• Sonuç bulunamadı

Literatürde, teknolojinin eğitsel ortamlarla bütünleştirilmesi sürecindeki aşamaları vurgulayan çeşitli modeller bulunmaktadır. Örneğin; Mishra and Koehler (2006)’in tasarladığı Teknoloji, Pedagoji, İçerik Bilgisi Modeli (TPİB), Toledo (2005) tarafından geliştirilen Beş Aşamalı Bilgisayar Teknolojileri Entegrasyonu Modeli ve Wang and Woo (2007)’nun sunduğu Bilgi ve İletişim Teknolojileri için Sistemik Planlama Modeli gibi

40

farklı odak noktalarına sahip modeller bulunkmaktadır. Bu çalışmada, Chien et al. (2012) tarafından dizayn edilen MAGDAIRE modeli kullanılmıştr. Söz konusu model, iki temel özelliğinden dolayı seçilmiştir. Bunlardan ilki, bu modelin fen bilgisi öğretmen adayları için geliştirilmiş olmasıdır. İkinci özellik ise, modelin evreleri arasında yer alan uygulama basamağı aracılığıyla öğretmen adaylarına deneyim kazandırma imkânı sunulmasıdır. Chien et al. (2012) tarafından geliştirilen MAGDAIRE modeli, ismini Modellenmiş Analiz (Modeled Analysis), Rehber Eşliğinde Gelişim (Guided Development), Uygulama (Articulated Implementation) ve Yansıtılan Değerlendirme (Reflected Evaluation) olmak üzere barındırdığı dört evreden almaktadır. MAGDAIRE bir öğretmen eğitimi dersinde fen bilgisi öğretmen adaylarının rollerini teknolojinin pasif kullanıcıları olmaktan, teknoloji entegrasyonunu kendi kendilerine öğrenen teknolojinin aktif tasarımcılarına dönüştürmeyi hedeflemektedir (Chien et al., 2012). Öğretim planlarını hazır eğitim teknoloji kaynaklarının bir kombinasyonu olarak uygulamaktan ziyade bu yaklaşım, öğretmen adaylarının kendi online fen eğitimi yazılımlarını oluşturmaları için işbirlikçi çalışma süreci içermektedir (Chien et al., 2012). MAGDAIRE modelinin amaçları şu şekilde özetlenebilir (Chien et al., 2012):

1. Fen öğretimine yönelik teknoloji entegre edilmiş materyal düzenlemek için fen bilgisi öğretmen adaylarının teknoloji yeterliklerini desteklemek.

2. Fen bilgisi öğretmen adaylarının teknolojinin kolaylıkları ve öğretim uygulamaları arasındaki ilişkiyi yeniden inceleyebildikleri otantik bir içerik oluşturmak.

41

Şekil 2.5 MAGDAIRE modeli. “Chien, Y. T., Chang, C. Y., Yeh, T. K., & Chang, K. E. (2012). Engaging pre-service science teachers to act as active designers of technology integration: A MAGDAIRE framework. Teaching and Teacher Education, 28(4), 578-588.” kaynağından uyarlanmıştır.

42

Chien et al. (2012)’nin MAGDAIRE döngüsünün evrelerine ilişkin açıklamaları sırasıyla aşağıda sunulmaktadır:

1. Evre: Modellenmiş Analiz

Öncelikle öğretmen adayları gruplara ayrılır. Modellenmiş çeşitli fen eğitimi yazılımları öğretim elemanları tarafından sınıfta sunulur. Öğretim elemanları bu yazılımlara ilişkin tasarım düşüncelerini öğretmen adaylarının gözlemlenmesi ve örnek alması için açıklarlar. Bu süre içerisinde öğretmen adayları, öğretim elemanları ve grup üyeleri ile birlikte teknolojinin hangi özelliklerinin seçilen bir fen konusunu sunma ve desteklemede pedagojik olarak güçlü olacağına ve teknolojinin sınıf içi öğretime nasıl entegre edilebileceğine ilişkin beyin fırtınası yaparlar. Son olarak, her bir grup bir fen konusu seçer ve bu konuların öğretimi için kullanacakları fen eğitimi yazılımlarının projelerine karar verirler.

2. Evre: Rehber Eşliğinde Gelişim

Bu aşamada, öğretim elemanları fen eğitimi yazılımı oluşturmak için gerekli olan teknolojik becerileri öğretmen adaylarına tanıtırlar. Ardından her bir grup, seçilen fen konusuna ilişkin öğretim materyallerini teknoloji ile bütünleştirilmiş bir formata dönüştürmeyi denerler ve konuyla ilgili aktiviteleri geliştirirler ve alana özgü pedagojiyi tamamlamak için değerlendirmeleri yaparlar. Daha sonra, her bir grup öğretim materyallerini, aktiviteleri ve değerlendirmeleri online paket programa uyumlu hale getirirler. Öğretim elemanları, öğretmen adaylarının karşılaştıkları tüm problemleri gözlemler ve bu deneyimlerinin beklentileriyle eşleşmeme nedenlerini açıklarlar. Ayrıca öğretmen adayları fen eğitimi yazılımlarının geliştirilmesine yönelik görevleri üzerinde çalışırlarken, öğretim elemanları gerekli gördükleri kritik noktalarda öğretmen adaylarına yardım ederler. Öğretmen adayları daha çok deneyim kazandıkça, öğretim elemanları yavaş yavaş onları düşünmeye ve daha bağımsız çalışmaya yönlendirirler.

3. Evre: Uygulama

Bu aşamada, tüm gruplar sınıf ortamında kendi fen eğitimi yazılımlarını öğretim planı ile birlikte sunarlar ve uygularlar. Her bir öğretmen adayı, fen eğitimi yazılımlarının geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik fikirlerini diğer gruplarla paylaşma konusunda cesaretlendirilir. Bu süreç, öğretmen adaylarını fen eğitimi yazılımı projelerinde neler yaptıklarına ilişkin düşünmeye zorlar ve böylece açıkça söylenmemiş fikirlerini

43

belirginleştirir. Ayrıca bu süreç, öğretmen adaylarına aynı konuda ve farklı konular karşısında teknoloji entegre edilmiş öğretime yönelik diğer öğretmen adaylarının bakış açılarını deneyimleme imkanı sunar.

4. Evre: Yansıtılan Değerlendirme

Öğretmen adayları diğer grupların performanslarını değerlendirir ve yorum yaparlar. Bu süreç öğretmen adaylarını, kendi performanslarını akranlarının performanslarıyla karşılaştırmaya teşvik eder. Her bir öğretmen adayı, hangi unsurların çevrimiçi fen eğitimi yazılımlarını başarılı ve başarısız kılmada önemli olduğunu amaçlayan bir araştırmaya dâhil olur. Ayrıca, akranlardan gelen yorumlar analizler için bir tekrar olarak işlev görür. Bu durum, öğretmen adaylarına hem çevrimiçi fen eğitimi yazılımları hem de öğretim planları geliştirmek için hipotezler oluşturmaları konusunda yardım eder.

Yansıtılan değerlendirme evresi biçimlendirici değerlendirme olarak gerçekleşir ve bir sonraki MAGDAIRE döngüsünü başlatır. Öğretim elemanları, her bir grupta gözlemlenen çeşitli problemler için çözüm modelleri oluşturulmasına yardım eder ve öğretmen adaylarını akran koçluğu yapmaya teşvik ederler. Bunun yanı sıra, öğretmen adayları çevrimiçi fen eğitimi yazılımlarını geliştirmek amacıyla kendilerine yapılan yorumların üzerine oluşturdukları hipotezleri işbirlikçi olarak test etmeye yönlendirilirler. Çevrimiçi fen eğitimi yazılımlarını alan uygulamalarına yönelik olarak en uygun hallerine dönüştürmek için, öğretmen adayları tekrarlanan tartışmalara katılmalı, konu ve teknoloji uygulamasıyla şekillenebilen öğretim/öğrenim süreçleri hakkındaki yöntemlerini denemelidirler.

Evreleri yukarıda açıklanan MAGDAIRE döngüsü kapsamında yürütülen süreç ile öğretmen adayları Maddenin Yapısı ve Özellikleri ve İnsan ve Çevre İlişkileri adlı ünitelerin içeriğindeki kazanımlara odaklanarak dijital oyun aktivitelerini geliştirmişlerdir.