• Sonuç bulunamadı

Adım 3: Pil paketini yeniden şarj etme

S- Video çıkış jakını kullanma

11 Güvenlik

Güvenlik özellikleri

Microsoft® Windows® işletim sistemi ve Windows tabanlı olmayan Setup Yardımcı Programı tarafından sağlanan standart güvenlik özellikleri, kişisel ayarlarınızı ve bilgilerinizi çeşitli risklerden koruyabilir.

Aşağıdakileri kullanmak için bu bölümde sağlanan yordamları izleyin:

● Parolalar

● Virüsten koruma yazılımı

● Güvenlik Duvarı yazılımı

● Kritik güvenlik güncelleştirmeleri

● İsteğe bağlı güvenlik kablosu

Not Güvenlik çözümleri caydırıcı olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak yazılım saldırılarını caydırmada veya bilgisayarın hatalı kullanılmasını veya çalınmasını engellemede başarısız olabilirler.

Buna karşı korumak için Bu güvenlik özelliğini kullanın

Bilgisayarın yetkisiz kullanımı Hızlı Kilit

Açılış parolası

Bilgisayar virüsleri Norton Internet Security yazılımı

Bilgilere yetkisiz erişim Güvenlik Duvarı yazılımı

Windows güncelleştirmeleri Kurulum Yardımcı Programı, BIOS ayarları ve diğer

sistem kimlik bilgilerine yetkisiz erişim

Yönetici parolası

Bilgisayara yönelik güncel veya gelecekteki tehditler Microsoft'tan kritik güvenlik güncelleştirmeleri Windows kullanıcı hesabına yetkisiz erişim Kullanıcı parolası

Bilgisayarın yetkisiz kaldırılması Güvenlik kablosu yuvası (isteğe bağlı güvenlik kablosuyla kullanılır)

TRWW Güvenlik özellikleri 129

Parolalar

Parola, bilgisayar bilgilerinin güvenliğini sağlamak için seçtiğiniz bir grup karakterdir. Bilgilerinize erişimi nasıl denetlemek istediğinize bağlı olarak çeşitli türlerde parolalar ayarlanabilir. Parolalar, bilgisayara önceden yüklenmiş Windows veya Windows dışı Kurulum Yardımcı Programı'nda ayarlanabilir.

DİKKAT Bilgisayarın kilitli kalmaması için, belirlediğiniz her parolayı kaydedin. Parolaların çoğunun belirlendiği şekilde görüntülenmemesi, değiştirilmesi veya silinmesi nedeniyle, her parolanın hemen kaydedilmesi ve güvenli bir yerde saklanması önemlidir.

Parolaların ayarlanmasıyla ilgili yönergeler

Kurulum Yardımcı Programı özelliği ve Windows güvenlik özelliği için aynı parolayı kullanabilirsiniz.

Birden çok Kurulum Yardımcı Programı özelliği için de aynı parolayı kullanabilirsiniz.

Kurulum Yardımcı Programı'nda ayarlanan bir parola

● En çok 8 karakter uzunluğunda bir harf ve rakam birleşimi olabilir ve büyük/küçük harfe duyarlı değildir.

● Aynı tuşlarla ayarlanmalı ve girilmelidir. Örneğin, klavyenin sayı tuşlarıyla bir parola ayarlarsanız, daha sonra katıştırılmış sayısal tuş takımıyla girmeye çalıştığınızda parolanız tanınmayacaktır.

Not Seçkin modellerde, tamamen klavyenin sayı tuşları gibi çalışan ayrı bir sayısal tuş takımı bulunur.

● Kurulum Yardımcı Programı isteminde girilmelidir. Windows'da ayarlanan bir parolanın Windows isteminde girilmesi gerekir.

Parola oluşturma ve kaydetme ipuçları:

● Parolaları oluştururken, programın belirlediği gereklilikleri yerine getirin.

● Parolalarınızı bir kağıda yazın ve bilgisayardan uzak, güvenli bir yerde saklayın.

● Parolaları bilgisayardaki bir dosyada saklamayın.

● Adınızı veya yabancıların kolayca bulabileceği diğer kişisel bilgilerinizi kullanmayın.

Aşağıdaki tablolarda Windows ve Kurulum Yardımcı Programı parolaları listelenmiş ve işlevleri açıklanmıştır.

Windows'da ayarlanan parolalar

Parolalar İşlev

Yönetici parolası Bilgisayar içeriğine yönetici düzeyi erişimi korur.

Not Bu parola, Kurulum Yardımcı Programı içeriğine erişmek için kullanılamaz.

Kullanıcı parolası Windows kullanıcı hesabına erişimi korur. Bilgisayar içeriğine erişimi de korur ve bekleme modundan çalışmaya devam ederken veya hazırda bekletme modundan geri yüklerken girilmesi gerekir.

Hızlı Kilit Windows işletim sisteminin Oturum Aç iletişim kutusunu görüntüleyerek bilgisayara erişimi korur.

Hızlı Kilit

Hızlı Kilit, bilgisayara erişilmeden önce Windows Oturum Aç iletişim kutusuna parola girilmesini gerektirerek bilgisayarı korur.

Hızlı Kilit özelliğini kullanabilmeniz için önce Windows'da bir kullanıcı parolası veya yönetici parolası ayarlamanız gerekir.

Kullanıcı veya yönetici parolasını ayarladıktan sonra:

● fn+f6 tuşlarına basarak Hızlı Kilit’i başlatın.

● Windows kullanıcı veya yönetici parolanızı girerek Hızlı Kilit'ten çıkın.

TRWW Parolalar 131

Kurulum Yardımcı Programı'nda ayarlanan parolalar

Parolalar İşlev

Administrator password (Yönetici parolası)*

Kurulum Yardımcı Programı'na erişimi korur.

Bu parola ayarlandıktan sonra, Kurulum Yardımcı Programı'na her eriştiğinizde bu parolanın girilmesi gerekir.

DİKKAT Yönetici parolasını unutursanız Kurulum Yardımcı Programı'na erişemezsiniz.

Açılış parolası* Bilgisayar içeriğine erişimi korur.

Bu parola ayarlandıktan sonra, bilgisayarı her açtığınızda, yeniden başlattığınızda veya hazırda bekletme modundan geri yüklediğinizde bu parolayı girmelisiniz.

DİKKAT Açılış parolanızı unutursanız, bilgisayarı açamaz, yeniden başlatamaz veya hazırda bekletme modundan geri yükleyemezsiniz.

*Bu parolaların her biriyle ilgili ayrıntılar için aşağıdaki bölümlere bakın.

Yönetici parolası

Yönetici parolası, Kurulum Yardımcı Programı'ndaki yapılandırma ayarlarını ve sistem kimlik bilgilerini korur. Bu parola ayarlandıktan sonra, Kurulum Yardımcı Programı'na her eriştiğinizde bu parolayı girmeniz gerekir.

Yönetici parolası

● Windows'da ayarlanmış yönetici parolasının yerine kullanılamaz.

● Parola ayarlanırken, girilirken, değiştirilirken veya silinirken görüntülenmez. Parolanızı kaydedip güvenli bir yerde saklamayı unutmayın.

Yönetici parolasını yönetme

Bu parolayı ayarlamak, değiştirmek veya silmek için:

1. Bilgisayarı açıp veya yeniden başlatıp, ardından da ekranın sol alt köşesinde kurulum mesajı görüntülenirken f10 tuşuna basarak Kurulum Yardımcı Programı’nı açın.

2. Sırasıyla Security > Administrator Password’ü (Güvenlik > Yönetici Parolası) seçmek için ok tuşlarını kullanın, sonra da Enter tuşuna basın.

Bir yönetici parolası ayarlamak için parolayı Enter New Password (Yeni Parolayı Girin) ve Confirm New Password (Yeni Parolayı Onaylayın) alanlarına yazın ve Enter tuşuna basın.

Yönetici parolasını değiştirmek için geçerli parolanızı Enter Current Password (Geçerli Parolayı Girin) alanına yazdıktan sonra Enter New Password (Yeni Parolayı Girin) ve Confirm New Password (Yeni Parolayı Onaylayın) alanlarına yeni parolayı yazın ve Enter tuşuna basın.

Yönetici parolasını silmek için geçerli parolanızı Enter Current Password (Geçerli Parolayı Girin) alanına girin ve sonra Enter tuşuna 4 kez basın.

3. Tercihlerinizi kaydetmek ve Kurulum Yardımcı Programı'ndan çıkmak için f10 tuşuna basın ve ekranda görüntülenen yönergeleri izleyin.

Bilgisayar yeniden başlatıldığında tercihleriniz etkili olur.

Yönetici parolası girme

Yönetici parolası ayarlandıktan sonra, Kurulum Yardımcı Programı'na her eriştiğinizde parolanızı girmeniz istenir.

Enter Password (Parola Gir) isteminde, yönetici parolasını yazın (parolanızı ayarlama sırasında kullandığınız tuşları kullanarak) ve ardından enter tuşuna basın. Yönetici parolasını art arda 3 kez hatalı girerseniz, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız ve yeniden denemeniz gerekir.

Açılış parolası

Açılış parolası bilgisayarın yetkisiz kullanılmasını önler. Bu parola ayarlandıktan sonra, bilgisayarı her açtığınızda, yeniden başlattığınızda veya hazırda bekletme modundan geri yüklediğinizde bu parolayı girmeniz gerekir. Açılış parolası, parola ayarlanırken, girilirken, değiştirilirken veya silinirken görüntülenmez.

TRWW Parolalar 133

Açılış parolasını yönetme

Bu parolayı ayarlamak, değiştirmek veya silmek için:

1. Bilgisayarı açıp veya yeniden başlatıp, ardından da ekranın sol alt köşesinde kurulum mesajı görüntülenirken f10 tuşuna basarak Kurulum Yardımcı Programı’nı açın.

2. Sırasıyla Security > Power-On password’ü (Güvenlik > Açılış parolası) seçmek için ok tuşlarını kullanın, sonra da Enter tuşuna basın.

Açılış parolası ayarlamak için Enter New Password (Yeni Parolayı Girin) ve Confirm New Password (Yeni Parolayı Onaylayın) alanlarına parolanızı yazın ve Enter tuşuna basın.

Açılış parolasını değiştirmek için geçerli parolanızı Enter Current Password (Geçerli Parolayı Girin) alanına yazdıktan sonra Enter New Password (Yeni Parolayı Girin) ve Confirm New Password (Yeni Parolayı Onaylayın) alanlarına yeni bir parola yazın ve Enter tuşuna basın.

Açılış parolasını silmek için geçerli parolanızı Enter Current Password (Geçerli Parolayı Girin) alanına yazın ve sonra Enter tuşuna 4 kez basın.

3. Tercihlerinizi kaydetmek ve Kurulum Yardımcı Programı'ndan çıkmak için f10 tuşuna basın ve ekranda görüntülenen yönergeleri izleyin.

Bilgisayar yeniden başlatıldığında tercihleriniz etkili olur.

Açılış parolası girme

Enter Password (Parolayı Girin) isteminde, parolanızı yazın (parolanızı ayarlama sırasında kullandığınız tuşları kullanarak) ve ardından Enter tuşuna basın. Parolanızı art arda 3 kez hatalı girerseniz, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız ve tekrar denemeniz gerekir.

Virüsten koruma yazılımı

Bilgisayarı e-posta alma ve gönderme, ağa veya Internet'e erişme amaçlarıyla kullanırsanız, bilgisayarı, işletim sistemini, uygulamaları veya yardımcı programları devre dışı bırakabilen veya bunların olağandışı şekilde çalışmasına yol açabilen bilgisayar virüslerinden etkilenmeye açık hale getirirsiniz.

Virüsten koruma yazılımı virüslerin çoğunu algılayabilir, yok edebilir ve birçok durumda yol açtıkları zararları onarabilir. Yeni keşfedilen virüslere karşı sürekli koruma sağlamak için virüsten koruma yazılımının güncel tutulması gerekir.

Norton Internet Security yazılımı bilgisayara önceden kurulmuştur. Yazılım, 60 günlük ücretsiz güncelleştirme içerir. Bu 60 gün sonrasında da genişletilmiş güncelleştirme hizmetlerini satın alarak bilgisayarı yeni virüslere karşı korumanız önerilir. Norton Internet Security yazılımını kullanma, güncelleştirme ve genişletilmiş güncelleştirme hizmetini satın almayla ilgili yönergeler uygulamayla birlikte verilir. Norton Internet Security'yi görüntülemek ve bu yazılıma erişmek için Başlat > Tüm Programlar seçeneğini belirleyin.

Güvenlik Duvarı yazılımı

Bilgisayarı e-posta alma ve gönderme, ağa veya Internet’e erişme amaçlarıyla kullandığınızda, yetkisiz kişilerin sizinle, bilgisayarla ve verilerinizle ilgili bilgilere erişim sağlama olasılığı vardır.

Gizliliğinizi korumak için, bilgisayara önceden yüklenen güvenlik duvarı yazılımını kullanın.

Güvenlik duvarı özellikleri, tüm gelen ve giden trafiği izlemek için günlüğe kaydetme, raporlama ve otomatik alarmları içerir. Daha fazla bilgi için güvenlik duvarı kullanıcı kılavuzuna bakın veya güvenlik duvarı üreticinize başvurun.

Not Bazı durumlarda, güvenlik duvarı Internet oyunlarına erişimi engelleyebilir, ağdaki yazıcı veya dosya paylaşımını kesintiye uğratabilir veya yetkili e-posta eklerini engelleyebilir. Sorunu geçici olarak çözmek için güvenlik duvarını devre dışı bırakın, gerçekleştirmek istediğiniz görevi gerçekleştirin ve ardından güvenlik duvarını yeniden etkinleştirin. Sorunu kalıcı olarak çözmek için güvenlik duvarını yeniden yapılandırın.

Kritik güncelleştirmeler

DİKKAT Bilgisayarı güvenlik ihlallerine ve bilgisayar virüslerine karşı korumak için, uyarı alır almaz Microsoft’tan çevrimiçi kritik güncelleştirmeleri yükleyin.

Bilgisayar gönderildikten sonra işletim sistemi ve diğer yazılım için ek güncelleştirmeler çıkmış olabilir. Tüm kullanılabilir güncelleştirmelerin bilgisayara yüklü olduğundan emin olmak için:

● Microsoft’tan en son yazılımı yüklemek için Windows Update’i ayda bir çalıştırın.

● Yayınlanan güncelleştirmeleri Microsoft Web sitesinden ve Yardım ve Destek Merkezi'ndeki güncelleştirmeler bağlantısı üzerinden alın.

TRWW Virüsten koruma yazılımı 135

İsteğe bağlı güvenlik kablosu

Not Güvenlik kablosu caydırıcı olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak bilgisayarın hatalı kullanılmasını veya çalınmasını engellemede başarısız olabilir.

Güvenlik kablosu bağlamak için:

1. Güvenlik kablosunu hareket ettirilmesi zor bir nesnenin etrafından dolayın.

2. Anahtarı (1) kablo kilidine (2) takın.

3. Kablo kilidini bilgisayardaki güvenlik kablosu yuvasına (3) takın ve anahtarla kilitleyin.

Not Güvenlik kablosu yuvasının konumu modele göre değişir.

Belgede Dizüstü PC Kullanıcı Kılavuzu (sayfa 139-147)