• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM

4.8. Krizden Büyümeye ve İşsizliğe Portekiz Ekonomisi Yorumu

Şu ana dek, Portekiz ve dönemin ifade edilebilmesi için hakkında bilgiler verilen ekonomilerin yaşadıkları, istihdamın ve işsizliğin açıklanmasına yönelik ifadelerdi. Bu nedenle Portekiz Ekonomi’sinin şu anda içinde bulunduğu durumu artık belirtmek gerekmektedir. Aslında, 2015 yılında yapmış olduğu çalışmasında, Pedro Portugal Portekiz Ekonomi’sindeki işsizlik kavramının yeri hakkında bizlere açık bilgiler vermektedir. Bunu referans alırsak kriz, büyüme ve işsizlik arasındaki bugünkü ilişki şöyledir:

‘’Ekonomik durgunluk bitti, işsizlik sağlıklı bir hızda azalıyor ve dışsak rekabet şaşırtıcı bir hızda onarıldı. Şu kesinlikle söylenebilir ki, ekonomik kurtulmaya giden yolun en acılı kısmı sona erdi.

Yine de, emek piyasaları ve üretimdeki yapısal reformlar hâlâ daha kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır. Özellikle, diğer güney ülkelerinde olduğu gibi, ücret ayarlama sistemi kalıcı yüksek bir işsizlik oranının ana sorumlu faktörüdür.’’ (Portugal, 2015 s.

20)

5. BÖLÜM

SONUÇ

Avrupa Kıtası’nda yer alan ülkeler, yaşanan büyük savaşın ölümcül etkilerini ortadan kaldırabilmek için başlattıkları entegrasyon süreci ile, sınırları 28 ülke ve parasal birliğe dayanan büyük bir Birlik’e dönüştürebilmişlerdir. Geçen yıllar içerisinde yıkımın etkileri minimize edilmiş, hali hazırda var olan teknolojik ve diğer üstünlüklerle birlikte bölge, Dünya’nın en verimli sahalarından biri haline gelmiştir. Bakıldığında, 20.

yüzyılın ikinci yarısından itibaren başlayan emek gücü arayışı, bölgenin dinamiklerini ve gelişmişliğini bizlere göstermiştir. Elbette ki bu bahsettiklerimiz, sürecin olumlu taraflarıdır. Ancak diğer yandan Birlik’in oluşma sürecinde göz ardı edilmiş birçok olumsuzluk bulunmaktaydı ve bu olumsuz hava kriz dönemlerinde kendisini tüm netliğiyle gösterecekti. Nitelim, 2008 yılına gelindiğinde yaşanan kriz bunu bizlere açıkça göstermiştir.

Birlik’in entegrasyon sürecinin olumsuz ve belki de en ciddi tarafı, bölgesel gelişmişlik farklılıklarıdır. Elbette ki birlik içerisinde kültürel ve siyasi olarak ciddi farklılıklar olsa da emek piyasasını etkileyen faktörlerin başında gelişmişlik farklılıkları gelmektedir. Öyle olacak ki, kriz esnasında aynı topluluk içerisinde yer almasına rağmen her ülkenin çok farklı boyutlarda bir etkiye maruz kalmış olması bu çalışmanın çıkış noktası olmuştur.

Çalışma boyunca incelenen ülke verilerinin bizlere gösterdiği bir gerçek vardır ki, bu gerçek, Avrupa Birliği entegrasyon sürecinin içinin tamamen doldurulamamış olmasıdır. Çünkü 2008 Krizi yaşandığında ortaya çıkan kaynak yetersizliği, refahtan payını almış, gelişmemiş (ancak Birlik sınırları içerisinde olduğundan gelişmiş bir ekonomi davranışı sergileyen) ülkelerin işsizlik problemiyle yüzleşmesine yol açmıştır.

Kaynakların bol ve ulaşılabilir olduğu dönemlerdeki sermaye birikim yetersizliği, uzmanlaşma eksikliği ve gerekli sanayi hamlelerinin yapılamaması sürecin ana nedenlerini oluşturmaktadır. Buna, bahsi geçen kaynakların verimsiz kullanılması da eklenince, kriz döneminde birçok ülke istihdamı eskiden olduğu gibi destekleyecek argüman bulamamıştır. Öte yandan, bu sürecin başlangıcı ile ortaya çıkan risk ve belirsizlikler, krizdeki ülkelerin yatırıma uygunluk durumlarını negatif etkilemiş, dolayısıyla süreç ivme kazanarak kötüleşen bir hal almıştır. Tüm bu yaşananların

sonucu olarak, krizi hisseden ekonomiler zaten borç yükü çok fazla olan kamu harcamalarında zaman zaman azalış yolunu seçmişlerdir. Yunanistan, İspanya, Portekiz, İrlanda ve İtalya’nın krizin etkilerini en çok hisseden ülkeler olarak ele alınmasının sebebi, bu ülkelerin kamu harcama ve borçlarındaki ciddi bozukluklardır. Bu ülkelerin yaşadığı süreci yansıtmak ve daha ayrıntılı bir gözlem yapabilmek için Portekiz Ekonomisi incelenmiştir.

Elde edilen yorumlar ve sonuçlar bizlere net bir şekilde ifade etmektedir ki, süreç içerisinde yaşanan borç krizi, daha doğru bir ifade ile ekonomileri borç krizine sürükleyen politika yapıcıların davranışları, işsizliği doğrudan etkilemiş ve veriler ile bu ilişkinin yorumlanmasına olanak tanımıştır. Öyle ki, analizdeki verilerin yorumu noktasında ulaştığımız ‘’kamu borcu ve işsizlik arasındaki negatif ilişki’’ kaynaklara ulaşılmanın kolay olduğu yıllardaki etkinsizliğin, kaynaklara ulaşmanın zor olduğu yıllarda kamu borcu ile istihdamı karşı karşıya getirdiğini göstermektedir.

Krizin etkilerinin kabul görmesiyle birlikte alınan borç/yardımlar ekonomideki kamu bütçesini rahatlatmış, ekonominin daha dengeli bir seyir izlemesini sağlamıştır.

Krizin etkisinden sonra ilk büyüme oranını da yakalayabilmiş olan Portekiz Ekonomisi, hâlâ ciddi bir borç yüküne sahip olsa da, istihdamdaki problemlerini çözebilmeye başlamıştır. Bu da şu anlama gelmektedir: İstihdamın yeniden artırılıp işsizliğin azaltılmasıyla birlikte yaşanması muhtemel olan büyüme ve onun yaratacağı gelir artışı, herhangi bir dışsal şok olmadıkça ekonominin borç yükünü de azaltabileceği anlamına gelmektedir. Böylelikle rahatlıkla belirtilebilir ki Avrupa Birliği’nde 2008 Krizi sonrası yaşanan işsizlik ekonomideki çarkların dönmesi için gerekli olan kaynakların yetersizliği ile ilgilidir ve ilk yıllarda bu durum kamu bütçesi dengesi bozmuş olsa da gerekli ekonomik hamlelerle düzelme eğilimine girmiştir.

Son olarak belirtilmesi gereken, Yunanistan Ekonomisi’nin durumudur. Krizi yaşamış diğer PIIGS ülkeleri ile kıyaslandığında işsizliğin ve kamu borcunun hâlâ yüksek olması, kamu borcu olarak ortaya çıkan ancak temelde olabilecek diğer problemleri bizlere işaret etmektedir ve oluşturulacak diğer araştırmalarda bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

KAYNAKÇA

Akkuş, G. Emel., ‘’Phillips Eğrisi: Enflasyon-İşsizlik Değiş-Tokuşu Teorik Bir İnceleme’’, İktisat Fakültesi Mecmuası, [S.l.], v. 62, n.2,p.99-151,

<http://www.journals.istanbul.edu.tr/iuifm/article/view/1023021657>, Erişim Tarihi:

06 Nisan 2016.

Aktürk, B.,‘’İşsizlik Sigortasına Karşılaştırmalı Bir Yaklaşım: Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye‘’. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya, 2008.

Ali, M., ‘’Youth Unemployment A Global Security Challenge’’, Harvard International Review, 13-17, 2014.

Aljazeera TURK, ‘’Ülke Profili: Portekiz’’, (http://www.aljazeera.com.tr/ulke-profili/ulke-profili-portekiz), Erişim Tarihi: 5.7.2017

Alp A.,‘’Avrupa‘da İşsizlik: Teori ve Bulguların Değerlendirilmesi‘’. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2010.

Andaç, F.,‘’İşsizlik Sigortası‘’. Tühis Yayın No: 66, Ankara, 2010.

Andersson, D. E. ve diğerleri, ‘’Unemployment in European regions: structural problems versus the Eurozone hypothesis’’, Journal of Economic Geography , 883-905, 2015.

Andrieş, A, ‘’Monetary Policy Transmission Mechanism Onto The Real Economy - A Literature Review’’, The Usv Annals of Economics And Public Administration, Volume 12, Issue 1(15), 2012.

Ardıç, K. ve Aydın Y.,‘’İktisat Okulları ve Emek Piyasası Yorumları’’, 2. Baskı, Derin Yayınevi, İstanbul, 2011.

Ataman, B. C., ‘’İşsizlik Sorununa Yeni Yaklaşımlar‘’. A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 53, No:1-4, Ocak-Aralık, Ankara, 1998.

Avrupa Birliği Bakanlığı, ‘’Avrupa Birliğinin Genişlemesi’’, (http://www.ab.gov.tr/109.html ) Erişim Tarihi: 5.7.2017.

Avrupa Birliği Bakanlığı, ‘’Avrupa Birliğinde Küresel Finansal Krize Karşı Alınan Önlemler ve Birliğin Rekabet Gücünün Arttırılmasına Yönelik Girişimler: Euro Rekabet Paktı’’, (http://www.ab.gov.tr/files/EMPB/euro_plus_pact.pdf), Erişim Tarihi: 28.6.2017.

Barışık, S. ve Çevik, E. İ., “Türkiye’de İşsizlik Histerisinin Yapısal Kırılma ve Güçlü Hafıza Modellemesi ile Sektörel Analizi”, TİSK Akademi, 3/6, 67-87, 2008.

Bean, Charles R.,‘’European Unemployment: A Survey, Journal Of Economic Literature‘’, Vol. 32, No. 2, London, 1994.

Bekiroğlu, C.,‘’Türkiye’de İşsizlik Sorununun Çözümlenmesinde Uygulanan Ekonomi Politikalarının Analizi‘’. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2010.

Biçerli, M. K.,‘’İşsizlikle Mücadelede Aktif İstihdam Politikaları’’, T.C. Anadolu Üniversitesi, No: 1563, İİBF Yayınları, No:184, 2004.

Bocutoğlu, E.,"İktisat Teorisinde Emeğin Öyküsü: Değerin Kaynağı Olan Emekten Marjinal Faydanın Türevi Olan Emeğe Yolculuk",Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, pp.128-150, 2012.

Boeri, T., ve Jimeno, J. F., ‘’Learning from the Great Divergence in unemployment in Europe during the crisis’’, Labour Economics , 32-46, 2016.

Büyükakın, T.,‘’Yeni Keynesyen İktisat Mı, Yeni Neo-Klasik Sentez Mi?’’, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Kocaeli, (13) 2007/1.

Büyükakın, T., ‘’Phillips Eğrisi: Yarım Yüzyıldır Bitmeyen Tartışma’’, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, No:39, İstanbul, 2008.

Calderon-Monge, E., ve Huerta-Zavala, P., ‘’Does Self-unemployment Reduce Unemployment? A Contribution from the Franchise System’’, EsicMarket Vol.

140, 87-105, 2011.

Canale, R. R. ve Liotti, G., ‘’Structural Adjustment and Unemployment in Selected Eurozone Countries’’, The Ausralian Economic Review Vol. 48, No. 2, 113-21, 2015.

Chang, M., ‘’The (Ever) Incomplete Story of Economic and Monetary Union’’, Journal of Contemporary European Research , 486-501, 2016.

Condratov, I.-A. ve Hapenciuc, C.-V., ‘’Empiric Findingd of The Analysis in The Dynamics of The Youth Unemployment in The North-East Region - Romania - Europan Union’’, The Usv Annals of Economics and Public Administration Volume 15, Issue 2(22) , 19-25, 2015.

Dietrich H. ve Möller, J. ‘’Youth Unemployment in Europe – Business Cycle and Institutional Effects’’, International Economics and Economic Policy, Volume 13, Issue 1, 5-25, 2016.

Dinler, Z.,‘’İktisada Giriş’’, 12. Baskı, Ekin Kitabevi, Bursa, 2006.

Dolenc, P. ve Laporšek, S., ‘’Tax Wedge on Labour and Its Effect on Employment Growth in The European Union’’, Prague Economic Papers , 344-358, 2010.

Dornbusch R. ve Fischer S.,‘’Macro-Economics’’, 2. Baskı, Mc-Graw-Hill Uluslararası Kitap Şirketi, Kaledonya, 1981.

Durkheim, E., ‘’Toplumsal İşbölümü’’, Çeviren: Özer Ozankaya, 1. Baskı, Cem Yayınevi, İstanbuli, 2006.

Economics Online, ‘’The Phillips Curve’’, (http://www.economicsonline.co.uk/Global_economics/Phillips_curve.html), Erişim Tarihi: 5.7.2017, 00:32.

Emsen, Ö. S.,‘’Phillips Eğrisi Analizi ve Geçiş Ekonomilerinden Kırgızistan Üzerine Uygulama’’, Gazi Üniversitesi, İİBF Dergisi, s. 81-99, Ankara, 2003.

Erarslan C. ve Timurtaş, M. E., ‘’Avrupa Borç Krizinin Seçilmiş Ülke Örnekleri Üzerindeki Etkisi’’, Gazi İktisat ve İşletme Dergisi, 37-54, Ankara, 2015.

Erim, N.,‘’İktisadi Düşünceler Tarihi’’, 1. Baskı, Palme Yayınları, Ankara, 2007.

Erim, N.,‘’İktisadi Düşünceler Tarihi’’, 3. Baskı, Umuttepe Yayınları, Yayın No: 46, İşletme-Ekonomi Dizisi: 18, Kocaeli, 2013.

Eroğlu, İ. ve diğerleri, ‘’European Debt Crisis: Potential Reflections on Crisis Management and Monetary Union’’, Multidisciplinary Academic Conference, (pp. 59-66). Prague, 2016.

Ersoy, A., ‘’İktisadi Teoriler ve Düşünceler Tarihi’’, 3. Baskı, Nobel Yayınevi, Yayın No: 1057, İİBF: 168, Ankara, 2008.

Ertürk, E.,‘’İktisat Kavram, İlke Politika’’, 2. Baskı, Alfa Aktüel Yayınevi, Bursa, 2011.

European Commission, ‘’Economic and Monetary Union’’, (http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/emu/index_en.htm), Erişim Tarihi:

26.10.2016.

European Comission, ‘’European Economic Forecast, Spring 2011’’, (http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/european_economy/2011/pdf /ee-2011-1_en.pdf), Erişim Tarihi:28.6.2017.

Eurostat, ‘’Agricultural Labour Input Statistics: indices’’, (http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pco de=tag00057&plugin=1), Erişim Tarihi: 5.7.2017.

Eurostat, ‘’EMU Convergence Criterion Series – Quarterly Data’’

(http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do), Erişim Tarihi: 22.6.2017.

Eurostat, ‘’General Government Gross Debt’’, (http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pco de=teina225&plugin=1), Erişim Tarihi: 22.10.2016.

Eurostat, ‘’Government Deficit/Surplus, Debt and Associated Data’’, (http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do), Erişim Tarihi: 4.7.2017.

Eurostat, ‘’Net External Debt – Annual Data, % of GDP’’, (http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&pcode=t ipsii20&language=en), Erişim Tarihi: 4.7

Eurostat, ‘’Real GDP Growth Rate’’,

(http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pco de=tec00115&plugin=1), Erişim Tarihi: 22.10.2016.

Eurostat, ‘’Long-Term Unemployment by sex – Annual Average’’, (http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do) Erişim Tarihi: 11.7.2017.

Eurostat, ‘’Unemployment by Sex and Age’’,

(http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=une_rt_a&lang=en), Erişim Tarihi: 21.09.2016.

Eurostat, ‘’Economic Accounts For Agriculture – Agricultural Income’’, (http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do), Erişim Tarihi: 5.7.2017.

Farmer, R., ‘’Fiscal Policy Can Reduce Unemployment: But There Is A Better Alternative’’, Centre for Economic Policy Research, CEPR Discussion Papers, 7526, 2009.

FRED, ‘’Economic Policy Uncertainty Index for Europe’’, (https://fred.stlouisfed.org/series/EUEPUINDXM), Erişim Tarihi: 23.11.2016.

Ghoshray, A. ve diğerleri, ‘’Euro, Crisis and Unemployment: Youth Patterns, Youth Policies?’’, Discussion Paper Series, IZA DP No. 9952, 2016.

Guzman, G., ‘’How effective are active employment policies to reduce unemployment in EU countries?’’, Atlantic Review of Economics, 2014.

Gümüş, E.,‘’Üretim ve Maliyetler’’, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İİBF Maliye Bölümü, s. 2, 2011, Erişim Tarihi: 10.04.2016,

(http://iibf.ogu.edu.tr/erdal/Dosyalar/Dosyalar%20Yeni/10.pdf).

Güney, A., ‘’İşsizlik, Nedenleri, Sonuçları ve Mücadele Yöntemleri’’, Kamu-İş; C:10, S:4, 2009.

Gurnani, S., ‘’Financial Crisis in Portugal: Austerity in Perspective’’, The Libraries Student Research Prize, Paper:9, 2016.

Heise, A., ‘’Euro or not Euro - that is not the question! Economic well-being and the fate of the European Monetary Union’’, Discussion Papers, Zentrum für Ökonomische und Soziologische Studien, No. 43, 2014.

Holt, R.P.F. ve Pressman S.,‘’A New Guide to Post Keynesian Economics’’, Contemporary Political Economy Series, Routledge, Londra, 2001.

Inflation.eu, ‘’Historic Inflation Portugal – CPI Inflation’’, (http://www.inflation.eu/inflation-rates/portugal/historic-inflation/cpi-inflation-portugal.aspx), Erişim Tarihi: 4.7.2017.

Jung, P. ve Kuhn, M., ‘’Labour Market Institutions and Worker Flows: Comparing German and The US’’, The Economic Journal Royal Economic Society , 1317-1342, 2013.

Kazgan, G.,‘’İktisadi Düşünce veya Politik İktisadın Evrimi’’, 9. Basım, Remzi Kitabevi, İstanbul, 2000.

Kawaguchi, D. ve Murao, ‘’T., Labor -Market Institutions and Long-Term Effects of Youth Unemployment’’ Journal of Money, Credit and Banking, Supplement, 95-116, 2014.

Keynes, J. M., ‘’Genel Teori İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi’’, Çeviren: Uğur Selçuk Akalın, Kalkedon Yayınları, Siyaset ve Ekonomi: 11, İstanbul, 2008.

Klein, R. L.,‘’The Keynesian Revolution’’, 2 Baskı, Londra, 1968.

Köklü, A.,‘’Makro İktisat‘’, 3. Baskı, S Yayınları, Ankara, 1984.

Kregel, J., ‘’What Can Keynes Tell Us About Policies To Reduce Unemployment and Financial Instability in A Globalised International Economy?’’, METU Studies in Development, 161-176, 2008.

Krugman, P.,Wells, R.,‘’Makro İktisat (İkinci Baskı)‘’. Çeviren: F. Oğuz ve diğerleri, Palme Yayıncılık, Ankara, 2011.

Küçükkalay, A. M., ‘’İktisadi Düşünce Tarihi’’, 1. Baskı, Yayın No: 2037, İşletme-Ekonomi Dizisi: 282, Beta Yayınevi, İstanbul, 2008.

Lehmann, E. ve diğerleri, ‘’Beyond the labour income tax wedge: the unemployment-reducing effect of tax progressivity’’, International Tax Public Financa, 454-489, 2016.

Linbeck, A. ve Snower, D., ‘’The Insider-Outsider Theory: A Survey’’, IZA Discussion Paper Series, No:534, Bonn, 2002.

Mankiw, N. G., ‘’Makroekonomi’’, 6. Baskı, Çeviri Editörü: Ömer Faruk Çolak, Eflatun Yayınevi, Ankara, 2009.

Marelli, E. ve Signorelli, M., ‘’Convergence, Crisis and Unemployment in Europe: The Need for Innovative Policies’’, Croatian Economic Survey: Vol. 17: No. 2 , 5-56, 2015.

Mazumder, B., ‘’How Did Unemployment Insurance Extensions Affect the Unemployment Rate in 2008-10?’’, Chicago: Chiago Census Research Data Center, 2011.

Nations Encyclopedia, ‘’Portugal – Industry’’,

(http://www.nationsencyclopedia.com/economies/Europe/Portugal-INDUSTRY.html), Erişim Tarihi: 5.7.2017.

OECD, ‘’General Government Deficit’’, (https://data.oecd.org/gga/general-government-deficit.htm), Erişim Tarihi: 28.6.2017.

OECD, ‘’OECD Indicators of Employment Protection’’,

(http://www.oecd.org/els/emp/oecdindicatorsofemploymentprotection.htm), Erişim Tarihi: 15.12.2016.

OECD, ‘’Unemployment Rate’’, (https://data.oecd.org/unemp/unemployment-rate.htm) Erişim Tarihi: 22.10.2016.

OECD, ‘’Youth Unemployment Rate’’, (https://data.oecd.org/unemp/youth-unemployment-rate.htm) Erişim Tarihi: 26.10.2016.

Oğuz, O.,‘’Genel İktisat Teorisi‘’. Eskişehir, 1963.

Oktay, E.,‘’Makro İktisat Teorisi ve Politikası’’, 4. Baskı, T.C. Maltepe Üniversitesi Yayınları, No:29, İstanbul, 2006.

Özkazanç, Ö. ve diğerleri., ‘’İktisat Teorisi’’, 4. Baskı, Anadolu Üniversitesi, Web-Ofset Tesisleri, Eskişehir, 2006.

Özsümer, S., ‘’Portekiz Ülke Raporu’’, İzmir Ticaret Odası, 2017.

Pecchi, L. ve Piga, G. ‘’Keynese Dönüş’’, Çeviren Sungur Savran, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2012.

Perugini, C. ve Selezneva, E., ‘’Labour Market Institution, Crisis and Gender Earnings Gap in Eastern Europe’’, Economics of Transition, Volume 23(3), 517-564, 2015.

Portugal, P., ‘’The Portuguese Economic Crisis: Policies and Outcomes’’, Policy Brief, BartelsmannStiftung, 2015.

Rimbu, G. ve diğerleri, ‘’Particularities of youth unemployment and the labor market in Romania’’, Bulletin of the Transilvania University of Braşov, Series V:

Economic Sciences, Vol. 9 (58) No. 1 , 238-246, 2016.

Sarıipek D. B. ve Kesici M. R., ‘’Yeni Keynesyen İktisat ve Emek Piyasaları’’, Paradoks Ekonomi, Sosyoloji ve Politika Dergisi, Cilt:6, No:2, 17-38, 2010.

Schmitz, B. and Hagen, J. V., ‘’Current Account Imbalances and Financial Integration in The Euro Area’’, ScienceDirect, Volume 30, Issue 8, 1676-1695, 2011.

Schettkat, R. ve Sun, R., ‘’Monetary Policy and European Unemployment’’, Schumpeter Discussion Papers, 2008.

Seyidoğlu, H.,‘’Uluslararası İktisat’’, 18. Baskı, Güzem Can Yayınları No: 26, İstanbul, 2013.

Staehr, K., ‘’Fiscal Policies in Current and Future Eurozone Countries’’, Working Papers of Eesti Pank, Issue 3 , 8-12, 2007.

Stanecsu, S. M., ‘’Unemployment Benefits in Member States of The European Union: A Comparative Analysis’’, Internal Auditing & Risk Management , 191-201, 2015.

Serres, A. d. ve Murtin, F., ‘’Do Policies that Reduce Unemployment Raise its Volatility?: Evidence From OECD Countries’’, OECD Economics Department Working Papers (1020), 2013.

Sarıipek, D. B. ve Kesici, M. R.,‘’Yeni Keynesyen İktisat ve Emek Piyasaları’’, Kocaeli Üniversitesi, İİBF, s.8, Kocaeli, 2011.

Sürücü, M.,‘’İşsizlik, İşsizlikle Mücadelede Pasif İstihdam Politikaları: Almanya ve Türkiye Örnekleri‘’. Yurt Dışı İşçi Hizmetleri Uzmanlık Tezi, Ankara, 2014.

Tekeoğlu, M.,‘’İktisadi Düşünceler Tarihi’’, Çukurova Üniversitesi Basımevi, Adana, 1993.

The World Bank, ‘’Employment to Population Ratio, 15+, Total (%) (Modeled ILO Estimate)’’,

(http://data.worldbank.org/indicator/SL.EMP.TOTL.SP.ZS?end=2016&location s=PT&start=2006), Erişim Tarihi: 4.7.2017.

The World Bank, ‘’Exports of Goods and Services (% of GDP)’’, (http://data.worldbank.org/indicator/NE.EXP.GNFS.ZS?end=2016&locations=P T&start=2006), Erişim Tarihi: 4.7.2017.

The World Bank, ‘’GDP’’,

(http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?end=2016&locations=

PT&start=2006), Erişim Tarihi: 11.7.2017.

The World Bank, ‘’GDP Growth (Annual %)’’, (http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?end=2016&locati ons=PT&start=2006), Erişim Tarihi: 4.7.2017.

The World Bank, ‘’GDP Per Capita’’,

(http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?locations=PT&start=2 006), Erişim Tarihi: 11.7.2017.

The World Bank, ‘’Imports of Goods and Sevices (% of GDP)’’, (http://data.worldbank.org/indicator/NE.IMP.GNFS.ZS?end=2016&locations=P T&start=2006), Erişim Tarihi: 4.7.2017.

The World Bank, ‘’Population Ages 15-64’’,

(http://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.1564.TO.ZS?end=2016&locations=

PT&start=2006), Erişim Tarihi: 11.7.2017.

The World Bank, Unemployment, ‘’Total (% of Total Labor Force) (Modelled ILO Estimate)’’,

(http://data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.ZS?end=2016&locations=P T&start=2006), Erişim Tarihi: 4.7.2017.

Tobin, J.,‘’Assay in Economics’’, North-Holland Yayınevi, Yale Üniversitesi, New York, 1975.

Trading Economics, ‘’ Portugal GDP From Trade and Repair of Vehicles, Accommodation and Food Services’’,

(https://en.tradingeconomics.com/portugal/gdp-from-services), Erişim Tarihi:

24.6.2017.

Trading Economics, ‘’Portugal GDP From Industrial Production’’,

(https://en.tradingeconomics.com/portugal/gdp-from-manufacturing), Erişim Tarihi: 24.6.2017.

TÜİK, ‘’Hane Halkı İşgücü Araştırması Mikro Veri Seti 2011’’, (http://www.tuik.gov.tr/MicroVeri/Hia_2011/turkce/metaveri/tanim/index.html) Erişim Tarihi: 30.10.2016.

Tsuyuhara, K., ‘’The adverse effect of unemployment insurance on workers’ on-the-job effort and labor market outcomes’’, Economics Letter , 83-85, 2016.

Tvrdoň, M., ‘’Decomposition of Unemployment: The Case of Visegrad Group Countries’’, Volume: 19, Issue: 1, Liberec, Czech Republic, 2016.

Uusitalo, R. ve Verho, J., ‘’The Effect of Unemployment Benefits on Re-Employment Rates: Evidence from the Finnish Unemployment Insurance Reform’’, Labour Economics 17, 643-654, 2010.

Ülgener, S. F.,‘’Milli Gelir, İstihdam ve İktisadi Büyüme’’, 5. Baskı, Der Yayınevi, No:2, İstanbul, 1976.

Üstünel, B.,‘’Ekonominin Temelleri’’, 8. Baskı, Dünya Yayınları, Ekonomi Dizisi: 7, İstanbul, 2001.

Ventura-Lucas M. ve diğerleri, ‘’Portuguese Agriculture and Its Role in Multifuctional Rural Development’’, Applied Studies in Agribusiness and Commerce, Agromform Publishing House, Budapest, 39-46, 2015.

Wiener, E. S.,‘’The Natural Rate of Unemployment’’, Economic Rewiew, s. 11-24, 1986.

Wikipedia, ‘’Agriculture in PT’’, (www.en.wikipedia.org/wiki/agriculture_in_Portugal) Erişim Tarih: 24.6.2017.

Yalta, A. Y.,‘’Rasyonel Beklentiler Teorisi’’, Para Teorisi ve Politikası I Dersi Notları, TÜBA, Ankara, 2011.

Yıldırım, K. ve Özer, M.,‘’Makro İktisat’’, 1. Baskı, Anadolu Üniversitesi, Yayın No:

2824, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1782, Web-Ofset Tesisleri, Eskişehir, 2013.

Yıldırım, E. ve diğerleri, ‘’Eskiden Yeniye Neo-Klasik Sentez: Bir Literatür Taraması‘’.

Cilt 66, No:4, Ankara, 2011.

Yılmaz, B. E., ‘’Küresel Krizin PIIGS (Portekiz, İrlanda, İtalya, Yunanistan ve İspanya) Ülkeleri ile Türkiye’nin Makroekonomik Değişkenlerine Yansımaları’’, Marmara Üniversitesi, İİBF Dergisi, Cilt:24, 2013.

Yılmaz, E. Ş.,‘’Dış Ticaret Kuramlarının Evrimi’’, 3. Baskı, Ankara, 2014.

Yüksel, M. B., ‘’İçerdekiler, Dışardakiler Teorisi ve Sendikal Etkiler’’, Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi SBE-İktisat Anabilim Dalı, Denizli, 2006.

Zaim, S.,‘’Çalışma Ekonomisi‘’. Filiz Kitabevi, 10. Baskı, İstanbul, 1997.

Zarakoğlu, A.,‘’İktisat İlminin Temel İlkeleri’’, 4. Baskı, Olgaç Matbaası, Ankara, 1981.

EKLER

Ek-1. Yunanistan ve İspanya Ekonomileri

Krizden etkilenen ekonomiler olarak işsizliğin ciddi boyutlarda yaşandığı Yunanistan ve İspanya Ekonomileri hakkında çıkarımlarda bulunmak, bu ülkeler ve Portekiz Ekonomisi’nin yaşadığı süreçler ve sonuçların karşılaştırılabilmesi açısından gereklidir. Böylelikle ekonomilerdeki olası iktisadi durumları görebilmek daha kolay hale gelebilecektir.

Yunanistan Ekonomisi’nin Ekonometrik Analizi

Ekonometrik çalışma yapılırken, Portekiz Ekonomisi için oluşturulan model kullanılmıştır ve aynı dönem ve varsayımlar üzerinden yola çıkılmıştır. Ayrıca Serilerin logaritmaları alınmış ve mevsimsellik etkisinden arındırılmıştır.

ADF Birim Kök Testi Sonuçları

Değişkenler Düzey Değerler Birinci Fark

ADF Test

lnissizliksa -2.738 0.225 -1.709 0.422

lnfaizsa -2.317 0.419 -3.171 0.027*

lnkamusa -0.892 0.951 -3.070 0.034*

Not: (*) işareti serilerin %5 düzeyinde anlamlı olduğunu ifade etmektedir.

PP Birim Kök Testi Sonuçları

Değişkenler Düzey Değerler Birinci Fark

PP Test

lnissizliksa -1.721 0.731 -4.543 0.000*

lnfaizsa -1.940 0.623 -4.785 0.000*

lnkamusa -1.092 0.923 -7.374 0.000*

PP birim kök testleri tüm serilerin birinci farkta durağan olduğunu göstermektedir. ADF testinde ise işsizlik serisi birinci farkta durağan dışılığı göstermektedir. PP birim kök testi sonuçlarından hareketle seriler arasında eşbütünleşme ilişkisi aranabilir.

Var analizinden elde edilen sonuçlarda gecikme uzunluğu Schwarz Kriterine göre 1 olarak tespit edilmiştir. 2 numaralı modelin kullanıldığı eşbütünleşme sonuçları aşağıda yer almaktadır.

Johansen Eş ütünleşme Analizi Sonuçları

Eşbütünleşme

Eşbütünleşme