• Sonuç bulunamadı

Öğrencilere Göre Kaliteli Öğrencinin Akademik Özellikler

BULGULAR VE YORUM

4.2. Öğrencilere Göre Kaliteli Öğrencinin Özellikler

4.2.1. Öğrencilere Göre Kaliteli Öğrencinin Akademik Özellikler

Öğrencilerle yapılan odak grup görüĢmeleri sonucunda sizce “Kaliteli öğrencilerin akademik özellikleri nelerdir?” sorusuna verilen yanıtlar Ģunlardır: 1) ÇalıĢkan olmalı, 2) Zamanı verimli bir biçimde kullanmalı, 3) Genel kültür düzeyi yüksek olmalı.

Kaliteli öğrenci, çalıĢkan olmalı: 110 öğrenciye sorulan “Kaliteli öğrencilerin akademik özellikleri nelerdir?” sorusuna 63 öğrenci çalıĢkan olan yanıtını vermiĢtir. Verilen cevapların çoğunda kelime olarak çalışkan cümlede geçmesine karĢın, diğer cevaplarda geçen çalışkanlık ile ilgili kelimeler üç aĢamalı analizden geçirilmiĢtir. ÇalıĢkanlık ile bağlantılı olan sözcük öbekleri ve cümleler Ģunlardır: Eksiklerini gideren, tekrar yapan, soru çözen, kafasındaki soru işaretlerini hemen gideren, araştırmacı olan, dersi derste öğrenen, hayatı sorgulayan, zorunluluktan değil isteyerek ders çalışan kişidir. Bu sözcükler, öğrencilerin cevaplarından hiçbir değiĢiklik yapılmadan alınmıĢtır. AĢağıdaki alıntılar, odak grup görüĢmelerinde akademik yönden “Kaliteli öğrenci, çalıĢkandır.” diyen öğrencilerden alınmıĢtır:

Bizim eğitim sistemimize göre kaliteli öğrenci ot öğrencidir. Sadece ders çalıĢıp konuyu ezberleyip, bildiğini herkese gösteren öğrencidir.

--- ÇalıĢkan öğrencilerdir.

---

ÖSS de birinci olan bir öğrencinin bir kızla çıktığını hiç duymadım. Duvarlara yazı yazıp formülleri ezberliyor. ĠĢte bu öğrenci kaliteli oluyor.

--- Düzenli çalıĢmalıdır.

--- Dersine hazırlıklı gelmeli.

--- Dersi derste öğrenmeli.

---

Eksiklerini görüp bu eksikliklerini gidermek için çalıĢmalı. ---

Derste öğrendiği Ģeyi soru üzerinde tekrarlamalı. ---

Sürekli eve gittiğinde konuları tekrarla diyorlar. Valla ben 10 yıldır öğrenciyim. Eve gidip o gün iĢlenen konuları tekrarlayan öğrenciler görmedim daha. Bu öğrenciler baĢka bir gezegendeler mi bilmiyorum. Soru çözerim ama konu tekrarlamam.

---

Derste kafamda soru iĢareti kaldıysa ve bunu öğretmenimle paylaĢamadıysam, eve gidip araĢtırma yapıyorum. Ertesi gün öğrendiklerimi arkadaĢlarımla paylaĢıyorum. Bu da çok hoĢuma gidiyor.

---

Bir ders konusunu araĢtırmak yerine, ilgimi çeken bir konuyu araĢtırmayı seviyorum. Kimsenin bilmediği ilginç Ģeyleri bilmek beni mutlu ediyor.

--- ÇalıĢkan olmalıdır.

--- Derse hazırlıklı gelmelidir.

---

Derse bir önceki ders iĢlenen konuyu tekrar ederek gelmeli. --- Dersine çalıĢmalı. --- Düzenli çalıĢandır. --- AraĢtırmacıdır. --- Hayatı sorgulayan

--- Derslerine ilgili olan

---

Dersleri zorunluluktan değil de isteyerek çalıĢması gerekmektedir. ---

Odak grup görüĢmelerine katılan öğrencilerin yarısından fazlası öğrencilerin akademik olarak kaliteli olmasını çalıĢkan olması olarak algılamaktadır. Bu öğrencilere göre, kaliteli öğrenci dersleri ile ilgilenen, eve gittiğinde iĢlediği konuyu tekrarlayıp soru çözen, ders çalıĢmayı bir yaĢam biçimi haline getiren, tek amacı baĢarı olmak olan ve bunun için eksiklerini gideren, baĢarının sadece çalıĢarak kazanılacağına inan bireylerdir. Diğer aktiviteler sadece zaman kaybıdır. Öğrencilerin tek yapması gereken Ģey ders çalıĢmaktır. Ders çalıĢma dıĢında yapılan her Ģey amaca giden yolda bulunan taĢlardır.

Kaliteli öğrenci, zamanı verimli bir biçimde kullanmalı: 110 öğrenciye sorulan “Kaliteli öğrencilerin akademik özellikleri nelerdir?” sorusuna 28 öğrenci zamanı verimli bir biçimde kullanan yanıtını vermiĢtir. Verilen cevapların çoğunda kelime olarak zamanı verimli kullanan cümlede geçmemesine karĢın, zamanı verimli kullanma ile ilgili kelimeler üç aĢamalı analizden geçirilmiĢtir. Zamanı verimli kullanma ile bağlantılı olan sözcük öbekleri ve cümleler Ģunlardır: Ders çalışmanın yanında rahatlamak için bir şeyler yapan, sinemaya gitmeye zaman ayırabilen, spor yapan, eğlenmesini de bilen, ilgimi çeken diğer konular için araştırma yapmaya zaman ayırabilen, ailesiyle de vakit geçiren, arkadaşlarıyla dışarı çıkan, kendini eve hapsetmeyen kişidir. Bu sözcükler, öğrencilerin cevaplarından hiçbir değiĢiklik yapılmadan alınmıĢtır. AĢağıdaki alıntılar, odak grup görüĢmelerinde akademik yönden “Kaliteli öğrenci, zamanı verimli bir biçimde kullanan kiĢidir.” diyen öğrencilerden alınmıĢtır:

Diğer aktivitelere zaman ayırabilmeli. Ben her gün mutlaka gitar çalarım. Bu da derslerime engel olmaz.

--- Ders çalıĢmanın yanında, spor da yapıyorum. ---

---

Gerektiği zaman dersini çalıĢan ama gerektiğinde de eğlenmesini bilen ---

Bir ders konusunu araĢtırmak yerine, ilgimi çeken bir konuyu araĢtırmayı seviyorum. Kimsenin bilmediği ilginç Ģeyleri bilmek beni mutlu ediyor.

---

Ben voleybol oynuyorum, eve gelince yorgun olmama rağmen bayağı rahatlamıĢ oluyorum. Derslerime de daha kolay konsantre oluyorum.

---

Ben tenis oynuyorum. Benim hayatımı düzene sokuyor. BoĢ zamanlarımda genellikle dıĢarı çıkıyordum. Spor yapmaya baĢladığımdan daha erken yatıyorum. Kendime olan güvenimi arttırıyor.

---

Bence ailemizin bizimle zaman geçirmeye ihtiyacı var. Ben ailemi neredeyse göremiyorum. Ders çalıĢ, okula gel, dershaneye git. .zamanım her böyle geçiyor. Ders çalıĢmanın yanında ailemize de zaman ayırmalıyız.

---

Ders çalıĢırken zihnen yoruluyoruz. Beynimizi dinlendirmek için arkadaĢlarımızla dıĢarı çıkıp kafamızı rahatlatmalıyız. Böylece yeni bilgileri daha rahat öğreniriz.

---

Kimi öğrenciler ders çalıĢacağım diye kendini eve hapsediyor. Ben bunu anlayamıyorum. Biz her Ģeyden önce insanız. Ders çalıĢmak bizim görevimiz ama insan olarak da rahatlamak, eğlenmek de hakkımız.

---

Bu öğrenciler, aslında ders çalıĢmanın onların hayatı için ne kadar gerekli olduğunun bilincinde olan bireylerdir. Ama öğrenci olmanın yanında bir insan olarak da belli ihtiyaçlara sahip olduklarının da farkındalar. Ders çalıĢıp, sınavdan sınava koĢturarak geçen süreçte oluĢan stresi atmak ve beyinlerini rahatlatıp yeni bilgiler elveriĢli hale getirmek için ders dıĢı faaliyetlere de zaman ayırmak gerektiğini düĢünmekteler. Zaten dinlendirilmeyen beyin, yeni öğrenmeler için hazır değildir, öğrencilerin beyinlerini bir Ģeyi almamaya çalıĢmak için zorlaması sadece zaman kaybıdır. Bu öğrenciler, kaliteyi öğrenciyi dersini çalıĢan fakat müzik dinlemeye, sinemaya gitmeye ya da sevdiği herhangi bir aktiviteyi yaparak rahatlamayı da unutmayan, her Ģeye yeterli zamanı ayran kiĢi olarak görmektedir.

Kaliteli öğrencinin genel kültür düzeyi yüksek olmalı: 110 öğrenciye sorulan “Kaliteli öğrencilerin akademik özellikleri nelerdir?” sorusuna 19 öğrenci genel kültür düzeyi yüksek olan yanıtını vermiĢtir. Verilen cevapların bazısında kelime olarak genel kültür cümlede geçmesine karĢın, diğer cevaplarda geçen genel kültür ile ilgili kelimeler üç aĢamalı analizden geçirilmiĢtir. Genel kültür ile bağlantılı olan sözcük öbekleri ve cümleler Ģunlardır: Güncel olayları takip eden, her yerde söyleyebilecek bir sözü olan, son çıkan şarkıları, kitapları, filmleri bilen, her dersle ilgili bilgisi olan, haberleri izleyen ve bu haberlerle ilgili yorum gücüne sahip olan kişidir. Bu sözcükler, öğrencilerin cevaplarından hiçbir değiĢiklik yapılmadan alınmıĢtır. AĢağıdaki alıntılar, odak grup görüĢmelerinde akademik yönden “Kaliteli öğrenci, genel kültür düzeyi yüksek olan kiĢidir.” diyen öğrencilerden alınmıĢtır:

Güncel konuları bilmesi gerekir. Hayatla arasında bir bağ olması gerekir. Ġlgi alanları olmalı ve bu ilgi alanlarına yönelik çalıĢmalar yapması gerekir.

---

Genel kültürü sahip olmalı. Sayısalcı olsa bile Türkiye‟nin jeopolitik konumunu bilmeli

--- Kültürlü olan

---

Bence kalite ders çalıĢmakla değil, gündelik olayları takip etmekle sağlanır. Çünkü kalite diğer örencilerle aradaki farktır. Herkes çalıĢkan olabilir. Ama herkes gündemdeki bir olayla ilgili yorum yapabilecek bilgiye sahip değildir.

---

Son çıkan bir filmi izlemiĢ olmak, gündemde olan bir kitabı okumak veya çok popüler olan bir Ģarkının sözlerini bilmek bence bir öğrenciyi diğerlerinden farklı kılar.

---

Ben öğretmenimle ders dıĢı bir konuyu tartıĢmak istiyorsam, öğretmenimin olduğu kadar benimde o konu hakkında belli bir düzeyde bilgi sahibi olmam gereklidir. Bu da beni sınıfta diğer öğrencilerden farlı yapan Ģeydir.

---

Bu öğrenciler, kaliteyi öğrenciler arasında fark yaratan bir kavram olarak algılamaktadır. Çünkü onların bakıĢ açısına göre tüm öğrenciler belli bir efor sarf ettikten çalıĢkan olabilir ama genel kültür tüm öğrencilerin sahip olabileceği bir Ģey değildir. Belli bir çabadan çok, genel kültür düzeyi kiĢinin merak düzeyi ile paraleldir.

Bu öğrencilere göre güncel olayları takip eden, son çıkan filmleri izleyen, kitapları okuyan, haberleri izleyen, gündemden geri kalmayan öğrenciler kalitelidir.

Tablo 6‟da öğrencilere göre kaliteli öğrencilerin akademik özelliklerinin dağılımı verilmiĢtir.

Tablo 6. Öğrencilere Göre Kaliteli Öğrencilerin Akademik Özellikleri

Akademik Özellikler Tekrarlanma

sayısı

Yüzdesi Sıralaması

ÇalıĢkan olmalı. 63 %57 1

Zamanı verimli kullanmalı. 28 %26 2

Genel kültür düzeyi yüksek olmalı. 19 %17 3

TOPLAM 110 %100

Tablada görüldüğü gibi, öğrencilerin büyük bir çoğunluğu kaliteli bir öğrencinin sahip olması gereken en önemli akademik özelliğin çalıĢkan olmak olduğunu düĢünmektedir. Bu özelliği, sırasıyla zamanı verimli kullanma ve yüksek genel kültür düzeyi takip etmektedir.