• Sonuç bulunamadı

3.2 Araştırmanın Bulguları

3.2.4 Faktörlerin ve Maddelerin Etki Düzeyi

Anketin ikinci bölümünde 5'li likert ölçek formatında hazırlanmış 25 soru yer almaktadır. Bu soruların ilk 21 tanesi kurumsal imajı etkileyen faktörlerle ilgilidir. Bu başlık altında sorulara verilen yanıtların aritmetik ortalamaları baz alınarak faktörlerin ve maddelerin önem düzeyleri incelenmiştir.

Tablo 10: Faktörlerin Etki Düzeyi

Faktörler Minimum Maksimum

Aritmetik

Ortalama Standart Sapma

Sosyal Sorumluluk Faktörü 2,00 5,00 3,97 ,71

Kurumsal Davranış Faktörü 1,33 5,00 3,95 ,75

Kurumsal Felsefe Faktörü 1,33 5,00 3,74 ,74

Kurumsal Kalite ve Ün Faktörü 1,00 5,00 3,53 ,88

Görsel Tasarım ve Kurumsal

İletişim Faktörü 1,00 5,00 3,33 ,77

Kurumsal imajı oluşturan ve etkileyen faktörlerin aritmetik ortalamalarına bakıldığında; araştırmaya katılan 368 katılımcının cevaplarına göre, sosyal sorumluluk faktörü futbol kulüplerinde kurumsal imajı etkileyen en önemli faktör olarak öne çıkmaktadır. Sosyal sorumluluk faktörünün diğer faktörlere göre en düşük standart sapmaya sahip olması sosyal sorumluluk faktörüyle ilgili sorulara verilen cevapların homojenliğini göstermektedir. Futbol kulüplerinde kurumsal imajı etkileyen İkinci en etkili faktör, kurumsal davranış faktörüdür. Kurumsal felsefe

faktörü, üçüncü; kurumsal kalite ve ün faktörü dördüncü sırada yer almaktadır. En düşük aritmetik ortalamaya sahip olan görsel tasarım ve kurumsal iletişim faktörü ise etki seviyesi açısından son sırada yer almaktadır.

Faktörlerin etki düzeyini gösteren tablo genel olarak yorumlandığında ilk sıradaki sosyal sorumluluk faktörünün aritmetik ortalaması (3,97) ile ikinci sıradaki kurumsal davranış faktörünün aritmetik ortalaması (3,95) birbirine yakın bir sonuçta olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda futbol kulüplerinin kurumsal imajı açısından bu iki faktörün önem seviyelerinin benzer olduğu söylenebilir. Kurumsal felsefe, kurumsal kalite ve ün ile görsel tasarım ve kurumsal iletişim faktörlerinin aritmetik ortalamalarına bakıldığında birbirleri arasında anlamlı bir farklılaşma görülmektedir. Bu doğrultuda futbol kulüplerinin güçlü bir imaj oluşturma ve bu güçlü imajı devam ettirebilme açısından sosyal sorumluluk faktörü ve kurumsal davranış faktörü önem taşımaktadır.

Tablo 11: Sosyal Sorumluluk Faktörü Maddelerinin Önem Düzeyi

Maddeler Minimum Maksimum

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için

yapmış olduğu etkinlikler (sosyal sorumluluk projeleri) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

2,00 5,00 4,14 ,76

Bir futbol kulübünün yöneticilerinin, futbolcularının ve teknik ekibinin sosyal yardım kampanyalarına dahil olmaları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

2,00 5,00 3,92 ,85

Bir futbol kulübünün bünyesinde kurulan dernekler ve vakıflar aracılığıyla

gerçekleştirilen toplumsal yardım faaliyetleri o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,85 ,84

Sosyal sorumluluk faktörüyle ilgili maddelere bakıldığında; ''Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler (sosyal sorumluluk projeleri) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesinin 4,14 aritmetik ortalama ile olumlu bir izlenim sağlamada en etkili madde olduğu görülmektedir. Katılımcılara göre, ''Bir futbol kulübünün yöneticilerinin, futbolcularının ve teknik ekibinin sosyal yardım kampanyalarına dahil olmaları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi 3,97 aritmetik

ortalama ile olumlu bir izlenim oluşturma açısından en etkili ikinci sosyal sorumluluk faktörü maddesidir. Üçüncü sırada ise 3,85 aritmetik ortalamaya sahip olan ''Bir futbol kulübünün yöneticilerinin, futbolcularının ve teknik ekibinin sosyal yardım kampanyalarına dahil olmaları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi gelmektedir. Bu üç maddenin de futbol kulüplerinde kurumsal imajı etkileme seviyesi yüksek olduğu görülmektedir.

Tablo 12: Kurumsal Davranış Faktörü Maddelerinin Önem Düzeyi

Maddeler Minimum Maksimum

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma Bir futbol kulübünün teknik direktörünün

ve futbolcularının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

2,00 5,00 4,02 ,80

Bir futbol kulübünün başkanının kim olduğu ya da kulüp başkanının taraftarlara ve topluma karşı davranışı o kulüp

hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,91 ,92

Bir futbol kulübünün yöneticilerinin ve çalışanlarının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5, 00 3,91 ,85

Kurumsal imajı etkileyen faktörlerden kurumsal davranış faktörüne bakıldığında; katılımcılar nezdinde olumlu bir izlenim sağlama düzeyi en yüksek maddenin 4,02 aritmetik ortalamaya sahip olan ''Bir futbol kulübünün teknik direktörünün ve futbolcularının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' itemi olduğu görülmektedir. Ardından gelen ''Bir futbol kulübünün başkanının kim olduğu ya da kulüp başkanının taraftarlara ve topluma karşı davranışı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi ile ''Bir futbol kulübünün yöneticilerinin ve çalışanlarının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi eşit aritmetik ortalamaya (3,91) sahiptir. Katılımcıların verdiği cevapların sonucuna göre, ankette yer alan kurumsal davranış faktörü maddelerinin futbol kulüplerinde kurumsal imajı etkileme düzeyinin yüksek olduğu görülmektedir.

Tablo 13: Kurumsal Felsefe Faktörü Maddelerinin Önem Düzeyi

Maddeler Minimum Maksimum

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma Bir futbol kulübünün değerleri, ritüelleri,

hedefleri ve vizyonu o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

2,00 5,00 3,97 ,83

Bir futbol kulübünün taraftar kültürü o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,87 ,92

Bir futbol kulübünün tarihi o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,37 1,06

Bulgulara göre; ''Bir futbol kulübünün değerleri, ritüelleri, hedefleri ve vizyonu o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' itemi katılımcıların verdiği cevaplara göre, 3,97 aritmetik ortalama ile olumlu bir izlenim sağlama açısından kurumsal felsefe faktörü içerisinde en yüksek önem atfedilen maddedir. İkinci sırada ''Bir futbol kulübünün taraftar kültürü o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi gelmektedir (3,87). Bu iki maddenin yüksek önem düzeyine sahip olduğu görülmektedir. Kurumsal felsefe faktörü içerisinde en düşük ortalamayı alan item, ''Bir futbol kulübünün tarihi o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesidir (3,37).

Tablo 14: Kurumsal Kalite ve Ün Faktörü Maddelerinin Önem Düzeyi

Maddeler Minimum Maksimum

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma Bir futbol kulübünün sergilemiş olduğu

güzel futbol- performans o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,83 0,98

Bir futbol kulübünün sportif başarısı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,65 1,05

Bir futbol kulübünün ulusal ya da uluslararası çapta tanınırlığı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,57 1,09

Bir futbol kulübünün kadrosunun kaliteli olması (teknik ekip ve futbolcular) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,47 1,14

Bir futbol kulübünün kamuoyu nezdindeki ünü o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,14 1,17

Bir futbol kulübünün pazara-satışa sunduğu lisanslı ürünlerinin kalitesi o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

Kurumsal İmajı etkileyen etmenlerden olan kurumsal kalite ile kurumsal ün, faktör analizinde tek faktör olarak bulunmuştur. Bu doğrultuda bulgulara göre; ''Bir futbol kulübünün sergilemiş olduğu güzel futbol- performans o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' itemi katılımcıların verdiği cevaplara göre, 3,83 aritmetik ortalama ile olumlu bir izlenim sağlama açısından faktör içerisinde en yüksek önem atfedilen madde olduğu görülmektedir. İkinci sırada 3,65 aritmetik ortalamaya sahip olan ''Bir futbol kulübünün sportif başarısı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi yer almaktadır. ''Bir futbol kulübünün ulusal ya da uluslararası çapta tanınırlığı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi üçüncü sıradadır (3,57). Bu üç maddenin futbol kulüplerinde kurumsal imaja etki etme açısından yüksek önem düzeyine sahip olduğu söylenebilmektedir. ''Bir futbol kulübünün kadrosunun kaliteli olması (teknik ekip ve futbolcular) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi 3,47 aritmetik ortalama ile dördüncü sırada bulunurken, ''Bir futbol kulübünün kamuoyu nezdindeki ünü o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi ise 3,14 aritmetik ortalama ile beşinci sıradadır. ''Bir futbol kulübünün pazara-satışa sunduğu lisanslı ürünlerinin kalitesi o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' itemi 3,09 aritmetik ortalama ile futbol kulüplerinde kurumsal imaja etki açısından faktör içerisindeki diğer maddelere göre en düşük etki düzeyine sahip maddedir.

Tablo 15: Görsel Tasarım ve Kurumsal İletişim Faktörü Maddelerinin Önem Düzeyi

Maddeler Minimum Maksimum

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma Bir futbol kulübünün medya, toplum ve

diğer paydaşlarla kurduğu iletişim tarzı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,82 ,95

Bir futbol kulübünün medyada yer alan olumlu haberleri-iletileri o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,63 1,02

Bir futbol kulübünün logosu, amblemi, ismi, renkleri gibi görsel unsurları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,33 1,14

Bir futbol kulübünün stadyumu, spor tesisi, kulüp binası gibi yapılarının mimari ve görsel tasarımı o futbol kulübü hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

Bir futbol kulübünün lisanslı ürünlerinin ve kurumsal malzemelerinin tasarımı o futbol kulübü hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,16 1,19

Bir futbol kulübü tarafından kurulan/ hazırlanan TV kanalı, gazete, dergi gibi mecralardaki yayınları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.

1,00 5,00 3,00 1,08

Kurumsal imajı oluşturan faktörlerden olan kuruma ait görsel tasarım ve kurumsal iletişim, faktör analizinde tek faktör olarak bulunmuştur. Görsel tasarım ve kurumsal iletişim faktörüyle ilgili ''Bir futbol kulübünün medya, toplum ve diğer paydaşlarla kurduğu iletişim tarzı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' itemi 3,82 aritmetik ortalama ile faktör içerisinde, kurumsal imaj açısından olumlu izlenim sağlama etkisi en yüksek madde olduğu görülmektedir. ''Bir futbol kulübünün medyada yer alan olumlu haberleri-iletileri o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi ise 3,63 aritmetik ortalama ile ikinci sırada yer almaktadır. Kavramsal olarak daha çok kurumsal iletişimle ilişkili bu iki maddenin kurumsal imaj açısından yüksek bir önem düzeyine sahip olduğu söylenebilir. “Bir futbol kulübünün logosu, amblemi, ismi, renkleri gibi görsel unsurları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar” itemi 3,33 aritmetik ortalama ile olumlu bir izlenim sağlama açısından faktör içerisinde üçüncü sırada gelmektedir. ''Bir futbol kulübünün stadyumu, spor tesisi, kulüp binası gibi yapılarının mimari ve görsel tasarımı o futbol kulübü hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' itemi 3,25 aritmetik ortalama ile dördüncü sıradadır. Beşinci sırada ''Bir futbol kulübünün lisanslı ürünlerinin ve kurumsal malzemelerinin tasarımı o futbol kulübü hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi gelmektedir. Kavramsal olarak daha çok görsel tasarım ile ilgili bu üç maddenin aritmetik ortalamalarına göre, futbol kulüplerine yönelik olumlu bir izlenim sağlama açısından orta düzeyde bir etkiye sahip oldukları söylenebilir. ''Bir futbol kulübü tarafından kurulan/ hazırlanan TV kanalı, gazete, dergi gibi mecralardaki yayınları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi ise faktör dahilinde yer alan, olumlu bir izlenim sağlama açısından önem düzeyi en düşük madde olduğu görülmektedir.

Tablo 16: Maddelerin Puanlarına Göre Sıralaması

Sıra Kurumsal İmajı Etkileyen Faktörlerle İlgili Maddeler A.O S.S 1 Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler (sosyal sorumluluk projeleri) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 4,14 ,76 2 Bir futbol kulübünün teknik direktörünün ve futbolcularının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 4,02 ,80 3 Bir futbol kulübünün değerleri, ritüelleri, hedefleri ve vizyonu o kulüp hakkında olumlu

bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,97 ,83

4 Bir futbol kulübünün yöneticilerinin, futbolcularının ve teknik ekibinin sosyal yardım kampanyalarına dahil olmaları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,92 ,85 5 Bir futbol kulübünün yöneticilerinin ve çalışanlarının taraftarlara ve topluma karşı davranışları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,91 ,85 6 Bir futbol kulübünün başkanının kim olduğu ya da kulüp başkanının taraftarlara ve topluma karşı davranışı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,91 ,92 7 Bir futbol kulübünün taraftar kültürü o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,87 ,92 8

Bir futbol kulübünün bünyesinde kurulan dernekler ve vakıflar aracılığıyla gerçekleştirilen

toplumsal yardım faaliyetleri o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,85 ,84 9 Bir futbol kulübünün sergilemiş olduğu güzel futbol- performans o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,83 ,98 10 Bir futbol kulübünün medya, toplum ve diğer paydaşlarla kurduğu iletişim tarzı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,82 ,95 11 Bir futbol kulübünün sportif başarısı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,65 1,05 12 Bir futbol kulübünün medyada yer alan olumlu haberleri-iletileri o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,63 1,02 13 Bir futbol kulübünün ulusal ya da uluslararası çapta tanınırlığı o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,57 1,09 14 Bir futbol kulübünün kadrosunun kaliteli olması (teknik ekip ve futbolcular) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,47 1,14 15 Bir futbol kulübünün tarihi o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,37 1,06 16 Bir futbol kulübünün logosu, amblemi, ismi, renkleri gibi görsel unsurları o kulüp

hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,33 1,14 17 Bir futbol kulübünün stadyumu, spor tesisi, kulüp binası gibi yapılarının mimari ve görsel tasarımı o futbol kulübü hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,25 1,15 18 Bir futbol kulübünün lisanslı ürünlerinin ve kurumsal malzemelerinin tasarımı o futbol kulübü hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,16 1,19 19 Bir futbol kulübünün kamuoyu nezdindeki ünü o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,14 1,17 20 Bir futbol kulübünün pazara-satışa sunduğu lisanslı ürünlerinin kalitesi o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3,09 1,15 21 Bir futbol kulübü tarafından kurulan/ hazırlanan TV kanalı, gazete, dergi gibi mecralardaki yayınları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar. 3, 00 1,08

Araştırma kapsamında futbol kulüplerinde kurumsal imaja etki eden faktörlerin maddelerinin puanlama tablosuna bakıldığında; 21 maddeden 3,50 üzeri aritmetik ortalamaya sahip 13 madde olduğu, 3,50 altı ortalamaya sahip 8 madde olduğu görülmektedir. En düşük ortalamaya sahip maddenin aritmetik ortalaması ise 3,00'dür. Bu veriler; katılımcıların bir futbol kulübünün olumlu bir izlenim sağlama açısından 13 maddeye yüksek seviyede önem atfettiklerini, 8 maddeye ise orta

derecede önem atfettiklerini göstermektedir. Aritmetik ortalamalara göre, düşük seviyede önem atfedilen madde bulunmamaktadır.

Katılımcıların verdikleri cevaplar doğrultusunda; bir futbol kulübüne yönelik olumlu izlenim sağlanması açısından en çok önem atfedilen madde, sosyal sorumluluk faktörü itemlerinden biri olan ''Bir futbol kulübünün toplumsal fayda için yapmış olduğu etkinlikler (sosyal sorumluluk projeleri) o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesidir. En az önem atfedilen ise kurumsal iletişimle ilgili maddelerden biri olan ''Bir futbol kulübü tarafından kurulan/ hazırlanan TV kanalı, gazete, dergi gibi mecralardaki yayınları o kulüp hakkında olumlu bir izlenime sahip olmamı sağlar.'' maddesi olduğu görülmektedir.