• Sonuç bulunamadı

Kalkınma planı ve yıllık programlar

Dokuzuncu Kalkınma Planı çerçevesinde her yıl için, bir önceki yılda Devlet Planlama Teşkilatınca hazırlanarak oluşturulan Yıllık Programlar ile Programların Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararlar, Yüksek Planlama Kurulunca incelendikten sonra 540 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 28 inci maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunda son şeklini alarak, Resmi Gazetede yayımlanıp yürürlüğe girmektedir.

TEDAŞ Genel Müdürlüğü 2011 yılı yatırım programı; Yüksek Planlama Kurulunun 11.10.2010 tarih ve 2010/29 sayılı raporu ile Bakanlar Kuruluna sunulan ekli “2011 Yılı Programı” ile “2011 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Karar”; 540 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 28 inci maddesine göre, Bakanlar Kurulunun 12.10.2010 tarih ve 2010/966 sayılı Kararı ile kabul edilerek, 17.10.2010 tarih ve 27732 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bu Kararda özetle;

- 2011 yılı yatırım programında yer almayan herhangi bir proje için harcama yapılamayacağı, proje ödeneklerinin yatırım ile ilgisi olmayan amaçlar için kullanılamayacağı, proje ödenekleri arasında bu Kararda belirtilen esaslar dışında aktarma yapılamayacağı,

-Toplulaştırılmış projenin alt projelerinin Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının olumlu görüşü alındıktan sonra Kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu Bakanın onayı ile uygulamaya konulacağı,

- Kamulaştırma ödeneklerinin, yatırım programında proje olarak yer almadığı ve bütçe kaynaklarından kullandırılacak ek ödeneklerde bu kararın ilgili maddelerindeki limitlerin uygulanmayacağı,

121 - Kesin hesap farklarının kapatılmasından doğan ödenek ihtiyaçlarının işletme bütçesinden karşılanacağı ve bu harcamaların proje maliyetine ilave edileceği,

- Dış finansman (krediyle ve/veya hibeyle) ile yürütülecek projelerde, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılmış olan yönetmelikler ile Yıllık Yatırım Programında Yer Alan Projelere Dış Finansman Sağlanmasına İlişkin Esas ve Usullere Dair Tebliğ hükümlerine uyulacağı, dış finansman kullanımlarının Yatırım Programıyla ilişkilendirileceği hükümleri yer almıştır.

Yatırım projelerinin planlamasının bu parametrelerden ağırlıklı olarak ödenek boyutu ile değerlendirildiği, projenin teknik boyutu ile işin bitirilme süresine gerekli önemin verilmediği görülmüştür. Öyle ki projenin gerçekleştirilmesi için gerekli olan sürenin teknik olarak yapılabilirliğinin ötesinde ödenek durumuna göre belirlendiği, bunun için genelde ihalesi yapılan işlerin süre uzatımına gidilerek bitirildiği, projenin zamanında ekonomiye kazandırılamadığı için projeden beklenen faydanın zamanında sağlanamadığı görülmüştür.

Enerjinin en az kayıpla, sürekli ve güvenilir bir şekilde taşınması için; tesis edilecek dağıtım projelerinin ekonomik analizinin yapılması, yıl içerisindeki yatırım ödeneklerinin projelerin boyutuna uygun olarak tahsis edilmesi ve yatırımların zamanında gerçekleştirilmesi ile dağıtım tesisleri idame ve yenileme yatırımlarının yeterli miktarda, mevzuat çerçevesinde istenilen kalitede ve zamanda yapımına bağlı bulunmaktadır.

Yatırım ödeneklerinin yılın başlangıcı itibarı ile tam olarak belirlenmemesi TEDAŞ’a bağlı şirketlerin yaptığı projelerin bir bütün olarak yapılmasını engellemekte bu nedenle hazırlanan projelerde belirlenen ödeneğin %10 oranına karşılık gelecek şekilde kısmi olarak hazırlayıp ihale edilmektedir. Bu nedenle dağıtım şirketleri, projelerin uygulama aşamasında gelen ödeneğe bağlı olarak ilave iş vermek zorunda kalmakta veya ödenek yetersizliği yüzünden işletme giderlerinden bakım onarım kapsamında ihale yapılması yoluna gitmektedir.

Bu ve benzeri olumsuzlukların önüne geçebilmek ve sağlıklı ve yılı ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir yatırım programı hazırlanması ve esas alınan verilerin objektif esaslara dayandırılması gerekir. Bunun da yatırımların daha kısa zamanda ekonomiye kazandırılması açısından önemli olduğu bir gerçektir.

Elektrik enerjisi dağıtım sektöründe tesislerin çağdaş ve yeni teknolojilere uygun bir işletme yapısına kavuşturulabilmesi için, dağıtım tesisleri idame ve

122 yenileme yatırımlarının öncelik sıralamasına göre DPT Müsteşarlığının Yatırım Programı Hazırlama Rehberi doğrultusunda yapılması gerekmektedir.

Yatırımların zamanında gerçekleştirilememesine neden olan etkenlerin başında, işin projesinin olmaması veya master proje üzerinde hazırlanan ihale keşiflerinin sağlıksız olması, ödenek yetersizliği ve ihalelere zamanında çıkılamaması gelmektedir.

Kamu İhale Kanununda belirtilen yıllara sari ihalelerin yılın ilk dokuz ayında tamamlanması hususu çerçevesinde, ihalelere ilişkin ön hazırlık çalışmalarının zamanında yapılması ve mevsim şartları dikkate alınarak ihalelere çıkılmasının gerekliliği belirtilmiştir.

KİK’in İdarelerce Uyulması Gereken Diğer Kurallar başlığı altındaki 62’nci maddesinde Kanun kapsamındaki idarelerce yapım işleri için ihaleye çıkılmadan önce uyulması zorunluluk arz eden hususlardan biri “c” bendinde belirtilen yapım işlerinde uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkılamayacağıdır.

Oysa Elektrik Dağıtım Şebekeleri Enerji Kabloları Montaj (uygulama) Usul ve Esasları Madde 1- Kablolu Yer altı Şebekelerinin Projelendirilmesi:

“Yer altı kablolu olarak tesis edilecek elektrik şebekesinin projesinde, kablo güzergahı, kablo kanalı ebatları, kablo tertibi ve döşeme şekli, men hollerin planları, AG saha dağıtım kutuları (boxlar) ve aydınlatma direklerinin yerleri ile bunlara ait birim fiyat tariflerine uygun keşifler, birim fiyatı kitabında standart kablo kanalına ve montaj kalemlerine ek olarak ödenecek pozlara ait miktarlar (kanal imalatı ile kaplamanın cinsi ve miktarı, derinleştirme, genişletme, dolgu malzemesi, kaplama, men hol, kablo muhafaza borusu ve diğer, malzemeleri vb) detaylı olarak yer alacaktır.

Bu çizim ve planlar, 1/2000’lik imar planlarında gösterilecek, 1/2000’lik planlarda detaylı gösterilmemesi durumunda 1/1000’lik imar planı ve krokilerde gösterilecektir”

şeklinde tanımlamaktadır.

Yatırım projelerinin plânlanan sürede tamamlanarak ekonomiye kazandırılabilmesi için ihale sürelerinde gecikmelere meydan verilmemesi ve bu konuda Kamu İhale Kanununda (İdarelerce Uyulması Gereken Diğer Kurallar Madde 62) belirtilen yıllara sari ihalelerin yılın ilk dokuz ayında tamamlanması hususu çerçevesinde, ihalelere ilişkin ön hazırlık çalışmalarının zamanında yapılması ve mevsim şartları dikkate alınarak ihalelere çıkılması gerekmektedir.

Planlanan projelerin etüt-proje safhasından, (hazırlık projesi, keşif hazırlaması v.b) uygulama için ihale edilen projelerin takibi (kontrol örgütü) ve kabulüne (kabul komisyonları) kadar olan sürecin, yeterli nitelik ve miktarda personelle yapılması gerekmektedir. Şirket faaliyet alanındaki iş yükü ve coğrafi dağılım da dikkate

123 alındığında, mevcut personel sayısı ile öngörülen projelerin gerçekleştirilmesi bakımından yeterli hazırlık ve kontrolün yapılabilmesi mümkün görülmemektedir.

Nitekim yeterli detayda hazırlanamamış projelere esas keşiflerle ve buna bağlı olarak ayrılan ödenek miktarları ile uygulama safhasına geçildiğinde, etüt-proje safhasında öngörülmeyen aksaklıklarla karşılaşıldığından proje tadilatları veya ilave iş verilmesi yoluna gidilerek sorunun giderilmesine çalışılmaktadır.

Ayrıca; Yapılan tesis ve bakım onarım ihalelerinin takibinin, TEDAŞ Yönetim Kurulunun 09.11.2006 tarih ve 48-716 sayılı kararıyla yürürlüğe giren Kontrol Yönergesinde (Elektrik) belirtilen nitelik ve sayıda kontrol örgütü tarafından yapılması gerekmektedir. Ancak, nitelikli personel yetersizliği nedeniyle, bu ihalelerin kontrollüğü tarif edilen ekip yerine genellikle bir mühendis ve bir teknisyen tarafından yapılmaktadır. Ayrıca kontrol teşkilatı içerisinde yer alan teknik eleman yetersizliği nedeni ile işin devamlı başında durması gereken sürveyan unvanında personel bulundurulmamaktadır. Kontrol işleri yapan teknisyenlere birden fazla iş için bu görev verilmekte veya teknisyenin asıl yaptığı işin yanında tali olarak yaptırılmaktadır.

Bahse konu işler için sürveyan olarak görevlendirilen teknisyenlerin kurum içerisindeki asli görevlerinin bu süre içerisinde devam etmesi, TEDAŞ Yönetim Kurulunun 09.11.2006 tarih ve 48-716 sayılı kararıyla yürürlüğe giren Kontrol Yönergesinde (Elektrik) tanımlanan görevlerinin yerine getirilememesine sebep olup işlerin sağlıklı olarak kontrol edilememesine neden olmaktadır. Tüm bu olumsuzluklar imalatı yapılan iş kalemlerinin sözleşme ve eki şartnamelerdeki kurallara uygun olarak yapılmasının takibinin zorlaştığı tespit edilmiştir. İş yükü ve bölgenin coğrafi şartları dikkate alındığında mevcut personel ile sağlıklı bir kontrol hizmeti yapılmasının mümkün olamayacağı görülmüştür.

Proje Tesis ve Bakım Onarım olarak ihale edilen işlerin proje aşamasından kabul aşamasına kadar olan safhalardaki işlemlerin sonuçlandırılması, işlerin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için İl Müdürlükleri bazında yapılan ihale hacmine göre çekirdek kontrol teşkilatı kadrolarının oluşturulması gerekli görülmektedir.

Ancak yukarıda sayılan olumsuzluklardan dolayı bunun sağlanmasında güçlükler bulunmaktadır. Bunun için 4734 KİK İhale Kanunu Madde 62 (e) fıkrasında

“(Değişik: 4964/ 38 md.) İdarelerce kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre istihdam edilen personelin yeterli nitelik veya sayıda olmaması halinde, ihale yetkilisinin onayı alınmak kaydıyla bu Kanunda belirtilen hizmetler için ihaleye çıkılabilir”

denilmektedir. Tüm bu sorunlara TEDAŞ’a bağlı Dağıtım Şirketlerinin 2011 yılı raporlarında ayrıntılı olarak yer verilmiştir.

Bu nedenle;

124 Yapılan yatırım projelerinde beklenen amaca ulaşılması için, geçmiş uygulamalarda görülen olumsuzlukların tekrar yaşanmamasını teminen;

- Yer altı kablo kanallı AG-OG elektrik dağıtım tesisi projelerinin “Elektrik Dağıtım Şebekeleri Enerji Kabloları Montaj (uygulama) Usul ve Esasları Yönetmeliği” çerçevesinde uygulama projesi olarak hazırlanması,

- Kamu İhale Kanunun 62 nci maddesinde yer alan, “İdarelerce Uyulması Gereken Diğer Kurallar”a uygun olarak ihale işlemlerinin zamanında tamamlanması,

-İl Müdürlükleri bazında, ihalesi yapılan yatırım projesinin büyüklüğüne göre TEDAŞ Yönetim Kurulunun 09.11.2006 tarih ve 48-716 sayılı kararıyla yürürlüğe giren Kontrol Yönergesi’nde (Elektrik) tanımlanan çekirdek kontrol kadrolarının oluşturulması, Proje hazırlama, uygulama, izleme ile değerlendirme birimlerindeki personel eksikliğinin giderilmesi ve tüm personele gerek ihale mevzuatı gerekse teknik bilgi ve donanım konularında gerekli eğitimin verilmesi,

önerilir.

TEDAŞ topluluğunun toplam yatırımları Genel Müdürlük ve dağıtım şirketleri yatırımlarından oluşmaktadır.

2011 yılı TEDAŞ topluluğu yatırımlarına ait ödenek, harcama ve gerçekleşme oranlarını gösteren çizelgeler dağıtım şirketleri, Genel Müdürlük merkezi ve tüm yatırımları içeren konsolide yatırımlar bazında aşağıdaki çizelgelerde sırasıyla gösterilmiştir. hükümleri yer almıştır.

1- Yatırımlar:

13.01.2011 tarih ve 27814 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan TEDAŞ’ın 2011 yılı yatırım programı toplam 300 milyon TL ödenekle yer almıştır.

Detay ve alt detay programlar ise; 2010/966 sayılı Kararın ilgili hükümleri gereğince, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığının TEDAŞ Genel Müdürlüğüne muhatap 18.02.2011 gün ve 1365 sayılı yazısında da belirtildiği üzere ilgili Bakanlık Makamının 16.02.2011 tarih ve 39 sayılı oluru ile onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığının 2011 yılı yatırım programında bulunan muhtelif projelere ek ödenek talebi ile ilgili 26.05.2011 tarih ve 2136 sayılı yazısı ile 49 milyon TL, Kalkınma Bakanlığının ek ödenek talebi ile ilgili 15.09.2011 tarih ve 3354 sayılı yazısı ile ise 60 milyon TL ek ödenek tahsis edilerek TEDAŞ ve bağlı şirketlerin 2011 yılı Yatırım Programı tavan ödeneği 409 milyon TL olarak belirlenmiştir.

125 Kamu kurum ve kuruluşlarının yatırımlarını Mali Yılı Bütçe Kanunu, Mali Yılı Bütçesi Makro Çerçeve Kararı, Yatırım Genelgesi ve Yatırım Programı Hazırlama Rehberi, Yılı Yatırım Programı, Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı ve ilgili diğer mevzuatta yatırımlar ile ilgili yer alan düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirmesi esastır.

Enerji sektörü yapım işleri ihaleleri enerji sektörüne ilişkin özel kanun yürürlüğe girinceye kadar; 01.01.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa tabi olarak yürütülmektedir. İnceleme tarihi ( 2011) itibarıyla, özel kanun çıkarılmadığından 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3 üncü maddesinin (g) bendi kapsamında belirlenen tutarı aşmayan mal ve hizmet alımları dışındaki uygulamalar, Kamu İhale Kanunu ve meri mevzuatı çerçevesinde yürütülmektedir.

2011 yılı TEDAŞ topluluğu yatırımlarına ait ödenek, harcama ve gerçekleşme oranlarını gösteren çizelgeler dağıtım şirketleri, Genel Müdürlük merkezi ve tüm yatırımları içeren konsolide yatırımlar bazında aşağıdaki çizelgelerde sırasıyla gösterilmiştir.

126

TEDAŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ENERJİ DAĞITIM ŞİRKETLERİ 2011 YILI REVİZE YATIRIM PROGRAMI

NAKDİ YATIRIM ÖDENEĞİ VE HARCAMALARININ İLLER VE PROJE GRUPLARI BAZINDA DAĞILIMI (Bin TL)

İller Etüdler Kırsal dağıtım tesisleri İşletmeler grubu Makine-Teçhizat Taşıtlar Köy şebekeleri Şehir şebekeleri Toplam

Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.%

127

TEDAŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ENERJİ DAĞITIM ŞİRKETLERİ 2011 YILI REVİZE YATIRIM PROGRAMI

NAKDİ YATIRIM ÖDENEĞİ VE HARCAMALARININ İLLER VE PROJE GRUPLARI BAZINDA DAĞILIMI (Bin TL)

İller Etüdler Kırsal dağıtım tesisleri İşletmeler grubu Makine-Teçhizat Taşıtlar Köy şebekeleri Şehir şebekeleri Toplam

Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.%

128

TEDAŞ 2011 YILI REVİZE YATIRIM PROGRAMI MERKEZ HARCAMALARI NAKDİ YATIRIM GERÇEKLEŞMELERİNİN GRUPLAR BAZINDA DAĞILIMI (Bin TL)

Etüdler Kırsal dağıtım tesisleri İşletmeler grubu Makine-Teçhizat Taşıtlar Köy şebekeleri Şehir şebekeleri Toplam

Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.% Ödenek Harcama Gerç.%

Muhtelif 9 1 5.882 5.143 87,4 67 5.958 5.143 86,3

Global 2 1.653 222 13,4 489 349 71,3 2 1 2.147 570 26,6

Gn.Md.

Merkez Toplamı 9 2 1.654 222 13,4 6.370 5.492 86,2 2 68 8.105 5.735 71,2

TEDAŞ Konsolide 1.261 737 58,4 27.090 25.109 92,7 1.868 361 19,4 11.450 10.385 90,7 55.118 55.482 100,7 312.214 408.897 131,0 409.000 500.972 122,5

129

TEDAŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2011 YILI MERKEZ HARCAMALARI (Bin TL) (Bin TL)

Projeler Projenin Başlangıçtan 2011 yılı sonuna kadar harcama 2011 yılı ödeneği 2011 Yılında Gerçekleşme(%)

Nakdi Fiziki

E) Ödeneksiz yapılan harcamalar Toplam(E)

Genel toplam (A+B+C+D+E) 11.171 5.769 5.769 45.016 8.105 5.735 5.735 51,6 70,5 51,6 70,5

130

TEDAŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2011 YILI KONSOLİDE YATIRIM ÇİZELGESİ (Bin TL) (Bin TL)

Projeler Başlangıçtan 2011 yılı sonuna kadar

harcama 2011 yılı ödeneği 2011 Yılında Gerçekleşme(%)

Nakdi Fiziki

E) Ödeneksiz yapılan harcamalar Toplam(E)

Genel toplam (A+B+C+D+E) 3.332.305 1.971.592 1.970.380 337.700 482.250 523.079 521.820 59,2 108,5 59,1 108,2

131 Genel Müdürlük ve bağlı şirketlerin revize edilmiş şekliyle projelerinin konsolide yatırım tutarı 3,3 milyar TL olup, başlangıçtan itibaren yapılan 2 milyar TL harcama ile %59,2 oranında, 2011 yılında ise 409 milyon TL ödeneğe karşı 501 milyon TL nakdi harcama yapılarak %122,5 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

409 milyon TL ödeneğin 8,1 milyon TL’si TEDAŞ Genel Müdürlüğü (merkez) 400,9 milyon TL’si 20 adet dağıtım şirketi harcamaları için ayrılmıştır. TEDAŞ Genel Müdürlüğü merkez harcamaları için 5,7 milyon TL harcama yapılarak %70,8 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır.

2011 yılı yatırım programı ödeneğinin dağılımı; etüt proje grubuna %0,3, şehir şebekeleri grubuna %76,4, kırsal dağıtım tesislerine %6,6, köy şebekeleri grubuna

%13,5, işletme yatırımlarına %0,5, makine teçhizat grubuna %2,7 oranlarında olacak şekilde yer almıştır.

Faaliyet yılında ayrıca kamulaştırma bedeli olarak harcanan 17 milyon TL ve kesin hesap farkları olarak harcanan 5,1 milyon TL birlikte TEDAŞ genelinde 2011 yılı toplam nakdi yatırım harcaması 523,1 milyon TL’ye ulaşmaktadır.

Dağıtım şirketlerinin talebi üzerine, Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankasından sağlanan kredilerle iyileştirilmesi gerçekleştirilen şehir şebekesi dağıtım tesisleri ihaleleri, deprem takviye projelerine bağlı bina güçlendirme ihaleleri TEDAŞ Genel Müdürlüğünce yürütülmüştür.

Dağıtım şirketleri tarafından yürütülen projeler ile ilgili incelemeler kendi denetim raporlarında ayrıntılı olarak izah edilmiştir.

TEDAŞ Genel Müdürlüğünce yürütülen projeler, merkez yatırım harcamaları ve yatırım faaliyetlerinin geneline ilişkin olarak TEDAŞ Genel Müdürlüğünce yapılması istenilen işlemler aşağıda izah edilmiştir.

a)Etüd - Proje işleri:

Bu gruptaki projelerle şehir ve köy şebekelerinin eskiyen, yetersiz kalan ve yeni gelişen bölgeleri etüt ettirilmesi ve elde edilen verilere göre yeni şebeke projeleri yapılmaktadır. 2011 yılında şirketin bu grupta 1,3 milyon TL ödeneğe karşılık %58,4 oranında 737 bin TL nakdi harcama ve fiziki gerçekleşme olmuştur.

b)Kırsal Dağıtım Tesisleri:

Bu gruptaki projelerle il, ilçe, kasaba ve köy gibi yerleşim birimlerini besleyen dağıtım hatlarından elektrik talebinin artması nedeni ile sorun yaşanan bölgelerde yeni dağıtım hatlarının yapılması ve bu hatlardan tüketicilere sürekli enerji verilebilmesi

132 için bağlantı noktalarında dağıtım merkezleri yapılması amaçlanmaktadır. 2011 yılından sonraya kalan işlerde devam eden ve yeni işler grupta 27,1 milyon TL ödeneğe karşılık %92,7 oranında 25,1 milyon TL nakdi harcama ve %94 oranında 25,5 milyon TL fiziki gerçekleşme olmuştur.

c)Köy şebekeleri:

Bu gruptaki projeler ile enerji nakil hatlarında ekonomik ömrünü dolduran ve kapasite bakımından yetersiz durumda kalanların yenilenmesi veya yeniden tesis edilmesi, tüm şehir ve köylerin Enerji Nakil Hatlarının (ENH) yeterli hale getirilmesi amaçlanmaktadır. 2011 yılında şirketin enerji nakil hatları proje gurubundaki 55,1 milyon TL ödeneğine karşılık %100,7 oranında 55,5 milyon TL nakdi harcama ve

%99,9 oranında 54,8 milyon TL fiziki gerçekleşme bulunmaktadır.

d)Şehir şebekeleri:

Bu gruptaki projeler ile, şehir şebekelerinden ekonomik ömrünü dolduran ve kapasite bakımından yetersiz durumda kalanların yenilenmesi veya yeniden tesis edilmesi, tüm büyük şehir şebekelerinin master planlamasının yapılması ve dağıtım sisteminin daha etkili yönetimi ve yönlendirilmesini sağlayan dağıtım otomasyon sistemlerinin uygulamaya geçirilmesi amaçlanmaktadır. 2011 yılında şirketin şehir şebekeleri proje gurubundaki 312,2 milyon TL ödeneğine karşılık %131 oranında 408,9 milyon TL nakdi harcama ve %130,7 oranında 408 milyon TL fiziki gerçekleşme bulunmaktadır.

e)Makine ve teçhizat:

Bu grupta güvenlik cihazları, test ölçü cihazları, haberleşme cihazları yatırımları bulunmaktadır. 2011 yılında tahsis edilen 11,4 milyon TL ödeneğine karşılık %90,7 oranında 10,4 milyon TL nakdi harcama ve fiziki gerçekleşme bulunmaktadır.

f)Taşıt alımı ve tadilatı:

Bu grupta Yeraltı kablo arıza yeri tespit ve test cihazlarının yerleştirilebileceği araçların alımı yatırımları bulunmaktadır. 2011 yılında bu grupta herhangi bir yatırım ödeneği ve harcaması bulunmamaktadır.

g)İşletmeler grubu:

Bu grupta, çoğunluğu inşaat projesi olmak üzere mevcut merkezlerde yapılacak tadilatlar ile sabit kıymet niteliğindeki demirbaş malzeme yatırımları yer almaktadır.

2008 yılı yatırım programında işletmeler grubu yatırımları için 1,9 milyon TL revize

133 ödenek ayrılmış olup, %19,4 oranında 361,4 bin TL nakdi harcama ve fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

TEDAŞ’ın, 2011 yılında harcaması yapılan ödeneğinin %21,4’ü Toroslar,

%11,7’si Boğaziçi, %11,3’ü Gediz, %11,2’si Akdeniz, %9,8’i İstanbul Anadolu yakası, %9,7’si Dicle, %7,6’sı Aras, %7,1’i Vangölü, kalan %10,2’si de Başkent, Çamlıbel, Çoruh, Göksu, Menderes, Meram, Osmangazi, Sakarya, Trakya, Uludağ, Yeşilırmak ve Merkez payı olarak gerçekleşmiştir.

AYB kredili işlerden Yüksek Denetleme Kurulunun hazırlamış olduğu 2007 yılı raporu ekinde özel inceleme raporu olarak yer alan “Avrupa Yatırım Bankası ile TEDAŞ Genel Müdürlüğü arasında 10.08.2006 tarihinde ve 13.08.2008 tarihinde imzalanan 2 adet finans sözleşmesiyle sağlanan 200 milyon Avro krediyle 52 adet alt proje 26 paket ve grup 1,2,3,5 olarak ihale edilen Türkiye’nin muhtelif illerindeki elektrik dağıtım şebekelerinin rehabilitasyonu ve genişletilmesi projeleri ile Ankara ve Konya illerinde denetimli kontrol ve veri toplama sisteminin tesis edilmesi işleri için 2 adet alt proje 1 paket ve grup 4 olarak ihale edilen SCADA/DMS projesi olmak üzere 27 adet ihale kapsamındaki işlerle ilgili olarak Üyeler Kurulunun 19.02.2009 tarih ve 9 sayılı kararıyla özel inceleme raporu düzenlenmiştir.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) Genel Müdürlüğüne bağlı dağıtım şirketlerinin Türkiye’nin muhtelif illerindeki şehir şebekelerinin rehabilitasyonu ve genişletilmesi projeleri ile Ankara ve Konya illerinde denetimli kontrol ve veri toplama sisteminin tesis edilmesi işleri için Avrupa Yatırım Bankasından sağlanan krediyle ihale edilen ve sözleşmeleri imzalanmış olan 1 inci safha; 1 inci grup paket 2,3,5,6,10,11 ve 13 projeleri; 2 inci grup paket 1,2,3,4,5,6,7 ve 8 projeleri; 3 üncü grup paket 1,2,4,5,6,7 ve 8 projeleri; 4 üncü grup SCADA/DMS projeleri; 5 inci grup paket 1,2,3 ve 4 projeleri,

olmak üzere 27 adet ihale kapsamındaki işlerle ilgili olarak düzenlenen ve Üyeler Kurulunun 26.03.2009 tarih ve 13 sayılı toplantısında kabul edilen ekli Özel İnceleme Raporu ile talep edilen soruşturmanın yerine getirilmesi” öneri doğrultusunda hazırlanmış herhangi bir soruşturma raporu Sayıştay Başkanlığına intikal etmemiştir.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun hazırlamış olduğu TEDAŞ Genel Müdürlüğü 2007 yılı denetim raporunda; 27 adet ihale kapsamındaki işlerle ilgili olarak düzenlenen ve Üyeler Kurulunun 26.03.2009 tarih ve 13 sayılı toplantısında kabul edilen Özel İnceleme Raporu doğrultusunda talep edilen soruşturmanın bir an önce sonuçlandırılması için ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunulması önerilir.

134 Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun hazırlamış olduğu TEDAŞ Genel Müdürlüğü 2008 yılı raporunda; TEDAŞ Genel Müdürlüğüne bağlı şirketlerin, hizmet alanındaki elektrik dağıtım hatlarında kullandığı “Galvanizli Çelik Poligon Direkleri”yle ilgili şartnameler, projeler ve uygulamalar üzerinde yapılan incelemelerde;

- Söz konusu imalata ait teknik şartnameler zaman içerisinde değiştirilmesine rağmen, Firmaların tip projelerini şartnameye uygun olarak güncelleştirmediği, tip testlerinin şartnameye uygun olarak yapılmadığı halde, tip projelerinin onaylandığı ve üretime devam edilerek üretilen direklerin proje uygulama alanlarında kullanılmasına devam edildiği,

- Tip projeleri onaylanan aydınlatma direklerinin ağırlıklarının üretildikleri

- Tip projeleri onaylanan aydınlatma direklerinin ağırlıklarının üretildikleri