• Sonuç bulunamadı

MEKÂNSAL PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Belgede 2014 Yılı İdare Faaliyet Raporu (sayfa 128-142)

Lisanslı Tehlikeli Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisleri Sayısı

3.2.1.5. MEKÂNSAL PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Mevzuat Çalışmaları

 Mekânsal planlara yönelik tanımlar, genel ve her bir plana yönelik ilkeler, planlama kademeleri, planların yapımına dair usul ve esaslar, planların onayı, yürürlüğe girmesi, kesinleşmesi ile incelenmesi ve izlenmesi ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı, “Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği” 14/06/2014 tarihli ve 29030 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 4,14,17,22 ve 24 maddelerinde 128 değişiklik yapılmış ve bu değişiklikler 26/7/2014 tarih ve 29072 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Temel Faaliyetler

Mekânsal Strateji Planları 2013 yılında 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 8. maddesinde yapılan değişiklik ile mekânsal strateji planları;

imar planları ve çevre düzeni planlarının üstünde, bu planları yönlendiren ve stratejik planlama yaklaşımı ile hazırlanan üst ölçekli

mekânsal plan olarak

kademelenmedeki yerini almıştır.

Ayrıca, “Mekânsal Strateji Planlarının

tanımı, planlama alanı, ilke ve esasları, unsurları, uygulama ve izleme süreci, veri yapısı ve analizleri” Bakanlığımız tarafından hazırlanan ve 14.06.2014 tarihli ve 29030 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ile mevzuata aktarılmıştır.

Mekânsal strateji planları ile yatırımların yer seçiminde bütüncül ve hızlı bir işleyişin getirilmesi sağlanacaktır. Ayrıca, sektörlerin öncelikleri, hükümet programı, kalkınma planı ve ulusal politika belgeleri ile birlikte değerlendirilecek ve mekânsal öngörüler, afet tehlike ve riskli alanlar da dikkate alınarak, bütüncül olarak ele alınacaktır.

Başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere kamu kurumları ve üniversitelerle işbirliği halinde sürdürülmesi planlanan mekânsal strateji planlaması çalışmaları ile ülkenin sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde, ekonomik, sosyal ve mekânsal gelişiminin sağlanması temel ilke olmak üzere ülke, bölge ve kent ölçeğinde planlama kademeleri arasında dikey, sektörler arasında da yatay ilişkiyi güçlendiren bir planlama sistemi oluşturulması ve uygulama araçlarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.

“Ülke ve Belirlenecek Pilot Bölgede Mekânsal Strateji Planlarına İlişkin Veri Toplama, Araştırma ve Analizlerin Yapılması Projesi” için İller Bankası A.Ş. ile protokol imzalanmıştır.

Protokol kapsamında İller Bankası tarafından ihale yapılarak 20 Eylül itibariyle çalışmalara başlanmıştır. Projeye ilişkin iş takvimi hazırlanmış olup, proje kapsamında yapılması planlanan farkındalık ve istişare toplantıları ile çalışma gruplarının toplantı takvimleri belirlenme çalışmaları devam etmektedir.

Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES) Çalışmaları

Bakanlığımızın hedeflerine paralel olarak mekânsal planlama, çevre, dönüşüm ve zarar azaltma konularında, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılını hedef alan bir kentleşme

ve imar vizyonu olan Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planı (KENTGES) Bakanlığımız koordinasyonunda, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği halinde yürütülmektedir.

İlgili kamu kurumlarının üst düzey temsilcilerinden oluşan “KENTGES İzleme ve Yönlendirme Kurulu” bugüne kadar beş defa toplanmış olup, aldığı kararlarla belgenin uygulanması ve izlenmesine yönelik pek çok çalışmaya yön vermiştir.

Yayınlandığı tarihten bu yana yapılan çalışmalara ek olarak yerel yönetimlerin KENTGES eylemlerini uygulamadaki durumunu ortaya koyan ve daha önce 2011 ve 2013 yıllarında gerçekleştirilen Belediyeler Anketi 2014 yılı içerisinde de tamamlanmıştır. Raporlama çalışmaları hızla sürdürülen anket sonucunda geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile yeni Büyükşehir Belediyesi olan belediyelerin KENTGES eylemlerini uygulama durumu özellikle mercek altına alınmıştır.

Tüm bu çalışmalar ışığında; geçtiğimiz yıllar içerisinde ülkemiz şehirleşme gündeminde yaşanan gelişmelere paralel olarak, KENTGES’in revize edilmesi ve yeniden düzenlenmesi çalışmaları tamamlanma aşamasına gelmiştir. Bu sayede sürdürülebilir, güvenli ve sağlıklı, yaşanabilir şehirlerin oluşturulması sağlanacaktır.

Kırsal Alan Çalışmaları

Ülkemizdeki kırsal alanların yaşam kalitesi ve refah düzeyini kentlerdeki yaşam kalitesi düzeyine eriştirmek, kır ve kent arasındaki yaşam kalitesi farkını dengelerken yöresel ve doğal yaşam biçimini ve kültürel yapıyı korumak amacıyla çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

Bakanlığımızca, TÜBİTAK KAMAG-1007 programı kapsamında yürütülen “Koruma Odaklı Kırsal Alan Planlaması - Bir Model Önerisi” Projesi; Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından yürütülmektedir. Proje bütçesi destek veren kurum olan TÜBİTAK bütçesinden karşılanmaktadır. 01.08.2014 tarihinde projenin sonuç raporları Bakanlığımıza teslim edilmiştir. Ağustos 2014 tarihi itibariyle Bakanlığımız, TÜBİTAK ve İzleyici Kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda belirlenen eksiklikler proje yürütücüleri tarafından Ocak ayı içerisinde giderilecek ve Bakanlığımızca güncellenen Proje Sonuçları Uygulama Planı (PSUP)’nın nihai hali TÜBİTAK’a iletilecektir. Sonrasında hızla proje sonuçlarının uygulanmasına yönelik çalışmalara başlanılacaktır.

Proje kapsamında; kırsal alanlarda ihtiyaçlara cevap verecek ve aynı zamanda kırsal yerleşmelerin deprem, toprak kayması, sel gibi doğal afetlere karşı korunarak güvenli yerleşim koşullarının temin edilmesini ve kırsal yerleşimlerin geliştirilmesini sağlayacak planlama usul, esas ve standartların belirlenerek hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

Böylelikle özellikle göç alan, ikinci konut talebinin ve/veya nüfus artış hızının yüksek olduğu kırsal yerleşmelerde yapılacak planlamanın niteliğinin ve uygulanabilirliğinin artırılması sağlanacaktır. Projede ayrıca; ülke bütünündeki kırsal alanların farklılık ve çeşitliliklerini dikkate alan, fiziki ve sosyal boyutlarıyla bütünsel, ilkeleri kaynak koruma, koruma-kullanmada etkililik, sürdürülebilirlik ve sosyal içerme olan; kırsalı, kendi koşullarında ele alan bir planlama modelinin geliştirilmesi, bileşenlerinin, yöntem ve tekniklerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır.

130 Proje çalışma alanı olarak koruma statüsüne sahip alanları içeren, farklı özelliklere sahip

kırsal alanlar seçilmiştir. Proje kapsamında; seçilen 4 pilot ilde (9 ilçe) uygulama araçları geliştirilecek ve planlama yaklaşımı el kitabı oluşturulacaktır. Bu el kitabı; kırsal alanların gelişme ve planlanmasında etkin olarak uygulanabilecek, süreci, araç ve yöntemleri tanımlanmış, mevcut ve olası yasal ve toplumsal sorun noktaları/konuları ortaya konmuş, yerel dinamikleri de harekete geçiren, proje temelli bütüncül bir planlama yaklaşımını ortaya koymayı hedefleyecektir.

Bakanlığımız, yereldeki doğal, sosyal, ekonomik ve mekânsal farklılıkları da değerlendiren, kırsal yerleşmelerin fiziksel gelişmesine / düzenlenmesine temel oluşturacak, kırsal yerleşme planlama ilke, yöntem ve teknikleri de hazırlanacak mevzuat ile belirleyecektir.

Bakanlığımızca köylerin dokusunu korumak amaçlı köy tasarım rehberi taslak rapor hazırlanmış, 5 adeti büyükşehir olmak üzere 15 ilde 10’ar köyde test edilmek üzere İl Müdürlüklerine gönderilmiştir. Ankete ilişkin İl Müdürlüklerince hazırlanarak gönderilen raporlar değerlendirilmektedir.

Ayrıca, “Köylerde Yöresel Özellikler ve İhtiyaçlar Dahilinde Yapılaşma Koşullarının Belirlenmesi Projesi” için ihale 2014 yılında gerçekleştirilmiş olup, proje takvimine göre 2015 yılı Ocak ayı içerisinde çalışmalara başlanmıştır. Proje ile kırsal alanlarda yapılaşma koşullarının belirlenmesi ve üst ölçekli planlarda kullanılması hedeflenmiştir. Bu çerçevede formüle edilen proje sonucunda, belirlenen usul ve esaslar mevzuata yansıtılarak ülke genelinde köylerde yapılaşmalara yön verilmesi, köylerde yaşam kalitesinin geliştirilmesi ve köyden kente göçün azaltılması sağlanabilecektir.

Mekânsal Strateji Planları İle Çevre Düzeni Planları

Ülke ve Belirlenecek Pilot Bölgede Mekânsal Strateji Planlarına İlişkin Veri Toplama, Araştırma ve Analizlerin Yapılması Projesi” için İller Bankası A.Ş. ile protokol imzalanmıştır.

Protokol kapsamında İller Bankası tarafından ihale yapılarak 20 Eylül itibariyle çalışmalara başlanmıştır. Proje takvimine göre Ülke Mekânsal Strateji Planı çalışmalarına başlanılmış, pilot bölge Mekânsal Strateji Planı çalışmalarına ise Ocak 2015'den itibaren başlanılacaktır.

Çevre Düzeni Planları

644 sayılı KHK’nin 7.maddesi uyarınca tabii kaynakların rasyonel kullanımını sağlayacak arazi kullanım kararlarını belirlenmesi için %97’si tamamlanan Çevre Düzeni Planlarında, 2014 yılı içerisinde gerek mahkeme kararları gerekse üst politika ve stratejiler doğrultusunda değişiklik ve revizyon çalışmaları sürdürülmüştür. Bu kapsamda 66 adet çevre düzeni planı, revizyonu ve değişikliği onaylamıştır. Bununla birlikte değerlendirmeleri tamamlanan 10 adet ÇDP değişikliği onaya sunulmak üzere hazırlanmıştır.

Ayrıca 2014 yılı içerisinde Balıkesir-Çanakkale 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı onaylanmış, Erzurum-Erzincan-Bayburt1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı nihai hale

getirilerek, sektörel planların ve İl Çevre Düzeni Planlarının Bakanlığımızca yapılan planlarla uyumu sağlanmak suretiyle ülke bazında arazi kullanım kararlarının bütünlüğü sağlanmıştır.

Bununla beraber 2014 yılında Afyon-Uşak-Kütahya Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı işinin ihalesi Bakanlığımızca gerçekleştirilmiş sözleşme imzalanarak işe başlanılmıştır.

Mücavir Alan İşlemleri Faaliyetleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 45. maddesi kapsamında belediyelerce hazırlanan mücavir alan teklifleri belediye meclis kararı ve il idare kurulu kararı ile birlikte Bakanlığımıza gönderilmekte olup, belediyelerin teklifleri yasa maddesinde belirtilen hususlar ve 31 Temmuz 2013 tarihli ve 2013/22 Genelge ile Bakanlığımız web sayfasında yer alan Mücavir Alan Teklifine İlişkin Kılavuz doğrultusunda incelenip, sonuçlandırılmaktadır.

2014 yılı içerisinde yapılan mücavir alan tekliflerinden; 9 âdetinin onaması yapılmış, 6 adet teklif reddedilmiş ve 2 adet teklif inceleme aşamasındadır. Tekliflerin tamamında yerinde inceleme yapılmış ve inceleme raporları düzenlenmiştir.

Habitat III Hazırlık Çalışmaları

2016 yılında gerçekleştirilecek olan Habitat III (Üçüncü Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme) Konferansına hazırlık kapsamında Habitat-III Ulusal Rapor Hazırlık Çalıştayı düzenlenmiş ve Habitat III Ulusal Raporumuz paydaşların katılımıyla hazırlanmıştır.

İmar Planlama Faaliyetleri

644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, 3194 sayılı İmar Kanunu, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Özel Kanunlarla Bakanlığımıza verilen yetkiler kapsamında 2014 yılında 253 adet Makam Oluru ile

 57 adet Enerji Santrali, 14 adet Askeri Alan, 208 adet 1/5.000 ve 1/1000 ölçekli Nazım ve Uygulama İmar Planı, olmak üzere toplam: 279 adet İmar Planı,

 3 adet Gecekondu Önleme Bölgesi İmar Planı, 40 adet Riskli alan İmar Planı ile:

olmak üzere, toplam 43 adet imar planı,

 7 adet Patlayıcı Madde Deposu İmar Planı,

 Ayrıca onaylanan imar planlarına yapılan itirazları değerlendirilerek 58 adet onay işlemi, 7 adet imar planı olur iptali ile 9 adet diğer uygulamalara ilişkin işlemler olmak üzere her tür, nitelik ve ölçekte toplam 403 adet işlem yapılmıştır.

Kıyı Alanları Planlama Faaliyetleri 132

3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 644 sayılı KHK ile Bakanlığımıza verilen yetkiler kapsamında 2014 yılında aşağıda ve Ek-1’de yer alan her tür, nitelik ve ölçekte plan ve onay işlemleri yapılmıştır;

 6 kıyı düzenlemesi,

 8 liman, 4 yat limanı,

 3 balıkçı barınağı,

 2 iskele,

 3 boru hattı,

 1 tersane,

 3 karayolu geçiş projesi,

 1 yat limanı ve balıkçı barınağı,

 1 balıkçı barınağı ve kıyı düzenlemesi,

 1 termik santral alanı ve kıyı yapıları,

 1 teleferik,

 Boğaziçi Geri Görünüm ve Etkilenme Geçişi Bölgeleri 6 Adet Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği olmak üzere toplam 40 imar planı onayı yapılmıştır.

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun kapsamında ise 1 adet Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu Kararı ile Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde Uygulama İmar Planı değişikliği yapılmıştır.

Ayrıca onaylanan 18 imar planına yapılan itirazlar Bakanlık Makamı Olur’u alınmak suretiyle değerlendirilmiştir.

Şekil 24. Yalova İli Armutlu İlçesi Balıkçı Barınağı İmar Planı

Kentsel Tasarım Faaliyetleri

Bakanlıkça uygun görülen/onaylanan kentsel tasarım ve master planlara yönelik “Master Plan ve Kentsel Tasarım Projelerinde Uygulanacak Usul Ve Esaslara Dair Yönerge”

hazırlanarak, 09.10.2014 tarihinde gerçekleştirilen akademik toplantı ile Türkiye’nin ileri gelen üniversitelerin akademisyenlerinin görüşüne sunulmuştur.

 İstanbul Finans Merkezi Projesi

İstanbul İli, Ümraniye İlçelerinde bulunan alanın, İstanbul Ataşehir Uluslararası Finans Merkezi Strateji Belgesinin “Fiziksel Altyapının İyileştirilmesi” başlıklı bölümünde belirtilen kriterlere uygun hale getirilmesi amacıyla, 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 22.08.2011 tarih ve 2011/2163 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Bakanlığımız görevlendirilmiştir.

Gelinen durum itibariyle, Rüzgâr Tüneli Testi çalışmaları kapsamında, proje alanına yönelik fiziksel modelin kurulabilmesi için tasarım gruplarının Ön Proje çalışmalarını tamamlanması beklenmektedir.

Ortak Altyapı çalışmaları kapsamında ise gelinen durum itibariyle;

- Atıksu, yağmur suyu ve içme suyu projeleri İSKİ tarafından onaylanmıştır.

- İmar yolları projesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Karayolları Genel Müdürlüğü onayına gönderilmiş olup, onay süreci Karayolları Genel Müdürlüğünde devam etmektedir.

- Doğalgaz Projeleri İGDAŞ tarafından onaylanmıştır.

- Elektrik projeleri AYEDAŞ’ ta onay süreci devam etmektedir.

Ayrıca, Bakanlığımızca Ortak Altyapı İşlerinin yürütücüsü olarak İlbank A.Ş. görevlendirilmiş olup, Bakanlığımız, İlbank A.Ş. ve Emlak Konut GYO A.Ş. arasında 02.10.2014 tarihinde protokol imzalanmıştır.

Bunun yanında, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi kapsamında, Tasarım El Kitabında +77.0 ve +83.0 kotunda tanımlanan ticari alanların gelirinin arttırılması ve maliklerin yapacağı çalışmaların birbiriyle mükerrerlik arz etmemesi adına projenin tek elden tasarlanması kararı alınmış olup, bu karar çerçevesinde, bahse konu ticari alanlara yönelik, proje alanının tamamının ihtiyaçlarına hizmet edecek, alanın 7/24 yaşamasını sağlayacak fonksiyonların ve bu fonksiyonların alandaki dağılımının belirlenmesi için

“Mağaza Karması Analizi” ve buna bağlı olarak Mimari Avan Projenin hazırlatılması çalışmalarına başlanılmış ve anılan alanlar ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmaması gerektiği hususu hak sahibi kurum ve kuruluşlara bildirilmiştir.

Hak sahibi kurum ve kuruluşlardan mimari ön projelerini tamamlayarak Bakanlığımıza sunan; Halk GYO A.Ş ve Ziraat Bankası A.Ş, Vakıf GYO A.Ş., TAO Gayrimenkul İnşaat ve Turizm A.Ş., İş GYO A.Ş. ile 3. Bölge Özel Proje Alanı mimar ön projeleri Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan Estetik Kurul tarafından uygun görülmüş olup, söz konusu projeler ruhsat alma aşamasına gelinmiştir.

134

 İstanbul Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı (Yenişehir) Projesi

Proje Alanının Büyüklüğü 33.695 ha olup 644 sayılı KHK ve 6306 sayılı Kanun kapsamında proje çalışmaları yürütülmektedir. Projede, 2012/3573 ve 2014/6028 sayılı Bakanlar Kurulu Kararları ile İstanbul'da bulunan ve anılan Karar’ın ekinde sınırları ve koordinatları gösterilen alanın ruhsatsız, iskânsız ve afet riski altındaki yapıların tasfiyesini sağlamak ve afet riskini bertaraf etmek üzere yeni yerleşim alanı olarak kullanılması amacıyla, 644 sayılı KHK kapsamında Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Proje kapsamında yapılan işlemler/ihale aşamaları aşağıdaki gibidir:

- 6306 sayılı Kanun ve 08/08/2012 tarihli İşbirliği Protokolü kapsamında alanda yapılacak her tür ve işlem için Emlak Konut GYO AŞ Genel Müdürlüğü ile Bakanlığımız arasında 19.12.2012 tarihinde ek protokol imzalanmış ve anılan protokol uyarınca Emlak Konut GYO tarafından 11.02.2013 tarihinde “master plan ve kentsel tasarım projelerinin hazırlanması, kentsel tasarım projesi kapsamında belirlenecek alana ait maket ile alanın tamamına ait sunum videosu ve animasyon hazırlanması işi” ihale edilmiş ve 06.03.2013 tarihinde yüklenici firma ile sözleşme imzalanmıştır.

- 13.08.2012 tarihli ve 2012/3573 sayılı BKK ile yetkilendirildiğimiz alan sınırı, 24.02.2014 tarihli ve 2014/6028 sayılı BKK ile yeniden güncellenmiştir.

 İstanbul İli, Esenler İlçesi, Tuna Mahallesi Kentsel Tasarım Projesi

Esenler Belediye Başkanlığının 30.01.2014 tarihli ve 91 sayılı yazısı ile İstanbul İli, Esenler İlçesi, Tuna Mahallesi Kentsel Tasarım Projesi incelenmek üzere gönderilmiştir. Projedeki gerekli düzenlemeler ve kontroller tamamlanmış, 22.05.2014’de Estetik Kurula sunulmuş olup, Kurulca projenin yeniden düzenlenmesine karar verilmiştir.

 İstanbul İli, Esenler İlçesi, Havaalanı Mahallesi Kentsel Tasarım Projesi

Riskli Alan ilan edilen İstanbul İli, Esenler İlçesi, Havaalanı Mahallesine ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları Bakanlık Makamının

01.04.2013 tarihli ve 5171 sayılı Olur’ları ile tadilen onaylanmıştır. Kentsel Tasarım Projesi ise 13/17.02.2014 tarihli Estetik Kurul Kararı ile uygun görülmüş ve 18/02/2014 tarihli ve 2468 sayılı Olur ile onaylanmış, ilgili kurumlara dağıtımı yapılmıştır.

 İstanbul İli, Sultangazi İlçesi Cumhuriyet Mahallesi, Riskli Alan

İstanbul İli Sultangazi İlçesi Cumhuriyet Mahallesi 06.02.2013 tarih ve 28551 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanarak Riskli Alan ilan edilmiştir. Jeolojik etüt ve Hâlihazır harita onaylanmıştır, İmar Planı ve Kentsel Tasarım Projesi onay aşamasına gelmiştir. İstanbul İli, Sultangazi İlçesi, Cumhuriyet Mahallesinin Riskli alan ilan edilen kısmına ilişkin 1/5000 Nazım İmar ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları 17.02.2014 tarih ve 3312 sayılı Makam Olur’u ile tadilen onaylanmıştır.

GEDAŞ Gayrimenkul A.Ş’nin 05.03.2014 tarihli ve 139 sayılı yazısıyla, Proje kapsamında 3 adet Kentsel Tasarım Projesi onaylanmak üzere Bakanlığımıza iletilmiştir. Projeye ilişkin imar planı değişikliği teklifinin onaylanması ve kesinleşmesinden sonra kentsel tasarım projesi incelenebilecektir.

 İstanbul İli, Küçükçekmece Meydanı ve Çevresi, Riskli Alan

İstanbul İli, Küçükçekmece İlçesi, Küçükçekmece Meydan ve Çevresi 28.01.2013 tarih ve 2013/4257 Bakanlar Kurulu kararı ile 07.02.2013 tarihli ve 28552 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak Riskli Alan ilan edilmiştir.

Söz konusu alana ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişikliği teklifi 03.07.2014 tarihli ve 10868 sayılı Bakanlık Makamı Olur’u tadilen onaylanmış olup, söz konusu imar planı değişikliğine ait itiraz başvuruları 644 Sayılı KHK ve 6306 Sayılı Kanun hükümleri uyarınca Bakanlık Makamının 29.09.2014 tarihli ve 15848 sayılı Oluruna istinaden reddedilmiş ve anılan planlar kesinleşmiştir. Planın kesinleşip yürürlüğe girmesine müteakip ilgili idaresine 13 nolu plan notu kapsamında yazı yazılmıştır. Bu işlemler neticesinde Kentsel Tasarım Projesi incelenebilecektir.

 Diyarbakır İli, Dicle Vadisi, Kırklar Tepesi Rekreasyon Alanı İmar Planı, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Uygulama Projesi

Diyarbakır İli Sur İlçesi, Yukarı Kızıltaş Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 1098,55 ha’lık alan 23.08.2013 tarihli Bakanlık Makamı Oluru ile 6306 Sayılı Kanun kapsamında Rezerv Yapı Alanı olarak belirlenmiştir.

Kentin yaşadığı açık yeşil alan sorununa çözüm getirmek ve Dicle Vadisi ile çevresinin kent için taşıdığı bu potansiyeli değerlendirmek amacıyla Dicle Vadisini içine alan 1098,55 ha’lık alanda Master Plan ve Kentsel Tasarım Projesinin hazırlanması ile Bakanlığımızca belirlenen 1.

Etap uygulama alanı olan 32,28 ha büyüklüğündeki proje alanında İmar Planları ve 136 Uygulama Projelerinin elde edilmesine yönelik olarak “Diyarbakır İli Dicle Vadisi Kırklar Tepesi Rekreasyon Alanı İmar Planı, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Uygulama Projesi Yapımı Hizmet Alım İşi” ihale edilmiş ve 20.11.2013 tarihinde yer teslim tutanağı imzalanarak işe başlanmıştır.

 İstanbul İli Gaziosmanpaşa İlçesi, Sarıgöl ve Yenidoğan Mahalleleri Kentsel Tasarım Projesi

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “İstanbul İli, Gaziosmanpaşa İlçesi, Sarıgöl ve Yenidoğan Mahalleleri” sınırları içerisinde bulunan kısım “Riskli Alan”

olarak belirlenmiştir.

1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı 26.03.2014 tarihi itibariyle askıya çıkarılmış olup İmar Planı Notları ve ilgili yönetmelikler dâhilinde hazırlanan Kentsel Tasarım Projesi incelenmek üzere Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin 26.05.2014 tarihli dilekçesi ile gönderilmiştir.

“İstanbul İli, Gaziosmanpaşa İlçesi, Sarıgöl ve Yenidoğan Mahallelerine İlişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı” ile plan notları uyarınca 21/24.06.2014 tarihli Estetik Kurul Kararı ile uygun görülmüş olup İstanbul İli, Gaziosmanpaşa İlçesi, Sarıgöl ve Yenidoğan Mahalleleri ilişkin Kentsel Tasarım Projesi 07/07/2014 tarihli ve 10897 sayılı Olur ile onaylanmıştır.

Söz konusu alana ilişkin hazırlanan Kentsel Tasarım Projesi ruhsatına ilişkin gerekli iş ve işlemler için başlatılabileceği hususu 07/07/2014 tarih ve 10972 sayılı yazımız ile İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Başkanlığı ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı’na bildirilmiştir.

 Ankara İli, Yenimahalle İlçesi, Demetevler, Demetlale ve Demetgül Mahalleleri Ankara İli, Yenimahalle İlçesi, Demetevler, Demetlale ve Demetgül Mahalleleri sınırları içerisinde kalan yaklaşık 162,11 ha’lık bölgede riskli alanların tespit edilmesi ve yöntem belirlenmesine ilişkin “Dönüşüm Master Planı” hazırlanması işi 03.09.2013 tarihinde ihale edilmiş olup, yüklenici ile 20.09.2013 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Proje 4 aşamadan oluşmaktadır.

 Atatürk Kültür Merkezi Alanı Kentsel Tasarım Projesi

2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı Kanun ile “Atatürk Kültür Merkezi Alanı”nı iyileştirme, güzelleştirme, yenileme ve ihya etmek amacıyla; bu alan için her tür ve ölçekte

etüt, harita, plan, parselasyon planı ile yapı projelerini yapmak, kamulaştırma ve ruhsatlandırma işlemlerini sağlamak” görevi Bakanlığımıza verilmiştir.

etüt, harita, plan, parselasyon planı ile yapı projelerini yapmak, kamulaştırma ve ruhsatlandırma işlemlerini sağlamak” görevi Bakanlığımıza verilmiştir.

Belgede 2014 Yılı İdare Faaliyet Raporu (sayfa 128-142)