• Sonuç bulunamadı

Kaliteli Öğrencinin KiĢisel Özellikler

3) Okuldaki Eğitimin

2.2.3. Kaliteli Öğrenci Kimdir?

2.2.3.2. Kaliteli Öğrencinin KiĢisel Özellikler

Akademik alanda baĢarılı olmak, tüm beklentileri karĢılamak öğrencilere sadece baĢarıyı getirir, kaliteyi getirmez. Akademik olarak baĢarıyı yakalamıĢ olan bir öğrenci bunu kiĢisel özellikleriyle tamamlarsa eğer, kaliteyi yakalamıĢ olur. Aksi taktirde bu öğrenci sadece bardağın yarısını doldurmuĢ, diğer yarısını boĢ bırakmıĢ olur. Kaliteli öğrencilerden beklenen kiĢisel özellikler aslında tüm insanlarda olması gereken özelliklerdir ki bu değerlere sahip olmak her zaman bireyi bir adın ileri taĢır, toplumda saygınlık kazanmasını sağlar ve her zaman örnek gösterilen bir birey olur (Delworth and Hanson, 1980).

2.2.3.2.1. Etkili ĠletiĢim Kurabilmek

Cüceloğlu (2008)‟e göre “Toplumsal sorunların demokratik çözümü için, karĢılıklı, iki yönlü iletiĢim gereklidir.” ĠletiĢimden kastedilen insanların diğer bireylerle bilgi alıĢveriĢinde bulunabilmesi, diyalog halinde olabilmesidir. ĠletiĢim, öğrenciyle öğretmen arasında yüz yüze olabileceği gibi, görsel, iĢitsel yolla veya okumakla da olabilir.

Öğrencilere etkili iletiĢim kurma becerisi, değiĢik bireylerle tanıĢıp bu bireylerin bilgi birikiminden yaralanmak, onları anlama ve onlara kendilerini anlatma fırsatı verir. Böylece sosyal bir varlık olan öğrenciler, karĢılaĢtığı her bireyden ve deneyimlerden değerli dersler çıkararak yaĢam boyu öğrenen birey olur. Bu dersler sayesinde hayallerini ve amaçlarını gerçekleĢtirmek için inanıĢlarını, tutumlarını ve davranıĢlarını geliĢtirerek kiĢisel farkındalık yaratır. Bunun bir sonucu olarak da kendilerini kabiliyetli, sevilen ve değerli bir birey olarak görmeye baĢlar. Bu da içindeki huzuru, mutluluğu ve iyimserliği ortaya çıkararak duygusal olgunluğu geliĢtirir (Ercan, 2000).

2.2.3.2.2. Sabırlı Olmak

Öğrencilerin sıradan bir birey kategorisinden çıkıp baĢarılı birey kategorisine girmesi süreç gerektiren bir olaydır. Bu süreç sabrı gerektirmektedir. Hedefleri olan bir öğrenci hedeflerine ulaĢmak için her an önüne çıkabilecek olan engellerden yılmamalı, hızını kesecek problemleri sabırla çözümleyip yoluna devam edebilmelidir. Hedefe ulaĢmak için çabalarken öğrencilerin önünü kesecek birçok engel vardır. Televizyon izleme, internette dolaĢma, bilgisayar oyunu oynama her öğrenciye sadece molalarda rahatlayacağı faaliyetlerden çok zamanlarının çoğunu geçireceği faaliyetler olarak cazip gelebilir ve hedefe ulaĢmalarında engelleyici bir rol oynayabilir. Bu durumdan kurtulmanın en etkili yolu idealleri ve bu ideallerin getirilerini hatırlamaktır (Yıldız, 2007).

2.2.3.2.3. Azimli Olmak

Azim, bir Ģeyin elde edilmesini istemek ve bunun için çaba sarf etmektir. BaĢarılı öğrenci baĢarıyı Ģiddetli bir biçimde istemeli, baĢarıyı elde etmek için azimle çalıĢmalıdır. Azim, baĢarılı öğrencinin güç kaynağıdır. Önene çıkan tüm engelleri yıkıp geçmesini ve sadece hedefe kilitlenmesini sağlar. Çünkü azimli bir öğrenci aklına koyduğu iĢi yapmak için tüm gücüyle savaĢacaktır. Azimli olmak bir öğrenciyi zirveye taĢır, özgüven kazanmasını sağlar, çekingenliği üzerinden atmasına yardımcı olur (Ornstein, 2000).

2.2.3.2.4. Ġradeli Olmak

Kaliteyi yakalamıĢ olan bir öğrenci geleceğin ideal insanı olacaktır. Ġrade gücüde ideallik yolunda hiç eksik edilmemesi gereken bir özelliktir. Ġrade, insana olumlu durumlarda yolundan sapmamayı, olumsuz durumlarda yılmadan mücadeleyi sürdürmeyi sağlar. Ġrade sahibi birey hayatın zorluklarını daha kolay aĢabilir, sorunlardan nasıl kurtulacağı ile ilgili kafa yorabilir. Bu yüzden öğrencilerin iradeye çok ihtiyaçları vardır. Hedefler zekaya göre değil, iradeye göre belirlenmelidir. Yapılan bir araĢtırmada iradenin zekaya göre daha motive edici olduğu ve iradeli olmanın baĢarıyı getireceği ortaya çıkmıĢtır. Ayrıca iradenin doğuĢtan getirilen bir özellik

olmadığı, istenirse eğitilebilecek ve güçlendirilebilecek bir özellik olduğu da vurgulanmıĢtır (Karaçam ve diğerleri, 2001).

2.2.3.2.5. Sosyal Olmak

Öğrencinin sosyal olması dendiğinde kastedilen çok çeĢitli alanlarda bilgi sahibi olma, çok değiĢik faaliyetlerde bulunma, sadece tek bir Ģeyle meĢgul olarak tekdüze bir hayat yaĢamak değil hayatında her Ģeye vakit ayırabilmektir. BaĢarılı bir öğrenci hem derslerine çalıĢmalı, hem de sosyal olmalıdır. Önemli olan bunların herhangi birinde aĢırıya kaçmamak, hepsini de dengeli bir biçimde yapmaya gayret etmektir. Kaliteyi yakalamak isteyen bir öğrenci derslerini çalıĢmanın yanı sıra diğer faaliyetlerden de geri kalmamalı, kendini her alanda yetiĢtirip geliĢtirmelidir (Tekin, 1973).

2.2.3.2.6. Sportif Olmak

Beden ve ruh insanda birbirini tamamlayan iki öğedir. Elbette bunların geliĢimi de paralellik arz edecektir. Fikri planda kendisini yetiĢtirememiĢ, ruhi olgunluğa eriĢememiĢ bir vücut ne kadar amaçsız ve boĢsa; beden yapısı itibariyle geliĢmemiĢ, hantal, aktif olmayan bir ruh da o kadar boĢtur. Önemli olan bu öğeleri beraber geliĢtirmek, tam anlamıyla dört dörtlük bir insan olabilmektir. Özellikle vücut geliĢiminin tamamlanmasının yolu spordan geçer. Öğrencilik yıllarında sporla içi içe olmak, herhangi bir spor dalında mümkün olduğunca ilerlemek ya da bazı spor dallarıyla ara sıra uğraĢmak gerekmektedir. Spor yaparak birey zihinsel olarak dinlenir, derslerin stresinden kurtulur, derslere daha kolay motive olur dolayısıyla dersleri anlaması kolaylaĢır. Ayrıca spor yaparak sağlıklı ve sportif bir vücuda sahip olunabilir, fazla enerji atılabilir (Ercan, 2000).

2.2.3.2.7. Ġnsan Psikolojisinden Anlamak

Psikoloji, gün geçtikçe çok daha önemli olan bir bilim dalıdır. Her insan, bir toplumda yaĢaması nedeniyle ve diğer insanlarla günlük yaĢantıda iliĢki kurduğundan dolayı psikolojiden anlamak zorundadır (Ataç, 2001).

BaĢarılı öğrenci için insan psikolojisinden kastedilen ailesi, arkadaĢları, çevresi ile olan davranıĢları ve bu insanlarla iyi iletiĢim kurabilme, kendi derdini anlatabilme veya baĢkalarının dertlerini anlayabilmedir. Bu sayede öğrenci insan davranıĢlarını çok önceden sezme, nerede, kime, nasıl davranması gerektiğini bilme becerisi kazanacaktır. Bu sayede istedikleri hedeflere ulaĢmada bir adım daha önde olacaklardır (Karaçam ve diğerleri, 2001).

Ġnsan psikolojisinden anlayan birey, kendini de iyi tanır ve eksikliklerini bilir. Bu eksikliklerini gidermek için düĢünür ve çalıĢır. Bu sayede bu eksikliklerinin hedeflerini gerçekleĢtirmesini engellemesine ve yeni hedefler oluĢturmasını önlemesine izin vermez (Ataç, 2001).