• Sonuç bulunamadı

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuat Çalışmaları

Belgede 2014 Yılı İdare Faaliyet Raporu (sayfa 115-128)

Lisanslı Tehlikeli Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisleri Sayısı

3.2.1.4. ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ, İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuat Çalışmaları

 Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği günün şartlarına göre güncelleştirilerek 25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yeni yönetmelik uygulamalarına ilişkin genelge çalışmaları devam etmektedir.

 Mülga 03.10.2013 tarihli ve 28784 sayılı ÇED Yönetmeliği’nin 5. Maddesi gereği, 26. Maddesi kapsamında yer alan maden, petrol, doğalgaz, kaya gazı veya jeotermal kaynak arama projelerine ilişkin “ÇED Gereklidir” veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı verme yetkisi, 27 Şubat 2014 tarihli ve 83 sayılı (2014/05) nolu Genelge ile 01 Mart 2014 tarihinden itibaren Valiliklere devredilmiştir. 25.11.2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinde Maden Arama Faaliyetleri EK-2 Madde 55 kapsamında yer almaktadır.

 İşletmelere Çevre izin/lisans belgesi düzenlenmesine esas teşkil eden Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Lisans Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılarak, 10.09.2014 tarihli ve 29115 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği 01 Kasım 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 Deniz Çevresinin Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesine İlişkin Risk Değerlendirmesi Ve Acil Müdahale Planlarını Hazırlayacak Kurum Ve Kuruluşların Asgari Özelliklerin İlişkin Tebliğ 12/12/2014 tarihli ve 29203 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemlerinden (SEÖS) Çevrimiçi İzleme Genelgesi 24 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 2012/24 sayılı Genelge; Bakanlığımızca yapılan denetimler ve gerçekleştirilen toplantılarda ortaya çıkan görüş ve değerlendirmeler doğrultusunda tümüyle yeniden incelenmiş, atık suyun kirlilik düzeyini daha iyi yansıtacak yeni parametreler araştırılmış ve KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) ve AKM (Askıda Katı Madde) gibi atık suda kombine kirlilik gösterici parametrelerin mevcut sisteme entegrasyonun değerlendirilmesi yapılmıştır. Genelge teknik ve detaylı bir çalışma ile “Sürekli Atık Su izleme Sistemleri (SAİS) Tebliğ Taslağına” dönüştürülmüştür.

Yürütülen Projeler

Çevresel Etiket Altyapısı (ÇETAY) Projesi

Proje kapsamında 2014 yılında;

 İki alternatifli Sistem Kurgusu ve İş Akım Şemaları,

 Nihai edilen taslak yönetmelik,

 Nihai Düzenleyici Etki Analizi (DEA) Raporu,

 Sistem Yazılım İhtiyaç Analizi ile ilgili Fizibilite Raporu,

 Onaylanmış 10 ülkenin sistem kurguları, işleyiş mekanizmaları ve bu konudaki mevzuatların Türkçeye çevirileri,

 DEA kapsamında en yüksek Pazar payına sahip ülkenin 10 ürün/hizmet grubu kriterlerinin Türkçeye tercümeleri,

 Çevresel Etiketin Tanıtılması ve Yaygınlaştırılması Hakkında Eylem Planı Raporu,

 5 adet logo tasarımının Makama sunumu faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.

Türkiye’de E-PRTR Konusunda Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi

Avrupa Birliğine uyum süreci içerisinde ülkemizde uygulamakla yükümlü olduğumuz sistemlerden biri olan “Avrupa Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı (E-PRTR)” konusunda ilgili mevzuatın uyumlaştırılması ve teknik altyapının geliştirilmesi amacıyla IPA 2013 I.Bileşenine sunulmuş olan “Türkiye’de E-PRTR Konusunda Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi” için hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Projenin 2015 yılının 1.çeyreğinde başlaması planlanmakta olup, bu kapsamda projenin ihale dokümanlarının hazırlanması konusunda uzman desteği alınması amacıyla için AB Bakanlığına Çerçeve Sözleşme Başvurusu yapılmıştır.

Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yetkilendirme Süreçleri Otomasyonu 116 Projesi

Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yeterlik Yönetmeliği gereği yapılan laboratuvar yetkilendirmelerinin başvuru işlemlerinden başlayarak tüm belgelendirme sürecini kapsayacak olan Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları Yetkilendirme Süreçleri Otomasyonu projesinin çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda ihaleye çıkılmış, ihaleyi alan firma ile gerekli çalışmalara başlanmış ve analiz raporunun muayene kabul işlemleri yapılmıştır.

Hava Kalitesi İzleme Projeleri

Söz konusu projelere ilişkin bilgiler Tablo 20’deki gibidir.

Tablo 20. Hava Kalitesi İzleme Projeleri

2014 Projeler Başlama-Bitiş

Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) Yönetmeliği’nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Projenin amacı; Bakanlığımız ve Stratejik Çevresel Değerlendirmenin uygulanmasından sorumlu yetkili kurumların kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi; pilot çalışmalarla dört farklı sektörde (su yönetimi, enerji, tarım, bölgesel kalkınma) SÇD uygulama deneyiminin kazanılması ve Taslak SÇD Yönetmeliği’ne son şeklinin verilerek etkin uygulanmasını sağlamak üzere tüm ilgili paydaşların SÇD konusunda farkındalıklarının arttırılmasıdır.

Projenin başlama tarihi 12.05.2014’tür.

Bakanlığımız tarafından özellikle hedeflenmiş olan yetkili kurum ve idarelerle karşılıklı toplantıları takiben, ilgili kurumların motivasyonu kadar; uygun planların mevcudiyeti ve özellikleri araştırılmış, aşağıdaki sektörler ve planlar nihai olarak seçilmiş ve sorumlu personelin SÇD süreç faaliyetlerine katılımı için yetkili personel ilgili Bakanlıkların resmi yazısı ile onaylanmıştır.

Tablo 21. Proje Kapsamında Seçilen Sektörler ve Planlar

Sektör Bakanlık Plan

Su Yönetimi Orman ve Su İşleri (Su İşleri Genel Müdürlüğü)

Büyük Menderes Taslak Nehir Havzası Yönetim Planı Yenilenebilir Enerji

Enerji ve Tabii Kaynaklar (Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü)

Konya-Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi

Tarım

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarım Reformu Genel Müdürlüğü)

Bozcaada Gökçeada Tarımsal Nazım Planı

Bölgesel Kalkınma Ankara Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Planı

Proje kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile 24 adet toplantı yapılmıştır.

Çevre Denetimlerinin Planlanması Projesi

2014 yılında Risk Değerlendirme Yöntemi kullanılarak denetimlerin planlanması projesi kapsamında, Samsun ili hazırladığı planı esas alarak denetimlerini gerçekleştirmiştir. Ayrıca Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli İlleri ile yapılan çalışmalar sonucu, Ergene Havzası alanı esas alınarak aynı yöntem ile denetimlerin planlanması çalışması yapılmıştır. Çalışma sonucunda bu iller için 2015-2016 yılı denetim planları hazırlanmıştır.

e-Denetim Projesi

Tüm çevre denetim sürecinin dijital ve web destekli ortamda yürütülmesini sağlayacak e-denetim yazılımı Haziran 2014’te tamamlanmıştır. E-e-denetim yazılımında, kontrol listeleri kılavuzluğunda çevre denetimlerinin yapılması, tutanağın, denetim raporunun ve idari yatırım karar tutanaklarının hazırlanması ve kaydedilmesi, idari yaptırım ve varsa ilgili dava süreçlerinin sistem üzerinden takibinin yapılması mümkün olabilecektir. Sistemde şikâyet takibi, yetki devri ve denetim istatistikleri işlemleri yapılabilmektedir.

Yazılım Haziran 2014 tarihi itibari ile 12 pilot ilde test edilmiş (Samsun, Eskişehir, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Ankara, Bursa, Gaziantep, İzmir, Kocaeli, Muğla, Sakarya ) ve 25 adet bilgisayar alınmıştır. 1 adet ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanlığımıza ayrılmış olup diğer bilgisayarlar 12 İl Müdürlüğüne ikişer adet dağıtılmıştır. Kasım ayı itibariyle tüm illere eğitimler verilmiştir. Mevcut durumda ilgili mevzuat revizyonu çalışmaları devam

etmektedir ve sistemde kullanıcılar tanımlanmaktadır. 01.01.2015 tarihi itibari ile sistem 118 tüm illerde kullanılmaya başlanmıştır.

Çevre Kirliliği ile Mücadele Kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin Denetim, İzleme ve Numune Alma Kapasitelerinin Artırılması Projesi

Çevre Denetimlerinin etkin bir şekilde yapılması amacıyla il müdürlüklerindeki alet ve ekipmanın güçlendirilmesi için “Çevre Kirliliği ile Mücadele Kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin Denetim, İzleme ve Numune Alma Kapasitelerinin Artırılması Projesi”

hazırlanmış olup, 14.01.2014 tarihli ve 28882 sayılı Resmi Gazete’de (mükerrer) yayımlanan 2014 Yılı Yatırım Programında yer almıştır. Alet ve ekipmanlar teslim alınmış olup, İl Müdürlüklerinin ihtiyacına göre dağıtımına başlanacaktır.

Çevre Denetim Aracı Alımı Projesi Bakanlığımızca 81 İlde çevre denetimlerinin daha etkin gerçekleştirilmesini ve özel donanımı ile numunelerin bozulmadan analizlerinin yapılmasını sağlamak amacıyla Devlet Malzeme Ofisi aracılığı ile 40 adet Çevre Denetim ve Numune Alma Aracı 2013 yılında satın alınmış, 2014 yılında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine dağıtımı yapılmıştır. Buna ilaveten 2014 yılında 41 adet Çevre Denetim ve Numune Alma Aracı için Devlet Malzeme Ofisi

tarafından 20.08.2014 tarihinde araç alım ihalesi yapılmıştır. Araçlar 2015 yılı Şubat ayında İl Müdürlüklerimize dağıtılacaktır.

SEVESO II Direktifinin Uygulama Kapasitesinin Arttırılması için Teknik Yardım Projesi

16 Kasım 2012 tarihinde başlamış olan söz konusu proje, 17 Kasım 2014 tarihinde resmi olarak tamamlanmıştır. 2014 yılında proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler aşağıdaki gibidir:

 Direktifi uygulayacak olan kamu kurum ve kuruluşlarının yanında STK’lara, sanayi odalarına, belediyelere ve il özel idarelerine SEVESO II Direktifi çerçevesinde 8 modülden oluşan ve 3 kez tekrarlanmış olan bir dizi eğitim verilmiştir. 8 eğitim modülünün tümünü tamamlayan grup içerisinden seçilen 40 kişiye toplamda 3 haftalık bir dizi eğitim verilerek eğitici olunması temin edilmiştir.

 SEVESO II Direktifi’nin uygulamasının sahada görülmesi amacıyla, pilot bölge olarak seçilen TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi A.Ş.’de konuyla ilgili çalışmalar tamamlanmıştır.

 Avrupa’daki uygulamaların yerinde incelenmesi maksadıyla 2’si İtalya’ya, diğerleri Fransa ve İrlanda’ya olmak üzere toplam 4 çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir.

 Bakanlığımız Çevre Bilgi Sistemi altında çalışan “SEVESO Bildirim Sistemi”

yazılımının güncellenmesi, geliştirilmesi ve bakımı yapılmış olup, Bakanlığımız sunucularına yüklenmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Hâlihazırda sistem mimarisi yeniden tasarlanmış, sisteme Coğrafi Bilgi Sistemi katmanlarıyla ilişkili fonksiyonlar tanımlanmış ve sistem ara yüzleri daha verimli ve kolay bir kullanım sağlaması açısından yeniden tasarlanmıştır. Sistemin ismi de BEKRA Bildirim Sistemi olarak değiştirilmiştir.

 Halkın konu ile ilgili bilgisinin artırılması ve bilinç oluşturulması amacıyla halka ve işletmecilere yönelik broşürler, rehber doküman, kısa filmler ve spot filmler hazırlanmıştır. Ek olarak 24 Ekim 2014 tarihinde Gaziantep Sanayi Odasında, 27 Ekim 2014 tarihinde de Kocaeli Sanayi Odasında sanayiciye yönelik bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir.

 Proje kapanış toplantısı, ilgili paydaşların da katılımları ile 13 Kasım 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Proje kapsamında gerçekleştirilmiş olan bu faaliyetler ile ülkemizde büyük endüstriyel kazaların önlenmesi, etkilerinin azaltılması, kazalara zamanında ve etkin müdahale edilmesine ilişkin çalışmaların iyileştirilmesi amaçlanmıştır.

SENSE-3 (Avrupa ve Çevrenin Ulusal Durumunun Paylaşımı) Projesi

Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) üyesi ülkelerin SOER (Durum ve Genel Görünüm) bilgilerinin sistematik bir biçimde yapılandırılarak SOER (Çevre Durumu) raporlaması kapsamına alınması, güvenilir ve şeffaf raporlama mekanizmasının sağlanması amacıyla Kasım 2009’da başlatılan SENSE projesi çalışmalarının 3. ayağı 2013 yılı içerisinde başlatılmıştır. Bu doğrultuda, XML/RDF formatı kullanılarak AÇA web sitesi üzerinden ulusal SOER verisinin otomatik olarak alınarak basımı ve paylaşımı sağlanmıştır. SENSE 3 Projesinin uygulanması AÇA tarafından gerçekleştirilecek olup, 2015 yılı içerisinde projenin içeriğinin belirlenmesi AÇA tarafından çalışılacaktır.

Mobil Atık Takip Sistemi ve Kütle Denge Sistemleri Bakım ve Entegrasyon Projesi Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğ kapsamında atık taşıma sürecinin çevrimiçi olarak anlık izlenmesini sağlamak amacıyla hazırlanan Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) ve Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında lisanslandırılan geri kazanım ve bertaraf tesislerince kullanılmakta olan Kütle Denge Sistemi (KDS)’nin bakım onarım ve entegrasyonunu sağlayan proje başarıyla tamamlanmıştır. Proje bileşeni olan uygulamalar sırasıyla hayata geçirilmektedir.

Projenin ilk bileşeni olan KDS 26/06/2014 tarihinde Çevre Lisansı/GFB almış olan firmaların kullanımına açılmıştır. KDS ile firmalarca hazırlanması gereken kütle denge formları çevrimiçi olarak doldurulmaya başlanmıştır. Sistemin daha fazla kullanıcıya ulaşması için İzin ve Lisans Dairesi Başkanlığı ile Çevre Envanteri ve Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanlığı arasındaki koordinasyon devam etmektedir.

MoTAT bileşeni çevrimiçi kullanıma hazır hale getirilmiştir. İl Müdürlüklerimizce son 3 yıldır 120 MoTAT’ın bir parçası olan atık taşıma firma ve araçlarının kayıt altına alınması, lisanslandırılması ve Ulusal Atık Taşıma Formlarının satış/stok/kayıp/zayi işlemlerinin çevrimiçi olarak yapılması devam etmektedir. İlgili mevzuat çalışmalarının tamamlanmasının ardından söz konusu bileşen firmaların kullanımına da açılması için çalışmalar devam etmektedir.

Tehlikeli Atık Beyan Sistemi Bakım Onarım Projesi

Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği gereği her yıl Mart ayı sonuna kadar atık üreticileri tarafından web tabanlı program olan Tehlikeli Atıkların Beyan Sistemi (TABS) üzerinden doldurulması gereken çevrimiçi form ile tehlikeli atıkların beyan işlemleri gerçekleştirilmektedir. Yine aynı programda yer alan TABS İzleme ve Kontrol Modülü üzerinden de bu sistemi kullanarak beyan yapan tesislerin beyanlarındaki hata, kontrol ve düzeltmeler ile yıllık raporlama işlemleri hem Bakanlık merkez ilgili birimleri hem de İl Müdürlüklerince yapılabilmektedir. Atık akışının başlangıç noktasını oluşturan bu sistemde gerekli güncellemelerin sağlanabilmesi için işletme, bakım, onarım amacıyla “Tehlikeli Atık Beyan Sistemi Bakım Onarım Projesi” hazırlanmış ve proje 2014 yılında tamamlanmıştır.

Proje kapsamında atık üreticilerin kullandığı yıllık tehlikeli atık beyanlarının yapıldığı Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS), taşıma işlemlerinin gerçekleştirildiği Mobil Atık Taşıma Sistemi (MoTAT) ve Atık İşleme Tesislerince (Geri kazanım/bertaraf) kullanılan Kütle Denge Sistemi (KDS) “Atık Yönetimi Uygulaması” olarak tek bir sistemde birleştirilmiş olup, bu sistem Ulusal Atık Taşıma Formlarının ilgili tüm taraflarca çevrimiçi doldurulması ve izlenmesi mantığı üzerine kurgulanmıştır

Çevrimiçi Yeterlik ve Belgelendirme Analiz ve Pilot Uygulaması Projesi

Yetkilendirme ve belgelendirme işlemlerinin tek elden yürütülmesi amacıyla hazırlanan Çevrimiçi Yeterlik ve Belgelendirme Analiz ve Pilot Uygulaması Projesi tamamlanmıştır.

Yürütülen Faaliyetler

ÇED İzleme ve Denetim Faaliyetleri

 Birleşik Çevre Denetimi

2014 yılında Bakanlığımızca birleşik denetim kapsamına alınan 40 tesiste birleşik çevre denetimi yapılmıştır.

 Ani ve Şikâyet Denetimleri ve ÇED İzleme ve Kontrol Çalışmaları

Bakanlığımız merkez teşkilatınca 2014 yılında toplam 255 ani, şikâyet denetimi ve ÇED İzleme ve Kontrol Çalışması yapılmış, çevre kirliliğine sebep olan kurum ve kuruluşlara 14.755.057 TL idari para cezası uygulanmış ve 42 tesisin faaliyeti durdurulmuştur. 78 tesiste ÇED İzleme ve Kontrol çalışması yapılmıştır.

Ankara ilinde 8 hastaneye Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında denetim yapılmıştır. Bakanlık Merkez Teşkilatı olarak SEÖS Tebliği kapsamında Kırıkkale, Çorum, Samsun, Hatay, Mersin, Balıkesir, Çanakkale ve Bursa illerinde 34 tesise ani denetimler gerçekleştirilmiştir.

 Kıyı Tesisleri Denetimleri

2014 yılında Bakanlığımız Merkez Denetim Birimi tarafından hazırlanan program çerçevesinde ve Taşra Teşkilatımızın görevli personelinin de katılımlarıyla 5312 sayılı “Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun” kapsamında; İzmir, Kocaeli, Tekirdağ, Samsun, Mersin, Bursa, Yalova illerinde bulunan 20 kıyı tesisinde denetim gerçekleştirilmiştir.

 Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Denetimleri

“Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliği” kapsamında; Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kırıkkale, Çorum, Samsun, Mersin ve Hatay İllerinde eş zamanlı inceleme ve denetimlerde bulunulmuştur. Bu kapsamda 36 tesis denetimi gerçekleştirilmiş olup On-line veri aktarımı konusunda yapılması gereken çalışmaların hızlandırılması istenilmiştir.

 Laboratuvar Denetimleri

2014 Yılı içerisinde 60 laboratuvar yerinde incelenmiş ve denetim gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca

yetki almış laboratuvarların uzaktan denetlemesi amacıyla; su atık su, toprak ve atık kapsamında toplamda 30 parametrede, toplamda 87 laboratuvara yeterlik testi düzenlenmiştir.

 Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince Gerçekleştirilen Denetimler

2014 yılında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince 42.831 denetim gerçekleştirilmiş ve bu denetimler sonucu 78.233.140 TL idari para cezası uygulanmıştır. Bunun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Müdürlüklerince İl jandarma ve emniyet birimleri ile koordineli olarak gerçekleştirilen motorlu taşıtlara yönelik 37.164 egzoz denetimlerinde 1312 araca 1.305.643,00 TL idari para cezası uygulanmıştır. Yine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında yapılan denetim sayısı 4352 olup, uygulanan idari para cezası miktarı 107.946 TL’dir.

 Çevre Denetimi İle İlgili Yetki Devri Çalışmaları

Bakanlığımızca yürürlüğe koyulmuş olan yönetmeliklerde belirlenen usullerin işlerliğinin takibi merkez ve taşra teşkilatımızda görevli denetimle ilgili birimlerde görevli personelce yürütülmektedir. Sürekli denetim yapılması veya yoğun şikâyete konu olan çevre sorunları ile ilgili yerinde müdahalenin zor olduğu konularda yetki devri yapılması ve yerelde sorumlu resmi birimlerce yürütülmesi işleyişe kolaylık sağlamaktadır.

122 Bu kapsamda 2014 yılında yetki devri yapılmış olan kurumlar aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo 22. 2014 Yılında Yetki Devri Yapılmış Olan Kurumlar

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında

Edirne İpsala Belediye Başkanlığı Nevşehir Avanos Belediye Başkanlığı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları

kapsamında

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Laboratuvar Faaliyetleri

2014 yılında 1508 numunede yaklaşık 22.000 parametrenin analizi tamamlanmıştır. Ayrıca analiz çeşitliliğini artırmak ve sektöre öncü olabilmek ilkesiyle laboratuvarımızın fiziksel koşullarını iyileştirmek için cihaz teminleri ve laboratuvar tadilatları gerçekleştirilmiştir.

2013 yılında Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) yetkilileri tarafından Su/Atık Su, Atık, Arıtma Çamuru, Toprak, Atık Yağ, İzolasyon Sıvıları, Kömür ve Fuel-Oil kapsamlarında gerçekleştirilen Belge Yenileme denetiminin ardından laboratuvarımız, 11 Haziran 2014 tarihinde yine TÜRKAK yetkililerince Gözetim Denetimine tabi tutulmuştur. Kalite Sistemi dokümanları, personel yetkinliği, analizler ve laboratuvar koşulları dikkate alınarak yapılan denetimden laboratuvarımız başarı ile çıkmıştır.

İzleme Faaliyetleri

2014 yılında aşağıda belirtilen faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

 Karadeniz, Marmara Denizi ve Boğazlar, Akdeniz ve Ege Denizi olmak üzere tüm denizlerimizde meydana gelen kirliliğin izlenmesi amacıyla; kıyı suları, geçiş suları ve deniz sularında toplam 240 noktada; deniz suyu, sedimanda ve biyotada;

fizikokimyasal, kimyasal ve biyolojik izleme, ayrıca 9 noktada mikroplastik çalışması yapılmıştır. 2014 yılında yine 240 noktaya ilaveten açık denizde izleme çalışmaları ve radyoaktivite ölçümleri dahil edilmiştir.

 2012/24 sayılı “Gerçek Zamanlı Uzaktan Atık Su İzleme Sistemi Çalışmalarına Dair Genelge” kapsamında, debisi 10000 m3/gün üzerinde olan arıtma tesislerinin çıkışlarına gerçek zamanlı uzaktan atık su izleme istasyonlarının kurulması ve Bakanlığımız Merkezi Veri Tabanına bağlantılarının yapılması çalışmaları devam etmiş olup, toplamda 150 atıksu arıtma tesisi online olarak izlenmiştir.

 Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzleme Programı hazırlanarak evsel ve endüstriyel baskı altında bulunan Ergene 13, Küçük Menderes 4, Gediz 16, Kuzey Ege (Bakırçay) 8,

Sakarya 24 ve Susurluk 17 Havzalarında toplam 82 noktada mevsimsel izleme çalışmaları yapılmıştır.

 Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) Genelgesi ile Çevre Mevzuatı gereği bacalarında Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) bulundurma zorunluluğu olan tesislerden; yılsonu itibariyle sonuna kadar veri aktarımına başlaması gereken tesislerden 61 tesise ait 161 baca çevrimiçi olarak izlenmektedir.

 Hava Kalitesi Alanındaki Çalışmalar

İstasyon ölçüm sonuçlarının konsantrasyon olarak raporlanması yanında halkın daha kolay anlayacağı ve AB üye ülkeler tarafından da kullanılan Hava Kalitesi İndekslerine göre ölçüm sonuçlarının verilmesi çalışmasına Temmuz 2014 tarihi itibari ile başlanılmıştır. Öncelikle gelişmiş ülkelerde kullanılan EPA Hava Kalitesi İndeksi esas alınarak AB uyum sürecinde hazırlanan Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğindeki sınırlamalar kullanılarak Ulusal Hava Kalitesi İndeksi oluşturulmuş www.havaizleme.gov.tr adresinden her bir ildeki ölçüm sonuçlarının indeks gösterimi başlatılmıştır.

Toplam 81 ilde kurulan 81 adet istasyonun genelinde katı yakıt kaynaklı hava kirliğinin en önemli göstergeleri olan kükürtdioksit (SO2) ve partikül madde (PM10) ölçümlerinin izleme çalışmaları 2014 yılında da ülke genelinde devam ettirilmiştir.

Hava kalitesi izleme çalışmaları kapsamında;

 Mart 2014 tarihi itibari ile Konya THM bina inşaatına başlanmış olup Mayıs 2015 tarihinde tamamlayacaktır.

 Ağustos 2014 tarihi itibari ile Adana THM bina inşaatına başlanmış olup Eylül 2015 tarihinde tamamlayacaktır.

 Erzurum THM binası için ise il müdürlüğüne ait ek hizmet binasının tadilat edilmesi kararlaştırılmıştır. Söz konusu binanın tadilatı için yüklenici ile sözleşme aşamasına gelinmiştir.

 Samsun, İzmir ve Diyarbakır THM için uygulama projeleri ve yaklaşık maliyet çalışmaları tamamlanmıştır.

 Çevre Ölçüm Ve Analiz Laboratuvarları Yeterlilik Yönetmeliği kapsamında yetki almış 159 çevre laboratuvarı uzaktan ve yerinde denetlenmiştir.

Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi Ve Eylem Planı Çalışmaları

2012/16 sayılı “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı” konulu Başbakanlık Genelgesi kapsamında Bakanlığımız görev ve sorumluluğunda olan egzoz kirliliğine yönelik denetim çalışmaları ile ilgili İçişleri Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütülmektedir.

2012/16 sayılı “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı” konulu Başbakanlık Genelgesi kapsamında Bakanlığımız görev ve sorumluluğunda olan egzoz kirliliğine yönelik denetim çalışmaları ile ilgili İçişleri Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütülmektedir.

Belgede 2014 Yılı İdare Faaliyet Raporu (sayfa 115-128)