• Sonuç bulunamadı

KSS Paydaşlarının Yönetişim Beklentileri

STRATEJİLERİNİN BELİRLENMESİ

Uygulamaları 2. Firmalara Sunulan Hizmetler

3. Arazi Tahsis, Yer Seçimi ve Altyapı

2.4. Yönetişim Modeli

2.4.2. Paydaşların Yönetişim Beklentileri

2.4.2.2. KSS Paydaşlarının Yönetişim Beklentileri

Bu bölümde, yönetişim yaklaşımının irdelenmesi ve mevcut durumun analiz edilmesi kapsamında Küçük Sanayi Sitesi (KSS) İçinde Yer Alan Firmaların Mevcut Durum Analizi Anketi” ve “GAP Yönetişim Mevcut Durum Anketi” çalışmaları kapsamında elde edilen analiz sonuçları paylaşılacaktır. Bu analiz sonuçları ile birlikte, Bölge özelindeki paydaşların katılımıyla Şanlıurfa ve Diyarbakır’da gerçekleştirilen odak grup değerlendirme toplantısının analiz sonuçları da verilecektir.

Küçük Sanayi Siteleri Yapı Kooperatifleri yönetim modelinden yönetişim modeline geçmesi için yönetimlerin yapması gereken bazı görevler bulunmaktadır. Bu görevler yönetişim modelinin ilkelerinin eksikliğinden ve yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Yukarıdaki yönetişim ilkeleri üzerinden yönetim modeli oluşturulursa uygun ve istenilen bir üretim ortamı sağlanmış olacaktır. Bu yönetim modeli göz önünde bulundurularak Küçük Sanayi Siteleri imzalanan Ana Sözleşme yapısı oluşturulmalıdır. KSS yönetimleri firmalar ile çift taraflı iletişim kanalları geliştirmeli, firmalara eşit mesafede, aynı tutarlılıkla ve aynı kalitede hizmet sunmalıdır. Alınan kararlarda KSS firmalarını kapsayıcı, hukuka bağlı ve ölçülü olmalıdır. Alınan tüm kararlar ve hizmetler şeffaf, hesap verebilir ve etkin olmalıdır. Ancak, KSS’ye yönelik yapılan literatür araştırmaları ve bu araştırmaların Bölge özelinde değerlendirilmesine olanak sağlayan KSS firma mülakatları analiz edildiğinde, yönetişim ilkelerinin bazılarının KSS yapılanmasında eksik veya yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu durumda da bu eksiklikler ve yetersizlikler giderilmeden yönetişim modelinden söz edilememektedir. Aşağıda firma mülakatları ile literatürdeki karşılaşılan problemler tanımlanmış, yönetişim modelindeki yetersiz ve eksik kalan ilkeler tanımlanmış ve bu eksikliklerin giderilme yolları belirtilmiştir.

Küçük Sanayi Siteleri Yapı Kooperatiflerinde faaliyet gösteren firmalar, kontrollü şekilde yapılan KSS sitelerinde bile kaçak yapılaşmaların olduğunu belirtilmiştir. Kooperatif yönetimleri zaman zaman bunlara göz yummakta, imar mevzuatının delinmesi gündeme gelmektedir (Bayülken and Cahit 2012). Firmalar arası farklı uygulamaların yapılması ve yönetimlerin

92

hukuki kuralları uygulamaması, KSS içindeki firmalar arasında adil ve hukuka bağlı olmayan bir yönetim yapısının varlığını göstermektedir. Bu problemin diğer bir sonucu ise, böyle bir uygulama ile karşılaşan firmalar KSS içindeki toplantılara katılmamakta ve yönetimlerle hiçbir şekilde iletişime geçmemektedir. Bu durumda alınan kararlar yönetişim ilkelerinden olan

“katılımcılık” ilkesini olumsuz etkilemektedir.

Küçük Sanayi Siteleri Yapı Kooperatifleri sitelerinde ucuz iş gücü çalıştırdıklarından

“gecekondulaşmayı” teşvik edici unsurlar süreklilik arz etmektedir (Bayülken and Cahit 2012) . Bu olumsuz durum KSS çevresinde çarpık yapılaşmaya neden olmaktadır. Bununla birlikte ucuz işçilik adı altında hukuka aykırı bir insan kaynağından bahsedilmektedir. Yönetişim ilkeleri hem firmalar hem de yönetimler için geçerlidir. Bu tür yaklaşım sergileyen firmalar yönetişim ilkelerinden “adillik” ve “hukuka bağlılık” ilkelerini yok saymaktadır.

Küçük Sanayi Siteleri Yapı Kooperatiflerinde genel kurul, yönetim kurulunu denetlemesi için KSS içindeki firmalardan veya dışındaki firmalardan denetçi seçmektedir. Denetçiler veya denetçi firmalar genellikle KSS içindeki katılımcılar içinden seçildiği için aynı Organize Sanayi Bölgelerinde olduğu gibi olumsuz duruma neden olmaktadır. Bu durum yani hem yönetenlerin hem de denetleyenlerin KSS içindeki firmalardan veya kişilerden seçilmesi yönetimsel problemlere yol açmaktadır. Bu olumsuz durum yönetişim ilkelerinden “Hesap verebilirlik” ve

“Adillik” ilkeleri ile ters düşmektedir. Ancak, şu durum unutulmamalıdır ki, KSS isterse dışarıdan denetçi ve denetçilerle anlaşarak KSS yönetimini denetletebilirler. Ancak, bu durumda denetçi firma ile KSS arasında paraya dayalı bir bağ olduğu ve denetçi firmaları genellikle yönetim kurulu seçtiği için denetimler istenilen düzeyde olmamaktadır. Böyle bir problemi ortadan kaldırılmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından akredite olmuş, denetlenecek KSS'ye karşı tarafsız ve KSS ile herhangi bir ilişkisi bulunmayan denetçi şirketler tarafından denetlemelerin yapılması faydalı olacaktır.

Küçük Sanayi Siteleri Yapı Kooperatiflerinde yapılan mülakatlarda KSS yöneticileri ile firmalar arasında ciddi kopukluk yaşanmaktadır. Bazı firmalar yönetimlerle olan iletişim kopukluğunu

“İletişim seçimden seçime yapılmaktadır” şekilde ifade etmektedirler. Yönetimin seçim zamanlarında ziyaretlere geldiği ve problemlerin dinlenildiği belirtilmiştir. Bazı firmalar ise, KSS yönetimi ile sürekli iletişim halinde olduğunu ve rahatlıkla ulaşabildiklerini ifade etmişlerdir. Bu durum, yönetişimin “sorumluluk” ve “adillik” ilkelerini sağlamadığını göstermektedir. Ancak, KSS yöneticilerine yapılan mülakatlarda ise KSS firmaları ile iyi iletişim olduğu belirtilmektedir.

93

Buradaki ikilem iki nedenle oluşmaktadır. Birincisi KSS’deki firma sahipleri yönetim tarafından kullanılan iletişim kanallarını bilmediğinden firma ile yönetim arasındaki tek taraflı iletişim yetersiz kalabilmektedir. Diğeri ise yönetimin iletişim için kısıtlı KSS firmasına ulaşmasıdır. Her iki nedenin kök problemi, “katılımcılık” ve “şeffaflık” ilkelerinden kaynaklanmaktadır. Bunu ortadan kaldırmanın yoluysa, KSS yönetiminin kullandığı iletişim kanallarını sürekli olarak KSS firmaları ile paylaşması, KSS’ye ait bir web sitesinin oluşturulması ve bu web sitesinin güncelliğinin sağlanmasıdır. Yönetim, firmalar ile daha sık toplantılar düzenleyerek sürekli iletişim içinde kalabilmektedir. Bunun için KSS ana sözleşmesinde kullanılacak iletişim araçları açık belirtilmeli ve firmalar iletişim ağına entegre edilmelidir.

Yönetişim yaklaşımının GAP illerinde faaliyet gösteren KSS’lerdeki mevcut durumunun analiz edilebilmesi amacıyla Bölge’deki KSS firmalarıyla 28 soruluk anket araştırması gerçekleştirilmiştir. Anket soruları yönetişim ilkeleriyle ilişkili olup, KSS’lerdeki mevcut durumun nasıl olduğunu ve eksikliklerin neler olduğunu analiz etmektedir. Anket, il bazlı tespitin yapılması ve yönetişime ait eksikliklerin hangi yönetişim ilkesinden kaynaklandığının ayrıca ortaya konulmasında yardımcı olmaktadır. Anket çalışması kapsamında KSS bünyesinde faaliyet gösteren firmaların anket çalışmasına katılımı istenilen seviyede olmamıştır. Bu sebeple GAP Bölgesi’nde faaliyet gösteren KSS yönetimlerinin “yönetişim yaklaşımı”

açısından değerlendirilmesi 60 firmanın dahil olduğu anket çalışması ile yapılmıştır.

Anket analizleri sonucunda yönetişim yaklaşımının mevcut durumu incelendiğinde, Bölge’deki KSS’lerde faaliyet gösteren firmaların yönetişim açısından mevcut durum değerlendirmelerinin farklılık gösterdiği görülmektedir. Sanayi yapıları ve ticari ekosistemi Bölge’deki diğer illere göre daha gelişmiş yapıda olan Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi illerde firma beklentilerinin daha fazla olmasından dolayı yönetişim yaklaşımının değerlendirilmesinde OSB’lerin büyüklüğü ile yönetişim algısı arasında ters yönlü korelasyon varken aynı durumun KSS’ler için geçerli olmadığı görülmektedir. OSB yapılarındaki yönetim modeli ile KSS yapılarındaki yönetim modeli arasındaki farklılığın bu durumda etkili olduğu söylenebilir.

OSB’lerdeki genel yönetişim seviyesi %74,4 seviyesindeyken, KSS’lerde bu değer %63,5 seviyelerindedir.

Bölge illerindeki KSS’lerin yönetim modelinin sergilemiş olduğu yönetişim yaklaşımı incelendiğinde, Diyarbakır’ın %100 üzerinden %75,1 ile en iyi değere sahip olduğu görülmektedir. Gaziantep, Kilis, Mardin ve Siirt illerindeki KSS’lerde faaliyet gösteren firmaların

94

yönetişimin mevcut durumu ile ilgili değerlendirmesi %66,6 ile %68,9 arasında değiştiği görülmektedir. Şanlıurfa ve Adıyaman illerinin değerleri sırasıyla %57,9 ile %59,6 iken, Batman ve Şırnak illerinin ise %45,7 ve %49,9 değerleriyle en düşük değere sahip olduğu görülmektedir. Şekil 16’da GAP Bölgesi’ndeki KSS’lerde faaliyet gösteren firmaların, yönetişim algısına yönelik mevcut durumunun tespiti için yapılan anketlerin il bazlı kırılımı yer almaktadır.

Şekil 16. GAP Bölgesi KSS'lerindeki Yönetişim Yaklaşımının Mevcut Durumu İllerde gerçekleştirilen yönetişim anketlerinin ilke bazlı kırılımları incelendiğinde, “Adillik”

ilkesinin Batman, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde %50 seviyelerinde olduğu görülmektedir.

“Adillik” ilkesi %75,7 ile en yüksek Gaziantep ilinde olduğu görülmüştür. Bu durumun, Bölge özelindeki diğer illerin, Gaziantep sanayisini rol model olarak görme nedenlerinden biri olduğu söylenebilir.

“Hukuka Bağlılık” ilkesinin KSS’lerdeki mevcut durumu analiz edildiğinde Diyarbakır’da %82 seviyelerinde iken, Batman’da %45 seviyelerinde olduğu görülmektedir. Batman ve Şırnak illerine ait diğer kriter değerlendirmeleri de yapıldığında, bu illerdeki KSS firmalarının yönetime karşı belirgin bir memnuniyetsizliklerinin olduğu görülmektedir.

“Hesap Verebilirlik”, “Şeffaflık” ve “Sorumluluk” ilkelerinin mevcut durumu açısından da Diyarbakır’ın Bölge’deki diğer illere göre daha iyi durumda olduğu görülmektedir. “Tutarlılık”,

“Katılımcılık”, “Yerindenlik” ve”Etkinlik” ilkeleri açısından Siirt ili diğer Bölge illerine göre daha iyi seviyededir. “Oransallık” açısından ise Mardin ili ön plana çıkmaktadır. Şekil 17’de il bazlı

45,7% 49,9% 57,9% 59,6% 66,6% 66,6% 68,6% 68,9% 75,1%

0,0%

10,0%

20,0%

30,0%

40,0%

50,0%

60,0%

70,0%

80,0%

90,0%

100,0%

Batman Şırnak Şanlıurfa Adıyaman Mardin Kilis Gaziantep Siirt Diyarbakır

GAP KSS YÖNETİŞİM YÖNETİM MODELİ MEVCUT DURUM DEĞERLENDİRMESİ

KSS Yönetişim

95

yönetişim ilkelerinin KSS yapılarındaki mevcut dağılımı yer almaktadır. Ancak daha önce de belirtildiği üzere Bölge’de gerçekleştirilen “Yönetişim” anket çalışmasına firmaların katılımı istenilen seviyede gerçekleşmediği için ölçek oluşturulamamıştır (n=60). Bu analiz bölgesel bir kıyaslamadan ziyade her bir ildeki mevcut yönetişim algısının değerlendirilmesine olanak vermektedir. Tablo 8’de GAP illeri ve bu illere ait yönetişim ilkelerinin mevcut durum değerleri yer almaktadır.

Şekil 17. GAP Bölgesi’ndeki OSB’lere Ait Yönetişim İlkelerinin Mevcut Durumu

96

Tablo 8. GAP Bölgesi’ndeki KSS’lere Ait Yönetişim İlkelerinin Mevcut Durumu

Adillik Hukuka Bağlılık Hesap Verebilirlik Şeffaflık Tutarlılık Sorumluluk Katılımcılık Oransallık Yerindenlik Etkinlik

Batman %42,5 %45,0 %50,0 %45,0 %46,3 %45,0 %45,0 %42,5 %45,0 %50,0 Şırnak %42,0 %53 %50,7 %62,7 %46,0 %48,0 %50,7 %42,0 %46,7 %52,0 Şanlıurfa %50,0 %62,3 %60,6 %60,0 %57,7 %52,7 %63,0 %56,4 %53,3 %55,5 Adıyaman %62,5 %61,3 %53,3 %71,7 %60,0 %65,0 %53,3 %52,5 %60,0 %55,0

Mardin %64,0 %66,5 %65,3 %67,3 %64,5 %64,0 %69,3 %74,0 %67,3 %64,0 Kilis %68,6 %72,1 %62,9 %61,0 %67,9 %61,4 %61,9 %68,6 %74,3 %64,3 Gaziantep %75,7 %68,6 %70,5 %64,8 %67,1 %74,3 %64,8 %67,1 %67,6 %70,0 Siirt %50,0 %55,0 %60,0 %60,0 %80,0 %70,0 %83,3 %70,0 %80,0 %80,0 Diyarbakır %69,0 %82,0 %82,7 %76,7 %74,5 %76,0 %70,7 %67,0 %72,7 %72,0 Yönetişim kapsamında yapılan çalışmalar nihai hale getirilmeden önce GAP illerindeki paydaşlar, OSB-KSS yönetimleri ve OSB-KSS firma yetkililerini kapsayacak şekilde 25 Mart 2019 Şanlıurfa’da 11 uzmanın katılımıyla, 27 Mart 2019 Diyarbakır’da da 14 uzmanın katılımıyla olmak üzere 2 odak grup çalışması gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen odak grup toplantılarında proje kapsamında yapılan anket, birebir görüşme ve ikincil veri analizleri paylaşılmış, yönetişim açısından elde edilen tespitler katılımcılar ile paylaşılarak karşılıklı etkileşim ile tespitler değerlendirilmiştir.

Bu toplantılar sonucunda gerek paydaşların gerekse sanayi yapılarına ait yönetimlerin merkezi yönetim ile görüş ayrılığının bulunduğu ve bu durumun iletişim kanallarının düzgün işlememesine sebep olduğu belirtilmiştir. İletişimde yaşanan bu aksaklıklar kurumlar arası etkileşim eksikliğine de sebebiyet vermekte ve alınan kararların Bölge’nin ihtiyacını tam anlamadan ve nabzını yoklamadan alınmasına neden olmaktadır. Gerek “Katılımcılık” ilkesi gerekse “Yerindenlik” ilkesi açısından ilgili paydaşlar arasında etkin iletişim kanallarının kurulması ve alınacak aksiyon ve kararlarda Bölge’nin ihtiyaçlarını gözetecek kapsayıcı yaklaşımların sergilenmesi gerekmektedir.

97

Sanayi yapılarında karşılaşılan problemlerin çözümünde başvurulan mevzuat ve yasalar açık ve net olmadığı için yetersiz kalmaktadır. Bu durum “Tutarlılık” ve “Hukuka Bağlılık” ilkeleriyle çelişmektedir.

Karma sanayi yapılarında, mevcut sanayi yapısının kapasite doluluğunu artırmak için verilen ruhsat işlemlerinde ana sözleşmeye uygun hareket edilmediğinde diğer firmaların olumsuz etkilendiği belirtilmektedir. “Etkinlik”, “Oransallık”, “Hukuka Bağlılık” ve “Sorumluluk” ilkeleriyle alakalı olan bu durumun önüne geçebilecek denetleyici bir mekanizmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tür sorunlarda “Hesap Verebilirlik” ilkesi de istenilen seviyede yürütülememektedir.

Sanayi yapılarında faaliyet gösterecek firmaların hangi firmalar ile hangi şartlarda faaliyet göstereceği net şekilde belirlenmeli ve uygulanmalıdır. “Tutarlılık” ve “Etkinlik” ilkeleri gereğince uygulamada karşılaşılan gıda firmasının yanında sentetik boya imalathanesinin olduğu vakaların önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu tür firmaların sanayi yapılarına ruhsat başvurusunda tespit edilerek engellenebilmesi için “Şeffaflık” ilkesi kapsamında süreçler net olarak belirlenmelidir. Ancak bu tür başvuruların yine de olması durumunda “Hukuka Bağlı” ve

“Tutarlılık” ilkesi doğrultusunda hızlı karar verilmelidir.

Firmaların yapmış olduğu ruhsat başvuruları ret edildiğinde kişi ve kurumların bilgilendirmelerinde aksaklıklar yaşanabilmektedir. Ruhsatı reddedilen kişiler, reddedilme gerekçesinin ne olduğuna yönelik bilginin ilgili kurum tarafından kendilerine aktarılmadığını veya ret gerekçesinin net bir şekilde ifade edilmediğini belirtmektedirler. Bu durum, ruhsatı reddedilen kişilere karşı yönetimin adil ve şeffaf olmadığı algısını oluşturmaktadır. Sorumlu ve ilgili kurumların paydaşlarıyla her türlü iletişimlerinde ve bilhassa da bilgi aktarımında açık, net ve anlaşılabilir bir dil kullanmaları bu tür olumsuz durumları ortadan kaldırabilir.

Odak grup toplantılarında ifade edilen diğer bir olumsuz durum ise Siirt, Mardin ve Şırnak illerinin Bölge’deki diğer illere göre merkezi yönetim tarafından daha geri planda tutulmasıdır.

Bu durum “Adillik” ilkesi ve “Katılımcılık” ilkesinin bu iller özelinde etkin işlemediğini göstermektedir.

Yereldeki kurumların yetkileri sınırlı olduğundan, Bölge özelinde alınacak aksiyonlarda

“Yerindenlik” ilkesi gereğince tespit yapılabilse de uygulama aşamasında istenilen sonuç elde

98

edilememektedir. Bu durum, yatırımcılara ait problemlere çözüm üretilmesi aşamasında sanayi yapılarının yönetiminin etkisiz kalmasına sebep olmaktadır.

Bölge firmalarının finansman ihtiyacı için gerçekleştirilen kredi başvurularında teminat gösterilmesine rağmen kredi kullanımları “Adil” şekilde kullanılamamakta, bu durum da firmaların ticari faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir.

Sanayici ve yatırımcılar, ihtiyaç duydukları verilere kolay ulaşamamaktadır. Veri temini konusunda ilgili otoritelerin “Şeffaf” davranmadıkları algısı bulunmaktadır. Yatırım teşviklerinin neye göre verildiği, izinler, yasal prosedürler ve evrak akışlarını tek bir platform üzerinden takip edilebildiği bir yapıya ihtiyaç bulunmaktadır.

Yönetişim için önemli olan iletişimdir. Firmalar ile KSS yöneticileri arasındaki iletişim daha da geliştirilmelidir. Firmalar ve KSS yöneticileri arasındaki iletişimin mesaj atma ve telefonla arama ile sınırı kalmaması gerekmektedir. KSS yönetimi, bünyesindeki paydaşları/yatırımcıları KSS yönetim süreçlerine dahil ederek sürekli etkileşim halinde olmalıdır. Bu durum firmaların KSS'ye olan aidiyetlerini artıracaktır.

KSS firmaları, kalifiye eleman temininde zorlanmaktadır. Bunun yanı sıra KSS firmaları çekirdekten yetiştirdikleri çalışanlarını ise kalifiye personellere daha iyi olanaklar sunan OSB firmalarına kaptırdıklarını ifade etmektedirler.

KSS ve OSB’lerdeki firmalar iş olarak aynı işi yapmalarına rağmen, KSS’deki firmalara sunulan desteklere ait prosedürlerin OSB firmalarına sunulan desteklere ait prosedürlere göre daha zor olduğu belirtilmektedir. Bu durum “Adillik” ilkesine ait algının istenilen seviyede olmadığını göstermektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki mesleki eğitim müfredatına ait planlama çalışmalarında sanayi yapılarındaki yöneticilerin, yönetişim ilkelerinden olan “Katılımcılık” ilkesi kapsamında görüşlerinin alınması istenmektedir. Çünkü mesleki eğitim veren okullara ait müfredat hazırlanırken, planlamayı yapan yetkililerin Bölge’nin öncelikli ihtiyacını anlamada yetersiz kaldığı belirtilmektedir. Bundan dolayı hazırlanan eğitim programı ilgili Bölge sanayisinin ihtiyaçlarını giderememektedir. KSS yöneticileri, eğitim açısından potansiyeli olmayan çocuklara yönelik mesleki eğitimin ortaokul seviyesinde verilmeye başlanılması gerektiğini belirtilmiştir.

99

Gerçekleştirilen odak grup toplantılarında katılımcılar yönetişim yaklaşımları haricinde Bölge’deki firmaların altyapı ihtiyaçlarına ve finansman problemlerine de dikkat çekmişlerdir.