• Sonuç bulunamadı

Beşeri Kaynaklar

BAKAN YARDIMCISI

MÜSTEŞAR YARDIMCILARI

1.3.5. Beşeri Kaynaklar

31.12.2014 tarihi itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatında toplam 12.213 personel istihdam edilmektedir.

Tablo 3. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dolu ve Boş Kadrolarının Dağılımı

Personel Sayısı

Merkez Taşra Genel Toplam

Dolu Boş Toplam Dolu Boş Toplam Dolu Boş Toplam

30 Tablo 3 incelendiğinde toplam Bakanlık kadrolarının yaklaşık %54,5’inin boş olduğu,

%45,5’inin ise dolu olduğu görülmektedir.

Tablo 4. Bakanlık Personelinin Merkez ve Taşra Birimlerine Göre Dağılımı

Birimi Personel Sayısı Oran (%)

Merkez 2.925 23,95

Taşra 9.288 76,05

Toplam 12.213 100

Tablo 4 incelendiğinde; çalışanların yaklaşık 3/4' ünün il müdürlükleri bünyesinde, 1/4’ünün ise merkez birimlerinde görev yaptığı görülmektedir.

Tablo 5. Bakanlık Personelinin Cinsiyet ve Yaş Durumuna Göre Dağılımı

Birimi Personel Sayısı Oran (%) Bakanlık personelinin yarısından fazlası 45 yaşın altındaki personelden oluşmaktadır.

Cinsiyeti "erkek" olan personelin "kadın" çalışanların yaklaşık 2,5 katı olduğu görülmektedir. Bakanlık personelinin öğrenim durumuna göre dağılımı Tablo 6’da verilmiştir.

Tablo 6. Bakanlık Personelinin Öğrenim Durumuna Göre Dağılımı

Öğrenim Durumu Personel Sayısı Oran (%)

İlköğretim 780 6,38

Öğrenim durumuna göre personel dağılımı incelendiğinde; öğrenim durumu “Lisans”

düzeyinde olanların Bakanlık personelinin yarısından fazlasını oluşturduğu görülmektedir.

Bakanlık personelinin istihdam şekline göre dağılımı incelendiğinde; en yüksek payı % 85,88 ile “Memur” personelin, en düşük payı ise % 0,73 ile “Sözleşmeli Personel”in aldığı görülmektedir. Memur olarak çalışan personelin yaklaşık yarısından fazlasının teknik personel, 1/4 ü de genel idare personeli olarak hizmet vermektedir.

Tablo 7. Bakanlık Personelinin İstihdam Şekline Göre Dağılımı

İstihdam Şekli Personel Sayısı Oran

(%) Memur

Genel İdare Hizmetleri 2.867 23,47

Teknik Hizmetleri Sınıfı 7.205 58,99

Sağlık Hizmetleri Sınıfı 121 0,99

Yardımcı Hizmetleri Sınıfı 266 2,18

Avukatlık Hizmetleri 30 0,25

Memur Toplamı 10.489 85,88

İşçi 1.151 9,42

Geçici Personel 484 3,96

Sözleşmeli Personel 89 0,73

Toplam 12.213 100

Bakanlık personelinin hizmet yılına göre dağılımına bakıldığında Bakanlıkta görev yapan personelin yarısından fazlasının 0-5 ve 21-25 yıllık hizmet aralığında hizmet verdiği görülmektedir. Bakanlık personelinin hizmet yılına göre dağılımı Tablo 8’de verilmektedir.

Tablo 8. Bakanlık Personelinin Hizmet Yılına Göre Dağılımı

Yıl Aralığı Personel Sayısı Oran (%)

0-5 3.853 31,55

6-10 1.619 13,26

11-15 983 8,05

16-20 1.694 13,87

21-25 3.427 28,06

25 yıl ve üzeri 637 5,22

Toplam 12.213 100

1.3.6. Yönetim ve İç Kontrol Sistemi 32

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, kamu mali yönetim ve kontrol sistemi, uluslararası standartlar ve Avrupa Birliği uygulamalarıyla uyumlu olarak yeniden yapılandırılmıştır. Mali saydamlık, hesap verebilirlik, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımı gibi hususlara önem veren yeni kamu mali yönetimi, yönetim sorumluluğu esasına göre düzenlenmiş olup, üst yöneticilerin bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, mali hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığı ile yerine getirecekleri Kanunda belirtilmiştir.

Yasal olarak kamu kurum ve kuruluşlarının gündemine 5018 sayılı Kanunun ilgili hükümleri ile giren iç denetim; kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için, kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetidir.

İç denetim; sertifikalı iç denetçiler tarafından, genel kabul görmüş uluslararası standartlara göre, risk odaklı olarak hazırlanan denetim plan ve programlarına göre, sistematik, sürekli ve disiplinli bir yaklaşımla gerçekleştirilir.

Bilindiği üzere, denetimde öncelik, denetlenen birimin faaliyetlerinin ve iç kontrol sisteminin organizasyon yapısına katkı sağlayıcı bir yaklaşımla analiz edilmesi, eksikliklerinin tespit edilmesi, kalite ve uygunluğunun araştırılması, kaynakların ve uygulanan yöntemlerin yeterliliğinin ölçülmesi suretiyle değerlendirilmesidir.

Bakanlık yönetimi ve yöneticilerinin faaliyetlerini yürütürken hesap ve işlemlerinin mevzuat düzenlemelerine uygun yürütülüp yürütülmediğinin tespiti ile varsa hata ve noksanlıkların ortaya çıkarılması, bu hata ve noksanlığın sebeplerinin araştırılması ve bu sebeplerin ortadan kaldırılması, Bakanlıkta etkinlik, verimlilik ve hizmet kalitesinin artırılması, personelin eğitim eksikliğinin giderilmesi ile ilgili sorunlara dikkat çekilmesi ve çözüm önerisinde bulunulması denetimlerin esasını oluşturmaktadır.

Yeni birim ve faaliyetler, yeniden yapılandırma projeleri, organizasyon ve insan kaynaklarındaki önemli değişiklikler yüksek risk içerdiğinden, öncelikli olarak denetim kapsamına alınması gereken alanlar olarak tanımlanmaktadır.

Bu çerçevede, Bakanlığımız birimlerinin gerek faaliyet bazında, gerekse stratejik amaç ve hedefler bazında risklerini tespit edebilmeleri, bu risklere karşı kontroller geliştirebilmeleri ve bu risk ve kontrolleri düzenli olarak izleyerek gerekli tedbirleri alabilmelerini teminen kamuda ilk olan “Kurumsal Risk Yönetimi Sistemi” geliştirilmiştir.

“Kurumsal Risk Yönetimi Yazılımı” çalışması, Bakanlığımızın merkez ve aşra teşkilatında eksiksiz olarak uygulamaya konulduğunda, her birim kendi süreçleri için belirlemiş oldukları riskleri yazılım üzerinden “etki - olasılık” cinsinden puanlayarak, yüksek, orta ve düşük riskli süreçlerini, kontrol önlemi alınmamış süreçlerini vs. görebilme ve gerekli önlemleri alabilme imkânına kavuşmuş olacaktır.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 02.12.2013 tarihli 10775 sayılı Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum hakkındaki Genelgesinde kamu idarelerinin Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planlarının hazırlanması belirtilmiştir.

Başkanlığımızın koordinasyonuyla, anılan Genelgede belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde bütün birimlerimizin görüşleri alınarak 2014 yılında “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İç Kontrol Standartları Uyum Eylem Planı” hazırlanmıştır.

5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 55, 56 ve 57 nci maddelerini yerine getirmek, Eylem planında tebliğde öngörülen genel şartların sağlanması amacıyla uygulama zamanı 2015-2016 yıllarını kapsayan çeşitli eylemler belirlenmiştir. Eylem planında öngörülen eylemlerin uygulama sonuçları Strateji Geliştirme Başkanlığı eylem Planı formatında izlenerek Müsteşarlık makamına sunulacaktır.

Sonuç olarak; faaliyetler ve planlanan diğer uygulamalar ile iç kontrol sisteminin Bakanlığımızda geliştirilmesi için gerekli bütün işlemler yapılmaya devam etmekte olup, Bakanlığımız bütün birimlerinin konuya ilişkin hassasiyetinin giderek artması ile de daha başarılı sonuçlar alınabilecektir.