• Sonuç bulunamadı

Katılımcılara Göre Öne Çıkan Faktörler ve Maddeler

3.2 Araştırmanın Bulguları

3.2.8 Katılımcılara Göre Öne Çıkan Faktörler ve Maddeler

Anket katılımcılarının cevapları doğrultusunda öne çıkan faktör ve maddeler hem tüm katılımcılara hem de katılımcıların demografik niteliklerine göre belirlenmiştir. Ankete katılım gösteren ve cevapları geçerli kabul edilen 368 katılımcının cevapları doğrultusunda en yüksek puanlanan maddeler şu şekildedir: ''Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler 'sosyal sorumluluk projeleri' o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' soru maddesi en yüksek puanlanmıştır; ikinci sırada ''Bir futbol kulübünün teknik direktörünün ve futbolcularının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi gelmektedir; üçüncü sırada ise ''Bir futbol kulübünün değerleri, ritüelleri, hedefleri ve vizyonu o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi yer almaktadır. Tüm katılımcıların verdiği cevaplara göre, Sosyal sorumluluk faktörü en yüksek puanı almıştır (Bkz. Tablo 29).

Tablo 29: Tüm Katılımcılara Göre Öne Çıkan Faktör ve Maddeler

Tüm Katılımcılara Göre Öne Çıkan Faktör ve Maddeler

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

Faktör Sosyal Sorumluluk Faktörü 3,97 ,71

Öne Çıkan Maddeler

Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler (sosyal sorumluluk projeleri) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

4,14 ,76

Bir futbol kulübünün teknik direktörünün ve

futbolcularının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

4,02 ,80

Bir futbol kulübünün değerleri, ritüelleri, hedefleri ve vizyonu o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

3,98 ,83

Aylık kazanç ile yaş değişkenlerinde öne çıkan faktör ve maddelere bakıldığında, kendi içlerinde sınıflandırılabilir anlamlı farklılıklar bulunmamasından dolayı bu değişkenlerde öne çıkan faktörler ve maddeler değerlendirmeye alınmamıştır. Bunun yanı sıra araştırma kapsamındaki tüm değişkenlerde öne çıkan (katılımcılar tarafından en çok puanlanarak önem atfedilen) faktörler, sosyal sorumluluk ile kurumsal davranış faktörleridir.

3.2.8.1 Cinsiyet Değişkenine Göre Öne Çıkan Faktörler ve Maddeler Katılımcıların cinsiyetine göre en çok puan alan sorulara ve faktörlere bakıldığında; kadınlarda sosyal sorumluluk faktörü en çok puanı almış olup yine sosyal sorumluluk faktörünün maddeleri çoktan aza sırasıyla ''Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler (sosyal sorumluluk projeleri) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'', Bir futbol kulübünün yöneticilerinin, futbolcularının ve teknik ekibinin sosyal yardım kampanyalarına dahil olmaları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' ve Bir futbol kulübünün bünyesinde kurulan dernekler ve vakıflar aracılığıyla gerçekleştirilen toplumsal yardım faaliyetleri o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddeleri kadınlar tarafından verilen cevaplara göre en çok puana sahip maddeler olduğu görülmektedir (Bkz. Tablo 30). Kadınlarda öne çıkan faktör ve maddeler uyum göstermektedir.

Tablo 30: Kadın Katılımcılara Göre Öne Çıkan Faktör ve Maddeler

Kadın Katılımcılara Göre Öne Çıkan Faktör ve Maddeler

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

Faktör Sosyal Sorumluluk Faktörü 4,18 ,56

Öne çıkan maddeler

Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler (sosyal sorumluluk projeleri) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

4,31 ,63

Bir futbol kulübünün yöneticilerinin, futbolcularının ve teknik ekibinin sosyal yardım kampanyalarına dahil olmaları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

4,13 ,71

Bir futbol kulübünün bünyesinde kurulan dernekler ve vakıflar aracılığıyla gerçekleştirilen toplumsal yardım faaliyetleri o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

4,11 ,68

Erkek katılımcılarda kurumsal davranış faktörü en çok puan alan faktördür. Erkek katılımcılar tarafından cevaplanan sorularda en çok puan alan ilk üç soru maddesi sırasıyla; ''Bir futbol kulübünün değerleri, ritüelleri, hedefleri ve vizyonu o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'', ''Bir futbol kulübünün teknik direktörünün ve futbolcularının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' ve ''Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler (sosyal sorumluluk projeleri) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' seklindedir (Bkz. Tablo 31). Bu

doğrultuda ilk sıradaki madde kurumsal davranışla, ikinci sıradaki madde kurumsal felsefe ile üçüncü sıradaki madde ise sosyal sorumluluk ile ilgilidir.

Tablo 31: Erkek Katılımcılara Göre Öne Çıkan Faktör ve Maddeler

Erkek Katılımcılara Göre Öne Çıkan Faktör ve Maddeler

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

Faktör Kurumsal Davranış Faktörü 3,95 ,77

Öne çıkan Maddeler

Bir futbol kulübünün değerleri, ritüelleri, hedefleri ve vizyonu

o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 4,04 ,83

Bir futbol kulübünün teknik direktörünün ve futbolcularının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

4,03 ,82

Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler (sosyal sorumluluk projeleri) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

4, 02 ,82

3.2.8.2 Eğitim Değişkenine Göre Öne Çıkan Faktörler ve Maddeler

Katılımcıların eğitim durumu değişkenindeki verilen cevaplara göre önlisans ve altı ile lisans ve üstü olarak bir ayrıma gidilerek iki grupta yorumlamak mümkündür. Önlisans ve altı grupta sosyal sorumluluk faktörü öne çıkarken lisans ve üstü grupta kurumsal davranış faktörü ön plana çıkmaktadır (Bkz. Tablo 32). Önlisans ve altı eğitim düzeyi gruplarının hepsinde ''Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler (sosyal sorumluluk projeleri) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi ilk sırada öne çıkmaktadır. Lisans ve üzeri eğitim düzeyi grupta öne çıkan faktörler farklılaşma göstermektedir. Lisans ve yüksek lisans gruplarında öne çıkan ilk üç soru maddesi aynıdır. Bunlar; ''Bir futbol kulübünün teknik direktörünün ve futbolcularının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'', ''Bir futbol kulübünün değerleri, ritüelleri, hedefleri ve vizyonu o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' ve ''Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler (sosyal sorumluluk projeleri) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddeleridir. Ancak doktora grubunda tamamen farklı maddeler öne çıkmıştır. Doktora eğitim düzeyi grubunda kurumsal iletişimle ilgili olan ''Bir futbol kulübünün medya, toplum ve diğer paydaşlarla kurduğu iletişim tarzı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' soru maddesinin en yüksek orana sahip olduğu görülmektedir.

Tablo 32: Eğitim Durumuna Göre Öne Çıkan Faktörler

Eğitim Durumu Öne Çıkan Faktörler

Aritmetik

Ortalama Standart Sapma

Ortaokul ve Altı Sosyal Sorumluluk Faktörü 3,61 ,66

Lise Sosyal Sorumluluk Faktörü 3,94 ,71

Önlisans Sosyal Sorumluluk Faktörü 4,02 ,72

Lisans Kurumsal Davranış Faktörü 4,04 ,74

Yüksek Lisans Kurumsal Davranış Faktörü 4,09 ,66

Doktora Kurumsal Davranış Faktörü 4,04 ,11

3.2.8.3 Takım Taraftarlığına Göre Öne Çıkan Faktörler

Katılımcıların tuttukları takıma bağlılık seviyesi değişkenine göre; takım tutmayanlar ile bağlılık seviyesi düşük ve orta olanlarda sosyal sorumluluk faktörü öne çıkarken tuttukları takıma bağlılık seviyesini yüksek olarak tanımlayan katılımcılarda kurumsal davranış faktörü öne çıkmaktadır (Bkz. Tablo 33).

Tablo 33: Taraftarlık Seviyesine Göre Öne Çıkan Faktörler

Bağlılık Seviyesi Öne Çıkan Faktörler

Aritmetik

Ortalama Standart Sapma

Takım Tutmuyor Sosyal Sorumluluk Faktörü 3,79 ,62

Düşük Sosyal Sorumluluk Faktörü 4,07 ,64

Orta Sosyal Sorumluluk Faktörü 4,01 ,69

SONUÇ

İmaj, farklı tandansların getirdiği farklı yorum ve açıklamaları olan bir kavramdır. Bu durum; imaj çalışmalarının gerçeklikle ilişkisinden kaynaklı olmakta, ne derece gerçeği yansıtıp ne derece gerçeği manipüle ettiği ile ilgilidir. Genel olarak imaj, insanların bir nesneye, kişiye, canlıya, kurum ve kuruluşa, olay ve olguya yönelik zihinlerinde canlanan görüntü ya da düşünce olarak tanımlanmaktadır. Aynı doğrultuda kurumsal imaj ise bir kurum veya kuruluşa yönelik olarak insanların düşüncelerinden, deneyimlerinden meydana gelmektedir.

Kurumsal imaj, mevcut yapısal şartların sonuçlarından biri olan rekabet ortamı ile daha da önem kazanmıştır. Toplum nezdinde olumlu bir düşünceyle bilinmek, anılmak isteyen kurum ve kuruluşlar kurumsal imaj faaliyetlerini planlı bir şekilde yürütmektedir. İyi bir şekilde bilinme, anılma motivasyonu her ne kadar insanlığın varoluşundan şimdiye dek kendini korumuş olduğu söylenebilse de ticari perspektiften bakıldığında ekonomik açıdan profesyonelliğin ve iş bölümünün kapsamı alanına dahil olmaktadır.

Günümüzde futbol, endüstrinin bir parçası olması, zamanla endüstri ile iç içe geçmesiyle birlikte ilk olarak ortaya çıktığı biçiminden çok farklılaşmıştır. Ticari kaygı ve hedefleri ön planda olan şirketler gibi yönetilen futbol kulüpleri için kurumsal imaj, sportif ve mali başarının önemli bir noktasıdır. Olumlu bir imaja sahip futbol kulüpleri iyi anlaşmalar imzalayarak sponsorluk alabilmekte, reklam geliri elde edebilmektedir. Keza ürün, hizmet, hisse, maç bileti vb. satışları da önemli bir gelir kaynağı olmaktadır. Aynı zamanda futbolun özünde de taraftarlık kavramı bulunmaktadır. Kamuoyundan destek görebilme, çok sayıda taraftara sahip olabilme sportif başarı açısından olmazsa olmazlardandır. Güçlü bir kurumsal imaj, futbol kulüplerinin bu tür hedeflerine erişme noktasında önemli faydalar sağlama potansiyeline sahiptir.

Futbol kulüplerinde kurumsal imajı etkileyen faktörlerin neler olduğunu ve toplum nazarındaki önemini belirlemeye yönelik gerçekleştirilen çalışmanın araştırma kısmında 368 kişiye ulaşılarak anket yöntemi uygulanmıştır. Tüm

katılımcıların verdiği cevaplar doğrultusunda sosyal sorumluluk faktörü futbol kulüplerinde kurumsal imajı etkileyen en önemli faktör olarak öne çıkmaktadır. Futbol kulüplerinde uygulanan sosyal sorumluluk faaliyetlerine bakıldığında; faaliyetlerin öznesi genelde kulübün kendisi, kulüp bünyesindeki ya da kulüple ilişkili dernek-vakıflar ve futbolcular-teknik ekip olduğu tespit edilmiştir. Katılımcılar nezdinde ise en çok, kulübün doğrudan kendisinin öznesi olduğu sosyal sorumluluk faaliyetlerinin kulüp imajı açısından etkili olduğu görülmektedir. Araştırmanın bulgularına göre, kurumsal davranış ise futbol kulüpleri açısından kurumsal imajı etkileyen en önemli ikinci faktör olarak öne çıkmaktadır. Görünen o ki futbol kulüpleri açısından başarının temel noktalarından birisi olan taraftar ya da kamuoyu desteği için sosyal sorumluluk faaliyetlerinin ve kurumsal davranışın üzerinde durulması ve doğru iletişim ile görünür kılınması gerekmektedir.

Tüm katılımcılar genelinde öne çıkan ilk üç soru maddesi, puanlanma sırasına göre; ''Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler 'sosyal sorumluluk projeleri' o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'', ''Bir futbol kulübünün teknik direktörünün ve futbolcularının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' ve ''Bir futbol kulübünün değerleri, ritüelleri, hedefleri ve vizyonu o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' şeklindedir. Öne çıkan soru maddelerine bakıldığında; en çok puanlanan maddenin sosyal sorumluluk faktörüyle, ikinci sıradaki maddenin kurumsal davranış ile üçüncü sıradaki soru maddesinin ise kurumsal felsefe ile ilgili olduğu görülmektedir. Futbol kulüplerinde gerek özel hayatlarıyla gerek sportif davranışlarıyla kulübü temsil ederek en çok göz önünde bulunan, gündemde yer alan grubun başında futbolcular ve teknik direktörler gelmektedir. Kurumsal imajı etkileme açısından 2. sırada öne çıkan kurumsal davranışla ilgili soru maddesine bakıldığında, verilen cevaplar doğrultusunda futbolcuların ve teknik ekibin kulübü temsil etme potansiyeli yüksek olduğu ve kulübün kamuoyu nezdinde olumlu bir izlenime sahip olması açısından başta gelen etmenlerden biri olduğu görülmektedir. Bir diğer öne çıkan maddeye göre kulübün değerleri, ritüelleri, vizyonu, misyonu yer almaktadır. Bu sonuç, kişilerin; kulübün kendini nasıl tanımladığına, değerlerine ve ideolojik edimlerine önem verdiklerini

göstermektedir. Günümüzde de belirli bir düşünce, fikir ya da ideolojiyle özdeşleşmiş ve taraftar grubuyla da aynı noktada bütünlük sağlamış futbol kulüpleri bulunmaktadır.

Bir futbol kulübü taraftarı olma, takım destekleme gibi davranışların daha çok duygusal etmenlerle ilgili olduğu varsayılmaktadır. İleri taraftarlık boyutunda ise aidiyet duygusuna bağlı olarak taraftarı olunan futbol kulübüyle kişinin kendisini özdeşleştirmesi ve hayatının önemli bir parçası haline getirmesi söz konusudur. Futbol kulüplerine yönelik olumlu bir izlenim oluşturma açısından öne çıkan ilk üç maddenin ortak özelliğine bakıldığında ise; futbol kulüplerinin ürün ve hizmet çıktısı ile ilgili olmadıkları görülmektedir. Bu bağlamda futbol kulüplerinin güzel futbol sergilemeleri, sportif başarıları, ürünlerinin kaliteli olması gibi unsurlar önem sırasında biraz daha arka planda kalmaktadır. Bu sonuç, katılımcıların futbol kulüplerini salt bir ticari kuruluş gibi görmediklerini, ''işlerini iyi ve kaliteli yapıyorlarsa iyilerdir'' düşüncesinin duygusal etmenlere göre daha geri planda olduğunu göstermektedir.

Araştırma kapsamında yer alan soru maddeleri içerisinden futbol kulüplerine yönelik olumlu bir izlenim sağlama açısından etki düzeyi diğerlerine göre daha düşük puanlanan maddeler; futbol kulüplerinin logosu, amblemi, ismi, renkleri gibi görsel unsurlarıyla, stadyumu, spor tesisi, kulüp binası gibi yapılarının mimari tasarımıyla, kulübünün lisanslı ürünlerinin ve kurumsal malzemelerinin görsel tasarımıyla, kamuoyu nazarındaki ünüyle, lisanslı ürünlerinin kalitesiyle ve kulüp tarafından kurulan/ hazırlanan TV kanalı, gazete, dergi gibi mecralardaki yayınlarıyla ilgili maddelerden oluşmaktadır. Bu sonuç, futbol kulüplerinde görsel, fiziki unsurlar ile ürün kalitesi ve kurumsal ün gibi etmenlerin katılımcılar tarafından diğerlerine göre geri planda tutulduğunu göstermektedir.

Kurumsal iletişim ile ilgili soru maddelerine bakıldığında kulübün bünyesinde yer alan TV, dergi, gazete gibi iletişim mecralarının ve yayınlarının kurumsal imaja etkisi, kulübün halk ile kurduğu iletişim tarzına ve medyada yer alan haber ve içeriklerine göre düşük çıkmıştır. Bu doğrultuda kulüp tarafından hazırlanan mecralara, iletişim kanallarına ilginin diğer unsurlara göre az olduğu söylenebilir.

Hedef kitle ile iletişim açısından önemli varsayılan, kurum tarafından hazırlanan iletişim mecralarının futbol kulüplerinde kurumsal imaja etki düzeyi düşük puanlanması ise kurumsal iletişim açısından ayrıca araştırılması gereken bir konu olma potansiyeli taşımaktadır.

Futbol kulüplerinin ana hedefi icra ettikleri sporda başarılı olmak olsa da satışa sundukları ürünlerle ve satış mağazalarıyla, kulüp stadyumu ve tesisi gibi yapılarıyla, logo ve amblem gibi görsel kimlikleriyle de toplum önündedir. Araştırma sonuçlarına göre ise futbol kulüplerinin ürünlerinin kalitesi ve tasarımı sergiledikleri futbol kalitesi ve sportif başarısı kadar önemli olmadığını göstermektedir.

Genel olarak bakıldığında araştırmada yer alan tüm faktörlerin kurumsal imaja önemli ya da orta derecede etki ettiği görülmektedir. Ancak tüm katılımcıların verdiği cevaplara göre; literatürde kurumsal kimliğin dört unsurundan birisi varsayılan -hatta kurumsal kimlikle özdeşleşmiş olan- görsel tasarımın futbol kulüplerinde kurumsal imaja diğer unsurlara göre düşük etki ettiği görülmektedir. Katılımcılar, bir kulübün logosuna, ismine, mimari yapılarına, ürün tasarımlarına diğer unsurlara kıyasla daha az önem vermektedir.

Anket sonucunda kurumsal imaj faktörlerine göre demografik gruplar arasındaki farklılıklara bakıldığında genel olarak bazı faktörlerde anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmektedir. Cinsiyet açısından bakıldığında; kurumsal felsefe faktöründe anlamlı bir farklılaşma görülmektedir. Kurumsal felsefe faktöründe erkekler, kadınlardan daha yüksek bir puan almıştır. Bu da erkeklerin futbol kulüplerinde kurumsal felsefeye kadınlara nazaran daha çok önem verdiklerini ve bir futbol kulübüne karşı olumlu izlenim oluşturma açısından o kulübün vizyonunu, misyonunu, temsil ettikleri değerleri, kulüp tarihini ya da taraftar kültürü gibi unsurları daha çok göz önünde bulundurduğunu göstermektedir. Bir futbol kulübünün kurumsal felsefesini anlayabilmek, futbola ya da o kulübe karşı bir analiz ve gözlem gerektirmektedir. Nasıl kişiler arası ilişkilerde ilk olarak görsellik görünür olup düşünce ve fikirler daha sonra algılanabiliyorsa kurumlar, kuruluşlar ile kişiler arasında da benzer bir ilişkiden söz edilebilir. Bu bağlamda genel olarak cinsiyetçi ve eril imgelerle iç içe olan futbolun kadınlara yönelik dışlayıcı konumunun, bu sonuçta

etkili olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra futbol kulüplerinde kurumsal imajı etkileyen faktörler içinden kadın katılımcılara göre sosyal sorumluluk faktörü ilk sırada yer alırken erkek katılımcılarda kurumsal davranış faktörü ilk sırada yer almaktadır.

Cinsiyet bazından futbol kulüplerine karşı tutum ve davranışlara yönelik, araştırma kapsamındaki sorulara verilen cevaplara göre; sempati duyulan kulübün ürünlerini satın almaya, bilet alarak maçlarını seyretmeye ve kulübe destek olmaya erkekler kadınlara göre daha meyillidir. Buna karşın kadınların, erkeklere oranla taraftarı olmadıkları ancak sempati duydukları bir takımın taraftarı olma (takım değişikliği) eğilimi daha yüksek çıkmıştır. Bu durum kadınların tuttukları takıma bağlılık seviyelerinin erkekler kadar yüksek olmadığını ve olumlu bir izlenime sahip oldukları başka bir kulübün taraftarı olabilmeye daha yatkın olduklarını göstermektedir. Futbol takımlarıyla ilgili diğer tutum ve davranış sorularının cevapları da baz alındığında erkeklerin futbola ve futbol kulüplerine ilgisi kadınlara göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Yani ürün satın alma, maç izleme gibi davranışları gösterme oranları erkeklerde daha yüksektir. Bu doğrultuda futbol kulüplerinin ana hedef kitlesi erkekler olarak görülmektedir.

Kurumsal imajı etkileyen faktörler, medeni durum bakımından ele alındığında sosyal sorumluluk faktörü hariç tüm faktörlerde bekarların, evlilere göre puanlamaları daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda medeni durum değişkeninde gruplar, sosyal sorumluluk faktörü dışındaki tüm faktörlerde farklılaşmaktadır. Genelde, toplum nezdinde olumluluk halesi içinde değerlendirilen bir kavram olan sosyal sorumluluğun iki grup arasında farklılaşmaması, medeni durum değişkeninin bu durumu değiştirebilecek seviyede belirleyici ya da fark yaratıcı bir etkiye sahip olmadığını göstermektedir.

Eğitim-öğretim düzeylerine göre; ortaokul ve altı, lise, önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere 6 grup arasındaki farklılaşmalar analiz açısından karışık -heterojen- çıkmaktadır. Anlamlı bir sonuca varabilmek adına lisans ve üstü ile önlisans ve altı olmak üzere iki gruba bakıldığında sadece kurumsal felsefe faktöründe farklılaşma gözükmektedir. Farklılaşmaya göre lisans ve üstü eğitim

duruma sahip kişiler önlisans ve altı eğitim durumuna sahip kişilerden daha yüksek puan almışlardır. Bu sonuç, eğitim seviyesi arttıkça kurum felsefesine ve kültürüne verilen önemin de arttığını göstermektedir. Eğitim-öğretim düzeylerine göre; ortaokul ve altı, lise, önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere 6 grubun, kurumsal imaja etki eden faktörlerin bütünüyle ilişkisine bakıldığında ise eğitim düzeyi yüksek lisans olanların ortaokul ve altı seviyesine göre futbol kulüplerinin imajına daha yüksek düzeyde önem atfettikleri görülmektedir. Bu sonuca göre, eğitim seviyesi arttıkça futbol kulüplerinin imajına etki eden faktörlere verilen önemin arttığı söylenebilir.

Katılımcıların aylık kazanç verileri homojenliği sağlamak için “4000 TL ve altı” ve “4001 TL ve üstü” olmak üzere iki grup üzerinden incelendiğinde sosyal sorumluluk, görsel tasarım ve kurumsal iletişim faktörlerinde düşük gelirliler yüksek gelirlilere göre anlamlı olarak daha yüksek puanlamada bulundukları görülmektedir. Gelir durumunun 6 düzeyi ile futbol kulüplerine yönelik tutum ve davranışlar arasındaki ilişki analiz edildiğinde ise; 4.001-6.000 TL arası gelire sahip katılımcılar ile 6.001-9.000 TL gelir düzeyine sahip katılımcılar arasında anlamlı bir farklılık