• Sonuç bulunamadı

KOOPERATİFE YAPILAN İNŞAAT TAAHHÜT İŞLERİN- İŞLERİN-DE İNDİRİM ORAN UYGULAMASININ SÜRESİ

ve II. grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları

Ayrıca 5 Nolu KDV sirkülerinin 2-İstisna veya indirimli oran kapsamına giren inşaat taahhüt işleri başlıklı kısmında;

A- KOOPERATİFE YAPILAN İNŞAAT TAAHHÜT İŞLERİN- İŞLERİN-DE İNDİRİM ORAN UYGULAMASININ SÜRESİ

Konut yapı kooperatifine yapılan inşat taahhüt işleri zaman itibariy-le sınırsız değildir. Kooperatifin tüzel kişiliğinin devam etmesi mut-laka ona yapılan inşaat taahhüt işlerinin indirimli oranda yapılması-nı gerektirmez. Konut yapı kooperatifine yapılan inşaat taahhüt işinde indirimli oran uygulanması kooperatife ve üyelerine değil, konuta yapılması halinde söz konusudur.

1- Konutlar Kullanılmaya Başlanıldıktan Sonra Yapılan İnşaat Taahhüt İşleri

Müteahhitlerin konut yapı kooperatiflerine indirimli oran üzerinden gerçekleştirdikleri inşaat taahhüt işlerinin süresi, konutların kulla-nılmaya başlanılması ile sınırlıdır. Buna göre, konut yapı kooperatif-lerinin inşa ettirtecekleri konutların kullanılmaya başlanılmasına kadar yapılacak inşaat taahhüt işlerine indirimli oranda KDV uygu-lanacaktır. İnşaat tamamlandıktan ve konutlar kullanılmaya başla-nıldıktan sonra yapılacak inşaat taahhüt işlerinde istisna veya indi-rimli oranın uygulanması mümkün değildir.

Maliye Bakanlığı 30.03.2005 tarih ve B55-5517 - 1921 / 14515 sa-yılı özelgede;

“KDV Kanununa 4369 sayılı Kanunla eklenen geçici 15. mad-desinde, bu Kanunun yayımlandığı 29.07.1998 tarihinden önce inşaat ruhsatı alınmış inşaatlara ilişkin olarak konut yapı ko-operatiflerine yapılan inşaat taahhüt işlerinin KDV’den istisna

olduğu hükme bağlanmıştır. Söz konusu istisna ilişkin açıkla-malar 49 ve 66 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri ile 5 No.lu KDV Sirkülerinde yapılmıştır.

KDV Kanununun geçici 15. maddesi hükmü konusunda yayım-lanan 49 ve 66 Seri No.lu Genel Tebliğlerde yapılan açıklama-lar çerçevesinde 29.07.1998 tarihinden önce inşaat ruhsatı alan konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işlerine KDV uygulanmayacaktır.

Öte yandan, KDV Kanununun geçici 15. maddesi. konut yapı kooperatiflerinin inşa ettirtecekleri konutların kullanılmaya başlanılmasına kadar yapılacak inşaat taahhüt işlerine yöne-liktir.”şeklinde idari görüş bildirilmiştir.

2- İnşaat Tamamlandıktan Sonra Yapılan İşler

İnşaat tamamlandıktan sonra yapılan çevre düzenlemesi ve kapalı garaj yapım işleri gibi işler indirimli orandan yararlanmaz.

Maliye Bakanlığı 30.03.2005 tarih ve .GEL.0.55-5517 - 1921 / 14515 sayılı özelgede,

”kooperatifin konut inşaatlarını tamamlamış olmasından dola-yı söz konusu kooperatif tarafından yaptırılacak olan çevre dü-zenlemesi ve kapalı garaj yapım işlerinin istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.” Şeklinde idari görüş bildirilmiştir.

3- Kooperatif Tarafından İnşa Edilen Konutların Tamamı Üye-lere Teslim Edildikten Sonra Yapılan İnşaat Taahhüt İşleri İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 27.05.2008 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.17.01.Geçici 15.4692 sayılı özelgede;

“………..

Diğer taraftan, 106 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin “B” bö-lümünde; Bu Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren sözleşme-si imzalanacak inşaat taahhüt işlerinde istisna veya indirimli oranda KDV uygulamasından yararlanılabilmesi için, yukarı-da belirtilen düzenlemelerde aranılan şartların yanı sıra inşaa-tın yapıldığı arsanın tapu sicilinde inşaat taahhüt hizmetini alan kooperatif tüzel kişiliği adına tescil edilmiş olmasının da gerektiği açıklanmıştır.

Buna göre, kooperatifiniz tarafından inşa edilen konutların ta-mamı üyelere teslim edildiğinden, kooperatif amacına ulaşmış kabul edileceğinden, bu aşamadan sonra kooperatife yapılacak teslim ve hizmetlerin üyelerin kullanımına yönelik olarak veril-diği kabul edileceğinden genel oranda (% 18) KDV uygulana-caktır.” Şeklinde idari görüş bildirilmiştir.

4 -Tasfiyeye Giren Kooperatife Yapılan İnşaat Taahhüt İşleri a) Kooperatif Tasfiyeye Girdikten Sonra Yapılan İnşaat Taah-hüt İşleri

Kooperatifin tasfiyeye girdiği tarihten sonra inşaat taahhüt işlerine ilişkin olarak düzenlenen hak ediş faturalarına istisna veya indirim-li oran uygulanması mümkün olmayıp, %18 oranında KDV uygu-lanması gerekmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı muhatap 12.03.2009 tarih ve B.07.1.GİB.0.54/5428-2522/027806 sayılı özel-gede:

“İlgi: 22/01/2009 tarih ve GİB.4.35.17.01.KDV:02-2211/174 sa-yılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızda;

- Başkanlığınız mükellefi … Ltd. Şti.nin 15.09.2000 tarihli söz-leşme uyarınca S.S. … Konut Yapı Kooperatifi için 2000 yılın-da inşaat yapım işine başladığı,

- Firma ve Kooperatif arasında düzenlenen geçici kabul tutana-ğında Kooperatife ait inşaatın 20.12.2004 tarihinde tamamlan-dığı,

- Firmanın 30.02.2004 tarihi itibariyle tasfiyeye giren Koopera-tife 01.03.2004 ve 29.09.2004 tarihlerinde inşaat taahhüt işlerin-den dolayı iki defa hak ediş bedeli olarak fatura düzenlediği, - Firma tarafından tasfiye tarihinden önce sözleşmesi yapılarak yapımına başlanan inşaat taahhüt işlerinin tasfiye tarihinden sonra tamamlanması veya ödemelerin tasfiye tarihinden sonra yapılması durumunda Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu-nun geçici 15. madde çerçevesinde istisna uygulanması veya in-dirimli oran uygulamasının mümkün olup olmadığı hususunda tereddüde düşüldüğü

belirtilerek Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

KDV Kanununun geçici 15 inci maddesine göre, inşaat ruhsatı 29/07/1998 tarihinden önce alınmış inşaatlara ilişkin olarak ko-nut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işleri vergiden müstesnadır. İnşaat ruhsatının bu tarihten sonra alınmış olma-sı halinde söz konusu işler 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin 12. sırası kapsamında %1 oranın-da vergiye tabi olacaktır.

Konut Yapı Kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işlerine ilişkin 49 ve 66 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri ile 5 No.lu

KDV Sirkülerinde açıklama yapılmış olup, 5 No.lu KDV Sirkü-lerinde; inşaat taahhüt işlerin hepsinin veya birkaçının veya ayrı ayrı her birinin müteahhitler veya taşeronlarca konut ya-pı kooperatiflerine yaya-pılması, istisna veya indirimli oran uygu-lamasına engel olmayacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan, tasfiyeye girmiş bir konut yapı kooperatifinin görevi alacaklarının tahsil edilmesi, borçlarının ödenmesi, ko-operatif mal varlığının çıkarılması ve amacına uygun gerçek-leştirdiği meskenlerini üyelerine teslim etmek suretiyle tasfiye-sinin sonuçlandırılmasıdır. Dolayısıyla, tasfiye halindeki ko-operatifin bu işlemler dışında herhangi bir iş yapması halinde daha önceden vergiden muaf veya istisna olmasını gerektirecek durum ortadan kalkacaktır.

Bu çerçevede, … Ltd. Şti. ile S.S. ... Yapı Kooperatifi arasında-ki sözleşme çerçevesinde yapılan inşaat taahhüt işlerine ilişarasında-kin olarak Kooperatifin tasfiyeye girdiği tarihten sonra düzenlenen hak ediş faturalarına istisna veya indirimli oran uygulanması mümkün olmayıp, %18 oranında KDV uygulanması gerek-mektedir.” Şeklinde açıklamalar yer almaktadır.

b) Tasfiye Halinde Bulunan Kooperatife Yapılan Yüzme Havu-zu, Dinlenme Amaçlı Günü Birlik Tesis Ve Kafeterya Yapım İş-leri

2005 yılı sonunda konutlarını bitirip gerekli işlemlerini tamamladık-tan sonra tüm ortaklarına cins tahsisi yapılarak müstakil ferdi tapu-ları verilerek konut edinme işinin tamamlandığı, ortaklardan gelen istek üzerine genel kurulda alınan karar gereğince kooperatif arazi-si içeriarazi-sine havuz ve kafeterya yaptırmak için ihale açıldığı belirtile-rek, havuz ihalesi ve günübirlik dinlenme tesisi ile kafeterya yapım