• Sonuç bulunamadı

Waldo, yirmi bir yıllık hizmetinin ardından, 1967 yılında Berkeley’den kendi

isteğiyle ayrılır51 ve Syracuse Üniversitesi Maxwell Koleji’ne geçer. Dekan törende Waldo’yu “Amerikan kamu yönetimi alanının en önde gelen düşünürü ve tarihçisi"

olarak tanıtır. Waldo’ya göre o yıllarda kamu yönetimi eğitimi alanında ülkenin en kötüsü Berkeley ise, en iyisi Maxwell’dir. Bu yıllar aynı zamanda kamu yönetimi bilim dalının siyaset bilimi bölümlerinden ayrılarak bağımsız bölüm haline gelmeye başladığı yıllardır. Maxwell’de de aynısı olacak, başlangıçta siyaset bilimi bölümü içinde yer alan kamu yönetimi ana bilim dalı 1970 yılında ayrılarak bağımsız bölüm haline gelecektir. Waldo hiç duraksamaksızın bu yeni bölüme geçer.

Waldo Maxwell’de yazmaya kaldığı yerden devam eder. 1968 yılında Kamu Yönetimi Kuramının Kapsamı isimli eseri52 yayımlanır. Daha önceleri kamu yönetimini siyaset biliminin bir parçası olarak kabul eden Waldo, ilk kez bu yazısında, kamu yönetimi için “meslek” statüsüönerir.

________________________________

49

Waldo 1958 ve 1977 yılları arasında PAR yayın kurulunda toplam on dokuz yıl çalışır. Bunun son on bir yılında yayın kurulu başkanı olarak görev yapar. Dwight Waldo, “And in Conclusion”, Public Administration Review, Vol. 37, No. 4, July-August 1977, s. 315.

50 Brack Brown; Richard J. Stillman, a.g.e., s. 99.

51

Waldo bu ayrılıkla ilgili net açıklamalar yapmasa da, nedenlerden birinin Berkeley’deki öğrenci eylemlerinin eğitimi kesintiye uğratması ve Waldo’nun bu durumdan rahatsızlık duyması olduğu düşünülmektedir. Diğer neden ise bölümdeki akademik huzursuzlukla ilgili olabilir.

52

Dwight Waldo, “Scope of the Theory of Public Administration”, James C. Charlesworth, (ed.), Theory and Practice of Public Administration: Scope, Objectives and Methods, The American

O yıllar büyük altüst oluşların yıllarıdır. Waldo’nun “Devrimler Çağında Kamu Yönetimi”53 başlıklı makalesi bütün bu altüst oluşların bir aynası olarak Public Administration Review’da 1968 yılında yayımlanır. Waldo yaşanan dönemi ve kamu yönetiminin ve yöneticisinin üstlenmesi gereken sorumlulukları ele almaktadır.

Zaten bu yazısının hemen ardından düşüncelerini eyleme dönüştürecektir. Waldo’ya göre o yıllar kamu yönetimi disiplinin giderek gerilediği yıllardır. Yeni zamanlar için gerekli olan yeni düşünceler ortaya çıkmamaktadır. Üstelik ülke öğrenci hareketleri gibi toplumsal olaylarla çalkalanmaktadır. Waldo, 1968 yılında bir konferans düzenler. Amacı yeni seslerin duyulmasına olanak tanımaktır. Konferans birçok yeni düşüncenin ortaya çıkmasını sağlar. Bu yeni görüşler Frank Marini’nin derlediği Yeni Bir Kamu Yönetimine Doğru: Minnowbrook Bakışı54 isimli kitapta Waldo’nun yazdığı önsözle birlikte yer alacak ve söz konusu konferans daha sonraları Minnowbrook Konferansı olarak kamu yönetimi tarihine geçecektir.

Bu dönem aynı zamanda Waldo’nun karşılaştırmalı kamu yönetimi ve kalkınma idaresi konularıyla ilgilendiği bir dönemdir. Ona göre yönetim olgusu hemen her ülkede ortak özellikler taşımaktadır ama yine de zaman ve mekân bağlamında her ülke kendisine özgü bir kamu yönetimi anlayışına sahiptir.

1970’li yıllar Waldo’nun o güne dek kamu hizmeti ve akademisyenlikle geçen meslek yaşamında ilk kez kamu yönetimi eğitimi alanında sorumluluklar üstlendiği yıllardır. 1976 yılında Kamusal İşler ve Kamu Yönetimi Okulları Ulusal Komitesi’ne55 Başkan Yardımcısı, bir yıl sonra da Başkan olarak atanır. Bu görev ________________________________

53

Dwight Waldo, “Public Administration in a Time of Revolutions”, Public Administration Review, Vol. 28, No. 4., Jul.- Aug. 1968.

54 Frank Marini, Toward a New Public Administration: The Minnowbrook Perspective, (der.), Chandler Publishing Company, Scranton, 1971.

55 NASPAA (National Association of Public Affairs and Public Administration)

Waldo’ya kamu yönetimi eğitiminin sorunlarını görme olanağı verir. Daha önceleri kamu yönetimi bölümlerinin beşeri ilimler ya da siyaset bilimi fakülteleri içinde değil, bağımsız birer bölüm olması gerektiğini savunan Waldo’nun bu düşüncesi daha sonraları da değişmeyecektir. Ona göre kamu yönetimi eğitimi, tıpkı tıp fakültelerinde olduğu gibi, farklı disiplinleri, yöntemleri ve teknikleri bir araya getiren ve öğrencileri kamu hizmetine hazırlayan bağımsız bölümlerde verilmelidir.

Aksi durum tıp fakültelerini biyoloji bölümlerine bağlamakla eşdeğerdir.

Waldo 1979 yılında, altmışaltı yaşında, kendi isteğiyle emekli olsa da çalışmayı sürdürür. Yaklaşık iki yıl boyunca Washington Woodrow Wilson Uluslararası Merkezi’nde görev yapar. Yine bu yıl ASPA tarafından adına bir ödül konularak onurlandırılır. Kaderin garip bir cilvesi olarak Dwight Waldo ödülünün ilk sahibi yıllar boyunca görüşlerine karşı çıktığı Luther Gulick olur. Waldo sonraları bu durumla ilgili olarak kendisine sorulan bir soruyu, ödülün Gulick adına konulmuş olması ve kendisinin de bu ödülü almış olması halinde kendisi için daha sevindirici olacağını söyleyerek yanıtlayacak ve büyük bir alçakgönüllülük örneği gösterecektir.

POSDCORB ilkelerine ne kadar karşı çıkmış olsa da, ona göre Gulick kamu yönetimi disiplininin en saygın temsilcilerinden biridir.56 1995 yılı ASPA Dwight Waldo ödülünün sahibi ise 1950’li yılların en önemli polemiğinde karşı karşıya geldiği Herbert Simon olacaktır.

1980 yılında Maxwell’deki son yılında verdiği “veda dersleri” kitap olarak yayımlanır. “The Enterprise of Public Administration”57 isimli kitap bir bakıma Waldo’nun kırk yılı aşan akademisyenlik yaşamının ve kamu hizmetinin bir özetidir.

___________________________

56

Brack Brown; Richard J. Stillman, a.g.e., s. 132.

57 Dwight Waldo, The Enterprise of Public Administration: A Summary View, Chandler&Sharp,

Waldo yine tarihe dönmekte, geçmişe bakmakta, kuramları ve kuramcıları ele almakta, sorular sormakta ve kamu yönetiminin bugünkünden daha iyi bir geleceği inşa etmede oynayacağı önemli rolün altını çizmektedir. Kitap yalnızca Amerika’da değil birçok başka ülkede de büyük ilgiyle karşılanır.58

Waldo aynı zamanda Amerikan Siyaset Bilimi Birliği (APSA) tarafından her yıl verilen John Gaus ödülünün 1987 yılındaki sahibidir. Kamu yönetimi ve siyaset bilimine yaptığı yaşam boyu katkıdan dolayı kendisine verilen bu ödülün 3 Eylül 1987 tarihindeki töreninde yaptığı konuşmasının başlığı Gaus’un 1950 tarihli ünlü makalesinin son cümlesinden alınmıştır ve Waldo hakkında net bir fikir vermektedir :

“Günümüzde kamu yönetimi kuramı aynı zamanda siyaset kuramı anlamına gelmektedir.”59

Waldo 1990’lı yılları yine çalışarak geçirir; yazmaya devam eder, ASPA, NASPAA gibi meslek kuruluşlarının etkin bir üyesi olmayı sürdürür. 1996 yılında eski üniversitesi olan Maxwell, Waldo adına üç gün süren bir sempozyum düzenler.

Sayıları yüzü bulan katılımcılar, onuruna, daha sonra birçok dergide de yayımlanan bildiriler sunarlar.60

Yaklaşık elli yılını kamu yönetimi disiplinine adayan, eserleri Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Almanca, Farsça, Arapça, Japonca, Korece, Endonezyaca ve Vietnamca’ya çevrilen ve Amerikan kamu yönetimi disiplininin en

______________________________

58 James Dennis Carroll, “In Memoriam of Late Dwight Waldo”, Public Organization Review: A Global Journal, No. 1, 2001, s. 13.

59 John M. Gaus, “Trends in the Theory of Public Administration”, Public Administration Review, Vol. 10, No. 3, Summer 1950, s. 168. Dwight Waldo, “A Theory of Public Administration Means in Our Time A Theory of Politics Also”, Naomi B. Lynn ve Aaron Wildawsky, (ed.), Public Administration The State of the Discipline, Chatham House Publishers, 1990, s. 73.

60

H. George Frederickson; Frank Marini, Bureaucracy and Democracy: Essays in Honor of Dwight Waldo, Public Administration Review, Vol. 57, No. 3, May-June 1997, s. 190.

önde gelen isimlerinden biri olan Waldo, ardında onlarca kitap, yüzlerce makale ve kendilerini “Waldo’cu” olarak tanımlayan öğrencilerini61 bırakarak Virginia eyaletinin Falls Church şehrindeki evinde 27 Ekim 2000 tarihinde yaşama veda eder.62

II. YÖNETSEL DEVLET ve KLASİK KAMU YÖNETİMİ YAKLAŞIMININ BİR FOTOĞRAFI