• Sonuç bulunamadı

Küreselleşme kentsel mekan için ne ifade ediyor?

Kentlerin küreselleşme sürecinin farklı boyutları ile ele alındığı bu otu-rumda, alanında uzman akademisyenlerin dünya kentlerine dair

araştırma-QR

116

ları ve değerlendirmeleri tartışılmıştır. Oturumda küreselleşmenin kentsel mekanları birbirine benzettiği ve tek tipleştirdiği; kentte dönüşüm yoluyla soylulaştırma, kapalı ve güvenlikli siteler aracılığıyla da ayrışmayı teşvik et-tiği belirtilmiştir. Önceden iyi bir kentsel tasarım için ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesinin gerektiği düşünülürken mevcut durumda kalkınmanın kaliteli bir kentsel mekanla sağlanabileceği çeşitli örnekler üzerinden ele alın-mıştır. Ayrıca oturumda, Afrika ve Asya’nın küreselleşme pratiklerinin ve bun-ların yansımaları da değerlendirilmiştir.

Katılımcılar ve konuşmalar:

• Moderatör: Celal Abdi Güzer Prof. Dr., CAG Mimarlık Atölyesi Kurucusu

Paul Knox Virginia Tech Üniversitesi Ordinaryüs Profesör

“Globalization: City Spaces and the Built Environment”

Richard Grant Prof. Dr., Miami Üniversitesi Kentsel Çalışmalar Direktörü

“Trouble in the Making?: Africa’s Urbanization without Industrialization and future prospects”

Fuat Keyman Prof. Dr., İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü

Nihal Perera Prof. Dr., Ball State Üniversitesi Öğretim Üyesi

“Globlization and Asian Urbanization: From Local Realities to Mega Changes”

http://quq.la/2p0HW

Çözüm önerileri

Çözüm Önerisi 1: Küresel düzeyde üretilen “Yerel Gündem”lerin kent-ler tarafından içselleştirilmesi için kentkent-ler arasındaki ağ ilişkikent-lerinin güçlendi-rilmesi gerekmektedir.

Çözüm Önerisi 2: Kent yöneticilerinin ve farklı aktörlerin bir araya gel-mesi sağlanarak politika oluşturulmasına zemin hazırlanması gerekmektedir.

Çözüm Önerisi 3: Ağlara ayrılan kaynakların artırılması ve ihtiyaç ve eksikliklerin karşılanabilmesi için, içinde yer alınacak ağların iyi seçilmesi ge-rekmektedir.

QR

ARI BAĞLAMINDA OTURUM RAPORLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLER

Not edilenler ve tema değerlendirmesi

Kent ağları temalı oturumlar, günümüz kentlerinin ekonomik, sos-yal ve politik organizasyonunda yaşanan değişimlerin anlaşılmasına yönelik ufuk açıcı konuşmalara sahne olmuştur. Küreselleşmenin, kentler ve kent yönetimleri üzerindeki etkilerini anlamak için anahtar kavramlardan birisi olan ağ şehirciliği bu oturumlarda derinlemesine tartışılmıştır. Sadece akademisyenler değil, uygulayıcıların da konuyu kavramsal düzeyde tartışmış olması, bu temanın ayırt edici özelikle-rinden birisi olmuştur.

Kentlerin ekonomik, politik ve kültürel dinamiklerini anlamak, onla-rı diğer kentler ile ilişkili olarak; bir ağ sistemi içinde ele aldığımızda mümkündür.

Küresel rekabet, bir taraftan kentleri birbirine rakip konuma getirse de, bu rekabette öne çıkmak için kentler arası iş birliğini ve kentsel ağların oluşumunu da desteklemektedir.

Günümüzde, kentler birçok yönetim konusu için tek başına yeterli de-ğildir. Kent ağları, bölgeler ve havzalar, yerel yönetişimin yeni ölçekleri olarak değerlendirilmelidir.

Ağların geleneksel yapısı değişmektedir, enformel ağlar sisteme da-hil olmaktadır. Büyük hayırseverler yeni aktörler olarak karşımıza çık-maktadır.

Ağlar, üyelerinin ihtiyacına yanıt vermelidir, tam tersi olmamalıdır.

3.7.

TEMA 6: KENTSEL ALTYAPI

Sürekli artan kentsel nüfus, yaşam kalitesinin yükselmesiyle oluşan yeni talepler, eskiyen ve yeni talepleri karşılayamayan altyapının yenilenmesi ihtiyacı ve beklenmedik doğa olayları; etkin, ekonomik ve verimli bir kentsel altyapının önemini dünya ölçeğinde kritik bir tartışma konusu olarak gün-deme getirmektedir. Altyapı sistemleri; varlıklar, bilgi ve kurumlar şeklinde kavramsallaştırılmaktadır. Varlıklar, fiziksel yapılar ve bunların bağlantılarını tanımlarken; bilgi, altyapı sistemlerinin planlanması, tasarımı, inşası, işletil-mesi ve bunlara ilişkin politika, yasal ve düzenleyici çerçeveleri oluşturmak-tadır. Kurumlar ise kurumsal kapasiteleri ile birlikte bu sistemleri geliştiren

118

ve yöneten temel aktörlerdir. Su, kanalizasyon, elektrik, doğal gaz, bilişim ve ulaştırma altyapıları bu sistemler arasında yer almaktadır.

Sabit altyapı varlıkları dışında diğer altyapı varlıklarının (su, enerji, internet vb.) üretiminden depolanmasına ve dağıtımına kadar her aşamayı kapsayan ve tüm aşamalarda verimliliği önceleyen akıllı şebekeler, şehirler için olmazsa olmaz çözüm mekanizmaları arasında yer almaktadır. Öte yan-dan, kısıtlı doğal kaynakların temin edilmesi ve insanların kullanımına uygun hale getirilmesi ile birincil tüketimden geçtikten sonra döngüsel olarak tek-rar yatek-rarlanılabilir bir yapı kurgulanması da önem arz etmektedir.

İnternet dünya üzerinde hızla yaygınlaşırken 4 milyar insanın hala in-ternet erişimi bulunmamaktadır. Yenilenebilir enerji sektörü ise şu anda 2.3 milyon kişiyi istihdam ederken 2030 yılında bu sayının 20 milyona ulaşması beklenmektedir. Dünya genelinde toplanan 165 milyar metreküp atık suyun ancak %2’si geri dönüştürülebilmektedir. Yağmur sularının yer altı suyuyla buluşması ve kentsel atıksu sistemlerine karışmadan toplanması dünyanın hemen her yerinde hedeflenen konular arasında yer almaktadır. Gri su tek-nolojileri özellikle hanelerde tüketilen suyun %50’lere varan tasarrufuna im-kân tanımaktadır. Gerek sosyal açıdan gerekse teknik ve mali açıdan kent-sel altyapı hizmetlerinin sunumunda kazısız teknolojiler de sürekli bir gelişim halindedir.

MARUF, kent yaşamı için en temel bileşenlerden biri olan “Kentsel Alt-yapı” temasını Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilişkilendirerek sistemsel bir bütünlük içinde ele almıştır.

Temanın Anahtar Kelimeleri

Altyapı sistemleri ve yönetişim, akıllı şehir altyapıları, kentlerin altyapı-sı ve dayanıklılık, bina ölçeği, kentlerde su altyapıaltyapı-sı yönetimi

OTURUMLAR

Oturum 1: