• Sonuç bulunamadı

Geleceğin kentlerinde altyapı: Sorunlar ve çözümler

Kentleşmenin en önemli meselelerinden olan altyapı üzerine Marma-ra Bölgesi’nde yer alan büyükşehirlerin su ve kanalizasyon idaresi yönetici-lerinin deneyimlerine yer verilmiştir. Şehirlerin var olan altyapı kapasiteleri ve bu donanımın geliştirilmesi adına yapılabilecek çalışmalar paylaşılmıştır.

Bölgesel altyapı kalitesinin en iyi seviyeye taşınabilmesi için büyük önem arz eden şehirlerarası işbirlikleri ele alınmıştır.

Katılımcılar ve konuşmalar:

• Moderatör: Rafet Bozdoğan Prof. Dr., Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı

Ali Sağlık İSU Genel Müdürü

Güngör Gülenç BUSKİ Genel Müdürü

QR

120

İbrahim İçöz TESKİ Genel Müdürü

“Geleceğin Kentlerinde Altyapı: Sorunlar ve Çözümler Tekirdağ İli Örneği”

Raif Mermutlu İSKİ Genel Müdürü

“İstanbul’da Su ve Atıksu Yönetimi”

http://quq.la/MjNLu

Çözüm önerileri

Çözüm Önerisi 1: Kentsel altyapı, sadece bir inşaat konusu olarak değil, bir yönetişim alanı olarak algılanmalıdır. Kentsel altyapının yönetişimi etkinlik, sürdürülebilirlik, dayanıklılık ilkeleri çerçevesinde, katılımcı bir şekilde sağlanmalıdır.

Çözüm Önerisi 2: Yaşanabilir şehirler için kentsel altyapı, üç diğer fak-tör ile birlikte ele alınmalıdır: Alternatif yapı malzemeleri, alternatif kentsel kalkınma modelleri ve alternatif politika ve yasal düzenlemeler.

Çözüm Önerisi 3: Sürdürülebilir kentsel altyapı yatırımları alanındaki kilit paydaşlar (yatırım bankaları, şirket ve kamu yöneticileri, vb.), sürdürüle-bilir altyapı yatırımlarının aynı zamanda finansal olarak da sürdürülesürdürüle-bilir ol-duğu konusunda bilgilendirilmelidir. Bu şekilde, altyapı yatırımlarının, çevre duyarlı ve ikilim değişikliğinin etkilerini azaltıcı şekilde yapılması sağlanabilir.

Çözüm Önerisi 4: Yerel malzemeyi kullanan, yenilikçi ve yaratıcı tasa-rımlar ve bunları destekleyecek yönetmelikler ile iklim değişikliğine etkisi az, yaşam kalitesini artıran ve kişilikli yaşam alanları yaratılabilir.

Çözüm Önerisi 5: Alanında uzman kişilerin bilgilerini aktarabilecekleri elektronik bir sistem kurularak gelecek dönem kentsel altyapı çalışanlarına bilgi aktarımı sağlanabilir.

Çözüm Önerisi 6: Altyapı sistemlerinin geliştirilmesi ve risk faktörle-rinin ortadan kaldırılabilmesi için denetim ve kontrollerin düzenli yapılması, suda geri dönüşümün sağlanması, çamur yönetimi master planının hazırlan-ması, sürdürülebilir enerji sağlanhazırlan-ması, SCADA sisteminin genişletilmesi ge-rekmektedir.

Not edilenler ve tema değerlendirmesi

Kentsel altyapı temalı oturumlar, teknolojik gelişmelerin malzeme kul-lanımı ve altyapı yönetimi alanında yarattığı kökten dönüşümü gözler

QR

ARI BAĞLAMINDA OTURUM RAPORLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLER

önüne sermiştir. Teknolojiye dayalı, yenilikçi çözümler, kentlerin daha verimli ve doğa dostu bir şekilde gelişmesine olanak tanımaktadır.

Oturumlarda yapılan sunumlar, bir taraftan söz konusu teknolojilerin gelişimini ve yarattığı olanakları gözler önüne sererken, diğer taraftan da Türkiye’de yerel yönetimlerin bu teknolojileri, etkin altyapı yönetimi için nasıl kullandığını öğrenmeye olanak tanımıştır.

Kentsel Altyapı teması, forumun diğer temaları ile ilişkilendirilen önemli temalardan birisidir. Başta “Şehir Teknolojileri ve İnovasyon”,

“Konut ve Yapılı Çevre” ve “Çevre ve İklim Değişikliği” olmak üzere di-ğer temaların önemli bir kısmı, çeşitli açılardan bu tema altındaki su-numlarda da tartışılmıştır.

Türkiye’de ve dünyada, şehirler çok kritik bir on yıla adım atmaktadır.

İklim değişikliğine bağlı su taşkınları ve kuraklık veya hızlı kentleşme-ye bağlı trafik gibi sorunların giderek artması öngörülmektedir. Tüm bu faktörleri dikkate alan alternatif kentsel gelişim modelleri üretil-melidir.

Enerji altyapısının etkin kullanılması ve enerji verimliliğinde binalar pasif yapılar olarak değil aktif oyuncular olarak değerlendirilmelidir.

3.8.

TEMA 7: KONUT VE YAPILI ÇEVRE

Yapılı çevre ile doğa ilişkisi, şehirlerin temel karakterine dair insanlara açık veya örtülü pek çok şey söylemektedir. Bunlar arasındaki uyum, çelişki veya karşıtlık insan yaşamını da şekillendirmektedir. Konut ve yapılı çevre;

sürdürülebilirlik, yaşanabilirlik ve adil gelişim gibi başlıklar altında küresel gündemdeki yerini devamlı olarak korumaktadır.

Yaşanabilir ve sürdürülebilir yapılı çevrelerde düşük maliyetli konuta yönelik talep, geçen yüzyıllarda olduğu gibi bugün de devam etmektedir. Ko-nut üretim yaklaşımları ise coğrafya, iklim, kültür ve iktisadi gelişmişlik sevi-yelerine bağlı olarak zengin bir yelpazede şekillenmiştir. 21. yüzyıl konut ve yapılı çevre tartışmaları Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin yanı sıra kentsel yaşam kalitesine ilişkin yeni talep ve sosyal beklentilerle iç içe geçmektedir.

Yeni konut çevrelerinin inşası, sosyal konut uygulamaları, enformel konutlar,

122

lüks konut üretimi gibi konulara, kentsel rantlardan kamuya pay aktarılması, kentsel dönüşüm ve soylulaştırma konuları eşlik etmektedir.

Kentlerde yaşayan nüfusun 2050 yılında %70’lere ulaşması beklenmek-tedir. Kent nüfusunun artışıyla, sürdürülebilir konut alanları konusu kentleşme-nin temel meselesi haline gelmiştir ve HABITAT Konferanslarında da geniş tar-tışma yaratmıştır. Erişilebilir konut, sosyal konut, enformel konut, gecekondu gibi dünya nüfusunun çoğunluğunu doğrudan ilgilendiren konut meseleleri, merkezi ve yerel politikanın gündeminde de sürekli olarak yer almaktadır.

Mevcut kavram ve işleyişin yanı sıra yeni tanım ve yaklaşımların geliş-tirilmesi de konut sorunu, eğilimleri, politikaları bağlamında önemli bir mese-ledir. Peki, bir şehri mamur kılacak konut uygulamaları ve çevresi nasıl olma-lıdır? MARUF kapsamında “Konut ve Yapılı Çevre” teması altında; yaşanabilir şehirlerin oluşması için konutu ve onu çevreleyen toplumsal ortamı şehir sa-kinleri, uygulayıcılar, akademisyenler ve uzmanlar birlikte tartışmıştır.

Temanın Anahtar Kelimeleri

Meta ve toplumsal olgu olarak konut, mülkiyet, konut alanı tasarımı, kültürel miras, kentsel dönüşüm

OTURUMLAR

Oturum 1: