• Sonuç bulunamadı

Kablosuz (Yalnızca Seçkin Modellerde)

Belgede Dizüstü PC Kullanıcı Kılavuzu (sayfa 125-131)

Adım 3: Pil paketini yeniden şarj etme

S- Video çıkış jakını kullanma

9 Kablosuz (Yalnızca Seçkin Modellerde)

Kablosuz özellikleri

Kablosuz bilgisayar, 802.11 veya Bluetooth® kablosuz özelliğini ya da her ikisini birden içerir.

Bu aygıtlar aşağıdaki yönlerden farklılık gösterir:

● 802.11 özellikli kablosuz bilgisayar, şirketlerdeki, evinizdeki ve havaalanları, restoranlar, kafeler, oteller ve üniversiteler gibi kamuya açık alanlardaki kablosuz yerel ağlara (WLAN) bağlanabilir.

Etkin noktalar, kablosuz bir ağa erişebileceğiniz kamuya açık alanlardır. Internet servis sağlayıcınıza (ISS) başvurun veya Web’de konumunuza yakın etkin noktaların listesini arayın.

● Bluetooth özellikli kablosuz bilgisayar, bilgisayarlar, telefonlar, yazıcılar, kulaklıklar, hoparlörler ve kameralar gibi diğer Bluetooth kablosuz özellikli aygıtlara bağlanabilir.

Not Bilgisayar, bu kılavuzdaki resimlerde olduğundan farklı görünebilir. Düğmelerin, ışıkların ve jakların konumu ve sayısı modele göre değişir.

802.11 özellikli kablosuz aygıtı tanımlama

Bilgisayarda yüklü olan tümleşik 802.11 özellikli kablosuz aygıtın adını bilmeniz gerekir. 802.11 özellikli kablosuz aygıtı tanımlamak için:

1. Bilgisayardaki ağ aygıtlarının adlarını görüntüleyin:

a. Başlat > Bilgisayarım'ı seçin.

b. Bilgisayarım penceresini sağ tıklatın.

c. Özellikler > Donanım sekmesi > Aygıt Yöneticisi > Ağ Bağdaştırıcıları’nı seçin.

2. Görüntülen listede 802.11 özellikli kablosuz aygıtı bulun:

802.11 özellikli kablosuz aygıt listesi kablosuz, kablosuz LAN, WLAN veya 802.11 terimlerini içerir.

● Listede 802.11 özellikli kablosuz aygıt yoksa, bilgisayarda tümleşik 802.11 özellikli kablosuz aygıt yoktur veya 802.11 özellikli kablosuz aygıtın sürücüsü doğru olarak yüklenmemiştir.

TRWW Kablosuz özellikleri 115

Kablosuz denetimleri

Kablosuz düğmesi, 802.11 ve Bluetooth özellikli kablosuz aygıtları etkinleştirip devre dışı bırakır ve kablosuz ışığı, kablosuz aygıtların durumunu gösterir.

Aşağıdaki resimde kablosuz düğmesi (1) ve ilişkili kablosuz ışığı (2) gösterilmektedir. Kablosuz ışığı varsayılan olarak açıktır.

Not Kablosuz düğmesinin ve ışığının konumu modele göre değişir.

Kablosuz aygıtları kablosuz düğmesiyle etkinleştirebilir ve devre dışı bırakabilirsiniz. Kablosuz aygıtları Kurulum Yardımcı Programı'nda da etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.

Seçkin modeller Wireless Assistant yardımcı programını da içerir. Wireless Assistant ile, 802.11 veya Bluetooth aygıtlarını ayrı ayrı açabilir veya kapatabilirsiniz. Daha fazla bilgi için, Wireless Assistant çevrimiçi Yardımı’na bakın.

802.11 özellikli kablosuz aygıtlar (yalnızca seçkin modellerde)

802.11 özellikli kablosuz aygıtı olan bir bilgisayar, kablosuz yönlendirici veya kablosuz erişim noktası aracılığıyla bağlanmış bilgisayar ve donatılardan oluşan kablosuz bir yerel ağa (genelde kablosuz ağ, kablosuz LAN veya WLAN denir) erişebilir.

● Ev veya küçük ofis WLAN’ı genellikle, birkaç kablosuz ve kablolu bilgisayarın ek donanım veya yazılım olmaksızın Internet bağlantısını, yazıcıyı ve dosyaları paylaşmasına olanak tanıyan kablosuz bir yönlendirici kullanır.

Not Kablosuz erişim noktası ve kablosuz yönlendirici terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır.

● Kuruluş WLAN’ı veya genel WLAN gibi büyük ölçekli bir WLAN, genellikle çok sayıda bilgisayar ve donatıyı işleyebilen ve kritik ağ işlevlerini ayırabilen kablosuz erişim noktaları kullanır.

802.11 özellikli kablosuz aygıtlar şunları içerir:

● 802.11b

● 802.11b/g

● 802.11a/b/g

802.11 özellikli kablosuz aygıtlara sahip olan bilgisayarlar, 3 endüstri standardından 1 veya daha fazlasını destekleyebilir:

● 802.11b en fazla 11 Mb/sn veri hızını destekler ve 2,4 GHz frekansta çalışır.

● 802.11g en fazla 54 Mb/sn veri hızını destekler ve 2,4 GHz frekansta çalışır. 802.11g özellikli WLAN aygıtları 802.11b özellikli aygıtlarla geriye dönük olarak uyumludur, bu nedenle de aynı ağda çalışabilirler.

● 802.11a en fazla 54 Mb/sn veri hızını destekler ve 5 GHz frekansta çalışır. 802.11b ve 802.11g, 802.11a ile uyumlu değildir.

Bilgisayardaki kablosuz aygıtı tanımlamayla ilgili bilgi için "802.11 özellikli kablosuz aygıtı tanımlama"

konusuna bakın.

TRWW 802.11 özellikli kablosuz aygıtlar (yalnızca seçkin modellerde) 117

Evinizde WLAN kurma

Microsoft® Windows® XP, Wireless Network Connection (Kablosuz Ağ Bağlantısı) özelliğiyle WLAN'ı destekler.

Evinizde WLAN kurmak ve Internet’e bağlanmak için aşağıdaki donanıma ihtiyacınız vardır:

Geniş bantlı bir modem (DSL veya kablo) (1) ve bir Internet servis sağlayıcısından (ISS) satın alınan yüksek hızlı Internet servisi.

Kablosuz yönlendirici (ayrıca satın alınır) (2).

Kablosuz bilgisayar (3).

Aşağıdaki şekilde Internet’e bağlı bir kablosuz ağ kurulumu örneği gösterilmiştir.

Ağınız büyüdükçe, Internet’e erişmesi için ağa kablosuz ve kablolu başka bilgisayarlar bağlanabilir.

Not Ev WLAN’ınızı kurmak için teknik yardıma gereksinim duyarsanız, yönlendirici üreticisine veya ISS’nize başvurun.

Evinizdeki WLAN'a bağlanma

WLAN'ınıza bağlanmak için:

1. 802.11 özellikli kablosuz aygıtın açık olduğundan emin olun. Açıksa, kablosuz ışığı da açıktır.

Kablosuz ışığı kapalıysa, kablosuz aygıtı açın.

2. Yönlendiricinizin doğru olarak yüklendiğinden ve yapılandırıldığından emin olun. Yönergeler için, yönlendiricinizin kullanıcı kılavuzuna bakın.

3. Bilgisayarı WLAN'a bağlamak için Microsoft Windows XP'nin Kablosuz Ağ Bağlantısı özelliğini kullanın.

Not Daha sonra yapılan WLAN bağlantılarında çalışılabilecek uzaklık, bilgisayarın WLAN uygulamasına, yönlendirici üreticisine ve duvarlardan ve diğer elektronik aygıtlardan kaynaklanabilecek girişime bağlıdır.

Evinizdeki WLAN'a bağlanma hakkında ek bilgi için:

● ISS’nizden aldığınız bilgilere ve kablosuz yönlendiricinizle ve diğer WLAN donanımıyla gelen kullanıcı kılavuzuna başvurun.

● Yardım ve Destek Merkezi'nde sağlanan bilgilere ve Web sitesi bağlantılarına erişin.

Genel WLAN’a bağlama

ISS’nize başvurun veya Web’de bulunduğunuz yere yakın genel WLAN’ların listesini arayın. Genel WLAN’ları listeleyen Web siteleri arasında Cisco Hotspot Locator, Hotspotlist ve Geektools vardır.

Genel WLAN kapsama alanında olduğunuzda, bilgisayar ekranının altında Kablosuz Ağ Bağlantısı etkileşimli iletisi görüntülenir. Her genel WLAN konumyla ilgili maliyet ve bağlantı gereksinimlerini denetleyin.

Kablosuz güvenlik özelliklerini kullanma

Ev WLAN’ınızı kurarken veya mevcut bir genel WLAN’a erişirken, güvenlik özelliklerinin WLAN’ı koruduğundan emin olun. WLAN’ınızda güvenliği etkinleştirmezseniz, izinsiz bir kablosuz kullanıcısı bilgilerinize erişebilir ve Internet bağlantınızı bilginiz dışında kullanabilir.

En sık kullanılan güvenlik düzeyleri WPA-Personal (Wi-Fi Protected Access-Personal) ve WEP’tir (Wired Equivalent Privacy). Yönlendiricide WPA-Personal veya WEP güvenlik şifrelemesini etkinleştirmenin yanı sıra, aşağıdaki güvenlik önlemlerinden bir veya daha fazlasını da kullanmak isteyebilirsiniz:

● Varsayılan ağ adını (SSID) ve parolasını değiştirin.

● Güvenlik duvarı kullanın.

● Web tarayıcınızda güvenliği ayarlayın.

● Yönlendiricideki MAC adres filtresini etkinleştirin.

TRWW 802.11 özellikli kablosuz aygıtlar (yalnızca seçkin modellerde) 119

Bluetooth özellikli kablosuz aygıtlar (yalnızca seçkin modellerde)

Bluetooth özellikli kablosuz aygıt, geleneksel olarak aşağıdaki gibi elektronik aygıtları bağlayan fiziksel kablo bağlantılarının yerini alan kısa mesafeli kablosuz iletişim sağlar:

● Ağ erişim noktaları.

● Bilgisayarlar (masaüstü, dizüstü, PDA).

● Telefonlar (mobil, kablosuz, smart phone).

● Görüntüleme aygıtları (yazıcı, kamera).

● Ses aygıtları (kulaklık, hoparlörler).

Aygıtlar, Bluetooth for Windows yazılımında grafik simgelerle temsil edilir.

Bluetooth for Windows yazılımı aşağıdaki işlevleri sağlamaktadır:

● Personal Information Management (Kişisel Bilgi Yönetimi, PIM) öğesi aktarımı—Bluetooth özellikli bilgisayarlar veya aygıtlar arasında kartvizit, takvim öğesi, not ve ileti öğeleri gibi bilgi dosyalarının gönderilip alınmasına olanak tanır.

● PIM eşitleme—Bluetooth özellikli kablosuz aygıt ile Bluetooth kullanan bir bilgisayar, PDA veya mobil telefon arasında PIM verilerini eşitler.

● Dosya Aktarımı—Bluetooth özellikli bilgisayarlar veya aygıtlar arasında dosya gönderilip alınmasına olanak verir.

● Ağ erişimi (Kişisel Alan Ağı Profili)—2 veya daha fazla Bluetooth özellikli aygıtın geçici (eşler arası) bir ağ oluşturmasına olanak tanır. Bluetooth özellikli aygıtın bir ağ erişim noktası üzerinden uzaktaki ağa erişmesine olanak tanıyan bir yöntem sağlar. Ağ erişim noktaları geleneksel LAN veri erişim noktaları veya yalnızca birbirlerine bağlı olan aygıt kümesini temsil eden grup geçici ağları olabilir.

● Çevirmeli ağ—Bluetooth özellikli aygıtları Internet’e bağlar.

● Bluetooth seri bağlantı noktası—Sanal COM bağlantı noktası kullanarak verileri Bluetooth bağlantısı üzerinden gönderir.

● Ahizesiz—Bir araçta tümleşik olarak bulunan ahizesiz kullanım biriminin veya ahizesiz kullanım birimi olarak hizmet veren bir bilgisayarın mobil telefonla kablosuz bağlantı kurmasına ve Bluetooth özellikli mobil telefon ses giriş ve çıkış mekanizması olarak çalışmasına olanak tanır.

● Temel görüntüleme—Bluetooth özellikli kamera ile diğer Bluetooth özellikli aygıtlar arasında kablosuz bağlantı sağlar. Fotoğraf makinesi, bilgisayar tarafından uzaktan kontrol edilebilir ve resimler depolanmak veya bastırılmak üzere fotoğraf makinesinden aktarılabilir.

● İnsan arabirim aygıtı—Klavye, işaretleme aygıtı, oyun aygıtı ve uzaktan izleme aygıtı gibi diğer Bluetooth özellikli aygıtlara kablosuz bağlantı sağlar.

● Faks—Bilgisayarın Bluetooth mobil telefon veya modem kullanarak faks mesajı göndermesine veya almasına olanak tanıyan Bluetooth bağlantısı sağlar.

● Kulaklık—Kulaklıkla bilgisayar veya cep telefonu arasında kablosuz bağlantı sağlar. Kulaklık,

Belgede Dizüstü PC Kullanıcı Kılavuzu (sayfa 125-131)