• Sonuç bulunamadı

Oturum tanımı

Bu oturumda, verinin önemini vurgulamak ve sistemli veri üretimi ile sınıflandırma, analiz etme ve karşılaştırma yoluyla politika aracına dönüş-mesinin gerekliliğini ön plana çıkarmak, kentleri veri ve bilgi ile yönetmenin önemini fark ettirmek, belediyelerin veri yönetimi ile ilgili kurumsallaşma ih-tiyacına dikkat çekmek amaçlanmıştır.

Oturumda konuşmacılar yeni teknolojiler ile açığa çıkan büyük veri-nin, kentsel politika geliştirmek için nasıl kullanılabileceğini tartışmıştır. Otu-rumdaki konuşmaların ikinci odak alanı da Türkiye koşullarında, politika ge-liştirmek üzere veri toplama ve kullanmanın alternatif yöntemleri olmuştur.

Anahtar kelimeler

Yerel politika için büyük veri, alternatif veri toplama yöntemleri, yerel veri

Katılımcılar ve konuşmalar:

• Moderatör: Bekir Ağırdır Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi, KONDA Araştırma ve Danışmanlık

Ayşegül Taşöz Düşündere TEPAV Proje Koordinatörü

“Sürdürülebilir Kentler İçin Veriye Dayalı Politika Tasarımında Büyük Veri Nasıl Kullanılır?”

178

Kenneth Heijns AMS Enstitüsü Yönetici Direktörü

“Evidence Based Policy Making for Sustainable Cities: A Perspective from a Science Based Institute”

Regina Orvananos UN-Habitat Şehir Refah Girişimi Teknik Koordinatörü

Seyfettin Gürsel Prof. Dr., Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi Direktörü

Şebnem Beşe Canpolat Türkiye İstatistik Kurumu Demografi İstatistikleri Daire Başkanı

“Bilgiye Dayalı Politika ve Planlama: Nüfus Niteliklerine İlişkin Merkezi ve Yerel Kayıtlar”

http://quq.la/Z32xl

Çözüm Önerileri

Çözüm Önerisi 1: Çözüme yönelik kentsel politikalar, disiplinlerara-sı ve çok paydaşlı çalışabilme becerisini gerektirir. Bu alanda, araştırma ve eğitim kurumları ile yerel yönetimlerin işbirliği yapması özellikle önemlidir. Bu tür işbirlikleri kentin bir laboratuvar gibi kullanılabilmesine ve sahadan elde edilen verinin doğrudan politika geliştirmek ve çözüm üretmek için kullanıla-bilmesine olanak tanır.

Çözüm Önerisi 2: Yerel bilgi, ulusal istatistik kurumları tarafından üre-tilemeyecek ayrıntıdadır. Fakat yerel veri, kentsel politika geliştirmek için el-zemdir. Bu nedenle, yerel yönetimler ve belediye birlikleri, yerel bilgi üretmek üzere istatistik enstitüleri kurmalıdır. Belediyelerin sosyal politikaları ve eko-nomik kalkınma politikaları, bu tür yerel verilerle geliştirilmelidir.

Çözüm Önerisi 3: Kentsel veri tabanı oluşturma çalışmalarında farklı disiplinler ve aktörler bir araya getirilmelidir.

Çözüm Önerisi 4: Kentsel veri tabanı oluşturma süreçlerinde dikkat edilmesi gerekenler: Yerel gözetim, mekânsal analizler (hiç kimseyi ve hiçbir mekânı geride bırakmamak) ve vatandaş algısı (farklı insanlar farklı prob-lemler tanımlayabiliyor, bunları görebilmek).

Çözüm Önerisi 5: Veri toplayıp bunları kullanmak için yerel yönetimler dinlemeye açık olmalı, insanların katılımına izin vermelidir.

Çözüm Önerisi 6: Belediyeler, büyük veriyi hedef kitlelere erişim için

QR

ARI BAĞLAMINDA OTURUM RAPORLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLER

izlenebilecek stratejileri belirlemede veya sosyal dinleme yapmak için kul-lanmalıdır.

Çözüm Önerisi 7: Belediyeler herhangi bir çalışmadan önce sahaya çıkmalı, sorunun nereden kaynaklandığını tespit etmeli/sorunlar nerede öğ-renmelidir. Belediye sınırları içinde yaşayanların istek ve taleplerinin de veri-ler ile takibi sağlanmalıdır.

Çözüm Önerisi 8: Belediyeler, TÜİK ile birlikte verileri elektronik orta-ma geçirmeli ve birlikte nüfus verisi üretmelidir.

Çözüm Önerisi 9: Yerel yönetimler, kendi politikaları ile ilgili TÜİK’in boş-luk bıraktığı alanları kendileri doldurmalı; yerel istatistik enstitüleri kurulmalıdır.

Not edilenler

Büyük veri, yerel yönetimler için, yeni ve tamamlayıcı bir kaynak oluş-turmaktadır. Büyük veri sayesinde geleneksel yollardan elde edileme-yen veriye ulaşılabilmekte ve politika geliştirmede kullanılabilmekte-dir. Twitter paylaşımlarının analizi ile sosyal kapsayıcılık politikalarının geliştirilmesi, sosyal medya paylaşımları ve online rezervasyon verileri ile turizm talebinin analizi ve politika geliştirilmesi, bu alanda yapılabi-lecek yenilikçi politika geliştirme stratejilerine örnek gösterilebilir.

Gelişen teknolojiler veri toplama kapasitesini ve yöntemlerini değiştir-mektedir. Türkiye de bu yönde bir dönüşüm geçirdeğiştir-mektedir. Geleneksel veri toplama yöntemleri, herhangi bir alanda, bir durumun fotoğrafını çekmektedir. Yeni yöntemler ise sürekli veri akışı ile video kaydı almak-tadır.

Mevcut veriler karmaşık durumdadır ve kullanılabilir hale getirilmelidir.

Sadece geleneksel veriler değil büyük verilerle de değişik açıları oku-yabilecek hale getirilmelidir.

3.17.7

DOKTORA ÇARŞISI

Kurgulanırken sektörler ve disiplinler arası yaklaşımları yöntem olarak benimseyen MARUF kapsamında, uygulamayı eksen alan bir yaklaşım sergile-mesinin yanında bilgi üretmenin önemini vurgulamak ve üniversite-yerel yöne-tim işbirliğinin zorunluluğunu öne çıkarmak için doktora çalışmalarının aktarıl-dığı özel bir oturum düzenlenmiştir. Bu özel oturumda doktora öğrencilerinin

180

MARUF temaları ile ilişkili çalışmalarını sınırlı bir sürede ve yalın bir dille dinle-yicilere aktarmasını amaçlayan bir meydan okumaya (challenge) girilmiştir.

Doktora Çarşısı oturumunda sunuma hak kazanan çalışmalar Mar-mara Urban Forum Hakem Heyeti tarafından belirlenmiştir.

Yarışmacılar üç dakikalık sunumlarını akademisyenler, yerel yönetici-ler ve belediye başkanlarından oluşan jüri ve izleyiciyönetici-ler önünde gerçekleştir-miş, jüri ve izleyici oylarıyla belirlenen Doktora Çarşısı kazananı Emin Yahya Menteşe olmuş ve 500 $ ile ödüllendirilmiştir. Kazanan sunumun başlığı “Mo-delling the Relation Between Ecological Sustainability and Land Use Plans Using GIS Techniques”tir.

Jüri üyeleri aşağıdaki listedir:

Tahir Büyükakın

Doç. Dr., Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı

Hasan Akgün

Dr., Marmara Belediyeler Birliği Encümen Üyesi ve Büyükçekmece Belediye Başkanı

Yunus Uğur

Dr., İstanbul Şehir Üniversitesi Şehir Araştırmaları Merkezi Müdürü • Hatice Ayataç

Doç. Dr., İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi • Aslı Ceylan Öner

Doç. Dr., İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi • Matthias Finger

Prof. Dr., İsviçre Federal Politeknik Üniversitesi (EPFL) Ağ Endüstrileri Yönetimi Başkanı

Howard Duncan

Dr., Carleton Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Metropolis’in Yönetici Başkanı

Özgür Sayın

Dr., Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi • Ülkü Arıkboğa

Dr., Öğr. Üyesi, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi

ARI BAĞLAMINDA OTURUM RAPORLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLER

Sunum Yapan Araştırmacılar ve Araştırma Konuları:

http://quq.la/nX1yd