• Sonuç bulunamadı

Cam tavanı kırmak: Yerel yönetimlerde kadın temsili

Kapsayıcılık ekseninde yerel yönetimlerde kadın temsiliyeti, kadın be-lediye başkanları ve yerel yönetim temsilcileri tarafından ele alınmıştır. Yerel yönetim alanında yaşanan kadın deneyimleri paylaşılmış ve mücadele edi-len sorunlar gündeme getirilmiştir. Katılımcı demokraside kadın temsiliyetinin sağlanabilmesi adına çözüme ulaştırılması gereken meseleler üzerinde durul-muştur. Çalışma alanlarında cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının ve korunması-nın ancak yürütülecek mücadele ile mümkün olduğu vurgulanmıştır.

QR

ARI BAĞLAMINDA OTURUM RAPORLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLER

Katılımcılar ve konuşmalar:

• Moderatör: Nuray Karaoğlu KA.DER Genel Başkanı

Aşkın Asan Prof. Dr., İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi

Azime Kocacık Çukurova Belediye Başkan Yardımcısı

Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Belediye Başkanı

Şeyma Döğücü Sancaktepe Belediye Başkanı

http://quq.la/4YZB9

Çözüm önerileri

Çözüm Önerisi 1: Öncelikle toplumun nasıl temsil edildiğinin iyi analiz edilmesi gereklidir.

Çözüm Önerisi 2: Temsili demokrasi ile katılımcı demokrasinin birlikte işlerliğinin sağlanması; birbirine saygılı ve birbirinin sınırını çizen bir faaliyet olarak tanımlanması gereklidir.

Çözüm Önerisi 3: Yönetişim sıkıcı bir iş olmaktan çıkarılıp insan onuru-na yakışan bir ilişki biçimine dönüştürülmelidir.

Çözüm Önerisi 4: Yerel yönetimlere etkili sosyal politika geliştirmek için şunlar önerilebilir:

• Sosyal politika geliştirirken veri temelli saha araştırması yapılmalıdır.

• Paydaşlar ve hedef kitlenin ihtiyaç analizi yapılmalıdır.

• Farklı kurumların sunduğu hizmetler bütüncül ve ilişkisel olarak değe-rIendirilmelidir.

• Paydaşların birbiriyle iletişim içinde olması ve birbirinden öğrenmesi sağlanmalıdır.

Çözüm Önerisi 5: İyi yönetişim için her katmandan bireyi karar meka-nizmasına dahil edebilecek bir sistem geliştirilmelidir. Farklı paydaşlar ara-sında işbirliği yapılmalıdır.

Çözüm Önerisi 6: Yerel yönetimlerde denetim mekanizmalarını daha etkin kılmak için yönetimin farklı kademelerine katılımı etkinleştirilmelidir.

Çözüm Önerisi 7: Kent konseyleri ve kırılgan gruplara yönelik meclisler daha faal hale getirilmelidir.

Çözüm Önerisi 8: Her bölgenin dinamikleri farklıdır. Bu sebeple her böl-genin planı yerelin dinamikleri dikkate alınarak hazırlanmalıdır.

Çözüm Önerisi 9: Kentleri yeniden düşünerek vizyon, tasarım ve sos-yal etki odaklı yöntemler geliştirmelidir. Kentlerde, kentsel tasarımdan ziya-de sosyal etki yaratan projelere odaklanılmalıdır.

QR

148

Çözüm Önerisi 10: Mahalle ölçeği tasarım, araştırma ve katılım bağ-lamlarında yeniden keşfedilmelidir. Mahalle düzeyinde yönetişim ve katılımı işletebilecek hukuki altyapı sağlanmalıdır. Mahallelinin tüm süreçleri takip edebildiği mahalle komiteleri kurulabilir.

Çözüm Önerisi 11: Katılım faaliyetinin başarısız olmasının en önemli sebeplerinden biri uzun toplantılardır. Katılım çalışmaları spontane olmamalı, iyi planlanmalıdır.

Çözüm Önerisi 12: İyi yönetişim ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmak için belediyeler; bu konulara yönelik toplumda farkındalık yaratmalı, konsensüs kültürü geliştirmeli, yolsuzlukların hesabını sormalı ve farkındalığı arttıracak köprüler kurulmalıdır.

Çözüm Önerisi 13: İyi yönetişim ve sürdürülebilir kalkınmanın gerçek-leştirilmesi için saydamlık ve hesap verilebilirlik kültürü yerleştirilmelidir. Bu sebeple, yönetimler mali harcamalarını ve iş ilişkilerini kamuoyu ile paylaş-malıdır Öte yandan, memur yargılamalarındaki ayrıcalıklar kaldırılmalı ve Sa-yıştay raporlarının sonuçları takip edilmelidir.

Çözüm Önerisi 14: İyi yönetişim ve kalkınma ile ilgili olarak sadece ku-rumlar değil, vatandaşlar da görev ve sorumluluklarının bilincinde olmalıdır.

Çözüm Önerisi 15: Kadınlar ve erkeklerin birlikte yararlandığı kentler-de ihtiyaçların farklılığı göz önüne alınmalıdır. Yönetici camiasının çoğunluğu erkek olsa da, belediyeler bu bilgiyi göz ardı etmeden kentsel planlama yap-malı ve her iki cinsiyet grubunun ihtiyaçlarına göre bütçelerini hazırlayap-malıdır.

Çözüm Önerisi 16: Yönetişim alanında kadın ve erkek eşit şartlarda mücadele edememektedir. Bilinçaltına işlenen ataerkil yönetişim sistemin-den kurtulunabilmesi için bilinçlendirme çalışmaları yürütülmelidir.

Çözüm Önerisi 17: Olumsuz örneklerin görünürlüğünün gereğinden faz-la olması halkın ofaz-layfaz-lara karşı duyarlılığını azaltmaktadır. Eşitliği sağfaz-layabilmek için dikkat çekici ve çözüm arayıcı bağlamda olumlu örnekler paylaşılmalıdır.

Not edilenler ve tema değerlendirmesi

Yönetişim temalı oturumlarda yapılan konuşmalarda, çok katmanlı ve çok paydaşlı yapıların tanınması gerektiği; bu doğrultuda, kamu yöne-timi alanında bir zihniyet değişimi yaşanması gerektiği vurgulanmıştır.

Yönetişim kavramının şeffaflık, hesap verilebilirlik, katılımcılık, yenilik-çilik, sonuç odaklılık, hakkaniyet, hukukun iyi işlediği bir ekosisteme ihtiyacı olduğu belirtilmiştir.

ARI BAĞLAMINDA OTURUM RAPORLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLER

Katılım, niteliği gereği küçük gruplar arasında başarılı olmaktadır;

gruplar ne kadar büyürse yönetmek o oranda zorlaşır. Ancak küçük grupların da sürdürülebilirliği garanti edilmemiştir.

Türkiye’ye özgü yapılan çıkarımlardan birisi, görece yeni sayılabilecek yasal düzenlemeler ile kurulmuş olan büyükşehir yönetimlerinin met-ropoliten yönetişim alanında önemli fırsatlar sunduklarıdır. Etkin ve verimli yönetilebildikleri takdirde, büyükşehir yönetimleri ilçe beledi-yeleri arasında eşgüdümü sağlamak, hizmet sunumunun yaygınlaş-masını ve etkinliğini arttırmak, kır-kent ilişkilerini günümüzün değişen koşullarını dikkate alarak yeniden kurgulamak gibi fırsatlara sahiptir.

Türkiye’de, büyükşehir belediyelerinde uygulanan iki kademeli yöne-tim modeli büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyelerini birlikte ça-lışmaya zorlayan bir model olması açısından olumludur. Fakat uygu-lamada, büyükşehir belediyelerinin yetkileri tekellerinde toplaması nedeni ile etkin işbirlikleri ve işbölümü kurulamamaktadır. Yerel yöne-timlerde yönetişim, şeffaf, izlenebilir, hesap sorulabilir, denetlenebilir, itiraz edilebilir bir yapıya bürünmelidir.

Yönetişim kavramının, ideal hali ile uygulamada karşılık bulması zor-dur. Bu nedenle ideale yaklaşan “yeterince iyi yönetişim” (good enou-gh governance) örnekleri, iyi uygulama olarak gösterilebilir.

Yerel yönetişim alanında yapılan araştırmalar, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkları şöyle ortaya koymaktadır:

Gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde metropoliten yönetimlerin sorumlulukları, planlama ve bütçeleme yetkileri ayrışmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerde yönetimler, mülkiyet odaklı hizmet-lerden sorumluyken gelişmiş ülkelerde mülkiyet ve insan odaklı hizmetlerden sorumludurlar.

Gelişmiş ülkelerde, yerel yönetimlerin, kamusal hizmetlerin

%50’den daha fazlasından sorumlu olması ve gelirlerinin çoğu-nu (%70) kendi kaynaklarıyla sağlaması beklenmektedir. Geliş-mekte olan ülkelerde ise merkezi hükümetten gelen kaynaklar ağırlıktadır.

152

3.14.

HABITAT ÖZEL OTURUMLARI

BM İnsan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) tarafından 20 yılda bir düzenlenen HABITAT konferanslarının üçüncüsü 2016 yılında, Quito/Ekva-dor’da gerçekleştirildi. Konferansların ilki Vancouver/Kanada (1976); ikincisi ise İstanbul’da (1996) gerçekleşmişti. Konferansların kırk yıllık mirası ve şe-hircilik alanına getirileri, iki özel oturumda, aralarında her üç konferansa da katılmış, bu konferansların organizasyonunda görev almış kişilerin de bulun-duğu katılımcılar tarafından değerlendirilmiştir.