmış olup, projenin süresi 390 takvim günüdür. Proje üç ara rapor ve sonuç raporundan oluşmaktadır. Sonuç raporu Bakanlığa sunulmuş olup, inceleme-değerlendirme süreci devam etmektedir.

4. Alt Proje: Gemi Kaynaklı Kirliliğin Önlenmesinde Mavi Kart Uygulamalarının Teknik Altyapılarının Gözden Geçirilmesi, Kapasite Geliştirme ve Uygulama Alanlarının Genişletilmesi Projesi II. Bileşen: Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi, Mavi Kart Sistemi Bakım Onarım, Güncelleme ve Geliştirme Hizmeti

Projenin 2015 yılı içinde tamamlanması planlanmaktadır. Yapılan faaliyetleri içeren Ara Raporun Bakanlığımızca uygun bulunmuş ve müşavir firmaya ödeme yapılmıştır.

Gemi Atıklarından Kaynaklanan Deniz Kirliliğinin Önlenmesi İçin Kapasite Geliştirilmesi Projesi

Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Programı, 1. Bileşeni kapsamında yer alan proje ile gemilerin normal faaliyetlerinden kaynaklanan atıkların deniz ortamına verilmesi neticesinde meydana gelen deniz kirliliğinin önlenmesinin amaçlandığı MARPOL 73/78 Sözleşmesi, 2000/59/EC Direktifi ve diğer ilgili uluslararası sözleşmeler ile AB Direktiflerine uyum ile ülkemizin konuya ilişkin yaptığı çalışmalardaki kapasitesinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Söz konusu proje kapsamında Teknik Şartname değerlendirilmek üzere Merkezi ve Finans İhale Birimi’ne sunulmuştur. Projenin ihale süreci devam etmekte olup, 2015’in ilk çeyreğinde başlaması beklenmektedir.

Deniz Dip Tarama Uygulamaları ve Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Projesi

Liman, marina ve dere ağızları gibi kıyı alanlarında biriken sediman tabakasının taranarak bu yerlerin derinleştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. İnsan faaliyetleri sonucu kirlenmiş olan bu malzemenin açık denize dökülmesi kirletici bir faaliyet olarak değerlendirilmektedir. Ancak bu faaliyetlerin çevresel kontrolüne yönelik ÇED Yönetmeliği haricinde bir mevzuat bulunmamakta olup, boşaltım sınır değerleri ve deniz alanlarına ilişkin mevzuat bulunmamaktadır. Bu eksikliği gidermeyi hedefleyen ODTÜ (Deniz Bilimleri Enstitüsü) ve İstanbul Üniversitesi (Deniz Bilimleri ve İşletmeciği Enstitüleri) ortaklı bahse konu TÜBİTAK Projesinin tamamlanması ile aşağıdaki sonuçlara ulaşılması planlanmaktadır:

 Kıyı sularımıza/sedimanına ilişkin veriler ve AB kriterleri dikkate alınarak ulusal boşaltım ve bertaraf kriterleri belirlenecektir.

 Denizlerimizdeki en uygun boşaltım alanları ve karadaki bertaraf sahaları tespit edilecektir.

 Faaliyetlere ilişkin izleme stratejileri geliştirilecektir.

 Tarama malzemesinin yeniden kullanımına ilişkin alternatifler belirlenecektir.

 Sürdürülebilir yönetimi hedefleyen ekosistem temelli yönetim süreci (karar ağacı) belirlenerek, pilot uygulaması yapılacaktır.

Sonuç olarak; ulusal bir Yönetmeliğe temel teşkil edecek veriler elde edilecektir.

2014 yılı içerisinde, Mart ve Kasım aylarında projeye ilişkin iki ara rapor Bakanlığımıza ulaşmıştır. TÜBİTAK-MAM tarafından Bakanlığımıza sunulmuş olan “Deniz Dip Tarama

Uygulamaları ve Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Projesi”nin 1. Ara raporuna 98 ilişkin değerlendirmeler 2 Nisan 2014 tarihinde, 2. Ara rapora ilişkin değerlendirmeler ise 1 Aralık 2014 tarihinde TÜBİTAK’a iletilmiştir. Projede gelinen aşama ve projeye yönelik planlanan çalışmaların tüm tarafların katılımıyla değerlendirilmesi için 2015 yılı başında bir toplantı gerçekleştirilmesi planlanmıştır.

Çevresel Açıdan Sürdürülebilir Çevre Dostu Balık Çiftlikleri Sisteminin Oluşturulması Projesi

Projenin genel amacı, balık yetiştiriciliği faaliyetinin tüm aşamalarının çevresel açıdan ölçülebilir, kıyaslanabilir basit ve uygulanabilir bir sistem olarak geliştirilmeye çalışılması ve Bakanlığımızca etkin bir şekilde yönetilmesinin sağlanmasıdır.

Proje ile

- Balık yetiştiriciliği yapılabilecek potansiyel alanların taşıma kapasitesinin araştırılması;

- Kıyıdan uzaklık, derinlik, akıntı hızı ve yönünün her balık çiftliği kurulması aşamasında ölçülmesi yerine alan bazında belirlenmesi;

- Hassas alanlar ve bu alanların korunması için alınabilecek önlemler bütünü;

- Ötrofikasyon riski için kullanılan Trix indeksinin denizlerimize göre kalibrasyonu ile ülkemiz denizlerine uygun başka bir indeks/parametre grubu belirlenmeye çalışılması;

- Mevzuatta yer alan eksiklik ve güncellemelerin yapılması;

- Balık çiftliği, aşılama boylama işlemleri açısından derinlik, kıyıdan uzaklık(ada/anakara), akıntı hızı ve uygun yer seçiminin değerlendirilmesi;

- Balık çiftliklerinin izlenmesi ve denetiminde uygun kriterlerin ortaya konulması sağlanacaktır.

Proje bitiminde, balık çiftliklerine ilişkin şu an yürürlükte olan konuya ilişkin mevzuatın düzenlenmesi ve güncellenmesi gerçekleştirilecek olup, bu nedenle proje büyük öneme sahiptir. Ayrıca, projenin başlangıç, birinci, ikinci ve ara değerlendirme raporları Bakanlığımızca kabul edilmiştir.

Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi Projesi

Proje, yüzme suyu alanı veya yakınında bulunan su havzasına etki edebilecek potansiyel kirlilik kaynaklarının ve risklerin belirlenerek değerlendirilmesi, yüzme suyu alanının içinde bulunduğu su kütlesinin tipolojik özellikleri, kirliliğin önlenmesi için veri toplanması, gerekiyorsa izleme noktalarının revize edilmesi, izleme noktalarının diğer çıktılarla haritada gösterilmesi, halkın bilgilendirilmesi, yüzme suyu profillerinin oluşturulmasında metodoloji geliştirilmesi, konularını kapsamaktadır.

Proje 2014 Ekim ayında tamamlanmıştır. Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi Proje kapsamında, ülkemiz kıyılarında bulunan her bir yüzme suyu alanının profili çıkarılmıştır.

Elde edilen bu bilgilerin vatandaşlarımız ve Ülkemize gelen turistlere sunulması amacıyla

web sayfası oluşturulmuştur. (www.turkiyeplajlari.cevre.gov.tr) Projede elde edilen bilgilerin paylaşılması, profillerin oluşturulması ve güncellenmesi konularında 24-26 Ekim 2014 tarihlerinde denize kıyısı olan tüm İl Müdürlüklerimiz uzmanları ile Belediye temsilcilerine eğitim verilmiştir. Bu eğitimlerin akabinde kapanış toplantısı yapılarak proje Kasım 2014 tarihinde tamamlanmıştır.

Türkiye’de Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi konusunda Kapasite Geliştirme Projesi

Proje fişinde belirtilen ve proje sonunda elde edilmesi beklenen çıktılar aşağıda belirtilmektedir;

 Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifinin gelecekteki uyumlaştırma ve uygulama süreçleri için teknik ve idari kapasitenin geliştirilmesi

 Akdeniz ve Karadeniz’deki pilot alanlarda direktifin uygulanması için metodoloji geliştirilmesi

Projenin ihalesi ile ilgili süreçler etmekte olup, 2015 yılı üçüncü çeyreğinde projenin başlaması öngörülmektedir.

Temel Faaliyetler

Hava Kalitesi Bültenlerinin Hazırlanması

Hava Kalitesinin Değerlendirilmesi kapsamında 2014 yılı içinde Kasım 2013, Aralık 2013, 2013 Yıllık, Ocak 2014, Şubat 2014, Mart 2014, 2013-2014 Kış Sezonu ve Ekim 2014 için hava kalitesi bültenleri hazırlanmıştır.

Yerel Ölçekte Hazırlanan Temiz Hava Eylem Planlarının Değerlendirilmesi

Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde İl Müdürlükleri tarafından hazırlaması gereken eylem planları için, genelge eki olarak belirtilen “Temiz Hava Eylem Planı Hazırlama Şablonu” hazırlanmış olup, resmi yazı ile gönderilmiş ve http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/index.php?Sayfa=sayfahtml&Id=1492 web sayfasında yayımlanmıştır. İllerden gelen Temiz Hava Eylem Planları değerlendirilmektedir.

Değerlendirme sonucu İl Müdürlüklerine bildirilecektir.

Hava Kalitesinin Değerlendirilmesi ve Uyarı Yazıları

Hazırlanan hava kalitesi bültenlerine göre Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğindeki limit değerleri aşan İllere yazı gönderilerek aşıma ilişkin bilgi talep edilmiştir.

Bisiklet Yolu Projelerinin Değerlendirilmesi 100

Trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması, gürültü kirliliği, küresel ısınmanın üzerinde olumlu etki yaparak insan sağlığının ve çevrenin korunması açısından önem taşıyan, ekonomiye de olumlu katkıları olduğu bilinen bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması çerçevesinde uygun bisiklet yollarının yapılması amacıyla hazırlanan ve birimimize gelen projeler teknik açıdan değerlendirilmiştir.

Ulusal Emisyonların Raporlanması

Taraf olduğumuz, Birleşmiş Milletler Uzun Menzilli Hava Kirliliği Sözleşmesi kapsamında;

dördüncü raporlama Şubat 2014 itibariyle gerçekleştirilmiştir.

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu

2013/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yeniden yapılandırılan İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu ilk toplantısı Sayın Bakanımızın başkanlığında 07.05.2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir. İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Hava Yönetimi Çalışma Grubu ilk toplantısını 02 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Gürültü Haritaları

Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, Antalya, İzmir Adnan Menderes, Kayseri, Kahramanmaraş, Batman Ve Van Ferit Melen Havalimanları için hazırlanan stratejik gürültü haritalarına görüş verilmiştir. Ayrıca, 5 Havalimanı (Balıkesir, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Sivas) için hazırlanan gürültü haritalarının incelenmesi çalışmaları devam etmektedir.

Antalya ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlıkları tarafından hazırlanan gürültü haritaları incelenmiş olup, nihai hali verilmek üzeredir.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, yerleşim yeri dışındaki (şehirleşmiş alan dışında) kendilerine ait bazı ana karayollarının (Ankara, İzmir) gürültü haritaları hazırlanmış olup, değerlendirme süreci devam etmektedir.

Gemi Atıkları Yönetimi

Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, Bakanlığımız tarafından atık kabul tesisi onay belgesi ve muafiyet verilen 247 kıyı tesisinde Marpol 73/78 Sözleşmesi hükümlerine uygun olarak atık alım hizmeti verilmektedir. Ayrıca, yeni kurulan ve atık alım hizmeti verilmeyen limanlarda bu tesislerin kurdurulması ve mevcut tesislerin çalışma sistemlerinin denetlenmesi ve iyileştirilmesi çalışmaları sürdürülmektedir.

Şekil 17. Atık Alım Hizmeti Veren Kıyı Tesis Sayıları Gemilerden etkin bir şekilde atık alınması ve takip

sisteminin kurulması amacıyla atıkların elektronik ortamda takibine yönelik 2011 yılında “Mavi Kart Sistemi geliştirilmiştir. 2014 yılında da bu sisteme tekneler ve kıyı tesisi tarafından kayıtlar yapılmış olup gelen talepler doğrultusunda söz konusu sistemler güncellenmiştir.

Ülkemizin egemenlik alanlarındaki denizlerde ve yargılama yetkisine tabi olan deniz yetki alanlarında gemiler

tarafından yapılan illegal deşarjların tespiti ve Çevre Kanunu hükümlerine uygun cezai işlem uygulama yetkisi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul, Kocaeli, Antalya ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığına 2011/9 sayılı Yetki Devri Genelgesi ile devredilmiştir.

2010/8 sayılı Gemilerden Kaynaklanan Deniz Kirliliğinin Kontrolünde Görevlendirilecek Olan Deniz Kirliliği Denetim Personeli ile Bu Personele Verilecek Eğitime İlişkin Genelge kapsamında; Sahil Güvenlik Komutanlığı ile yapılan protokol uyarınca 04 Şubat 2014, 25 Şubat 2014, 06 Mayıs 2014 ve 15 Temmuz 2014 tarihlerinde Antalya ilinde verilen eğitimlere Bakanlığımızca eğitmen gönderilmiştir.

Deniz Dibi Tarama Faaliyetleri

Diğer taraftan, limanlarda, haliçlerde veya nehir ağızlarda deniz dibinden taranan malzemenin denize boşaltımı ile ilgili faaliyetlere ilişkin olarak Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nin 24. Maddesinde yer alan “Deniz dibi taraması ve buna bağlı olarak taramadan çıkarılacak malzemenin denize dökülmesi faaliyetine ilişkin olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamı dışında kalan faaliyetler için Bakanlığın görüşünün

0 18 43

130 161

198 202 208 220 233 247

0 50 100 150 200 250 300

2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

alınması zorunludur.” hükmü uyarınca, deniz dibi tarama faaliyetine ilişkin 4 adet rapor 102 değerlendirilmiş ve görüşler iletilmiştir. Bu kapsamda yapılan uygulamalar, Ülkemizin taraf olduğu Barselona ve Bükreş Sözleşmelerinin Boşaltım Protokolleri dahilinde yürütülmektedir.

Acil Müdahale Planları

5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun ve Uygulama Yönetmeliği kapsamında meydana gelen petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenme olaylarında acil durumlarda kirlenmeye veya kirlenme tehlikesine ikinci ve üçüncü seviyede erken ve etkin müdahale edecek acil müdahale sistemi oluşturmak; sistemin unsurları arasında koordinasyon ve işbirliğini kolaylaştırarak kamu ve özel kaynakların etkin kullanılması ile deniz çevresinin korunmasını sağlamak amacıyla “Ulusal ve Bölgesel Acil Müdahale Planları” hazırlanmıştır. Söz konusu planlar 08.02.2012 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Onaylı planlar 28 kıyı ile Kanun’da görev verilen kurum/kuruluşlara ulaştırılmıştır. Her yıl Temmuz ayında planların güncellenmesine yönelik bildirimler birimimize ulaşmakta ve güncelleme işlemleri yapılmaktadır.

5312 sayılı kanun kapsamında risk değerlendirmesi ve acil müdahale planı hazırlaması gereken ve yüksek risk içeren kıyı tesislerinin planları Bakanlığımızca yetkilendirilmiş kurum/Kuruluşlar tarafından hazırlanmış ve tamamının onay işlemleri tamamlanmıştır.

Bakanlığımızca belirlenen orta seviyede risk içeren kıyı tesisleri ise Bakanlığımız web sitesinde yayımlanmış olup plan hazırlık, sunum ve inceleme işlemleri devam etmektedir.

2014 yılı sonu itibari ile toplam olarak 276 kıyı tesisi risk değerlendirmesi ve acil müdahale planı Bakanlığımızca onaylanmıştır.

Tablo 18. Acil Müdahale Planları Onaylanan Kıyı Tesisi Sayısı

Yıl 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Acil Müdahale Planı Onaylanan

Kıyı Tesisi Sayısı 75 188 202 216 227 276

Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz taşımak üzere planlanan ve bir bölümü Münsahır Ekonomik Bölgemizden geçen Güney Akım Projesinin ÇED Raporunda acil müdahale planı hazırlanması zorunluluğu getirilmiştir. İlgili projenin acil müdahale planı Bakanlığımızca yetkilendirilmiş kuruluş tarafından hazırlanmış ve Bakanlığımız tarafından gerekli incelemeler yapılarak onaylanmıştır.

5312 Sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun çerçevesindeki olaylara müdahale etmek ve kapasite artırımını sağlamak amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinasyonunda müdahale yetkisi verilen kurum/kuruluşların sayısı 2014 yılı itibariyle 12’dir.

5312 sayılı Kanun kapsamındaki kıyı tesisleri, “Kıyı Tesisleri Deniz Kirliliği Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” yaptırmakla yükümlü olup, 01.01.2010 tarihi itibariyle, Hazine Müsteşarlığına tarife ve talimatlarını bildirerek ruhsat alan sigorta şirketlerine yaptırmaktadır. Tüm kıyı tesislerinin ilgili sigortayı yaptırmaları sağlanmıştır. Kıyı tesislerinden il müdürlüklerimiz kanalı ile temin edilen sigorta örneklerinin uygunlukları 2014 yılı içerisinde incelenmiştir.

Ayrıca, 5312 sayılı Kanun kapsamında bulunup, hali hazırda yürürlükte bulunan Kıyı Tesisleri Deniz Kirliliği Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında kapsam dışı olan zararlar ve zorunlu sigorta limitleri üzerinde olan tutarlar için, Bakanlığımız ve Hazine Müsteşarlığının ortak çalışmalarıyla Çevre Kirliliği Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları hazırlanmış ve 01.09.2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Kıyı tesisleri ilgili sigortayı yaptırabilmektedir.

Barselona ve Bükreş Sözleşmesi altında bulunan Acil Durum Protokolleri çerçevesinde Bükreş altında ESAS, Barselona altında ise REMPEC toplantılarına katılım sağlanmıştır.

Deniz Çevresi Yönetimi Faaliyetleri

 Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Önlenmesi (Bükreş) Sözleşmesi (21 Nisan 1992) kapsamında Ülkemiz, Karadeniz Komisyonu Daimi Sekretaryasına ev sahipliği yapmaktadır. Sözleşmenin Stratejik Eylem Planının imza tarihi olan 31 Ekim tarihi Karadeniz Günü olarak belirlenmiş olup her yıl uluslararası kutlamalar üye ülkelerden birinde ayrıca yine her yıl Karadeniz illerimizden birinde ulusal düzeyde kutlanmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl ulusal ölçekte başka bir Karadeniz ilinde düzenlenen “31 Ekim Karadeniz Günü” etkinlikleri 2014 yılında Rize’de çeşitli etkinlikle kutlanmıştır. Sözleşme altında oluşturulan danışma gruplarının, ulusal odak noktalıklarının ve faaliyet merkezlerinin çalışmaları Bakanlığımız tarafından takip edilmektedir. Söz konusu sözleşmeye istinaden sözleşmenin karar organı niteliğinde olan Karadeniz Komisyonu 6 ülkenin üst düzey yetkililerinden müteşekkil olup her yıl, mutat olduğu üzere, yasal dokümanların revizyonu, gelecek bir yıl içinde yapılacak işlere havi İş Planının görüşülmesi, söz konusu iş planına bağlı tahsis edilecek bütçe kalemlerinin durumu, danışma gruplarından gelen teknik belgelerin onaylanarak yasallaştırılması, Karadeniz Sekretaryasının geçen yıl boyunca İş Programına göre yürüttüğü aktivitelerin durumu ve yaptığı harcamalar vb. idari ve teknik hususlar ile bütçe planlamasına ve harcama kalemlerine karar vermek için toplanmaktadır.

Bu bağlamda, 30. Komisyonerler toplantısı 19-20 Kasım 2014 tarihinde 2 gün süre ile İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. 2014 yılında, 30. Olağan Komisyon Toplantısına hazırlık yapılmış ve katılım sağlanmıştır. Ayrıca, Danışma gruplarından, Karakökenli Kirlilik İzleme Grubu, Kirlilik İzleme ve Değerlendirme Grubu ve Denizcilik Faaliyetlerinin İzlenmesi Grubu başkanlık görevi Ülkemiz tarafından ifa edilmekte olup, 2014 yılında ilgili toplantılara katılım ve katkı sağlanmıştır.

 Akdeniz’ in Deniz Ortamı ve Kıyı Bölgesinin Korunması (Barselona) Sözleşmesi ile ilgili en üst kademedeki temsilcilerin katılımı ile tüm konularda iki yıl içerisinde alınan kararların onaylandığı 18. Taraf Ülkeler Toplantısı Ülkemizde (İstanbul)

gerçekleştirilmiş olup 18. Taraf Ülkeler Toplantısını müteakip dönem başkanlığı 104 görevi 2 yıl süre ile ülkemize geçmiştir. Ülkemizin Barselona Sözleşmesi Dönem Başkanlığı görevi dahilinde iş ve işlemlerin etkin takibinin gerçekleştirilmesi çerçevesinde Kara Kökenli Kirleticilere İlişkin Ulusal Eylem Planının Revizyonu ve Ulusal Sınır Bütçenin güncellenmesi çalışmaları ile Ekosistem Yaklaşımı Çalışma Grubu faaliyetleri yürütülecektir. Ayrıca 2014 yılında 6 taraf ülkeden müteşekkil olan ve Taraf Ülkeler Toplantısında alınan kararların uygulanmasını takip etmekle yükümlü olan Büro Toplantısı Ülkemiz ev sahipliğinde 03-04 Eylül 2014 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte teknik çalışmalar kapsamında

“Kirletici Salınım ve Taşınım Kaydı (PRTR) ve Kirlilik İndikatörleri Toplantısı”

ülkemiz adına Bakanlığımız evsahipliğinde 16-17 Haziran 2014 tarihlerinde Ankara’da düzenlenmiştir. “Ekosistem yaklaşımı biyoçeşitlilik ve balıkçılık”

altçalışma grubu toplantısı 26-27 Haziran 2014 tarihlerinde ülkemiz adına Bakanlığımız evsahipliğinde Ankara’da düzenlenmiştir. Ulusal Eylem Planının Revizyonu çalışmaları için Bakanlığımız koordinasyonunda başta TÜBİTAK olmak üzere ilgili paydaşların katılımı ile 19 Aralık 2014 tarihinde bir değerlendirme toplantı düzenlenmiştir.

 Antarktika Anlaşması çerçevesinde Bakanlığımıza düşen en önemli ödev Çevre Koruma Protokolüne taraf olunmasının sağlanması olup, bu konu ile ilgili Dış İşleri Bakanlığına resmi yazı ile talep gönderilmiştir. Bahse konu Çevre Koruma Protokolü 2014 yılı sonu itibari ile Meclise ulaştırılmıştır.

 27 Mayıs 2013 tarihinde Ankara’da düzenlenen Yüksek İstişare Toplantısında alınan karar ile İstanbul’da bulunan Gemilerden Atık Alım Tesisine bir teknik ziyaretin 2014 yılında gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. 20-21 Mart 2014 tarihlerinde Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyine üye ülkelerin katılımı ile İstanbul’da Gemilerden atık alımı ve acil müdahale konularını içeren bir teknik gezi ve toplantı düzenlenmiştir.

Yüzme Suyu Alanları ve Kalitesi

Yüzme Suyu Kalitesi AB Direktifinin Türk mevzuatı ile uyumlaştırılması 09/01/2006 tarihli ve 26048 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği” ile gerçekleştirilmiştir. Yüzme suyu standartlarının uygulanmasına yönelik yayımlanan yönetmelik; direktif gereksinimini büyük oranda karşılamaktadır.

Her yılın ocak ayı içerisinde Sağlık Bakanlığı’ndan Bakanlığımıza gönderilen yüzme suyu raporlarının değerlendirilmesini müteakip sonuçları uygun çıkmayan illere kirliliğin nedenlerinin tespitinin yapılarak tarafımıza bildirilmesi ve cezai işlem uygulanması yönünde yazılar yazılmaktadır. İl Müdürlüklerimiz tarafından tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için sorun tespit edilen yerde ilgili kurum/kuruluşların katılımıyla toplantılar düzenlenmekte, atıksu arıtma tesisi olmayan yerler için önceliklendirme, iş termin planlarının tarihlerinin öne çekilmesi, yayılı kirlilik kaynaklarının azaltılması gibi faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

Bu çalışmaya ilişkin veriler takip eden yılın ilk çeyreğinde gelmektedir. Bu kapsamda 2013 yılında 1176 numune noktasında yüzme suyu kalitesinin izlenmesi için analiz yapılmıştır. Bu

noktalardan; 1152 nokta yönetmeliğe uygun bulunmuştur. 2014 yılına ilişkin veriler 2015 yılının ilk çeyreğinde Bakanlığımıza ulaşacaktır.

Mavi Bayrak

Plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü olan mavi bayrak için plajlarda 32 ve marinalarda 24 kriter aranmaktadır. Marinalarda ise başta marina içerisinde deniz suyunun görsel olarak temiz olması, bir çevre politikası ve planının olması, marinalarda olabilecek kazalar için acil durum planı ve güvenlik önlemleri ile birlikte yat ve teknelerden kaynaklanan pis su, sintine suları ve tehlikeli atıkları alabilecek olanakların bulunması gelmektedir.

Yüzme suyu kalitesinin iyi olduğunun bir göstergesi de Mavi Bayrak Ödülüdür. Uluslararası alanda Mavi Bayrak uygulamasını yapan 42 FEE üyesi ülke arasında 2014 yılında bayrak sayısı açısından İspanya ve Yunanistan’ın hemen arkasından ülkemiz plajlarda 3. sırada yer almıştır.

106 Türkiye genelinde 397 adet plaj ve 21 marina ile 12 yat 2014 yılında Mavi Bayrak almaya

hak kazanmıştır.

Balık Çiftlikleri

Bakanlık olarak balık çiftliklerinin yoğun olarak faaliyette bulunduğu bölgelerde yaptığımız araştırmalar neticesinde yoğun kirliliklere rastlanmıştır. Bunun yanı sıra bölge halkından gelen şikâyetlerdeki artış ile bu çiftliklerdeki disiplinsizlikler konuya çözüm üretme ihtiyacı ortaya çıkarmıştır.

Bu meyanda; derinlik, akıntı hızı, kıyıdan mesafe ve ötrofikasyonu tanımlayan parametrelerin kriter olarak verildiği “Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliğ” 24.01.2007 tarih ve 26413 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğ kapsamında bulunan 162 adet Balık Çiftliğinin tamamının Tebliğ kriterlerini sağlayan uygun alanlara taşınma işlemi tamamlanmış olup balık çiftlikleri modernize üretim tesisleri haline dönüştürülmüştür. Diğer taraftan, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 54’üncü maddesinin

Bu meyanda; derinlik, akıntı hızı, kıyıdan mesafe ve ötrofikasyonu tanımlayan parametrelerin kriter olarak verildiği “Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliğ” 24.01.2007 tarih ve 26413 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğ kapsamında bulunan 162 adet Balık Çiftliğinin tamamının Tebliğ kriterlerini sağlayan uygun alanlara taşınma işlemi tamamlanmış olup balık çiftlikleri modernize üretim tesisleri haline dönüştürülmüştür. Diğer taraftan, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 54’üncü maddesinin