• Sonuç bulunamadı

İnternet sitesinde kurumun teşkilat yapısına, iletişim bilgilerine, iştikal alanı ile ilgili mevzuata ve tapu sicil ve kadastro işlemleriyle ilgili bilgilere yer verilmektedir. Haberler bölümünde kurum ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca kurumun vatandaş bilgi sistemi olan TAPUNET internet sitesine de bağlantı sağlanmıştır. Kurumun kullandığı bazı yazılımlarda siteden temin edilmektedir. Kimlik ve vergi numarası sorgulama sayfalarına da bağlantı verilmiştir.

Proje ile amaçlananlar:

 Güvenilir arazi bilgilerinin temini

 TKGM hizmetlerinin daha hızlı ve güvenilir olarak yürütülmesi

209

http://www.gumruk.gov.tr 210

 Tapu sicil kayıtlarının, kadastro haritalarının sayısal ortama aktarılarak TAKBİS veritabanına aktarılması

 Oluşturulan veritabanının kurumun merkez ve taşra birimleriyle diğer kamu kurumlarının hizmetine sunulmasıdır.

Projenin temel hedefi; Günümüzde doğru, güvenilir, kolay ve hızlı erişilir tapu ve kadastro bilgilerine duyulan ihtiyacı karşılayarak konumsal harita bilgilerine dayalı olarak tapu sicilindeki mülkiyet ve kadastro bilgilerini oluşturmaktır.

TAKBİS proje ile ülke genelinde Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminin (TAKBİS) oluşturulması hedeflenmiş, bu kapsamda; ülke genelinde tapu kadastro hizmetlerinin Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS/GIS) ve Arazi Bilgi Sistemi (LIS) mantığı çerçevesinde analiz edilerek, problemlerin belirlenmesi, çözüm yollarının bulunması, tapu ve kadastro hizmetlerinin bu yolla standart ve elektronik olarak yerine getirilmesi, Yerel Yönetim, Ulaşım, Orman, Tarım, Enerji gibi 50’ye yakın disiplin ve sektöre arazi bilgi sistemi mantığında doğru, güvenilir ve güncel bilgilerin sunulması hedeflenmektedir211.

Projeden beklenen somut faydalar şunlardır.

 Taşınmaz mallar üzerinde meydana gelen mülkiyet değişiklikleri, imar uygulaması vb. işlemlerin kadastro haritaları ve tapu sicil kayıtları üzerinden izlenmesi ve bu suretle güncel olarak tutulması, kurum içi entegrasyon ve verilerin çoklu kullanıma sunulması sağlanacaktır.

 Taşınmaz envanter doğru ve güvenilir olarak oluşturulacak, veritabanında tutulacak ve araziye yönelik her türlü kamu projelerine güncel altlık olması sağlanacaktır. Tapu bilgilerine ihtiyaç duyan kurumların istekleri çok daha hızlı ve güncel olarak sağlanacaktır.

 Tapu ve kadastro hizmetlerinden sağlanan harçlar bilgisayar ortamına aktarılacak ve hareketleri kontrol edilecektir.

 Mevcut uygulamada vatandaş tarafından herhangi bir yerde alınan taşınmaz mala ait grafik ve sözel bilgilerin tümünün Tapu Sicil Müdürlüklerinde görülmesi imkanı yoktur. Bu durum bazı hatalara sebep olabilmektedir. TAKBİS ile grafik ve sözel bilgilerin ilişkilendirilmesi sonucu tapuda işlem gören taşınmazın tüm bilgileri ilgililer tarafından görülebileceği için hataların da önüne geçilmiş olacaktır.

211

 Kadastro müdürlüklerinde yapılan işlem taleplerinde, mülkiyet bilgilerinden yararlanılacak; taleplerin yerine getirilmesinde kısıtlayıcı veya tescile engel durumlar hakkında bilgi edinilebilecektir.

 Mevzuat değişiklikleri yapılması halinde Tapu Sicil Müdürlüklerinden ülkenin başka yerlerindeki taşınmazlar ile ilgili işlemleri yapması mümkün olacaktır.

 Uygun yetkilendirme ile merkez birimleri ve bölge müdürlükleri tüm TAKBİS verilerini görebilecek, sorgulayıp rapor alabileceklerdir.

 Yatırım ve Planlama Açısından; Ulaşım, Orman, Tarım, Enerji gibi elliye yakın disiplin ve sektör yapacakları yatırımlar ve planlamalar için, TAKBİS veri tabanında doğru ve güvenilir ve güncel bilgileri alarak doğru planlamalar yapabileceklerdir.  Mal Araştırmaları Açısından; Gerçek ve Tüzel Kişilere ait mal varlıklarının yetkili

makamlarca araştırılma istemi anında gerçekleştirilecek, vergi denetimleri, kara para ile mücadele, haksız kazanç elde edilmesinin önlenmesi, yatırım teşviklerinde yeterlilik araştırılması anında yapılacaktır.

 Ekonomi ve Mali Yönden; TAKBİS’in yaygınlaştırılmasıyla, Milli Savunma Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı, Arsa ofisi Genel Müdürlüğü, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşlarının mükerrer yatırımlarla yapmak istedikleri “Tapu ve Kadastro” bilgileri sağlanmış olacağından kaynak israfı önlenecektir. Hazine arazilerinin doğru envanteri oluşacaktır. Bunları satışı doğru zamanda ve gerçek fiyatı üzerinden yapılabilecektir212.

 Yerel Yönetimler Yönünden; TAKBİS’in ülke geneline yaygınlaştırılması halinde, yerel yönetimlerin ve diğer kamu kurumların Kent Bilgi Sistemi kurma çalışmalarında TAKBİS bilgilerinden temel bilgi olarak faydalanacaklar ve Kent Bilgi Sistemleri bu temel bilgiler üzerine veri tekrarına düşülmeden belediyelerce kurulabilecektir. TAKBİS’in ülke genelinde yaygınlaştırılması ile ,Belediye gelirlerinin önemli bir bölümünü oluşturan bina,arsa ve arazi vergileri eksiksiz belirlenebilecek ve tahsili sağlanabilecektir.

 Doğal Afetler Yönünden; Afetzedelerin tespiti, afetzedelere kısa zamanda her türlü yardımın yapılabilmesi, afetin etkilerinin azaltılması gibi birçok faaliyette de Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi önemli rol oynayacaktır. TAKBİS verileri ülke güvenliği

212

açısından da büyük önem taşımaktadır. Bazı ülkelerin kendi devlet politikaları gereğince, doğrudan ve dolaylı olarak bazı bölgelerde taşınmaz edinimi yönünden gayret içinde oldukları bilinmektedir. Alt birimlerde oluşturulan verilerin üst hiyerarşi tarafından her durumda analiz edilmesiyle bu tür hareketler anında izlenebilecek, ilgili makamlara bilgi desteği sağlanacaktır.

TAKBİS yazılımları halen Ankara Çankaya 1,2,3,4,5.Tapu sicil müdürlükleri, Gölbaşı Tapu Müdürlüğü ile Çankaya Tapu Müdürlüğü, Ankara Bölge Müdürlüğü ile yukarıda sayılan müdürlüklerde işletimdedir. Söz konusu müdürlüklerde işletimdedir. Söz konusu müdürlüklere gelen bütün talepler TAKBİS yazılımları ile yapılmaktadır. Çankaya 1.Tapu Sicil Müdürlüğü sorumluluk alanına giren 8.500 parselden oluşan 154 kadastro paftası ve bunlarla bağlantılı 52.000 taşınmaz ve 132.000 malik bilgisi TAKBİS veri modeline uygun olarak sayısallaştırılmış, kontrolleri yapılmış, doğrulanmış ve sisteme entegre edilmiştir.

Bu proje ile vatandaşlar tapu genel müdürlüklerinden alacakları kullanıcı adı ve şifreleri kullanarak:

 Tapu ve kadastro işlemleri, bunları tanımı, ayrıntılı açıklamaları ve bu işlemlerin mali yönlerini (tahsil edilecek harç-vergi durumu),

 Taşınmazın bulunduğu mahalle veya köyün hangi tapu sicil müdürlüğüne bağlı olduğu ve iletişim bilgilerini,

 Duyurular bölümünden taşınmazlarla ilgili işlem veya mevzuat değişikliklerini öğrene bilmektedir. Diğer taratan: TAKBİS’in uygulamaya geçtiği birimlerde işlem esnasında otomatik olarak oluşan kullanıcı kodu ve şifresiyle vatandaşlar kendi taşınmazı ile ilgili topu ve kadastro bilgilerine ulaşabilmektedirler. Burada, Medeni kanunun “Tapu Kayıtları ilgisine açıktır.”prensibine uyulmakta, çoklu hisse durumunda kendi hisselerini görebilmektedir.213

213